Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-05, 20:30   #241
zakrecona1881
Raczkowanie

Dot.: Powiedzcie mi czy chociaz jedna z was..........??????????

no to teraz ja he mam duze pole do popisu, przed urodzeniem dziecka mialam co jakies 2 miesiace okres pozniej dlugo nic a po urodzeniu byly w terminie. do pewnegomomentu, mialam juz 2 abrazje z tego powodu, teraz mialam zabieg w listopadzie nadzerke wypalana myslalam ze to cos ma z tym wspolnego ale jak sie okazalo nie, dostalam luteine i nic, teraz juz powinnam niec 2 okres od tego czasu a tu echo, w ciazy nie jestem na 100% , wczoraj bylam na zastrzykach estradiolu 2 dostalam, a jak sie nic nie stanie za 10 dni na kaprogest ide, bo ja juz nie che na zabieg!! to jest meczace, lekarz powiedzial ze mam chory uklad i dlatego tak dzialam, faktycznie powinno byc tak ze co te 21 dni okres a tu cisza wiec cos z nami nie tak, jednym przeszkadza innym nie a jesli chodzi o mnie to zobaczymy coz tego bedzie nio
Stary 2006-01-06, 10:21   #242
Hiacynta
Raczkowanie

Dot.: Brak okresu

jest, jest dostałam po ......51 dniach uffff.... a juz myślałam ze, ze mną coś nie tak (oczywiście ciąże wykluczam) a tu widocznie cały cykl mi się przestawił

życze wszystkim żebyście wreszcie dostały tak jak ja
Stary 2006-01-06, 11:34   #243
winner
BAN stały

.

Edytowane przez winner
Czas edycji: 2007-08-19 o 20:29
winner jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-06, 12:02   #244
Hiacynta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez winner
Hiacynta ciesze sie ze dostalas i wszytsko jest z nami ok hihihi

jak najbardziej w porządku na szczęście

i zycze tego wszystkim dziewczynkom
Stary 2006-01-06, 15:30   #245
wisienk@
Raczkowanie

Robiłas badania na homony? Powinnas zrobić badania na estrogen, progesteron, testosteron, hormony tarczycy i przysadki. Tylko wąpie żeby którys ginekolog dał ci skierowanie bo to dość kosztowne badania.

a ktos mi polecil w celu wyregulowania miesiaczki zrobic takie badania.a na kase chorych nic sie nie da zrobic?chce wyregulowac ale nie pigulkami anty.sama mam przez przez 6 lat nie regularne miesiaczki, a nic z tym nie robilam bo mi to nie przeszkadzalo, teraz chce bo wspolzyje.to co watkim razie mozna zrobic zeby je wyregulowac?

skapula napisala:Powinno sie to uregulować w ciagu około 2 lat.
nawet czytalam ze po 3 latach ale nic.najpierw mialam do 30 dni a potem przekroczylo do 37 i roznie sie pojawia

Edytowane przez agusia_1
Czas edycji: 2006-01-06 o 19:33 Powód: post pod postem
wisienk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-06, 17:47   #246
Black Isabell
Raczkowanie

GG do Black Isabell
Dot.: Zaburzenia cyklu

Dołączam się do pytań.. Ile przeciętnie kosztują badania hormonalne ? Czy można je wykonać na kasę chorych ?.............
Chciałabym również wiedzieć czy badanie usg - można wykonać jedynie prywatnie czy też jest one refundowane ?
Pozdrawiam
Black Isabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-08, 13:45   #247
arowww
Raczkowanie

GG do arowww Wyślij wiadomość przez MSN do arowww

Ja dostalam luteine pod język, lekarz kazał mi ja brac 7 dni po dwa razy dziennie..mam nadziejej ze potem dostane okresu i bede mogła znowu brac tabletki pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkim kobitkom szybkiego powrotu okresu zeby sie nie martwiły
arowww jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-08, 15:22   #248
zakrecona1881
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Isabell
Dołączam się do pytań.. Ile przeciętnie kosztują badania hormonalne ? Czy można je wykonać na kasę chorych ?.............
Chciałabym również wiedzieć czy badanie usg - można wykonać jedynie prywatnie czy też jest one refundowane ?
Pozdrawiam
chodzi o usg ginekologiczne??

jesli tak to ja robie w przychodni nie place nic za to
Stary 2006-01-08, 23:00   #249
agatus84
Raczkowanie

usg mozna robic w przychodni,dobry lekarz powinien dac ci bez problemu skierowanie. Natomiast za badania hormonalne sie chyba zawsze placi? Czy ktos wie ile??
pozdrawiam
agatus84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-09, 12:35   #250
Black Isabell
Raczkowanie

GG do Black Isabell

Cytat:
Napisane przez zakrecona1881
chodzi o usg ginekologiczne??

jesli tak to ja robie w przychodni nie place nic za to

Tak, chodziło mi wlaśnie o usg ginekologiczne
Black Isabell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 11:13   #251
kamaO
Wtajemniczenie

Ja od zawsze miałam nieregularne cykle - np. raz co 20 a raz co 40 dni. Po 3-letnim okresie zazywania tabletek antykoncepcyjnych, miesiączki pojawiały sie regularnie co 28 dni przez ponad rok. Teraz znowu dzieją się cuda kwiatki W tym miesiącu zamiast okresu miałam tylko plamienie. No więc chcąc nie chcąc czeka mnie wizyta u lekarza. Szukam dobrego na Śląsku, ale w polecanych mało namiarów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-10, 15:41   #252
Nelllcia
Raczkowanie

A ja po 20 dniach zamiast "prawdziwej" miesiaczki dostalam taka "minimiesiaczke", trwala okolo trzech dni i krwawienie bylo bardzo male. Po tych trzech dniach mialam plameienie codziennie przez 9 dni, to jest do przedwczoraj, a wczoraj dostalam nagle obfite krwawienie (no to to chyba juz jest miesiaczka?? ) i dzisiaj nadal krwawie jak glupia i na dodatek straaaasznie mnie boli brzusio ....mialyscie kiedys taka historie??? A ja juz mialam isc do ginekologa, a teraz nie moge bo mnie nie zbada w tym stanie

Pozdroweczki
Nelllcia
Stary 2006-01-10, 20:06   #253
zakrecona1881
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nelllcia
A ja po 20 dniach zamiast "prawdziwej" miesiaczki dostalam taka "minimiesiaczke", trwala okolo trzech dni i krwawienie bylo bardzo male. Po tych trzech dniach mialam plameienie codziennie przez 9 dni, to jest do przedwczoraj, a wczoraj dostalam nagle obfite krwawienie (no to to chyba juz jest miesiaczka?? ) i dzisiaj nadal krwawie jak glupia i na dodatek straaaasznie mnie boli brzusio ....mialyscie kiedys taka historie??? A ja juz mialam isc do ginekologa, a teraz nie moge bo mnie nie zbada w tym stanie

Pozdroweczki
Nelllcia

dlaczego ma cie nie zbadac?? ja keidys poszlam do ginekologo po ostinorze i mialam tai jakby okres nie wiedzialm co jest wiec poszlam, a on mowi z emnie zbada ja oczy na niego mowie jak to zaczal sie smiac i mowi ze po co w koncu tu przyszlam on z moich oczkow nie zobaczy co sie tam dzieje i bylo badanie-nic strasznego
Stary 2006-01-10, 20:08   #254
zakrecona1881
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamaO
Ja od zawsze miałam nieregularne cykle - np. raz co 20 a raz co 40 dni. Po 3-letnim okresie zazywania tabletek antykoncepcyjnych, miesiączki pojawiały sie regularnie co 28 dni przez ponad rok. Teraz znowu dzieją się cuda kwiatki W tym miesiącu zamiast okresu miałam tylko plamienie. No więc chcąc nie chcąc czeka mnie wizyta u lekarza. Szukam dobrego na Śląsku, ale w polecanych mało namiarów
ja "testuje" teraz ednego-zbaczymy co i jak dam znac
Stary 2006-01-10, 21:00   #255
wisienk@
Raczkowanie

tak badania hormonalne są platne, u mnie w przychodni 27 zl za każdy oznaczany hormon.
to wyczytalam na jednym z forum.nie wiem ile wyniesie potrzebne badanie ale u mnie taka forma rozwiazania odpada.czy za wszystko musimy placic, nawet w przychodni?a jakies inne metody regulowania?
wisienk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-10, 21:38   #256
Nelllcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakrecona1881
dlaczego ma cie nie zbadac?? ja keidys poszlam do ginekologo po ostinorze i mialam tai jakby okres nie wiedzialm co jest wiec poszlam, a on mowi z emnie zbada ja oczy na niego mowie jak to zaczal sie smiac i mowi ze po co w koncu tu przyszlam on z moich oczkow nie zobaczy co sie tam dzieje i bylo badanie-nic strasznego
Hmmm...no ale jak sama piszesz mialas "taki jakby okres", a ze mnie sie formalnie leje, zobacze jak jutro, ale nie sadze ze w moim przypadku w tej chwili badanie byloby mozliwe, nio chyba ze lekarz bedzie zaopatrzony w ogromniasty saak , ale powiem szczerze ze tak czy siak bym sie nie wybrala na bdanie w tym stanie...

dobranoc
Nelllcia
Stary 2006-01-15, 16:06   #257
Ray
Zakorzenienie

Brak okresu w przerwie między opakowaniami

pisze w takiej sprawie .. otoz wzielam pod rzad dwa opakowania tabletek antykoncepcyjnch.. teraz zrobilam przerwe ale okresu nie ma.....po zarzyciu ostatniej tabletki uprawialam sex czy w tymc zasie mozna zajsc w ciaze.. bo nie wiem jak to rozumiec.. w sumie wzielam dwa pod rzad to okres tez powinien tydzien do tylu sie przesunac.. czy brak okresu to normalna rzecz w takim przypadku?? nie sadze bym byla w ciazy bo nie ominelam zadnej tabletki i staram sie je brac o podobnej porze moze z odhyleniami 1h .. hmmm co sadzicie??
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-15, 17:40   #258
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: czy powinnam sie martwic?

Cytat:
Napisane przez Ray
pisze w takiej sprawie .. otoz wzielam pod rzad dwa opakowania tabletek antykoncepcyjnch.. teraz zrobilam przerwe ale okresu nie ma.....po zarzyciu ostatniej tabletki uprawialam sex czy w tymc zasie mozna zajsc w ciaze.. bo nie wiem jak to rozumiec.. w sumie wzielam dwa pod rzad to okres tez powinien tydzien do tylu sie przesunac.. czy brak okresu to normalna rzecz w takim przypadku?? nie sadze bym byla w ciazy bo nie ominelam zadnej tabletki i staram sie je brac o podobnej porze moze z odhyleniami 1h .. hmmm co sadzicie??
Na początek ustalić w którym dniu przerwy występował zwykle okres. Może sie przcież zdarzyć że okres pojawi się dopiero 8 dnia, w którym tak własciwie trzeba zazyć już tabletke z kolejnego opakowania. Jeśli brałaś tabletki sumiennie o tej samej porze a poślizg zdarzał się tylko tak jak piszesz 1 godziny to teoretycznie nie powinnaś byc w ciąży ale z drugiej strony to nawet tabletki anty nie dają 100% pewności.
To że wzięłaś dwa opakowania pod rząd wcale nie oznacza tego, że okres powinien się przesunąc o tydzien, powinnien wystąpic w tej przerwie. A nawet jeśli uprawiałaś seks po zażyciu ostatniej tabletki to ona i tak Cię zabezpiecza.
Radze poczekać jeszcze trochę (nie wiem niestety ile już czekasz) no a jesli krwawienie nie wystąpi wybrać się do lekarza.

Pozdrawiam
Sanderek
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-15, 20:15   #259
Ray
Zakorzenienie

szczerze to.. powinnam dostac 3 dnia po ostatniej tabletce a nie dostalam jest juz 4 dzien.. a ja nawet nie czuje ze dostane okres:| zawsze czulam jakies dolegliwosci bole piersi brzucha itp.. a tutaj nic jak bym byla w polowie cyklu:|
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-15, 21:31   #260
L_V
Zakorzenienie

Tylko jeśli bierzemy tabletki, to nie mamy takiego "normalnego" cyklu, ze wszystkimi objawami, tylko czujemy sie po prostu "nijak", neutralnie. ja tez nie miewam żadnych objawów, a okres pojawia mi się nawet po 6 dobach od odstawienia. Nie martw sie, poczekaj jeszcze 2-3 dni, weź gorącą kąpiel lub prysznic.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 13:57   #261
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Dot.: Brak okresu w przerwie między opakowaniami

Okres może się nie pojawić w przerwia między opakowaniami.
I niekoniecznie po 2 listkach wybranych pod rząd, bez przerwy
(Chociaż takie branie mogło nasilić zmniejszenie się grubości endometrium.)
Wszystko zależy od rodzaju preparatu a może jeszcze bardziej od reakcji organizmu.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-16, 20:12   #262
aanneettkkaa
Raczkowanie

Chce sie podlaczyc do watku , ale ja mam troche inny problem, poniewaz wzielam pierwsze opakowanie diane35 i jutro bedzie 6dzien przerwy a ja nadal nie mam krwawieni.w takiej sytuacji jesli nie nastapi krwawienie to moge wziasc pierwsza tabletke z drugiego opakowania?
aanneettkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-17, 09:24   #263
dioska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aanneettkkaa
Chce sie podlaczyc do watku , ale ja mam troche inny problem, poniewaz wzielam pierwsze opakowanie diane35 i jutro bedzie 6dzien przerwy a ja nadal nie mam krwawieni.w takiej sytuacji jesli nie nastapi krwawienie to moge wziasc pierwsza tabletke z drugiego opakowania?
Nie tylko możesz, ale nawet powinnaś, jeśli chcesz być dalej zabezpieczona
Pozdrawiam
Stary 2006-01-17, 21:09   #264
Sabrin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wisienk@
Robiłas badania na homony? Powinnas zrobić badania na estrogen, progesteron, testosteron, hormony tarczycy i przysadki. Tylko wąpie żeby którys ginekolog dał ci skierowanie bo to dość kosztowne badania.

a ktos mi polecil w celu wyregulowania miesiaczki zrobic takie badania.a na kase chorych nic sie nie da zrobic?chce wyregulowac ale nie pigulkami anty.sama mam przez przez 6 lat nie regularne miesiaczki, a nic z tym nie robilam bo mi to nie przeszkadzalo, teraz chce bo wspolzyje.to co watkim razie mozna zrobic zeby je wyregulowac?

skapula napisala:Powinno sie to uregulować w ciagu około 2 lat.
nawet czytalam ze po 3 latach ale nic.najpierw mialam do 30 dni a potem przekroczylo do 37 i roznie sie pojawia
Badania na hormony kosztuja okolo 30 zl. Nie rozumiem tylko co to za bzdura zeby ginekolog nie mugl dac skierowania na badania z powodu dosc duzych kosztow. Kazdy dobry ginekolog daje takie skierowanie i na podstawie wyniku badania rozpoczyna leczenie a nie w ciemno przepisuje tabletki, tak bylo w moim przypadku:badania hormonalne wyzej wymienione+ hormony tarczycy usg jajnikow i badanie na bakterie. Radze poszukac dobrego ginekologa.
Sabrin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-19, 13:27   #265
winner
BAN stały

.

Edytowane przez winner
Czas edycji: 2007-08-19 o 20:30
winner jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-20, 17:50   #266
HELLOKITTY
Raczkowanie

GG do HELLOKITTY

Ja leczę się na "brak okresu" od dwóch lat... Jak narazie biorę tabletki na to. Teraz mam przerwę i jakoś miesiączka bez tabletek wystąpiła 3 razy w terminie
Mówię Wam. Prywatny lekarz to nie jakiś przywilej. Prawie każda dziewczyna może pozwolić sobie na 35 zł raz na czas. Ja tyle płacę. Najważniejsze jest zdrowie. A jeśli lekarz potraktuje Was nieprofesjonalnie poprostu nie zapłacicie. U publicznego napiszecie skargę. Lekarzy jest dużo. I wielu dobrych. A Ci, którzy mówią, że wymyślacie choroby czy to, że Was boli powinni usłyszeć albo od Was albo od Waszych rodziców co będzie jak nie zmienią nastawienia. To nie komuna moje drogie...
Trzymajcie się ciepło. Ja na szczęście nie muszę się już denerwować z niekompetentnymi lekarzami.
HELLOKITTY jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-21, 07:21   #267
Intuicja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aanneettkkaa
Taka sytuacja sie zdarza.
Jesli natomiast okres nie pojawi sie przez dwa kolejne cykle (w 7 dniowych przerwach), nalezy skontaktowac sie z lekarzem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-01-21, 23:23   #268
aanneettkkaa
Raczkowanie

Dziekuje za podpowiedzi okres sie pojawil, wzielam juz dwie tabletki z drugiego opakowania i strasznie mnie po nich mdli i jest mi niedobrze,czego nie mialam przy pierwszym opakowaniu
aanneettkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 10:32   #269
naanahanae
Zadomowienie

takie dolegliwości sie zdażają, dlatego zaleca sie zażywanie tabletek wieczorem , zeby przespać te skutki uboczne typu mdlości. taki stan rzeczy może sie utrzymywać przez 3 pierwsze opakowania (mogą wystapić również plamienia, co przez pierwsze opakowania nie jest rzezczą niepokojącą).

jeśli plamienia, nudności, będą się przeciągać, wtedy należy się skontaktować z lekarzem, i on dobierze ci inne tabletki.
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 19:00   #270
black sheep
Przyczajenie

GG do black sheep

ja mam 15 lat i bardzo czesto nie mam okresu az za czesto nie jestem rowniez wiatropylna i nie wspolzylam jeszcze z nikim ale w ciagu roku mialam zaledwie 2 razy miesiaxczke raz gdy mialam isc do ginekologa to ztrasznie sie balam wiec sie pojawil ale znowu znikl martwie sie znowu ze bede musiala isc;/ lekarz rodzinny powiedzial ze jak sie nie pojawi to powinnam pojsc ale jak myslalam ze beede musiala isc i sie denerwowalam to sie pojawil albo ze poprostu mam bardzo rozregulowany....nie wiem co sie ze mna dzieje;/ okres mam od 6 klasy na poczatku byl w miare normalny fakt ze nie byl az tak mocno regularny ale teraz to jest tragedia;/ wiem ze nie ominie mnie wizyta u ginekologa ale ja nie chce ;( co mam robic?
black sheep jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości