![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Ariena no myśmy byli później niż Ty
![]() Tego: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...3&d=1272209377 i tego: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1272209723 już nie było ;( A piękne ![]() Wstawiam jeszcze zdjęcia moich:-P Bo słonko przeszło na stronę, gdzie stoją i ładniejsze zdjęcia wyszły. W tym widać begonię i drugiego kwiatka, którego nazwy nie znam. |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Dziewczyny mam problem, dostałam od szwagierki storeczka ale do kuracji chciała go wyrzucić nie kwitnie przecież ![]() ![]() - na końcach liści od spodu czarne kropeczki jakby klejące (nie na wszystkich) - na korzeniach przy korze zauważyłam parę nitek pajęczyny - w doniczce maluśkie robaczki pomykają - ale najbardziej mnie niepokoją 2 czy trzy korzenie mają czarne plamy jakby od przypalenia (tak to wygląda) no co radzicie? ps.wystawa ciekawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
wstaw zdjęcie, ale ja myśle że to wełnowce, miałam je na jednym kwiecie z promocji, i tez miał czarne plamki, w miejscach ugryzień wszedł grzybek, ale smarowałam te miejsca roztworem alkoholu i sie nie rozprzestrzenia, a co do wełnowców,
to udało mi sie ich pozbyć wymieniając podłoże, jak roslina była na wieszchu to całą ja długo trzymałam pod prysznicem, pod mocnym cisnieniem wody wypłukałam każdy zakamarek rosliny, a potem spryskałam roztworem alkocholu z płynem do naczyń, ale lekki by rośliny nie popalić, możesz też chodzic z wacikiem i zagladać do niej i sciagać jak cos zobaczysz ![]() miłej zabawy |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
Dlaczego ten storczyk jest w porcelanowym kubku?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przesadzała moja mama ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
Wielki błąd, już lepiej trzymać do bez ziemi wcale niż w takiej do zwyklych kwiatow! Jak najszybciej go wyjmij.
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Uzależnienie
|
To teraz ja zdam relacje z krakowskiej wystawy. Ogólnie mi się podobało, cudne odmiany roślin balkonowych
![]() ![]() Niestety część storczykowa bardzo mnie rozczarowała. Okazów było mało, jakieś takie zmarniałe i zabiedzone a ceny z kosmosu ![]() A to zdjęcia:
#248 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy to możliwe że zwykły falek pachnie?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dzieki za zdjecia - rewelacja
![]() ![]() Po tych cudenkach to sie zastanawiam czy wogole wklejac moje storki... ![]() ![]() zdj. 1 - biala niespodzianka, ktora kwitnie nieprzerwanie od grudnia zdj. 2 - moj szalony kejkowiec w calej swojej okazalosci, kwitnie na 4 pedach (2 kejki, nowy ped, przedluzenie starego pedu) zdj. 3,4 - wstazeczka w pelnym rozkwicie ... i specjalnie dla Puccy wywiniety jeden kwiatuszek zdj. 5,6 - imieninkowy, wczoraj rozwiniete paczki z pierwszego mojego kwitnienia (to ten sam, ktorego mam w profilu hihihi) Edytowane przez Sylwia cypr Czas edycji: 2010-04-26 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
moje drogie proszę o rade,
zauważyłam ze u moich storków liscie straciły jakby uwodnienie ![]() ![]() pomoże mi ktos? |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Dzięki Sylwio
![]() ![]() ![]() 2zdj: to właśnie kwiatki podwójnego ![]() ![]() 3-5zdj: rozwijający się żółtasek z powywijanymi płatkami ![]() wybaczcie kiepską jakość ale pod ręką był tylko aparat komórkowy ![]()
#252 |
Raczkowanie
|
pucca87 kupiłam mega wielkiego storczyka 2 pędy, ponad metr wysokości, ponieważ był z przeceny,wełnowce były gratis. Radzę odizolować go od reszty i każdego dnia sprawdzać, najlepiej usuwać wykałaczką, mój storczyk na samych pędach miał ponad 50 robali, a jak by tego było mało to te najmniejsze siedziały, w osłonce drutu, którym były mocowane pędy.
---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Antilia gratuluję udanyego polowania, kwiatki śliczne, też mam takiego żółtego, gdy jest zagrzany od słońca to wydziela zapach i wcześnie rano też, a kwiatki bardzo długo utrzymują się, na roślinie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Piekne zdjecia pododawalyscie i te wystawowe i wlasne ![]() pucca87 tez mam jednego takiego blizniaczka,u Ciebie tez sa dwa ![]() Dziewczyny pomozecie ![]() ![]() Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz i pomoc. Pozdrawiam i slonka zycze
13.01.2012 -oficjalny kierowca- ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2010-04-26 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#254 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja mam pytanie: czy zawsze trzymacie storczyki na parapetach? Bo ja teraz mieszkam w takim mieszkaniu, że parapetów nie ma ![]() Martwi mnie to, bo jak czytam o storczykach to przy stanowisku zawsze pojawia się np. "okno wschodnie" czy "zachodni parapet" jakby nie przewidywali innego umiejscowienia ![]()
![]() |
#255 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Mój biały z fioletową warżką otworzył kwiatuszki
![]() ![]()
#257 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, orientujecie się... albo gdzie (i mniej-więcej za ile
![]() ![]() A i jeszcze... macie albo możecie polecić jakąś książkę o storczykach - nie zawsze jest możliwość korzystania z Internetu itd., a ja lubię mieć zawalone półki książkami różnej maści... ![]() Waham się pomiędzy tymi pozycjami: 1. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ponawiam prosbe o pomoc w powyzzym problemie ze storkami |
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedna to ksiązka "storczyki" Brian i Sara Rittrshausen- książka napisana bardzo przejrzyście, sa opisane choroby, szkodniki, przesadzanie i na końcu jest opis poszczególnych gatunkow jest w niej dużo informacji odnośnie uprawy z punktu widzenia autorów natomiast druga z książek jakie posiadam to "Storczyki w mieszkaniu" Joachim Erfkamp książka bardzo fajna i szczerze powiem że są o wiele lepiej ukazane w niej poszczególne gatunki, jest tabela dla każdego rodzaju storczyków z której można odczytać podczas jakich miesięcy trzeba danego storczyka podlewać a kiedy się z tym wstrzymać, temperatura jaka jest najlepsza dla danego storczyka w danym miesiącu, jakiego potrzebuje oświetlenia itp. ale najbardziej polecam książkę "Orchidee amatorska uprawa storczyków" T. Kubala, T. Kusibab, D.L. Szlachetko ![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- przydałyby się zdjęcia... może należy popatrzeć w korzenie- skoro nie widzisz żadnych szkodników to pewnie coś z korzonkami nie tak liście po prostu straciły turgor a przyczyn tego może być mnóstwo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#263 |
Zadomowienie
|
Załaczam zdjecia .. HELP.. na 6 zdjęciu taka dziwna jak ślina czy wata jest, wczesniej tego nie zauwazyłam bo ten lisc sie jakos podwinał
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 | |
Zadomowienie
|
Dziękuję Diano za opinie, coś na pewno wybiorę
![]() Cytat:
![]() Tak się podpytuję, bo w LM widziałam sporych rozmiarów cambrię, co prawda w ogromniastym szklanym niby-wazonie (roślinka wsadzona bez żadnego podłoża) za 245zł.. ![]() Trzeba będzie połazić po "przecenach". ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny poradzcie co zrobić z tymi korzeniami które maja czarbe plamy .... obciąc je czy to grzyb ?
Sylwia cypr zakochałam się w twoim rudzielcu ! Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-04-26 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
Jesli nie widzisz zadnych innych zmian ani robactwa jak sama piszesz to sprobuj robic im wilgotne oklady. Zwilz chusteczki albo papier toaletowy i poloz na listkach do wyschniecia. Jesli szybko beda wysychac to mozesz zwilzac je 2 razy dziennie. Ja tak robilam (za rada innych dziewczyn) i po kilku dniach listki odzyly. Powodzenia
![]() Spróbuj tez w IKEI ... ja w niej wlasnie kupilam moja kambrie ... a co do ceny to pewnie niewiele pomoge, ale kupilam ja za 12 euro a tak normalnie w kwiaciarniach to powyzej 30 tylko spotykalam. Edytowane przez Sylwia cypr Czas edycji: 2010-04-26 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#267 | ||
Uzależnienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
O rajusiu, Antilia - brak mi słów aby opisać tą pomarańczową piękność...
![]() Gdzieś Twój post wcześniej musiał mi umknąć. Nie mam szczęścia do okazji, bo zazwyczaj ceny kwiatów jakie napotykam są kosmiczne, a widze że nie jest źle. ![]() A czy opisane są w niej też choroby i ich zwalczanie itd.? Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-04-27 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
z wierzchu korzenie nie wyglądają ciekawie- zrób jeszcze zdjęcie korzeni przez osłonkę a najlepiej to wyjmij storczyka i zobacz w jakim korzonki są stanie, czy podłoże nie jest strasznie rozłozone, zdjęcia trochę mało wyraźne i nie za wiele widać niestety. ale ja myślę że po prostu korzonki są w złym stanie albo wogóle ich nie ma
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zarobiona jestem ze hoho dlatego nie mam czasu klikac. Dodatkowo znalezllismy dom na sprzedaz i swiat stanal na glowie - przygotowujemy sie do przetargu. A jutro TZ wyjezdza na morze wiec bede miec czas
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.