|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wigilia i Boże Narodzenie wasze propozycje
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a u mnie to w ogole jaja bo każdy co innego lubi i dla każdego praktycznie inna potrawa jest ![]() a galarete prosto sie robi mnie teściowa nauczyła, ja sobie zmodyfikowałam i umiem robić lepszą niż ona
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: menu na boze narodzenie
Zrobiłam menu
![]() Wigilia: -opłatek -kompot z suszu -uszka+barszcz -pierogi z kapusta i grzybami -krokiety z grzybami -ryba smażona(panga) I dzień świąt: -ziemniaki+kurczak nadziewany pomarańczą z miodem+sałatka z pomidorów sałaty i oliwek II dzień świąt: -kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i serem+frytki lub kulki ziemniaczane+surówka nie wiem jaka Jako przystawki: -sałatka jarzynowa(robione) -sałatka z tuńczyka z makaronem(robione) -śledź w pierzynce(robione) -śledzie w oleju(robione) -śledzie w śmietanie(kupne) -ryba smażona(robiona) -galareta(tata ugotuje) -paszteciki(ale nie wiem jak się je robi)??? Ciasta: -piernik(już z miesiąc stoi-mama zrobi) -sernik(nie wiem jaki) -pierniczki kolorowe, choinki z pierników(strasznie się na to napaliłam jako prezenty) -wafle z masą tofii -ciasto ale nie mam pomysłu jakie Mama pewnie będzie chciała flaki i bigos ale spróbuje się postawić
|
|
|
|
|
#244 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajny wątek
![]() Ciasta planuję zrobić 4 - piernik, sernik, makowiec (ale raczej nie zwijany, tylko na kruchym spodzie) i keks (pierwszy raz będę robić). Ze słonych rzeczy to TŻ ulepi pierogi z kapustą i grzybami, zrobi barszcz lub grzybową, a ja może paszteciki z pieczarkami. Na pewno będzie też jakaś ryba smażona (może dorsz), sałatka jarzynowa, śledzie. |
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie mniej więcej takie menu:
-barszcz czerwony -uszka -krokiety -pierogi z kapustą i grzybami i chcę zrobić też część z farszem szpinakowym -ryby po grecku -jakieś śledzie, może w oleju z cebulką -sałatka z brokułem i prażonymi migdałami -sałatka jarzynowa -kapuśniaczki i paszteciki Później dodatkowo jakieś mięsa. A ze słodkości to w tym roku skromnie: -strucle makowe -ciasto snikers albo sernik -pierniczki -może jakieś muffinki edit: ale dla mnie i tak na wigilijnym stole mogłyby być tylko PIEROGI!
Edytowane przez confused women Czas edycji: 2013-12-13 o 21:00 |
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
to teraz ja:
barszcz z uszkami Zur z grzybami i ziemniakami groch jasiek z maslem pierogi z kapusta i grzybami kompot z suszu karp smazony z surowkami kapusta z grochem sledzie w oleju ryba po grecku salatka jarzynowa krokiety galareta schab pieczony sernik makowiec orzechowiec pijak pierniczki to wszystko u rodzicow, bo u nich wigilia. A ja u siebie robie sernika, makowca, pierniczki ryba po grecku, zapewne jakis schab pieczony, kompot, salatka, karpia dla siebie, dla TZ inna rybka, krokiety i bigos. |
|
|
|
|
#247 |
|
Przyczajenie
|
W tym roku przygotowuje sama wigilie . Ale nwm jakie dania . Prosze o jakieś przepisy .Ciasta już mam
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Potrawy wigilijne .
Mało tu wątków z przepisami?
|
|
#249 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie tak:
- chałka z miodem - barszcz z uszkami - gołąbki z grzybami - fasola popijana kompotem z suszków - karp smażony Ciasta: karpatka, keks z bakaliami, ciasto malinowe z pianką i pierniczki
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Potrawy wigilijne .
Wyszukiwarka!
|
|
|
|
|
#251 |
|
Raczkowanie
|
Wigilia
zupa z suszonych śliwek z lanymi kluskami pierogi z kapustą i grzybami kapusta z grzybami ryba po grecku sałatka jarzynowa tradycyjna śledź w oleju śledź w śmietanie sałatka z pieczarek jajko w majonezie Święta ( dojadanie pozostałości wigilijnych ) dodatkowo : bigos różnego rodzaju kiełbasy , wędliny golonka przekładaniec ze schabu rosół sałatka gyros ryba smażona ( jeszcze nie wiem jaka) pieczeń z łopatki buraczki swojskie ciasta : biała babka , makowiec i..... coś jeszcze , narazie nie wiem co |
|
|
|
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
Wigilia:
- uszka + barszcz czerwony - pierogi z kapustą i grzybami - kluski z makiem - śledzie w oleju - karp smażony - kisiel żurawinowy - kompot z suszu - śledzie w śmietanie - kutia - ryba po grecku i zobaczymy co jeszcze, w każdym razie co roku jest 12 potraw ![]() W święta: - karp smażony - resztki pierogów ![]() - paszteciki - sałatka z ryżem, kurczakiem, ananasem i kukurydzą - sałatka cezar - sałatka ziemniaczana - schab pieczony ze śliwką - jajka w majonezie - bigos - flaki - i okaże się co jeszcze Ciasta: - piernik - makowiec -babeczki z konfiturą - może bananowiec Edytowane przez mesta93 Czas edycji: 2013-12-16 o 16:32 |
|
|
|
|
#253 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, dostałam już od teściowej kapustę kiszoną na święta. Bigos i farsz na pierogi oczywiście już zacznę robić, tylko co z kapustą z grochem? Mogę już teraz zrobić?? Ewentualnie wiecie ile czasu mogę trzymać ugotowaną kapustę, żeby się nie popsuła?
I pytanie nr 2. Kiedy kupujecie karpia? |
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
wigilia
- barszcz kiszony z uszkami z grzybami i do tego po kawałku kulebiaka - piergi z kapustą - karp po żydowsku - karp smażony - sałatka jarzynowa - ryba po grecku - śledz z cebulą - ciasta -kompot z suszek na pozostałe dni: pieczona karkówka, na obiad gęś a resztę niech przyniesie teściowa
|
|
|
|
|
#255 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja kiszoną wkładam do czystego słoika, posypuję solą i zalewam wodą. Całość zakręcam i siup do lodówki. Wytrzyma w zależności od kapuchy do 2 tygodni
|
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny myślicie, ze pierogi zarówno ruskie jak i z kapustą i grzybami oraz uszka mogę zrobić już w niedzielę? Jak je później przechowywać, żeby nie zaschły i się nie skleiły?
|
|
#257 |
|
Przyczajenie
|
KOCHAM KOCHAM KOCHAM ŚWIĘTA!!!!!
xxxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-12-19 o 10:02 Powód: link |
|
|
|
|
#258 |
|
amor vincit omnia
|
skoczyliśmy wreszcie dekorowanie świątecznych pierniczków
![]() i choć nie jest to największa sztuka cukiernicza to mieliśmy niezła frajdę przy zrobieniu ![]() ![]() Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2013-12-18 o 22:25 |
|
|
|
|
#259 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
możesz je skropić olejem lub oliwą, wtedy nie powinny się skleić lub po prostu zamrozić
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
Z racji tego , że całą Wigilię przygotowuję sama w tym roku na naszym świątecznym stole znajdzie się :
-Zupka grzybowa z łazankami -Łosoś w panierce smażony na masełku -Łosoś w galarecie -Chałka -Kapusta z grochem -Sałatka jarzynowa -Śledziki różne rodzaje -Pierogi ruskie -Kompocik z suszu -Serniczek na zimno -Makowiec -Babeczki oprócz tego na 1 i 2 dzień świat będzie kaczka z jabłkami , pieczony schab , pieczona karkówka , galaretki z golonki i bigosik
|
|
#261 |
|
Przyczajenie
|
Oh, aż ślinka cieknie jak się to wszystko czyta
.
|
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w Wigilie
barszcz czerwony pierogi z kapustą i grzybami karp smażony ryba po grecku śledzie wiejskie w oleju oraz po kaszubsku strucla z makiem W święta: -to co na wigilię -kurczak z jabłkami i żurawiną -sałatka jarzynowa z majonezem -no i oczywiście wędliny (karkówka, pasztet Ciasta: -wspomniana wyżej strucla -szarlotka z kruszonką i orzechami włoskimi -sernik wiedeński z brzoskwiniami |
|
|
|
|
#263 |
|
Rozeznanie
|
Ciasta:
-pierniczki - ciastka orzechowe - piernik - makowce -sernik Wigilia (6-8 osób) -barszcz czerwony z uszkami - karp smażony -ryba po grecku -ryba po japońsku - pierogi z kapustą i grzybami - śledzie w śmietanie - kompot z suszu (i herbata ) I dzień BN (9 osób) - pozostałości z wieczerzy wigilijnej - na obiad: pieczony indyk w pomarańczach pieczone ziemniakami i bataty, żurawina czerwona kapusta - sałatka gyros - sałatka z selera , indyka i ananasa - pieczona karkówka na zimno II dzień ja spędzę w domu rodzinnym Tż, rodzice i bracia też poza domem u rodziny, także nic nie planujemy
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Nas w Wigilię i I święto nie będzie w domu (robię tylko barszcz i karpia w galarecie oraz muffinki pierniczkowe i biorę ze sobą), ale w drugie święto będę piekła perliczkę w korzennych przyprawach z pomarańczą, do tego pieczone bataty i sałata z vinegretem, no i rosół, żeby było tradycyjnie
Chyba kolację świąteczną będziemy mieli gości, więc muszę jeszcze coś wymyślić z tej okazji... |
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
ja ze swoja druga polowka ide do tesciow robimy tylko barszcz a ze talentu do gotowania nie mam mi powierzaja zawsze parzenie herbaty zimowej co co roku pijemy zawsze taka http://teekanne.pl/wintertime.php moze za rok uda mi sie ulepic uszka
|
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
Ja dla odmiany nie podam mojego Menu (ponieważ na Wigilię wybieramy się do teściów
),ale zapraszam Was do przeczytania ciekawego artykułu dotyczącego bożonarodzeniowych karpi. Myślę, że rozjaśni wiele w temacie kupowania tej pysznej ryby. Link do niego znajdziecie tutaj. Po przeczytaniu dajcie znać co myślicie i jaki Wy macie stosunek do tej sprawy? Wesołych!
|
|
|
#267 |
|
Przyczajenie
|
Ciasto makowo-serowe, czyli dwa w jednym
http://simplysweet.pl/?p=3781
|
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
Moje Drogie, mam do Was pytanie. Nie moge nic znaleźć, więc z góry przepraszam, jeśli piszę kolejny taki sam wątek.
Idą Święta, a ja szukam przepisu sprawdzonego na pierniczki, ciasteczka itp. kaloryczne cuda. Pierniki moje przestały mi wychodzić, nie wiem czemu. Są tak twarde, że można kamienie nimi łupać! Poradźcie mi coś. Może macie jakiś fajny, sprawdzony przepis.
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idą Święta...
Ja od kilku lat robię pierniki z tego przepisu. Zazwyczaj z podwójnej porcji.
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15964
|
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Idą Święta...
Ja polecam pierniczki jak alpejskie, albo brukowce (te drugie muszą trochę zmięknąć). Poza tym teraz jest idealny czas żeby zacząc robić piernik staropolski
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.

u mnie też 3 osoby na święta 

.jpg)