![]() |
#241 |
szeryfcio
|
Dot.: Nasze Skarby Styczeń-Luty 08' sezon II
Cześć dziewczynki
![]() witam z rana, biorę się za śniadanko i cuś wam wkleję ![]() List desperatki do serwisu technicznego: W ubiegłym roku zmieniłam CHŁOPAKA na MĘŻA i zauważyłam znaczny spadek wydajności działania, w szczególności w aplikacjach KWIATY i BIŻUTERIA, które działały dotychczas bez zarzutu w CHŁOPAKU. Dodatkowo MĄŻ - widocznie samoistnie - odinstalował kilka bardzo wartościowych programów takich, jak ROMANS i ZAINTERESOWANIE, a w zamian zainstalował zupełnie przeze mnie nie chciane aplikacje KOMPUTER i SPORT. ROZMOWA nie działa zupełnie, a aplikacja SPRZĄTANIE DOMU po prostu zawiesza system. Uruchamiałam aplikacje wsparcia KŁÓTNIA, aby naprawić problem, ale bezskutecznie. Desperatka Serwis odpowiada: Droga Desperatko! Pragniemy na wstępie zwrócić Twoją uwagę, iż CHŁOPAK jest pakietem rozrywkowym, podczas, gdy MĄŻ jest systemem operacyjnym. Spróbuj wprowadzić komendę C:MYSLALAM_ZE_MNIE_KOCHAS Z, włączyć ŁZY, oraz zainstalować WINĘ. Jeżeli wszystko zadziała jak powinno, MĄŻ powinien automatycznie włączyć aplikacje BIŻUTERIA i KWIATY. Pamiętaj jednak, że nadużywanie tych aplikacji może doprowadzić MĘŻA do wystąpienia błędów GROBOWA_CISZA, lub PIWO. PIWO jest bardzo nieprzyjemnym programem, który w pewnych sytuacjach może włączyć plik GLOSNE_CHRAPANIE.MP3. Cokolwiek byś robiła, pamiętaj jednak, żeby nie instalować TEŚCIOWEJ. Cieplutko pozdrawiam
![]() |
#242 | ||
Zakorzenienie
|
Loll, gratyluję własnego M
![]() ![]() U mnie został domek po dziadku i nawet mysleliśmy swego czasu z mężem czy go nie wyremontować i tam zamieszkać. Dzieci miałyby duuuuużo miejsca do zabawy ![]() ![]() nasz domek jest na obrzerzu miasta, ale działki są tam malusieńkie (budujemy część bliźniaka), ale do lasu też bliziutko ![]() też się nad tym zastanawiałam ![]() Cytat:
![]() ![]() Przez UM i bank mamy nakazane skończyć budowę razem z wykończeniem (dom ma być gotowy do odbioru) do końca listopada przyszłego roku ![]() ![]() Chyba Wam nie pisałam, że w piątek mamy sesję zdjęciową dla dzieci ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |||
Zadomowienie
|
oj ja spoznone ale tez szczere zyczena dla dzieciaczkow przesylam
![]() Cytat:
![]() Sheryl, ja z Mal\ym tez zawsze zjezdzam ale oboje mamy wtedy wielka frajde ![]() Aga zdjecia i filmik super ![]() Pappaya zazdroszcze ze dzien dziecka spedzlscie w komplecie ![]() ![]() ![]() Kociulku nie zazdroszcze sytsuacji ale tyle juz wytrzymalas to musisz jeszcze troszke ![]() Kasienka najlepsze zyczenia dla Radka z okazji urodzin ![]() ![]() Cytat:
![]() zapewne nic zzlego bo udziela sie na innym watku ![]() ![]() Koculku a co to za sesja zdjeciowa? ![]() Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez midey Czas edycji: 2009-06-02 o 12:49 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
szeryfcio
|
no właśnie, Elsi, napisz coś u nas, odezwij się
![]()
![]() |
#245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, ile Wasze dzieciaki śpią? Ivo chodzi spać coraz później, już doszło do tego ze zasypia około 22 a budzi sie zazwyczaj po 5 rano ![]() Orientujecie sie moze ile dzieci (w wieku naszych) powinny spac? Aga, dzięki za komentarze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | ||||
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny za gratki
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Kociulku to naprawdę już niedługo ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Od paru dni chyba wszystko wraca do normy bo wytrzymuje do ok 19 (a raczej ja robie wszystko żeby wytrzymała..wygłupiamy sie i robimy 1000 innych rzeczy ![]() pappaya a może Ivo za dużo spi w dzień? gdzieś czytałam, że w takiej sytuacji co opisałaś pomogła by rezygnacja z tej po obiedniej drzemki..wiadomo łatwo powiedzieć gorzej zrobić bo może dziecko potrzebuje tyle snu w dzień lub z czasem sam zrezygnuje..tak było z Sandusią również przez bardzo długi czas spala 2 razy w dzień ale sama przestała.
![]() |
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
Loll, właśnie problem jest taki ze Ivo chce spać w dzień i gdybym go nie położyła to by marudził okropnie. On ziewa, przeciera oczy, pokłada sie, marudzi wiec kładę go nie ma innej możliwości a rano to on po prostu sobie dosypia i tez robi to samo co po południu czyli ziewanie, marudzenie itd. Chyba musimy sie do tego przyzwyczaic a z czasem pewnie jak zrezygnuje z jednej drzemki w dzien to bedzie spal dluzej w nocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |
szeryfcio
|
Cytat:
Pappaya, słyszałam od innych mam, że zdarza się, że dzieci mają taki okres -idą spać po 22 wstają 4-5. Taki okres, trzeba przeczekać, mówią z doświadczenia. Może pokombinować z drzemkami, wymęczyć - to tyle co mi przychodzi do głowy, ale mój zawsze wieczorem śpiący, nawet jak ma późną drzemkę. Jeśli chodzi o to ile powinny.... gdzieś kiedyś czytałam, ale myślę, że dziecka nie ma co wkładać w ramki, każde jest inne i ma inne potrzeby.
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2009-06-02 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Pappaya, moje maluchy padają ok 22-23 i śpią do 8-9:30
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Midey, ta sesja to coroczna akcja naszej lokalnej gazety i kodaka ![]() ![]() Z Adrianem na taką sesję chodziliśmy też 2 lata temu.
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
Pappaya skoro tak to pewnie potrzebuje tyle snu i tak jak radzi sheryl przeczekać..w końcu się wszystko ustabilizuje
![]() Kociulek to jak już będziecie po sesji to się pochwalisz zdjęciami? ![]() Sandrusia ostatnio jadła pierwszy raz truskawki już nam niektóre pięknie dojrzały na działce i pomyślałam, że dam jej spróbować. Miałam obawy bo jak wiecie mała ma uczulenie na bialko a to często pociąga za sobą alergie na inne produkty ale nie dostała żadnej wysypki a smakowały jej..ho ho zajadała aż jej się uszy trzęsly ![]() dobra spadam wieczorkiem jeszcze coś skrobne ![]()
![]() |
#251 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzięki za porady
![]() Rzeczywiście, nic z tym nie zrobię, bo na sile go nie przestawię.Z czasem pewnie sam zrezygnuje z jednej drzemki. Dzis już było trochę lepiej bo spal od 21.30 - 6.30. Kociulku, ja mysle ze tak jak Ty, ze dziecko nawet starsze powinno miec jedna drzemke w ciagu dnia. Sen jest bardzo potrzebny zwlaszcza dzieciom ktore rosna i sie rozwijaja ![]() Sandra, Ivo tez dostawal kilka razy do sprobowania truskawki takie kupne i nie wiem czy to od tego ma ta wysypke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() ![]() Kociulku, to zdjęciami się pochwalisz... ![]() Ja Stasiowi tez już dawałam truskawki, ale za bardzo mu nie smakowały, może musze poczekać na miękkie i soczyste... ![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2009-06-03 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#254 |
BAN stały
|
Czesc dziewczyny,
Pappaya moja Milenka spi od 13. jakies 2 godzinki, pozniej na noc klade ja o 20.00 a wstaje o 8.00. Uwazam ze Ivo ma tylko taki okres i niedlugo mu przejdzie i zacznie sypiac do rana. Milenka paremiesiecy temu budzila sie o 5. ![]() Kociulku super sprawa taka sesja, ja rowniez mam nadzieje ze pokazesz nam zdjecia dzieciaczkow ![]() ![]() A truskawki Mili je od dawna i bardzo je lubi. Wczoraj jadla arbuza pierwszy raz i az jej sie uszy trzesly tak jej smakowal. A dzis probowala mango i tez smakowalo ![]() A ja przezylam dzis koszmar... Do teraz jak sobie przypomne to mam serce w gardle. Milenka jadla salatke owocowa. Moja mam jej pokroila winogrona, banana i mango. Jadla obok mnie az nagle zaczela sie dziwnie zachowywac, miala lzy w oczach i nie mogla zlapac oddechu. Szybko ja z mama postawilysmy i zaczelysmy klepac po plecach a ona byla przerazona, po chwili zwymiotowala jakims sluzem i wyplula polowke winogrona... Polknela i nie pogryzla, strasznie plakala jak juz zlapala oddech a ja sie poryczalam... teraz spi i juz jest dobrze ale nigdy wiecej ni dam jej winogrona ze skorka. Jadla je od dawna i niegdy nic sie nie stalo.... Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2009-06-03 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Jej, Aga
![]() ![]() Fotkami oczywiście się pochwalę jeśli tylko dostanę je na płytce ![]() ![]() ![]() ![]() Karolina też parę dni temu dostała pierwsze truskawki ![]() ![]() Midey, piszesz o ekologicznych truskawkach i tak mi się przypomniało... mój mąż zawsze mi to powtarza jak znajomy facet, który właśnie ma plantację truskawek sam mu powiedział, że on takich truskawek nigdy do ust nie weźmie, bo w nich jest więcej chemii niż sobie wyobrażamy ![]() ![]() Oczywiście co innego jeśli ma się własną działkę, własne zbiory i się wiem, że chemii na swoje się nie sypało ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
szeryfcio
|
Aga, to miałaś stracha....
![]() Te winogrona, cholercik mnie wkurzają, bo mają od groma pestek w środku, a są takie słodziutkie i dlatego Stasiowi jak daję, to usuwam skórkę i pestki. Kociulek, tez o tym słyszałam a propos innych warzyw/owoców, trzeba po prostu znać źródło. Ale ja tam się w eko nie bawię, dziecko duże, nic go nie uczula, może jeść to same warzywa co i my.
![]() |
#257 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mi Karolina pokazuje to jej te pestki wyjmuję, ale nie za bardzo chce mi się w to bawić <lań> ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
BAN stały
|
Tylko, ze my kupujemy zawsze winogrona bezpestkowe a dzis u mamy jadla normalne z pastkami i mama jej kroila je na pol, wyjmowala pestki i wlozyla do miseczki z innymi pokrojonymi owocami, do glowy by nam nie przyszlo zdejmowac skorke bo zawsze ja jadla
![]() ![]() A co do ekologicznych warzyw i owocow to sa one bardzo drogie a wygladaja jakby byly chowane jakos sztucznie i mnie odrzucaja, porownujac zwykle jalbko a ekologiczne to, to pierwsze ma normalny rozmiar i kolor np. czerwony z odrowina zielonego a ekologiczne az lsni i ma duzy nienaturalny ksztalt , jakby od foremki ![]() Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2009-06-03 o 15:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
Midey, mam nadzieje ze Dawidek tez będzie więcej sypiał, a jak z apetytem u niego?
Wiesz, sama juz nie wiem czy to mleko powoduje ta alergie (jeżeli to alergia) bo wcześniej jadł kaszki i inne produkty zawierające mleko i nic mu nie było. Wczoraj mój Maz wyczytał w internecie ze takie eczemy nie musza byc wcale alergiczne. Pisali ze pomagaja probiotyki i natluszczanie skory a ciekawe tez jest to ze jezeli kobieta w ciazy pod jej koniec bedzie brala probiotyki to pomoze to zapobiec pozniej eczemie u dziecka. Aga, biedna Milenka ![]() W razie takiego krztuszenia czyms wez Milenke przeloz przez kolano zeby glowa byla do dolu i stukaj ja w plecki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Wtajemniczenie
|
Pappaya ja mam do natłuszczania skóry maść witaminową, dobra jest też elobaza (krem lub maść - ale to na krótką metę) i olatium do kąpieli... a jeżeli natłuszczanie nie pomoże może warto spróbować mu dać zyrtek w kropelkach, ale to jest na receptę... i jeżeli podejrzeważ alergię na białko mleka krowiego zamiast lakcitu podawaj mu lacidofil (bo ten 1 jest na bazie maślanki)
Aga współczuję sytuacji, ale gratuluję refleksu... no nic uciekam spać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zadomowienie
|
Lwico dziękuje za te informacje
![]() Jesli chodzi o probiotyki to mamy lacidolac a do kąpieli używam od kilku dni linomag (podobno tez dobry na takie problemy skorne) ale zawsze po kąpieli robi mu sie gorzej i wczoraj w ogóle go nie kapalismy. Wyczytalam wlasnie ze w przypadku takiej eczemy powinno sie rzadziej kapac dziecko ![]() Ja sie nabawilam jakiejs infekcji/grzybicy pochwy. Czasami strasznie piecze ![]() Tez wyczytalam na internecie ze pomaga branie probiotykow. Poza tym mama wyslala mi juz z Polski clitomazol mam nadzieje ze pomoze. Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2009-06-04 o 07:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sandrunia ma stwierdzoną 100% alergie na białko i tylko po mleku dostaje wysypki i to bardzo mocnej a najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że je makaron, jajka, bułki, drożdżówki itp gdzie przecież są jakieś ilości mleka i nic jej nie jest zero wysypki czy luźnych kupek ![]() Cytat:
W okresie wiosenno letnim wszystkie warzywa i owoce mam z działki lub ze wsi i naprawdę nie ma porównania. Nawet jajka ze sklepu są takie malutkie (wiadmo bo przecież te kurki w strasznym stresie żyją) i dla mnie bez smakowe co innego jajecznica ze świeżych wiejskich jajeczek mniam ![]() AgaMili Współczuje pewnie obie bardzo się przestraszyłyście.. naszczęście nic się nie stało dzięki szybkiej reakcji ![]() Pappaya a jaka to jest wysypka? gdzie wystepuje? bo na mleko jest taka specyficzna.. A jeśli chodzi o infekcje to chyba częste w ciąży bo ja nigdy nie miałam a w ciąży już tak..polecam globulki Macmiror jedno użycie i jak ręką odjął ![]()
![]() |
![]() |
#263 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wstaje o 7.30 i do żłobka. W żłobku nie wiem ile śpi ![]() ![]() ![]() Z kolei np. w niedzielę padł dopiero o 15.30 spał do 18.00 i potem usnął o 22. dziwaczne ma zwyczaje związane ze spaniem ![]() Miał też fazę wstawania o 6.00 ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A u nas pogoda pod psem, klientów niet, więc będę tu dzisiaj siedzieć na nasłuchu ![]()
![]() |
![]() |
#264 | |||
Zadomowienie
|
Aga, ale stracha mialas
![]() ![]() z tym eko to jest tez inaczej, tu gdzie urzeduja dziadki gospodarstwo ma certyfkaty i naprawde nie stosuja zadnej chemii, owoce smakuja wysmienicie dlatego tych nie bede sie bala dac Dawdkowi ![]() ![]() ![]() a jesl chodzi o skorki z owocow dzieci jak najdluzej powinny jesc obrane owoce ze wzgledu wlasnie na zakrztuszenie sie, ja sie tego trzymam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() jesli chodz o ml;eko, jak Dawid mial biegunke to dieta bezmleczna byla podstawa (a przeciez nigdy bym nie powiazala tego ze to od mleka ![]() ![]() a Tobe mam andzieje szybko przejdzie ta grzybica ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#265 | |||
szeryfcio
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#266 |
Zadomowienie
|
papaya ja w ciazy mialam raz taka infekcje poszlam do kina przepisal mi jakies globulki i clotrimazol i nic nie dalo dopiero w aptece bez recepty kupilam globulki z propolisu i jak ręka odjal do tego taniutkie bo ok 10 zl
![]()
![]() |
#267 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zauważ, że w lesie robaczki/zwierzęta też jedzą tylko te dobre grzybki. Mumochomorki rosną sobie nietknięte ![]() Cytat:
![]() Pappaya, oby szybko ta grzybica Ci zniknęła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Pappaya, ![]() Emilka sypia średnio 14-15 h/dobę. Idzie spać o 20-ej, wstaje ostatnio codziennie 7:30. Za wyjątkiem "ząbkującej" nocy, wtedy wstała po 9-ej. Na popołudniową drzemkę kładę Ją o 12-ej. Śpi średnio do 14.30 - 15-ej. Wg wiadomości jakimi ja dysponuję (już dzieci w 12 mż powinny spać średnio 13,5 h/dobę) , Emilka ma tendencję do spania za dużo jak na swój wiek. Cóż... niech Jej idzie na zdrowie ![]() AgaMili, biedna Milenka i biedna Ty ![]() ![]() Kociulku, ja tez czekam na zdjęcia! A wyglądasz super! ![]() Sheryl, ja tez nie przepadam za winogronami, a zwłaszcza tymi z pestkami. Za truskawkami zresztą też nie. Za to za czereśniami... ![]() Midey, Lwica, Pappaya, dla Waszych Chłopaków duże całusy na zdrówko od ciotki elsi. Dzięki za pamięć, szpiegunki ![]() ![]() ![]() Niestety prócz zębów dokucza nam kolejny remont. Gdy tylko skończył się chodnik, sąsiadce z dołu spaliła się instalacja i teraz trwa wymienianie. Niestety hałas, Młoda chodzi niewyspana, rozjojczana i mnie też powoli zaczyna brakować do Niej cierpliwości. ![]() W piątek idziemy szczepić Emilkę przeciwko ospie. W przedszkolach na naszym osiedlu panuje ta choroba, m.in. w przedszkolu do którego chodzi nasz sąsiad zza ściany, z którym Mała ma kontakt. Przypuszczam, że nie będzie trzeba wiele czasu by dotarła do żłobka, a Emilka wraca tam w poniedziałek. Gorzej, że ja nigdy na to nie chorowałam. Ale miałam kontakt z chorą koleżanką w fazie "wysypu" więc najprawdopodobniej jestem odporna (oby!). Acha, Mi nadal nie jest zaszczepiona MMR. Wciąż czekamy an szczepionkę refundowaną. ![]() A my z Małżem i przy okazji Emilka mamy od wczoraj orbitreka. Był po okazyjnej cenie na Allegro (egzemplarz powystawowy w stanie idealnym, nie używany, prawie 50% taniej), więc w niedzielę decyzja, w poniedziałek zakup. ![]() ![]() Co do pogody, to jaka jest, widać na zdjęciach. Od jakichś dwóch tygodni mam zwyczaj wychodzić z Emilka na spacer przed jej snem. Pół godziny do godzinki, bez wózeczka, w tym czasie robię drobne zakupy, wchodzimy do sklepów z ciuchami poszukać czegoś ciekawego. Ale w tym tygodniu nawet po chleb ciężko wyjść! W poniedziałek byłyśmy w przychodni zrobić Mi morfologię i wracałyśmy w deszczu (Mała miała niebywałą uciechę z kropelek na buzi ![]() Acha, niestety Emilka nadal ma anemię. I wyniki są coraz gorsze, pomimo zwiększonych dawek żelaza. Na dodatek wyniki wskazują, że Emilce pogarsza się odporność. Ech... ![]() Uciekam, bo Mała się może w każdej chwili obudzić, bo chyba przejeżdżają koło nas 4-czerwcowi "dostojnicy" (mnóstwo hałasu syren policji, itp). Dużo słonka Wam życzę! Edytowane przez elsi Czas edycji: 2009-07-15 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() oj, ja w arbuzie tez dłubię ![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Oj, Elsi, to zdrówka dla Emilki ![]() Fajna zabawka, widzę, że cała rodzinka ćwiczy, nawet koty ![]()
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Elsi, ale super zakup
![]() ![]() ![]() A czemu nie chcesz aby Emilka miała ospę już za sobą. Wiesz, jak nasz bratanek był chory sama bardzo się wystraszyłam, a później stwierdziłam, że może to i lepiej jak przejdą ją teraz, póki siedzę w domu. Ale nie ma się tego co by sie chciało ![]() Dołączam się do kciuków Sheryl za zdrówko Emilki ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.