![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D
Hej LittleBittle. Jag mår bra. Jag är bara lite trött. Det är måndag. .. Ja, jag bor i Sverige. Och du? Jag hoppas det också
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Ja, jag bor i Göteborg och du? Hur länge har du varit i Sverige? Tycker du om landet?
![]()
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Jag bor i Strängnäs men jag arbetar i Stockholm. Strängnäs ligger 80 km från Stockholm. Jag är här nästan 3 år och jag älskar Sverige. Och du?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
Ja, jag gillar Sverige
![]() Vad gör du i Sverige? Har du svenska vänner?
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
Hej! hur är läget?
Ja się kiedyś (2012/2013) uczyłam szwedzkiego na kursie. W poprzednim roku wyjechałam na studia do innego miasta i przerwałam. W tym chciałam iść na kurs i kontynuować, ale nie było miejsc. W sierpniu/wrześniu drukowałam sobie trochę materiałów, powtarzałam słówka, ale jak się dowiedziałam, że nie ma miejsc, to mi się odechciało i już prawie nic nie zrobiłam od tego czasu. Jedynie kupiłam sobie trolla i zrobiłam ze dwa rozdziały dla powtórki. Ale teraz po feriach idę na kurs od podstaw (do innej szkoły). Może trochę głupio, ale ja potrzebuję mieć 'bata nad głową', żeby coś robić systematycznie. Liczę, że poprzypominam i rozszerzę sobie słownictwo i przede wszystkim więcej pogadam i będzie to dla mnie jakąś motywacją, żeby też samej się pouczyć dodatkowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jag har bara svenska vänner. Min fästman är svensk så vi pratar mycket svenska. Har du svenska vänner ? ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
Z tego co zrozumiałam to w Polsce. Wcale ci się nie dziwię ze stracilas motywację. Zresztą jeśli mieszkasz w Polsce to jestem w szoku ze miałaś jakakolwiek motywację by coś zrobić. Może powinnaś się na kurs zapisać. Albo wyznaczyć sobie konkretny plan. W tym tygodniu/miesiącu nauczę się tworzyć formy mnogie. W następnym to I to. Ustal sobie jakieś nagrody za osiągnięty sukces i kary za nieosiagniety. I trzymaj się tego bardzo mocno ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ah, nienawidzę liczby mnogiej, deklinacja jest najgorsiejsza ![]() ![]() ![]() Ale teraz już nic nie robię, nie potrzebuję powtarzać do kursu od podstaw, będę sobie na bieżąco robić jakieś dodatkowe ćwiczenia i utrwalać wiedzę. Już się w sumie nie mogę doczekać. Tyle co mam styczości ze szwedzkim teraz to pooglądam sobie co tydzień Clarę, ale to dobrze, obecnie zależy mi żeby się osłuchiwać i mówić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Aha. Jak chcesz słuchać i czytać to istnieje taka strona z lektorem i tekstem w łatwym szwedzkim z wiadomościami ze Szwecji. Jeśli chcesz to poszukam linku dla ciebie. Tam możesz sobie słuchać i powtarzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Vad gör jag i Sverige? Jag läser svenska och tar hand om mitt barn. Jag hoppas jag kan börja jobba i oktober. Jag har bara svenska vänner också. Vi pratar bara engelska, men vi måste ändra på det snart ![]()
![]() |
![]() |
#250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja, jag vet att det är bra att prata svenska med människor men det är svårt för mig att byta mellan språk. Hur gick det på provet? ![]()
![]() |
![]() |
#252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tack. Provet var ganska lätt. Men jag visste inte vad betyder "samhälle" så jag har skrivit lite fel. Men nu väntar jag för betyg. Hoppas det ska vara A - betyg. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
hallo
![]() Czy ktoś uczy się jeszcze szewdzkiego? ![]()
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Mam zamiar zacząć uczyć się tego języka
![]()
![]() |
#255 |
Przyczajenie
|
Hej!
Ja zaczynam swoją naukę szwedzkiego. Narazie samodzielnie z rożnych stron internetowych, ale mam w planach zapisać się na SFI. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ja też mam w planach naukę szwedzkiego, rok temu się go uczyłam jako języka dodatkowego na uczelni. Jednak to była tylko 1 h w tyg. I nie przykładałam się do niego za bardzo ze względu na hiszpański ![]() ![]() Muszę rozeznać rynek ![]() Powodzenia! ![]()
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Hej, uczy się ktoś jeszcze? Ja właśnie reaktywowałam.
![]()
![]() |
#258 |
Przyczajenie
|
Ja sie ucze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
Fajnie!
![]()
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
Ja też sama
![]() ![]() ![]()
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a jakie książki polecacie? Niestety nie wybiorę się w najbliższym czasie na kurs, ale chciałabym zacząć się uczyć sama.
Na razie mam Kurs Podstawowy - Szwedzki z wyd. Edgar... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Przyczajenie
|
Cześć Wam!
![]() Ja również zaczęłam się uczyć szwedzkiego niedawno (bo dokładnie trzy dni temu ![]() ![]() Macie może jeszcze jakieś rady dla kompletnych laików? Nad kursem intensywnie myślę, ale to dopiero za jakiś czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem miałam kurs od podstaw z podręcznika szwedzkiego. Też je można nabyć w Polsce, ale sprowadzane zza granicy, więc są drogie. Jest fajny kurs na 101pod.com czy jakoś tak, ale subskrypcja w dolarach lub Euro, więc przy obecnych wahaniach kursów walut dla Polaków drogo. Ale jakby kurs Euro się nieco obniżył to polecam. Bo oglądałam nagrania testowe i widzę, że babka fajnie uczy wymowy. Może ciut hiperpoprawnej, ale na początek to dobre. Wiecie, że dopiero wczoraj odkryłam Sverige radio w wersji klartext. ![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
![]() Ja słucham piosenek, oglądam video na blogach, czytam aftonbladet, nyheter24 i tym podobne. Mówienie muszę poćwiczyć bo długo nie mogłam się nauczyć tego mówienia szczelinowego. Aż dostawałam szczękościsku. To było dziwne odkryć jak my szeroko i swobodnie otwieramy usta mówiąc po polsku, a by mówić po szwedzku trzeba jednak zacisnąć szczęki. Mnie na kursie na początku aż żuchwa bolała po zajęciach.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
Hejjj
![]() Ja również usiluje sie uczyc. Za pare msc wyjezdzam... Generalnie mam kurs na supermemo i trolla... samouczki raczej słabe w wiekszosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Ja się teraz uczę głównie z 'PONS Szwedzki w 1 miesiąc'. Książka całkiem przypadła mi do gustu. Wydaje mi się dobra dla całkiem początkujących samouków.
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
Dla mnie nauka szwedzkiego nie była przyjemna (przynajmniej na poczatku) ze wzgledu na to, ze musialem sie go nauczyc a niekoniecznie byla w tym chec. Dopiero po jakims czasie polubilem go gdy zobaczylem, ze udawalo mi sie dogadywac ze Szwedami (kiepsko, bo wykuta gramatyka zabierala mi plynnosc oraz wszystko probowalem zaraz doslownie kazde slowo przetlumaczyc na polski) a takze wtedy, kiedy przestalem tak skupiac sie na gramatyce, regulkach, tabelkach i wrzucic bardziej na luz czy kontakt z zywym jezykiem no i dzieki temu moja wymowa bardzo sie poprawila i zaczynam czuc w tym jezyku.
Jednak ze slownikow dalej korzystam i od siebie moge polecic kazdemu juz chyba znany slownik Jacka Kubitsky'ego. Dziwne bo mam u siebie w domu tez w czerwonej oprawie jak i ciemnoniebieskiej, moze to to samo tylko inne opakowanie ![]() Edytowane przez HardHard Czas edycji: 2016-03-05 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Konto usunięte
|
Odświeżam!
![]() Nowy rok to dobry moment na nowe postanowienia. Czy ktoś jeszcze zaczyna naukę szwedzkiego? Ja narazie zaczęłam z duolingo, ale już szukam innych materiałów. Fajnie byłoby znaleźć łatwe czytanki, najlepiej z lektorem. Niestety, narazie nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.