Joga - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-24, 13:17   #241
pieńkowa_dama
Zadomowienie

Dot.: Joga

Cytat:
Napisane przez izmonek Pokaż wiadomość
dla mnie joge cwicza dzwini ludzie
Dziwnośc to chyba pojęcia względne.

Cytat:
poza tym bardzo joga szkodzi wg najnowszych badan
Bardzo proszę o linka dla potwierdzenia Twoich słów.
pieńkowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 17:10   #242
Midi
Zakorzenienie

Tak, tak, koniecznie - Izmonek, wklej, proszę, linka do tych badań albo podaj źródło przynajmniej. A czemu konkretnie joga szkodzi?
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 21:43   #243
inch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Midi Pokaż wiadomość
Tak, tak, koniecznie - Izmonek, wklej, proszę, linka do tych badań albo podaj źródło przynajmniej. A czemu konkretnie joga szkodzi?
tez się trochę z tym zgadzam doprowadzamy do przekrwienia jednej części ciała i nie dotleniamy inne
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 21:45   #244
agta85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez inch Pokaż wiadomość
tez się trochę z tym zgadzam doprowadzamy do przekrwienia jednej części ciała i nie dotleniamy inne
a w jaki sposób?
Też zaciekawiły mnie informacje o takich badaniach i chętnie bym poczytała...
agta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 21:53   #245
Midi
Zakorzenienie

Inch Kopę lat Ale Cię dawno nie widziałam
Co u Ciebie? Wszystko w porządku?? Biegasz...?

Co do szkodliwości jogi, to nie wiem - przecież nie ma tam żadnego ucisku, niedokrwienia itp. Nie jestem specjalistką, ale - sądząc po wieku, kondycji fizycznej i sprawności nauczycieli - nie wygląda na coś inwazyjnego i szkodliwego.
Kontuzje, urazy itd. - jasne, ale chyba tylko w sytuacji, kiedy coś się zrobi nieprawidłowo. Praktykowanie jogi nie polega na osiąganiu maximum w ciągu pierwszego roku, każdy wchodzi w pozycję na tyle, na ile może w danym momencie. Stąd elastyczność niewiele tu ma do rzeczy, chodzi o pracę. Osoba bardzo elastyczna zrobi coś o 30 stopni głębiej niż nierozciągnięta, ale to nie znaczy, że ta nierozciągnięta, która ledwo coś pochyli czy podniesie, robi "gorzej" czy mniej z tego ma.

Tak czy inaczej, chętnie bym zobaczyła wyniki badań na ten temat.
Stary 2008-05-24, 22:37   #246
Ineso
Matka Smoka

uuu ale się wątek ożywił też czekam na szczegóły, bo ciekawa jestem.

Ale z tym, ze każdy robi ile może to nie do końca się zgadzam. Zaobserwowałam u dwóch róznych nauczycieli tendencję taką, że jak ktoś jest starszy to faktycznie się go nie zmusza, joga jest łagodna, ale młodych dociskają, zmuszają do większej pracy. A kiedy wszystko Cię boli, bo się rozciąga to troche trudno jest stwierdzi czy boli już za bardzo i jest niebezpiecznie czy jest ok.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 10:48   #247
Midi
Zakorzenienie

Wiesz, Ineso, to pewnie w jakiejś mierze zależy od akademii - każda ma jakąś swoją "politykę" i strategię pracy z uczniami.
Poza tym ja mam na myśli jogę Iyengara, która nie jest w tym sensie "result oriented" - można korzystać ze wszelkich możliwych pomocy i ważne jest, żeby zrozumieć, w jakim kierunku i do czego zmierza każda asana, a nie żeby ją zrobić do pełnego stopnia.
Stary 2008-05-26, 07:39   #248
Ineso
Matka Smoka

Też chodziło mi o Iyengara. W Sivanandzie jest zabronione zmuszanie się
Stary 2008-05-28, 11:31   #249
Seler
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
nie słyszałam o tych zasadach? na czym to polega?
jedna z drog jogi klasycznej jest tzw joga osmiostopniowa-ewent osiem galedzi jogi
na ktora skladaja sie JAMA-zasady moralne i etyczne /yama/
1. niekrzywdzenie /ahimsa/
2. prawda /satya/
3. niekradzenie /asteya/
4. powściągliwość /brahmacarya/
5. niepożądanie /aparigraha/
NIJAMA-zasady postepowania /NIYAMA/
1. czystość /sauca/
2. zadowolenie /santosa/
3. gorliwy wysiłek /tapas/
4. studiowanie Wed /svadhyaya/
5. skupienie /isvarapranidhana/
potem sa ASANA, poznania wewn.czyli pranayama, pratyahara, dharana
a na samym koncu medytacja i cel joginow /moze tych bardziej prawdziwych i z tych najbardziej praktykujacych /połączenie niższej i wyższej jaźni -SAMANDHI

tak to mniej wiecej w skrocie wyglada, zeby to zrozumiec trzeba napewno siegnac po obszerniejsza literature,
sa jogini ktorzy praktykuja ta sciezke, sa jogini ktory praktykuja asany i staraja sie przestrzegac niektore punkty sciezki, a takze sa ci ktory praktykuja asany, i im absolutnie to wystarcza, i absolutnie niec nie ma w tym zlego/przynajmniej ja tak uwazam/
poprostu kazdy sam wybiera , to wynika z wnetrza czlowieka
Cytat:
Napisane przez Ineso;
Wiesz, Ineso, to pewnie w jakiejś mierze zależy od akademii - każda ma jakąś swoją "politykę" i strategię pracy z uczniami.
Poza tym ja mam na myśli jogę Iyengara, która nie jest w tym sensie "result oriented" - można korzystać ze wszelkich możliwych pomocy i ważne jest, żeby zrozumieć, w jakim kierunku i do czego zmierza każda asana, a nie żeby ją zrobić do pełnego stopnia.
zgadzam sie, Iyengar pozwala na korzystanie roznych pomocy, chodzi tu o nie przecholowanie ze cwiczeniem a wrzecz powolne *zmuszanie* ciala do ociagania celu
z koleji Pattabhi Jois /ktory razem z Iyengarem studiowal u tego samego nauczyciela/ wiem ze uzywa czasem sily fizycznej do ustawiania jogina/nie mam na mysli klapsow, wrecz jakies dosciskania, sciaskania, zginania/ prowadzi szkole Mysorska, i wlasnie moja nauczycielka skonczyla nauki tam w Mysore w Indiach
Seler jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 11:44   #250
Seler
Raczkowanie

Cytat:
Ja myślę, że każdy sport czy aktywnośc ruchowa mogą szkodzi jesli są w nadmiarze, nie pozwalają odpocząc oragnizmowi, zmuszają do nadwyrężenia mięśni, obiążenia stawów, itp. Nawet sportowcy często na starośc mają problemy ze zdrowiem, zwyrodnienia kości oraz inne problemy.

Wspomniany już przeze mnie kolega, który nabawił się dyskopatii szyi od stania na głowie na jodze, .
w jodze nie powinno sie robic nic na sile, i do zaawansowanych cwiczen przechodzi sie naprawde bardzo stopniowo, ja mam takze problemy z szyja i zarowno lekarz powiedziel zebym nie stala na glowie i jak poinformowalam nauczycielke to samo mi potwierdzila, ale biorac pod uwage ze istnieja tysiace asan zawsze znajdzie sie jakas altenatywe, np ja jak nie moge stac na glowie, to robie swiece, ktora zreszta bardzo lubie, albo stoje na rekach,
a tak po za tym to wiem ze problemy z szyja zpowodowane sa ogromna iloscia godzin pracy przy komputerze a lekarz polecil kontunuowac cwiczenia jogi z zastrzezeniem zebym nie stala tylko na glowie...
a takze by mnie ciekawilo skad zrodlo ze joga jest niezdrowa,
jestem bardzo ciekawa, powiem co o tym mysle, tak naprawde ludzie malo sie poruszaja, siedzacy tryb zycia i nic dziwnego ze jak potem ni ztad i owad wskocza na mate, staja na glowie, wykrecala sie jak swiderki , a potem skontuzjowanii leca do lekarza bo joga miala pomoc a jest odwrotnie, a potem jakis medyk walnie teorie ze jednak joga szkodzi, w duzej mierze nauczyciel powinien przekierowac na odpowiedni stopien zaawansowania, powinien kazdego nowego w z trakcie kursu zapytac sie o jakies dolegliwosci czy coc, bo w jodze i glupi katar ma znaczenie
Stary 2008-05-28, 20:40   #251
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seler Pokaż wiadomość
w jodze nie powinno sie robic nic na sile, i do zaawansowanych cwiczen przechodzi sie naprawde bardzo stopniowo, [...] tak naprawde ludzie malo sie poruszaja, siedzacy tryb zycia i nic dziwnego ze jak potem ni ztad i owad wskocza na mate, staja na glowie, wykrecala sie jak swiderki , a potem skontuzjowanii leca do lekarza bo joga miala pomoc a jest odwrotnie, a potem jakis medyk walnie teorie ze jednak joga szkodzi, w duzej mierze nauczyciel powinien przekierowac na odpowiedni stopien zaawansowania, powinien kazdego nowego w z trakcie kursu zapytac sie o jakies dolegliwosci czy coc, bo w jodze i glupi katar ma znaczenie
Stary 2008-05-28, 22:02   #252
Ineso
Matka Smoka

No,ale nie kazdy nauczyciel tak wnikliwie poznaje wszystkie dolegliwości ucznia i o nich pamięta.
Stary 2008-05-28, 22:50   #253
Seler
Raczkowanie

Cytat:
No,ale nie kazdy nauczyciel tak wnikliwie poznaje wszystkie dolegliwości ucznia i o nich pamięta.
Ineso, masz racje , w pewnym sensie racje, ale dobry nauczyciel przed kazdym rozpoczeciem zajec powinien sie o to spytac, przeciez to zajmuje minute doslownie, a starczy powiedziec,mam problem z szyja, mam skolioze, mam okres, mam kater, moja* zawsze przed rozpoczeciem cwiczen, doslownie sekunde po tym niz usiedziemy na mate, pyta sie czy jakies zdrowotny problem jest czy pojawil ....i takze przed kazda asana uprzedza nas np, zeby to cwiczenie nie robic jesli macie okres, w zamian wykonajcie np.to i to
Stary 2008-06-03, 12:58   #254
Seler
Raczkowanie

hej, czy czytal ktos Jogasutry, wiecie gdzie to moge dostac??:confus ed:
Stary 2008-07-08, 09:44   #255
Seler
Raczkowanie

up up,
Dziewczyny czy wiecie jak to jest z joga w ciazy??
Rany gorzkkie, musze sie dowiedziec.....

zdrowka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 19:56   #256
Midi
Zakorzenienie

U nas w szkole widziałam na zajęciach dziewczyny w ciąży, jedna nawet w dość zaawansowanej tak na oko - mają inne asany niż reszta grupy, ale normalnie praktykują
Stary 2008-07-08, 23:07   #257
Ineso
Matka Smoka

Nawet w niektórych szkołach są specjalne grupy dla kobiet w ciąży. Podobno joga pomaga w oddychaniu podczas porodu i rozluźnianiu mięśni brzucha. Na pewno pod żadnym pozorem nie wolno cwiczyc samej!
Stary 2008-07-10, 13:12   #258
NiejakaBeznadziejna
Rozeznanie

Dziewczyny widze, że wątek troche upadł.
Ja dzisiaj pierwszy raz idę na joge, już się nie moge doczekać
A czy joha kształtuje jakieś konkretne partie ciała?
NiejakaBeznadziejna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-10, 23:07   #259
Ineso
Matka Smoka

Właśnie wszytko po trochu dlatego jest uniwersalna kiedyś jedna nauczycielka opowiedziała mi, że miała dwie uczennice-koleżanki - jedna była za chuda i chciała nabrac ciała, a drua zrzucic pare kilo. I taki był efekt po kilku miesiącach
A ja mam znów lenia i miesiąc nie chodzę
Stary 2008-07-10, 23:27   #260
NiejakaBeznadziejna
Rozeznanie

A ja już dzisiaj po pierwszym razie, przyznam, że nawet fajnie było. Mimo tego, że wolę bardziej szybsze tempo ćwiczeń z muzyką, to podobało mi się. Zreszta uwielbaim się rozciągać itp. W przyszłym tygodniu zaś idę
NiejakaBeznadziejna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-11, 12:53   #261
Ineso
Matka Smoka

Spokojnie, są też w jodze takie zestawy asan, że tchu brak
Stary 2008-07-13, 01:22   #262
eowyn
Raczkowanie

A ja chodzę od niedawna i bardzo mnie to relaksuje - kompleksowo, ciało i umysł.

Co do szkodliwości jogi to nie spotkałam się jeszcze z takimi opiniami, asany dla początkujących są raczej łagodne.

Poza tym odkąd zaczęłam praktykować, przestały mnie boleć plecy.
eowyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-13, 11:47   #263
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

najnowsze doniesiania medyczne odradzają jogę ze względu na przyjmowanie nienaturalnych pozycji któe są niepotrzebne
Stary 2008-07-13, 13:37   #264
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
najnowsze doniesiania medyczne odradzają jogę ze względu na przyjmowanie nienaturalnych pozycji któe są niepotrzebne
już drugi raz wypowiadasz się tutaj o szkodliwości jogi i nadal żadnych konkretów prosiłyśmy Cię o szczegóły, źródło badań, co to za badania i nic..... trochę mało użyteczne te Twoje komentarze. Które niby te nienaturalne pozycje? wszystkie? (od biedy wszystkie w jodze tak można zaklasyfikowac) w innych sportach też są nienaturalne pozycje i co tez szkodzą? i co to znaczy nienaturalne? ktoś całe zycie ma tylko dwie pozycje - siedzi przy biurku i leży na wznak w nocy jak śpi, więc dla niego nawet skłon lub tez większa aktywnośc w postaci biegania będzie nienaturalna. Kryteria są różne...
Stary 2008-07-13, 16:13   #265
eowyn
Raczkowanie

Hmm, tym bardziej że w jodze nie ma nic na siłę, dobry instruktor dba o nie przeprostowywanie kolan, uważa by nie przeforsować uczniów i uczy dobrego oddychania, co chyba jest podstawą praktyki.

Joga wydaje mi się być znacznie mniej inwazyjna niż forsowne ćwiczenia siłowe, nie wiem skąd te wiadomości o jej szkodliwości, chętnie bym poczytała jakiś artykuł na ten temat podparty sensownymi argumentami, może masz jakieś linki?
Stary 2008-07-13, 16:37   #266
Seler
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Midi Pokaż wiadomość
U nas w szkole widziałam na zajęciach dziewczyny w ciąży, jedna nawet w dość zaawansowanej tak na oko - mają inne asany niż reszta grupy, ale normalnie praktykują
dzieki za info
Stary 2008-07-13, 20:12   #267
eowyn
Raczkowanie

W mojej szkole są osobne zajęcia dla kobiet w ciąży
Stary 2008-07-13, 21:34   #268
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

nienaturalna pozycja to choćby stanie na głowie
na co to komu to raz a dwa po co ci zakładanie nogi za ucho np? to niepotrzebnie rozciąga ci więzadła
jeśli chodzi o konkretne źródło mnóstwo ukazywało się ostatnio w necie
od amerykańskiego shapa po materiały dla rehabolitantów

zresztą jako fizjoterapeutka spotkałam się już z wielona przypadakmi szkodliwości jogi
Stary 2008-07-14, 11:41   #269
eowyn
Raczkowanie

proszę, podaj konkretne linki.
Stary 2008-07-14, 13:31   #270
Seler
Raczkowanie

hej , no wiec tak chodze dalej na ashtanga joge, oczywiscie nie wykonuje wszystkich asan, nie wiem sprobuje jeszcze jakas Gravidjoge czycos takiego, ale jakos mnie to z niecheca poniewaz mam wrazenie ze tam babki glownie siedza i ucza sie oddychac, no ale jak pojde zobacze i napisze jak to wyglada w realu

a jak by ktos byl *zainteresowany inaczej* to mozna sobie looknac
http://www.jogacentrum.pl/dla_kobiet_w_ciazy.htm
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości