Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-22, 19:01   #241
mistrzu84
BAN stały

Dot.: dziwne pieprzyki - mozna cos z tym zrobic?

Na swoim ciele mam jeden odstający pieprzyk 4 na 4 mm, czy trzeba go usunąć ? co może mi się stać gdy on się kiedyś oderwie np: przy wycieraniu ręcznikiem ?
mistrzu84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-22, 20:50   #242
anastasia
Raczkowanie

Dot.: usunięcie pieprzyka - Śląsk (Sosnowiec,Katowice)

Cytat:
Napisane przez enda____
kurcze cos mi sie nie podoba ta moja ranka po usunieciu znamienia laserem ..nie zaciekawie to wyglada. Mial sie zrobic strupek a nie ma go tylko mi sie tak to paćka i wogole ostatnio jak odkleilam plasterek zeby to umyc to mi tak to sie troche zakrwawilo i pobolewa mnie czasem ...ehhh nie wiem co z tym zrobic
przecieraj czesto spirytusem i staraj sie niezaklejac caly czas plastrem.ja tydzien temu usunelam (mialam szwy i ladnie mi sie wszystko goi) - przecieralam kilka razy dziennie spirytusem i nic mi sie niebabralo.

jesli spirytus niepomoze to mykaj do lekarza!!!

aha i niepowinnas tego wogole myc przez 2 tygodnie!!
Stary 2005-12-22, 20:53   #243
anastasia
Raczkowanie

mam jeszcze do was dodatkowe pytanko - ranka jest wygojona ale mam jeszcze 2 strupki po usunieciu szwow, w zwiazku z tym czy moge juz uzywac kremu na blizny czy poczekac az strupki odpadna???
na ulotce pisze ze stosowac mozliwie najwczesniej ale na wygojona rane - wiec kiedy rana jest wygojona ??jak niema na niej juz strupka???
Stary 2005-12-22, 22:02   #244
n13
Przyczajenie

Ludzie!Idzcie do lekarza!Nikt wam nie pomoze na odleglosc Powodzenia!
n13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 18:57   #245
enda____
Rozeznanie

lajne... to bylo znamie takie o srednicy ok 1 cm , obok łokcia
anastasia... mi lekarz powiedzial zeby pierwszy dzien tego nie myc a drugi juz moge myc (..spirytusem?...a to nie boli? (

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 21:59   #246
natka294
Rozeznanie

my nie chcemy pomocy na odleglosc.tylko pytamy co i jak ,moze ktos mial ten sam problem.dokladnie czytaj co jest napisane.. :/;/
natka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-23, 22:02   #247
anastasia
Raczkowanie

spirytusem nic nieboli tylko troszke pieklo za pierwszym razem.mi sie wydaje ze jednak takich rzeczy niepowinno sie myc na drugi dzien.moje dwie kolerzanki tez usuwaly znamiona u roznych lekarzy i kazdej lekarz powiedzial zeby niemyc tego miejsca przez 2 tygodnie.
ale moze to zalezy od rodzaju usuwania.

w kazdym badz raziele pepiej idz do lekarza.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-24, 02:38   #248
enda____
Rozeznanie

dla mnie to tez bylo dziwne ze pozwolil myc to w sumie jeszcze "swieze" ...ale mama mowila: lekarz to chyba wie najlepiej a moglam tego nie ruszac...ale cos jak sie nie polepszy to chyba jednak wybiore sie do lekarza...pozdrawiam

... hmm
Stary 2005-12-29, 17:29   #249
_paola_
Przyczajenie

Dot.: Pieprzyk w intymnym miejscu

ja podobnie jak _Karolka_ jestem tu pierwszy raz a to dlatego ze mam taki sam problem mianowicie piepszyk w intymnym miejscu ;/ jest on dla mnie o tyle mocno krepujacy ze chcialabym sie go pozbyc! mam go dokladne miedzy wargami sromowymi na samym ich poczatku ;/ jest on duzy i odstajacy po jednej stronie brązowy po drugiej dosc jasny. slyszlam ze niekore takie piepszyki prowadza do jakies choroby badz nawet smierci(po jego usunieciu) wiec poradzcie mi co powinanm zrobic pewnie przede wszystkim isc do dermatologa ale jest to dla mnie krepujace bo nie jest to zwykly piepszyk np na plecach a pozbyc sie chce go na pewno!! pomozcie i dajcie odpowiedz jesli tylko bedziecie mogli mi pomoc z gory dziekuje za odpowiedz
_paola_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-29, 20:55   #250
namp
Przyczajenie

Exclamation Dot.: usuwanie pieprzyków!!!

witam chciałbym usunąc pieprzyk na brodzie , jest on jak dla mnie duzy srednia 6-7 mm wypukły , Czy ktos może poradzić mi co mam zrobić gdzie sie pierw udać na terenie Katowic i okolic , potem gdzie tanio wykonac zabieg itd .....i czy zostaje duża blizna po usunieciu oraz ile trzeba czekac na zabieg i czas noszenia opatrunku Z góry wielkie dzieki!!!
namp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-31, 09:15   #251
Mediane
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _paola_
ja podobnie jak _Karolka_ jestem tu pierwszy raz a to dlatego ze mam taki sam problem mianowicie piepszyk w intymnym miejscu ;/ jest on dla mnie o tyle mocno krepujacy ze chcialabym sie go pozbyc! mam go dokladne miedzy wargami sromowymi na samym ich poczatku ;/ jest on duzy i odstajacy po jednej stronie brązowy po drugiej dosc jasny. slyszlam ze niekore takie piepszyki prowadza do jakies choroby badz nawet smierci(po jego usunieciu) wiec poradzcie mi co powinanm zrobic pewnie przede wszystkim isc do dermatologa ale jest to dla mnie krepujace bo nie jest to zwykly piepszyk np na plecach a pozbyc sie chce go na pewno!! pomozcie i dajcie odpowiedz jesli tylko bedziecie mogli mi pomoc z gory dziekuje za odpowiedz
Spokojnie możesz iść do dermatologa, pieprzyk to pieprzyk. Takie rzeczy usuwa chirurg lub dermatolog estetyczny. Ale zwykły dermatolog też powie Ci co to jest i co należy z tym zrobić. Wiem, że może to być trochę krępujące, ale nie ma innej rady jeśli chcesz się go pozbyć. Zastanawia mnie tylko: piszesz, że jest on bardzo wystający i jasny? Tzn?
Mediane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-01, 18:44   #252
miuccia_prada
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Jak usunąć pieprzyk??

witam! mam kilka szezecących piepszyków na szyi są one "wypukłe"a a niektóre płaskie. czy można usunąc je jakimiś domowymi sposobami bo jednak taki zabieg u chirurga czy dermatologa jest kosztowny
z góry dziekuje za odpowiedźi
miuccia_prada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 14:26   #253
_paola_
Przyczajenie

Droga Median
chudzi mi tu o to ze nie jest on tak jak zwykly maly piekpszyk to jest jak piepsz:[ i to doslownie jak pieprz nie zmielony w postaci takiej kuleczki;/ chcialam pokazac tragedie z w tym zwiazana ale tak naprawde niepokoji mnie to ze jest on rozno kolorowy tzn kolor jasny (jasny brąz) miesza sie z ciemnym brazem i nie jest proporcjonalny :| a chyba wlansie takie sa niebezpieczne ... Postaram sie zebrac na odwage i odwiedziec deratologa z tym problemem dziekuje za dopowiedz Median cmok
Stary 2006-01-03, 19:23   #254
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

ja znów miałam iśc na zabieg usuwania pieprzyka 13 grudnia, ale... wystraszylam się i nie poszłam. nie boję sie bólu, blizn itp lecz jakiś chorób, którymi mogłabym zostać ewentualnie zakażona podczas zabiegu w zasadzie nie ma specjalnych wskazań do ich usunięcia, sa natomiast 'położone' w miejscach ktore są narażone na otarcia. w ogóle, mam mnóstwo malutkich pieprzyków na całym ciele, zwłaszcza denerwują mnie te na rękach chętnie usunęłabym je metodą laserową lub krioterapi. mam zatem pytanko- mogłybyście polecić mi jakiś dobry gabinet w Wielkopolsce, gdzie bezpiecznie usuniętoby mi maluśkie, płaskie brązowe pieprzki nie krojąc mnie przy tym pozdrawiam wszystkie Dalmatynki
Stary 2006-01-03, 21:00   #255
Annnnna
Raczkowanie

Exclamation Wypukle pieprzyki a depilacja

Mam pytanie:czy jesli na skorze mam "wypukle" pieprzyki, to czy musze omijac je podczas depilacji woskiem?
Annnnna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 21:41   #256
akolo
Przyczajenie

I jak Anastacia po usunieciu pieprzyka?
Jak to wyglada i czy jestes jak na razie zadowolona.

Ja ciagle sie waham.
Ale do 2 tyg mysle ze powyjasniam wszystko jeszcze u kilku dermatologow.
Miedzy innymi w Sosnowcu z tego linka: http://www.dermatologia-estetyczna.pl/pc/lekarze.htm#s

Boje sie tez pozniejszych komplikacji. Niektorzy mowia nawet o najgorszym :/

pozdr
Artur
akolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 11:04   #257
anastasia
Raczkowanie

czesc!!
a wiec - u mnie juz wszystko ladnie sie zagoilo .obawialam sie tych szwow ale nie jest zle.jak narazie slad jest troche wiekszy niz byl pieprzyk,jest lekko czerwony i jest male wgłebienie.smaruje kilka razy dziennie Cepanem.moje kolezanki sa w szoku bo myslaly ze bedzie duzy slad - a jak naloze sobie troche korektorka i puderku to prawie nic niewidac (chyba ze z bliska).
pomimo ze niewygląda to zle to spodziewalam sie mniejszego sladu i troche sie zastanawiam czy nielepiej bylo isc do Plastyka :-/,ale jestem cierpliwa i mam nadzieje ze za te 4-6 miesiecy blizna sie zmniejszy.

niezaluje swojej decyzji i jesli mialabym znowu usunac to bym to zrobila kolejny raz .
nierozumiem twoich obaw - jak juz wczesniej pisalam jesli wszystko ci sie zawsze ladnie goilo i nie tworzyly ci sie przerosniete blizny to niepowinno byc komplikacji ;-)

pozdrawiam
Stary 2006-01-04, 20:00   #258
Gonia1
Zakorzenienie

Dot.: Wypukle pieprzyki a depilacja

Ja nie omijam, choć przyznam się, że też czasem zastanawiam się nad tym...
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 20:24   #259
Justy
Zakorzenienie

ogólna zasada: nie drażnić pieprzyków (mechanicznie, chemicznie itd.). czyli rozsadniej omijać podczas woskowania.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-04, 23:16   #260
akolo
Przyczajenie

No i dalej mam dylemat, tym razem co do hirurga bo raczej tez to wytne....nie wiem do kogo isc...wolalbym cos sprawdzonego, wiesz...jakiegos dobrego fachowca.Czekam az ktos poleci dobrego...i sprawdzonego.
Chcialbym to wszystko zrobic w tym miesiacu.
akolo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-05, 15:57   #261
anastasia
Raczkowanie

ja ciebie totalnie nierozumiem - skoro tak bardzo chcesz usunac tego pieprzyka i tak bardzo obawiasz sie sladu to pozostaje ci jedynie chirurg plastyk,bo takiego chirurga mozna nazwac fachowcem w sprawie usuwania wszelkich znamion z twarzy. wiec niewiem nad czym sie tak zastanawiasz??

pozatym kazdy chirurg usuwa tylko przez wyciecie a nastepnie przez opalenie lub zalozenie szwow - rzaden inny chirurg niezaproponuje ci innej i bezpieczniejszej metody.wiec skoro tak ci ten peiprzyk przeszkadza to mykaj do chirurga umow sie na wiztyte i po sprawie.jesli masz troche kasy to nawet bym sie niezastanawiala i poszlabym do plastyka.
ten wontek ciagnie sie dosyc dlugo i jakbys sie juz dawno zdecydowal to pewnie juz niemialbys sladu po pieprzyku poza malutka blizenka.

pozdrawiam
Stary 2006-01-06, 15:26   #262
Annnnna
Raczkowanie

Dzieki serdeczne
Annnnna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-07, 03:36   #263
enda____
Rozeznanie

wiecie co bylam dzisiaj po 3 tyg od zabiegu na wizycie kontrolnej. Strupek mi juz prawie odpadl wiec poprosilam o przepisanie tej masci na blizny zeby zaczac jak naszybciej stosowac (gdzies ktos napisal ze uzywa sie jej odrazu po odpadnieciu strupka i im szybciej tym lepiej), a lekarz powiedzial ze narazie mam nic nie uzywac i przyjsc dopiero w KWIETNIU i wtedy mi przepisze jakas masc..Czy to nie jest "troche" za pozno?:|

... hmm

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-01-07, 15:05   #264
anastasia
Raczkowanie

wiesz co ja smaruje caly czas po odpadnieciu strupka. bylam w tym tygodniu na wizycie kontrolnej i lekarz sie pytal czy smaruje caly czas to miejsce?
taki krem lub zel na blizny mozesz kupic bez recepty - ja mam Cepan i Contractubex. uzywam ich kilka razy dziennie i blizenka jakby sie nieco spłycila.na kazdej znich pisze zeby zaczac uzywanie mozliwie najwczesniej zaraz po zagojeniu rany.wiec na twoim miejscu bym nieczekala.

pozdraiwam
Stary 2006-01-07, 21:03   #265
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez naked21
ja znów miałam iśc na zabieg usuwania pieprzyka 13 grudnia, ale... wystraszylam się i nie poszłam. nie boję sie bólu, blizn itp lecz jakiś chorób, którymi mogłabym zostać ewentualnie zakażona podczas zabiegu w zasadzie nie ma specjalnych wskazań do ich usunięcia, sa natomiast 'położone' w miejscach ktore są narażone na otarcia. w ogóle, mam mnóstwo malutkich pieprzyków na całym ciele, zwłaszcza denerwują mnie te na rękach chętnie usunęłabym je metodą laserową lub krioterapi. mam zatem pytanko- mogłybyście polecić mi jakiś dobry gabinet w Wielkopolsce, gdzie bezpiecznie usuniętoby mi maluśkie, płaskie brązowe pieprzki nie krojąc mnie przy tym pozdrawiam wszystkie Dalmatynki
Widzę, ze jesteś z Ostrowa, dlatego piszę. Ja usunęlam swoje pieprzyki u dr Marii Buchwald-Rogalki właśnie w Ostrowie. To gabinet onkologiczny. Byłam u niej na USG piersi i ona sama zaproponowała, ze mogłabym moje pieprzyki usunąć. Wszystko odbyło się sterylnie i niemal bezboleśnie (bolało tylko nakłucie przy miejscowym znieczuleniu). Po zabiegu miałam tylko malutkie srupki, które po tygodniu odpadły. Teraz mam tylko niewielkie (wielkości poprzednich pieprzków) białe plamki, które widać w zasadzie tylko wtedy, kiedy jestem opalona, a i to niespecjalnie. W dodatku od razu znamiona były wysłane do analizy histopatologicznej, więc uważam, że wszystko odbyło się jak należy i polecam ci ten gabinet.
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-07, 21:18   #266
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _paola_
W sprawie pieprzyków, to mogę powiedzieć, że jestem weteranką. Ja również miałam pieprzyk na wardze sromowej. Wkurzał mnie strasznie, bo ciągle go podrażniałam bielizną. Był spory, wielkości ziarenka pieprzu i wystający. Usunęła mi go moja ginekolożka (Wrocław, Mediconcept), właściwie sama mi to zaproponowała. Jeden ruch skalpela, odrobina bólu i od tego czasu mam święty spokój. Zagoiło się błyskawicznie i bez żadnego problemu. Może zapytajcie ginekologa, zamiast dermatologa? Też wysłała do analizy, więc wszystko było tak jak być powinno.
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 00:29   #267
enda____
Rozeznanie

anastasia dziekuje za odp )... myslalam ze ta masc to jest na recepte ale jak nie to sobie ja kupie jak najszybciej. A pamietasz ile kosztowala?

... hmm
Stary 2006-01-08, 10:16   #268
anastasia
Raczkowanie

Cepan kosztuje 20 zl za 35g - jest to krem o zapachu cebuli ;-)
Contractubex 30 zl za 20g - jest w postaci żelu

Stary 2006-01-08, 12:17   #269
_paola_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Edwina2111
W sprawie pieprzyków, to mogę powiedzieć, że jestem weteranką. Ja również miałam pieprzyk na wardze sromowej. Wkurzał mnie strasznie, bo ciągle go podrażniałam bielizną. Był spory, wielkości ziarenka pieprzu i wystający. Usunęła mi go moja ginekolożka (Wrocław, Mediconcept), właściwie sama mi to zaproponowała. Jeden ruch skalpela, odrobina bólu i od tego czasu mam święty spokój. Zagoiło się błyskawicznie i bez żadnego problemu. Może zapytajcie ginekologa, zamiast dermatologa? Też wysłała do analizy, więc wszystko było tak jak być powinno.
to moze ja tez sie wybiore z tym do ginekologa mam wrazenie ze podejdzie do tego lepiej niz dermatolog tylko ja mam pytanie-czy po usunieciu takiego piepszyka nie bedzie blizny?? moja kolezanka miala podobny problem, z tym ze piepszyk byl na dekolcie i nie odstajacy tylko taki placek. jej lekarz obiecal brak blizn natomiast ona ma blizne i to duza :| i powiem szrzecze ze wyglada ona okropnie chyba nawet gorzej niz wtedy gdy miala piepszyk moze powinam na cos zwracac szczegolna uwage patrzc i sluchajac co obi ginekolog
Stary 2006-01-08, 12:21   #270
_paola_
Przyczajenie

acha i jeszcze jedno placilas cos za taki zabieg ?? bo bol nie bedzie mi przeszkadzal byle nie bylo juz tego piepsza :[
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości