![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy dzieci urodzonych zbyt wczesnie -czyli wcześniaki i ich perypetie
witam no u nas nawet spora była ta pepkowa 3 tydnie plastrowania i luzik ;]
no widzisz ! dobrze ze napsialas do nas - musisz pilnowac zeby nie wychodziły te pachiwnowe i bedzie odbrze mięsnie sie zrosna i urosna i bedzie odbrze WCZESNIAKI to maja okolo 90 % szans na zrosniecie z tym ze dziecko : a) nie moze płakac b) miec rzadkie kupy c?) nie siłoac sie za bardzo na kupki polecam Lactulosum ! jest super i kupy normuje !
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Gizmiatko też się cieszę, że tu zajrzałam, a to właśnie dlatego w sumie bo liczyłam, że może prędzej znajde tu kobietki, które przechodziły lub przechodzą podobne problemy. Tak więc dziękuję bardzo
![]() Zakupię ten specyfik a napisz mi jeszcze jak go stosujesz. W sumie dzisiaj zrobił ładną kupę i zero wysiłku- może wróciliśmy do normy już całkiem po tym żelazie... Wogóle płaczu to nie wyeliminuje (np. dzisiaj miał dzień marudny to był płaczliwy a nic go nie bolało i się nei spinał... no i jak przechodzi skoki rozwojowe, szczepienia, ma tendencje do pobudki, któa zaczyna si e od płaczu)ale przy takim i w takich ilościach to się nie pojawia... Pojawiało się przy podawaniu żelaza kiedy to wyglądał jakby miał kolki. Tydzień z hakiem nie dostaje żelaza nie ma takich problemów. A z siłowaniem ... musiałabym go związać... Na pękową pani doktor mówiła, że mogę kłaść na brzuszku ale plastrowania nie polecała nadal... zapytam pediatre co ona myśli czy też uważa,że można plastrując spowodować pachwinową ![]() A właśnie ile Twoje dziecko miało miesięcy jak znikła ta pachwinowa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Wtajemniczenie
|
A my mamy już 2 ząbki!!! pojawiły się kilka dni temu w odstępie 2 dni
![]() Cytat:
![]() ad. 2 oj potrzymam ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Mój Oskar za 6 dni skończy trzy miesiące. Zaczyna gryźć rączki i grączkować. Czy to możliwe by już ząbkował?
Co dajecie do jedzenia swoim wcześniakom? Mój od pierwszych dni jest na mleku modyfikowanym, ostatnio jakby się nie najadał a już dostaje porcje mleka przeznaczoną dla 5 miesięcznych niemowląt. Około drugiego miesiąca zaczął być ciągle głodny, inne mamy poradziły mi żeby dawać mu tyle mleka ile chce, zaczął wypijać 200 ml co jakieś 2-3 godziny, więc poszłąm do pediatry, który stwierdził, że on je stanowczo za dużo i bym dawała mu nie więcej niż 150 ml co 3 godziny, a gdy dalej jest głodny to samą wodę. Wody pić nie chce do tej pory, herbatki może wypić 100 ml dziennie a to też dla niego za mało. Czy jest coś co mogłabym mu zacząć podawać dodatkowo? Dodam, że waży teraz około 6,5 kg, ma 65 cm wzrostu, jest bardzo silny i znakomicie się rozwija, pomimo, że urodził się miesiąc przed terminem przewyższa zdolnościami niektóre dzieci w jego wieku urodzone terminowo. Czy powinnam zacząć się amrtwić tak szybkim rozwojem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Gizmiatko mnie połóżna mówiła żeby plastrować, a pediatra i chirurg z Prokocimia, żeby tego nie robić. Plastrowałam tylko z 2 dni, bo jakoś mi to nie szło a mły darł się przy tym i nie było opcji, bo musi być spokojny żeby to przykleić. Wiesz jak pachwinowa kilka dni nie pokazała mi się to boję się żeby przez zaklejanie pępkowej nie pokazała się znowu pachwinowa. Ale znów kłade go na brzuszku... No i on często spał na mnie i też nie było poprawy...Zapytam pediatre czt może mieć zaklejanie pępkowej takie skutki... Z dwojga złego wole już tą pępkową. Wydaje mi się ona troszke mniejsza i czasem jak jest bardzo spokojny to taka mała się robi(wcześniej cigle była napompowana).
Kurcze późno to u Twojego maluszka wyszło. Pewnie u Was to przez tą małą wagę. U nas przez przejścia w szpitalach(pępkowa), a potem żelazo(pachwinowa). Malutka gratuluję ząbków ![]() Vitreus moim zdaniem jak tyle je to widać tyle mu potrzeba. Mój mluszekteż urodził się miesiąc wcześniej a warzy już 5,5 kg mając ledwo zaczęty 3eci miesiąc. Ale w dniu porodu warzył 3220, tak że zależy też ile od dnia przybył na wadze ![]() A no i mogą to być ząbki- mojego już zaczynają swędzieć dziąsełka ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-03-06 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zadomowienie
|
Vitreus, jak moja mała miała właśnie trochę ponad dwa miesiące, to mieliśmy podobny problem. Miała ciągle za mało, wypiła porcję mleka (Nan1) to zapijała herbatką i była gotowa, żeby pić znowu mleko. Zadzwoniłam do położnej i kazała kupić Nan 2 i dawać co drugie karmienie, ale wyliczyć tak, żeby 2-ka wypadała na noc. Trwało to u nas kilka dni i przeszło. Wróciliśmy znowu tylko do nan1 i nie było już problemów.
![]() |
#248 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ad. 2 my podawaliśmy na początku Bebilon Nenatal Premium do osiągnięcia przez małego wagi 3 kg, potem przeszliśmy na Bebilon 1, a teraz jemy Bebilon 2. My z kolei mieliśmy inny problem, bo Dawid zjadał znowu mniej niż dzieci w jego wieku ![]()
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Malutka my też jemy Bebilon 1
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Postanowiłam dzisiaj plastrować pępke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.potraviny.co.uk/catalog/p...ge.php?pID=258 gratuluje ząbków ;] u nas sa 6 i czekamy na kły czyli tzw oczne i chyba jeden idzie bo Natanielowi spuchlo prawe oczko myslalam ze to jeczmien ale .....
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2010-03-08 o 07:51 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
zebra i jak pepkownaie ?wstaw fote pepuszka ;] a i uzywaj plastro hipoalergicznych bo to jednak ten plaster tydzien ma siedziec na pepku wiec lepiej zeby byl hipo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Gizmiatko nie plastruje, bo bardziej zależy mi żeby nie było pachwinowej, jeśli tam by się zamknął ten pierścień to zaczęłabym pępek plastrować. A mały nawet nie był spięty jak miał plasterek, bo to było po kapeili ijedzonku- pierwsz apobudka, nie zdąrzył się rozpłakać, bo go nakarmiłam i pachwinowa była póki nie odklepiłam tego pępuszka. Jak będę wieczorem go kapać może zrobie zdjęcie jak nie zapomne.
Mały dopiero zaczął trzeci miesiąc 28 lutego to na słoiczki za wcześnie. Śliczny Twój synuś ![]() Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-03-08 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Ja to obkupiłam pół apteki i nic nie pomogło... Infacolu już nie próbowałam, ale miałam bobotic, espumisan, esputicon. Wkońcu znajoma z wizaz zaproponowała mi, że może mi wysłać Sab Simplex. Narazie daje 3 razy dziennie 15 kropli przed posilkami, ale np. dzisiaj coś się zaczynał męczyć w południe to dałam też(bo tam pisze, że perzed karzdym posiłkiem dawać, ale więkscość dziewczyn daje 3 razy więc też tak próbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Byliśmy na szczepieniu. Badanie pediatryczne wyszło dobrze a robił jak zawsze takie miny, że się pielęgniarki na korytarzu napatrzeć nie mogły
![]() ![]() Przepuklina pachwinowa niestety wyłazi- mniejsza ale jednak. Dziś miałam zadzwonić i powiedzieć właśnie czy się pokazuje. Pani chirurg mi powiedziała, że gorzej z taką mniejszą jest, bo nie ma miejsca jelitko jak wejdzie i prędzej może uwięznąć i też stąd zapewne ma dolegliwości, że jak wejdzie jest ciasno, jelitko uciśnięte, bardziej pachiwna jest unerwiona też i go boli ![]() ![]() Pediatra mi to samo powiedziała, że stą dmozemy mieć problemy brzuszkowe... Pewnie maja racje, bo wcześniej dziecko nigdy tak nie cierpiało... Dobrze, że Sab Simplex łagodzi kolki- mogę go dawać nawet przed karzdym posiłkiem... Narazie dawałam 3 razy dziennie ale wczoraj już 4, bo coś widziałam,że zaczyna go męczyć... I właśnie nawet jak jest już taki spokojniejszy, naprawdę nie widzę, żeby już tak często go bolał brzuszek to ona wyłazi. wczoraj była często i czasem w formie naprawde małej -jakbym jelitko samo czuła - i trudno było je wmasować z powrotem. Troszkę się bałam nawet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak mniejsza pachwinowa może więcej uwięznąć ? przecież to nie możliwe ! one chcą go coś szybciej kroić, poza tym przepuklina pachwinowa nie boli !!!!! sama miałam przepuklinę i usuwali mi w wieku 13 lat !a jelsi wychodzi mniejsza to znak ze sie powoli pierścień zamyka, przecież to dobry znak u nas bylo tak samo !!! co do bolu brzuszka to ... to nie przez przepukliny ani przez kolki ktore zanikaja po 4 miesiacu zycia !! bo układ pokarmowy dojrzewa !!! może dziecko jest niespokojne bo ida mu zęby ??????? moze boli go brzuch : a) ma źle dobrane mleko c) jakaś kaszka mu nie pasuje jak ja stawiam ze jest niespokojny bo zeby ida - polecam czopek virbulcol na noc i zobaczysz czy jest poprawa po szczepieniu tez jest polecany na przemian z paracetamolem nasz syn tez wieczorami dawał sie we-znaki i to okazało sie żeby idą ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2010-03-12 o 18:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, że nie chciała go kroić. Dlatego jak dzwoniłam powiedzieć, że nie wychodzi jakieś dwa dni już to kazała tydzień poczekać czy dalej nie wyjdzie. Mamy z deka inne sytuacje- Mój mały jest z pogranicza wcześniactwa i warzy już 6 kg jak nie więcej ma 3 miesiące prawie skończone, nie ma już takich boleści a pierścień nadal nie zamknięty. A przepuklina zależy pewnie jaka i jak i czy uciska jakieś nerwy- kolege mojego bolała
![]() Acha i mały nawet z tą pępkową leżał mi na brzuchu ładnie jak go kładłam często(bo chciałam żeby się mięśnie brzuszka wzmocniły i żeby wchłonęła się) a przy pachwinowej nie ma szans... Krzyczy juz po paru minutach... Pediatra sugerowała, że jak te jelitka tam wlezą to przecieżjest ucisk przy przechodzeniu przez pierścień, mogą być ściśnięte i mogą boleć! Ona nawet o pępkowej to mówiła i ja pytałam chirurga o to i właśnie wtedy usłyszałam, że prędzej pachwinowa przysparza boleści, ucisk na nerwy, mało miejsca. Mówiła, że mogą byc okresy, że się chowa a potem znów będzie wychodzić.U nas znowu dzień nie było potem dwa dni było... teraz znowu nie ma od wieczora. Tzn. ja jej nie widzę ale słysze to pompowanie i nie zawsze to pępek- więc ona się pojawia i odprowadza. A czy to kolki ? jak tak to bardzo dziwne, bo nie było ich póki nie wróciliśmy ze szpitala kiedy to tam się darł przy badaniach strasznie i stresu się najadł i pępkowa urosła a pachwinowa wyszła niedługo potem przy żelazie- a tego już nie bierze ponad 3 tyg jak nie 4. Tylko powiem Ci, że ja podejrzewam, że ją miał wcześniej, bo ta strona mi się taka wydawała podpuchnięta już wcześniej tylko, że nie wiedziałam jak wygladają przepukliny i nie pomyślałam o jakimś odprowadzaniu. Jeszcze myślałam nad przeciąganiem tego ale wierz mi już nie potrafie brać takiej odpowiedzialności za jego zdrowie. Termin mamy a tak to nie wiem za ile tym razem bym dostała, przecież nikt nie będzie nam miejsca trzymał w nieskończoność aż ja w końcu przestane się łudzić... Praktycznie jest tak, że chwile jej nie ma a potem znów pokazuje się mimo, że mały tak nie wrzeszczy już i się nie pręży tyle- a napina się jak chce się podnosić, obracać, nawet kupe robiąc rzadka musi przecież dziecko pocisnąć... Wole teraz zabieg kiedy dziecko pźniej nie bedzie tego pamiętało. Sróbuje się po zabiegu (zapytam iel muszę odczekać) pozbyć się pępkowej plastrowaniem, bo już nie mogę... Nie zrobiłam zdjęcia, choć już chciałam, bo jak popatrzyłam to mi się przykro zrobiło, że moje dziecko z takim czymś będzie musiało chodzić- wygląda już jak mały orzech włoski(jak jets napompowane a napompowane jest często nie musi dziecko płakać, wystraczy, że sobie wierzga nóżkami:\)Znajoma nie widziała jej tydzień i wczoraj stwierdziła, e naparawdę znowu jest większa...Pediatra stwierdziła, że nie wie czy jak tego nie zobaczą to czy i tak nie zdecydują o usunięciu i jej ale wątpie, bo pępkowa nie jest groźna mimo, że duża.Nawet teraz miałam dylemat czy nie zrobić jak pisałaś zaklejać chociaż pępek już ![]() Wiem, że chcesz dobrze ale postaw się na moim miejscu kiedy kosultujesz to nawet z osobami, które to przeszły i okazuje się, że dzieci z małą wagą urodzeniową, słabo przybierające to mają do momentu aż odpowiednio przybiorą... a my jak pisałam ponad 6 kg i dupa. Pewnie masz mnie za wyrodną matkę, bo zgadzam się na zabieg... A powiem Ci, że u nas wszystko co się już przyplatało nie mijało samo... Już z żółtaczka tak zrobiłam, że dałam czas, bo mi mówiono, że nie jest taki żółty, że jako wcześniak ma nawet 2 miesiące na pozbycie się jej i przez to dawanie czasu ma anemie fizjologiczną. A tutaj też przeważnie mają ją długo dzieci słabo przybierające na wadze a nie taki klocuś:\ Z wybroczynami w oczkach było podobnie- dużo dzieci je ma przecież... ale nie tyle czasu i takie duże urodzeniowo- nie obyło się bez leczenia, choć teraz nie pojechalismy do kontroli czy się poprawiło, żeby nie przysparzać mu powodów do płaczu... Może pojade z nim tam dopiero pod koniec kwietnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
kobieto nie mam ciebie za wyrodna matke - pisze tylko jak było u nas ;] a pierscien nie zmayka sie po tygodniu tylko i nawet trwa to do 6 tygodni. Wiesz jesli uwazasz ze dla twojego dzieciatka tak, bedzie lepiej ze zrobisz zabieg to jestem za tym !!! a jak sie juz mu zagoja szwy to plastruj mu pepkowa- 95% tych przpeuklin sie wchłania i po kłopocie iu nas to trwalo z 14 dni ! z tym ze musiał miec plasterek 24/24 !
Ja wam zycze szybkiego powrotu do zdrowia ;]
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak już pozwolą mi go plastrować to też będę mu cały czas zostawiała go i co 2 dni zmienie albo przy kąpieli jak się odkleji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Przyczajenie
|
zebra666-Jak czytam ,to wiem jak Ci ciezko,bo zawsze nam zle gdy dolega cos naszym pociechom.Wiem co przezywalam jak maly mial operacje.Ale trzymamy kciuki za was!
![]() U nas nastaly dni radosci 5-dni temu pojawil sie zabek!! A i na rehabilitacji byly dobre wiadomosci!ale niestety jeszcze nie chodzi,a 26 bedzie mial 14 miesiecy.pozdrawiamy mamy i ich malenstwa i mamy nadzieje ,ze wszyscy zdrowi mimo tej pogody. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jutro mamy usg bioderek, pojutrze badania a 26 dzwonie do chirurga i nasza chwila prawdy czy zabieg będzie. Loczu gratuluję zabka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
Tak,wiem jak to jest. tez siedzialam nocami na internecie. Nudzilam kazdego z kim tylko moglam porozmawiac o problemie. Niestety Twoj problem nie jest mi zbytnio znany bo akurat nas nie totyczyl a i po znajomych nic mi sie o uszy nie obilo.Ale przypuszczam,ze czasami to juz nawal informacji Ci sie miesza. Tak bylo prznajmniej u mnie. Czasami i m wiecej czytalam tym wiekszy metlik mialam,Ale tez mialam pewnie inne problemy u mnie byla CALA lista zagrozen jakie "mialy " wystapic..Oj..nie chce tego wspominac. Zycze wam powodzenia i szczesliwego zakonczenia Waszego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Jakiś czas temu pisałam o nas. Ale było to dawno więc szybciutko się przypomnę. A więc urodziłam córeczkę w 28 tc waga 900 gr. Powód GESTOZA u małej brak przepływów a u mnie zagrożenie rzucawką. Mała spędziła w szpitalu 8 tygodni. Ma niedokrwistość (3 transfuzje), wylewy 2 stopnia, retinopatia (miała operację laserem), dysplazję płuc i jeszcze coś jej się nie domyka w serduszku. Wychodząc ze szpitala (13.02.2010) dostaliśmy skierowanie do 6 różnych specjalistów. Moja małą jest pod stałą opieką poradni wcześniaka i noworodka. Czytałam że dyskutujecie tu o szczepieniach. Ja także mam dylemat czym zaszczepić moją mała ale dostała skierowanie do poradni ds. szczepień gdzie mają mi powiedzieć kiedy i czym szczepić. Dodatkowo moja mała dostaje SYNAGIS. Pierwszą dawkę kupiliśmy sami jeszcze jak była w szpitalu teraz jest już refundowana. W dniu jutrzejszym córka będzie miała 3 miesiące i aktualnie waży 3,5 kg. Czyli „dorosła do swojego wieku urodzeniowego” bo termin porodu mieliśmy na 03.03.2010. My także mamy problemy z kupką (oczywiście przez hemofer). Ja masuję brzuszek, często kładę na brzuszku a dodatkowo też masuję odbyt. A jak już nic nie pomaga a widzę jak mała się męczy no to wtedy termometr. Ostatnio też zaczęłam podawać BOBOTIC.
![]() |
#268 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() super!!!
![]() |
![]() |
#269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mały jest silnym i poza tym całkiem zdrowym dzieckiem i musi być dobrze ![]() Cytat:
![]() Malutka tak mówią a potem nagle karzą mniej jeść dawać, bo dziecko ma nadwagę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
prawda jest taka ze dzieci małe do 4 miesięcy maja słabe powłoki brzuszna - czytaj mięśnie, jak każde inne dziecko nawet wcześniak, u wcześniaków główna przyczyna przepukliny jest niska waga urodzeniowa i najczesciej rehabilitacja która nadwyręża mięśnie i powstaje pierścień - ale lekarze kierując na rehabilitacje wola miec efekt pod tytułem dobrze rozwijającego sie dziecka z przepuklina niż, nie rozwijające sie dziecko bez przepukliny ! plus zatwardzenia i kolki i efekt gotowy dlatego 90% wcześniaków na przepuklinę pachwinowa lub pępkową lub obie. Cytat:
zebra -nie obraz sie ale pediatrę to sluchaj jak młody będzie podziębiony czy cos a w sprawy związane z patologia u noworodka lekarza który sie wym zajmuje bo pewnie jestescie pod takim lekarzem takze ?! pop70 - po synagisie nie choruje ci dziecko? my sie nie zdecydowawszy sie bo za duzo dzieci sie pochorowało! a szczepienia robimy refundowane bo te 3w1 głownie sa konserwowane rtecia co jest zabójcza a ilosc rtęci czasem przekracza o duzo dozwolona dawkę , nawet czytałam ze te skojarzone mogą przyczyniać sie do róznych chorób w tym autyzmu co nawet na niektórych forach mamy dzieci szczepionych szczepionkami skojarzonymi potwierdzają ze dzieci maja podejrzenie autyzmy - oczywiście to mogło byc spowodowane przez cos innego ale za duzo niewyjaśnionych przypadków autyzmu ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- ja tez ciagle neta czyta nie tylko pl strony i to czasem pomaga a czasem człowiek wolałby nie wiedziec niektórych rzeczy! teraz pracuje w przychodni lekarskiej i tam co ? pediatrrzywrecz sa przeciwni szepieniom na iektore refundfowane i w szczegolnosci płatne szczepienia
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2010-03-16 o 07:39 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.