Żonki idealne :) gastronomicznie ;) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-12, 13:38   #241
agnes208
Zakorzenienie

Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
powodzenia dziewczyny posypcie cukrem pudrem na wierzch i dajcie znać jak Wam poszło
Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
No to melduje, ze zrobilam i na pewno zrobie raz jeszcze ALE:
- najwiekszy blad to to, ze napisalas ze robisz w malej tortownicy-ja zrobilam w sredniej i nie moglam zaladowac wszystkich skladnikow, bo mi sie normalnie wylewalo juz wiec nastepnym razem zrobie w sredniej blaszce
- jak oblepilam brzegi to pozniej w piekarniku te brzegi mi normalnie pod wplywem temperatury normalnie zjechaly w dol wiec nastepnym razem nie bede sobie zawracac glowy lepieniem brzegow, bo jak dla mnie to wcale nie trzeba
- jesli chodzi o budyn to nie dalam mniej mleka tylko dalam normalnie 1l mleka, ale za to nie 2 tylko 3 budynie - i to bylo bardzo trafne, bo kremik wyszedl fajny zwiezly i nic sie nie rozlewalo (wiedzialam, by tak zrobic, bo mam przepis na kremowke papieska i tam daje 3 budynie na 1 litr mleka i wychodzi super) i tak tez zrobie nastepnym razem a i nastepnym razem troche bardziej poslodze budyn
- owoców nie posypalam na wierzch cynamonem, tylko jak byly pokrojone to je wymieszalam z cynamonem

Na ewentulane pytania co do czasu podpiekania ciasta przed wlaniem budyniu odpowiadam-tak ok 20 minut
Suma sumarum ciacho naprawde dobre, ale jak je zrobie nastepnym razem po swojemu to bedzie jeszcze lepsze najbardziej smakowalo tesciowi dzieki za przepis najfajniej smakuje bananek w tym ciescie
No ja też robiłam w sobote tego łakomczuszka co do moich spostrzezeń to ciasto bardzo dobre ja zrobiłam w dosc sporej kwadratowej formie typu tortownicowego po tak mi sie wydawało po ilosci ciasta ze mała bedzie duzo za mała i nie pomyliłam się brzegów nie wylepialam bo nigdy sie w to nie bawie bo i tak to ciasto zawsze spływa w tego typu ciastach zamiast kiwi dałam wiecej babanow gruszek i jabłek posypałam cynamonem tylko leciutko po wieszchu bo moj maż za cynamonem nie przepada, Budynie dałam 2 z iut mniejszej ilosci mleka wyszło akurat, podpiekanie ciasta zajeło mi jakies 25 min za to całosc w piekarniku siedziała cos koło 50min mimio ze w temp 180-200stC natomiast jeden wielki koszmar to starcie reszty ciasta na wierzch nastepnym razem podziele sobie je na 3 czesci małe jedna zetre wyciagne druga bo choc dobrze zmrozilam to mazało sie po tarce niemiłosiernie Suma sumaru placek pycha spakował męzowi wiec powedruje do mojego zeszytu przepisów sprawdzonych nadajacych sie do ponownego uzycia
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 16:16   #242
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
No ja też robiłam w sobote tego łakomczuszka co do moich spostrzezeń to ciasto bardzo dobre ja zrobiłam w dosc sporej kwadratowej formie typu tortownicowego po tak mi sie wydawało po ilosci ciasta ze mała bedzie duzo za mała i nie pomyliłam się brzegów nie wylepialam bo nigdy sie w to nie bawie bo i tak to ciasto zawsze spływa w tego typu ciastach zamiast kiwi dałam wiecej babanow gruszek i jabłek posypałam cynamonem tylko leciutko po wieszchu bo moj maż za cynamonem nie przepada, Budynie dałam 2 z iut mniejszej ilosci mleka wyszło akurat, podpiekanie ciasta zajeło mi jakies 25 min za to całosc w piekarniku siedziała cos koło 50min mimio ze w temp 180-200stC natomiast jeden wielki koszmar to starcie reszty ciasta na wierzch nastepnym razem podziele sobie je na 3 czesci małe jedna zetre wyciagne druga bo choc dobrze zmrozilam to mazało sie po tarce niemiłosiernie Suma sumaru placek pycha spakował męzowi wiec powedruje do mojego zeszytu przepisów sprawdzonych nadajacych sie do ponownego uzycia
Super dziewczyny dobry pomysł z tymi budyniami (3 sztuki) muszę spróbować, cieszę się że Wam smakuje, a zmiany są potrzebne, bo każdy ma swój własny smak
wzięłam przepis na kremówkę, w wolnej chwili będę próbować

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 20:11   #243
martak110
Rozeznanie

Dziewczyny, Ja poszłam troche na łatwizne i zrobiłam "Pomysł na ..." Zapiekanke serową i było pyszne, tylko oczywiście dodałam troche swojej inwencji twórczej. Dodałam kiełbaske pokrojoną w kostke i kukurydze z puszki,troszke czosnku (ja go uwielbiam) i doprawiłam troche przyprawami do smaku. Zapiekłam i cudo,palce lizać, tylko jest lepsza jak troszke przestygnie i zrobi sie "sztywniejsza"
Polecam
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.
martak110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 21:32   #244
ladyinred85
Rozeznanie

Dziewczyny a ja polecam Wam przepis na szybkie, tanie i pyszne ciasto ze śliwkami Zrobiłam je pierwszy raz w piatek i dziś po raz drugi Dla mnie ciasto idealne: 15 min roboty, koszt ponizej 10 zł i naprawdę smaczne. Przepis znalazłam na forum gazeta.pl, podała go Sylwia1607, wklejam linka, żeby się nikt nikt nie obraził:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99802301.html

Kruszonke polecam wyrabiać palcami, a jeżeli ślwki sa mocno dojrzałe, to troszkę mniej cukru można dać. Ja jeszcze sypnełam cukrem waniliowym.
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 07:42   #245
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie-podpiekanie 20-25min, i pozniej z caloscia tak jak w przepisie 20-30min ja tez pieklam raczej w temp 180 niz 200 z tarciem tez sie zgadzam- marze sie troche-ja myslalam, by zrobic polowe przepisu na ciasto wczesniej-zamrozic i pozniej druga polowe zrobic ale chyba za duzo babrania i tak, jak mowisz lepiej zamrozic mniejsze kulki ja dalam wiecej gruszek niz jablek a ciacho bez kiwi w zasadzie mogloby sie obyc, bo najwiecej smaku daja bananki
Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Super dziewczyny dobry pomysł z tymi budyniami (3 sztuki) muszę spróbować, cieszę się że Wam smakuje, a zmiany są potrzebne, bo każdy ma swój własny smak
wzięłam przepis na kremówkę, w wolnej chwili będę próbować
To teraz ja trzymam kciuki za moje ciacho-mam nadzieje, ze wyjdzie mnie zawsze wychodzi
Cytat:
Napisane przez ladyinred85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja polecam Wam przepis na szybkie, tanie i pyszne ciasto ze śliwkami Zrobiłam je pierwszy raz w piatek i dziś po raz drugi Dla mnie ciasto idealne: 15 min roboty, koszt ponizej 10 zł i naprawdę smaczne. Przepis znalazłam na forum gazeta.pl, podała go Sylwia1607, wklejam linka, żeby się nikt nikt nie obraził:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99802301.html

Kruszonke polecam wyrabiać palcami, a jeżeli ślwki sa mocno dojrzałe, to troszkę mniej cukru można dać. Ja jeszcze sypnełam cukrem waniliowym.
na pewno kiedys sprobuje, bo mialam fajny przepis, ale juz drugi raz z rzedu wyszedl mi zakalec, wiec szukam nowego przepisu nie wiem, o co kaman, bo wczesniej z tym starym przepisem zawsze wychodzilo-chyba tesciowa chce rywalizowac i zaklela piekarnik bo u mojej mamci zawsze mi wychodzilo
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 15:03   #246
agnes208
Zakorzenienie

dziewczyny macie jakies fajne przepisy na ciasteczka??
Stary 2009-10-20, 11:54   #247
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny macie jakies fajne przepisy na ciasteczka??
ja tez chetnie wyprobuje przepis na ciasteczka, bo swieta za pasem i wymarzylam sobie pikenie udekorowane ciacha na choince ja mam jeden przepis od babci i pamietam, ze robilam i byly niezle-musze go wyszperac
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-20, 14:29   #248
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez chetnie wyprobuje przepis na ciasteczka, bo swieta za pasem i wymarzylam sobie pikenie udekorowane ciacha na choince ja mam jeden przepis od babci i pamietam, ze robilam i byly niezle-musze go wyszperac
zgadzam się z toba super by było zrobic takie korzenne ciasteczka na świeta, ja bardzo lubie korzenne ale zawsze je kupuje sa w sklepach takie cieniutkie serduszka duze pycha sa a tu w irlandii kupuje imbirowe szalenie mocne i twarde ale z herbata pycha na necie jest duzo przepisow na ciastka korzenne ale nie wiem ktory dobry jest wolałabym taki juz sprawdzony moze ktoraś z dziewczyn ma taki w zbiorach

Ja znalazłam taki na necie i przy najbliższej okazji go przetestuje brzmi fajnie zrobie i napisze jak wyszły

Ciasteczka korzenne
na choinkę lub do herbaty

Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 30 minut

Pieczenie: 20 minut

Składniki

• 250 g mąki

• 125 g margaryny Palmy

• 100 g cukru

• proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki

• cukier waniliowy

• 1 jajko

• 1 przyprawa do piernika

• 1 łyżka imbiru

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

• otarta skórka z cytryny

Etapy przygotowania

1. Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.

2. Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi nasmarować margaryną brytfannę do pieczenia, przygotować foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, dziurkować, układać na blasze.

3. Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Edytowane przez agnes208
Czas edycji: 2009-10-20 o 14:38
Stary 2009-10-20, 17:50   #249
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

jak ktoś przetestuje ten przepis na ciasteczka korzenne to niech napisze , bo jestem ciekawa czy smaczne.

bo ciasteczka korzenne uwielbiam

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2009-10-20 o 17:52
Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 10:18   #250
Maggie1983
Zakorzenienie

a tak a propos wypiekow wlasnie sprezentowalam sobie stolnice silikonowa z lidla czy ma ktoras z Was takie ustrojstwo? ciekawa jestem czy to sie sprawdzi, czy nie ma to jak normalna stolnica! Ta moja to po prostu kwadrat z silikonu, skusilam sie ze wzgledu na latwosc w przechowywaniu- po prostu zwijam w rulon i tyle
Stary 2009-10-21, 10:20   #251
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
a tak a propos wypiekow wlasnie sprezentowalam sobie stolnice silikonowa z lidla czy ma ktoras z Was takie ustrojstwo? ciekawa jestem czy to sie sprawdzi, czy nie ma to jak normalna stolnica! Ta moja to po prostu kwadrat z silikonu, skusilam sie ze wzgledu na latwosc w przechowywaniu- po prostu zwijam w rulon i tyle
pierwszy raz o czyms takim słysze a czy to nie jest za miękkie do np. wałkowania na niej?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-21, 10:39   #252
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
pierwszy raz o czyms takim słysze a czy to nie jest za miękkie do np. wałkowania na niej?
no teoretycznie miekkie, ale jak polozysz na stole to bierze ta twarodsc stolu nie wiem, jak to wytlumaczyc-bo to nie jest grube! Musze wyprobowac i dam znac! a wogole to na tym mozna normalne cos polozyc i piec w piekarniku ponoc z ciekawosci kupilam!

A wogole dziewczyny poluje teraz na mikser-chcialam taki z miska i zeby byla tez koncowka blenderowa, mozecie cos konkretnego polecic???
Stary 2009-10-21, 10:43   #253
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
no teoretycznie miekkie, ale jak polozysz na stole to bierze ta twarodsc stolu nie wiem, jak to wytlumaczyc-bo to nie jest grube! Musze wyprobowac i dam znac! a wogole to na tym mozna normalne cos polozyc i piec w piekarniku ponoc z ciekawosci kupilam!

A wogole dziewczyny poluje teraz na mikser-chcialam taki z miska i zeby byla tez koncowka blenderowa, mozecie cos konkretnego polecic???
własnie weszłam na stronkę lidla i sprawdziłam juz wiem o co chodzi, myslałam, ze to jest takie grube

od jutra w lidlu mają byc jakies miksery, zobacz

ja mam mikser zwyły i dodatkowo blender. bo w sumie jak robię zupę krem to w miskę i tak by mi wszystko nie weszło, a tak to blenderem sobie w garnku śmigam

Stary 2009-10-21, 11:25   #254
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:

ja mam taki - Zelmera - robi mix się chyba nazywa, bardzo porządny, już długo się z nim nic nie dzieje, więc mogę polecić
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 12:36   #255
agnes208
Zakorzenienie

Dziewczyny co do tych ciasteczek korzennych to zakupilam składniki dzis pozniej jeszcze kupie foremki bo tutaj w Irlandii nie mam a sa to ciasteczka typu twardego to chce zeby miały fajne kształty ale doradzcie mi bo w przepisie jest cała przyprawa do piernika nie wydaje wam się ze cała torebka to moze byc za duzo?? Moze niektore z was maja taka orientacje w przepisach??

Co do zakupów sprzetow to ja kupilam ostatnio zelazko philips azur i polecam z czystym sumieniem moze wydaje sie ciezkie ale przy prasowaniu sie tego nie czuje a sunie po materiale jak pociag po szynach kupilam duzej mocy i nagrzewa się w pare sekund i ma długi 3,5m sznur mocne uderzenie pary naprawde polecam jakby ktoraś sie zastanawiałą moze nad takim zakupem. Ale wbiłam sie w temat kulinarny z zelazkiem hmm ale napisze ze mozna nim np prasowac sciereczki kuchennne
Stary 2009-10-21, 13:34   #256
margaret82
Zadomowienie

Ja mam przepis na świąteczne pierniczki, ale feler jest taki że piecze się je pod koniec listopada bo one na początku są bardzo twarde. Gotowe wkłada się w woreczki foliowe i do ciemnego pudełka i do świat są już mięciutkie. Jakby któraś była zainteresowana to poszukam przepisu i podam
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 15:00   #257
Sysunia_d
Zakorzenienie

To ja wam napisze przepis na bananowca

BANANOWIEC

15 DKG margaryny
pol szkl cukru pudru
1 zółtko

To ucieramy na konsystencje kogla mogla

Nastepnie 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w o.5 l wody. Kiedy zacznie tężeć dodajemy ja do utwartej masy i miksujemy.

Kiedy kalaretka nam tęzeje to scieramy na grubych oczkach banany 1kg lub ugniatami widelcem jak kto woli i na koncu dodajemy je do całości która razem mieszmay łyzka.

Na spód tortownicy kładziemy biszkopty na to wylewamy gotowa mase i wkladamy do lodowki. Na koniec jak sie nam to zetnie wylewamy dowolna smakowo galaretke

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 17:28   #258
ewurka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość

BANANOWIEC

15 DKG margaryny
pol szkl cukru pudru
1 zółtko

Nastepnie 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w o.5 l wody. Kiedy zacznie tężeć dodajemy ja do utwartej masy i miksujemy.

Kiedy kalaretka nam tęzeje to scieramy na grubych oczkach banany 1kg lub ugniatami widelcem jak kto woli i na koncu dodajemy je do całości która razem mieszmay łyzka.

Na spód tortownicy kładziemy biszkopty na to wylewamy gotowa mase i wkladamy do lodowki. Na koniec jak sie nam to zetnie wylewamy dowolna smakowo galaretke
OOOOOOOOOOO Sysunia, moje ulubione ciasto robiłam go wielokrotnie i jest pyszne, tylko trzeba wszystko porządnie zmiksować, żeby nie było grudek, ale pychotka!!!!!

* Aniołek 3.06.2010 [*]

słodkości

ewurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 21:44   #259
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:

BANANOWIEC

15 DKG margaryny
pol szkl cukru pudru
1 zółtko

lubie bananowiec ale do szału doprowadza mnie to miksowanie z margaryna zeby było jak najbardziej jednolite

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-22, 10:06   #260
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
własnie weszłam na stronkę lidla i sprawdziłam juz wiem o co chodzi, myslałam, ze to jest takie grube

od jutra w lidlu mają byc jakies miksery, zobacz

ja mam mikser zwyły i dodatkowo blender. bo w sumie jak robię zupę krem to w miskę i tak by mi wszystko nie weszło, a tak to blenderem sobie w garnku śmigam
juz widzialam ten mikser tylko ja nie lubie rzeczy z serii "no name", naprawde wole zaplacic wiecej i kupic cos pozadnej marki bo skapik zawsze traci podwojnie!
Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
ja mam taki - Zelmera - robi mix się chyba nazywa, bardzo porządny, już długo się z nim nic nie dzieje, więc mogę polecić
Zelmer brzmi niezle-widzialam jeden na all, ale nie mial tej koncowki do blenderowania
Cytat:
Dziewczyny co do tych ciasteczek korzennych to zakupilam składniki dzis pozniej jeszcze kupie foremki bo tutaj w Irlandii nie mam a sa to ciasteczka typu twardego to chce zeby miały fajne kształty ale doradzcie mi bo w przepisie jest cała przyprawa do piernika nie wydaje wam się ze cała torebka to moze byc za duzo?? Moze niektore z was maja taka orientacje w przepisach??

Co do zakupów sprzetow to ja kupilam ostatnio zelazko philips azur i polecam z czystym sumieniem moze wydaje sie ciezkie ale przy prasowaniu sie tego nie czuje a sunie po materiale jak pociag po szynach kupilam duzej mocy i nagrzewa się w pare sekund i ma długi 3,5m sznur mocne uderzenie pary naprawde polecam jakby ktoraś sie zastanawiałą moze nad takim zakupem. Ale wbiłam sie w temat kulinarny z zelazkiem hmm ale napisze ze mozna nim np prasowac sciereczki kuchennne
ja tam dziekuje za info, bo za zelazkiem tez sie rozgladam deske do prasowanie juz mam-do pasowania sciereczek kuchennych oczywiscie i firanek do kuchni
A jakie macie lodowki?
Cytat:

BANANOWIEC

15 DKG margaryny
pol szkl cukru pudru
1 zółtko

brzmi kurcze smakowicie

A dla tych co NIE MAJA KONCEPCJI NA OBIAD polecam kupis skrzydelka, posypac przyprawkami (polecam tu przyprawe do kurczaka z biedronki i delikat czerwony bez ktorego zyc nie moge ) zostawic na noc w lodowce a pozniej bach do frytownicy na gleboki olej na 15 min-absolutnie fantastyczne, pyszne.... i niestety kaloryczne, ale raz nie zawsze, a dwa razy nie czesto

Edytowane przez Maggie1983
Czas edycji: 2009-10-22 o 10:09
Stary 2009-10-22, 10:30   #261
martak110
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
ja tez mam taki,dołozylam troche wiecej kasy i kupiłam ten 8 czesciowy z kubkiem i pojemnikiem z przykrywką. bardzo fajny,duza moc i wogóle,kolorki tez fajne. Takze ogólnie polecam hehe

Co do gotowania to korzystam z Waszych przepisów,ale upiec cos to sie jeszcze boje . Ale ten Bananowiec tak fajnie "wygląda" w przpisie ze moze sie skusze i zrobie.
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.
martak110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 08:13   #262
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Jak tam ciasteczka? Jak już zrobiłaś, to proszę podziel się wrażeniami
Stary 2009-10-23, 08:30   #263
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam te stolice.. tez ja kupilam bo latwo sie przechowuje.. zobaczymy jak cos to bedzie szla jako podklad pod ciasta na blaszke

Cytat:

BANANOWIEC

15 DKG margaryny
pol szkl cukru pudru
1 zółtko

moj bananowiec... super pycha.. to tez z przepisu z delmy robilyscie go z inna margaryna? bo ja mam schize ze niewyjdzie.. nie wiem czemu magraryna to margaryna no ale...
Stary 2009-10-23, 21:10   #264
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Jak tam ciasteczka? Jak już zrobiłaś, to proszę podziel się wrażeniami
Tak dzisiaj je robiłam bardzo łatwo się je robi ciasto takie twarde wychodzi ja dałam ciut mniej przyprawy do piernika bo wiadomo ze to taka nieścisłosc w tych przepisach czasami jak podaja zamiast w gramaturze to w ilosci opakowan bo opakowanie opakowaniu nierowne. Wyszły bardzo dobre powycinałam z nich zwierzatka spokojnie mogłam dac całą to przyprawe do piernika, ciasteczka są bardzo twarde tego sie spodziewałam dlatego ciasto rozwalkowalam na mniej niz 0,5cm jak było podane w przepisie przez co nie czuje sie tak tej ich twardosci Z czystym sumieniem moge polecić ten przepis mężowi smakowały bardzo, on bardzo lubi ciasteczka korzenne i ja przyznam sie ze odrazu zjadłam pare Przepis sprawdzony powedruje do mojego zeszytu gdzie znajduja sie tylko przepisy przeznaczone do kolejnego użycia
Stary 2009-10-24, 11:59   #265
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość

moj bananowiec... super pycha.. to tez z przepisu z delmy robilyscie go z inna margaryna? bo ja mam schize ze niewyjdzie.. nie wiem czemu magraryna to margaryna no ale...

Ja robie w PL na kasi a tu w UK szczerze mówiąc na pierwszej lepszej i zawsze mi wychodzi

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 17:21   #266
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Lzanki z grzybami:

około kilograma kapusty
15-20 dkg pieczarek
duża lub dwie mniejsze cebule
olej
300-500 g łazankowego makaronu
opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, słoniny, kiełbasy baleronu, ogonówki albo szynki
przyprawy (sól, pieprz, maggi, ulubione zioła)

1. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy prawie na miękko w osolonej wodzie (można dodać kostkę rosołową).
2. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażamy (najlepiej na słoninie lub boczku). Jeśli mamy wędlinki, je też smażymy, a następnie dodajemy pieczarki i chwilę dusimy.
3. Jeśli trzeba, to ugotowaną kapustę siekamy w drobną kostkę.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, trochę krócej niż podane jest na opakowaniu (al dente).
5. Smażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Makaron można dodać teraz, smażąc wszystko razem i od razu podawać, albo po usmażeniu wymieszać go z resztą skłądników i zapiec w naczyniu żaroodpornym.
6. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami, magi.
Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.
Ja Do łazanek używam kapusty, z której zewnętrzne liście "poszły" na gołąbki.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 11:06   #267
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Lzanki z grzybami:

około kilograma kapusty
15-20 dkg pieczarek
duża lub dwie mniejsze cebule
olej
300-500 g łazankowego makaronu
opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, słoniny, kiełbasy baleronu, ogonówki albo szynki
przyprawy (sól, pieprz, maggi, ulubione zioła)

1. Kapustę kroimy na kawałki i gotujemy prawie na miękko w osolonej wodzie (można dodać kostkę rosołową).
2. Cebulkę drobno pokrojoną podsmażamy (najlepiej na słoninie lub boczku). Jeśli mamy wędlinki, je też smażymy, a następnie dodajemy pieczarki i chwilę dusimy.
3. Jeśli trzeba, to ugotowaną kapustę siekamy w drobną kostkę.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, trochę krócej niż podane jest na opakowaniu (al dente).
5. Smażyć wszystko z odsączoną z wody kapustką. Makaron można dodać teraz, smażąc wszystko razem i od razu podawać, albo po usmażeniu wymieszać go z resztą skłądników i zapiec w naczyniu żaroodpornym.
6. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami, magi.
Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów, albo z mieszanej kapusty.
Ja Do łazanek używam kapusty, z której zewnętrzne liście "poszły" na gołąbki.
ja pierwszy raz jadlam lazanki na studiach i sie w nich zakochalam tylko ja zawsze robie z kapusty kiszonej, dodaje duzo natki pietruszki i czesto zamiast lazanek daje np swiderki, bo w takiej postaci jadlam te potrawe pierwszy raz
Stary 2009-10-27, 21:36   #268
zabciajs
Zakorzenienie

Czesć dziewczyny!
Fajny wątek Bardzo lubie spędzać czas w kuchni (a raczej lubiłam, teraz na to mniej czasu) i dodawać nowych składników i przypraw i zmieniać przez to całą zwyczajną potrawę. I tak z jednej potrawy może się zrodzić kilka różnych

Keks bananowy.

3,5 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru ( w przepisie można znaleź 1,5 szkl ale dla mnie to przesadzone)
2/3 szkl oleju
4 jaja
4 średnie banany, czasem dodaje 3
2 łyżeczki sody- tak jest w przepisie,lecz bardzo ją czuć i jest niedobre ciasto.Dodaje łyżeczke proszku do pieczenia i troche sody, lub półtora łyżeczki proszku.
szczypta soli
Tabliczka czekolady

Można dodać skórkę cytryny,(czasem dodaje skórke z pomarańcza,lecz mniej)wtedy ma ciekawy aromat, ze sparzonej cytryny trzemy skórke na małych oczkach na tarce, dodajemy olej, sól, cukier i wszystko ubijami aż do praktycznie rozpuzenia cukru. Dodajemy po jednym jajku, ubijamy aż powstanie puszysta masa.
Mieszamy mąke z prozkiem i dodajemy do masy, mieszamy już oczywiście drewnianą łyżka.
Dodajemy banany pokrojone w kostke i czekolade też w kosteczke pokrojoną. Banany robię większe niż czekoladę. MOŻNA DODAĆ ORZECHY WŁOSKIE, 1 szklanke. Lub mniej, wedle smaku.Oczywiście posiekanych.

UWAGA! Ciasto gdy będziemy dodawać czekolade i banany będzie naprawde twarde i oporne.Ale warto się pomęczyć przez chwilke

Gdy wylewam na blache, a raczej przekładam, bo takie jest gęste to maczam ciągle łyżke w zimnej wodzie żeby łatwiej odchodziło ciasto.

PIEC ok 60 min- 180 stopni.

Mój TŻ je uwielbia, ja osobiście popijając mleczkiem

Edytowane przez zabciajs
Czas edycji: 2009-10-27 o 21:41
zabciajs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 21:51   #269
xPaula20x
Zadomowienie

GG do xPaula20x

Hej ja żonka nie jestem ale maci tu bardzi ciekawe pomysły ja moge dodac cos bardzo prostego
kurczak z carry
na 1-2 osoby
*2filety z kurczaka
*1łyzka curry
filety kroimy smazymy,rozrabiamy w szklance wody curry i wlewamy towszystko mieszamy z 2torebkami ryzu i gotowe mozna to posolic
xPaula20x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 09:10   #270
Lustereczko
Rozeznanie

Żoneczki macie sprawdzony przepis na racuchy?? bo kiedyś robiłam i mi ciasto nie wyrosło, a jakoś mnie naszło zeby znowu zrobić.
Lustereczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości