Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-26, 20:44   #241
Issabele
Raczkowanie

GG do Issabele Send a message via Skype™ to Issabele
Dot.: Uczymy się języka szwedzkiego-wątek dla samouków i nie tylko :D

Hej LittleBittle. Jag mår bra. Jag är bara lite trött. Det är måndag. .. Ja, jag bor i Sverige. Och du? Jag hoppas det också
Issabele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 23:24   #242
LittleBittle
Raczkowanie

Ja, jag bor i Göteborg och du? Hur länge har du varit i Sverige? Tycker du om landet?

Dracula
70%

Galeria dla dorosłych
80%
2/2015
LittleBittle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-30, 11:18   #243
Issabele
Raczkowanie

Jag bor i Strängnäs men jag arbetar i Stockholm. Strängnäs ligger 80 km från Stockholm. Jag är här nästan 3 år och jag älskar Sverige. Och du?
Stary 2015-02-02, 00:21   #244
LittleBittle
Raczkowanie

Ja, jag gillar Sverige Jag har bott här nästan 2 år.
Vad gör du i Sverige? Har du svenska vänner?

Dracula
70%

Galeria dla dorosłych
80%
2/2015
Stary 2015-02-07, 17:00   #245
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

Hej! hur är läget?

Ja się kiedyś (2012/2013) uczyłam szwedzkiego na kursie. W poprzednim roku wyjechałam na studia do innego miasta i przerwałam. W tym chciałam iść na kurs i kontynuować, ale nie było miejsc. W sierpniu/wrześniu drukowałam sobie trochę materiałów, powtarzałam słówka, ale jak się dowiedziałam, że nie ma miejsc, to mi się odechciało i już prawie nic nie zrobiłam od tego czasu. Jedynie kupiłam sobie trolla i zrobiłam ze dwa rozdziały dla powtórki. Ale teraz po feriach idę na kurs od podstaw (do innej szkoły). Może trochę głupio, ale ja potrzebuję mieć 'bata nad głową', żeby coś robić systematycznie. Liczę, że poprzypominam i rozszerzę sobie słownictwo i przede wszystkim więcej pogadam i będzie to dla mnie jakąś motywacją, żeby też samej się pouczyć dodatkowo.
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-11, 09:29   #246
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LittleBittle Pokaż wiadomość
Ja, jag gillar Sverige Jag har bott här nästan 2 år.
Vad gör du i Sverige? Har du svenska vänner?
Jag arbetar och läser svenska. Jag kommer att skriva provet på SFI i nästa vecka. Snart jag ska börja läsa svenska i Komvux. Vad gör du?
Jag har bara svenska vänner. Min fästman är svensk så vi pratar mycket svenska. Har du svenska vänner ?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
Hej! hur är läget?

Ja się kiedyś (2012/2013) uczyłam szwedzkiego na kursie. W poprzednim roku wyjechałam na studia do innego miasta i przerwałam. W tym chciałam iść na kurs i kontynuować, ale nie było miejsc. W sierpniu/wrześniu drukowałam sobie trochę materiałów, powtarzałam słówka, ale jak się dowiedziałam, że nie ma miejsc, to mi się odechciało i już prawie nic nie zrobiłam od tego czasu. Jedynie kupiłam sobie trolla i zrobiłam ze dwa rozdziały dla powtórki. Ale teraz po feriach idę na kurs od podstaw (do innej szkoły). Może trochę głupio, ale ja potrzebuję mieć 'bata nad głową', żeby coś robić systematycznie. Liczę, że poprzypominam i rozszerzę sobie słownictwo i przede wszystkim więcej pogadam i będzie to dla mnie jakąś motywacją, żeby też samej się pouczyć dodatkowo.
Ale mieszkasz w Szwecji czy w Polsce?
Z tego co zrozumiałam to w Polsce. Wcale ci się nie dziwię ze stracilas motywację. Zresztą jeśli mieszkasz w Polsce to jestem w szoku ze miałaś jakakolwiek motywację by coś zrobić. Może powinnaś się na kurs zapisać. Albo wyznaczyć sobie konkretny plan. W tym tygodniu/miesiącu nauczę się tworzyć formy mnogie. W następnym to I to. Ustal sobie jakieś nagrody za osiągnięty sukces i kary za nieosiagniety. I trzymaj się tego bardzo mocno jakby twoje życie od tego zależało. Brzmi łatwo ale bardzo trudne. Powodzenia w każdej twojej decyzji
Stary 2015-02-11, 16:06   #247
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

Cytat:
Napisane przez Issabele Pokaż wiadomość
Jag arbetar och läser svenska. Jag kommer att skriva provet på SFI i nästa vecka. Snart jag ska börja läsa svenska i Komvux. Vad gör du?
Jag har bara svenska vänner. Min fästman är svensk så vi pratar mycket svenska. Har du svenska vänner ?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Ale mieszkasz w Szwecji czy w Polsce?
Z tego co zrozumiałam to w Polsce. Wcale ci się nie dziwię ze stracilas motywację. Zresztą jeśli mieszkasz w Polsce to jestem w szoku ze miałaś jakakolwiek motywację by coś zrobić. Może powinnaś się na kurs zapisać. Albo wyznaczyć sobie konkretny plan. W tym tygodniu/miesiącu nauczę się tworzyć formy mnogie. W następnym to I to. Ustal sobie jakieś nagrody za osiągnięty sukces i kary za nieosiagniety. I trzymaj się tego bardzo mocno jakby twoje życie od tego zależało. Brzmi łatwo ale bardzo trudne. Powodzenia w każdej twojej decyzji
W Polsce, w Polsce. Wiesz, ja powtarzałam wtedy, bo rok nie miałam zajęć i chciałam sobie poprzypominać zanim pójdę, no ale brakło miejsc. A na kurs (od podstaw) teraz właśnie idę, pisałam .
Ah, nienawidzę liczby mnogiej, deklinacja jest najgorsiejsza w szwedzkim. Poza tym, z materiałem też już byłam trochę dalej jednak niż liczba mnoga , jakoś pod koniec roku na tamtym kursie robiliśmy preteritum i supinum, jeśli dobrze pamiętam nazwy. Rozumiem to co tu piszecie po szwedzku .
Ale teraz już nic nie robię, nie potrzebuję powtarzać do kursu od podstaw, będę sobie na bieżąco robić jakieś dodatkowe ćwiczenia i utrwalać wiedzę. Już się w sumie nie mogę doczekać.
Tyle co mam styczości ze szwedzkim teraz to pooglądam sobie co tydzień Clarę, ale to dobrze, obecnie zależy mi żeby się osłuchiwać i mówić.
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-11, 19:19   #248
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
W Polsce, w Polsce. Wiesz, ja powtarzałam wtedy, bo rok nie miałam zajęć i chciałam sobie poprzypominać zanim pójdę, no ale brakło miejsc. A na kurs (od podstaw) teraz właśnie idę, pisałam .
Ah, nienawidzę liczby mnogiej, deklinacja jest najgorsiejsza w szwedzkim. Poza tym, z materiałem też już byłam trochę dalej jednak niż liczba mnoga , jakoś pod koniec roku na tamtym kursie robiliśmy preteritum i supinum, jeśli dobrze pamiętam nazwy. Rozumiem to co tu piszecie po szwedzku .
Ale teraz już nic nie robię, nie potrzebuję powtarzać do kursu od podstaw, będę sobie na bieżąco robić jakieś dodatkowe ćwiczenia i utrwalać wiedzę. Już się w sumie nie mogę doczekać.
Tyle co mam styczości ze szwedzkim teraz to pooglądam sobie co tydzień Clarę, ale to dobrze, obecnie zależy mi żeby się osłuchiwać i mówić.
Aha rozumiem. Jeśli chcesz to ci mogę pomoc z deklinacja i mnoga. Dla mnie problemem jest tylko trochę imieslow teraźniejszy i przeszły. Tworzenie z czasowniki mocnymi. To trochę skomplikowana bajka. Fajnie ze uczysz się szwedzkiego w Polsce. To niezbyt popularny język

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Aha. Jak chcesz słuchać i czytać to istnieje taka strona z lektorem i tekstem w łatwym szwedzkim z wiadomościami ze Szwecji. Jeśli chcesz to poszukam linku dla ciebie. Tam możesz sobie słuchać i powtarzać.
Stary 2015-03-03, 20:28   #249
LittleBittle
Raczkowanie

Cytat:
Oj, jag glömde av det här forumet!
Vad gör jag i Sverige? Jag läser svenska och tar hand om mitt barn. Jag hoppas jag kan börja jobba i oktober.
Jag har bara svenska vänner också. Vi pratar bara engelska, men vi måste ändra på det snart

Dracula
70%

Galeria dla dorosłych
80%
2/2015
Stary 2015-03-04, 11:46   #250
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Oj, jag glömde av det här forumet!
Vad gör jag i Sverige? Jag läser svenska och tar hand om mitt barn. Jag hoppas jag kan börja jobba i oktober.
Jag har bara svenska vänner också. Vi pratar bara engelska, men vi måste ändra på det snart
Igen fara läser du svenska på kurs eller hemma? hur gammal är ditt barn? det är jätte bra att prata svenska med vänner. då läser man svenska snabbare.
Stary 2015-03-11, 21:47   #251
LittleBittle
Raczkowanie

Cytat:
Igen fara läser du svenska på kurs eller hemma? hur gammal är ditt barn? det är jätte bra att prata svenska med vänner. då läser man svenska snabbare.
Han är 6 månader Jag läser hemma, min man är svensk och han hjälper mig. Jag skulle vilja börja online kurs denna månaden.
Ja, jag vet att det är bra att prata svenska med människor men det är svårt för mig att byta mellan språk.
Hur gick det på provet?

Dracula
70%

Galeria dla dorosłych
80%
2/2015

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 19:38   #252
Issabele
Raczkowanie

Cytat:
Han är 6 månader Jag läser hemma, min man är svensk och han hjälper mig. Jag skulle vilja börja online kurs denna månaden.
Ja, jag vet att det är bra att prata svenska med människor men det är svårt för mig att byta mellan språk.
Hur gick det på provet?
Varför vill du inte läsa på SFI? Vilken online Kurs? Eskk? O. Så du har mammaledig nu. Eller hur?
Tack. Provet var ganska lätt. Men jag visste inte vad betyder "samhälle" så jag har skrivit lite fel. Men nu väntar jag för betyg. Hoppas det ska vara A - betyg.
Stary 2015-09-06, 12:04   #253
andzya
Zakorzenienie

hallo
Czy ktoś uczy się jeszcze szewdzkiego?
Stary 2015-09-17, 10:41   #254
xlexie
Raczkowanie

Mam zamiar zacząć uczyć się tego języka . Czy waszym zdaniem jest on trudny?
Stary 2015-09-18, 10:54   #255
agakck
Przyczajenie

Hej!
Ja zaczynam swoją naukę szwedzkiego. Narazie samodzielnie z rożnych stron internetowych, ale mam w planach zapisać się na SFI.
agakck jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 23:39   #256
Justi0694
Przyczajenie

Hej
Ja też mam w planach naukę szwedzkiego, rok temu się go uczyłam jako języka dodatkowego na uczelni. Jednak to była tylko 1 h w tyg. I nie przykładałam się do niego za bardzo ze względu na hiszpański I wszystko zapomniałam. Fajnie by było iść na jakiś kurs do szkoły językowej czy coś.. albo korki. Jednak wszystko kosztuje i chyba zacznę sama się uczyć. Mam tylko książkę "Szwedzki nie gryzie" i nie przemawia do mnie, niby jest poziom początkujący a są trudne słówka. Też korzystałam z książka Svenska utifran, ale nie podobała mi się.. jest bardzo nudna...
Muszę rozeznać rynek
Powodzenia!
Stary 2016-01-17, 16:20   #257
inamata
Raczkowanie

Hej, uczy się ktoś jeszcze? Ja właśnie reaktywowałam.
j. szwedzki

inamata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-17, 22:44   #258
Justi0694
Przyczajenie

Ja sie ucze ) ale byla cisza tutaj juz od dlugiego czasu
Stary 2016-01-21, 21:49   #259
inamata
Raczkowanie

Fajnie! Uczysz się całkiem sama, czy może na jakimś kursie/korepetycjach? Zdecydowałaś się na coś? Ja sama, przynajmniej na razie.
j. szwedzki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-21, 21:58   #260
Justi0694
Przyczajenie

Ja też sama z aplikacją duolingo się uczę, ale wiadomo tam są same podstawy chciałabym się kiedyś tak na serio uczyć na korkach właśnie dwa lata temu uczyłam się raz w tyg szwedzkiego na uczelni bo wybrałam sobie lektorat ze szwedzkiego ale nie powtarzalam w ciągu tygodnia i w sumie niewiele się nauczyłam.
Stary 2016-01-23, 12:34   #261
Jedwabna
Raczkowanie

Dziewczyny, a jakie książki polecacie? Niestety nie wybiorę się w najbliższym czasie na kurs, ale chciałabym zacząć się uczyć sama.
Na razie mam Kurs Podstawowy - Szwedzki z wyd. Edgar...
Jedwabna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-27, 14:56   #262
Takardi
Przyczajenie

Cześć Wam!

Ja również zaczęłam się uczyć szwedzkiego niedawno (bo dokładnie trzy dni temu ). Póki co bawię się z duolingo, ale tam są same podstawy. Zastanawiam się nad kupnem tego kursu podstawowego Edgara, ale nie jestem przekonana czy warto, bo ich kurs rosyjskiego mnie raczej rozczarował. Słyszałam, że warto podczytywać wiadomości i słuchać audycji radiowych na 8Sidor i Klartext, ale do tego trzeba już coś umieć .

Macie może jeszcze jakieś rady dla kompletnych laików? Nad kursem intensywnie myślę, ale to dopiero za jakiś czas.
Takardi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-27, 20:05   #263
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jakie książki polecacie? Niestety nie wybiorę się w najbliższym czasie na kurs, ale chciałabym zacząć się uczyć sama.
Na razie mam Kurs Podstawowy - Szwedzki z wyd. Edgar...
Zanim wyjechałam do Szwecji na Erasmus przydała mi się lektura kursu Ucz się sam Wydawnictwa Literackiego.
Potem miałam kurs od podstaw z podręcznika szwedzkiego. Też je można nabyć w Polsce, ale sprowadzane zza granicy, więc są drogie.
Jest fajny kurs na 101pod.com czy jakoś tak, ale subskrypcja w dolarach lub Euro, więc przy obecnych wahaniach kursów walut dla Polaków drogo. Ale jakby kurs Euro się nieco obniżył to polecam.
Bo oglądałam nagrania testowe i widzę, że babka fajnie uczy wymowy. Może ciut hiperpoprawnej, ale na początek to dobre.
Wiecie, że dopiero wczoraj odkryłam Sverige radio w wersji klartext.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
O jak u mnie. Niby teraz już łatwiej np. uczyć się gramatyki bo są obie części książki Troll, można już w Polsce kupić słownik Natur och Kultur, ja lata temu mój musiałam przywieźć ze Szwecji no i to było utrudnienie bo on jest tylko w jedną stronę- ze szwedzkiego na polski a od podstaw przydaje się tłumaczenie z polskiego na szwedzki. W Polsce już teraz są oba tomy, więc ten drugi planuję dokupić i ten mogę polecić początkującym. Choć pewnie fajnie mieć oba.
Ja słucham piosenek, oglądam video na blogach, czytam aftonbladet, nyheter24 i tym podobne.
Mówienie muszę poćwiczyć bo długo nie mogłam się nauczyć tego mówienia szczelinowego. Aż dostawałam szczękościsku. To było dziwne odkryć jak my szeroko i swobodnie otwieramy usta mówiąc po polsku, a by mówić po szwedzku trzeba jednak zacisnąć szczęki. Mnie na kursie na początku aż żuchwa bolała po zajęciach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 19:27   #264
anuszka21
Zakorzenienie

Hejjj

Ja również usiluje sie uczyc. Za pare msc wyjezdzam...
Generalnie mam kurs na supermemo i trolla... samouczki raczej słabe w wiekszosci
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 19:56   #265
inamata
Raczkowanie

Ja się teraz uczę głównie z 'PONS Szwedzki w 1 miesiąc'. Książka całkiem przypadła mi do gustu. Wydaje mi się dobra dla całkiem początkujących samouków.
j. szwedzki

Stary 2016-03-05, 09:49   #266
HardHard
Raczkowanie

Dla mnie nauka szwedzkiego nie była przyjemna (przynajmniej na poczatku) ze wzgledu na to, ze musialem sie go nauczyc a niekoniecznie byla w tym chec. Dopiero po jakims czasie polubilem go gdy zobaczylem, ze udawalo mi sie dogadywac ze Szwedami (kiepsko, bo wykuta gramatyka zabierala mi plynnosc oraz wszystko probowalem zaraz doslownie kazde slowo przetlumaczyc na polski) a takze wtedy, kiedy przestalem tak skupiac sie na gramatyce, regulkach, tabelkach i wrzucic bardziej na luz czy kontakt z zywym jezykiem no i dzieki temu moja wymowa bardzo sie poprawila i zaczynam czuc w tym jezyku.

Jednak ze slownikow dalej korzystam i od siebie moge polecic kazdemu juz chyba znany slownik Jacka Kubitsky'ego. Dziwne bo mam u siebie w domu tez w czerwonej oprawie jak i ciemnoniebieskiej, moze to to samo tylko inne opakowanie . A w szkole korzystalem z Norstedts Polska Ordbok ale dla mnie on troche ograniczony jest.

Edytowane przez HardHard
Czas edycji: 2016-03-05 o 09:54
HardHard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-16, 17:04   #267
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte

Odświeżam!

Nowy rok to dobry moment na nowe postanowienia. Czy ktoś jeszcze zaczyna naukę szwedzkiego?

Ja narazie zaczęłam z duolingo, ale już szukam innych materiałów. Fajnie byłoby znaleźć łatwe czytanki, najlepiej z lektorem. Niestety, narazie nic
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-12-18, 14:12   #268
anuszka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
Odświeżam!

Nowy rok to dobry moment na nowe postanowienia. Czy ktoś jeszcze zaczyna naukę szwedzkiego?

Ja narazie zaczęłam z duolingo, ale już szukam innych materiałów. Fajnie byłoby znaleźć łatwe czytanki, najlepiej z lektorem. Niestety, narazie nic
Jesli zalezy Ci na systematycznej nauce, to moze pouczymy sie w parze? Zapraszam na skype ania23.08.91
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości