spowiedz po ok 5 latach - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-11, 11:42   #241
agusiajnw
Zakorzenienie

Dot.: spowiedz po ok 5 latach

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ateiści są, tyle że bycie prawdziwym ateistą w każdej sytuacji wymaga ogromnej siły. A jednak większość ludzi jest słabych.
to w sumie tak samo jak katolikiem... Czemu życie musi być takie trudne?

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ale to proste jest - jak ktoś głośno powie, ze katolikiem nie jest, to głupio mu będzie potem urządzić fajną ślubną imprezkę w kościele, a zrezygnować z takiej imprezki ciężko, bo przeca w kościele jest tak roooomaaaantiiik, nie to co w urzędzie
ale przecież w urzędzie można to ładniej załatwić, bo można poza budynkiem... wydaje mi się, że ładny ślub = kościelny to już mit

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Dokładnie.

Ale co do sakramentów - to spowiedź jest chyba wymyślona przez KK - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę?

Też nie wiem na 100%, ale z tego co czytałam to oni bardzo restrykcyjnie przestrzegają swoich zasad, myślę, że odsetek lejących na wszystko jest dużo mniejszy niż w KK. I myślę, że tak jest w wielu innych kościołach.

Natomiast co do spowiedzi - jak już napisałam wyżej - o ile się nie mylę jest ona wymysłem kościoła, w biblii chyba nie ma nic na ten temat, że trzeba się spowiadać kapłanowi na ucho ze swoich grzechów ... ale napiała mteż, że pewna nie jestem .. mogłaby się Elfir wypowiedzieć w temacie
Ale pozostałe sakramenty faktycznie mogą być dla kogoś, kto wierzy w Boga ważne i chyba stąd ten ruch "niepraktykujących katolików" - nie chcą się otwarcie deklarować, że odrzucają KK bo kto im sakramentów udzieli?
myślę że tu jest pies pogrzebany...
założę się że gdyby powstała religia "nowoczesna", ale z sakramentami to większość by się tam przeniosła

Cytat:
Wg PŚ Jezus powiedział do uczniów: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
/J 20, 21-23/

Stąd sakrament pokuty
Ale czemu w konfesjonale i na uszko, to już nie wiem
To znaczy domyślam się, ale głośno tego mówić nie będę
Wydaje mi się, że dlatego żeby nikt nieuprawniony nie podsłuchiwał

Cytat:
Autorka wątku nie idzie do spowiedzi, bo chce się nawrócić, tylko dlatego, że musi, jeśli ma zostać chrzestną

Jezus udzielał chrztów? A nie Jan Chrzciciel przypadkiem?
Przykro mi, ale Jezus nigdy nikomu ślubu nie udzielił

No wiesz, ale romantyzm wiąże się nie tylko z wyglądem kościoła, jest jeszcze romantyczna przysięga, romantyczne organy, kazanie romantyczne też może być
No i romantyczna suknia i romantyczny welon, których do urzędu nie uchodzi założyć, nie zapominaj o tym
A, i po kościele można też gołębie białe wypuścić, to dopiero romantyczność
a jak nasraka? chyba niekoniecznie
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 11:45   #242
_vixen_
Zakorzenienie

Z tymi gołębiami to już jest kicz straszny i chyba trzeba mieć zerowe wyczucie estetyki, żeby takie coś organizować.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 11:48   #243
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
a jak nasraka? chyba niekoniecznie
Zawsze można powiedzieć, że to na szczęście

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Z tymi gołębiami to już jest kicz straszny i chyba trzeba mieć zerowe wyczucie estetyki, żeby takie coś organizować.
Ja w ogóle nie wiem, skąd się wziął ten pomysł z gołębiami? Bo papież kiedyś gołębia wypuścił i to dlatego?
Stary 2011-02-11, 11:54   #244
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Ja w ogóle nie wiem, skąd się wziął ten pomysł z gołębiami? Bo papież kiedyś gołębia wypuścił i to dlatego?
dobrze, że nie pawia
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 11:56   #245
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka1980 Pokaż wiadomość
dobrze, że nie pawia

Zaplułam monitor
Stary 2011-02-11, 12:45   #246
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:

Zaplułam monitor
przeczytałam tylko Twoją wypowiedź i zastanawiam się, czymu zaplułaś monitor spojrzałam wyżej i tez zaplułam
Stary 2011-02-11, 12:50   #247
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Wg PŚ Jezus powiedział do uczniów: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
/J 20, 21-23/

Stąd sakrament pokuty
Ale czemu w konfesjonale i na uszko, to już nie wiem
To znaczy domyślam się, ale głośno tego mówić nie będę
Ten cytat to ja znam, ale to nie znaczy właśnie, że trzeba na ucho się z grzeszków spowiadać i że trzeba np co miesiąc czy co roku .. .to już sobie kościół wymyslił.
I ja to rozumiem raczje tak, że to od człowieka zależy, jeśli ma potrzebę idzie do kapłana i spowiada się, robi to z własnej woli a kapłan ocenia, czy można odpuścić i to robi albo nie. Ale w końcu i tak każdy ma być niby sądzony po śmierci więc po co ?

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:

myślę że tu jest pies pogrzebany...
założę się że gdyby powstała religia "nowoczesna", ale z sakramentami to większość by się tam przeniosła
Hehe to co, zakłądamy?

A tak serio to taką postawę (czyli poczucie bycia chrześcijaninem i potrzebę sakramentów i korzystania w tym celu z usług KK) jeszcze rozumiem, natomiast nie rozumiem osób, które ani z kościołem ani z chrześcijaństwem się nie utożsamiają, ale udają katolików, bo wypada. To już jest zupełnie bez sensu jak dla mnie.
Stary 2011-02-11, 12:55   #248
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Ten cytat to ja znam, ale to nie znaczy właśnie, że trzeba na ucho się z grzeszków spowiadać i że trzeba np co miesiąc czy co roku .. .to już sobie kościół wymyslił.
I ja to rozumiem raczje tak, że to od człowieka zależy, jeśli ma potrzebę idzie do kapłana i spowiada się, robi to z własnej woli a kapłan ocenia, czy można odpuścić i to robi albo nie. Ale w końcu i tak każdy ma być niby sądzony po śmierci więc po co ?

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Hehe to co, zakłądamy?

A tak serio to taką postawę (czyli poczucie bycia chrześcijaninem i potrzebę sakramentów i korzystania w tym celu z usług KK) jeszcze rozumiem, natomiast nie rozumiem osób, które ani z kościołem ani z chrześcijaństwem się nie utożsamiają, ale udają katolików, bo wypada. To już jest zupełnie bez sensu jak dla mnie.
ja bym założyła

przyznać się bez bicia - kto dawno temu oglądał telenowelę "zbuntowany anioł"?
Stary 2011-02-11, 13:17   #249
roxyroxy
Zadomowienie

Cytat:
Autorka wątku nie idzie do spowiedzi, bo chce się nawrócić, tylko dlatego, że musi, jeśli ma zostać chrzestną

Jezus udzielał chrztów? A nie Jan Chrzciciel przypadkiem?
Przykro mi, ale Jezus nigdy nikomu ślubu nie udzielił

No wiesz, ale romantyzm wiąże się nie tylko z wyglądem kościoła, jest jeszcze romantyczna przysięga, romantyczne organy, kazanie romantyczne też może być
No i romantyczna suknia i romantyczny welon, których do urzędu nie uchodzi założyć, nie zapominaj o tym
A, i po kościele można też gołębie białe wypuścić, to dopiero romantyczność
przepraszam, szybko pisalam i palnelam- chodzilo mi glownie o to,ze sakramenty tego typu byly opisane w Bilbli
jus sie poprawiam- Jan Chrzciciel udziel sakramentu Jezusowi . co do slubow to czy Jezus nie bawil sie na weselu pary i blogoslawil ich? Czyli uswiecil sakrament malzenstwa

no ale o juz moje wywody niekoniecznie sluszne
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 13:24   #250
Catenaccio
BAN stały

Chcąc, nie chcąc, warunkiem dobrej spowiedzi jest żal za grzechy i postanowienie poprawy. Raczej nie żałujecie 5 letniej absencji przy konfecjonale i raczej nie planujecie chodzić przynajmniej od święta.

Czyli ... następna spowiedź na Komunie?
Catenaccio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 13:25   #251
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxyroxy Pokaż wiadomość
przepraszam, szybko pisalam i palnelam- chodzilo mi glownie o to,ze sakramenty tego typu byly opisane w Bilbli
jus sie poprawiam- Jan Chrzciciel udziel sakramentu Jezusowi .
Nie tylko Jezusowi

A Jezus też chrzcił, miałaś rację - Duchem Świętym chrzcił A Jan - wodą

"Ja chrzciłem was wodą, On zaś chrzcić was będzie Duchem Świętym."
/Mk 1, 8/

Cytat:
co do slubow to czy Jezus nie bawil sie na weselu pary i blogoslawil ich? Czyli uswiecil sakrament malzenstwa
Był na weselu, gdzie zamienił wodę w wino, ale o żadnym błogosławieństwie czy uświęceniu mowy nie było

W ogóle to sakramenty są wymysłem Kościoła, w Biblii ani razu nie pada takie słowo jak sakrament

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-02-11 o 13:27
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 14:01   #252
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Catenaccio Pokaż wiadomość
Chcąc, nie chcąc, warunkiem dobrej spowiedzi jest żal za grzechy i postanowienie poprawy. Raczej nie żałujecie 5 letniej absencji przy konfecjonale i raczej nie planujecie chodzić przynajmniej od święta.

Czyli ... następna spowiedź na Komunie?
wiecie są różne żale... jest też żal z bojaźni przed Bogiem jakoś to się fachowo nawet nazywa ale wyleciało mi to teraz z głowy...
Stary 2011-02-11, 14:06   #253
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie są różne żale... jest też żal z bojaźni przed Bogiem jakoś to się fachowo nawet nazywa ale wyleciało mi to teraz z głowy...
Żal niedoskonały
Stary 2011-02-11, 14:08   #254
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Żal niedoskonały
tak, to było to
Stary 2011-02-11, 14:15   #255
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
a mnie jeszcze ciekawi czemu niektore z was uwazaja ,ze autorka nie jest katoliczka?

Dlatego,ze przez kila lat grzeszyla i nie byla u spowiedzi?

wg Ewangeli Sw Lukasza

'Powiadam wam: Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia. '

Tak wiec kosciol nie spisuje z listy tych ktorzy chwilowo od niego odeszli a raczej czeka na ich powrot.
Skad wiecie ,ze autorka za kilka lat nie stanie sie przykladowa katoliczka?
Na razie autorka wątku nie jest katoliczką, bo jest tzw. "wierzącą niepraktykującą". W pierwszym poście przyznała, że od 5 lat nie był u spowiedzi, nie chodzi do kościoła, a teraz chce jedynie dostać spowiedź żeby być chrzestną. Gdzie tutaj nawrócenie się? Gdzie tutaj chęć bycia przykładną katoliczką? Nie ma jej. Dlatego uważam, że autorka wątku nie jest i nie chce być katoliczką.
A co będzie za kilka lat to nie wiem, pogadamy jak za kilka lat będzie chciała naprawdę wrócić na łono kościoła Bo fakt, KK czeka na powrót niewiernych, ale prawdziwy, a nie hipotetyczny. Bo "za kilka lat" to każdy sobie może być przykładowym katolikiem, a jakoś ten fakt nie czyni z ludzi na całym świecie katolików
Stary 2011-02-11, 14:20   #256
Ninquelote
Wtajemniczenie

Cytat:
jus sie poprawiam- Jan Chrzciciel udziel sakramentu Jezusowi . co do slubow to czy Jezus nie bawil sie na weselu pary i blogoslawil ich? Czyli uswiecil sakrament malzenstwa

no ale o juz moje wywody niekoniecznie sluszne
Jan Chrzciciel nie udzielała żadnego sakramentu. Jego chrzest to coś innego niż chrzest chrześcijański. I chyba nie ma opisu, że Jezus kogoś chrzci. Robili to apostołowie.

Cytat:
Nie tylko Jezusowi

A Jezus też chrzcił, miałaś rację - Duchem Świętym chrzcił A Jan - wodą

"Ja chrzciłem was wodą, On zaś chrzcić was będzie Duchem Świętym."
/Mk 1, 8/

Był na weselu, gdzie zamienił wodę w wino, ale o żadnym błogosławieństwie czy uświęceniu mowy nie było

W ogóle to sakramenty są wymysłem Kościoła, w Biblii ani razu nie pada takie słowo jak sakrament
No trudno, żeby gdzieś się pojawiło sacramentum skoro to łacińskie słowo. W Nowym Testamencie kilkadziesiąt razy pada grecki odpowiednik.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 14:22   #257
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
No trudno, żeby gdzieś się pojawiło sacramentum skoro to łacińskie słowo. W Nowym Testamencie kilkadziesiąt razy pada grecki odpowiednik.
Jaki?
Stary 2011-02-11, 14:23   #258
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Na razie autorka wątku nie jest katoliczką, bo jest tzw. "wierzącą niepraktykującą". W pierwszym poście przyznała, że od 5 lat nie był u spowiedzi, nie chodzi do kościoła, a teraz chce jedynie dostać spowiedź żeby być chrzestną. Gdzie tutaj nawrócenie się? Gdzie tutaj chęć bycia przykładną katoliczką? Nie ma jej. Dlatego uważam, że autorka wątku nie jest i nie chce być katoliczką.
A co będzie za kilka lat to nie wiem, pogadamy jak za kilka lat będzie chciała naprawdę wrócić na łono kościoła Bo fakt, KK czeka na powrót niewiernych, ale prawdziwy, a nie hipotetyczny. Bo "za kilka lat" to każdy sobie może być przykładowym katolikiem, a jakoś ten fakt nie czyni z ludzi na całym świecie katolików
Dokładnie
"Jestem katoliczką, choć nie praktykuję od 5 lat", większej pychy do dziś nie spotkałam

Poza tym, serio pamiętasz wszystkie swoje grzechy, które popełniłaś przez ten czas? I wg Ciebie najcięższym grzechem jest niechodzenie do kościoła?

Jak ktoś już tu napisał, możesz nie dostać rozgrzeszenia i tak w sumie byłoby najlepiej. Może zastanowiłabyś się nad swoim postępowaniem.

Nie, nie umoralniam i nie ganię, ale ludzie, albo czarne albo białe, albo ateistka, albo katoliczka, itp. nie ma pomiędzy wg mojego widzi mi się...

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 14:25   #259
Ninquelote
Wtajemniczenie

Mysterios (pewnie się w pisowni pomyliłam, nie pamiętam dokładnie). Mogę ci napisać w przyszłym tygodniu jak będę miała książkę.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 14:27   #260
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marronelle Pokaż wiadomość
Nie, nie umoralniam i nie ganię, ale ludzie, albo czarne albo białe, albo ateistka, albo katoliczka, itp. nie ma pomiędzy wg mojego widzi mi się...
A to dobre

Cytat:
Napisane przez Ninquelote Pokaż wiadomość
Mysterios (pewnie się w pisowni pomyliłam, nie pamiętam dokładnie). Mogę ci napisać w przyszłym tygodniu jak będę miała książkę.
A czy to słowo pojawia się w NT w kontekście chrztu, małżeństwa, kapłaństwa, pokuty itd.?
Stary 2011-02-11, 14:28   #261
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
A to dobre
Nie, lepsze jest bycie katoliczką niepraktykującą
Idiotyzm.

"Nie płacz w liście

Przeszczęśliwa!
Stary 2011-02-11, 14:32   #262
zzzielona
Wtajemniczenie

Ja byłam u spowiedzi przed pogrzebem dziadka a wcześniej trzy lata nie widziałam konfesjonału. Wszystko wyznałam i ksiądz odparł, że to dobrze, że po tych trzech latach przyszłam, że się przełamałam.

Jedyne z czego nie możesz dostać rozgrzeszenia to fakt, że mieszkasz (jeśli oczywiście mieszkasz) z facetem bez ślubu. Tego księża nie mogą w żaden sposób przetrawić bo to grzech nad grzechami, niewybaczalny.
Stary 2011-02-11, 14:32   #263
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Idiotyzm.
Chodziło mi o to, że świat nie dzieli się wyłącznie na ateistów i katolików. Wyobraź sobie, że można być wierzącym nie-katolikiem

Ach, ten Katoland
Stary 2011-02-11, 14:35   #264
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Chodziło mi o to, że świat nie dzieli się wyłącznie na ateistów i katolików. Wyobraź sobie, że można być wierzącym nie-katolikiem

Ach, ten Katoland
A zauważyłaś takie coś jak "itp."?

Bez ironii, proszę.

"Nie płacz w liście

Przeszczęśliwa!
Stary 2011-02-11, 14:42   #265
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym, serio pamiętasz wszystkie swoje grzechy, które popełniłaś przez ten czas?
a od kiedy to trzeba pamiętać wszystkie grzechy?

Cytat:
Idiotyzm.
Mnie też rozbawiła tamta wypowiedź - życie niestety nie jest czarne albo białe

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez zzzielona Pokaż wiadomość
Jedyne z czego nie możesz dostać rozgrzeszenia to fakt, że mieszkasz (jeśli oczywiście mieszkasz) z facetem bez ślubu. Tego księża nie mogą w żaden sposób przetrawić bo to grzech nad grzechami, niewybaczalny.
ironizujesz? Akurat tu księża mają rację
Stary 2011-02-11, 14:46   #266
zzzielona
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiajnq
ironizujesz? Akurat tu księża mają rację
Tak, ironizuję, bo nie zgadzam się z tym kompletnie i nikt nie jest w stanie zmienić mojego zdania na ten temat. Uważam, że jest to po prostu głupota i dziwny wymysł kościoła.
Stary 2011-02-11, 14:48   #267
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
a od kiedy to trzeba pamiętać wszystkie grzechy?
Mnie też rozbawiła tamta wypowiedź - życie niestety nie jest czarne albo białe
Nie mówię, że wszystkie, ale nie wmówisz mi, że przez 5 lat życia w odcięciu od kościoła było się przykładnym katolikiem
Sam fakt, że dziewczyna nie widzi nic złego w mieszkaniu z facetem bez ślubu wg katolicyzmu jest grzechem ciężkim, a z tego jednego zachowania wynikają kolejne grzechy itd.

Życie jest takie, jakie... sobie zgotujemy.

"Nie płacz w liście

Przeszczęśliwa!
Stary 2011-02-11, 14:51   #268
zzzielona
Wtajemniczenie

Cytat:
ale nie wmówisz mi, że przez 5 lat życia w odcięciu od kościoła było się przykładnym katolikiem
Nie trzeba chodzić do kościoła czy spowiedzi, żeby być po prostu dobrym człowiekiem, a przecież to się chyba liczy najbardziej.
Stary 2011-02-11, 14:57   #269
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie trzeba chodzić do kościoła czy spowiedzi, żeby być po prostu dobrym człowiekiem, a przecież to się chyba liczy najbardziej.
Oczywiście, zgadzam się, ale jeśli ktoś tytułuje się mianem katolika to niech jak katolik postępuje. Nikt nikogo przecież do wiary i religii nie zmusza.

"Nie płacz w liście

Przeszczęśliwa!
Stary 2011-02-11, 15:03   #270
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ironizuję, bo nie zgadzam się z tym kompletnie i nikt nie jest w stanie zmienić mojego zdania na ten temat. Uważam, że jest to po prostu głupota i dziwny wymysł kościoła.

Cytat:
Nie mówię, że wszystkie, ale nie wmówisz mi, że przez 5 lat życia w odcięciu od kościoła było się przykładnym katolikiem
Sam fakt, że dziewczyna nie widzi nic złego w mieszkaniu z facetem bez ślubu wg katolicyzmu jest grzechem ciężkim, a z tego jednego zachowania wynikają kolejne grzechy itd.

Życie jest takie, jakie... sobie zgotujemy.
no nie pamięta się - ale po to na koniec w spowiedzi jest "[...]więcej grzechów już nie pamiętam[...]"
Koleżanka wyżej tez nie widzi w tym nic złego
A myślałam że to ja jestem hipokrytką

Cytat:
no raczej nie... jeśli mówisz że jesteś katoliczką
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości