|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Joga
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tak, koniecznie
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też zaciekawiły mnie informacje o takich badaniach i chętnie bym poczytała... |
|
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Inch
Co u Ciebie? Wszystko w porządku?? Biegasz...? Co do szkodliwości jogi, to nie wiem - przecież nie ma tam żadnego ucisku, niedokrwienia itp. Nie jestem specjalistką, ale - sądząc po wieku, kondycji fizycznej i sprawności nauczycieli - nie wygląda na coś inwazyjnego i szkodliwego. Kontuzje, urazy itd. - jasne, ale chyba tylko w sytuacji, kiedy coś się zrobi nieprawidłowo. Praktykowanie jogi nie polega na osiąganiu maximum w ciągu pierwszego roku, każdy wchodzi w pozycję na tyle, na ile może w danym momencie. Stąd elastyczność niewiele tu ma do rzeczy, chodzi o pracę. Osoba bardzo elastyczna zrobi coś o 30 stopni głębiej niż nierozciągnięta, ale to nie znaczy, że ta nierozciągnięta, która ledwo coś pochyli czy podniesie, robi "gorzej" czy mniej z tego ma. Tak czy inaczej, chętnie bym zobaczyła wyniki badań na ten temat. |
|
|
|
|
#246 |
|
Matka Smoka
|
uuu ale się wątek ożywił
też czekam na szczegóły, bo ciekawa jestem.Ale z tym, ze każdy robi ile może to nie do końca się zgadzam. Zaobserwowałam u dwóch róznych nauczycieli tendencję taką, że jak ktoś jest starszy to faktycznie się go nie zmusza, joga jest łagodna, ale młodych dociskają, zmuszają do większej pracy. A kiedy wszystko Cię boli, bo się rozciąga to troche trudno jest stwierdzi czy boli już za bardzo i jest niebezpiecznie czy jest ok. |
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, Ineso, to pewnie w jakiejś mierze zależy od akademii - każda ma jakąś swoją "politykę" i strategię pracy z uczniami.
Poza tym ja mam na myśli jogę Iyengara, która nie jest w tym sensie "result oriented" - można korzystać ze wszelkich możliwych pomocy i ważne jest, żeby zrozumieć, w jakim kierunku i do czego zmierza każda asana, a nie żeby ją zrobić do pełnego stopnia.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 |
|
Matka Smoka
|
Też chodziło mi o Iyengara. W Sivanandzie jest zabronione zmuszanie się
|
|
|
|
|
#249 | |
|
Raczkowanie
|
jedna z drog jogi klasycznej jest tzw joga osmiostopniowa-ewent osiem galedzi jogi
na ktora skladaja sie JAMA-zasady moralne i etyczne /yama/ 1. niekrzywdzenie /ahimsa/ 2. prawda /satya/ 3. niekradzenie /asteya/ 4. powściągliwość /brahmacarya/ 5. niepożądanie /aparigraha/ NIJAMA-zasady postepowania /NIYAMA/ 1. czystość /sauca/ 2. zadowolenie /santosa/ 3. gorliwy wysiłek /tapas/ 4. studiowanie Wed /svadhyaya/ 5. skupienie /isvarapranidhana/ potem sa ASANA, poznania wewn.czyli pranayama, pratyahara, dharana a na samym koncu medytacja i cel joginow /moze tych bardziej prawdziwych i z tych najbardziej praktykujacych /połączenie niższej i wyższej jaźni -SAMANDHI tak to mniej wiecej w skrocie wyglada, zeby to zrozumiec trzeba napewno siegnac po obszerniejsza literature, sa jogini ktorzy praktykuja ta sciezke, sa jogini ktory praktykuja asany i staraja sie przestrzegac niektore punkty sciezki, a takze sa ci ktory praktykuja asany, i im absolutnie to wystarcza, i absolutnie niec nie ma w tym zlego/przynajmniej ja tak uwazam/ poprostu kazdy sam wybiera , to wynika z wnetrza czlowieka Cytat:
z koleji Pattabhi Jois /ktory razem z Iyengarem studiowal u tego samego nauczyciela/ wiem ze uzywa czasem sily fizycznej do ustawiania jogina/nie mam na mysli klapsow, wrecz jakies dosciskania, sciaskania, zginania/ prowadzi szkole Mysorska, i wlasnie moja nauczycielka skonczyla nauki tam w Mysore w Indiach |
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a tak po za tym to wiem ze problemy z szyja zpowodowane sa ogromna iloscia godzin pracy przy komputerze a lekarz polecil kontunuowac cwiczenia jogi z zastrzezeniem zebym nie stala tylko na glowie... ![]() a takze by mnie ciekawilo skad zrodlo ze joga jest niezdrowa, jestem bardzo ciekawa, powiem co o tym mysle, tak naprawde ludzie malo sie poruszaja, siedzacy tryb zycia i nic dziwnego ze jak potem ni ztad i owad wskocza na mate, staja na glowie, wykrecala sie jak swiderki , a potem skontuzjowanii leca do lekarza bo joga miala pomoc a jest odwrotnie, a potem jakis medyk walnie teorie ze jednak joga szkodzi, w duzej mierze nauczyciel powinien przekierowac na odpowiedni stopien zaawansowania, powinien kazdego nowego w z trakcie kursu zapytac sie o jakies dolegliwosci czy coc, bo w jodze i glupi katar ma znaczenie
|
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#252 |
|
Matka Smoka
|
No,ale nie kazdy nauczyciel tak wnikliwie poznaje wszystkie dolegliwości ucznia i o nich pamięta.
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
hej, czy czytal ktos Jogasutry, wiecie gdzie to moge dostac??
:confus ed:
|
|
|
|
|
#255 |
|
Raczkowanie
|
up up,
Dziewczyny czy wiecie jak to jest z joga w ciazy?? ![]() Rany gorzkkie, musze sie dowiedziec..... zdrowka |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w szkole widziałam na zajęciach dziewczyny w ciąży, jedna nawet w dość zaawansowanej tak na oko - mają inne asany niż reszta grupy, ale normalnie praktykują
|
|
|
|
|
#257 |
|
Matka Smoka
|
Nawet w niektórych szkołach są specjalne grupy dla kobiet w ciąży. Podobno joga pomaga w oddychaniu podczas porodu i rozluźnianiu mięśni brzucha. Na pewno pod żadnym pozorem nie wolno cwiczyc samej!
|
|
|
|
|
#258 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny widze, że wątek troche upadł.
Ja dzisiaj pierwszy raz idę na joge, już się nie moge doczekać ![]() A czy joha kształtuje jakieś konkretne partie ciała? |
|
|
|
|
#259 |
|
Matka Smoka
|
Właśnie wszytko po trochu dlatego jest uniwersalna
A ja mam znów lenia i miesiąc nie chodzę
|
|
|
|
|
#260 |
|
Rozeznanie
|
A ja już dzisiaj po pierwszym razie, przyznam, że nawet fajnie było. Mimo tego, że wolę bardziej szybsze tempo ćwiczeń z muzyką, to podobało mi się. Zreszta uwielbaim się rozciągać itp. W przyszłym tygodniu zaś idę
|
|
|
|
|
#261 |
|
Matka Smoka
|
Spokojnie, są też w jodze takie zestawy asan, że tchu brak
|
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
A ja chodzę od niedawna i bardzo mnie to relaksuje - kompleksowo, ciało i umysł.
Co do szkodliwości jogi to nie spotkałam się jeszcze z takimi opiniami, asany dla początkujących są raczej łagodne. Poza tym odkąd zaczęłam praktykować, przestały mnie boleć plecy. |
|
|
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
najnowsze doniesiania medyczne odradzają jogę ze względu na przyjmowanie nienaturalnych pozycji któe są niepotrzebne
|
|
#264 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
prosiłyśmy Cię o szczegóły, źródło badań, co to za badania i nic..... trochę mało użyteczne te Twoje komentarze. Które niby te nienaturalne pozycje? wszystkie? (od biedy wszystkie w jodze tak można zaklasyfikowac) w innych sportach też są nienaturalne pozycje i co tez szkodzą? i co to znaczy nienaturalne? ktoś całe zycie ma tylko dwie pozycje - siedzi przy biurku i leży na wznak w nocy jak śpi, więc dla niego nawet skłon lub tez większa aktywnośc w postaci biegania będzie nienaturalna. Kryteria są różne...
|
|
|
|
|
|
#265 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, tym bardziej że w jodze nie ma nic na siłę, dobry instruktor dba o nie przeprostowywanie kolan, uważa by nie przeforsować uczniów i uczy dobrego oddychania, co chyba jest podstawą praktyki.
Joga wydaje mi się być znacznie mniej inwazyjna niż forsowne ćwiczenia siłowe, nie wiem skąd te wiadomości o jej szkodliwości, chętnie bym poczytała jakiś artykuł na ten temat podparty sensownymi argumentami, może masz jakieś linki? |
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
W mojej szkole są osobne zajęcia dla kobiet w ciąży
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zadomowienie
|
nienaturalna pozycja to choćby stanie na głowie
na co to komu to raz a dwa po co ci zakładanie nogi za ucho np? to niepotrzebnie rozciąga ci więzadła jeśli chodzi o konkretne źródło mnóstwo ukazywało się ostatnio w necie od amerykańskiego shapa po materiały dla rehabolitantów zresztą jako fizjoterapeutka spotkałam się już z wielona przypadakmi szkodliwości jogi
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
proszę, podaj konkretne linki.
|
|
|
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
hej , no wiec tak chodze dalej na ashtanga joge, oczywiscie nie wykonuje wszystkich asan, nie wiem sprobuje jeszcze jakas Gravidjoge czycos takiego, ale jakos mnie to z niecheca poniewaz mam wrazenie ze tam babki glownie siedza i ucza sie oddychac, no ale jak pojde zobacze i napisze jak to wyglada w realu
a jak by ktos byl *zainteresowany inaczej * to mozna sobie looknachttp://www.jogacentrum.pl/dla_kobiet_w_ciazy.htm |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

doprowadzamy do przekrwienia jednej części ciała i nie dotleniamy inne
też czekam na szczegóły, bo ciekawa jestem.

tak naprawde ludzie malo sie poruszaja, siedzacy tryb zycia i nic dziwnego ze jak potem ni ztad i owad wskocza na mate, staja na glowie, wykrecala sie jak swiderki , a potem skontuzjowanii leca do lekarza bo joga miala pomoc a jest odwrotnie, a potem jakis medyk walnie teorie ze jednak joga szkodzi, w duzej mierze nauczyciel powinien przekierowac na odpowiedni stopien zaawansowania, powinien kazdego nowego w z trakcie kursu zapytac sie o jakies dolegliwosci czy coc, bo w jodze i glupi katar ma znaczenie

prosiłyśmy Cię o szczegóły, źródło badań, co to za badania i nic..... trochę mało użyteczne te Twoje komentarze. Które niby te nienaturalne pozycje? wszystkie? (od biedy wszystkie w jodze tak można zaklasyfikowac) w innych sportach też są nienaturalne pozycje i co tez szkodzą? i co to znaczy nienaturalne? ktoś całe zycie ma tylko dwie pozycje - siedzi przy biurku i leży na wznak w nocy jak śpi, więc dla niego nawet skłon lub tez większa aktywnośc w postaci biegania będzie nienaturalna. Kryteria są różne...