![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy w uk
Mialam mialam tylko w reczniku szkockim nie w spodnicy wcale ci sie nie dziwie co do tego mleka ja bym padla trupem jakbym zobaczyla wylazace cos z mojego babelka a tak nie wiadomo czy to wogole prawda moze ktos tak palnal na forum.
Co szykujesz specjalnego na swieta? pozdrawiam cos mi sie dzieje z moja maszyna i juz 5 raz pisze tego posta!!!
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
angie hehehe moj cos probowal, ale zamiast mnie podniecic to mnie rozsmieszyl , ze sie zwijałam. Tez nie wiem czy to prawda
![]() ![]() ![]() ![]() -zurek staropolski z grzybami, -salatke z jaj przepiorczych plus kapary i losos i standardowe skladniki, -biala dama czyli sernik na zimno i szybko ![]() -jajka w sosie szczypiorkowo- pietruszkowym -jajka na impreze z koperkiem majo ble ble -sledzie w pierzynce , jajka lagodny zolty ser , cebula i ble ble standard -jajka ze szczypiorkiem w bulce tartej , gotujesz, kroisz na pol, wygrzebujesz jajka , mieszasz ze szkladnikami, wsadzasz do skorupki, optaczas w bulce i chwile smazysz - salatke warstwowa z fasoli szparagowej, czerwonej kukurydzy, jablek ble ble itd hehe Wszystko na szybko ![]() ![]() ![]() ![]() Ja to o jedzeniu moge pisac i pisac ![]() ![]() A jeszcze znalazlam przepis na kurczaka w galarecie czosnkowo koperkowej z jajkiem , ale juz nie robie bo babcia sruga galarete z kuraka hehe Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2009-04-07 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Rzabbocop
|
Monka owsiki
![]() zaczelas juz dawac leki? dobry czas bo penia sie zbliza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Rzaba dałam małemu tylko raz w piatek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Rzabbocop
|
Monka mleka UHT to ja bym nikomu nie polecala a zwlaszcza dzieciom. Jesli juz to swieze, tluste.
Braliscie tylko jedna dawke leku? Na owsiki to wystarczy ale na gliste to trzeba 3x3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Raczkowanie
|
![]()
monka a jednak owsiki jak rzaba napisala nie mylilam sie .
![]() Jak dlugo musisz pociagnac takie leczenie i diete zeby wytepic to robactwo? co do jedzenia Napewno zrobie te jajka ze szczypiorkiem i w bulce tartej bo to sa po szkocku tz bardzo lubi -jajka z dwoma farszami jeden farsz to fososiowy a drugi serowy z kurkuma -jajka po polsku z prawdziwkami -pasztet choc pewnie nie taki jak babcie robia bo nie nawidze watrobki ale cos podobnego zurek lub barszcz bialy ale nie jestem pewna czy tz zje bo dla niego to biala zupa on bardziej preferuje czerwona zupe (b.czerwony) -napewno placek czeski dalby sie sprzedac za ten placek wiec nie mam wyjscia -szarlotke -i moze jakas rolade ukrece O jedzeniu tez moge pisac i pisac bo wymyslam tak zeby tz zjadl bo nie przepada za warzywami spobuje te galaretkowate jajka najwyzej jak zknoce labedzie na rzece beda mialy swieta. Widzialas gdzies przepis na placek z pod kamienia? tak bym zjadla a nie mam przepisu.pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Kiedy moge podac kawalek czekolady mojemu babelkowi tak troszeczke na sprobowanie? ![]()
![]() |
#247 |
Rzabbocop
|
Angie nie wczesniej niz po ukonczeniu roku bo to b.silny alergen
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Angie, co to za placek czeski? Podziel sie przepisem
![]() Czekolade po roku, ale wtedy tez nie ma co sie spieszyc ![]()
![]() |
#249 |
BAN stały
|
Szperr moja mala oddalaby wszystkie swoje zabawki za czekolade. Ja staram sie jej nie dawac, do niedawna jej jedynymi smakolykami byly zwykle biszkopty i chrupki kukurydziane, ale w PL kazdy chce ja rozpieszczac i do siebie przekonac dajac np. jajeczka czekoladowe, lizaka juz probowala, jakies male batoniki czy gwiazdki milki way"a, krzycze, groze zeby jej nie dawac, ale czasem nawet tego nie widze. Dobrym plusem jest ze jak mala ma do wyboru batona lub banana to woli banana i biegnie do mnie zeby jej obrac ze skorki
![]() A co do gotowania to ja w tym roku luzik, troche pomoge tesciowej jak mi pozowli, bo ona woli z tesciem sama gotowac, maja sprawdzone przepisy od lat i razem robia. Moja ulubiona jej potrawa sa jaja z farszem grzybowo-majonezowym, mniaam i salatka jarzynowa. A o co chodzi z ta glista bo niedoczytalam a piszecie duzo o tym? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzieki dziewczynki a ja juz myslalam zeby mu dac kawalek na sprobe.
![]() szperrr jajka po szkocku to tak ugotowac jajka na twardo wyciac trojkacik tak zeby wyciagnac zoltko. zoltko zmieszac z wybranym farszem zlepic jajko z powrotem obtoczyc w mace roztrzepanym jajku i bulce tartej i smazyc na glebokim tluszczu na zloty kolor Znalazlam tez przepis z miesem mielonym Ugotowane na twardo jajka oblepiamy cienka warstewka miesa mielonego doprawionego musztarda cebulka oraz sola i pieprzem i panierujemy jak wyzej. Co do placka czeskiego rowniez ma nazwe miodownik o ile sie nie myle jak nie masz przepisu to ci podam. Dziewczynki macie moze ten przepis na PLACEK Z POD KAMIENIA? jego sie nasacza smietana az bedzie miekki nigdzie nie moge znalezc przepisu ![]() ![]()
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Angie, takie twarde, kruche placki miodowe przeklada sie masa twarogowa? To taki staly punkt programu na kazda okazje u moich rodzicow
![]() Z jajkami juz wszystko jasne, przeciez to scotch eggs! ![]() ![]() Placka spod kamienia nie znam, ale znalazlam ![]()
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
![]()
szperrr dokladnie takie placki tylko ja przekladam masaz kasza manna a tego z biszkoptem nigdy nie robilam.
Tak to te jaja typowo tescowe ![]() Gdzie znalazlas ten przepis? masz jakis link? ![]()
![]() |
#253 |
Wtajemniczenie
|
nastepny mandat 40f
![]() ![]() Chcialam Wam zyczyc Wesolych Swiat ![]() u nas tez bedzie miodownik z kasza manna,jeden pieke do pracy na poczestunek ![]() btw mam uczulenie na jajka ![]()
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Rzaba gdzie ja znajde mleko swierze tluste
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czyli malemu dam 17-go przez 3 dni, wiec 20-teg skonczy, odczekac znowu 2 tyg? i zaczac juz z balsamem razy 3 serie?, czy ta 3 serie zrobic jeszcze na tabletkach? Nie wiem czy zrozumialas ![]() Angie a co to za jajka po polsku z prawdziwkami ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aga u mojego malego wykryto jaja glisty, wiec zbieram info i sie odrobaczamy, wczoraj w kupie mial owsiki, nawet nie wiedzialam ze ma ![]() Marrta a co to za miodownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rzaba jeszcze sie mialam spytac, jezeli profilaktycznie bede na wlasna reke odrobaczac nas co pol roku, nie wplynie to jakos zle na nasze organizmy? napewno cos sie zalapie, nie upilnuje malego tymbardziej ze pojdzie do przedszkola, nie ma szans. To samo z nami , zamysle sie wsadze palucha do buzi i obcy sie zalegna. Czy stosowac w takim wypadku balsam czy brac sie za leki?Jak myslisz? To samo z szamponem na wszy, tez profilaktycznie chcialabym uzywac jak maly pojdzie do przedszkola, np raz w miesiacu umyc mu glowe, chyba mu nie zaszkodze , hmmm?F Tz mnie wkurzyl bo muwie mu idz do lekarza po jakies talbetki to chyba sie wstydzi , opierdzielilam go bo my przyjedziemypo kuracji albo w trakcie a on chce dopiero zaczac ![]() ![]() Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2009-04-08 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
pytanie brzmi czemu zostawilas auto na tym miejscu? jak dla mnie to slusznie zaplacisz,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
No dziewczyny widzę że dyskusja ostro wre na temat owsików i innych glizd ble
![]() ![]() ![]() Ja też właśnie myśle co zrobić na wielkanoc napewno zrobię : - jajka pod różną postacią (faszerowane itp.) - sałatke gyros - sernik orzechowy albo tort orzechowy jeszcze nie wiem - myślę również o żurku staropolskim - napewno będzie polska wędlinka którą tutaj ubustwiam kupować wiecie jak to jest nie mieć dobrej szyneczki czy kiełbaski ![]() Właśnie wybieramy sie na duże zakupy w piątek i mam nadzięję że wszystko dostanę co tylko chcę ![]() Maatra - myślę że warto walczyć b0 kto powiedział że nie było dziecka co nie? Walcz o swoje pewnie 40 funtów piechotą nie chodzi ![]() A co u nas? Juz prawie zdrowe tylko jakoś mała mi znowu katarek skądś załapała myślę że może to od zębów bo widzę że kolejne jej wychodzą zreszta mam taką nadzieję kolejnej choroby nie chcęęęęęe nieeeeeee ![]() Całuję was wszystkie i piszcie co jeszcze kuchcicie na święta ![]() Edytowane przez nataliasz0 Czas edycji: 2009-04-08 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
![]()
monka ale jaja!!czytalam twoj post o tych przepisach i na koncu bylo o kurczaku w galarecie a ja z tego zrobilam jaja w galarecie !!!!!
![]() Jak wlewasz ta galaretke do wydmuszek? JAJA PO POLSKU Z PRAWDZIWKAMI Ok 4, 5 grzybkow namocz ugotuj w tej samej wodzie ostudz drobno posiekaj mala cebule w kosteczke i zeszklij na maselku dodaj grzybki i smaz razem kilka minut ostudz. 6 jaj ugotuj na twardo ostudz razem ze skorupka rozetnij na pol ostroznie by nie zgniesc skorupki wydlub zoltko i bialko.Pol peczka natki pietruchy posiekaj z zoltkiem i bialkiem wymieszaj z grzybami i dopraw do smaku.Napelnij skorupki farszem .Farsz panieruj w bulce tartej,jaja ukladaj farszem do dolu na rozgrzanym oleju i smaz na zloto ![]() ![]()
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Angie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() natalia mi juz obrzydla salatka z gyrosa, nie przelkne ![]() ![]() ![]() emzeta jak to czemu bo bylo wolne miejsce ,bo ma dziecko , nie ona pierwsza i nie ostatnia, moze dziecko zostawila z kims i musiala szybko podjechac i szybko wrocic a nie bylo gdzie inndziej ![]() Angie dawaj dawaj przepis, jak nie zrobie teraz to w przyszlosci hehe z czasem u mnie krucho bedzie bo malego nie mam z kim zostawic a w kuchni trzeba bedzie siedziec . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2009-04-08 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
![]()
Placek z pod kamienia to ciasto przygotowywane od poczatku XX wieku przez mieszkancow dawnej parafi Wachock nazwa pochodzi od techniki jaka stosowano do tego aby ciasto dojrzalo do spozycia mianowicie ciasto przygniatano deska na ktorej umieszczano kamien odpowiedniej wielkosci i ciezkosci.
Teraz juz wiem czemu niektorzy nie slyszeli o tym placku ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- no to daje 4 szklanki maki 30 dag margaryny 8 lyzek stolowych miodu 16 lyzek cukru krysztalu 2 lyzeczki sody miod z cukrem i margaryna rozpuscic w rondelku ta zeby cukier sie rozpuscil ostudzic do miski wsypac make i sode wlac rozpuszczony miod z cuk.i margar.i wymieszac reka tak aby powstalo ciasto jesli bedzie za miekkie wsadzic do lodowki na pol godz. Blaszki cienkie z bardzo niskimi brzegami posmarowac maslem i polozyc papier do pieczenia ciasto podzielic na 4 czesci . odrywajac po kawalku ciasta wylepiac blache tak jak z plasteliny az do wykonczenia kazdej czesc ciasta upiec 4 placki w tem 180 stopni przez ok 12 min .kazdy po upieczeniu delikatnie zciagnac ciasto z blachy z papierem i poczekac pare min az stwardnieje na tyle aby moc oderwac papier i tak z kazdym po kolei. Masa 30dag masla 2 szklanki cukru pudru i kasza manna przygotowana wczesniej na bardzo gesto tak zeby mozna bylo kroic nozem maslo utrzec z cukrem i po trochu dodawac kasze manne przelozyc placki masa i oblozyc papierem i obciazyc np.ksiazka telefoniczna tak ciasto zostawic na 2 dni aby zmiekklo. ![]()
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
angie haha a co to za przepis
![]() ![]() aha sorry jest przepis, bo nie zauwazylam hehe , wywalilo mnie ze strony , zaraz loookam hehe Ksiazka to chyba troche za lekka bedzie, postaw pod tv , albo czekaj mysle ... wez kolo zapasowe z auta, daj jakas deseczke albo blaszke i na to kolo Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2009-04-08 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
monka to jest przepis ktory chcialas na placek czeski to z tym kamieniem to jest na drugi placek ten ktorego szukalam i znalazlam w regionalnych przepisach tez sie go robi na 2 lub 3 dni wczesniej i jest ze smietana idzie prawie 2 litry smietany kwasnej!!! moj tz to okolo90kg to tez niezle by wysiedzial!!!
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
aha aha
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja sie zasmietanie na caly rok tym plackiem z pod kola a ty nie spojrzysz na jajka przez miesiac jak bedziesz robic wydmuszki i tyle jajek zjesz.Hihi ale jaja
![]() ![]()
![]() |
#264 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja uwazam,ze nieslusznie,lepiej zajeli by sie sciganiem ludzi,ktorzy zostawiaja auta na podwojnej lini. i kto napisal,ze zaplace ??? ************************* ********** monka ja tez na inwalidow nie stawiam, mimo iz pracuje dla takich ludzi i nie raz, nie dwa robilam i robie im zakupy. kilka osob zaoferowalao nawet,ze pozyczy mi plakietke niebieska do auta. btw poszlam do tesco. wszyscy w szoku i mi nie wierzyli,ze mandat na parkingu dostalam.cztery razy pytali,czy aby napewno mowie o ich parkingu. nawet nie wiedzili jak mi pomoc, bo jestem pierwsza w historii,ktora tam mandat dostala ![]() miodownik gotowy galareta tez i .... narazie wystaczy ![]() bylam dzis na silowni i bardzo sie ucieszylam.obecnie mama zostaje z maluszkiem,ale juz wkrotce wroci do domu i wtedy ,bede mogla go zostawiac na 2 godz z przedszkolankami na gigantycznej sali zabaw.oferta tylko do 12:30,ale moze w koncu korzystalabym w pelni z karnetow. co lepsze wszystko jest zarejestrowane i ma OFSTED ![]()
![]() ![]() Edytowane przez maatra Czas edycji: 2009-04-08 o 22:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
maatra a gdzie pracujesz? jesli moge spytac jako socjal worker?
![]() |
#266 |
Wtajemniczenie
|
![]() i im bardziej sie spouchwalam z podopiecznymi,tym wiecej obowiazkow mam ![]() calego miodownika naszykowalam dla nich na jutro ![]() a ile juz jajecz czekoladowych dla Simonka zebralam....zeby im przykro nie bylo,nie mowie,ze czekolady nie jada ![]()
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
maarta no cham z kola
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() angie hehe ja tam jajka uwielbiam wiec mi to nie grozi, pozatym je mozna robic na tysiac sposobow , moje ulubione to na twardo , smazone pospane vegeta, na miekko, faszerowane, w majo i posypane kostkami z knorra i chilli, w majo i szczypiorkiem , i jajecznice z sudziukiem pomidory cebula chilli pietruszka, albo same jaja z sudziukiem , albo same jaja z pomidorami ...... ale jaja ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2009-04-08 o 23:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
![]()
hi hi ale jaja z ta babcia twoja widze ze naprawde jajcara jestes
![]() ![]() ![]() Kurka nie wiem kiedy co robic bo nie wszystko mam musze znow skoczyc do poskiego sklepu bo tz wyzarl cale peto kielbasy i nie mam nawet do koszyczka co wlozy.JUZ WIEM JEGO WLOZE DO TACZEK I ZAWIOZE POSWIECIC A JAK KSIADZ SPYTA CO JEST GRANE POWIEM ZE ZEZARL CALA KIELBASE!!!Ale sie usmialam jak to pisalam moj na taczkach ![]() ![]()
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
widze ze tutaj gotowanie i sprzatanie plus swiateczne zakupy pelna para ida..!
ja dzis jeszcze w pracy ale popoludniu wybieram sie na pierwsze zakupy do polskiego sklepu..dzis maja ostatnia dostawe rano wiec mam nadzieje ze nie wszystko bedzie przebrane do popoludnia.. co do potraw - u nas bedzie bardzo tradycyjnie: Sniadanie: -wedlinka -salatka jarzynowa -cwikla -rolki z chrzanem - saltka eksperymentalna"zachod slonca" -jajka w sosie tatarskim i jajka faszerowane Obiadek: - rolada z indyka ze szpinakiem - ziemniaczki po wiejsku - salatka/surowka - jeszcze nie wiem jaka no i obowiazkowo zurek z biala kilbasa ![]() a na slodko: - bulka drozdzowa (dla mojego tzeta - nie pytajcie- u niego w domu sie je slodka drozdzowa bulke do wedliny - zamiast chleba) -babka drozdzowa (jak sie nie wyrobie to kupie panettone - pyszne sa i nawet czasem w sklepie za funta) -serniczek klasyczny - i torcik rumowy i po tym wszystkim to sie chyba bedziemy kulac ![]() myslalam zeby zabrac mala gdzies w niedz, myslalam o zoo ale otwieraja jakis nowy pawilon dla dzieci i pewnie bedzie mnuuuustwo ludzi wiec moze na jakas farme..znacie jakies fajne miejsce,godne polecenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
![]()
hihi nawet nikt nie siedzi na necie wszystkie pichca pewnie w kuchnii
![]() Ja zrobilam juz placek i sie zasmietanilam tym probowaniem teraz sprzatanko milego gotowania dziewczynki. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.