storczyk (orchidea) cz.III - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-25, 17:41   #241
evilcia
Zadomowienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Ariena no myśmy byli później niż Ty.
Tego: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...3&d=1272209377
i tego: http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1272209723
już nie było ;( A piękne

Wstawiam jeszcze zdjęcia moich:-P Bo słonko przeszło na stronę, gdzie stoją i ładniejsze zdjęcia wyszły. W tym widać begonię i drugiego kwiatka, którego nazwy nie znam.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 19:56   #242
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Witajcie!
Dziewczyny mam problem, dostałam od szwagierki storeczka ale do kuracji chciała go wyrzucić nie kwitnie przecież więc powiedziała abym go sobie wzięła i tak zrobiłam po obejrzeniu wniosek jest następujący :
- na końcach liści od spodu czarne kropeczki jakby klejące (nie na
wszystkich)
- na korzeniach przy korze zauważyłam parę nitek pajęczyny
- w doniczce maluśkie robaczki pomykają
- ale najbardziej mnie niepokoją 2 czy trzy korzenie mają czarne plamy jakby od przypalenia (tak to wygląda)

no co radzicie?

ps.wystawa ciekawa )
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 20:56   #243
kundzia07
Raczkowanie

wstaw zdjęcie, ale ja myśle że to wełnowce, miałam je na jednym kwiecie z promocji, i tez miał czarne plamki, w miejscach ugryzień wszedł grzybek, ale smarowałam te miejsca roztworem alkoholu i sie nie rozprzestrzenia, a co do wełnowców,
to udało mi sie ich pozbyć wymieniając podłoże, jak roslina była na wieszchu to całą ja długo trzymałam pod prysznicem, pod mocnym cisnieniem wody wypłukałam każdy zakamarek rosliny, a potem spryskałam roztworem alkocholu z płynem do naczyń, ale lekki by rośliny nie popalić,
możesz też chodzic z wacikiem i zagladać do niej i sciagać jak cos zobaczysz
miłej zabawy
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-25, 21:31   #244
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Dlaczego ten storczyk jest w porcelanowym kubku? I czy ja tam widzę ZWYKŁĄ ZIEMIĘ???
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 07:03   #245
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Dlaczego ten storczyk jest w porcelanowym kubku? I czy ja tam widzę ZWYKŁĄ ZIEMIĘ???
Musiałam go szybko przesadzić ( w sobotę wieczorem), dlatego wylądował do tego co miałam pod ręką. Dzisiaj muszę kupić osłonkę i go znowu przesadzić

A przesadzała moja mama wsadziła go do kaktusa i nie dość, że zwiędł, to się podziurawił

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 08:12   #246
EwelinQsia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Musiałam go szybko przesadzić ( w sobotę wieczorem), dlatego wylądował do tego co miałam pod ręką. Dzisiaj muszę kupić osłonkę i go znowu przesadzić

A przesadzała moja mama wsadziła go do kaktusa i nie dość, że zwiędł, to się podziurawił
Wielki błąd, już lepiej trzymać do bez ziemi wcale niż w takiej do zwyklych kwiatow! Jak najszybciej go wyjmij.
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 08:50   #247
Antilia
Uzależnienie

To teraz ja zdam relacje z krakowskiej wystawy. Ogólnie mi się podobało, cudne odmiany roślin balkonowych i bardzo bogata oferta do ogrodów

Niestety część storczykowa bardzo mnie rozczarowała. Okazów było mało, jakieś takie zmarniałe i zabiedzone a ceny z kosmosu nie zachwyciłam się.

A to zdjęcia:

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-26, 09:54   #248
jola2243
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy to możliwe że zwykły falek pachnie? , bo ja dopiero dziś zauważyłam, że mój woskowy biedronkowy ciapatek pachnie i to jak ślicznie, a ja wcześniej myślałam, że to odświeżacz powietrza

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 09:57   #249
Sylwia cypr
Raczkowanie

Dziewczyny dzieki za zdjecia - rewelacja poprostu nie moge sie napatrzyc

Po tych cudenkach to sie zastanawiam czy wogole wklejac moje storki... .... ale co mi tam

zdj. 1 - biala niespodzianka, ktora kwitnie nieprzerwanie od grudnia
zdj. 2 - moj szalony kejkowiec w calej swojej okazalosci, kwitnie na 4 pedach (2 kejki, nowy ped, przedluzenie starego pedu)
zdj. 3,4 - wstazeczka w pelnym rozkwicie ... i specjalnie dla Puccy wywiniety jeden kwiatuszek
zdj. 5,6 - imieninkowy, wczoraj rozwiniete paczki z pierwszego mojego kwitnienia (to ten sam, ktorego mam w profilu hihihi)

Edytowane przez Sylwia cypr
Czas edycji: 2010-04-26 o 09:59
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 10:42   #250
trooskava
Zadomowienie

moje drogie proszę o rade,

zauważyłam ze u moich storków liscie straciły jakby uwodnienie jesli wiecie o czym mówie, są takie jak skapciałe martwię sie o nie, obejrzałam je z kazdej strony nie widze zadnych zmian czy jakiegos robactwa i tak sie zastanawiam co to moze być?

pomoże mi ktos?
trooskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 10:50   #251
pucca87
Raczkowanie

Dzięki SylwioJa jak obiecałam też wklejam swoje storki.Przy okazji zaobserwowałam coś ciekawego co nigdy mi się jeszcze nie przydarzyło...otóż mam wrażenie że w mojej nowo zakupionej doniczce rosną dwa storczyki...dobrze widzę? zobaczcie 1 zdjęcie
2zdj: to właśnie kwiatki podwójnego najnowszy nabytek-niestety z wełnowcami
3-5zdj: rozwijający się żółtasek z powywijanymi płatkami
wybaczcie kiepską jakość ale pod ręką był tylko aparat komórkowy
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-26, 12:12   #252
przedziorek
Raczkowanie

pucca87 kupiłam mega wielkiego storczyka 2 pędy, ponad metr wysokości, ponieważ był z przeceny,wełnowce były gratis. Radzę odizolować go od reszty i każdego dnia sprawdzać, najlepiej usuwać wykałaczką, mój storczyk na samych pędach miał ponad 50 robali, a jak by tego było mało to te najmniejsze siedziały, w osłonce drutu, którym były mocowane pędy.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Antilia gratuluję udanyego polowania, kwiatki śliczne, też mam takiego żółtego, gdy jest zagrzany od słońca to wydziela zapach i wcześnie rano też, a kwiatki bardzo długo utrzymują się, na roślinie.
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 12:23   #253
bierka83
Zadomowienie

Witam
Piekne zdjecia pododawalyscie i te wystawowe i wlasne
pucca87 tez mam jednego takiego blizniaczka,u Ciebie tez sa dwa

Dziewczyny pomozecie Dzis zauwazylam na moim jednym storku malusie czarne robaczki..sa okragle,mniejsze od ziarenka maku.Nie jestem tak na 100% pewna ze sa czarne,ale ciemne na pewno..chodzily po kwiatach-wiecie moze jakie to moga byc??? Ja nie mam pojecia.Nie wiem skad te dziady sie biora
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz i pomoc.

Pozdrawiam i slonka zycze

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2010-04-26 o 13:16
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 12:42   #254
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez przedziorek Pokaż wiadomość

Antilia gratuluję udanyego polowania, kwiatki śliczne, też mam takiego żółtego, gdy jest zagrzany od słońca to wydziela zapach i wcześnie rano też, a kwiatki bardzo długo utrzymują się, na roślinie.
Dzięki to muszę się przyczaić i go obwąchać

A ja mam pytanie: czy zawsze trzymacie storczyki na parapetach? Bo ja teraz mieszkam w takim mieszkaniu, że parapetów nie ma bo zamiast okien wszędzie są drzwi. Czy nie ma problemu, że trzymam storczyki w głębi pokoju z dala od okna? Wystawa jest południowa a przez to, że są drzwi zamiast okien to światła wpada dużo.

Martwi mnie to, bo jak czytam o storczykach to przy stanowisku zawsze pojawia się np. "okno wschodnie" czy "zachodni parapet" jakby nie przewidywali innego umiejscowienia

Bridezilla
Stary 2010-04-26, 12:48   #255
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość

A ja mam pytanie: czy zawsze trzymacie storczyki na parapetach? Bo ja teraz mieszkam w takim mieszkaniu, że parapetów nie ma bo zamiast okien wszędzie są drzwi. Czy nie ma problemu, że trzymam storczyki w głębi pokoju z dala od okna? Wystawa jest południowa a przez to, że są drzwi zamiast okien to światła wpada dużo.

Martwi mnie to, bo jak czytam o storczykach to przy stanowisku zawsze pojawia się np. "okno wschodnie" czy "zachodni parapet" jakby nie przewidywali innego umiejscowienia
Ja tez nie trzymam wszystkich storkow na parapetach,poniewaz w duzym pokoju mam dwie sciany w oknach od sufitu do podlogi wiec parapetow brak.Mam poustawiane storki na stolach,meblach nawet na polce w rogu i nie zauwazylam,aby bylo im zle.Rosna, kwitna, puszczaja liscie, korzenie-wiec chyba im dobrze
pozdrawiam
Stary 2010-04-26, 16:29   #256
Ariena
Zakorzenienie

Mój biały z fioletową warżką otworzył kwiatuszki Na razie tylko 2, wstawię zdjęcia jak otworzy więcej. Nie ma żadnych kropek na nich, także to nie był wirus (wcześniej miał kropki zielone na płatkach kwiatów).
Stary 2010-04-26, 18:10   #257
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
To teraz ja zdam relacje z krakowskiej wystawy. Ogólnie mi się podobało, cudne odmiany roślin balkonowych i bardzo bogata oferta do ogrodów

Niestety część storczykowa bardzo mnie rozczarowała. Okazów było mało, jakieś takie zmarniałe i zabiedzone a ceny z kosmosu nie zachwyciłam się.

A to zdjęcia:
Boziu ile Mini Marków! I jakie kwitnienia! Ach jak chciałabym mieć takiego! Pamiętasz może ile kosztowały? Dlaczego u mnie nie ma takich wystaw???
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 18:20   #258
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
zdj. 2 - moj szalony kejkowiec w calej swojej okazalosci, kwitnie na 4 pedach (2 kejki, nowy ped, przedluzenie starego pedu)
Świetny ten "szalony kejkowiec" wyjątkowo "wesoła" roślinka - tez bym chciała takiego wariata.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 18:56   #259
Kasiarzynek
Zadomowienie

Dziewczyny, orientujecie się... albo gdzie (i mniej-więcej za ile ) udało Wam się zdobyć Cambrie bądź Miltonie? Chciałabym zrobić prezent Mamie i przy okazji sobie.

A i jeszcze... macie albo możecie polecić jakąś książkę o storczykach - nie zawsze jest możliwość korzystania z Internetu itd., a ja lubię mieć zawalone półki książkami różnej maści...
Waham się pomiędzy tymi pozycjami:
1. 2. 3.
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-26, 19:47   #260
trooskava
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez trooskava Pokaż wiadomość
moje drogie proszę o rade,

zauważyłam ze u moich storków liscie straciły jakby uwodnienie jesli wiecie o czym mówie, są takie jak skapciałe martwię sie o nie, obejrzałam je z kazdej strony nie widze zadnych zmian czy jakiegos robactwa i tak sie zastanawiam co to moze być?

pomoże mi ktos?

ponawiam prosbe o pomoc w powyzzym problemie ze storkami
Stary 2010-04-26, 19:52   #261
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, orientujecie się... albo gdzie (i mniej-więcej za ile ) udało Wam się zdobyć Cambrie bądź Miltonie? Chciałabym zrobić prezent Mamie i przy okazji sobie.

A i jeszcze... macie albo możecie polecić jakąś książkę o storczykach - nie zawsze jest możliwość korzystania z Internetu itd., a ja lubię mieć zawalone półki książkami różnej maści...
Waham się pomiędzy tymi pozycjami:
1. 2. 3.
ja mam 2 z wymienionych przez Ciebie książek.
jedna to ksiązka "storczyki" Brian i Sara Rittrshausen- książka napisana bardzo przejrzyście, sa opisane choroby, szkodniki, przesadzanie i na końcu jest opis poszczególnych gatunkow
jest w niej dużo informacji odnośnie uprawy z punktu widzenia autorów

natomiast druga z książek jakie posiadam to "Storczyki w mieszkaniu" Joachim Erfkamp
książka bardzo fajna i szczerze powiem że są o wiele lepiej ukazane w niej poszczególne gatunki, jest tabela dla każdego rodzaju storczyków z której można odczytać podczas jakich miesięcy trzeba danego storczyka podlewać a kiedy się z tym wstrzymać, temperatura jaka jest najlepsza dla danego storczyka w danym miesiącu, jakiego potrzebuje oświetlenia itp.

ale najbardziej polecam książkę "Orchidee amatorska uprawa storczyków" T. Kubala, T. Kusibab, D.L. Szlachetko

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:

przydałyby się zdjęcia... może należy popatrzeć w korzenie- skoro nie widzisz żadnych szkodników to pewnie coś z korzonkami nie tak
liście po prostu straciły turgor a przyczyn tego może być mnóstwo
Stary 2010-04-26, 20:45   #262
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Ja miltonię dostałam w prezencie ale wiem że kosztowała 45zł, a cambrie kupiłam za 7zł bo była bez kwiatów. Obie w LM...tylko że to w marcu było...a cambria to jeszcze wczesniej Wiem że często są też w obi i castoramie. Za miesiąc dzień matki to pewnie znowu będzie storczykowa lawina w sklepach
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 20:53   #263
trooskava
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
ja

przydałyby się zdjęcia...
Załaczam zdjecia .. HELP.. na 6 zdjęciu taka dziwna jak ślina czy wata jest, wczesniej tego nie zauwazyłam bo ten lisc sie jakos podwinał

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-26, 20:54   #264
Kasiarzynek
Zadomowienie

Dziękuję Diano za opinie, coś na pewno wybiorę

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Ja miltonię dostałam w prezencie ale wiem że kosztowała 45zł, a cambrie kupiłam za 7zł bo była bez kwiatów. Obie w LM...tylko że to w marcu było...a cambria to jeszcze wczesniej Wiem że często są też w obi i castoramie. Za miesiąc dzień matki to pewnie znowu będzie storczykowa lawina w sklepach
Ehh... no to nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać... (albo polować na allegro )
Tak się podpytuję, bo w LM widziałam sporych rozmiarów cambrię, co prawda w ogromniastym szklanym niby-wazonie (roślinka wsadzona bez żadnego podłoża) za 245zł..
Trzeba będzie połazić po "przecenach".
Stary 2010-04-26, 21:12   #265
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Dziewczyny poradzcie co zrobić z tymi korzeniami które maja czarbe plamy .... obciąc je czy to grzyb ?

Sylwia cypr zakochałam się w twoim rudzielcu !

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-04-26 o 21:15
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 21:14   #266
Sylwia cypr
Raczkowanie

Cytat:
Jesli nie widzisz zadnych innych zmian ani robactwa jak sama piszesz to sprobuj robic im wilgotne oklady. Zwilz chusteczki albo papier toaletowy i poloz na listkach do wyschniecia. Jesli szybko beda wysychac to mozesz zwilzac je 2 razy dziennie. Ja tak robilam (za rada innych dziewczyn) i po kilku dniach listki odzyly. Powodzenia

Cytat:
Spróbuj tez w IKEI ... ja w niej wlasnie kupilam moja kambrie ... a co do ceny to pewnie niewiele pomoge, ale kupilam ja za 12 euro a tak normalnie w kwiaciarniach to powyzej 30 tylko spotykalam.

Edytowane przez Sylwia cypr
Czas edycji: 2010-04-26 o 21:15
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 06:37   #267
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Boziu ile Mini Marków! I jakie kwitnienia! Ach jak chciałabym mieć takiego! Pamiętasz może ile kosztowały? Dlaczego u mnie nie ma takich wystaw???
Oj nie pamiętam ale chyba coś ok 100 zł, większość okazów była w podobnej cenie.

Cytat:
Ja kupiłam w tą sobotę w OBI Cambrie za 26 zł, była świeżutka dostawa a okazy bardzo zróżnicowane, niskie lub duże i masa kolorów zdjęcia już dawałam w tym wątku o tu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=210

Bridezilla
Stary 2010-04-27, 10:59   #268
Kasiarzynek
Zadomowienie

O rajusiu, Antilia - brak mi słów aby opisać tą pomarańczową piękność...
Gdzieś Twój post wcześniej musiał mi umknąć.

Nie mam szczęścia do okazji, bo zazwyczaj ceny kwiatów jakie napotykam są kosmiczne, a widze że nie jest źle.

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość

ale najbardziej polecam książkę "Orchidee amatorska uprawa storczyków" T. Kubala, T. Kusibab, D.L. Szlachetko
A czy opisane są w niej też choroby i ich zwalczanie itd.?

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-04-27 o 11:04
Stary 2010-04-27, 12:33   #269
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Załaczam zdjecia .. HELP.. na 6 zdjęciu taka dziwna jak ślina czy wata jest, wczesniej tego nie zauwazyłam bo ten lisc sie jakos podwinał
z wierzchu korzenie nie wyglądają ciekawie- zrób jeszcze zdjęcie korzeni przez osłonkę a najlepiej to wyjmij storczyka i zobacz w jakim korzonki są stanie, czy podłoże nie jest strasznie rozłozone, zdjęcia trochę mało wyraźne i nie za wiele widać niestety. ale ja myślę że po prostu korzonki są w złym stanie albo wogóle ich nie ma
Stary 2010-04-27, 17:55   #270
norka27
Zakorzenienie

Dziewczyny zarobiona jestem ze hoho dlatego nie mam czasu klikac. Dodatkowo znalezllismy dom na sprzedaz i swiat stanal na glowie - przygotowujemy sie do przetargu. A jutro TZ wyjezdza na morze wiec bede miec czas W skrocie - wyrzucilam jednego ze skazanych na wyrzutke (drugi chyba zdecydowal sie na ped wiec dam mu czas haha ) a po drodze z duzego miasta kupilam 2 Rownowaga zachowana i to na plusie. Ten ktorego zapakowalam w papier (kupowany akurat w miescie kiedy TZ grzebal w srubkach w sklepie obok wiec mialam czas i mozliwosc) ma wszystkie 20 paczkow - ten ktorego kupilam po kryjomu i mialam tylko w reklamowce (wmowilam ze bolki musze kupic a upatrzony byl juz w drodze do miasta wiec w drodze powrotnej musialam jakos TZ do tego sklepu nakierowac) zmarzl i stracil paczki wszystkie No tak to jest z akcjami konspiracyjnymi Wlasciwie to oba byly przemycone ale TZ slepy nie jest wiec i tak pewnie sie domysla - jak narazie nic nie powiedzial
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości