Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes > Służby mundurowe

Notka

Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-12, 20:39   #241
dlugi_86
Raczkowanie

Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2

Witam
Kurcze to mnie zmartwiliście bo mnie najprawdopodobniej ominął by ten II etap, a to by strasznie zmniejszyło moje szanse

Kumpela składała parę dni wcześniej papiery i już jutro ma wario a ja 5 dopiero rozmowę. Jeśli to prawda co tu prawicie to ona będzie już po a ja dalej oczekujący eeeeeeee szkoda

Edytowane przez dlugi_86
Czas edycji: 2010-04-12 o 21:45
dlugi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 22:03   #242
frosti75
Raczkowanie

rekrut_84,

pamietaj ze osoby ktore szykuja sie do II etapu to takie ktore zlozyly dokumenty dawno temu niektorzy wieki temu, wiec sila rzeczy dluga droga jeszcze przed Toba... trzeba zlozyc, wlaczyc, i miec kupe cierpliwosci.

Eda F,

nie ma problemu miejscowke masz zaklepana;-), a wiadomosci, hmm powiedzmy ze sa... oczywiscie nic tu pewnego, nie jestem kadrowcem a i jego widzialem tylko podczas elementow rekrutacji, ale wydaja sie dosc prawdopodobne, II etap jest zazwyczaj 3-4razy do roku wiec tak jak juz ktos tu przede mna napisal wydaje sie ze czas sie zbliza i z tego co slyszalem z poczatkiem maja, a jak bedzie oczywiscie zobaczymy. Ale co do tego nie ma zadnej pewnosci, slyszalem to z kilku zrodel, a i Olcia tutaj tez to potwierdza..wiec kto wie... trzeba byc przygotowanym, choc wydaje mi sie ze nie pozniej jak 2-3tyg wczesniej powinni nas zaprosic na casting;-) wiec chyba telefon tuz tuz...

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

dlugi 86,

Takie to dziwne prawidla w SG ze jedni ida tak drudzy inaczej, tutaj nie ma calkiem jasnych zasad. Glowa do gory.
frosti75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-12, 22:36   #243
EdaF
Raczkowanie

Olcia mimo tego ze istnieje mozliwosc ze bedziesz miala powtorki to i tak zazdroszcze Ci ze masz juz to wszystko za soba. Wytrwala jestes bardzo w tym swoim dazeniu
Irma ja jestem z nadbuzanskiego i z tego co mi wiadomo to moj oddzial nie mial II etapu w lutym.
Frosti no to umowieni jestesmy. Ja jak cos to jeszcze kolezanke zabiore ktora tez jest na etapie takim jak my i na pewno chetnie sie z nami zabierze. Kurcze ja sie tak ucieszylam na wiesc o tym II etapie jakbym conajmniej dostala telefon z kadr. A moze zadzwonie do nich i ich poinformuje
Ciiiicho sza zeby nie zapeszyc - ale nasze forum jakby do normy wrocilo a moze nasi weterani wiedza cos na temat II etapu kochani no odezwijcie sie
Stary 2010-04-13, 06:59   #244
Olcia2009
Raczkowanie

Niestety w staraniu się do tej formacji potrzeba dużo wytrwałości. Zamer jak u Ciebie? Pewnie też już masz informację o pozytywnym przejściu procesu rekrutacji?
Olcia2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 08:48   #245
zamer
Raczkowanie

Tak, mam, ale liczyłem na trochę więcej. Miałem nadzieję na szybki termin wcielenia, a tu nic z tego. Dlatego tak zrzędzę w poprzednich postach na cały proces rekrutacyjny.
zamer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 09:23   #246
Olcia2009
Raczkowanie

Miejmy nadzieję, że niedługo się ruszy i może w czerwcu jednak będzie jakiś nabór. Podobno finanse SG wyglądają lepiej niż w poprzednim roku i jeszcze mogą liczyć na dofinansowanie z budżetu państwa, więc może zrobią dwa nabory? Trzeba być dobrej myśli, inaczej ciężko byłoby wytrzymać tak długą rekrutację
Olcia2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 10:28   #247
nowy24
Przyczajenie

Długi_86 z jakiego odziału jesteś?
nowy24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 12:05   #248
Uskok
Przyczajenie

Witam,
wreszcie 8 kwietnia złozyłem w Przemyślu dokumenty. Byłem telefonicznie umówiony na konkretną godzinę co wydaje mi się bardzo wygodne zważywsz na to, że miałem do przejechania ponad 200 km. Nie widziałem tam żadnych tłumów. Pani w kadrach, bardzo miła tak apropos , powiedziała, że za trzy tygodnie będzie odpowiedź ale nie wiem czy tekefonicznie czy listownie.
Po tym co pisał luki0811, że był taki czysty a go odrzucili zaczynam mieć pewne obawy bo ja aż taki czysty nie jestem oczywiście nie mam nic strasznego na sumieniu poza jakimis tam wykroczeniami w postaci mandatu itp. i jakąś trawkę się zapaliło w liceum o tym wszystkim napisałem w kwestionariuszu więc mam nadzieję, że spojżą na to z przymrużonym okiem.
Poza tym mam pytanie czego można sie spodziewać na rozmowie? Jakie pytania i z czego trzeba się przygotować? Były jakieś nieoczekiwane pytania w języku obcym?
Ciekawy też jestem w jakiej formie padają pytania na wariografie?
Pozdrawiam.
Uskok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 12:43   #249
dlugi_86
Raczkowanie

frosti75

Zdaję sobie z tego sprawę tylko mnie tak jak wszystkim innym na tym forum po prostu zależy

nowy24
Wietnamsko-Mandżurski heheh cały czas czekam na swój czas jak widać. Dobrze że nic mnie nie pogania
Stary 2010-04-13, 14:37   #250
nowy24
Przyczajenie

Dlugi_86

dzieki za info

Uskok
Ta rozmowa to banał, spytają cię dlaczego SG, mnie pytali o zadania SG, o Schengen i ogólnie autoprezentacja.
Stary 2010-04-13, 17:59   #251
dlugi_86
Raczkowanie

a ty nowy24 z którego??
Stary 2010-04-13, 20:05   #252
Narzecz
Raczkowanie

GG do Narzecz

Cytat:
Napisane przez Uskok Pokaż wiadomość
Witam,
wreszcie 8 kwietnia złozyłem w Przemyślu dokumenty. Byłem telefonicznie umówiony na konkretną godzinę co wydaje mi się bardzo wygodne zważywsz na to, że miałem do przejechania ponad 200 km. Nie widziałem tam żadnych tłumów. Pani w kadrach, bardzo miła tak apropos , powiedziała, że za trzy tygodnie będzie odpowiedź ale nie wiem czy tekefonicznie czy listownie.
Po tym co pisał luki0811, że był taki czysty a go odrzucili zaczynam mieć pewne obawy bo ja aż taki czysty nie jestem oczywiście nie mam nic strasznego na sumieniu poza jakimis tam wykroczeniami w postaci mandatu itp. i jakąś trawkę się zapaliło w liceum o tym wszystkim napisałem w kwestionariuszu więc mam nadzieję, że spojżą na to z przymrużonym okiem.
Poza tym mam pytanie czego można sie spodziewać na rozmowie? Jakie pytania i z czego trzeba się przygotować? Były jakieś nieoczekiwane pytania w języku obcym?
Ciekawy też jestem w jakiej formie padają pytania na wariografie?
Pozdrawiam.
Na rozmowie w BIOSG głownie pytają o MOTYWACJE i czym się na co dzień zajmujesz . żadnych pytań w języku obcym czy pytań z wiedzy ogólnej . Bez obaw
A ja swoja droga po pozytywnej rozmowie nadal czekam na skierowanie na psycho...
Narzecz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-13, 22:39   #253
nowy24
Przyczajenie

Długi_86
Ja narazie z żadnego, ale staram się do MOSG.
Czekam juz miesiąc na wario i troche zaczynam juz sie denerwować, ale w u mnie w kadrach mówili brak wiadomości tzn. dobre wiadomości.

pozdro
Stary 2010-04-14, 09:21   #254
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

Tak w istocie jest w MOSGu, nowy24. Często o wyniku poprzedniego etapu dowiadywałem się w momencie zapraszania na następny (telefonicznego).

Dzieciol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 11:21   #255
pajobartek
Przyczajenie

a mam pytanie jak myślicie gdzie jest łatwiej sie dostać do nadwiślanki czy do nadbużanki w białej podlaksiej do SG?bo mam dylemat gdzie tu składać;/
pajobartek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 14:16   #256
bociekk
Raczkowanie

"W dniu 14.04.2010 r. w Centrum Szkolenia SG zakończyło szkolenie podstawowe 149 słuchaczy. Komendant Pododdziałów Szkolnych na odprawie podsumowujacej szkolenie omówił wyniki szkolenia i podziękował słuchaczom za dotychczasową postawę i zaangażowanie w wykonaniu obowiązków służbowych."
bociekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 15:49   #257
pajobartek
Przyczajenie

a czy można składać papiery jednocześnie do nadbużanki i nadwiślanki??czy mógłbym złożyć tu i tu?
pajobartek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 16:38   #258
dziadzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bociekk Pokaż wiadomość
"W dniu 14.04.2010 r. w Centrum Szkolenia SG zakończyło szkolenie podstawowe 149 słuchaczy. Komendant Pododdziałów Szkolnych na odprawie podsumowujacej szkolenie omówił wyniki szkolenia i podziękował słuchaczom za dotychczasową postawę i zaangażowanie w wykonaniu obowiązków służbowych."
Czyli jutro młodzież stawi się na placówce, może czegoś się dowiem bo te forum już olali, chyba że wcześniej muszą się stawić w oddziałach to pierwszy/a dowie się A2004

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Napisane przez pajobartek Pokaż wiadomość
a czy można składać papiery jednocześnie do nadbużanki i nadwiślanki??czy mógłbym złożyć tu i tu?
Składaj gdzie tylko się da( może trafisz), że gdzieś będzie szybciej, stawiałbym na nadwiślański

Edytowane przez dziadzia
Czas edycji: 2010-04-14 o 16:51
dziadzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 17:05   #259
shantei
Przyczajenie

Czesc wszystkim bylam w poniedzialek zlozyc papiery w przemyslu widze ze troche sie pozmienialo tam maja sie odezwac do 3 tygodni a przynajmniej tak mowia bo kto by tam im wierzyl jesli co chwile mowia co innego

Do Frosti75: wiesz co nie wiem czemu tak wyszlo jak teraz skladalam podanie to gosc w kadrach pytal mnie co bylo napisane w pismie, ktore dostalam, a potem stwierdzil ze skoro tak to widocznie komendant odrzucil mnie bo cos mu sie nie spodobalo w sumie nie wiem co bo jestem czysta jak lza, to ze wario przeszlam wiem bo kiedys mily pan z kadr powiedzial mi ze badanie wyszlo pozytywnie, poza tym osoby z ktorymi bylam w warszawie (byla nas 5 osobowa grupka majaca kontakt telefoniczny) dostaly po nie calych 2 tygodniach pismo ze niestety nie przeszli pomyslnie natomiast ja i jeszcze jeden kolega czekalismy ok 1,5 miesiaca tyle ze jego zaprosili do zlozenia ankiety a mnie nie bo dostalam to cholerne pismo slyszalam wtedy ze rzekomo nie bylo naboru
shantei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 19:40   #260
karolp87
Przyczajenie

Witam wszystkich forumowiczy!
Mam do Was pytanie: Obecnie jestem na IV roku studiów i tak się zastanawiam czy nie złożyć teraz swojego podanka. Bo z tego co czytam to cała ta procedura dość długo trwa...
Jak radzicie? wstrzymać się jeszcze ten rok i spokojnie skończyć studia czy złożyć podanko już teraz??
karolp87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 19:59   #261
zamer
Raczkowanie

W obecnych warunkach jeżeli zostałbyś przyjęty w ciągu roku mógłbyś mówić o sporym szczęściu. Ja bym nie czekał i natychmiast uderzał do oddziału.
zamer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 20:25   #262
dziadzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zamer Pokaż wiadomość
W obecnych warunkach jeżeli zostałbyś przyjęty w ciągu roku mógłbyś mówić o sporym szczęściu. Ja bym nie czekał i natychmiast uderzał do oddziału.
Popieram ale zastanawiam się czemu ludzie z mgr. starają się do SG , płaca poniżej średniej krajowej, emerytura jak w cywilu powodzenia
Stary 2010-04-14, 20:29   #263
karolp87
Przyczajenie

Hmm...
No dzięki Kolego. Czyli te testy na poszczególnych etapach tak się przeciągają??
A jeśli teraz złożę swoje papiery bez dyplomu to jeżeli przejdę dalej no i w między czasie skończę studia to zostanie mi uwzględnione później to, że już posiadam wyższe wykształcenie???

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

dziadzia ale możemy też zacząć zastanawiać się dlaczego ludzie z mgr. zbierają truskawki na farmie w Anglii...
Stary 2010-04-14, 21:15   #264
dlugi_86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolp87 Pokaż wiadomość
A jeśli teraz złożę swoje papiery bez dyplomu to jeżeli przejdę dalej no i w między czasie skończę studia to zostanie mi uwzględnione później to, że już posiadam wyższe wykształcenie???

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

dziadzia ale możemy też zacząć zastanawiać się dlaczego ludzie z mgr. zbierają truskawki na farmie w Anglii...
Co do pierwszej części to będziesz miał o to pytanie już w kwestionariuszu osobowym, który musisz złożyć. Napiszesz tam że kontynuujesz naukę i tyle, a jak skończysz to dostarczysz oryginał potwierdzający wykształcenie.
Może to mieć wpływ na szkolenie lecz nie koniecznie ( zależy czy zostaną w końcu wprowadzone już tak szumnie zapowiadane i omawiane na tym forum zmiany w systemie szkolenia).

Co do drugiej części to się z tobą całkowicie zgadzam
Stary 2010-04-14, 21:15   #265
Uskok
Przyczajenie

Jakiś czas temu byłem na spotkaniu na uniwersytecie z Panem Kapitanem z Nadbużańskiego Okręgu i zapytałem go później o to samo co Ty karolp87. Powiedział, że skoro w niedługim czasie będę kończył studia to jestem traktowany jako absolwent. Poza tym pytałem, czy warto składać do różnych okręgów to powiedział, że nie warto bo jak zacznę rekrutację w jednym okręgu to już w innych odpadam. Więc może lepiej próbować w kolejnym okręgu dopiero jak Cię w jednym odwalą. Chociaż ja wiem??!! Zrób jak uważasz pajobartek.
Uskok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 00:47   #266
frosti75
Raczkowanie

shantei,

No to szczerze mowiac niezwykla historia, zeby najpierw stwierdzic ze pozytywnie a pozniej odrzucic, ale to pewnie wszystko kwestia polityki kadrowej i odsiewania. Poza tym nie wiem czy slyszalas ze sam wynik wario podobno to nie jest na zasadzie zdal/nie zdal, tylko ocena w stylu czy dany kandydat spelnia oczekiwania. A czasami czystosc jak lza tez nie jest nazwijmy to na plus... choc napewno jest prawa i moze skutkowac nieposzlakowana opinia tudziez nieposzlakowanym charakterem. Tak czy owak Twoja historia z wario jest dosc oryginalna, ale zycze Ci zeby tym razem bylo wszystko OK, i nie stresuj sie "pod maszyna".

karolp87

Slusznym wydawaloby sie w perspektywie czasowej zlozenie dokumentow juz teraz, ale pewnie wiesz ze na obecna chwile jest strasznie duzo kandydatow, i kto wie jak potraktuja Twoja sytuacje na rozmowie kwalifikacyjnej. Nie bierz tego do serca... tylko z zycia Ci powiem ze jak ja bylem na rozmowie, co dopiero poczatkuje caly dlugi proces, byl chlopak w podobnej sytuacji i niestety wyszedl z malymi szansami na dalszy ciag procedury, nie wiem napewno czy przeszedl czy nie ale prosto z drzwi mowil ze dali mu do zrozumienia zeby skonczyl studia i podchodzil w przyszlosci. Ale moze w innych oddzialach jest inaczej to wszystko zalezy od ilosci kandydatow i potencjalnych miejsc. Co do czasu jaki zajmuje procedura, to odstepy miedzy poszczegolnymi etapami sa czasm dosc dlugi czasem jes kilka elementow szybko potem cisza kilka miesiecy, takze to roznie bywa i nie ma jasnego schematu czasowego. Przemysl, zdecyduj i powodzenia.

---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ----------

aha, i jeszcze odniose sie do mgr zbierajacych truskawki w UK, to ja osobiscie nie widze w tym nic zlego,wrecz przeciwnie!!! w taki sposob mozna podszlifowac swoj angielski ( jesli nie siedzi sie 24 h na farmie )zeby byl pomocny chocby na II etapie do SG, po drugie zarabia sie 3-4 razy wiecej niz niejeden poczatkujcy pracownik sluzb publicznych w PL, po 3 mozna poszerzyc swoje horyzonty, pozwiedzac, jest masa plusow takiego wyjazdu (oczywiscie jesli ktos sie nie da zamknac w jakims obozie pracy i ma troche wlasnej inicjatywy i rozumu ). takie doswiadczenie naprawde moze zaprocentowac a wiem co mowie bo w UK pracowalem dluzszy czas w sluzbach mundurowych zeby ktos tam sobie nie pomyslal.... i bardzo sobie cenie ta przygode.
Stary 2010-04-15, 09:03   #267
SzAkI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolp87 Pokaż wiadomość
Hmm...
No dzięki Kolego. Czyli te testy na poszczególnych etapach tak się przeciągają??

JA na twoim miejscu jeszcze troszke bym sie wstrzmał. Powiedzmy do tych ostatnich 3 miesięcy. Mój przykład jest taki że w lutym złożyłem dokumenty a na dzień dzisiejszy jestem po poligrafie i oczekuje wyniku. Na forum było słychać o II etapie w maju wiec niech wynik przyjdzie w ciągu 2 tygodni a maj okaże sie realny to na koniec maja mogę zostać juz po cały procesie..... oczywiscie zakladam optymistyczny wariant. Kończąc uczelnie napewno będziesz miał wiele spraw z tym związanych,a egzamin sprawnosci fizycznej nie należy mimo wszystko do prostych dla osób z ulicy. Przez 3 miesiące akurat powinieneś ukończyć pierwszy etap który nie wymaga specjalnego przygotowania a na drugi już sie przygotujesz odpowiednio.

Ironia polega na tym że inni czekają cały rok, ja też miałem takie informacje a teraz skrobie urlop do ewentualnego przygotowania sie do drugiego etapu. Wychodziłem z założenia że w lutym złożę dokumenty, przez wakacje sobie pobiegam i tak na wrzesień może coś się bedzie dziać, jak widać bardzo różnie to z tym bywa. I nie ma w tym logiki bo ja już po poligrafie a osoby co złożyły we wrześniu ubiegłego roku jeszcze czekają na poligraf.

Edytowane przez SzAkI
Czas edycji: 2010-04-15 o 09:20
SzAkI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 09:37   #268
nowy24
Przyczajenie

Szaki,
A gdy podchodziłeś do wario miales decyzje o dostępie do inf. niejawnych, i jak długo czekałes po psychotestach na wario.
Mozesz cos powiedziec jakie pytanka padały na wario-ogólnie
pozdro

Edytowane przez nowy24
Czas edycji: 2010-04-15 o 10:51
Stary 2010-04-15, 13:06   #269
frosti75
Raczkowanie

Szaki,

No to faktycznie blyskawicznie Ci poszlo... ale to pewnie przypadek bo nawet jak ludziom szybko idzie to nie az tak szybko....Oczywiscie nic tu ni sugeruje ale widocznie dobrze sie wbiles w terminy, albo jestes wybitnie potrzebny SG. No wlasnie, ciekawe, potwierdzony dostep do I.N. juz masz?
Stary 2010-04-15, 14:15   #270
karolp87
Przyczajenie

Dzięki Koledzy za cenne uwagi.
Przemyśle to wszystko sobie jeszcze przez weekend.
A co do szybkości tych procedur to może zależy od okręgów. Ja będę startował do Nadbużańskiego OSG.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Służby mundurowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości