poprawa matury w 2011roku - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-24, 22:48   #241
miffy007
Raczkowanie

Dot.: poprawa matury w 2011roku

apropo matury, jakie repetytoria z jezyka polskiego i angielskiego polecacie??? mam na myśli poziom podstawowy.
miffy007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 16:25   #242
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Z angielskiego to całą książkę Longmana.. z resztą często jest w szkole przerabiana.
Jest tam do podstawowej matury na prawdę sporo.
http://www.ksiazki-swiatowid.pl/59125-show.html o tej mówię.
Ja się z niej uczyłam nie przerobiłam całej i raczej orłem nie byłam. Ale z pisemnej miałam 80% a z ustnej 18 punktów a niczego poza tym Longmanem w 3 klasie nie robiłam. Z podstawowego ang.
No i do ustnej, na pewno pomocna jest ta strona http://www.gtam.info/ang/
u mnie na maturze się zestawy zgadzały ;]
A z polskiego to opracowania lektur Biblioteki Narodowej. Takie małe książeczki.
Chociaz z tym polskim to i ja mam problem ;/

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-08, 16:27   #243
gwiezdnyplemnik
Raczkowanie

Witam, mam pytanie, na które potrzebuję pilnie odpowiedzi, z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
W 2008 roku zdawałem maturę. Zamierzam ją poprawić na maturze w 2011. Chcę poprawić język polski oraz WOS. I tutaj moje pytania - 1) Polski pisałem na poziomie podstawowym, lecz teraz chcę pisać rozszerzony. Czy jest taka opcja? Czy muszę pisać zarówno poziom podstawowy i rozszerzony, czy mogę tylko rozszerzony? Oraz czy jestem zobowiązany do zdawania również matury ustnej? 2) Pytanie dotyczące WOS'u - WOS pisałem na poziomie rozszerzonym i chciałbym go poprawić właśnie na tym poziomie, ale czy prócz rozszerzonego muszę pisać jeszcze dodatkowo najpierw podstawę?
Uff, mam nadzieję, że wszystko dokładnie wyjaśniłem. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.
gwiezdnyplemnik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-08, 19:24   #244
viva91
na przekór do celu

Na stronie CKE są podane przedziały w jakich latach zdawało się maturę i potem są wyjaśnione zasady według których osoby ze zdana matura z okreslonych przedzialow mogą ją poprawiać. Wszystko jest napisane.

Jedyne co mogę powiedzieć to to że na pewno nie będziesz musiał pisać podstawowego WOSu bo jest to przedmiot dodatkowy, wiec konieczne będzie tylko rozszerzenie.
Stary 2010-12-09, 20:45   #245
agus1315
Zakorzenienie

też się w końcu zdecydowałam, w tym roku poprawiam biologię, zastanawiam się nad chemią
zobaczymy czy się uda, jak nie to za rok ale zapisze się na jakieś kursy maturalne
Stary 2010-12-09, 22:39   #246
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agus1315 Pokaż wiadomość
też się w końcu zdecydowałam, w tym roku poprawiam biologię, zastanawiam się nad chemią
zobaczymy czy się uda, jak nie to za rok ale zapisze się na jakieś kursy maturalne
Ooo, jak miło. Kolejna osoba poprawiająca biologię i być może chemię. Od razu raźniej mi się zrobiło. Jak tam idzie nauka biologi?
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-09, 23:34   #247
agus1315
Zakorzenienie

dopiero będę zaczynać całe szczęscie na studiach fizjologie mam, także człowiek w sumie prawie przerobiony biochemia też. najgorzej będzie z botaniką.. ale w czasie przerwy świątecznej się ostro biore za biologie i anatomie ;D

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-16, 03:48   #248
qathe
Wtajemniczenie

Hej.

Chcialabym sie upewnic.Jezeli nie zdalam w 2010 matury z matmy a dwa pozostale calkiem dobrze to na maturze w 2011 nie moge oprocz tej matmy zdawac dodatkowych przedmiotow jeszcze?To jakas paranoja przeciez :/ prosze o opowiedz

qathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 23:07   #249
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
Hej.

Chcialabym sie upewnic.Jezeli nie zdalam w 2010 matury z matmy a dwa pozostale calkiem dobrze to na maturze w 2011 nie moge oprocz tej matmy zdawac dodatkowych przedmiotow jeszcze?To jakas paranoja przeciez :/ prosze o opowiedz
Paranoja, paranoja. Jak się bałam, że matmy nie zdam to też właśnie trafiłam gdzieś na taką informację. Jako że udało mi się zdać,to się w to nie zagłębiałam, więc nie wiem jak to jest. Najlepiej będzie jak zadzwonisz do szkoły albo cke.
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-17, 09:19   #250
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
Hej.

NIe, nie możesz matematyka była obowiązkowym przedmiotem, i jeżeli jej nie zdałaś to oprócz niej nie możesz żadnego innego przedmiotu dobrać.

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-25, 13:39   #251
FeelingGood
Rozeznanie

Hej dziewczyny
Kiedyś tu pisałam, że zamierzam zdawać matme i gegre ale najprawdopodobniej za rok, teraz jednak moje plany uległy zmianie i postanowiłam zdawać w tym roku polski na rozszerzeniu i iść na drugi kierunek studiów (inny niż kiedyś chciałam) już za rok .
Więc przyłączam się do Was.

Tylko mam jeszcze pytanie.
Czy wiecie może jak jest z tymi deklaracjami? Na stronie cke wycztałam, że w szkole macierzystej można je składać do lutego, a do cke do 31 grudnia.
Do 31 grudnia już nie zdąrzę więc teraz mam problem.
Obecnie mieszkam ponad 500 km od miasta w którym zdawałam maturę w 2010r i wolałabym ją poprawiać w mieście gdzie teraz mieszkam, aby nie jeżdzić tak w kółko.
Czy to oznacza, że już muszę zdawać maturę w mojej byłej szkole, bo przegapiłam termin z cke czy mogę zdać deklarację w mojej szkole i jakoś pisać maturę w jakiejś szkole gdzie teraz mieszkam?

PS. Nie mam pojęcia jak się przygotuję do matury :O Pewnie zaczne przygotowania po sesji. Jedyny plus, że jestem na studiach humanistcznych i muszę dużo czytać :P

A jak tam u Was?

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-25, 15:02   #252
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Obecnie mieszkam ponad 500 km od miasta w którym zdawałam maturę w 2010r i wolałabym ją poprawiać w mieście gdzie teraz mieszkam, aby nie jeżdzić tak w kółko.
a to nie jest czasami tak, że ponowna maturę trzeba pisać w szkole w której zdawało się ja po raz pierwszy? bez wzgledu na to kiedy się złozyło deklarację... tak mi się coś obiło że ktoś kiedys tak pisał.
Stary 2010-12-28, 17:55   #253
FeelingGood
Rozeznanie

Z tego co wyczytałam trzeba uzyskać jakąś zgodę, ale to już trudno zdam w swojej szkole. Na szczęście to będzie od razu po majówce to ominę 1-2 dni na uczeni.

Ale teraz mam inny problem:P Wiem, że przy odbieraniu wyników maturalnych i składaniu dok. na uczelnie można było upowaznić kogoś do tego. A czy teraz, przy składaniu deklaracji maturalnej też tak mogę?

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 20:11   #254
viva91
na przekór do celu

przy składaniu dokumentów na uczelnie nie trzeba było złożyć podpisu, a pod deklaracją maturalną trzeba, więc może być problem - nikt się za ciebie nie podpisze. może da się coś zdziałać drogą listowną?
Stary 2010-12-30, 00:08   #255
Amargito
Raczkowanie

Jestem ciekawa jak to jest... Jeśli maturzysta zdawał maturę dajmy na to w roku 2008, 2009 i nie zdawał matematyki na poziomie podstawowym tylko wybrał np biologię na podstawie to teraz może tę matmę pisać na podstawie czy tylko na rozszerzeniu???
Amargito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-30, 13:14   #256
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Amargito Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa jak to jest... Jeśli maturzysta zdawał maturę dajmy na to w roku 2008, 2009 i nie zdawał matematyki na poziomie podstawowym tylko wybrał np biologię na podstawie to teraz może tę matmę pisać na podstawie czy tylko na rozszerzeniu???
przeciez nie ma obowiązku zdawania żadnego przedmiotu na rozszerzeniu to dlaczego teraz ktoś to chce sobie "dodać" matmę do matury musiałby zdawać ją rozszerzoną?
Stary 2010-12-30, 19:00   #257
Amargito
Raczkowanie

Pytam, bo wtedy zdając np maturę w 2007 ta biologia byłaby przedmiotem obowiązkowym i wówczas przedmioty dodatkowe mozna brać tylko na rozszerzeniu, czy tak? Więc matma musiałaby byc na rozszerzeniu...
Amargito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 19:31   #258
viva91
na przekór do celu

a, czyli ta biologia zajmuje miejsce wśród przedmiotów obowiązkowych.
w takim razie nie wiem, ale na stronie CKE na pewno jest, wystarczy zajrzeć

swoją drogą - opłaca się dobierać sobie przedmiot na podstawie? jak już musiałabym się znów męczyć z maturą to wolałabym postawić na rozszerzenie
Stary 2011-01-06, 22:17   #259
Annli
Raczkowanie

Przeglądając ten wątek, mam pytanie;D
Mam zamiar oddać deklarację odnośnie poprawienia matury z przedmiotów dodatkowych(maturę zdawałam w 2010 r.). I pytanie bardziej do tych, którzy już wypełniali deklarację. Jeśli chcę pisać ang. rozszerzony( w tamtym roku pisałam tylko podst.) to mam wpisać 'deklaruję nowy przedmiot' czy 'podwyższenie wyniku'?
Acha, i czy muszę obowiązkowo wpisać dodatkowo ustny angielski na poziomie rozszerzonym i do niego przystąpić? czy mogę jedynie pisemny?

Annli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-06, 23:36   #260
Lili99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Amargito Pokaż wiadomość
W takim przypadku matmę można pisać tylko na rozszerzeniu Moim zdaniem trochę to bez sensu...

Cytat:
Absolwent, który otrzymał świadectwo dojrzałości – zdał egzamin maturalny może zadeklarować:
1. podwyższenie wyników zdanych egzaminów obowiązkowych i egzaminów dodatkowych (absolwenci klas dwujęzycznych także części zdawanej w języku obcym),
2. przystąpienie do egzaminów z przedmiotów dodatkowych (nie więcej niż sześciu) na poziomie podstawowym lub rozszerzonym (z wyjątkiem matematyki, którą deklaruje się wyłącznie na poziomie rozszerzonym),
Lili99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 17:40   #261
Annli
Raczkowanie

A jeszcze jedno-mam pytanie, czy np. mama może za mnie złożyć deklarację w szkole? I czy, gdy nie składałam we wrześniu, mogę teraz? Bo byłam ostatnio w szkole pani sekretarka powiedziała, ze do 30 września można było,a ja jej na to, że sam pan dyrektor(jak byłam we wrześniu w szkole) powiedział, że ja jako absolwentka mogę w lutym. To mi powiedziała, że mam w przyszłym tyg. przyjechać, a problem w tym, że studiuję dość daleko i nie mam kiedy. Deklarację wydrukowałam, podpisałam i chyba nie powinno być problemu, żeby za mnie złożyła?

Annli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 14:46   #262
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Annli Pokaż wiadomość
A jeszcze jedno-mam pytanie, czy np. mama może za mnie złożyć deklarację w szkole? I czy, gdy nie składałam we wrześniu, mogę teraz? Bo byłam ostatnio w szkole pani sekretarka powiedziała, ze do 30 września można było,a ja jej na to, że sam pan dyrektor(jak byłam we wrześniu w szkole) powiedział, że ja jako absolwentka mogę w lutym. To mi powiedziała, że mam w przyszłym tyg. przyjechać, a problem w tym, że studiuję dość daleko i nie mam kiedy. Deklarację wydrukowałam, podpisałam i chyba nie powinno być problemu, żeby za mnie złożyła?
Wydaje mi się, że nie, musi być Twój podpis. Absolwent może nie składać deklaracji wstępnej, a deklarację ostateczną składa do 7 lutego. Czyli masz jeszcze trochę czasu.
Pluma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 19:53   #263
viva91
na przekór do celu

Lecz Annli deklarację już podpisała, teraz tylko kwestia tego kto dostarczy ją do szkoły. Ktoś inny nie może jej wypełnić i podpisać. Ale podrzucić do sekretariatu to chyba może?
Stary 2011-01-14, 16:47   #264
karolcia52
Rozeznanie

Witam was już kiedyś pisałam na tym forum ale nadal nie mogę w internecie odszukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
W 2009 roku pisałam maturę . Wszystkie przedmioty zaliczyłam oprócz matematyki, którą chcę w tym roku poprawić.Na oke jest dla mnie pewna niejasność. Bo wiem że mam zdawać na takich samych zasadach jak w 2009 roku , ale niżej w procedurach jest napisane, że dostanę arkusz taki sam jak osoby co w tym roku piszą matematykę.W 2009 roku miałam 120 minut na rozwiązanie arkuszu a w tym roku będzie 170. Czyli zyskam bo w tym roku będę miała 170 minut na rozwiązanie i arkusz , gdzie jest 25 pytań zamkniętych ??
Może wiecie jak to jest bo ja już zgłupiałam ?
Myślałam już żeby napisać do nich e-mail ale czy oni mi odpiszą..

Edytowane przez karolcia52
Czas edycji: 2011-01-14 o 16:50 Powód: literówka
karolcia52 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 16:52   #265
gwiezdnyplemnik
Raczkowanie

W deklaracji napisane jest, że ostateczną deklarację można skąłdać do 7 lutego w macierzystej szkole oraz do 31 grudnia 2010 w OKE. MAm rozumieć, że nie musiałem złożyć tej deklaracji w OKE i wystarczy jak złożę ją do 7 lutego w mojej szkole, tak?
Stary 2011-01-18, 20:27   #266
Lilith36
Rozeznanie

Cześć Ja też chciałabym poprawiać maturę w tym roku... zdawałam pierwszy raz w tamtym. Do kiedy trzeba było złożyć te deklaracje? Mogę jeszcze złożyć...? Czy jest już za późno?

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 20:44   #267
gwiezdnyplemnik
Raczkowanie

Lilith, masz czas do 7 lutego. Deklarację składasz w swojej macierzystej szkole.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-18, 21:13   #268
Lilith36
Rozeznanie

Aha. Dzięki A muszę też poprawiać maturę w szkole, w której pisałam? Czy mogę w innej? Bo akurat mieszkam teraz w zupełnie innym miejscu, a maturę pisałam prawie na drugim końcu Polski, i nie bardzo mi się uśmiecha tam fatygować

Stary 2011-01-19, 15:31   #269
Lilith36
Rozeznanie

Up up to jak z tą maturą? Mogę pisać w innej szkole?

Stary 2011-01-19, 18:22   #270
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
Up up to jak z tą maturą? Mogę pisać w innej szkole?
Chyba nie.

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości