![]() |
#241 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Rozeznanie
|
Bzdury.
Jestem wierząca i nie przestrzegam tych "zasad" i nie zamierzam. Wierzę w Boga, ale nie mogę słuchać księży i tych ich "kazań". Dlatego rzadko chodzę do kościoła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Własnie - grzeszyc i załowac a grzeszyc i twierdzic, ze to nic złego i telodzy sie mylą o dwie rózne kwestie. Dla przypomnienia - omawiam wyłącznie druga kwestię. Pierwsza oczywiscie nie podlega dyskusji i w życiu nie próbowałabym komuś takiemu wmawiać ze nie jest katolikiem.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Grzech jest pojęciem religijnym, nie świeckim.
Teologowie określili co jest grzechem, a co nie - to nawet nie podlega dyskusji. Ktos może nie uważać kradzieży za przestępstwo, tylko nazywać pomnażaniem majatku własnego kosztem majątku innej jednostki lub instytucji - ale hola, hola - nie ma tak. Jest na to paragraf i kropka. Nie ma dowolności interpretacji. Tak jak w kosciele.
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Co jest bzdurą?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak łamię te zasady. Dwie z kilkudziesięciu. Reszty staram się trzymać. I wyobraźcie sobie, że nadal będę chodzić do Kościoła i nazywać się katoliczką.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Rozeznanie
|
Menorko, z Tobą to jak grochem o ścianę.
Powie się Tobie, że trójkąt ma trzy boki, a Ty stwierdzisz, że to głupie i dyskusja utknie. (to oczywiście porównanie, nie twierdzę, że nie wiesz jak wygląda trójkąt, dla jasności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Nina_84 bo Ty w ogóle nie starasz się zrozumieć mnie, ja Was staram się zrozumieć(możesz wierzyć lub nie).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |||
Zakorzenienie
|
![]()
To co napisałam o zdolności logicznego rozumowania nie było bynajmniej dla nikogo obraźliwe. Są takie osoby, które tego nie mają co udowodniono badaniami. Tak jak są osoby, które nie mają zmysłu matematycznego, poczucia odległości, wyobraźni przestrzennej itd.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z tymi rekolekcjami i nauką religii to jest trochę tak jak z prawem jazdy. Nie jest to oczywiście porównanie co do wiary samej w sobie. Wszyscy kierowcy zdają egzamin, znają zasady ruchu drogowego, znaki i inne reguły. Ale czy każdy się do nich stosuje? czy każdy pamięta je wszystkie po kilku latach? Przecież każdy codziennie jeździ samochodem... Tak naprawdę znają zasady, które są im na co dzień potrzebne... Podobnie jest z wiarą. Pamiętamy o tych zasadach, które są nam potrzebne i przyznajmy, te, które są dla nas wygodne. Wkuwamy je na pamięć w młodości, a potem myślimy o nich coraz mniej, aż zostaje z nich ogólny zarys...
![]() |
![]() |
#251 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A swojego odłamu nie tworzę... A z katechizmem miałam nieraz do czynienia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-05-21 o 14:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak widzisz, w KK jeden grzech pociąga następne. Nie mowiac juz o ewidentnym oszustwie wobec spowiednika. Nie mozna byc letnim w kwestiach wiarą. Dlaczego upierasz sie chodzic do niewaznej spowiedzi? Przeciez nawet jesli ksiadz da ci rozgrzeszenie, nie znajac twoich prawdziwych motywow, to i tak w oczach boga katolickiego jest ono niewazne. Honcia - czy jesli kierowca zrobi wypadek moze tłumaczyc sie ze zapomniał przepisów ruchu drogowego? Nie. Zwroc uwage, ze nie krytykujemy wiary w boga. Krytykujemy jedynie schizofrenie swiatopoglądową w stylu: jestem katolikiem, ale zasady katolickie sa "nieprzemyslane", wiec ja układam je sobie na nowo, po swojemu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-21 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Klarissa to może Ty mi wytłumacz. Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? Przecież wtedy spowiedź jest nie ważna... Albo jak mam swojemu rozumowi wytłumaczyć, że seks to grzech skoro mój rozum twierdzi że nie grzech? To nie jest takie łatwe jak wam się wydaje. Wy to widzicie tylko tak, że ja sobie zasady Kościoła chce pod moje zasady nagiąć, a naprawdę to nie takie łatwe. Chodzę do Kościoła, modlę się, nie wstydzę się swojej wiary, rozmawiam o niej, pomagam potrzebującym, chodzę do spowiedzi, staram się żyć zgodnie z przykazaniami, staram się pracować nad swoją wiarą, staram się być dobrą katoliczką. I najważniejsze wierzę w Boga. No ale jest to jedno ale... w sumie 2. Seks i antykoncepcja... I tutaj sama już kilka razy się zastanawiałam nad swoją wiarą... Ale ja po prostu nie umiem tego uważać za grzech, nie umiem się z tego wyspowiadać. Robię to z miłości więc jakim cudem mam uważać że to grzech? Seks uważam za grzech jeśli są to nic nieznaczące numerki... ale jeśli kocham mojego Tżta i uprawiam z nim seks to dlaczego mam żałować? A wiara w Boga i Kościół to rzeczy ważne dla mnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skoro niektóre koscioły protestanckie akceptuja antykoncepcje, dlaczego nie rozwazysz chodzenia na msze protestanckie i dokonania konfirmacji? Bo nie znasz żadnych alternatyw poza katolicyzmem. ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
Wiara w boga katolickiego jest dla ciebie ważna, a mimo to robisz mu przykrośc swoim zachowaniem? Tak OT Protestantyzm przewiduje spowiedz powszechna. Czlowiek spowiada sie bezposrednio bogu ze swoich czynow, bez posrednictwa księzy. O ile przecietny katolik moze przed spowiednikiem ukryc swoj grzech, tak u prostestantow przed bogiem niczego ukryc nie mozna. Taki katolik odejdzie spokojny od konfesjonału, z rozgrzeszeniem, skłamawszy ze żałuje za grzechy. A protestnat musi rzeczywiscie czuc skruche i chcec poprawy, zeby uwierzyc, ze otrzymał rozgrzeszenie. Dla mnie to fascynujace, bo wymaga uczciwosci wobec własnego sumienia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-21 o 14:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rozkazuj mi. ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
Elfir wyobraź sobie, że nimfomanką nie jestem, daje sobie jakoś rade.
*** ![]() Edytowane przez menorka Czas edycji: 2009-05-21 o 14:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Elfir zgniotłaś koleżanki argumentami. całkwicie zgadzam sie z Twoimi poglądami. i tyle na temat ;p
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież Kościół Katolicki uznaje aborcję, gdy zagraża ona życiu kobiety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Rozeznanie
|
kamila2006: Mnie nic nie zgniotło.
*** ![]() Edytowane przez menorka Czas edycji: 2009-05-21 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale musisz postanowić poprawę i szczerze starać się dotrzymać obietnicy - jeżeli chcesz żeby rozgrzeszenie było ważne w oczach Kościoła. A Twój rozum niestety mnie ma tu nic do rzeczy, bo będąc katoliczką musisz uznać autorytet Kościoła. Musisz uznać, że są ludzie mądrzejsi od Ciebie, których natchnął Duch Święty i dlatego nauczają tak, jak nauczają. Także w kwestiach antykoncepcji i seksu przed ślubem. KK uważa, że dysponuje najlepszymi, najpewniejszymi środkami potrzebnymi do zbawienia.
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-05-21 o 14:41 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eee? Ja ci rozkazuję? O co ci chodzi? ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Doskonale wiem, bo okreslaja to zasady katolickie - co jest mile bogu a co nie. Cudzołożenie w rozumieniu katolicyzmu jest zle dla katolickiego boga, co wyraził w 10 przykazaniach i kilku innych miejscach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Konto usunięte
|
Menorka, masz tu;
http://mateusz.pl/pow/011114.htm , nie jesteś jedna z wątpliwościami Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2009-05-21 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#265 |
Konto usunięte
|
Menorko tu nie chodzi o to, że ty masz uznać seks przemalzeński za grzech. Chodzi o to, że bycie katolikiem do czegoś zobowiązuje. I zobowiązuje między innymi do przestrzegania zasad. KK uznaje seks przed ślubem za grzech więc skoro jestes katoliczką to nie powinnaś go uprawiać. Ty nie uznajesz tego za coś złego, ale kościół do którego nalezysz tak, a należac do niego powinnas przestrzegać pewnych zasad.
Czy zapisałabyś się do parti której zasady byłyby sprzeczne z Twoimi poglądami? Oczywiste jest, że nie. Więc czemu na siłę chcesz nazywać się katoliczką? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja naprawde prosze o osoby mieniace sie katoliczkami o poznanie religi, ktora rzekomo wyznają. Temat który omówiłam dotyczy sprawy z Brazylii sprzed kilku miesięcy, gdzie biskup wykluczył z koscioła lekarza, który zrobił aborcje zgwałconej 12-latce oraz matkę dziewczynki, za to ze wyraziła zgodę. Sztuczna antykoncepcje dopuszczaja protestanci (nie wszystkie odłamy).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-21 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.