QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-03, 17:56   #241
ewka1987
Rozeznanie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

mam pytanie do dziewczyn przechodzących z YAZ na QLAIRA- czy jeżeli zaczęlyscie je brac zaraz po ostatniej różowej (czyli aktywnej) tabletece Yazu to zabezpieczałyscie sie jeszcze dodatkowo na początku? jeśli tak to przez jaki okres? z góry dzięki za odpowiedzi
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 19:13   #242
Sovilo
Zakorzenienie

A ja byłam u ginekologa, wcześniej robiłam na wszrlki wypadek test ciążowy. Lekarz powiedział mi, że w tych tabletkach jest dość silny składnik-dienogest, który sprawia, że ścianka czy tam błonka macicy nie narasta aż tak bardzo i nie ma się czasem co złuszczać, więc okres nie występuje- tak jak u mnie. Zazwyczaj miałam ( w cyklach beztabletkowych) krwawienia normalne z tendencją do skapych, przy Novynette- skąpe(średnio 2 dni) i jak widać przy tych tabletkach mogę często nie mieć okresu, co również nie jest nieprawidłowością.Pzdr.
Stary 2009-11-04, 07:23   #243
Maggieee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
mam pytanie do dziewczyn przechodzących z YAZ na QLAIRA- czy jeżeli zaczęlyscie je brac zaraz po ostatniej różowej (czyli aktywnej) tabletece Yazu to zabezpieczałyscie sie jeszcze dodatkowo na początku? jeśli tak to przez jaki okres? z góry dzięki za odpowiedzi
Ja przeszlam z Yazu na Qlaire ale nieststy zrobilam przerwe tzn wzielam pacebo - zgodnie z zaleceniem lekarza, w ulotce coprawda inaczej jest napisane. Zabezpieczalam sie dodatkowo 9 dni (bo przy tych tabl w ulotce jest napisane 9 a nie 7). Jesli wezmiesz po ostatnie aktywnej, powinnas byc od razu zabezpieczona. na wszelki wypadek zadzwon do lekarza i upewnij sie w 100%
Maggieee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 09:39   #244
denatka8
Przyczajenie

Hej Dziewczyny
Tabletki anty biorę już kilka lat. Zaczęłam je brać, bo denerwowały mnie pryszcze. Nie miałam trądziku, dlatego każda wizyta u dermatologów kończyła się tylko moimi łzami (wg nich nie miałam problemu). Nie miałam także regularnych miesiączek, dlatego postanowiłam zacząć brać tabletki. Gin przepisał mi Diane 35 (one są dla nastolatek, którą byłam i jestem - jeszcze tylko przez pół roku,specjalnie na problemy z cerą). Brałam je dwa lata. Wszystko było ok. Miesiączki zaczęły być regularne, trochę mniej bolesne. Zawsze były obfite i trwały prawie tydzień - po tabletkach się to nie zmieniło. Ale jakoś to mi nie przeszkadzało. Ważne, że cera była niesamowita Jednak po 5-6 miesiącach zaczęły wypadać mi włosy (nie garściami, ale znacznie). Na szczęście mam kręcone, to tego w ogóle nie widać. Po 2 latach stosowania gin kazał mi zmienić tabsy przez to wypadanie. Zmieniłam na cilest - cera okropna. Potem stosowałam Yasmin - cera okropna, złe samopoczucie. Następna była Yasminella - niby cud miód, ale ja po niej miałam objawy ciążowe, przez cały miesiąc, dlatego zmieniłam na Syndi. Jest to lek podobny do Diany, tylko z mniejsza liczbą efektów ubocznych. Biorę je już rok i powiem, że są świetne. Tzn. były. Wszystko było tak jak po Dianie 35. Czyli zero plamień, cera piękna, ale włosy także wypadają, choć mniej niż po Dianie. Od czerwca, czyli po 9-10 miesiącach stosowania zaczęło być źle. Pojawiły się krwawienia, brudzenia (czyli o stringach mogłam zapomnieć) i to przez cały miesiąc. Występują niespodziewanie, czyli przez pół dnia nie miałam plamienia, a potem nagle tak :/ Zawsze dostawałam okres w czwartek, a od tych kilku miesięcy już we wtorek mam brudzenie, a w środę okres i niestety nie trwa on odpowiednio krócej, tylko trwa tyle, ile trwałby, gdybym dostała w czwartek :/ Do tego dochodzą jeszcze zmiany nastroju jak przed okresem (strasznie dużo krzyczę i się denerwuję), bóle brzucha i spadek libido - to wszystko przez cały miesiąc oczywiście ;( Mam tego dość, dlatego skonsultowałam się z ginem i on przepisał mi Qlaire. Moja mama biegała za nią wczoraj po całym mieście - nigdzie nie było :/ w sb wzięłam ostatnią tabletkę Syndi, a wczoraj dostałam okres, czyli nawet jeśli bym znalazła w jakiejś aptece Q, to juz za późno i muszę się jeszcze przemęczyć ten miesiąc z Syndi ;( wczoraj byłam mega zła, że nie mogę wziąć Q, ale po przeczytaniu całego forum sama nie wiem co mam o tych tabletkach myśleć. Raczej nie przytyję, bo mam takie geny i po żadnych tabletkach anty nie tyłam, ale boję się, że będę miała okropną cerę. Przeraziło mnie również to, że nie macie miesiączek (co dla organizmu kobiety jest złe, bo się zaczyna starzeć i "sypać" - dlatego m.in. kobietom po 40 poleca się hormony przedłużające cykl), albo jak już jest miesiączka, to na zasadzie plamień i raz w tym dniu, a raz w tym... od tabletek oczekuję m.in., że będę miała ten komfort, że zawsze dostaję w tym samym dniu. Od kilku miesięcy żyję w strachu, bo nigdy nie wiem kiedy dostanę lub zacznę plamić. Już nie wiem co mam robić ;( czy zacząć stosować Q? jak tak, to kiedy wziąć pierwszą tabletkę? gin powiedział, że w pierwszym dniu okresu, a Wy piszecie, że następnego dnia po skończeniu "starych tabletek"... POMOCY !!!
denatka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 15:47   #245
aga503
Przyczajenie

qlaire stosuje sie po skonczeniu starych tabletek - wtedy utrzymuje sie efekt antykoncepcji.
bylam dzisiaj u gina i powiem "wielkie uff" . zbadal mnie, stwierdzil ze jest wszystko ok i po prostu te tabletki tak moga dzialac ze nie bedzie okresu/plamien.
heh smieszne ze zazwyczaj marudzimy na comiesieczny problem a jak juz sie nie pojawi to jest jeszcze gorzej
mam nadzieje ze po 2 opakowaniu bedzie lepiej, zobaczymy za 3 tygodnie.
aga503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 16:21   #246
l_mo
Przyczajenie

hm ja jestem połowie pierwszego opakowania... z apetytem, u mnie normalnie, cera... yy myślałąm że się poprawi a jest wręcz odwrotnie... waga w normnie a libido-w końcu poczułam że potrzebuję seksu ^^ ogólnie na razie jest dobrze, byleby się ta cera poprawiła...
l_mo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 21:41   #247
wdowaa
Przyczajenie

wczoraj byłam u gin i wypisała mi właśnie Qlaire ..czekam na okres pojawi się za około 2 tyg i zaczynam brać. jestem ciekawa jak na mnie zadziała, oby było wszystko ok. właśnie jak jest z cerą po tych tabletkach? nie po to trułam wątrobę 4 miesiące antybiotykiem (tetralysalem) żeby znów mi wrócił trądzik
wdowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 07:03   #248
denatka8
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wdowaa Pokaż wiadomość
wczoraj byłam u gin i wypisała mi właśnie Qlaire ..czekam na okres pojawi się za około 2 tyg i zaczynam brać. jestem ciekawa jak na mnie zadziała, oby było wszystko ok. właśnie jak jest z cerą po tych tabletkach? nie po to trułam wątrobę 4 miesiące antybiotykiem (tetralysalem) żeby znów mi wrócił trądzik

to z mojego doświadczenia radzę Ci, żebyś już sobie Q kupiła. Ja latałam po całym mieście i nigdzie jej nie znalazłam i teraz mam miesiąc w plecy :/ a tak bardzo chcę już brać Q ;(
Stary 2009-11-05, 07:38   #249
Maggieee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez denatka8 Pokaż wiadomość
to z mojego doświadczenia radzę Ci, żebyś już sobie Q kupiła. Ja latałam po całym mieście i nigdzie jej nie znalazłam i teraz mam miesiąc w plecy :/ a tak bardzo chcę już brać Q ;(
Ja tez tak miałam. Byłam wtedy na urlopie w zakopanym. :Poszlam do apteki po qlaire - nie bylo. skonczylo sie tak ze objechalam WSZYSTKIE apteki w zakopanym, bukowinie, nowym targu - nigdzie NIE BYLO! w niektorych aptekach panie otwieraly oczy ze zdumienia ze cos takiego jest. szukalam ok 4h! dopiero znalazlam nastepnego dnia .... w krynicy gorskiej! miałam nadzieje ze to moze dlatego ze to nowosc, a tamte miasta sa malutkie. ale niestety.... w warszawie tez zanim znalazlam, musialam zajzec do 4 aptek
naprawde lepiej zaopatrzyc sie w qlaire kilka dnio wczesniej
Maggieee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 09:06   #250
denatka8
Przyczajenie

mnie się tylko pytali co to jest i na co, bo pierwsze słyszą. w jednej tylko aptece Pani wiedziała o co kaman i zaproponowała, że zamówi, ale trzeba czekać minimum tydzień :/ no to zamówiłam dwa opakowania. fajnie tylko, że forumowiczki kupowały Q za 40-50zl, a mi powiedziała w aptece, że to nowość i za opakowanie ponad 60zl będzie (dokładnie nie wiedziała, bo nie miała tego jeszcze). no ale czego się nie robi dla lepszego życia...
Stary 2009-11-05, 10:21   #251
radioglowa
Przyczajenie

Red face Dot.: QLAIRA - nowość! czy ktoś zna?

witam
koncze drugie opakowanie tabletek przy pierwszym opakowaniu w drugim tygodniu dostalam plamienia poźniej przeistoczylo sie to w okres. skutek uboczny. pod koniec opakowania dostalam znowu planowany okres. Teraz jestem pod koniec drugiego opakowania i jak narazie wszystko jest oki.
mam pytanko jak można ominąc jeden miesiąc okresu jakich tabletek nie brac ???( jaki rzad ominac) w danym miesiacu nie pojawil sie okres ????
radioglowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-05, 12:51   #252
natalija
Raczkowanie

Question Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cześć dziewczyny! Ja też zaczynam brać Qlairę jak tylko dostanę okres, to jest za jakiś dzień dwa. I mam takie pytanko, wiem że kilka z Was pytało czy pierwszą tabletkę brać w pierwszym dniu właściwego krwawienia czy jak tylko pojawią się plamienia? Jak w końcu zrobiłyście?Jak jest właściwie? Bo ja mam zawsze dwa, trzy dni przed okresem plamienia, między innymi dlatego przepisano mi tabletki anty. Dziś właśnie pojawiły się te plamienia ( na pewno nie jest to miesiączka, nie jest to taka "czysta" krew) i zastanawiam się czy czekac z braniem tabletek?
Ja najbardziej boję się ewentualnego przytycia, to są w ogóle moje pierwsze tabletki anty, nie mam pojęcia jak zareaguję. A postanowiłam zacząć przyjmować je bo mój okres zaczął się rozregulowywać, mam właśnie te plamienia zawsze przed i po miesiączce, a ostatnio nawet w środku cyklu, no i mój okres trwa tydzień i jest straszliwie bolesny, PMS tydzień przed, zyć się odechciewa przy takiej huśtawce nastrojów, bólach, puchnięciu itd. Mam nadzieję, że Qlaira pomoże.
U mnie tj. w Łodzi najtaniej Qlairę widziałam po 44 zł, a w tych aptekach DOZ które polecała jedna z Was są po 52 zł:-/tyle chodziłam i sprawdzałam ze w końcu i tak kupiłam za 52 zł.
natalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 13:04   #253
denatka8
Przyczajenie

Mam podobną sytuację do Ciebie, tylko ja już od kilku lat biorę tabletki. Jak miałam zmienić je na Q, to mi ginekolodzy mówili, że właśnie w ten dzień mam wziąć pierwszą tabletkę, kiedy mam plamienia (choć to krew nie jest). Mówili również, że to obojętne, czy to są moje pierwsze, czy któreś z kolei tabletki. Ale na wszelki wypadek się zapytaj swojego gina
Stary 2009-11-05, 13:55   #254
natalija
Raczkowanie

Kurcze, sama nie wiem. W końcu plamienie to nie miesiączka jeszcze. A co się może stać jeśli wezmę pierwszą tabletkę dopiero w pierwszy dzień okresu czyli tak jakby się spóźnię? Ochrona anytkoncepcyjna może być nie wystarczająca czy rozreguluje mi się coś?Nie mogę zapytać swojego gina bo chodzę do przychodni a on tam przyjmuje tylko w wybrane dni, w najbliższe nie, no a ja już muszę podjąć decyzję. Czy któraś z Was jednak poczekała z tabletką do właściwego krawienia?
natalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 21:14   #255
denatka8
Przyczajenie

to plamienie już jest miesiączką podobno (tam mówią ginekolodzy). jeśli weźmiesz za wcześnie lub za późno, to możesz mieć w pierwszym miesiącu małe plamienia itp, ale potem to Ci sie ureguluje. i tak w 3 pierwszych trzech miesiącach mogą być plamienia. a co do ochrony - lepiej przez dwa tygodnie stosować dodatkowe zabezpieczenia - nic nie tracisz, a zyskujesz pewność, tak na wszelki wypadek
Stary 2009-11-05, 21:46   #256
zuzaaaa
Przyczajenie

hej mam pytanie czy zmnieniajc tabletki z yasminelle na qlaira w pierwszym dniu okresu(wedle zalecenia lekarza, choc w ulotce o tym nic nie bylo)czy jestem zabeczona juz od pierwszej tabletki.????
zuzaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 09:23   #257
grzesia1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez grzesia1 Pokaż wiadomość
Witajcie kobietki...
Jestem nowa na forum a Qlaire wczoraj skończyłam pierwsze opakowanie
21 dnia rano pojawiło się plamienie i do teraz nic więcej
???
Okresu nie ma...ale z tego co czytam to nie jestem pierwsza i jedyna
co do libido, to różnicy nie widzę a wcześniej brałam kilka lat cilest!
masa ciała bez zmian!!!
cera, z tym troszke gorzej, teraz jak powinien pojawić sie okres (niestety a może i stety go nie ma), wyszedł mi trądzik, ale mam nadzieję, ze przy następnych opakowaniach to się zmieni.
Dziś zaczynam kolejne opakowania, choć przyznam się szczerze, że spanikowałam (brak okresu - może to ciąża?), ale po przeczytaniu waszych informacji raczej jestem pewna, że wszystko jest ok, a tym bardziej, że regularnie brałam tabsy a mój mąz czasami zabezpiecza sie dodatkowo
Jestem ciekawa co będzie przy następnym opakowaniu??? jakie dolegliwości albo ich brak? a co najważniejsze co z tym okresem???
pozdrawiam

witajcie...
koncze drugie opakowanie i zadaję sobie pytanie czy kupić kolejne???
po pierwsze... tym razem plamienie lub okres bo nie wiem juz jak to nazwać pojawiło się po 22 tabletce czyli teraz w poniedziałek i trwa do dziś dnia (kolor wydzieliny czasami brązowy czasami czerwony???)
po drugie... cera tragedia, nadal trądzik i wiecej jest go niż przy poprzednim opakowaniu, jak brałam cilest w czasie okresu pojawiał się trądzik ale malutko (dwie, trzy krostki) a teraz jest za dużo!!!
wczoraj wzięłam pierwszą czerwoną tabletkę i w poniedziałek powinnam zacząc kolejne opakowanie i nie wiem co robic??? niby trzy opakowania musisz wziąść aby wszystko się uregulowało ale ja już po dwoch mam dość trądzika i tych nieregularnych, dziwnych plamień...
nie wiem co robić???
grzesia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-06, 10:16   #258
zuzaaaa
Przyczajenie

hej mam pytanie czy zmnieniajc tabletki z yasminelle na qlaira w pierwszym dniu okresu(wedle zalecenia lekarza, choc w ulotce o tym nic nie bylo)czy jestem zabeczona juz od pierwszej tabletki.????
pilneeeeeeeee
zuzaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 11:22   #259
klaudiii890
Przyczajenie

hej do tej pory nie miałąm trądziku, jednakże gdy zaczęłam brać 4 opakowanie wyskoczyło mi kilka pryszczy
klaudiii890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 17:10   #260
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

a u mnie przy 3 opakowaniu znow mam okres w polowie blistra...

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 13:06   #261
natamish
Przyczajenie

Ja właśnie kończę pierwsze opakowanie Q. Do Tabletek nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń, apetyt, cera, libido, samopoczucie...wszystko w najlepszym porządku.
Niepokoi mnie jednak jedna rzecz. Wczoraj wziełam 28 tabletkę, dziś powinnam wziąć pierwsza z nowego opakowania. Nie ma jeszcze żadnego krwawienia. Teoretycznie nie jest to nic dziwnego. Biorę pierwsze tabletki, w dodatku mam mały torbiel na jajniku. Lekarz zatem uprzedzał, że krwawienie może nawet w ogóle nie wystąpić. No aaaaale... to jednak troszkę jest stresujące. Nie wiem, czy mam normalnie zaczać kolejne opakowanie, czy umawiać się z ginekologiem. Ciąża jest raczej nie możliwa, bo przez cały miesiąc dodatkowo się zabezpieczaliśmy prezerwatywą. ( no oprócz jednego razu, ale był to ostatni dzień okresu, więc dni niepłodne)
Moze ktoś bardziej doświadczeony mogłby mi doradzić?
natamish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 13:17   #262
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

proponuje brac dalej i czekac na okresik, bo u mnie tez nie było....
a teraz cos wystapilo, jestem przy 17 tabletce 3 opak i nie jest to taki prawdziwy okres, ale takie brazowe cos... juz sama nie wiem, podobnie mialam przy 1 opak

Stary 2009-11-11, 18:53   #263
eyesmayshine
Przyczajenie

a czy nie wydaje wam się, że brak okresu może mieć w przyszłości negatywny wpływ na organizm?
eyesmayshine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 12:38   #264
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez eyesmayshine Pokaż wiadomość
a czy nie wydaje wam się, że brak okresu może mieć w przyszłości negatywny wpływ na organizm?
np. ?

Stary 2009-11-12, 13:40   #265
eyesmayshine
Przyczajenie

nie wiem co dokładnie. ale jednak ten naturalny mechanizm zostaje zaburzony, albo brak okresu albo jakieś nieregularne miesiączki...
Stary 2009-11-12, 14:45   #266
sylwusia1
Przyczajenie

mój lekarz mówił ze jak się skończy brać qlaire to wszystko powinno wrocić do normy. także nie jest to chyba zbyt niebezpieczne...
sylwusia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 17:58   #267
eyesmayshine
Przyczajenie

dzięki za odp
Stary 2009-11-13, 08:37   #268
katka.c
Rozeznanie

GG do katka.c

czy któraś z was zauwazyla zwiekszenie masy ciala??
katka.c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 12:47   #269
batkab
Raczkowanie

Musiałam zmienić tabletki na ,,lżejsze,, ze względu na podwyższony poziom cholesterolu.
Nie wiem czy wiecie ale tab. anty mogą mieć wpływ na pogorszenie się gospodarki lipidowej. Radzę więc osobom, które nie sprawdzały jeszcze poziomu cholesterolu wykonanie lipidogramu
Gdyby nie moja lekarka zapewne nie wiedziałabym, że mam podwyższony cholesterol- 54 kg wagi przy 162 cm więc bliżej mi do niedowagi niż nadwagi

Na Qlairę przechodzę z Novynette. Novynette brałam trzy lata- nie przytyłam, nie miałam wachań nastroju, migreny, itp. ale trochę spadło mi libido. W związki z tym cholesterolem zdecydowałyśmy z gin. o przejściu na ,,lżejsze,, hormony.

Mam obawy ale wiadomo- hormony to nie cukierki Mam nadzieję, że skutków ubocznych podobnie jak przy braniu Novynette będzie brak, a libido wzrośnie

Teraz mam tylko małą zagłostkę Ostatnią tab. Novynette wzięłam w poniedziałek, jestem w trakcie 7-dniowej przerwy, gdybym brała kolejne opakowanie pierwszą tab. wzięłabym w najbliższy wtorek.

Doktorka powiedziała abym wzięła pierwszą tab. Qlairy właśnie we wtorek, tak jak zwykle brałam Novynette. Tak też zrobię ale na ulotce pisze co innego i zgłupiałam
Ale widzę, że nie tylko moja doktorka tak zaleciła rozpoczęcie nowego opakowania
batkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 13:32   #270
Grandiii
Przyczajenie

Cześć
Dziewczyny ja własnie prawie konczę pakiecik Qlairy i poki co raczej wsio ok poprawila się cera,krwawienia sa mniejsze owszem . Cena 44 zł więc jak dla mnie przystepna w porównaniu do ceny plastrów . Hm jedyne co mnie martwi to ze tabletki troszeczke mnie blokuja;/

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
Napisane przez katka.c Pokaż wiadomość
czy któraś z was zauwazyla zwiekszenie masy ciala??
Ja raczej nie (mimo ze cosik apetyt mi wzrósł moze tak po prostu na zimę) , choć nie wiem co bedzie za miesiąc gdy wezme kolejne opakowanie natomista moja Qmpela przytyła dwa kilo;/
.Ja kiedys gdy bralam inne np schudłam 3 kiloa tu zobaczymy
Grandiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości