|
|
#241 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kodeks etyki studenta na UAM-ie
deszczowypies, mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie
|
|
|
|
|
#242 |
|
Rozeznanie
|
Zazwyczaj w indeksach na 2 stronie jest przysięga i m.in. wyszczególnia się tam godne reprezentowanie uczelni
Należy to podpisać, więc jak najbardziej obowiązuje
|
|
|
|
|
#243 |
|
Konto usunięte
|
Na 2 stronie indeksu jest przyrzeczenie czy coś w ten deseń. Jeśli student medycyny złamał tajemnicę lekarską, to jak najbardziej Twój wniosek będzie zasadny, ponieważ obowiązuje go ona tak samo jak cały personel medyczny. Jako takiego kodeksu etyki studenta medycyny nie mamy (a przynajmniej u nas na etyce o tym mowy nie było, przypuszczam, że gdyby taki twór istniał to prowadzący by o tym wspomniał), generalnie w tym przyrzeczeniu jest trochę ,,farmazonów" w stylu godne reprezentowanie uczelni, okazywanie szacunku innym studentom i prowadzącym, dbanie o mienie uczelni, ale jest też ewidentny zapis dotyczący podejścia do chorych i zachowania tajemnicy lekarskiej. Także jeśli treść kazusu dotyczy jej złamania, to możesz się chyba powoływać na ustawę o zachowaniu tajemnicy lekarskiej zamiast na regulamin uczelni
Oczywiście strzelam, że chodzi o to, po prostu nie wiem w jakiej innej sprawie musiałoby chodzić koniecznie o studenta medycyny.
Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2013-08-20 o 00:05 |
|
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uam poznań
czesc, mam nadzieje, ze ktos odezwie sie. zamierzam w przyszlym roku iść na dziennikartwo na uam. Ktos ma jakies doswiadczenia z tym kierunkiem? a samo miasto? Jak cenowo to wszytsko wyglada? Jak sie zyje w Poznaniu? Prosze was o opinie
|
|
|
|
|
#245 |
|
Konto usunięte
|
WF na UAM
Witam studentki i studentów
![]() Mam pytanie odnośnie zajęć WFu. Interesuje mnie joga, body control i jogging. Jak oceniacie zajęcia? Czy znajdzie się na nich miejsce dla osoby bardzo początkującej, bez wyrobionej kondycji? Jak wyglądają zaliczenia i jacy są prowadzący? |
|
|
|
|
#246 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: WF na UAM
Pomoże ktoś?
|
|
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
Hej hej
z tego co słyszałam to body control jest polecane, podobno ciekawe zajęciaPoza tym na forum dla kandydatów jest wiele o wf na uam |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#249 |
|
Konto usunięte
|
Byłam na body control. Wszystko zależy też od tego do jakiej osoby trafisz. Oczywiście, że osoby początkujące dadzą sobie radę. Ja nie nalezę do super wysportowanych osób, a mimo to bardzo mi się podobało
.
|
|
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
W 2015 roku mam zdawać nową maturę, a po niej mam zamiar wybrać się na studia. Obecnie jestem w II klasie LO na profilu humanistycznym. Na maturze mam zamiar zdawać trzy przedmioty rozszerzone. Mowa o języku polskim, historii i języku angielskim. Po maturze, chciała bym iść na filologię duńską bądź polską. Wcześniej myślałam jeszcze o filologii fińskiej, lecz mam obawy co do gramatyki tego języka. Wątek założyłam po to aby dowiedzieć się więcej o kierunkach na jakich chciała bym studiować i o ile było by to możliwe, posłuchać waszych rad, co wybrać Chyba najbardziej zależało by mi na filologii duńskiej (bądź też fińskiej). Uwielbiam te kraje i ich piękne języki. Interesuję się ich historią, i bardzo chciała bym poszerzyć moje wiadomości. Literaturą duńską bądź fińską też bym nie pogardziła. Uznałam, że to był by dobry kierunek dla mnie, lecz zupełnie nie wiem jak te studia prezentują się w praktyce. Czy ktokolwiek z was, studiował jakaś filologię skandynawską, bądź fińską? Czytałam, na rozpisce zajęć z filologii duńskiej, że niektóre przedmioty są tam wykładane po duńsku... ? Trochę tego nie rozumiem. Duńskiego, z tego co się orientuję, nie uczą w szkołach, więc jakim cudem mam wpaść na wykład o gramatyce duńskiej (o której zbyt dużo nie wiem), która będzie objaśniana po duńsku? Nie wiem, czy ja to źle zrozumiałam czy jak, ale bardzo mnie to zaskoczyło (i zasmuciło... ). Oczywiście, już niebawem mam zamiar zacząć uczyć się sama podstaw któregoś z języków, ale czy na studiach są one od podstaw? Bardzo bym prosiła o objaśnianie jak to wygląda, szczególnie studentów UAM w Poznaniu. Wspominałam jeszcze o filologii polskiej, tutaj już się orientuję co i jak Lecz każdy mi mówi, żebym dała sobie z tym kierunkiem spokój, bo 'roboty nie ma'. Ile w tym prawdy to nie wiem, lecz jeśli ktoś się orientuje to niech pisze!
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Studia (filologia)- co wybrać?
Cytat:
Wykłady po duńsku na pewno nie będa od pierwszego semestru - najwyżej jakieś fragmenty. Ja jestem na rosyjskiej, z językiem od podstaw i wyklady w tym jęyku stopniowo wprowadzali nam od drugiego semestru. Ale musisz liczyć się z tym, że na filologii obcej wykłady czy niektóre materiały będą właśnie w innym języku
|
|
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Niełatwo się dostać na duńską, więc lepiej najpierw przejdź rekrutację, a potem martw się o wykłady.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
Na UAMie filologia duńska startuje co drugi rok, tak samo jak norweska i szwedzka, tzn. co roku ruszają dwie z tych trzech, więc sprawdź, na co w 2015 będzie rekrutacja.
No i dostanie się to zazwyczaj wyniki +90 z rozszerzonego polskiego i angielskiego, także trzeba dobrze ocenić własne możliwości, żeby potem nie było rozczarowań. A wykłady w języku filologii to norma, tyle że w przypadku takich języków zapewne dopiero od drugiego semestru. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#254 |
|
Przyczajenie
|
Studiowałam filologię duńską z niemieckim na UAM-ie z pasji rok temu i mogę Ci opowiedzieć, jak te studia wyglądają w praktyce.
1) Rekrutacja. Na linię angielską zawsze jest się trudniej dostać niż na niemiecką. Dementuję plotki o wysokich progach, jeżeli chodzi o grupę niemiecką i język duński. W rekrutacji na rok 2012/2013 próg oscylował w granicach 67 punktów (co w przełożeniu daje średnio 67% z każdego przedmiotu na rozszerzeniu). Natomiast na linię angielską próg wynosił 85 punktów wzwyż (nie pamiętam dokładnie). 2) Zajęcia po duńsku odbywają się dopiero od drugiego roku (literatura duńska, gramatyka opisowa języka duńskiego), chociaż ćwiczeniowcy i lektor starają się jak najszybciej komunikować do studentów po duńsku, ale i tak objaśnienia są po polsku (z wyjątkiem lektora, który mówi cały czas po duńsku). 3) Pozwolę sobie opisać pokrótce zajęcia z pierwszego semestru. Najważniejszą rzeczą przed studiami jest zapoznanie się z programem tegoż kierunku studiów, który znajduje się na stronie Katedry Skandynawistyki UAM (plik o nazwie: "Plan studiów 3-letnich I stopnia w KS UAM"). Chociaż zajmowałam się językiem duńskim, to reszta przedmiotów (oprócz danego języka skandynawskiego i jego gramatyki opisowej oraz w drugim roku - literatury i wiedzy o danym kraju skandynawskim) jest wspólna dla wszystkich filologii skandynawskich i dlatego takie przedmioty jak: Wstęp do Literaturoznawstwa, Wstęp do Językoznawstwa, Historia Skandynawii, Zarys Literatur Skandynawskich mieliśmy razem z pierwszym rokiem filologii szwedzkiej, a Staroislandzki - język, kultura, dziedzictwo oraz Język ang./niem. działały na takich samych zasadach dla obu filologii z małą uwagą, iż byliśmy podzieleni na grupy. Co się tyczy poziomu z języka niemieckiego, to korzysta się głównie z materiałów na poziomie C1/C2 i w zamierzeniu po pierwszym roku wszyscy powinni mieć mocne C1. Szczególnie widać było to na gramie i początkowo na konwersacjach w pierwszym semestrze (w drugim zmieniła się nam osoba prowadząca na taką, która mówiąc bez ogródek, nie wymagała praktycznie nic, nie przygotowywała się do zajęć, a studenci mieli sami ze sobą prowadzić dyskusję na zarzucony temat). Na gramatyce przerabiane są ćwiczenia gramatyczne, a osoba prowadząca w ogóle nie tłumaczy przerabianego materiału, zakładając z góry, iż studenci sami sobie wcześniej przyswoili wiedzę dotyczącą danego zagadnienia gramatycznego. Z fonetyki byłam zwolniona, ale z tego, co mi powszechnie wiadomo, zajęcia wyglądają tak, że dostaje się kserówki, potem studenci uczą się tego czytać, a następnie są indywidualnie nagrywani, a na kolejnych zajęciach mają odsłuchy i dowiadują się, co wypowiadają źle. Do tego dochodzi tylko transkrypcja fonetyczna, a co za tym idzie transkrybowanie tekstów. Jeżeli chodzi o język angielski, to wiem, że na fonetyce angielskiej pojawia się szersza wiedza teoretyczna z zakresu fonetyki i fonologii (u grupy niemieckiej fonetyka jest bardziej praktyczna), a zajęć z konwersacji i gramatyki studenci byli średnio zadowoleni. Na przedmiot Zarys Literatur Skandynawskich składa się: Literatura fińska, norweska, duńska i szwedzka, z których potem jest wspólna ocena (chociaż są osobne zaliczenia i inne osoby prowadzące). Każda literatura omawiana jest od początku piśmiennictwa, poprzez wszystkie epoki aż do współczesności (pojawiają się najważniejsze zabytki piśmiennictwa, wiele tytułów, nazwisk, odniesień do historii i kultury). Jest to bardziej wykład w historii literatury danego kraju skandynawskiego i związanego kulturalnie ze Skandynawią (w tym wypadku chodzi mi o Finlandię, która do Skandynawii się nie zalicza). Samemu trzeba natomiast przeczytać i przerobić we własnym zakresie lektury, ponieważ nie są one omawiane na zajęciach. Z innych przedmiotów to w pierwszym semestrze bardzo poważnie traktowany był Wstęp do Literaturoznawstwa, z którego był jedyny egzamin podczas sesji zimowej. Wiedza dotyczyła krytyki literackiej, krytyki przekładu, różnych szkół badawczych literatury, słów kultury, środków stylistycznych, podziału literatury, intertekstualności, itd., czyli innymi był to przedmiot bardzo humanistyczny, gdzie na każde ćwiczenia (na ten przedmiot składał się także wykład) trzeba było czytać teksty 30-50-stronicowe, robić na ich podstawie streszczenia, by na zajęciach odpowiadać na pytania do tekstów. W drugim semestrze przedmiotem podzielonym również na wykład i ćwiczenia był Wstęp do Językoznawstwa, który działał na podobnej zasadzie - na ćwiczenia czytanie tekstów (objętościowo krótszych) i odpowiadanie później na pytania. Kolejnym przedmiotem, który pojawił się w drugim semestrze był wykład o Historii Skandynawii, na którym została omówione pochodzenie nazwy "Skandynawia", podział na Skandynawię i kraje nordyckie, a potem została scharakteryzowana dosyć dokładnie historia Skandynawii od czasów najdawniejszych, przez wyprawy wikińskie, średniowiecze, renesans oraz w kolejnym semestrze - pozostałe epoki do współczesności. Gramatyka opisowa języka duńskiego - zajęcia te prowadzone były po polsku i na nich zajmowaliśmy się fonetyką z el. fonologii języka duńskiego. Dla kontrastu filologia szwedzka miała te zajęcia prowadzone już po szwedzku (z krótkim komentarzem polskim), co moim zdaniem świadczy o poziomie. Staroislandzki - język, kultura, dziedzictwo --> powiedziałabym, że to najbardziej kontrowersyjne zajęcia w KS, ponieważ tak jak nazwa wskazuje, na tym przedmiocie zajmowaliśmy się wszystkimi trzema zagadnieniami na jednych zajęciach tygodniowo, a co za tym idzie języka trzeba nauczyć się samemu, bo osoba prowadząca nic nie tłumaczyła, tylko puszczała slajdy z prezentacji i nie omieszkała upatrzyć ich osobistym komentarzem oraz nie poczuwała się nawet do tego, by podać wymową staroislandzką, bo stwierdziła, że będzie nas uczyć wymowy nowoislandzkiej, której również nie przedstawiła (w efekcie nikt nie potrafi czytać po staro-nowoislandzku?). Do tego wymagane jest czytanie Sag staroislandzkich oraz Eddy Poetyckiej. Na zajęciach pojawiały się też informacje o historii i kulturze Islandii. No i najistotniejsze zajęcia z Praktycznej Nauki Języka Duńskiego, które były podzielone na fonetykę, 3 razy konwersacje i gramatykę praktyczną. W pierwszym semestrze korzystaliśmy w bardzo dobrej książki autorstwa Lise Bostrup pt.: "Aktivt dansk" oraz "Intensivt dansk" (oraz samodzielnie z polskiej książki z komentarzami do tych dwóch powyższych, w której znajdowało się bardzo dużo słówek podzielonych tematycznie), dlatego zajęcia konwersacyjne szły w miarę sprawnie, chociaż tę książkę można było skończyć o wiele szybciej i w efekcie nauki nie było zbyt dużo, bo wszystko pamiętało się z zajęć. Na gramatyce osoba prowadząca starała się objaśniać materiał, ale bardzo często dawała się zagadywać przez studentów i opowiadała o duńskiej kulturze, mówiła o kamienicach w Poznaniu, itd. a następnie kazała czytać rozdziały z książki do gramatyki autorstwa profesora Rajnika i w efekcie przestała już cokolwiek tłumaczyć (w drugim semestrze praktycznie już nic nie robiła). Zajęcia z lektorem, mimo iż dawniej była to jedna z najbardziej rzetelnych osób w katedrze, bardzo często przepadały (ponad połowa zajęć w semestrze przepadła, dlatego na zajęciach z konwersacji lektor nadrabiał fonetykę) i dopiero pod koniec roku akademickiego dowiedział się o tym kierownik katedry. Na fonetyce korzystaliśmy ze skryptu napisanego przez lektora, a zajęcia były (moim zdaniem) najlepiej prowadzone, jednak brak jakiegokolwiek sprzętu baaaardzo obniżał jakość nauki. W języku duńskim bardzo subtelna różnica w wymowie samogłosek jest najtrudniejsza i na początku W OGÓLE nie słyszy się różnicy. Natomiast na zajęcia z konwersacji w ogóle nie miał pomysłu i w drugim semestrze mieliśmy czytać książkę dla duńskich pierwszoklasistów, co było już w ogóle niemetodologiczne. W drugim semestrze na gramatyce nic się nie działo, na fonetyce dalej robiliśmy te skrypty od lektora, a na konwersacjach czytało się proste lekturki, które bazowały na słownictwie z pierwszego semestru lub ewentualnie pojawiło się kilka nowych słówek. Osoba prowadząca tłumaczyła się, że nie ma materiałów do duńskiego na poziomie wyższym niż B1 (tutaj opracowałam listę materiałów na poziomie B1-B2+ pod koniec postu --> http://forum.mlingua.pl/showpost.php...3&postcount=14 ). A ostatnio odkryłam niemiecki materiał do nauki słownictwa na poziomie C1+C2 (link --> http://www.sprachenlernen24.de/daeni...okabeltrainer/ ). Strona może trochę rozreklamowana, ale jak widać, nawet na tak wysokim poziomie też są materiały do tego języka. Wystarczy poszukać.. Osoby, którym udało się pojechać na darmowy wyjazd do szkół letnich, mogły skonfrontować swoją wiedzę z języka duńskiego i okazało się, że osoby z lektoratu języka duńskiego UW miały taki sam poziom jak studenci z poznańskiej skandynawistyki. Natomiast osoby z lektoratu języka duńskiego Uniwersytetu Wrocławskiego miały o wiele wyższy poziom tego języka w porównaniu tych nieszczęsnych studentów filologii duńskiej UAM. Jeżeli miałabyś jeszcze jakieś pytania odnośnie duńskiego i tych studiów, to postaram się na nie odpowiedzieć Pozdrawiam |
|
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na forum rekrutacji ktoś pisał, że nie będzie jej już wcale, ale nie wiem ile w tym prawdy.
|
|
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
![]() Miło wiedzieć, że nie zaczynają od samego początku zajęć po duńsku, tylko z czasem. Raczej jedyną opcją jaką przyjmuję to bycie w grupie angielskiej. Po niemiecku nie potrfię powiedzieć zbyt wiele, germanistka w moim LO jest na prawdę beznadziejna. Ale na szczęście anglistka jest świetna . Ktoś wspominał, żebym martwiła sie o maturę bo trudno się dostać. No fakt, szczerze to trochę wątpie, że uda mi się napisać rozszerzenie na 90%... ale spokojnie, mam 2 lata jeszcze. Cynamonowa panienienko bardzo, bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz! Słyszałam, że poziom na UAM jest bardzo wysoki, a ja, no cóż, wybitną lingwistką nie jestem. A podobno filologia duńska jest tylko w Poznaniu (co zresztą, mi bardzo by odpowiadało), i Gdańsku, więc dużego wyboru nie ma. Lecz z tego co napisałaś, zajęcia by mnie bardzo ciekawiły. Paseczkowa, oby była ta filologia na 2015. Szczerze mówiąc, to niezle zawzięłam się na ten kierunek |
|
|
|
|
#257 |
|
Zadomowienie
|
Zawsze możesz wyjechać na studia do Danii. Studiowanie jest za darmo (oczywiście w j. angielskim), a dla studentów są darmowe kursy języka duńskiego.
|
|
#258 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ponadto podałam przykłady ze szkół letnich, na których okazało się, że studenci mający język duński na lektoracie mieli taki sam poziom języka (UW) jak studenci filologii duńskiej UAM lub był to nawet wyższy poziom (UWr), więc to dobitnie wskazuje, że na tych studiach człowiek nie nauczy się języka na wysokim poziomie. Jednak po 3 latach licencjackich studiów poziom języka musi być C1, więc wtedy baaaardzo dużo osób opada na tym etapie, bo ich promotorzy nie chcą się podpisywać pod ich pracami licencjackimi i w praktyce trzy lata studiów poszły na marne. Kiedyś na filologii duńskiej UAM poziom był wyższy, ale zmieniła się trochę kadra, zaczęli przychodzić słabsi studenci i w efekcie poziom spadł tak drastycznie, że ludzie na drugim roku są w stanie powiedzieć tylko: "Ile kosztuje kilogram jabłek?", "Co wczoraj robiłeś?", "Wczoraj zjadłam kanapkę", itd. Skandynawistyki UAM z własnego doświadczenia nie polecam. |
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
Cynamonowa Panienko , ponownie muszę Ci podziękować!
W sumie, z tego co napisałaś to dochodzę do wniosku, że to bez sensu. Kultura i Historia była by ciekawa dla mnie, ale przyszłego pracodawcę najprawdopodobniej obchodziła by głownie (jak nie jedynie) znajomość języka. No a dodatkowo się okazała, ze nawet jak bym chciała to i tak nici z mojego planu bo nie będzie kierunku. Ech, cieszę się, że założyłam wątek bo penie bym się zorientowała o wile za późno, co się szykuje. Chciała bym studiować filologię duńską, ale nie ma gdzie Zostaje mi fiński, ale tutaj jestem przerażona gramatyką... I co tu zrobić? Filologia duńska, duńskiego nie uczy, filologia polska jest kompletnie bez przyszłości a fińska z poplątaną gramatyką. A wy na co szliście po LO na profilu humanistycznym? |
|
|
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
Jesli mogę coś od siebie - Dania organizuje z tego co mi wiadomo bezpłatne wakacyjne kursy duńskiego. Nie mam namiarów, ale moja koleżanka Słowaczka była na jednym, trwał 4 tyg i miała wszystko opłacone. Dania, bogaty kraj, dba o promowanie swojego języka wśród Europejczyków, więc podejrzewam, że wystarczy wyguglać takowe po ang i się zgłosić.
Polską odradzam zdecydowanie, fińska i duńska ewentualnie. Ja mam licencjat z ang i niem, trochę mi pomaga i był np. niezbędny, gdy zatrudnialam się jako lektorka, ale myślę, że pracodawcy patrzą na niego jak na certyfikaty. |
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Koreanistyka UAM ! :D
Witam, poszukuję osoby z językiem koreańskim do tłumaczenia podczas odbioru maszyny i przeszkolenia z jej obsługi. Oczywiście nie za darmo.
Catch me If jou can... ...![]() --------------------------------------------------- 21 czerwiec 2014 r., godz: 15:00!! ![]() Nasz dzień!!!
|
|
|
|
|
#263 |
|
Przyczajenie
|
filologia polska - UAM (pytania)
Cześć,
czy jest tutaj może ktoś (lub zna takiego kogoś), kto studiuje filologię polską na UAM? Bo mam kilka pytań... Zastanawiam się nad podjęciem tam tego kierunku od października. ![]() - Jak wygląda sytuacja z "czytaniem"? :P Wiem, że na FP na Uniwesytecie w moim rodzinnym mieście, spokojnie można "jechać" na opracowaniach i przejdzie się dalej. Czy na UAM też tak jest? Ile średnio lektur przerabia się na jednym przedmiocie przez semestr? - Specjalizacja nauczycielska. Czy warto? Dużo osób ją studiuje w porównaniu do innych specjalizacji? Czy ktoś mógłby napisać jak ona wygląda konkretnie na tym Uniwersytecie. - Drugi kierunek. Czy można połączyć filologię polską z drugim kierunkiem? W sensie czy zostaje trochę wolnego czasu, czy całe dni spędza się w bibliotekach nad opracowaniami? Generalnie to chcę wiedzieć wszystko o tym kierunku na UAM! Haha. Jak to tak naprawdę wygląda... Czy jest trudno itp. Gdyby ktoś się zgodził napisać małą charakterystykę!
|
|
|
|
|
#264 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: filologia polska - UAM (pytania)
W sprawie ostatniego - na UAM są mish, pomyśl czy to nie lepsza opcja niż drugi kierunek - https://rejestracja.amu.edu.pl/Strona/M … MISHiS.pdf
|
|
|
|
|
#265 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: filologia polska - UAM (pytania)
Dzięki za info Demi.
![]() A może jest ktoś w stanie powiedzieć coś więcej? Szczególnie o tej filologii polskiej... |
|
|
|
|
#266 |
|
Przyczajenie
|
Studiuję fil duńską na UAM i to prawda, że poziom nie jest bardzo wysoki, ale wiele też zależy od studentów. To nie jest juz liceum, gdzie nauczyciele muszą robić sprawdziany po to by uczniowie się uczyli na bieżąco, to są studia CYNAMONOWA PANIENKO.
Wiele rzeczy, o których pisał ten użytkownik jest prawdą, ale wiele rzeczy jest pokazane w o wiele gorszym świetle niż to wygląda. A co do osoby prowadzącej gramatykę duńską to gdyby nie ona, to osoby, które wyjechały do Danii nie miałyby zupełnie pojęcia o tamtejszych realiach. A co do samych studiów- ja jestem zadowolona i poleciłabym ten kierunek jak najbardziej. A poziom kierunku nie zależy tylko od wykładowców, a przede wszystkim od studentów i ich zapału do pracy! |
|
|
|
|
#267 |
|
Rozeznanie
|
progi punktowe 2013 UAM
Orientujecie się może jakie były progi punktowe w 2013r. na psychologię na UAMie w Poznaniu? Szukałam w Internecie, lecz znalazłam tylko z 2012 roku, a zależy mi na tych z 2013.
|
|
|
#268 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: progi punktowe 2013 UAM
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#269 |
|
Konto usunięte
|
filologia germańska UAM Poznań
witam. interesuje mnie rozpoczęcie filologii germańskiej. bardzo chciałabym zostać tłumaczem, ale właściwie nie mam nic przeciwko nauczaniu w szkole. aczkolwiek pierwsza opcja zadowala mnie bardziej. mam jednak problem z wybraniem specjalności - translatorska czy nauczycielska?
rozmawiałam z moją nauczycielką i twierdzi ona, że lepszym wyborem będzie specjalność nauczycielska, gdyż translatorska zawęzi moje horyzonty zawodowe - wg niej będzie mi ciężko znaleźć pracę w zamkniętym środowisku tłumaczy i prawdopodobnie będę pracować u kogoś za marne grosze. sama już nie wiem ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- mam nadzieję, że dam sobie tam radę, jeżeli wyniki próbnych matur z niemieckiego oscylują około 92-96% z podstawy i około 88% z rozszerzenia? |
|
|
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: filologia germańska UAM Poznań
?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

Należy to podpisać, więc jak najbardziej obowiązuje
Oczywiście strzelam, że chodzi o to, po prostu nie wiem w jakiej innej sprawie musiałoby chodzić koniecznie o studenta medycyny.

? Trochę tego nie rozumiem. Duńskiego, z tego co się orientuję, nie uczą w szkołach, więc jakim cudem mam wpaść na wykład o gramatyce duńskiej (o której zbyt dużo nie wiem), która będzie objaśniana po duńsku? Nie wiem, czy ja to źle zrozumiałam czy jak, ale bardzo mnie to zaskoczyło (i zasmuciło...