![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
Dot.: UW, Finanse, inwestycje i rachunkowość
Zdaję sobie sprawę, że Warszawa jako miasto posiada większe perspektywy rozwoju. Obawiam się mikro- i makroekonomii, a sprawdzając program studiów, cały pierwszy rok opiera się na tych przedmiotach.
Poza tym kierunek jaki wybrałam na UW czyli Finanse i Inwestycje Międzynarodowe, to głównie matematyka, którą co prawda lubię, ale nie uwielbiam... MSG to bardziej humanistyczny kierunek, a przynajmniej w porównaniu do FiIN taki się wydaje . Sama nie wiem już co wybrać, a decyzję muszę podjąć do środy... Czy ktoś z was słyszał bądź studiował Finanse i Inwestycje Międzynarodowe i może mi coś powiedzieć o poziomie tego kierunku ? Bardzo mi na tym zależy, ponieważ studia są płatne ( stacjonarne, jednak uczelnia życzy sobie 6600 zł dopłaty/rok ) Mam nadzieję, że poziom jest znacznie lepszy niż na kierunku International Business (UE we Wro) , gdzie spotkałam się tylko z negatywnymi opiniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Przyczajenie
|
http://portal.uw.edu.pl/en/web/dla-m...cle_id=9862512
Proszę. Szukałam i szukałam i już sama zwątpiłam, że faktycznie to widziałam, ale jednak jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do mikro i makro. Wszystko jest do ogarnięcia. Makro to raczej w większości teoria łatwa do przyswojenia a jeśli ktoś już się finansami i ekonomią interesował to na dobrą sprawę nic nowego się nie dowie. A mikro to trochę abstrakcyjne rzeczy, które ciężko sobie wyobrazić na początku, ale jak się pozna mechanizm to wszystko okazuje się logiczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
sama dostałam się z ok. 400 miejsca ![]() masa osób, które dostały się na SGH zwolni miejsca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Właśnie spotkałam się z wieloma opiniami, że na UE we Wro poziom umiejętności językowych jaki prezentują wykładowcy jest potworny i wręcz śmieszny. Najbardziej interesują mnie opinie ludzi studiujących FiIN na UW, bo to oni mogą cokolwiek powiedzieć (ale dzięki za podpowiedź ![]() Na razie więcej plusów u mnie kierunek MSG we Wro, choć bardzo nie chciałam studiować w tym mieście , ponieważ jestem już 3 lata. Nadal poszukuję opinii osób z Finansów i Inwestycji Międzynarodowych z UW !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc byłem na kilku wykładach na BSiF u nas na UE i poziom języka był w miarę przyzwoity, oczywiście zdarzają się wyjątki, ale są w zdecydowanej mniejszości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o całosciowy program studiów, to nieznacznie się on różni od mojego (mam na myśli FiR). Wszystko jest do przejscia, jak widać żyję, chociaz makro 1 chyba nigdy nie będzie budziło we mnie tęsknych wspomnień. Jedno jest pewne, uważam ze taki program jest niezbędny i osobiscie wolałabym gdyby dorzucili kilka godzin cwiczeń więcej ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- takich opinii nie znajdziesz, bo to nowy kierunek na wne
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
W sumie to nie wiem po co więcej czasu poświęcać na makro. 1 semestr + przeczytany i przyswojony Begg wystarczy w zupełności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- No i nie wystarcza ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
No fakt, że ma strasznie rozlazły sposób pisania jak u Damodarana (w czwartym rozdziale podsumowuje pierwszy
![]() ![]() W zasadzie martwic to się trzeba, że tak mało jest naprawdę przydatnych przedmiotów np. analizy finansowej czy zarządzanie ryzykiem a nie takie podstawy jak makro ![]() Edytowane przez krzychu26 Czas edycji: 2013-07-16 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
W zasadzie jak teraz sprawdzam program FiRu na WNE na UW (nie ma to jak skróty
![]() ![]() ![]() Edytowane przez krzychu26 Czas edycji: 2013-07-16 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i matma.. matma.. duzo matmy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#256 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Lepiej więcej z finansów mieć czy rachunkowości ( najważniejsze - zarządczej ) niż klepać jakieś mikro/makro nie wiadomo ile. Zresztą to są finanse, a nie ekonomia - to różnica. Cytat:
Najlepsza książka to "Ekonomia" od Romana Milewskiego i to zdecydowanie, niecałe 600 stron i jest wszystko co niezbędne. Cytat:
Inna sprawa, że ta sytuacja tyczy się EKONOMISTY, a FINANSISTA używa tylko IFRSa i podstawowych działań. Poza tym skoro mowa o dobrym ekonomiście - kłaniają się zmiksowane kierunki matematyczno-informatyczno-ekonomiczne typu IiE czy AG, tam matematyka nie jest tak po łebkach jak na Ekonomii czy FiR, no i są dodatkowe atuty typu bazy danych/data mining itd.
Początkujący specjalista ds. bazodanowych, aczkolwiek porad w tym zakresie udzielam tylko na forach tematycznych pod innym nickiem, ew. na pw. Edytowane przez Japanication Czas edycji: 2013-07-16 o 20:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Japan, MSSRy nie są wszędzie potrzebne. W zasadzie przy wycenie spółki to zwisają mi standardy sprawozdawczości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | ||
Konto usunięte
|
oczywiście Japanication musiał dodać swoje 3 grosze
![]() Cytat:
musiałam wtedy ogarnąć tyle złożonych zadań, że teraz jakikolwiek większy problem, który napotykam w pracy wydaje się błahostką. nie chcę się przechwalać czy wychodzić na nieskromną, ale naprawdę widzę, że mam "lepsze ogarnianie" niż ludzie z innych uczelni po FiRze. zresztą moi znajomi po WNE, którzy pracują w innych miejscach, doszli do podobnych wniosków. co z tego, że ludzie na SGH/UE mieli więcej przedmiotów typu rachunkowość, skoro po skończeniu studiów i tak już nic z tego nie pamiętają, a gdy przychodzi co do czego okazuje się, że mają problem np. z kalkulacją bardziej złożonej rezerwy lub wyceną instrumentów pochodnych, bo tam nie wystarczy sama wiedza z rachunkowości/finansów, ale przydałaby się też matematyka albo chociaż to "analityczne myślenie". poza tym nie jest dla mnie problemem w razie potrzeby przeczytanie odpowiedniego MSRa lub fragmentu UoR. Cytat:
finansista finansiście nie równy (to przecież bardzo szeroka dziedzina) - jeden będzie używał podstawowych działań, a inny skomplikowanej matematyki. część o IFRSach to też nieprawda ![]() akurat na WNE (a to wątek o tym wydziale) matma na IiE i na FiR niczym się nie różni - jest ten sam program. swoją drogą jest tu więcej matmy (i na wyższym poziomie) niż np. na MIESI na SGH. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jedynie sytuacja z makro/mikro była stricte o nim. Cytat:
Wszystko fajnie, ale to o czym piszesz jest rozdzielane na więcej przedmiotów i wykładane dość dokładnie, także w tym wypadku wypisujesz po prostu bzdury. Cytat:
Cytat:
Jak często w naszej gospodarce realnie używa się matmy wyższej? Sry - znowu wypisujesz bzdury. Cytat:
Cytat:
Mogą tam nawet przez 5 lat bzdur uczyć, ale nadal SGH to SGH - po ich studentach widać, że co SGH to SGH, skoro ktoś w trakcie nauki na SGH potrafi aktuariusza zrobić to nie mam pytań. Sam zresztą chciałbym mieć zajęcia z Leszkiem Barcelowiczem.
![]() |
![]() |
#260 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Polecam : http://www.youtube.com/watch?v=cVfAtLNsHFQ Podobno bardzo wielu studentów ucieka z tego kierunku i przepisuje się na wersję w języku polskim (MSG) ---------- Dopisano o 03:09 ---------- Poprzedni post napisano o 03:01 ---------- Cytat:
Nie wiem sama co wybrać, tym bardziej, że nastawiałam się na biznes międzynarodowy. Jednak po tym jak dowiedziałam się o poziomie, jaki reprezentują niektórzy wykładowcy na IB trochę zwątpiłam dlatego wybrałam MSG. Co do nowego kierunku Finanse i Inwestycje Międzynarodowe to jest to kierunek FiR'u , z tym, że jest już gotowa specjalizacja - FiIM. Bez problemu dostałam się na te studia, tylko teraz pytanie co wybrać, ponieważ w przyszłości myślałam raczej o stanowisku menażerskim, relacjach inwestorskich itp. , a nie czysto matematycznych. Więc nie wiem czy w tym wypadku FiIM nie będzie stratą czasu za wysoką sumę ( 6600zł) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Tak, to są finanse, ale przez pierwszy rok studiów studenci realizują program EKONOMIA. Więc jeśli nie wiesz, to błagam, nie wypowiadaj się, bo robisz niepotrzebne zamieszanie ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
Tak wiem, większość programu jest identyczna z FiRem, więc ja ze swojej strony polecam. Natomiast o przedmiotach stricte z inwestycji międzynarodowych nie mogę się wypowiedzieć. Powiem ci tak, wykształcenie w kierunku finansów daje tak szeroki wachlarz mozliwosci, ze sama specjalnosc niewiele tu zmieni. FiR i jemu pochodne, w zaden sposób nikogo nie szufladkują więc jesli planujesz pracować w tej branży to śmiało. I moze jeszcze dorzucę o atmosferze wne ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
wlasnie bylam na wne, próg na ekonomię z I tury wynosił 87 pkt.
![]() |
#264 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba w każdym zdaniu pisać "Szanowna Pani", aby post mógł przejść przez cenzurę? Paranoja. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A może ekonometria jeszcze? ![]() Zresztą nie mam pytań, ostatnio próbowałyście mi wmówić, że na firowskim UW się program R robi. ![]() Cytat:
Podałem suche fakty, także jak chcesz to unikaj - to jest najprostszy sposób na wizazu, zaszufladkować do hejterstwa i jest spokój. ![]() Zresztą jak zwykle ta dyskusja mija się z tematem, także nie będę tego ciągnął.
![]() |
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
Niestety wne liczy sobie za kierunki prowadzone w języku angielskim. A co ciekawe, mozna na studiach po polsku zapisywac się na zajęcia po ang.
Tak wiem, większość programu jest identyczna z FiRem, więc ja ze swojej strony polecam. Natomiast o przedmiotach stricte z inwestycji międzynarodowych nie mogę się wypowiedzieć. Powiem ci tak, wykształcenie w kierunku finansów daje tak szeroki wachlarz mozliwosci, ze sama specjalnosc niewiele tu zmieni. FiR i jemu pochodne, w zaden sposób nikogo nie szufladkują więc jesli planujesz pracować w tej branży to śmiało. I moze jeszcze dorzucę o atmosferze wne ![]() ![]() ![]() aa widzisz, o tym nie wiedziałam. Wiesz w takim razie jaki poziom języka angielskiego prezentują wykładowcy ? ( strzelam, że kadra się za wiele nie zmieni.) Hmm... jeśli zdecyduję się na Warszawę to mam nadzieję, że złapiemy się gdzieś na uczelni ![]() Na razie jutro jadę zawieźć dokumenty na UE we wro, ale termin na wawe mam do 26, więc może się coś jeszcze zmienić ![]() Boję się tylko, że nie poradzę sobie z matmą na FiIN... Tym bardziej, że jestem po liceum czysto humanistycznym, który przygotowywał mnie na studia prawnicze... ale jak widać moje plany się zmieniły i postanowiłam iść w biznes, a nie prawo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
aa widzisz, o tym nie wiedziałam. Wiesz w takim razie jaki poziom języka angielskiego prezentują wykładowcy ? ( strzelam, że kadra się za wiele nie zmieni.) Hmm... jeśli zdecyduję się na Warszawę to mam nadzieję, że złapiemy się gdzieś na uczelni ![]() Na razie jutro jadę zawieźć dokumenty na UE we wro, ale termin na wawe mam do 26, więc może się coś jeszcze zmienić ![]() Boję się tylko, że nie poradzę sobie z matmą na FiIN... Tym bardziej, że jestem po liceum czysto humanistycznym, który przygotowywał mnie na studia prawnicze... ale jak widać moje plany się zmieniły i postanowiłam iść w biznes, a nie prawo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Cytat:
![]() Matme mozna nadrobić. Łatwo nie będzie ale jak przysiądziesz to myslę, ze dasz sobie radę. Jak wybierzesz wawe to pewnie, mozemy się gdzies zlapac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#269 |
Przyczajenie
|
ja również dołączam do grona 'ofiar'. Dooostałam sięęę!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
"a nie mówiłam"
![]() gratuluję! i do zobaczenia na wydziale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.