![]() |
#241 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: Seks i religia
Cytat:
Na jakiej podstawie spowiednik sprawdza, czy partner spowiadanego jest chory? Cytat:
W takim razie Kościół głosi głupoty, bo nie wiem w jaki sposób swoje ciało miałaby poznać kobieta, która ma nieregularny okres. Mając cykle różniące się o kilka tygodni (znam takie przypadki) może jedynie iść do ginekologa - który, o niespodzianka - przepisze jej tabletki. Moim skromnym zdaniem - Kościół sam się miesza i gubi w tematyce antykoncepcji, dobrze wie, że w obecnej sytuacji finansowej i z obecną świadomością wielu ludzi chce świadomie zdecydować, kiedy chce dziecko. Podobnie pigułki - technika tak się rozwinęła, że niektóre przyniosą więcej dobra, niż zła. I jak teraz ma się do tego ustosunkować Kościół? Na COŚ pozwoli, POD WARUNKIEM ŻE, blablabla. Tylko, że to nie ma ładu i składu. Bo takie reguły pt. X może używać prezerwatywy, bo jego żona ma WZW, a Y już nie może, bo ma zdrową żonę są po prostu śmieszne i powodują nierówności. Poza tym problem zatajania pewnych spraw przy spowiedzi w tej kwestii - no ale ja w ogóle nie rozumiem sensu tego sakramentu. Katolicy wierząc w Boga i tak wierzą, że on ich rozliczy, więc powinni żyć zgodnie z jego przykazaniami. Sakrament spowiedzi przed drugim człowiekiem (który jest tak samo grzeszny i niedoskonały) jest wg mnie zbędny. To, że ktoś obiecał, że nie będzie więcej seksu przed ślubem uprawiał nie oznacza, że przestanie to robić, bo dostał rozgrzeszenie - wyjątkiem jest, kiedy następnego dnia ślub. Spowiedź zakrawa mi na celowe dręczenie wiernych, który mają się jeszcze bardziej umartwiać. Cytat:
Może dlatego, że są prostsze, pewniejsze i skuteczniejsze? Może dlatego, że nie każda kobieta ma czas i możliwość codziennie mierzyć, sprawdzać, etc? Nie wyobrażam sobie biegania na usg za każdym razem, kiedy chcę sprawdzić, czy jestem już po owulacji. I bez takiej ironii proszę, bo owszem, tego na biologii nie uczą - przynajmniej mnie nie uczyli. Szczęśliwym trafem właśnie leżą koło mnie książki do rozszerzonej biologii w liceum i wiesz, jestem dziś tak miła, że pozwolę sobie przytoczyć tu fragment dot. tak zwanej edukacji sesualnej w wyobrażeniu autorów podręcznika. Przeczytałam specjalnie na potrzebę tego wątku temat o cyklu menstruacyjnym kobiety i jego kontroli hormonalnej i owszem - jest tam opis, jak przebiega taki cykl, podział na fazy etc. Opis jest długi i nie będę przepisywać, ale mogę zrobić zdjęcie, jeśli ktoś nie wierzy - nie ma tam ani słowa o tym, że w fazie poowulacyjnej nie można zajść w ciążę. Nie wiem, ile jeszcze razy będę musiała powtórzyć, że na biologii nie ma edukacji seksualnej. Dla przykładu, najpopularniejszy w szkołach podręcznik wydawnictwa OPERON twierdzi, że: "Metody barierowe polegają na stosowaniu środków zapobiegających zetknięciu się męskich i żeńskich komórek rozrodczych. Najpopularniejszą jest prezerwatywa, mniej popularne są kapturki i krążki dopochwowe czy żeńska prezerwatywa (femidom). Do najskuteczniejszych, lecz kontrowersyjnych środków antykoncepcyjnych należą doustne środki hormonalne (...) oraz wkładki domaciczne. Różna jest skuteczność poszczególnych metod antykoncepcji. Wybór konkretnej metody jest indywidualną sprawą każdej pary.(...)" Z takiej książeczki (najpopularniejszej w tym kraju) dzieci dowiedzą się o pezerwatywie tyle, że jest najpopularniejsza. O pigułkach tyle, że są kontrowersyjne - ale już nie będą wiedziały dlaczego. Nie dowiedzą się też, że w fazie poowulacyjnej nie można zajść w ciążę, a podczas okresu - tak. Ale to taki offtop, może wreszcie przestanę czytać te teksty, jak to na biologii przekazuje się wiedzę wystarczającą do tego, aby nie zajść w ciążę. Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2009-09-22 o 09:29 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
![]()
No ale co z tego, że oni "też robią". Jak ktoś kradnie to powinien się tłumaczyć, ze "inni też kradną, szczególnie w Polsce" to znaczy, że jego można potraktować z przymrużeniem oka?? Co to niby za argumentacja... Właśnie przez takie myślenie jak tutaj napisałaś jest jak jest - inni też nie idealni, to co ja się będę wysilać... Nikt nie zmusza do wyznawania jakiejkolwiek religii - komuś się nie podoba, nie czuje tego, uważa za obłudne, nie zgadza się z podstawami to droga wolna, przecież nikt na siłę nie trzyma, po co robić z wiary szopkę? I mówię to ja - ATEISTKA, ponieważ taka hipokryzja szczególnie mnie drażni.
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolne plany na przyszlosc mozna miec i po miesiacu i co wtedy juz mozna czy nie ? a co jeśli po tym oddaniu się para sie rozstaje ,co na ten temat sądzi kosciół ? bo ten ksiądz reprezentuje caly kosciół wiec albo powinnien sie dokształcić albo porzucic sutannę. widze tutaj pewne sprzeczności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak nie o to chodzi. Duchowni to następcy apostołów, naśladowcy Chrystusa. Czemuż więc nie postępują tak, jak powinni? Ja nie twierdze, że skoro oni są tacy to ja też będę czy nie; tylko pytanie postawiłam. Polscy wikarzy jeżdżą "audicami", a np. francuski biskup nie ma samochodu (!!), a co za tym idzie osobistego szofera. Co najlepsze nie ma pomocnika, nie stroi się w odświętne szaty na co dzień i można z nim porozmawiać jak z dobrym przyjacielem. A spróbuj tak pogadać z polskim biskupem ( zakładając, że w ogóle się do niego "dopchasz" ). Niby we Francji ubogo w kwestii ilości kapłanów, ale jak dla mnie są oni o wiele lepszym przykładem do naśladowania ( choć nie tylko ) niżeli polscy. I można z nimi porozmawiać o wszystkim nie zostając zastraszoną ogniem piekielnym ![]() I nie twierdzę, że wszyscy polscy duchowni są "be".
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Otóż być może księdzu się wyrwała swoja prywatna opinia która nawiasem mówiąc nie powinna mieć miejsca.
Z księdzem można sobie fajnie porozmawiać, o tym jak pomagać innym, o historii filozofii, są to ludzie wykształceni, możecie pobawić się w podważanie teorii typu empiryzm, możecie pogadać o kotkach i pieskach, natomiast nie da się z nimi rozmawiać o aborcji i antykoncepcji, bo ich pogląd jest z góry znany, a jeżeli okaże się że mówią inaczej niż powinni znaczy że coś jest nie tak.
![]() |
![]() |
#248 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A co jeśli rozstaje się małżeństwo? Nie róbmy aż takich problemów. I proszę nie osądzać Księdza... Widzę że nie można wyrazić odmiennego zdania niż większość bo zaraz każde zdanie jest negowane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | ||||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i po takich wątkach właśnie widać z jaką uległością... ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-23 o 08:56 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | ||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
I nie dlatego uprawiamy seks przed ślubem i stosujemy antykoncepcję, bo "inni też nie idealni, to co ja się będę wysilać..." tylko dlatego, ze SAMI, po zastanowieniu się nad tym, nie widzimy w tym nic złego.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2009-10-13 o 14:34 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas nie tyle wierzy się na niby, co z przyzwyczajenia i tradycji. Ja też tak "wierzyłam", dopóki w pewnym momencie nie powiedziałam "stop" i zaczęłam się nad tym wszystkim zastanawiać. Teraz to wszystko ma dla mnie inny, lepszy sens. I tak doszłam do wniosku, że nikogo do wiary się zmusić nie da; po prostu samemu trzeba do tego dojść czy dorosnąć.
![]() |
![]() |
#252 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie! Też znam taką jedną parę, która nie tyle że pieszczoty i seks oralny ale też analny :/ Oczywiście do tego jeszcze chodzili się spowiadać (wątpię czy powiedzieli księdzu wszystko...) i byli bardzo dumni ze swojej "czystości" :/ No żal.pl i rozpacz.com ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ale to co powiedział w prywatnej rozmowie nie jest dla nikogo wiążące i wcale nie musi być prawdziwe. Więc powoływanie się na prywatne zdanie jakiegoś księdza w dyskusji jest bez sensu i niczego nie dowodzi. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-10-08 o 11:32 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kwestia indywidualna, nie śmiem wypowiadać się za wszystkich.
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-10-08 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak postępują duchowni, jak im naród pozwala. U nas przymyka sie oczy na pedofilię wśród duchownych (słynny żarcik: "jaka jest w Polsce najwyższa kara za pedofilię? Przeniesienie do innej parafii"), na łamanie przez nich prawa (kradzieże). Duchowny może liczyć na niższy wyrok niż pospolity obywatel. Bo skrępowani więzami wiary sami Polacy uznają duchownych za lepszych niż oni ludzi. Jakby na tacy nie było kasy, żadnego księdza nie stać byłoby na audi. We Francji w niedzielę pustki w kosciołach, duchownym patrzy się na rece - oni nie mają wiele okazji do kompromitacji moralnej. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- [ Cytat:
Nie zgadzasz sie z nauka KK, ale az tak bardzo ci zalezy na pozorach? Bo widzisz, protestanci czy prawosławni maja zbliżone nauki do KK, ale mimo wszystko sa drobne różnice. I to te drobne różnice w nauce spowodowały wielkie schizmy, wojny, mordowania (Jan Hus, Noc św. Błażeja, itp.). A ty odrzucasz naukę moralna dotyczącą związków między ludźmi (a ciekawe czy masz podobny co KK poglad na in vitro?) i nazywasz to różnicą zdań nieistotna dla istoty wiary katolickiej? To świadczy o tym jak mało wiesz o "swoim" deklarowanym wyznaniu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-10-08 o 14:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem wierząca, ale nie skrępowana i nie uważam księdza za kogoś lepszego ode mnie, czy sąsiada. Co prawda we Francji na Mszę nie chodzą tłumy, ale chodzą Ci, którzy chcą, a nie bo tak wypada, bo mama każe, bo co ludzie powiedzą, bo z sąsiadką sobie posieję ploty itp. itd. Jak jest kolekta to ksiądz mówi konkretnie na co, a nie tytułuje tego "potrzeby parafii" czy "potrzeby uniwersytetu teologicznego". I ludzie wiedzą na co dają a potem widzą efekty, mają namacalne dowody na to, że płacą na konkretny cel, a nie na audi farorza. P.S. Klarissa, posłałam Ci tytuły w PW. ![]()
![]() Edytowane przez chiante Czas edycji: 2009-10-08 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Francja jest laicka - jakakolwiek religia w zaden sposób nie oddziaływuje na podejmowane decyzje polityczne i prawne. Polska krajem laickim nie jest, o czym swiadczy juz sama preambula konstytucji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"La France est une République, une, indivisible, laïque et sociale." ![]()
![]() |
![]() |
#260 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jakie to możliwości, napisz mi a ja się zastanowię czy mi któraś z nich pasuje, jestem ich ciekawa. Dawno temu różni ludzie też dopuszczali się głoszenia różnych"herezji", które po iluś latach okazały się nie-herezjami. Być może moje herezje za jakiś czas też nimi nie będą. Mimo że w niektórych kwestiach nie zgadzam się z Kościołem, to czuję się katolikiem. ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
Jeszcze żaden podział kościoła nie dokonał się przez to, że ktoś chciał z kimś sypiać przed ślubem. A księża wiedzą dobrze jak wielu tak robi, przecież słuchają spowiedzi... Dlatego też najwyraźniej nie jest to tak istotne dla katolicyzmu jak Ci się wydaje.
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Tak, masz rację. .Ale przecież nie grzeszę z premedytacją, myśląc: "Co mi tam, i tak Bóg mi wybaczy". Jak robię coś źle to wiem, że to jest złe, ale z takich czy innych powodów i tak robię to. Myślę, że większość ludzi tak ma, chyba że ktoś nie potrafi oddzielić dobra od zła. I to jest całkiem normalne, ludzkie.
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
No nie bardzo, większość ludzi mówi "seks to seks a dzieci mieć nie chcę więc wezmę tabletki"
:| dziwne, polska to kraj gdzie niby 90 ileś procent to katolicy, a koło 50 procent kobiet używa antykoncepcji hormonalnej, a jakiś procent koło 10 spiralek ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Jesteś pewna? Ja gdzieś widziałam jakiś raport o antykoncepcji i tam było, że w ogóle bardzo niewiele(wg mnie) kobiet stosuje antykoncepcję, jak znajdę to podeślę link. Tylko że mnie zmartwiło to pod innym względem...
A w małżeństwach? Podobno są naturalne metody planowania rodziny, które rzeczywiście są skuteczne. Z drugiej strony nie kazda kobieta może je stosować... Mojej sąsiadce powiedzieli, że druga ciąża zapewne by ją zabiła, dlatego musi brać tabletki. Wniosek: poglądy kościoła w tej kwestii powinny być mniej radykalne(tak mi podpowiada rozum, co mi go Bóg dał ![]()
![]() |
#265 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Spójrzmy choćby na dział ginekologia, taki ogrom stosuje antykoncepcje hormonalną czy spiralę, a ile z nich jest katoliczkami. Nie mów mi że to są grzechy nieświadome ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#267 |
in love with life
|
Ja chcialam zauwazyc, ze przez takie glupie ankiety ludzie potem mysla, ze stosunek przerywany to metoda antykoncepcji... Masakra.
Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-10-12 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
To prawda :P
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grzeszenie i unikanie spowiedzi czy odkładanie ja na potem, jak juz zaszaleję jest premedytacją. A współżycie małżeńskie i poza małżeńskie jest na tyle istotne, ze poświęcono temu kilka encyklik papieskich i cały wielki rozdział w katechizmie. Poza tym - czy zgadzasz się z nauka kosciola w temacie in vitro? To nie dotyczy seksu przedmałzeńskiego i antykoncepcji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, dlaczego ludzie wymyślają te wszystkie regułki, ale Pan Bóg musi mieć tam u góry niezły ubaw ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.