|
|
#241 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2
Witam
Kurcze to mnie zmartwiliście bo mnie najprawdopodobniej ominął by ten II etap, a to by strasznie zmniejszyło moje szanse ![]() Kumpela składała parę dni wcześniej papiery i już jutro ma wario a ja 5 dopiero rozmowę. Jeśli to prawda co tu prawicie to ona będzie już po a ja dalej oczekujący eeeeeeee szkoda
Edytowane przez dlugi_86 Czas edycji: 2010-04-12 o 21:45 |
|
|
|
|
#242 |
|
Raczkowanie
|
rekrut_84,
pamietaj ze osoby ktore szykuja sie do II etapu to takie ktore zlozyly dokumenty dawno temu niektorzy wieki temu, wiec sila rzeczy dluga droga jeszcze przed Toba... trzeba zlozyc, wlaczyc, i miec kupe cierpliwosci. Eda F, nie ma problemu miejscowke masz zaklepana;-), a wiadomosci, hmm powiedzmy ze sa... oczywiscie nic tu pewnego, nie jestem kadrowcem a i jego widzialem tylko podczas elementow rekrutacji, ale wydaja sie dosc prawdopodobne, II etap jest zazwyczaj 3-4razy do roku wiec tak jak juz ktos tu przede mna napisal wydaje sie ze czas sie zbliza i z tego co slyszalem z poczatkiem maja, a jak bedzie oczywiscie zobaczymy. Ale co do tego nie ma zadnej pewnosci, slyszalem to z kilku zrodel, a i Olcia tutaj tez to potwierdza..wiec kto wie... trzeba byc przygotowanym, choc wydaje mi sie ze nie pozniej jak 2-3tyg wczesniej powinni nas zaprosic na casting;-) wiec chyba telefon tuz tuz... ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- dlugi 86, Takie to dziwne prawidla w SG ze jedni ida tak drudzy inaczej, tutaj nie ma calkiem jasnych zasad. Glowa do gory. |
|
|
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
Olcia mimo tego ze istnieje mozliwosc ze bedziesz miala powtorki to i tak zazdroszcze Ci ze masz juz to wszystko za soba. Wytrwala jestes bardzo w tym swoim dazeniu
Irma ja jestem z nadbuzanskiego i z tego co mi wiadomo to moj oddzial nie mial II etapu w lutym. Frosti no to umowieni jestesmy. Ja jak cos to jeszcze kolezanke zabiore ktora tez jest na etapie takim jak my i na pewno chetnie sie z nami zabierze. Kurcze ja sie tak ucieszylam na wiesc o tym II etapie jakbym conajmniej dostala telefon z kadr. A moze zadzwonie do nich i ich poinformuje Ciiiicho sza zeby nie zapeszyc - ale nasze forum jakby do normy wrocilo a moze nasi weterani wiedza cos na temat II etapu kochani no odezwijcie sie
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Niestety w staraniu się do tej formacji potrzeba dużo wytrwałości
. Zamer jak u Ciebie? Pewnie też już masz informację o pozytywnym przejściu procesu rekrutacji?
|
|
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Tak, mam, ale liczyłem na trochę więcej. Miałem nadzieję na szybki termin wcielenia, a tu nic z tego. Dlatego tak zrzędzę w poprzednich postach na cały proces rekrutacyjny.
|
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
Miejmy nadzieję, że niedługo się ruszy i może w czerwcu jednak będzie jakiś nabór
. Podobno finanse SG wyglądają lepiej niż w poprzednim roku i jeszcze mogą liczyć na dofinansowanie z budżetu państwa, więc może zrobią dwa nabory?
|
|
|
|
|
#247 |
|
Przyczajenie
|
Długi_86 z jakiego odziału jesteś?
|
|
|
|
|
#248 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
wreszcie 8 kwietnia złozyłem w Przemyślu dokumenty. Byłem telefonicznie umówiony na konkretną godzinę co wydaje mi się bardzo wygodne zważywsz na to, że miałem do przejechania ponad 200 km. Nie widziałem tam żadnych tłumów. Pani w kadrach, bardzo miła tak apropos , powiedziała, że za trzy tygodnie będzie odpowiedź ale nie wiem czy tekefonicznie czy listownie.Po tym co pisał luki0811, że był taki czysty a go odrzucili zaczynam mieć pewne obawy bo ja aż taki czysty nie jestem oczywiście nie mam nic strasznego na sumieniu poza jakimis tam wykroczeniami w postaci mandatu itp. i jakąś trawkę się zapaliło w liceum o tym wszystkim napisałem w kwestionariuszu więc mam nadzieję, że spojżą na to z przymrużonym okiem.Poza tym mam pytanie czego można sie spodziewać na rozmowie? Jakie pytania i z czego trzeba się przygotować? Były jakieś nieoczekiwane pytania w języku obcym? Ciekawy też jestem w jakiej formie padają pytania na wariografie? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
frosti75
Zdaję sobie z tego sprawę tylko mnie tak jak wszystkim innym na tym forum po prostu zależy ![]() nowy24 Wietnamsko-Mandżurski heheh cały czas czekam na swój czas jak widać. Dobrze że nic mnie nie pogania
|
|
|
#250 |
|
Przyczajenie
|
Dlugi_86
dzieki za info ![]() Uskok Ta rozmowa to banał, spytają cię dlaczego SG, mnie pytali o zadania SG, o Schengen i ogólnie autoprezentacja. |
|
|
|
|
#251 |
|
Raczkowanie
|
a ty nowy24 z którego??
|
|
|
#252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ja swoja droga po pozytywnej rozmowie nadal czekam na skierowanie na psycho... |
|
|
|
|
|
#253 |
|
Przyczajenie
|
Długi_86
Ja narazie z żadnego Czekam juz miesiąc na wario i troche zaczynam juz sie denerwować, ale w u mnie w kadrach mówili brak wiadomości tzn. dobre wiadomości. ![]() pozdro |
|
|
|
|
#254 |
|
Moderator
|
Tak w istocie jest w MOSGu, nowy24. Często o wyniku poprzedniego etapu dowiadywałem się w momencie zapraszania na następny (telefonicznego).
|
|
#255 |
|
Przyczajenie
|
a mam pytanie jak myślicie gdzie jest łatwiej sie dostać do nadwiślanki czy do nadbużanki w białej podlaksiej do SG?bo mam dylemat gdzie tu składać;/
|
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
"W dniu 14.04.2010 r. w Centrum Szkolenia SG zakończyło szkolenie podstawowe 149 słuchaczy. Komendant Pododdziałów Szkolnych na odprawie podsumowujacej szkolenie omówił wyniki szkolenia i podziękował słuchaczom za dotychczasową postawę i zaangażowanie w wykonaniu obowiązków służbowych."
|
|
|
|
|
#257 |
|
Przyczajenie
|
a czy można składać papiery jednocześnie do nadbużanki i nadwiślanki??czy mógłbym złożyć tu i tu?
|
|
|
|
|
#258 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
Lepiej to już było. Edytowane przez dziadzia Czas edycji: 2010-04-14 o 16:51 |
||
|
|
|
|
#259 |
|
Przyczajenie
|
Czesc wszystkim bylam w poniedzialek zlozyc papiery w przemyslu widze ze troche sie pozmienialo tam
maja sie odezwac do 3 tygodni a przynajmniej tak mowia bo kto by tam im wierzyl jesli co chwile mowia co innegoDo Frosti75: wiesz co nie wiem czemu tak wyszlo jak teraz skladalam podanie to gosc w kadrach pytal mnie co bylo napisane w pismie, ktore dostalam, a potem stwierdzil ze skoro tak to widocznie komendant odrzucil mnie bo cos mu sie nie spodobalo w sumie nie wiem co bo jestem czysta jak lza, to ze wario przeszlam wiem bo kiedys mily pan z kadr powiedzial mi ze badanie wyszlo pozytywnie, poza tym osoby z ktorymi bylam w warszawie (byla nas 5 osobowa grupka majaca kontakt telefoniczny) dostaly po nie calych 2 tygodniach pismo ze niestety nie przeszli pomyslnie natomiast ja i jeszcze jeden kolega czekalismy ok 1,5 miesiaca tyle ze jego zaprosili do zlozenia ankiety a mnie nie bo dostalam to cholerne pismo slyszalam wtedy ze rzekomo nie bylo naboru |
|
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich forumowiczy!
Mam do Was pytanie: Obecnie jestem na IV roku studiów i tak się zastanawiam czy nie złożyć teraz swojego podanka. Bo z tego co czytam to cała ta procedura dość długo trwa... Jak radzicie? wstrzymać się jeszcze ten rok i spokojnie skończyć studia czy złożyć podanko już teraz?? |
|
|
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
W obecnych warunkach jeżeli zostałbyś przyjęty w ciągu roku mógłbyś mówić o sporym szczęściu. Ja bym nie czekał i natychmiast uderzał do oddziału.
|
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Popieram ale zastanawiam się czemu ludzie z mgr. starają się do SG , płaca poniżej średniej krajowej, emerytura jak w cywilu powodzenia
|
|
#263 |
|
Przyczajenie
|
Hmm...
No dzięki Kolego. Czyli te testy na poszczególnych etapach tak się przeciągają?? A jeśli teraz złożę swoje papiery bez dyplomu to jeżeli przejdę dalej no i w między czasie skończę studia to zostanie mi uwzględnione później to, że już posiadam wyższe wykształcenie??? ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- dziadzia ale możemy też zacząć zastanawiać się dlaczego ludzie z mgr. zbierają truskawki na farmie w Anglii... |
|
|
|
|
#264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może to mieć wpływ na szkolenie lecz nie koniecznie ( zależy czy zostaną w końcu wprowadzone już tak szumnie zapowiadane i omawiane na tym forum zmiany w systemie szkolenia). Co do drugiej części to się z tobą całkowicie zgadzam
|
|
|
|
#265 |
|
Przyczajenie
|
Jakiś czas temu byłem na spotkaniu na uniwersytecie z Panem Kapitanem z Nadbużańskiego Okręgu i zapytałem go później o to samo co Ty karolp87. Powiedział, że skoro w niedługim czasie będę kończył studia to jestem traktowany jako absolwent. Poza tym pytałem, czy warto składać do różnych okręgów to powiedział, że nie warto bo jak zacznę rekrutację w jednym okręgu to już w innych odpadam. Więc może lepiej próbować w kolejnym okręgu dopiero jak Cię w jednym odwalą. Chociaż ja wiem??!! Zrób jak uważasz pajobartek.
|
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
shantei,
No to szczerze mowiac niezwykla historia, zeby najpierw stwierdzic ze pozytywnie a pozniej odrzucic, ale to pewnie wszystko kwestia polityki kadrowej i odsiewania. Poza tym nie wiem czy slyszalas ze sam wynik wario podobno to nie jest na zasadzie zdal/nie zdal, tylko ocena w stylu czy dany kandydat spelnia oczekiwania. A czasami czystosc jak lza tez nie jest nazwijmy to na plus... choc napewno jest prawa i moze skutkowac nieposzlakowana opinia tudziez nieposzlakowanym charakterem. Tak czy owak Twoja historia z wario jest dosc oryginalna, ale zycze Ci zeby tym razem bylo wszystko OK, i nie stresuj sie "pod maszyna".karolp87 Slusznym wydawaloby sie w perspektywie czasowej zlozenie dokumentow juz teraz, ale pewnie wiesz ze na obecna chwile jest strasznie duzo kandydatow, i kto wie jak potraktuja Twoja sytuacje na rozmowie kwalifikacyjnej. Nie bierz tego do serca... tylko z zycia Ci powiem ze jak ja bylem na rozmowie, co dopiero poczatkuje caly dlugi proces, byl chlopak w podobnej sytuacji i niestety wyszedl z malymi szansami na dalszy ciag procedury, nie wiem napewno czy przeszedl czy nie ale prosto z drzwi mowil ze dali mu do zrozumienia zeby skonczyl studia i podchodzil w przyszlosci. Ale moze w innych oddzialach jest inaczej to wszystko zalezy od ilosci kandydatow i potencjalnych miejsc. Co do czasu jaki zajmuje procedura, to odstepy miedzy poszczegolnymi etapami sa czasm dosc dlugi czasem jes kilka elementow szybko potem cisza kilka miesiecy, takze to roznie bywa i nie ma jasnego schematu czasowego. Przemysl, zdecyduj i powodzenia. ---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- aha, i jeszcze odniose sie do mgr zbierajacych truskawki w UK, to ja osobiscie nie widze w tym nic zlego,wrecz przeciwnie!!! w taki sposob mozna podszlifowac swoj angielski ( jesli nie siedzi sie 24 h na farmie )zeby byl pomocny chocby na II etapie do SG, po drugie zarabia sie 3-4 razy wiecej niz niejeden poczatkujcy pracownik sluzb publicznych w PL, po 3 mozna poszerzyc swoje horyzonty, pozwiedzac, jest masa plusow takiego wyjazdu (oczywiscie jesli ktos sie nie da zamknac w jakims obozie pracy i ma troche wlasnej inicjatywy i rozumu ). takie doswiadczenie naprawde moze zaprocentowac a wiem co mowie bo w UK pracowalem dluzszy czas w sluzbach mundurowych zeby ktos tam sobie nie pomyslal.... i bardzo sobie cenie ta przygode. |
|
|
|
|
#267 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
JA na twoim miejscu jeszcze troszke bym sie wstrzmał. Powiedzmy do tych ostatnich 3 miesięcy. Mój przykład jest taki że w lutym złożyłem dokumenty a na dzień dzisiejszy jestem po poligrafie i oczekuje wyniku. Na forum było słychać o II etapie w maju wiec niech wynik przyjdzie w ciągu 2 tygodni a maj okaże sie realny to na koniec maja mogę zostać juz po cały procesie..... oczywiscie zakladam optymistyczny wariant . Kończąc uczelnie napewno będziesz miał wiele spraw z tym związanych,a egzamin sprawnosci fizycznej nie należy mimo wszystko do prostych dla osób z ulicy. Przez 3 miesiące akurat powinieneś ukończyć pierwszy etap który nie wymaga specjalnego przygotowania a na drugi już sie przygotujesz odpowiednio.Ironia polega na tym że inni czekają cały rok, ja też miałem takie informacje a teraz skrobie urlop do ewentualnego przygotowania sie do drugiego etapu. Wychodziłem z założenia że w lutym złożę dokumenty, przez wakacje sobie pobiegam i tak na wrzesień może coś się bedzie dziać, jak widać bardzo różnie to z tym bywa. I nie ma w tym logiki bo ja już po poligrafie a osoby co złożyły we wrześniu ubiegłego roku jeszcze czekają na poligraf. Edytowane przez SzAkI Czas edycji: 2010-04-15 o 09:20 |
|
|
|
|
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
Szaki,
A gdy podchodziłeś do wario miales decyzje o dostępie do inf. niejawnych, i jak długo czekałes po psychotestach na wario. Mozesz cos powiedziec jakie pytanka padały na wario-ogólnie ![]() pozdro Edytowane przez nowy24 Czas edycji: 2010-04-15 o 10:51 |
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
Szaki,
No to faktycznie blyskawicznie Ci poszlo... ale to pewnie przypadek bo nawet jak ludziom szybko idzie to nie az tak szybko....Oczywiscie nic tu ni sugeruje ale widocznie dobrze sie wbiles w terminy, albo jestes wybitnie potrzebny SG. No wlasnie, ciekawe, potwierdzony dostep do I.N. juz masz? |
|
|
|
|
#270 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki Koledzy za cenne uwagi.
Przemyśle to wszystko sobie jeszcze przez weekend. A co do szybkości tych procedur to może zależy od okręgów. Ja będę startował do Nadbużańskiego OSG. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Służby mundurowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.

a moze nasi weterani wiedza cos na temat II etapu
kochani no odezwijcie sie
. Zamer jak u Ciebie? Pewnie też już masz informację o pozytywnym przejściu procesu rekrutacji?
. Podobno finanse SG wyglądają lepiej niż w poprzednim roku i jeszcze mogą liczyć na dofinansowanie z budżetu państwa, więc może zrobią dwa nabory?

o tym wszystkim napisałem w kwestionariuszu więc mam nadzieję, że spojżą na to z przymrużonym okiem.