Zalozenie firmy w ciazy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-08, 22:43   #241
Krusiak
BAN stały

Dot.: Zalozenie firmy w ciazy

na 2tyg przed porodem masz prawo przejsc na wczesniejszy m. piszesz podanie do zus ;-) poza tym musisz miec zaswiadczenie od lekarza o tym ze przewidywany termin porodu jest w tym terminie.
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 06:14   #242
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
na 2tyg przed porodem masz prawo przejsc na wczesniejszy m. piszesz podanie do zus ;-) poza tym musisz miec zaswiadczenie od lekarza o tym ze przewidywany termin porodu jest w tym terminie.
A to ma jakąś korzyść dla nas?

Właśnie doczytałam, że to w sytuacji gdy ginek nie daje nam zwolnienia.
A są takie przypadki, że w 38 tygodniu nie da?
Mój od 30 tygodnia pytał mnie czy chce - bez wskazań medycznych.

Pawełek

Kubuś

Edytowane przez katiem
Czas edycji: 2012-08-09 o 06:21
katiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 07:46   #243
Krusiak
BAN stały

No ma korzysci. Oplacasz cala skladkee wczesniej co jest bezpieczne w przypadku jak urodzisz. I nie musisz placic nastepnej

Edytowane przez Krusiak
Czas edycji: 2012-08-09 o 07:50
Stary 2012-08-09, 07:47   #244
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Mi zwolnienie nie przysługuje jeszcze, bo do niego trzeba mieć trzy pełne miesiące chorobowego więc ja nie idę na zwolnienie w ogóle. Po prostu zaniosę druczek (nie pamiętam nazwy) i zaświadczenie od lekarza o przewidywanej dacie porodu i siup zaczynam macierzyński.

Gratuluję 38 tygodnia To już lada dzień Ja mam 34
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 20:24   #245
natalia g
Przyczajenie

witam. jestem w 20 tyg ciazy. przeczytałam cały temat. przed zajsciem w ciąze pracowałam na umowe o prace na czas okreslony. poniewaz byla to praca fizyczna od razu przeszłam na zwolninie L4. jak sie pozniej okazało w momencie przejscia na L4 moja ciąża nie miałm 3 miesiecy a w iec firma nie miała obowiązku przedłużenia mi umowy do dnia porodu. tak wiec nie bedzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński i zostane bez dochodu . rowniez mysle o zalozeniu DG i mam takie pytanie jesli obecnie pobieram zasilek L4 z zus ale umowa z firma juz dawno mi wygasła to na jak długo przed zalozeniem firmy musze zrezygnowac z L4 aby podstawe do wyplaty zasilku macierzynskiego naliczyli mi nie z 12mc tylko z tej wysokiej skladki ktora odprowadze?
natalia g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 18:25   #246
natalia g
Przyczajenie

witam. jestem na zwolnieniu l4 pobieranym z zusu poniewaz umowa juz mi sie skonczyła. na jak długo przed załozeniem firmy musze zrezygnowac z pobierania zasilku l4? aby srednia do wysokiegio macierzynskiego byla mi liczona nie z 12 mc a z odprowadzonej do zusu wysokiej skladki?
natalia g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 23:01   #247
strict
Przyczajenie

Czytam od 2 godzin wasze wypowiedzi i nurtuje mnie jedna rzecz.Czy muszę mieć kasę fiskalną?no bo jak mam przedstawić rachunki dla klientów??Jeżeli np.zakładam firmę w której przedłużam paznokcie to jak w razie kontroli udowodnię że naprawdę to nie fikcja?Jak Wy wystawiacie rachunki?Chyba nie wystarczy mój "kajecik" w którym będę zapisywać imię i nazwisko klientki?Przecież tam mogłabym wpisywać wymyślone dane...Błagam o odpowiedz to bardzo ważne.Bardzo mnie to nurtuje.Z góry dziękuję

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Krusiak Ty wydajesz się być najbardziej obeznana,jak było z Tobą?Co z tymi rachunkami?Jak mam je wystawiać?
strict jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-28, 19:53   #248
paulinka_89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez strict Pokaż wiadomość
Czytam od 2 godzin wasze wypowiedzi i nurtuje mnie jedna rzecz.Czy muszę mieć kasę fiskalną?no bo jak mam przedstawić rachunki dla klientów??Jeżeli np.zakładam firmę w której przedłużam paznokcie to jak w razie kontroli udowodnię że naprawdę to nie fikcja?Jak Wy wystawiacie rachunki?Chyba nie wystarczy mój "kajecik" w którym będę zapisywać imię i nazwisko klientki?Przecież tam mogłabym wpisywać wymyślone dane...Błagam o odpowiedz to bardzo ważne.Bardzo mnie to nurtuje.Z góry dziękuję

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Krusiak Ty wydajesz się być najbardziej obeznana,jak było z Tobą?Co z tymi rachunkami?Jak mam je wystawiać?
Też mnie nurtuje to pytanie i byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
paulinka_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 20:39   #249
paulinka_89
Przyczajenie

Mnie również nurtuje ta sprawa.
Zastanawiam się również:
- czy zakładając działalność na "mobilny salon" wystarczy, że będę miała książkę przychodów i rozchodów a klientkom będę dawała potwierdzenie zabiegu w postaci specjalnego druku?
- czy muszę posiadać kasę fiskalną?
- i jeśli wybiorę najwyższą składkę, to czy zyski muszą być równomierne do opłaconej składki 3400 zł (pomijając zakup sprzętu na fakturę) ?
Nie jestem przecież w stanie stwierdzić, że w opłaconym miesiącu będę miała określoną liczbę klientek i czy ZUS może uznać taką działalność za fikcyjną, jeśli rzeczywiście będę wykonywać te zabiegi?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
paulinka_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 11:31   #250
Nue
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulinka_89 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się również:
- czy zakładając działalność na "mobilny salon" wystarczy, że będę miała książkę przychodów i rozchodów a klientkom będę dawała potwierdzenie zabiegu w postaci specjalnego druku?
- i jeśli wybiorę najwyższą składkę, to czy zyski muszą być równomierne do opłaconej składki 3400 zł (pomijając zakup sprzętu na fakturę) ?
Nie jestem przecież w stanie stwierdzić, że w opłaconym miesiącu będę miała określoną liczbę klientek i czy ZUS może uznać taką działalność za fikcyjną, jeśli rzeczywiście będę wykonywać te zabiegi?

Nie, nie muszą. ZUS nie ma prawa zakwestionować wysokości opłacanej przez Ciebie składki.
Co do reszty, to nie pomogę specjalnie. Najlepiej skontaktuj się z jakimś biurem rachunkowym albo znajomą księgową, oni Ci doradzą najlepiej.

Sama mam DG od 2 lat, jestem w ciąży, termin mam na listopad i przymierzam się do opłacenia najwyższej składki za wrzesień i październik. Do tej pory płaciłam preferencyjne składki ZUS, dlatego na lipiec zawiesiłam firmę, żeby mieć przerwę pow. 30 dni w opłacaniu składek. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie po mojej myśli...

Nue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-05, 22:33   #251
Beataboni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinka_89 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się również:

1. Kasę fiskalną trzeba mieć jeśli PRZYCHÓD w pierwszym roku działania firmy przekroczy 20tys., a w kolejnych latach 40tys.
2. Przy zasadach ogólnych należy posiadać Księgę Przychodów i Rozchodów, Książkę Kontroli, Ewidencję Sprzedaży i druki rachunku. Nie masz obowiązku wystawiania rachunków - jedynie na życzenie. Przychody wpisuje się kwotowo za dany dzień do ewidencji sprzedaży. Pod koniec miesiąca za pomocą oświadczenia przenosi się je do PKPiR.
3. Zyski nie muszą być równomierne, ale dobrze by było, bo skąd masz kasę na opłacanie najwyższej składki? ZUS i tak nie ma prawa odmowy zasiłku macierzyńskiego w najwyższej kwocie, ale mogą wtedy podejrzewać, że firma jest fikcyjna i wstrzymać wypłatę zasiłku.
Beataboni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-08, 10:52   #252
natalor
Raczkowanie

Teraz Zus bardziej monitoruje firmy zakładane przez kobiety w ciąży więc trzeba uważać.
natalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-09, 07:28   #253
ange_23
Przyczajenie

hej dziewczyny jest może któraś z Was z gdyni i skorzystała z tego macierzyńskiego ponieważ zastanawiam się jak bardzo nadgorliwy jest tutejszy zus i co dokładnie obejmuje kontrola... pozdrawiam wszystkie sprytne mamusie
ange_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 17:15   #254
kasia987654
Przyczajenie

Hej Dziewczyny Przeczytałam cały temat i chciałam się upewnić czy dobrze rozumiem

Jestem w 13 tygodniu ciąży i w tej chwili jestem na zwolnieniu lekarskim. zatrudniona jestem na umowę o prace na zastępstwo do 30 stycznia, niestety nie zostanie mi ona przedłużona...
Później do dnia porodu zasiłek będzie wypłacał mi ZUS. Jednak ja myślę o własnej działalności (Sklep internetowy). Kiedy najlepiej ja zacząć żeby "załapać się " na urlop macierzyński , ile płacić ZUSowi??

Nie chcę "wymuszać" dużych wypłat, chcę mieć stały dochód ok 1700zl, tyle mi wystarczy żeby dać sobie radę przy bobasie

POMOŻCIE, bo tak mądrze tu piszecie
kasia987654 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 16:10   #255
patiwwa
Raczkowanie

odświeżam wątek, ale trochę z innej beczki:

Prowadzę firmę od jakiegoś czasu i zastanawiam się czy można iśc na urlop macierzyński (nie ten wysoki)np tylko na 8 tygodni? potrzebuję tego urlopu, ale nie chcę więcej bo bardziej opłaci mi się praca i nie będę miała z nią problemu
jeśli jest ktoś obeznany to będę wdzieczna!

Swoją drogą ciekawe czy dzieczyny dalej dają radę z tym wysokim macierzyńskim
patiwwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-14, 17:58   #256
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Mozesz pracowac w trakcie urlopu macierzynskiego moja fimra normalnie dziala, zasilek dostane jeszcze dwa albo trzy razy (maz sie bardziej orientuje), a w tym momencie akurat zmieniam nawet profil dzialalnosci, bo innym towarem zaczynam handlowac, wlasnie mi paczki z Chin przyszly. Nie trzeba zawieszac dzialania firmy, oplacasz wtedy tylko skl zdrowotna. Gdybys zawiesila to nie moglabys nic robic (faktur i rachunkow wystawiac) a tak, to mozesz dzialac bedac na urlopie.
Czy mozna zrezygnowac? Chyba tak, chyba wlasnie po 8 tygodniach, moze wtedy twoj maz reszte wziac itd.
Stary 2013-01-14, 20:45   #257
patiwwa
Raczkowanie

dzięki za szybką odpowiedź
szczerze mówiąc nie sądziłam, że tak można, ale to brzmi dobrze akurat w mojej branży jest przestój w okresie kiedy urodzę więc bardzo dobrze się dla mnie składa taki płynny powrót do pracy, jednak nie chcę całego czasu nic nie robic a mąż akurat też prowadzi firmę i nie opłacałby mu się przejęcie mojego urlopu

czyli rozumiem, że normalnie masz dochody z tytułu działalności i wypłacają macierzyński?
Stary 2013-01-18, 10:18   #258
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dokladnie tak moj maz tez ma dzialalnosc, ale zus wiadomo, oplacal mniejszy wiec jemu rowniez nie oplacaloby sie przechodzic a akurat teraz mamy spore szanse na wiekszy rozwoj mojej firmy, wiec super, ze mozemy to robic.
Stary 2013-01-30, 17:40   #259
Amelia_062013
Przyczajenie

Witam,
Przeczytałam wątek od początku, ale nadal mam mały mętlik w głowie i wydaje mi się, że moja sytuacja może być trochę inna niż większości tutaj udzielających się mam. Mam jednak nadzieję, że znajdzie się dobra dusza, która zechce mi pomóc

Moja sytuacja wygląda tak:

Od 04.2009 do 10.2011 prowadziłam firmę nr 1, z tym że faktycznie działała ona od 04.2009 do końca 04.2010 i wtedy też były opłacane wszystkie składki, płacone podatki itd.; natomiast od 05.2010 firma była zawieszona i z dniem 1.10.2011 dokonałam jej ostatecznego zamknięcia. Przez ten czas, czyli 2 lata byłam na niskich składkach jako nowy przedsiębiorca.

Obecnie jestem w ciąży (23tc), termin porodu to początek czerwca 2013 i jestem dopisana do ubezpieczenia męża z pracy. Chcę otworzyć nową firmę (nr 2) i rozumiem, że teraz będę musiała opłacać już normalne składki czyli jeśli dobrze sprawdziłam to 1026,98 zł (261,73 zł zdrowotne i społeczne z zadeklarowanym chorobowym 765,25 zł). Mam pomysł na firmę i wiem, że klienci będą - zarówno prawdziwi jak i internetowi (bo chcę też sprzedawać pewne produkty on-line np. przez allegro).

Moje pytania:

1) Kiedy najlepiej otworzyć firmę, żeby nie podpaść Już 1.04 czy lepiej od 1.05 ??

2) Jeżeli nie zwiększałabym składek tylko płaciła 1026,98 zł to orientuje się któraś ile mogłabym dostać zasiłku ??

Zakładając, że rząd nie wprowadzi żadnych zmian:
3) Gdybym chciała otrzymywać zasiłku ok 2000-4000 zł ile musiałabym płacić składek ?? Jak to wyliczyć

4) Wysoki zasiłek: ile można teraz otrzymać i ile dokładnie trzeba opłacić składek ??

5) Przy założeniu firmy od 04.2013 musiałabym zapłacić pełne składki za kwiecień i potem za maj; a co jeśli dziecko urodzi się w terminie albo po czyli w czerwcu to też 3 raz za cały czerwiec czy tylko za te dni, które przypadną do porodu ?? A co w przypadku jeśli 2 tyg szybciej poszłabym na macierzyński (opłata za cały kwiecień, maj a od czerwca można już mniej ?) a dziecko jednak urodziło by się w czerwcu ??

6) Czy mąż musi mnie wyrejestrować ze swojego ubezpieczenia czy zrobi się to automatycznie w momencie założenia firmy ??

7) Będąc na macierzyńskim opłacam dalej pełne składki czy tylko zdrowotną lub społeczną ?

8) Będąc na macierzyńskim firma może normalnie funkcjonować ??

Chyba za dużo nie zakręciłam Z góry dziękuję za pomoc
Amelia_062013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 13:22   #260
anka 1979
Przyczajenie

Witam dziewczyny,
Jesteście niewypowiedzianą skarbnicą wiedzy....
Mam zamiar założyć taką firmę od 1 maja. Mam termin na 11 czerwca. Ostatnie 2 tyg mam zamiar skorzystać z wcześniejszego macierzyńskiego...
Natomiast mam inny problem. Jestem aktualnie zatrudniona na umowę o pracę. Nie wiem jak ten fakt rozwiązać...
Nie chcę się zwalniać, chcę mieć pewność, że będę mogła tu wrócić po macierzyńskim. Chyba jedyne wyjście, to przejście na 7/8 etatu z minimalnym wynagrodzeniem...
Czy któraś z was jest w podobnej sytuacji?
anka 1979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 18:46   #261
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

Cytat:
Napisane przez kasia987654 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny Przeczytałam cały temat i chciałam się upewnić czy dobrze rozumiem

Jestem w 13 tygodniu ciąży i w tej chwili jestem na zwolnieniu lekarskim. zatrudniona jestem na umowę o prace na zastępstwo do 30 stycznia, niestety nie zostanie mi ona przedłużona...
Później do dnia porodu zasiłek będzie wypłacał mi ZUS. Jednak ja myślę o własnej działalności (Sklep internetowy). Kiedy najlepiej ja zacząć żeby "załapać się " na urlop macierzyński , ile płacić ZUSowi??

Nie chcę "wymuszać" dużych wypłat, chcę mieć stały dochód ok 1700zl, tyle mi wystarczy żeby dać sobie radę przy bobasie

POMOŻCIE, bo tak mądrze tu piszecie
jestem w podobnej sytuacji, tzn dostalam swiadectwo pracy, bo umowa na zastepstwo.... l4 mam do 4 marca, co robic? czy zrezygnowac z l4 i poprosic kogos zeby mnie ktos zatrudnil czy wlasna firma?

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-01, 07:50   #262
patiwwa
Raczkowanie

podłączam się do pytania - jak długi musi byc okres bezskładkowy, żeby nie wyliczyli średniej z całego roku?
1 mc czy 3 mc? bo już czytałam wiele wersji
czy któraś z mam się orientuje?
niestety nie działa mi strona zus, nie mogę tam znaleźc żadnych informacji...
Stary 2013-03-01, 08:14   #263
Krusiak
BAN stały

3miesiace
Stary 2013-03-05, 22:04   #264
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Napisane przez Amelia_062013 Pokaż wiadomość
Witam,
Przeczytałam wątek od początku, ale nadal mam mały mętlik w głowie i wydaje mi się, że moja sytuacja może być trochę inna niż większości tutaj udzielających się mam. Mam jednak nadzieję, że znajdzie się dobra dusza, która zechce mi pomóc

Moja sytuacja wygląda tak:

Od 04.2009 do 10.2011 prowadziłam firmę nr 1, z tym że faktycznie działała ona od 04.2009 do końca 04.2010 i wtedy też były opłacane wszystkie składki, płacone podatki itd.; natomiast od 05.2010 firma była zawieszona i z dniem 1.10.2011 dokonałam jej ostatecznego zamknięcia. Przez ten czas, czyli 2 lata byłam na niskich składkach jako nowy przedsiębiorca.

Obecnie jestem w ciąży (23tc), termin porodu to początek czerwca 2013 i jestem dopisana do ubezpieczenia męża z pracy. Chcę otworzyć nową firmę (nr 2) i rozumiem, że teraz będę musiała opłacać już normalne składki czyli jeśli dobrze sprawdziłam to 1026,98 zł (261,73 zł zdrowotne i społeczne z zadeklarowanym chorobowym 765,25 zł). Mam pomysł na firmę i wiem, że klienci będą - zarówno prawdziwi jak i internetowi (bo chcę też sprzedawać pewne produkty on-line np. przez allegro).

Moje pytania:

1) Kiedy najlepiej otworzyć firmę, żeby nie podpaść Już 1.04 czy lepiej od 1.05 ??
Otwórz ją kiedy chcesz, to Twoja decyzja i raczej nie powinnaś nikomu podpaśc. A ZUS i tak bedzie prowadził sprawę wyjaśniającą (bedą sprawdzac wszystkie Twoje składki)
2) Jeżeli nie zwiększałabym składek tylko płaciła 1026,98 zł to orientuje się któraś ile mogłabym dostać zasiłku ??
Dostaniesz 60% podstawy wymiaru - 60% średniej krajowej liczonej z 3 miesięcy (to sobie liczy zus).
Zakładając, że rząd nie wprowadzi żadnych zmian:
3) Gdybym chciała otrzymywać zasiłku ok 2000-4000 zł ile musiałabym płacić składek ?? Jak to wyliczyć
Wszystko zależy od podstawy wymiaru Twoich składek, podstawę płaci się od 60% do 250% średniej krajowej liczonej z trzech ostatnich miesięcy. Np. Jeśli bedziesz miała podstawę 9000zł, to comiesięczny zasiłek macierzyński wyniesie jakieś 5700-6700 nie wiem dokładnie.
4) Wysoki zasiłek: ile można teraz otrzymać i ile dokładnie trzeba opłacić składek ??
Najwyższa podstawa to jakieś 9000zł (z najwyższym dobrowolnym chorobowym) przy czym składka wyniesie jakieś 3400zł miesięcznie. Wystarczy jedna składka. A zasiłek wyniesie jakieś 5700-6700zł miesięcznie.
5) Przy założeniu firmy od 04.2013 musiałabym zapłacić pełne składki za kwiecień i potem za maj; a co jeśli dziecko urodzi się w terminie albo po czyli w czerwcu to też 3 raz za cały czerwiec czy tylko za te dni, które przypadną do porodu ?? A co w przypadku jeśli 2 tyg szybciej poszłabym na macierzyński (opłata za cały kwiecień, maj a od czerwca można już mniej ?) a dziecko jednak urodziło by się w czerwcu ??
Zapłacisz dwie pełne składki za kwiecień i maj. Od czerwca pójdziesz na macierzyński bez względu kiedy urodzi sie dzidziuś. Deklaracje za czerwiec i tak składasz pod koniec czerwca, także złożysz pismo do zasiłków o przyznanie świadczenia i nie będziesz musiała płacić trzeciej składki.
6) Czy mąż musi mnie wyrejestrować ze swojego ubezpieczenia czy zrobi się to automatycznie w momencie założenia firmy ??
Wydaje mi sie, że stanie sie to automatycznie, jedynie będziesz musiała jechać do NFZ bo dostaniesz druk, że sama sie ubezpieczasz.
7) Będąc na macierzyńskim opłacam dalej pełne składki czy tylko zdrowotną lub społeczną ?
Tylko zdrowotną - 261zł
8) Będąc na macierzyńskim firma może normalnie funkcjonować ??
Może normalnie funkcjonowac.
Chyba za dużo nie zakręciłam Z góry dziękuję za pomoc
Wszystkie odpowiedzi na czerwono
Stary 2013-03-11, 01:11   #265
RagaTulip
Przyczajenie

.
" Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje! "

Edytowane przez RagaTulip
Czas edycji: 2013-03-30 o 21:24
RagaTulip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 17:17   #266
ninka06
Przyczajenie

Widze ze wszystkie tu cos wiecie wiec moze ktoras z was mi powie ile musze miec przepracowanych pełnych miesiecy zeby pojsc na zwolnienie to moja pierwsza praca. Wiem ze wczesniej bylo to 3 miesiace ale podono w tym miesi8acu cos sie zmienilo
ninka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-07, 11:14   #267
RagaTulip
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ninka06 Pokaż wiadomość
Widze ze wszystkie tu cos wiecie wiec moze ktoras z was mi powie ile musze miec przepracowanych pełnych miesiecy zeby pojsc na zwolnienie to moja pierwsza praca. Wiem ze wczesniej bylo to 3 miesiace ale podono w tym miesi8acu cos sie zmienilo

Nadal musi być to nieprzerwanie 90 dni.
" Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje! "
RagaTulip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 12:22   #268
77madzia
Przyczajenie

Mam pytanko co zrobić jeśli prowadzę firmę od2009r i opłacam najniższe składki jeśli teraz przerwę płacenie składki zdrowotnej na 3 miesiące a potem znów zaczne opłacać z wyższą składką to zus wyliczy mi macierzyński na podstawie średniej z całego roku czy tylko na podstawie tych miesięcy z wysoką składką?I jeszcze jedno co z badaniami i opieką zdrowotną przecież jesteśmy w ciaży?Jak nie bedę opłacać składek przez te 3miesiące to co zopieka zdrowotna moich dzieci(mam już2)?Błagam odpowiedzcie bo jestem zielona i krótko mówiąc świat mi się wali...
77madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 13:42   #269
Krusiak
BAN stały

jak przerwiesz na 3m to jest liczone od nowa
zapisz dzieci na ubezpieczenie ojca bo chyba do 3r. maja bezplatne pozniej platne
Stary 2013-04-08, 17:54   #270
Nue
Rozeznanie

Ja zawiesiłam firmę na 31 dni, nie opłacałam składek za ten czas i to wystarczyło, żeby naliczyli mi okres składkowy (od najwyższej podstawy) od nowa.
Mąż może dopisać sobie do ubezpieczenia zdrowotnego nie tylko dzieci, ale i Ciebie.

Nue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości