dekorowanie tortow - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-31, 10:25   #241
miminka10
Raczkowanie

Dot.: dekorowanie tortow

Cytat:
Napisane przez agatatwrd Pokaż wiadomość
bez problemu powinno Ci się udać zrobić poduchę i kołderkę
o to fajnie napewno spróbuję.Tylko powiedz mi jeszcze czy mogę to zrobić dzień wcześniej?i czy to mocno stwardnieje?da radę to pokroić później
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 11:50   #242
agatatwrd
Przyczajenie

jak zrobisz dzień przed to nie powinno stwardnieć tak mocno, podeschnie, ale może się ciężko kroić. ta masa może być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu naprawdę długo (mam jeszcze róże robione pod koniec grudnia - są twarde jak kamień), ale wydaje mi się że im dłużej stoi tym jest mniej zjadliwa.

Ps: jak zrobisz to wstaw zdjęcie
agatatwrd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 15:00   #243
miminka10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatatwrd Pokaż wiadomość
jak zrobisz dzień przed to nie powinno stwardnieć tak mocno, podeschnie, ale może się ciężko kroić. ta masa może być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu naprawdę długo (mam jeszcze róże robione pod koniec grudnia - są twarde jak kamień), ale wydaje mi się że im dłużej stoi tym jest mniej zjadliwa.

Ps: jak zrobisz to wstaw zdjęcie
No to dopiero w marcu ale muszę się pomału zorientować.Jak coś to pokażeI dziękuję bardzo jeszcze raz
Stary 2012-02-06, 10:39   #244
ficcusia
Raczkowanie

GG do ficcusia

torcik na 3-cie urodzinki mojej córci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1050263.jpg (177,5 KB, 129 załadowań)
Stary 2012-02-06, 11:53   #245
Emilcia_1616
Zakorzenienie

a ta masa lukrowa to ona nie stwardneiej na torcie? bo jesli twardnieje jak jest niczym nie opakowana to jak jest na torcie?
Stary 2012-02-06, 12:26   #246
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ficcusia Pokaż wiadomość
torcik na 3-cie urodzinki mojej córci
Piękny
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 15:23   #247
PaniMalinowa
BAN stały

Nazywają się tak samo. Często w Lidlu mozna kupić w promocji większe opakowania,bo normalnie to maja po 80 gram. Masa wychodzi super. można poszaleć z dekoracjami, jakie przychodzą nam do głowy

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Wystarczy przygotowana masę zawinąć w papier lekko natłuszczony. Masa nie straci swojej elastyczności i walorów. Przecież nie zawsze wykorzystujemy ją do końca,a szkoda wyrzucać.
PaniMalinowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 12:05   #248
Symfonia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniahate Pokaż wiadomość

Masa cukrowa:
800 gram cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
100 gram glukozy

W wodzie rozpuścić żelatynę i postawić na małym ogniu, dodać glukozę, mieszać, aby się połączyło. W żadnym wypadku nie gotować! Ostudzić, dodać cukier puder, zagnieść na gładką masę i do dzieła

Można cudeńka z niej wyczarować np. takie-> http://i160.photobucket.com/albums/t...tedGraphic.jpg
a na jaki tort starczy takiej masy??
mam tortownice średnicy 30 cm
chciałabym obłożyć taka masą cały tort i zrobić dodatkowo dekoracje
Symfonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 15:20   #249
miminka10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Symfonia Pokaż wiadomość
a na jaki tort starczy takiej masy??
mam tortownice średnicy 30 cm
chciałabym obłożyć taka masą cały tort i zrobić dodatkowo dekoracje
to te z lidla 1 opakowanie powinno Ci wystarczyć bo ja też robiłam na takiej i jeszcze mi zostało
Stary 2012-02-07, 17:54   #250
Aagrafka
Raczkowanie

Ja ostatnio robiłam z 400g cukru pudru i wyszło mi na 13 babeczek i trochę mi zostało, myślę, że jak zrobisz z 800g to na pewno starczy ci na cały tort
Stary 2012-02-08, 12:03   #251
dotka128
Raczkowanie

doradźcie mi bo na niedzielę muszę zrobić na urodziny siostrzeńca tort i żywcem nie mam pomysłu na smak.
Wymyśliłam że może zrobię blaty czekoladowe i przełożę musem kawowym zrobionym ze śmietanki kremówki, mascarpone, cukru pudru i kawy, myślicie że to dobre połączenie czy raczej średnie?

I jeszcze jedno bo będę obkładać tort masą cukrową i zastanawiam się czy w takim razie mogę tort obłożyć z wierzchu tym musem i na to masa cukrowa?
Czytałam że na samą bitą śmietanę się nie kładzie ale to będzie z mascarpone więc nie wiem w sumie.
Stary 2012-02-08, 12:04   #252
mamapyza
Przyczajenie

Witam. Od niedawna zaczęłam interesować się torcikami. Znalazłam w sieci taki http://cakecentral.com/gallery/19395...-gift-box-cake i potrzebuje pomocy w jego wykonaniu. Może ktoś podpowie od czego zacząć i jak wykonać taki torcik. Pozdrawiam,
mamapyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-09, 19:17   #253
miminka10
Raczkowanie

hej wszystkim znawcom i miłośnikom tortówMam jeszcze jedno pytanie.Kupiłam krem jogurtowy do którego dodaje się jogurt i gotowe.Jak myślicie czy taki krem będzie odpowiedni pod masę piankową?
Stary 2012-02-11, 22:23   #254
pysiamn
Zakorzenienie

Dzisiejszy torcik dla mojej córeczki nic odkrywczego ale zawsze swej roboty lepszy niż kupny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4362.jpg (66,1 KB, 89 załadowań)

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-12, 07:05   #255
miminka10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Dzisiejszy torcik dla mojej córeczki nic odkrywczego ale zawsze swej roboty lepszy niż kupny
Takie proste są najładniejsze
Stary 2012-02-13, 00:54   #256
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Nie znam się na tym, ale od pewnego czasu oglądam program "Cukiernicy na start" na TLC i to co oni tam robią na tortach jest po prostu genialne! Mistrzostwo!
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 10:29   #257
maiti
Raczkowanie

Też na to patrzę. Niesamowici są !!!
maiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-15, 08:53   #258
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Śliczny i apetycznie wyglądający
Cytat:
Napisane przez maiti Pokaż wiadomość
Też na to patrzę. Niesamowici są !!!
Lata, lata praktyki
Stary 2012-02-15, 18:09   #259
Aagrafka
Raczkowanie

Hej wszystkim
Jeszcze nigdy nie ozdabiałam tortów, ozdabiam głównie babeczki ale moja mama ma pod koniec lutego urodziny i chciałabym jej zrobić taki tort:

ciasto - z tego przepisu: http://mojewypieki.blox.pl/html/1310...9,170.html?3,1
krem - bita śmietana z serkiem mascarpone i mrożonymi malinami (żeby nie było aż tak słodko)
boki tortu - powyższy krem oraz zielony cukier (jako łąka )
góra tortu - mak z lukru plastycznego przyklejony na masę ze śmietanki i mascarpone a luki między płatkami obsypane cukrem

Myślicie, że wypali?
To będzie mój pierwszy tort ale z lukrem plastycznym i barwieniem cukru miałam już do czynienia - Pytam więc bardziej o wygląd i "technikę" (czy masa cukrowa się nie rozpuści przez bitą śmietanę? słyszałam dwuznaczne opinie)
Stary 2012-02-16, 08:12   #260
chilanes
Zakorzenienie

Bita śmietana może rozpuścić masę, lepiej zastąp ją kremem maślanym lub budyniowym.
Stary 2012-02-16, 20:49   #261
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Śliczny i apetycznie wyglądający

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 23:52   #262
Megi428
Wtajemniczenie

hej
bita śmietana nie rozpuszcza masy samoróbki bo ja tak obsmarowuje torty pod masę samoróbkę

cukiernicy na start a także słodki biznes z Baddym Valastro świetne programy ale tam ileś osób tort przygotowuje ileś dni i każdy w swoim zakresie mocnych stron - kwiaty, figurki itp - i jak się robi na co dzięń torty to się widzi ich niestety niedoskonałości - choćby fugurki na stelażach drucikowych - słabe do zjedzenia a niestety każdy patrzy aby tort był zjadliwy w 100% nie wspomnę o drutach, stelażach czy styropianach w samych tortach - fajnie wygląda sama dekoracja ale sam tort do jedzenia jak w środku tyle niespodzianek - oj marnie wg mnie

nie wrzucam swoich torcików bo są do obejrzenia na blogu - adres w stopce

Edytowane przez Megi428
Czas edycji: 2012-02-23 o 00:02
Megi428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 11:08   #263
madziq111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ficcusia Pokaż wiadomość
takiego torcika zrobilam córci na drugie urodzinki

kokardy zrobilam z masy z pianek, nie wyszla tak jak powinna bo zamiast cukru pudry dalam zwyklay cukier
Prześliczny tort czy mogłabym prosić o przepis jak zrobić takie cudo??? byłabym bardzo wdzięczna
madziq111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 11:11   #264
kaska20_2005
Raczkowanie

Dziewczyny...często kupuję ciasto w cukierni jest pycha... może Któraś z Was jest lepsza w pieczeniu i podpowie mi jak sama moę zrobić podobne ciasto lub może same podobne robiłyście?

To biszkopt przelożony masą taką jakby śmietankową (bita śmietana ????? ) ale o smaku brzoskwiniowym i z kawałkami brzoskwiń...tego kremu jest dosyć spora ilość między tymi biszkoptami.. a na wierzchu też cienka warstwa kremu i wórki kokosowe . ale jak to zrobić?????

Raz próbowałam.... ubiłam smietane 30 % z fixem do śmietan (czy nawet 2 fiksami ) i nie było takie sztywne !!!! a cholera jak to zrobić bo mnie normalnie skręci..... wciełabym takie ciacho !!!!:sl ina: Bo dobre jak diabli
Stary 2012-02-23, 12:22   #265
asiulkaa
Zakorzenienie

Po pierwsze jaką ilość śmietany ubijałaś. Na opakowanie 200ml śmietany jedno opakowanie zagęstnika powinno w zupełności wystarczyć-to znaczy śmietanfixa (tylko tego używałam, a nie wiem ile tej skrobi modyfikowanej mają inne środki- choć sądzę ze tyle samo), sama załatwiłam sobie ten zagęstnik z zakładu ziemniaczanego (ceny śmietanfixa mnie przerażały, a to przecież przerobiona mąka ziemniaczana) i stosuję na oko aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Po drugie ważne jest żeby śmietana była dobrze schłodzona, taka prosto ze sklepu jest zbyt ciepła i źle się ubija, ja staram się kupić śmietanę dzień wcześniej. Trochę mi głupio reklamować konkretny produkt ale polecam śmietanę Jana w kubeczkach, jak dla mnie i mojego TŻta wychodzi najsmaczniej (nie testowałam innych śmietan w kubeczkach bo nie za bardzo widziałam wybór w sklepie). Wadą jest to ze nie można kupić sobie śmietany na zapas i trzymać w lodówce tak jak to robię ze śmietaną w kartonikach.

Brzoskwinie najwygodniej użyć z puszki, a do bitej śmietany można dodać trochę syropu wtedy nabierze smaku brzoskwiniowego, ale ja polecam malibu, wtedy masa nabiera charakteru, z syropem jest taka bardziej mdła. No a malibu jako że jest z kokosa to powinien idealnie pasować do tych wiórków kokosowych na wierzchu.
Stary 2012-02-23, 14:40   #266
kaska20_2005
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Po pierwsze jaką ilość śmietany ubijałaś. Na opakowanie 200ml śmietany jedno opakowanie zagęstnika powinno w zupełności wystarczyć-to znaczy śmietanfixa (tylko tego używałam, a nie wiem ile tej skrobi modyfikowanej mają inne środki- choć sądzę ze tyle samo), sama załatwiłam sobie ten zagęstnik z zakładu ziemniaczanego (ceny śmietanfixa mnie przerażały, a to przecież przerobiona mąka ziemniaczana) i stosuję na oko aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Po drugie ważne jest żeby śmietana była dobrze schłodzona, taka prosto ze sklepu jest zbyt ciepła i źle się ubija, ja staram się kupić śmietanę dzień wcześniej. Trochę mi głupio reklamować konkretny produkt ale polecam śmietanę Jana w kubeczkach, jak dla mnie i mojego TŻta wychodzi najsmaczniej (nie testowałam innych śmietan w kubeczkach bo nie za bardzo widziałam wybór w sklepie). Wadą jest to ze nie można kupić sobie śmietany na zapas i trzymać w lodówce tak jak to robię ze śmietaną w kartonikach.

Brzoskwinie najwygodniej użyć z puszki, a do bitej śmietany można dodać trochę syropu wtedy nabierze smaku brzoskwiniowego, ale ja polecam malibu, wtedy masa nabiera charakteru, z syropem jest taka bardziej mdła. No a malibu jako że jest z kokosa to powinien idealnie pasować do tych wiórków kokosowych na wierzchu.
Az ślinka mi leci..... jak wtedy robiłam tą masę to też użyłam zchłodzonej śmietany.... ale napewno skorzystam z Twoich rad w przyszłości
Stary 2012-02-23, 14:48   #267
asiulkaa
Zakorzenienie

To spróbuj na innej śmietanie bo może ona była jakaś oszukana. Wewntualnie kup śmietan fixa bo może do niego dodają więcej skrobi, a mniej glukozy. Ja mam tylko doświadczenie ze śmietanfixem bo na początku tylko on był na rynku, a potem to sobie załatwiłam tę skrobię i tylko widziałam że pojawiły się inne zagęstniki, ale nie ma sensu kupować jak mam zapas darmowej skrobi.
Stary 2012-02-23, 15:25   #268
ficcusia
Raczkowanie

GG do ficcusia

Cytat:
Napisane przez madziq111 Pokaż wiadomość
Prześliczny tort czy mogłabym prosić o przepis jak zrobić takie cudo??? byłabym bardzo wdzięczna
tort zrobiony jest z 3 biszkoptów (2 wystarcza).
Drukuję jakas postac z internetowych malowanek nastepnie odrysowuje (kalkuje)cała postac ze wszystkimi szczegółami na foli przezroczystej (musi byc lekko sztywna),i wycinam postac z foli

caly tort obsmarowuje kremem a nastepnie klade wycieta z foli postac, wykalaczka odrysowuje na kremie. Mamy juz kontury postaci, zdejmujemy folie z kremu, nastepnie trzymamy postac toz nad nad tortem tak zeby reka zmiescila sie miedzy folia a tortem i rysujemy poszczegolne elementy postaci ( chyba ze masz zdolnosci plastyczne i sama patrzac na rysunek namalujesz postac)

kolejny krok to topimy gotową polewe do dekorowania tortów (zdjecie ponizejmoze byc inna) obcinamy lekko rog torebkitak zeby cieniutko wylewala sie czekolada i ta czekolada wylewamy po odrysowanych konturach postaci nastepnie jopkujemy kremem.

Powodzenia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1050258.jpg (134,2 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Polewa-w-formie-drazy-mleczna-65369-medium.jpg (14,4 KB, 26 załadowań)
Stary 2012-02-24, 08:32   #269
ficcusia
Raczkowanie

GG do ficcusia

Cytat:
Napisane przez madziq111 Pokaż wiadomość
przepraszam, nie przeczytalam calego posta i opisalam tort ktory zrobilam na ostatnie urodzinki.

1. Dwie miseczki jedna wieksza druga troche mniejsza

wazne zeby były w miarę ładnie półkuliste w środku zeby kaczka miała ładny kształt
2. płacki były 2 , jedem biszkopt z 4 jajek na dużej blaszce, drugi ciasto biszkoptowe z orzechami i jabłkami na takiej samej blaszce, blaszki maja cos około 25 na 35 - takie standardowe wymiary
3. krok po kroku - (szkoda ze pomyslałąm zeby zrobic zdjecia w trakcie wykonania )

- upiekłam te dwa placki dzien wczesniej zeby troche podeschły
- obydwa przekroiłm na połowy
- z orzechowego i jednej połwy biszkoptu odkroiłm kwadrat na spod tortu
- z drugiej połowy biszkoptu wykroiłm wąskie trójkąty i wyłozyłm nimi filiżanki, jak gdzies mi brakło to dokładałam małe kawałeczki, nie musi byc perfekcyjnie bo i tak smaruje sie masą ( ja smarowałam masą maślana bo jest najlepsza do takich konstrukcji, młody troche zjadł i nic mu nie było)
- filizanki przed układaniem biszkoptu trzeba owinąc folią aluminowa lub taką przeżroczystą, biszkopt troche napączować juz po wyłozeniu miseczki , posmarowac cienko masą, na to kawałeczek w kształcie kółeczka, napaczowac i znow masa i tak do zapełnienia filizanki, na ostatku na mase kółko z wafla tortowego
- teraz zostawic na kilka godzin w lodówce zeby zastygło, wyjac obsmarowac masa przylepic kuperek z czubka rogalika , uformowac ładny kształt i obsypac zółtym kokosem , zostawic do zastygniecia
- spod tortu przełozyłam masą orzechową i maslaną z brzoskwiniami, ja dość obficie pączuje alkholem ( z wyjątkiem kaczki bo była dla młodego - samą wodą z sokiem brzoskwiniowym), do mas tez daje dość sporo bo wszystkim smakuja moje torty alkoholowe
- oczka i kokarda z masy cukrowej ( to był proba moej cierpliwości ) , łapy i dziób ze skórki pomarancza
- masy radze zrobic wieksza ilość zeby nie brakło, ja zrobiłam z 4 kostek

przepis na tort

biszkopt jasny
4 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl maki tortowej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczypte soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić. Mąkę przesiąć z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenie Wylać ciasto i delikatnie wyrównać. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone: jesli nie lepi sie do patyczka jest ok. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzic od brzegów formy.

ciasto biszkoptoew z jabłkami i orzechami
50 dkg orzechów posiekac
4 duze jabłka obrac pokroic na kostkę 1/1 cm poddusic chwilke, uwazac zeby sie ie rozpadły
6 jajek
1 szkl mąki zwykłej
1 szkl maki krupczatki
1 łyzka proszku do pieczenia
szczypta sody

postepujemy ja w przypadku biszkoptu powyzej, na samym koncu dajemy orzechy i jabłka i naprawde delkatniutko mieszmy
pieczemy podobnie na 180 st około45 min ma byc mocno zrumienione ale zeby nie spalic
ja osobiscie zmniejszam po jakichs 15min temp bo moj piekarnik chyba bardziej sie rozgrzewa, w starej kuchence nie piekło tak mocno na 180, trzeba patrzec jak sie za szybko rumieni a jeszcze nie wyrosło to troche obnizyc temperature

masa orzechowa
20 dkg orzechów zmielic i zalac 1 szkl wrzącego mleka zostawic do wystygnięcia
3 jajka ubic na parze z 3/4 szkl cukru około 15 min, ma byc geste i rwać sie przy trzepaczce, wystudzic
1 i 1/2 kostki margaryny palma z murzynkiem ( lub masła choc ja z masła nie robie bo juz sie mi kilka razy ścięła i wole nie ryzykowac) utrzec do białości dodawac po łyzce masy jajecznej , zmniejszyc obroty do minimum dac orzechy i na samym koncu kieliszek spirytusu ale dawac po kropelce

masa jasna ( bazowa) wszystko jak powyzej za wyjątkiem orzechów
u mnie jest to masa uniwersalna, mozna dodac do niej brzoskwinie lub inne owoce np, poziomki, jagody..., mozna dodac rozpuszczona kawę i troche sypkiego cappucino i jest pyszna masa kawowa, mozna dac kakao lub czekoladę i jest czekoladowa itp.

przepis na tort dotyczy tortu ktory jest na poniższym zdjęciu.

Ja swoj przekładałąm gotowym kremem. Chociaz korzystałam z powyzszego przepisu gdy robiłam misia na pierwsze urodziny corci jest godny polecenia tylko pracochłonny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kaczucha.jpg (31,4 KB, 98 załadowań)

Edytowane przez ficcusia
Czas edycji: 2012-02-24 o 10:38
ficcusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 10:54   #270
ficcusia
Raczkowanie

GG do ficcusia

Dziewczyny mam pytanie zaczynam przygodę z robieniem tortów na zamówienie i tutaj pytanie ile kosztują torty robione w domu (nie w cukierni)

1. okrągły
2. pietrowy
3. prostokątny
4. w kształcie jakiejs figurki np koń, gitara itp.

Nie mam pojęcia ile wołać za totry. Bardzo prosze o podpowiedź

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości