![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: poprawa matury w 2011roku
apropo matury, jakie repetytoria z jezyka polskiego i angielskiego polecacie??? mam na myśli poziom podstawowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zadomowienie
|
Z angielskiego to całą książkę Longmana.. z resztą często jest w szkole przerabiana.
Jest tam do podstawowej matury na prawdę sporo. http://www.ksiazki-swiatowid.pl/59125-show.html o tej mówię. Ja się z niej uczyłam nie przerobiłam całej i raczej orłem nie byłam. Ale z pisemnej miałam 80% a z ustnej 18 punktów a niczego poza tym Longmanem w 3 klasie nie robiłam. Z podstawowego ang. No i do ustnej, na pewno pomocna jest ta strona http://www.gtam.info/ang/ u mnie na maturze się zestawy zgadzały ;] A z polskiego to opracowania lektur Biblioteki Narodowej. Takie małe książeczki. Chociaz z tym polskim to i ja mam problem ;/
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Witam, mam pytanie, na które potrzebuję pilnie odpowiedzi, z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
W 2008 roku zdawałem maturę. Zamierzam ją poprawić na maturze w 2011. Chcę poprawić język polski oraz WOS. I tutaj moje pytania - 1) Polski pisałem na poziomie podstawowym, lecz teraz chcę pisać rozszerzony. Czy jest taka opcja? Czy muszę pisać zarówno poziom podstawowy i rozszerzony, czy mogę tylko rozszerzony? Oraz czy jestem zobowiązany do zdawania również matury ustnej? 2) Pytanie dotyczące WOS'u - WOS pisałem na poziomie rozszerzonym i chciałbym go poprawić właśnie na tym poziomie, ale czy prócz rozszerzonego muszę pisać jeszcze dodatkowo najpierw podstawę? Uff, mam nadzieję, że wszystko dokładnie wyjaśniłem. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
na przekór do celu
|
Na stronie CKE są podane przedziały w jakich latach zdawało się maturę i potem są wyjaśnione zasady według których osoby ze zdana matura z okreslonych przedzialow mogą ją poprawiać. Wszystko jest napisane.
Jedyne co mogę powiedzieć to to że na pewno nie będziesz musiał pisać podstawowego WOSu bo jest to przedmiot dodatkowy, wiec konieczne będzie tylko rozszerzenie.
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
też się w końcu zdecydowałam, w tym roku poprawiam biologię, zastanawiam się nad chemią
![]() zobaczymy czy się uda, jak nie to za rok ale zapisze się na jakieś kursy maturalne
![]() |
#246 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
dopiero będę zaczynać
![]() ![]() ![]()
![]() |
#248 |
Wtajemniczenie
|
Hej.
Chcialabym sie upewnic.Jezeli nie zdalam w 2010 matury z matmy a dwa pozostale calkiem dobrze to na maturze w 2011 nie moge oprocz tej matmy zdawac dodatkowych przedmiotow jeszcze?To jakas paranoja przeciez :/ prosze o opowiedz
![]() |
#249 |
Wtajemniczenie
|
Paranoja, paranoja. Jak się bałam, że matmy nie zdam to też właśnie trafiłam gdzieś na taką informację. Jako że udało mi się zdać,to się w to nie zagłębiałam, więc nie wiem jak to jest. Najlepiej będzie jak zadzwonisz do szkoły albo cke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIe, nie możesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Kiedyś tu pisałam, że zamierzam zdawać matme i gegre ale najprawdopodobniej za rok, teraz jednak moje plany uległy zmianie i postanowiłam zdawać w tym roku polski na rozszerzeniu i iść na drugi kierunek studiów (inny niż kiedyś chciałam) już za rok ![]() Więc przyłączam się do Was. Tylko mam jeszcze pytanie. Czy wiecie może jak jest z tymi deklaracjami? Na stronie cke wycztałam, że w szkole macierzystej można je składać do lutego, a do cke do 31 grudnia. Do 31 grudnia już nie zdąrzę więc teraz mam problem. Obecnie mieszkam ponad 500 km od miasta w którym zdawałam maturę w 2010r i wolałabym ją poprawiać w mieście gdzie teraz mieszkam, aby nie jeżdzić tak w kółko. Czy to oznacza, że już muszę zdawać maturę w mojej byłej szkole, bo przegapiłam termin z cke czy mogę zdać deklarację w mojej szkole i jakoś pisać maturę w jakiejś szkole gdzie teraz mieszkam? PS. Nie mam pojęcia jak się przygotuję do matury :O Pewnie zaczne przygotowania po sesji. Jedyny plus, że jestem na studiach humanistcznych i muszę dużo czytać :P A jak tam u Was? ![]()
![]() |
#252 |
na przekór do celu
|
a to nie jest czasami tak, że ponowna maturę trzeba pisać w szkole w której zdawało się ja po raz pierwszy? bez wzgledu na to kiedy się złozyło deklarację... tak mi się coś obiło że ktoś kiedys tak pisał.
![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
Z tego co wyczytałam trzeba uzyskać jakąś zgodę, ale to już trudno zdam w swojej szkole. Na szczęście to będzie od razu po majówce to ominę 1-2 dni na uczeni.
Ale teraz mam inny problem:P Wiem, że przy odbieraniu wyników maturalnych i składaniu dok. na uczelnie można było upowaznić kogoś do tego. A czy teraz, przy składaniu deklaracji maturalnej też tak mogę?
![]() |
#254 |
na przekór do celu
|
przy składaniu dokumentów na uczelnie nie trzeba było złożyć podpisu, a pod deklaracją maturalną trzeba, więc może być problem - nikt się za ciebie nie podpisze. może da się coś zdziałać drogą listowną?
![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Jestem ciekawa jak to jest... Jeśli maturzysta zdawał maturę dajmy na to w roku 2008, 2009 i nie zdawał matematyki na poziomie podstawowym tylko wybrał np biologię na podstawie to teraz może tę matmę pisać na podstawie czy tylko na rozszerzeniu???
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Pytam, bo wtedy zdając np maturę w 2007 ta biologia byłaby przedmiotem obowiązkowym i wówczas przedmioty dodatkowe mozna brać tylko na rozszerzeniu, czy tak? Więc matma musiałaby byc na rozszerzeniu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
na przekór do celu
|
a, czyli ta biologia zajmuje miejsce wśród przedmiotów obowiązkowych.
w takim razie nie wiem, ale na stronie CKE na pewno jest, wystarczy zajrzeć ![]() swoją drogą - opłaca się dobierać sobie przedmiot na podstawie? jak już musiałabym się znów męczyć z maturą to wolałabym postawić na rozszerzenie ![]()
![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
Przeglądając ten wątek, mam pytanie;D
Mam zamiar oddać deklarację odnośnie poprawienia matury z przedmiotów dodatkowych(maturę zdawałam w 2010 r.). I pytanie bardziej do tych, którzy już wypełniali deklarację. Jeśli chcę pisać ang. rozszerzony( w tamtym roku pisałam tylko podst.) to mam wpisać 'deklaruję nowy przedmiot' czy 'podwyższenie wyniku'? Acha, i czy muszę obowiązkowo wpisać dodatkowo ustny angielski na poziomie rozszerzonym i do niego przystąpić? czy mogę jedynie pisemny?
![]() |
#260 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
A jeszcze jedno-mam pytanie, czy np. mama może za mnie złożyć deklarację w szkole? I czy, gdy nie składałam we wrześniu, mogę teraz? Bo byłam ostatnio w szkole pani sekretarka powiedziała, ze do 30 września można było,a ja jej na to, że sam pan dyrektor(jak byłam we wrześniu w szkole) powiedział, że ja jako absolwentka mogę w lutym. To mi powiedziała, że mam w przyszłym tyg. przyjechać, a problem w tym, że studiuję dość daleko i nie mam kiedy. Deklarację wydrukowałam, podpisałam i chyba nie powinno być problemu, żeby za mnie złożyła?
![]() |
#262 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
na przekór do celu
|
Lecz Annli deklarację już podpisała, teraz tylko kwestia tego kto dostarczy ją do szkoły. Ktoś inny nie może jej wypełnić i podpisać. Ale podrzucić do sekretariatu to chyba może?
![]()
![]() |
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
Witam was już kiedyś pisałam na tym forum ale nadal nie mogę w internecie odszukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
W 2009 roku pisałam maturę . Wszystkie przedmioty zaliczyłam oprócz matematyki, którą chcę w tym roku poprawić.Na oke jest dla mnie pewna niejasność. Bo wiem że mam zdawać na takich samych zasadach jak w 2009 roku , ale niżej w procedurach jest napisane, że dostanę arkusz taki sam jak osoby co w tym roku piszą matematykę.W 2009 roku miałam 120 minut na rozwiązanie arkuszu a w tym roku będzie 170. Czyli zyskam bo w tym roku będę miała 170 minut na rozwiązanie i arkusz , gdzie jest 25 pytań zamkniętych ?? Może wiecie jak to jest bo ja już zgłupiałam ? Myślałam już żeby napisać do nich e-mail ale czy oni mi odpiszą..
Tam gdzie żyję bujam w obłokach. Edytowane przez karolcia52 Czas edycji: 2011-01-14 o 16:50 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
W deklaracji napisane jest, że ostateczną deklarację można skąłdać do 7 lutego w macierzystej szkole oraz do 31 grudnia 2010 w OKE. MAm rozumieć, że nie musiałem złożyć tej deklaracji w OKE i wystarczy jak złożę ją do 7 lutego w mojej szkole, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]()
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
Lilith, masz czas do 7 lutego. Deklarację składasz w swojej macierzystej szkole.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Rozeznanie
|
Aha. Dzięki
![]() ![]()
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
Up up
![]()
![]() |
#270 |
na przekór do celu
|
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.