Seks w rodzinie katolickiej - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-21, 13:52   #241
menorka
Rozeznanie

Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Podobno istnieją kobiety pozbawione zmysłu i umiejętności logicznego myślenia, formułowania i wyciągania wniosków, takie, dla których jest to niepojęte bardziej niż wyższa matematyka. Mimo wszystko ja zawsze uważałam jednak, ze podstawowe zajęcia z logiki powinny być w szkole - podstawowej lub średniej, było by nam łatwiej się komunikować w naszym społeczeństwie.
Klarissa jak chcesz mi coś napisać to proszę, nie wstydź się.

menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:56   #242
Onazyje
Rozeznanie

Bzdury.
Jestem wierząca i nie przestrzegam tych "zasad" i nie zamierzam.
Wierzę w Boga, ale nie mogę słuchać księży i tych ich "kazań". Dlatego rzadko chodzę do kościoła.

Onazyje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:57   #243
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Więc menorko nie zacietrzewiaj się, nie twórz swojego własnego odłamu chrześcijaństwa - tylko katechizm w rękę

Chyba, że rzeczywiście doktryny, nakazy i zakazy kk Cię tak 0ograniczają, że nie masz szans odnaleźć się w tym wyznaniu...

Własnie - grzeszyc i załowac a grzeszyc i twierdzic, ze to nic złego i telodzy sie mylą o dwie rózne kwestie.
Dla przypomnienia - omawiam wyłącznie druga kwestię. Pierwsza oczywiscie nie podlega dyskusji i w życiu nie próbowałabym komuś takiemu wmawiać ze nie jest katolikiem.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:57   #244
dzustam
Zakorzenienie

Grzech jest pojęciem religijnym, nie świeckim.

Teologowie określili co jest grzechem, a co nie - to nawet nie podlega dyskusji.

Ktos może nie uważać kradzieży za przestępstwo, tylko nazywać pomnażaniem majatku własnego kosztem majątku innej jednostki lub instytucji - ale hola, hola - nie ma tak.

Jest na to paragraf i kropka.

Nie ma dowolności interpretacji.

Tak jak w kosciele.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 13:58   #245
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onazyje Pokaż wiadomość
Bzdury.
Jestem wierząca i nie przestrzegam tych "zasad" i nie zamierzam.
Wierzę w Boga, ale nie mogę słuchać księży i tych ich "kazań". Dlatego rzadko chodzę do kościoła.
Co jest bzdurą?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 13:58   #246
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Ja to świetnie rozumiem i cię popieram w tej kwestii.
Problemem jest dlaczego ty z takim poglądem na siłe chcesz określić siebie katoliczką, skoro to podejście katolickie nie jest?

Bo to nie jest twoj koscioł, skoro z nim sie nie zgadzasz.
Naprawdę, czy ja bedąc ateistką mogę określać sie, ze nie zgadzam sie z nauką MOJEGO koscioła?
Nie! Nie zgadzam sie z nauką koscioła katolickiego.

Wyobraź sobie ze gwałt na dziecku jest lżejszym grzechem w wizji Kościoła katolickiego niz aborcja dokonana na zgwałconej dziewczynce, bo ciąza groziła jej zyciu.
Absurdalne? Moze, ale KK ma taki a nie inny pogląd. Zauwaz ze nie zabijaj i nie cudzołóz to jedne z 10 przykazań, czyli maja taki sam ciezar gatunkowy grzechu. Dlatego nie sądze abym błędnie rozumowała.

Uprawiacie razem seks. Myslicie o wspolnej przyszlosci, ale jak to sie zdarza, mozecie sie rozstac przed slubem i znaleźc nowych partnerow, wierzacych glęboko katolików. Czy twoj brak cnoty nie skrzywdzi takiej osoby, ktora wiazala z toba zyciowe plany?
Dlaczego nie weźmiecie ślubu, skoro i tak współżyjecie? Wtedy nie miałabyś rozterek moralnych. Pozostałabys wierna zasadom, ktore przystoją katolikom. A tak otwarcie łamiesz te zasady. Bez poczucia skruchy, postanowienia poprawy.
Bo nie chce popełnić błędu. I dlatego nie wychodzę jeszcze za mąż. Chcę najpierw skończyć studia.
Tak łamię te zasady. Dwie z kilkudziesięciu. Reszty staram się trzymać. I wyobraźcie sobie, że nadal będę chodzić do Kościoła i nazywać się katoliczką.

Stary 2009-05-21, 13:58   #247
Nina_84
Rozeznanie

GG do Nina_84

Menorko, z Tobą to jak grochem o ścianę.
Powie się Tobie, że trójkąt ma trzy boki, a Ty stwierdzisz, że to głupie i dyskusja utknie. (to oczywiście porównanie, nie twierdzę, że nie wiesz jak wygląda trójkąt, dla jasności )
Nina_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 14:01   #248
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Własnie - grzeszyc i załowac a grzeszyc i twierdzic, ze to nic złego i telodzy sie mylą o dwie rózne kwestie.
Dla przypomnienia - omawiam wyłącznie druga kwestię. Pierwsza oczywiscie nie podlega dyskusji i w życiu nie próbowałabym komuś takiemu wmawiać ze nie jest katolikiem.
Tylko Elfir pytałam już czy lepiej jeśli ktoś grzeszy idzie do spowiedzi i nie postanawia poprawy?

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Nina_84 Pokaż wiadomość
Powie się Tobie, że trójkąt ma trzy boki, a Ty stwierdzisz, że to głupie i dyskusja utknie. (to oczywiście porównanie, nie twierdzę, że nie wiesz jak wygląda trójkąt, dla jasności )
Nina_84 bo Ty w ogóle nie starasz się zrozumieć mnie, ja Was staram się zrozumieć(możesz wierzyć lub nie).

Stary 2009-05-21, 14:03   #249
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Napisane przez menorka Pokaż wiadomość
Klarissa jak chcesz mi coś napisać to proszę, nie wstydź się.
To co napisałam o zdolności logicznego rozumowania nie było bynajmniej dla nikogo obraźliwe. Są takie osoby, które tego nie mają co udowodniono badaniami. Tak jak są osoby, które nie mają zmysłu matematycznego, poczucia odległości, wyobraźni przestrzennej itd.

Cytat:
Grzech jest pojęciem religijnym, nie świeckim.

Teologowie określili co jest grzechem, a co nie - to nawet nie podlega dyskusji
Jak widać na podstawie poniższego:

Cytat:
Bo nie chce popełnić błędu. I dlatego nie wychodzę jeszcze za mąż. Chcę najpierw skończyć studia.
Tak łamię te zasady. Dwie z kilkudziesięciu. Reszty staram się trzymać. I wyobraźcie sobie, że nadal będę chodzić do Kościoła i nazywać się katoliczką.
Dla niektórych to nie jest takie oczywiste...

Cytat:
Napisane przez Nina_84 Pokaż wiadomość
Stary 2009-05-21, 14:05   #250
Honcia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zgodzę się z ostatnim zdaniem. Po co jest egzamin do pierwszej komunii, po co jest egzamin do bierzmowania, po co są rekolekcje, nauka religii w szkole i coniedzielne msze i kazania. Pic na wodę, czy sprawdzanie pojemności pamięci i zdolności wklepywania na pamięć formułek modlitw? A może jednak jego zadaniem jest czynić człowieka świadomym wyznawcą przynajmniej podstaw wiary?
Każdy z nas zna zasady podstawowe. Większość jednak je ignoruje. Źle się wyraziłam, sorry
A z tymi rekolekcjami i nauką religii to jest trochę tak jak z prawem jazdy. Nie jest to oczywiście porównanie co do wiary samej w sobie. Wszyscy kierowcy zdają egzamin, znają zasady ruchu drogowego, znaki i inne reguły. Ale czy każdy się do nich stosuje? czy każdy pamięta je wszystkie po kilku latach? Przecież każdy codziennie jeździ samochodem... Tak naprawdę znają zasady, które są im na co dzień potrzebne...

Podobnie jest z wiarą. Pamiętamy o tych zasadach, które są nam potrzebne i przyznajmy, te, które są dla nas wygodne. Wkuwamy je na pamięć w młodości, a potem myślimy o nich coraz mniej, aż zostaje z nich ogólny zarys...

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:06   #251
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Już przy którymś wątku zastanawiam się jak ugryźć pewną sprawę.

No to może napiszę prosto z mostu: grzech nie przekreśla możliwości bycia katolikiem, co więcej Jezus wiedział, że ludzie są istotami słabymi, że zdarzają im się upadki. I nie odtrącił nikogo, kto żałował za popełnione grzechy.

Nie będę ukrywała, że nie jestem chodzącą świętą. No po prostu nie jestem.

I nie chciałabym, żeby jakaś osoba z boku osądzała kwestie mojej wiary lub niewiary i możliwości prznależności do kk.

Bo to, że ja zgrzeszę, upadnę, nie jest równoznaczne, żem już niegodna miana katolika, albo, że jestem katolikiem hipokrytą jak większość społeczeństwa polskiego.

Jednak negowanie pojęcia grzechu, lub samozwańcze przestawianie granicy grzechu, określanie, że to odpowiada a tamto nie - to już poważniejsza sprawa i dużo cięższy kaliber przewinienia względem kk.

Ale i to nie oznacza, że taka osoba jest wyrzucana poza okręg kk. To tez jest grzech raczej wybaczalny

Podkreślm grzech.

Więc menorko nie zacietrzewiaj się, nie twórz swojego własnego odłamu chrześcijaństwa - tylko katechizm w rękę

Chyba, że rzeczywiście doktryny, nakazy i zakazy kk Cię tak 0ograniczają, że nie masz szans odnaleźć się w tym wyznaniu...
Zgadzam się. Napisałam, że święta nie jestem. I nie chce być przez Was oceniana. Poza tym napisałam też, że jestem młoda i poglądy mogą mi się zmienić. Nie zamykam się na nic.
A swojego odłamu nie tworzę... A z katechizmem miałam nieraz do czynienia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 14:06   #252
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Seks w rodzinie katolickiej

Cytat:
Tylko Elfir pytałam już czy lepiej jeśli ktoś grzeszy idzie do spowiedzi i nie postanawia poprawy?
Spowiedź bez mocnego postanowienia poprawy jest nieważna a komunia przyjęta po takiej spowiedzi jest świętokradzka. 5 warunków dobrej spowiedzi się kłania: rachunek sumienia, musi być żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy, szczera spowiedź oraz zadośćuczynienie Bogu i ludziom.

Cytat:
Zgadzam się. Napisałam, że święta nie jestem. I nie chce być przez Was oceniana. Poza tym napisałam też, że jestem młoda i poglądy mogą mi się zmienić. Nie zamykam się na nic.
A swojego odłamu nie tworzę... A z katechizmem miałam nieraz do czynienia
Ja nie oceniam ciebie. Oceniam przedstawione przez ciebie poglądy i wypowiedzi zaprezentowane na forum. Daleka jestem od oceniania ciebie jako osoby. Jeśli piszę coś skierowanego personalnie do ciebie to przecież teoretyzuję, na tym zresztą polega forumowa dyskusja - ja stawiam zarzut, twoim zadaniem jest go obalić lub ewentualnie "olać" jeśli nie masz ochoty ze mną dyskutować lub postawić własne zarzuty względem mnie obracają dyskusje w taki sposób abym to ja musiała bronić swoich wypowiedzi. To już zależy od ciebie jak to się potoczy.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:11
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:17   #253
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli świadomie popełniasz grzech ciężki, nie chcesz sie poprawić - z tego wynika, ze albo popełniłaś świętokradztwo na spowiedzi, albo łamiesz dodatkowe zasady (a nie tylko wspomniane dwie).
Jak widzisz, w KK jeden grzech pociąga następne.
Nie mowiac juz o ewidentnym oszustwie wobec spowiednika.

Nie mozna byc letnim w kwestiach wiarą.

Dlaczego upierasz sie chodzic do niewaznej spowiedzi? Przeciez nawet jesli ksiadz da ci rozgrzeszenie, nie znajac twoich prawdziwych motywow, to i tak w oczach boga katolickiego jest ono niewazne.

Honcia - czy jesli kierowca zrobi wypadek moze tłumaczyc sie ze zapomniał przepisów ruchu drogowego? Nie.
Zwroc uwage, ze nie krytykujemy wiary w boga. Krytykujemy jedynie schizofrenie swiatopoglądową w stylu: jestem katolikiem, ale zasady katolickie sa "nieprzemyslane", wiec ja układam je sobie na nowo, po swojemu.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:26
Stary 2009-05-21, 14:20   #254
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Spowiedź bez mocnego postanowienia poprawy jest nieważna a komunia przyjęta po takiej spowiedzi jest świętokradzka. 5 warunków dobrej spowiedzi się kłania: rachunek sumienia, musi być żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy, szczera spowiedź oraz zadośćuczynienie Bogu i ludziom.

Ja nie oceniam ciebie. Oceniam przedstawione przez ciebie poglądy i wypowiedzi zaprezentowane na forum. Daleka jestem od oceniania ciebie jako osoby. Jeśli piszę coś skierowanego personalnie do ciebie to przecież teoretyzuję, na tym zresztą polega forumowa dyskusja - ja stawiam zarzut, twoim zadaniem jest go obalić
Wiem jakie są warunki dobrej spowiedzi...
Klarissa to może Ty mi wytłumacz. Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? Przecież wtedy spowiedź jest nie ważna... Albo jak mam swojemu rozumowi wytłumaczyć, że seks to grzech skoro mój rozum twierdzi że nie grzech? To nie jest takie łatwe jak wam się wydaje. Wy to widzicie tylko tak, że ja sobie zasady Kościoła chce pod moje zasady nagiąć, a naprawdę to nie takie łatwe.
Chodzę do Kościoła, modlę się, nie wstydzę się swojej wiary, rozmawiam o niej, pomagam potrzebującym, chodzę do spowiedzi, staram się żyć zgodnie z przykazaniami, staram się pracować nad swoją wiarą, staram się być dobrą katoliczką. I najważniejsze wierzę w Boga.
No ale jest to jedno ale...
w sumie 2.
Seks i antykoncepcja...
I tutaj sama już kilka razy się zastanawiałam nad swoją wiarą... Ale ja po prostu nie umiem tego uważać za grzech, nie umiem się z tego wyspowiadać. Robię to z miłości więc jakim cudem mam uważać że to grzech?
Seks uważam za grzech jeśli są to nic nieznaczące numerki... ale jeśli kocham mojego Tżta i uprawiam z nim seks to dlaczego mam żałować?
A wiara w Boga i Kościół to rzeczy ważne dla mnie.

Stary 2009-05-21, 14:31   #255
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa to może Ty mi wytłumacz. Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? .
Nie chodz do spowiedzi. Po co robic cos co i tak jest bez sensu?

A skoro niektóre koscioły protestanckie akceptuja antykoncepcje, dlaczego nie rozwazysz chodzenia na msze protestanckie i dokonania konfirmacji?
Bo nie znasz żadnych alternatyw poza katolicyzmem.

---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Seks uważam za grzech jeśli są to nic nieznaczące numerki... ale jeśli kocham mojego Tżta i uprawiam z nim seks to dlaczego mam żałować?
Chociazby dlatego, ze to zle w oczach boga. Niby masz rozum a popedu seksualnego utrzymac nie mozesz w ryzach.
Wiara w boga katolickiego jest dla ciebie ważna, a mimo to robisz mu przykrośc swoim zachowaniem?

Tak OT
Protestantyzm przewiduje spowiedz powszechna. Czlowiek spowiada sie bezposrednio bogu ze swoich czynow, bez posrednictwa księzy. O ile przecietny katolik moze przed spowiednikiem ukryc swoj grzech, tak u prostestantow przed bogiem niczego ukryc nie mozna. Taki katolik odejdzie spokojny od konfesjonału, z rozgrzeszeniem, skłamawszy ze żałuje za grzechy. A protestnat musi rzeczywiscie czuc skruche i chcec poprawy, zeby uwierzyc, ze otrzymał rozgrzeszenie. Dla mnie to fascynujace, bo wymaga uczciwosci wobec własnego sumienia.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:36

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 14:32   #256
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Nie chodz do spowiedzi. Po co robic cos co i tak jest bez sensu?

A skoro niektóre koscioły protestanckie akceptuja antykoncepcje, dlaczego nie rozwazysz chodzenia na msze protestanckie i dokonania konfirmacji?
Bo nie znasz żadnych alternatyw poza katolicyzmem.
Przyznam że dokładnie nie zagłębiałam się w żadną religie poza katolicyzmem.
Nie rozkazuj mi.

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Chociazby dlatego, ze to zle w oczach boga. Niby masz rozum a popedu seksualnego utrzymac nie mozesz w ryzach.
Wiara w boga katolickiego jest dla ciebie ważna, a mimo to robisz mu przykrośc swoim zachowaniem?
Nie wiesz jak mnie widzi Bóg, więc nie wypowiadaj się za Niego.
Elfir wyobraź sobie, że nimfomanką nie jestem, daje sobie jakoś rade.

Edytowane przez menorka
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:34
Stary 2009-05-21, 14:34   #257
kamila2006
Zakorzenienie

Elfir zgniotłaś koleżanki argumentami. całkwicie zgadzam sie z Twoimi poglądami. i tyle na temat ;p

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:35   #258
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
Wyobraź sobie ze gwałt na dziecku jest lżejszym grzechem w wizji Kościoła katolickiego niz aborcja dokonana na zgwałconej dziewczynce, bo ciąza groziła jej zyciu.
Absurdalne? Moze, ale KK ma taki a nie inny pogląd.
Możesz przytoczyc fragment KK, gdzie jest o tym powiedziane?
Przecież Kościół Katolicki uznaje aborcję, gdy zagraża ona życiu kobiety.
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:36   #259
menorka
Rozeznanie

kamila2006: Mnie nic nie zgniotło.

Edytowane przez menorka
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:37

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 14:36   #260
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa to może Ty mi wytłumacz. Jak mam się spowiadać z czegoś czego nie żałuje? Przecież wtedy spowiedź jest nie ważna... Albo jak mam swojemu rozumowi wytłumaczyć, że seks to grzech skoro mój rozum twierdzi że nie grzech? To nie jest takie łatwe jak wam się wydaje. Wy to widzicie tylko tak, że ja sobie zasady Kościoła chce pod moje zasady nagiąć, a naprawdę to nie takie łatwe.
Chodzę do Kościoła, modlę się, nie wstydzę się swojej wiary, rozmawiam o niej, pomagam potrzebującym, chodzę do spowiedzi, staram się żyć zgodnie z przykazaniami, staram się pracować nad swoją wiarą, staram się być dobrą katoliczką. I najważniejsze wierzę w Boga.
No ale jest to jedno ale...
w sumie 2.
Seks i antykoncepcja...
I tutaj sama już kilka razy się zastanawiałam nad swoją wiarą... Ale ja po prostu nie umiem tego uważać za grzech, nie umiem się z tego wyspowiadać. Robię to z miłości więc jakim cudem mam uważać że to grzech?
Możesz żałować, że nie żałujesz i wzbudzić żal niedoskonały, ze strachu przed piekłem czy jak to tam było, nie pamiętam
Ale musisz postanowić poprawę i szczerze starać się dotrzymać obietnicy - jeżeli chcesz żeby rozgrzeszenie było ważne w oczach Kościoła.

A Twój rozum niestety mnie ma tu nic do rzeczy, bo będąc katoliczką musisz uznać autorytet Kościoła. Musisz uznać, że są ludzie mądrzejsi od Ciebie, których natchnął Duch Święty i dlatego nauczają tak, jak nauczają. Także w kwestiach antykoncepcji i seksu przed ślubem. KK uważa, że dysponuje najlepszymi, najpewniejszymi środkami potrzebnymi do zbawienia.

Edytowane przez Nija_
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:41 Powód: literówka
Nija_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:39   #261
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozkazuj mi.

Eee? Ja ci rozkazuję? O co ci chodzi?

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

Cytat:
Nie wiesz jak mnie widzi Bóg, więc nie wypowiadaj się za Niego.
Elfir wyobraź sobie, że nimfomanką nie jestem, daje sobie jakoś rade.
Doskonale wiem, bo okreslaja to zasady katolickie - co jest mile bogu a co nie. Cudzołożenie w rozumieniu katolicyzmu jest zle dla katolickiego boga, co wyraził w 10 przykazaniach i kilku innych miejscach.

T.Pratchett
Stary 2009-05-21, 14:39   #262
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Menorka, masz tu;
http://mateusz.pl/pow/011114.htm , nie jesteś jedna z wątpliwościami

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:42
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:39   #263
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Możesz żałować, że nie żałujesz i wzbudzić żal niedoskonały, ze strachu przed piekłem czy jak to tam było, nie pamiętam
Ale musisz postanowić poprawę i szczerze starać się dotrzymać obietnicy - jeżeli hcesz żeby rozgrzeszenie było ważne w oczach Kościoła.

A Twój rozum niestety mnie ma tu nic do rzeczy, bo będąc katoliczką musisz uznać autorytet Kościoła. Musisz uznać, że są ludzie mądrzejsi od Ciebie, których natchnął Duch Święty i dlatego nauczają tak, jak nauczają. Także w kwestiach antykoncepcji i seksu przed ślubem. KK uważa, że dysponuje najlepszymi, najpewniejszymi środkami potrzebnymi do zbawienia.
O może to dobre rozwiązanie.

Stary 2009-05-21, 14:40   #264
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Tak OT
Protestantyzm przewiduje spowiedz powszechna. Czlowiek spowiada sie bezposrednio bogu ze swoich czynow, bez posrednictwa księzy. O ile przecietny katolik moze przed spowiednikiem ukryc swoj grzech, tak u prostestantow przed bogiem niczego ukryc nie mozna. Taki katolik odejdzie spokojny od konfesjonału, z rozgrzeszeniem, skłamawszy ze żałuje za grzechy. A protestnat musi rzeczywiscie czuc skruche i chcec poprawy, zeby uwierzyc, ze otrzymał rozgrzeszenie. Dla mnie to fascynujace, bo wymaga uczciwosci wobec własnego sumienia.
Mnie też to w pewien sposób fascynuje

Cytat:
Najwyższy czas poszerzyć horyzonty. Proponuję zacząć od postaci Marcina Lutra i zapoznania się z jego poglądami.
Stary 2009-05-21, 14:40   #265
201701090917
Konto usunięte

Menorko tu nie chodzi o to, że ty masz uznać seks przemalzeński za grzech. Chodzi o to, że bycie katolikiem do czegoś zobowiązuje. I zobowiązuje między innymi do przestrzegania zasad. KK uznaje seks przed ślubem za grzech więc skoro jestes katoliczką to nie powinnaś go uprawiać. Ty nie uznajesz tego za coś złego, ale kościół do którego nalezysz tak, a należac do niego powinnas przestrzegać pewnych zasad.

Czy zapisałabyś się do parti której zasady byłyby sprzeczne z Twoimi poglądami? Oczywiste jest, że nie. Więc czemu na siłę chcesz nazywać się katoliczką?
201701090917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 14:40   #266
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:
"ale akurat zasada 'seks po ślubie i zakaz antykoncepcji ' dla mnie są nie do końca przemyślane..."

Myślisz, ze wielcy teolodzy katoliccy nie przemyśleli tego tematu dogłębnie i z kazdej strony?
Po prostu tobie nie odpowiada w pełni teologia katolicka.
Radze zapoznac sie z innymi ciekawymi alternatywami chrześcijańskimi.
a są jakieś nne alternatywy chrześcijańskie, które uznają seks przedmałżeński i sztuczną antykoncepcję?
Stary 2009-05-21, 14:41   #267
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mychamycha Pokaż wiadomość
Możesz przytoczyc fragment KK, gdzie jest o tym powiedziane?
Przecież Kościół Katolicki uznaje aborcję, gdy zagraża ona życiu kobiety.
No i wychodzą braki w religijnym wykształceniu. To prawo polskie dopuszcza aborcje z przyczczyn zdrowotnych. Koscioł katolicki NIGDY.
Ja naprawde prosze o osoby mieniace sie katoliczkami o poznanie religi, ktora rzekomo wyznają.

Temat który omówiłam dotyczy sprawy z Brazylii sprzed kilku miesięcy, gdzie biskup wykluczył z koscioła lekarza, który zrobił aborcje zgwałconej 12-latce oraz matkę dziewczynki, za to ze wyraziła zgodę.

Sztuczna antykoncepcje dopuszczaja protestanci (nie wszystkie odłamy).

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-05-21 o 14:43
Stary 2009-05-21, 14:45   #268
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia256 Pokaż wiadomość
Menorko tu nie chodzi o to, że ty masz uznać seks przemalzeński za grzech. Chodzi o to, że bycie katolikiem do czegoś zobowiązuje. I zobowiązuje między innymi do przestrzegania zasad. KK uznaje seks przed ślubem za grzech więc skoro jestes katoliczką to nie powinnaś go uprawiać. Ty nie uznajesz tego za coś złego, ale kościół do którego nalezysz tak, a należac do niego powinnas przestrzegać pewnych zasad.

Czy zapisałabyś się do parti której zasady byłyby sprzeczne z Twoimi poglądami? Oczywiste jest, że nie. Więc czemu na siłę chcesz nazywać się katoliczką?
Wiecie co ja rozumiem wasze stanowisko, ale Kościół katolicki nie opiera się tylko i wyłącznie na tym czy się współżyje przed ślubem czy nie...

Stary 2009-05-21, 14:46   #269
mychamycha
Zakorzenienie

Cytat:

Tak OT
Aby otrzymać w Kościele katolickim rozgrzeszenie, nie sytarczy okłamać księdza. co to wo ogóle ma być? Taki "katolik" który okłamuje księdza przy spowiedzi, nie otrzymuje rozgrzeszenia. Moze usłyszy je od księdza, bo ten nie wie o zatajeniu grzechu, ale od Boga na pewno nie! I jeszcze ściągnie na siebie większą karę, bo popełnia w tym momencie spowiedź świętokradzką. Rozgrzeszenie otrzymuje się od Boga, a nie od księdza.
Stary 2009-05-21, 14:46   #270
menorka
Rozeznanie

Cytat:
No i wychodzą braki w religijnym wykształceniu. To prawo polskie dopuszcza aborcje z przyczczyn zdrowotnych. Koscioł katolicki NIGDY.
Ja naprawde prosze o osoby mieniace sie katoliczkami o poznanie religi, ktora rzekomo wyznają.

Temat który omówiłam dotyczy sprawy z Brazylii sprzed kilku miesięcy, gdzie biskup wykluczył z koscioła lekarza, który zrobił aborcje zgwałconej 12-latce oraz matkę dziewczynki, za to ze wyraziła zgodę.

Sztuczna antykoncepcje dopuszczaja protestanci (nie wszystkie odłamy).
seks przedmałżeński też?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości