![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
Filologia włoska UJ
Hej!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Rozeznanie
|
Dot.: Filologia włoska UJ
wiem tyle, że moja koleżanka miała z matur 96% i 85% i się dostała, ale nie wiem na którym miejscu była
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
A moglabyś jej spytać? Jest to dla mnie naprawdę ważne
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.offuj.fora.pl/rekrutacja,...012,15929.html Dlaczego akurat fil. włoska? ![]() ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziennikarstwo UJ 2014/2015
Hej
![]() Wprawdzie nie idę na dziennikarstwo, choć miałam na nie iść (nawet geografię po to zdawałam!), ale mogę dotrzymać towarzystwa ![]() ![]() Jak sądzisz, jak ci poszło? Co zdawałaś? Dlaczego akurat dziennikarstwo (pytanie z powodu nadmiernej ciekawości ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Rozeznanie
|
nie pamięta ;/ ale myślę, że z niższym wynikiem też spokojnie się można dostać.
Inna koleżanka miała 74% i 94%, była pierwsza na liście rezerwowej i się dostała, parę osób za nia też. ![]() Edytowane przez gallina1 Czas edycji: 2014-06-03 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Chyba taka fascynacja tym krajem ![]() ![]() Widzialam te progi ale wedlug nich mozna bylo sie dostac majac 60 pkt a z tego co czytam to trzeba bylo miec w 2013 ok. 85 pkt |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Przyczajenie
|
Zdawałam rozszerzone - WOS, polski i angielski
![]() ![]() ![]() Pytanie teraz czy się dostanę! Co do maturki to właśnie nie wiem do końca jak mi poszło... Najbardziej zadowolona jestem z rozsz. polskiego, na WOSie zrobiłam kilka głupich błędów, których nie mogę wybaczyć sobie do dziś, to samo zresztą z angielskim... Zobaczymy jak będzie, ja z reguły nigdy zadowolona z wyników nie jestem, także może nie będzie tak źle, w sensie wystarczająco by się dostać... I właśnie z tymi papierami też mam dylemat... Myślałam, żeby złożyć papiery tylko i wyłącznie na UJ, na około 3 kierunki... Choć teraz nie jestem pewna czy to nie jest zbyt duże ryzyko. A Ty o jakich kierunkach teraz myślisz, jeśli Cię te wyniki nie zawiodą? ![]() ![]() Wybacz, że tak się rozpisałam! ;P ---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:19 ---------- A, no i napisz jak Ci poszła ta maturka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Też myślałam nad dziennikarstwem i zrodziło się to we mnie w liceum (przez przypadek byłam na profilu biol-geo !!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdawałam rozszerzone: polski, angielski i geografia. Matmę zdałam, to wiem ;p polski rozszerzony pisało mi się bajecznie, lecz może być gorzej z kluczem ![]() ![]() ![]() Haha, jest w tej samej sytuacji co ja ! Też myślę nad tym, by składać TYLKO na UJ. To moje marzenie jakieś tam. I tak, myślę też tylko o Krakowie, bo wybieramy się tam z chłopakiem... Ale co do tego to bym nie była pewna, bo ostatnio zaczął się martwić swoim wynikiem z matmy i będzie też składał do Gliwic, więc i ja może złożę do Katowic... No i może na Pedagogiczny w Krakowie. A co do kierunków - na pierwszym planie jest filologia portugalska. Wszyscy się śmieją, że strasznie mi się odmieniło ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A skąd jesteś? Zupełnie nikt nie idzie? Ja jestem z Podkarpacia, z Mielca. Ale uczyłam się na wsi, w Gromniku pod Tarnowem. I mam nadzieję, że zamieszkam z kolegą z klasy (AWF) i kolegą z roku (UR) i koleżanką z klasy tego kolegi z roku (AWF). Ale cholera wie.... Jeśli koleżanka się wycofa (podobno ma WIELE ofert mieszkań ![]() ![]() Pozdrawiam i podziwiam, jeśli wytrwałaś do końca mojego monologu - cóż, zacięcie dziennikarskie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Przyczajenie
|
Spokojnie, jestem bardzo wytrwała jeśli chodzi o czytanie takich monologów!
![]() ![]() Co do tego dziennikarstwa - masz absolutną rację, że tu jest ten plus - nie musisz wcale dziennikarstwa studiować, aby potem w tej branży pracować. Dlatego ja też myślałam o masie innych kierunków, tak jak wymieniłaś - edytorstwo, a także wszelkie inne public relations itp ![]() ![]() ![]() A jak Ci próbne maturki poszły?;> Ja jestem z Jeleniej Góry, ode mnie z klasy do Krakowa nie wybiera się absolutnie nikt. Najpierw planowałam jechać tam z kolegą, który w ciągu roku zdążył plany zmienić jeszcze 5 razy! Później no wyszło jak wyszło - jadę sama. Wszyscy moi znajomi są we Wrocławiu, a na dodatek prawie i cała moja rodzina, bo w sumie stamtąd pochodzę, dlatego też na studia chciałam już zmienić otoczenie, poznać nowych ludzi itp ![]() ![]() ![]() Edytowane przez solangelika4695 Czas edycji: 2014-06-05 o 19:27 Powód: błąd stylistyczny! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
Miejmy nadzieję, że się dostaniesz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więc składasz na dziennikarstwo, politologię, a ten trzeci kierunek? Też myślałam o rosyjskim (jak chyba o każdym z języków), ale pomimo słowiańskiej duszy, nie zdecydowałam się. Hm, próbne poszły mi... chyba dobrze. Z majcy miałam 36 % ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rozumiem cię, jeśli chodzi o zmienienie otoczenia, ludzi itd ![]() ![]() ![]() We Wrocławiu jest taki boski kierunek : komunikacja wizerunkowa specj. reklama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A Wrocław nie jest tak umedialniony (wymyśliłam neologizm, wow, jestem jak Leśmian ![]() Ustawiona to dziwnie powiedziane w moim przypadku ![]() ![]() A jak tobie poszły próbne? Jaki był dla Ciebie wos (choć dla mnie to przedmiot znienawidzony, to przeglądałam maturkę i nie była tragiczna, dało się nazmyślać jak na geografii ![]() Edytowane przez endzi812 Czas edycji: 2014-06-05 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Przyczajenie
|
Wiesz co, ten trzeci kierunek to jeszcze taka opcjonalna sprawa
![]() ![]() Co do tego kierunku co mówisz - nie słyszałam o nim. Faktycznie wydaje się fajny ![]() ![]() ![]() I myślę własnie, że Wrocław nie jest tak "umedialniony" (;D) jak Kraków. Sama ta kultura, o której wspomniałaś, przede wszystkim właśnie czyni Kraków takim medialnym. No i bardzo ciekawym! Dla mnie Wrocław jest zwyczajnie szary i nudny... A co do tych samych facetów... Ja bym była przyzwyczajona! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do próbnych - niestety z próbnych pisałam same podstawy i rozszerzony to tylko WOS... nie pisałam niestety ani rozsz. pl ani ang a to one mi się przeciez wliczają, nie podst... Ogólnie próbne w miare ok - angielski 98 to prawie tak jak Ty ![]() ![]() Co do Krakowa - byłam tam tylko dwa razy! Ale wystarczyło by mnie oczarował, poza tym - sporo dobrego się o nim nasłuchałam też od mojego polonisty (młody, przystojny, inteligentny przede wszystkim - nie mogłam mu nie uwierzyć ![]() Co do muzyki - przez te całe 20 lat mojego życia ( tak szybko leci!!! jeszcze trochę i 21, a potem czuję, że już raz dwa i 30stka! ) zmieniałam gusta muzyczne co rusz ![]() ![]() Edytowane przez solangelika4695 Czas edycji: 2014-06-05 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Na stosunki międzynarodowe wybiera się moja koleżanka (dokładnie koleżanka mojego chłopaka - jego znajomi stali się już moimi znajomymi
![]() ![]() No to i tak z 5h jak nie więcej masz ![]() Tzn. nie byłam we Wrocławiu (jakoś nie chciałam jechać z moja gimbazjalną klasą tam na wycieczkę, ale akurat chodziło o nich), lecz Wrocław mi się kojarzy z Wroclove... kłódki, piękny rynek... Lecz który rynek nie jest ładny ![]() Ja byłam w liceum, więc chłopaków miałam 8 - ale to była ta najlepsza ósemka z całej szkoły <3 a nas, dziewczyn, było 12. Nie wyobrażam sobie klasy bez tych nieuków, pijaków, palaczy, imprezowiczów, narzekaczy, skąpców i buntowników ![]() ![]() ![]() A co do mieszkania, to ci tak podpowiadam: zajęcia z dziennikarstwa będziesz miała na Ruczaju - dość daleko od starówki. Mam koleżankę na dziennikarstwie, lecz nie wiem dokładnie gdzie ona mieszka( bo mieszka z koleżanką chodzącą na UP, które jest bliżej centrum - nie wiem jak one to godzą ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To dobre miałaś wyniki ![]() Ja Krakowie jestem... czasami ![]() ![]() ![]() Ach, no tak, bo ty byłaś w technikum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Przyczajenie
|
Przede wszystkim kochana, dzięki za te rady odnośnie ulic itp! Ja zupelnie nie mam pojęcia co się gdzie znajduję, ale teraz już zwrócę uwagę by szukać tych mieszkań właśnie najlepiej na Ruczaju. Aaaaa i zazdroszczę Ci teraz pracy! Nawet jak harujesz! ;P Ja cały czas bardzo chciałam się wybrać do jakiejś pracy na wakacje, żeby zarobić sobie na własne potrzeby na studia (ubrania, kosmetyki i inne bajery), ale egzamin zawodowy mi nieco pokrzyżował plany... Mimo, że nie wiążę z tym przyszłości i nawet nie wiem czy zdam, to i tak był duży nacisk i ze strony nauczycieli, rodziny itp... No i teraz być może mojej kuzynce uda się załatwić mi pracę ( też w Anglii!
![]() ![]() I jak będę szukać mieszkania (jakoś chyba w lipcu w takim razie) to w razie czego jeszcze mi też powiesz jak tam sytuacja u Ciebie ze współlokatorami wygląda. A poza tym - wtedy już obie będziemy znały wyniki i będziemy wiedziały czy możemy nawet na zajęcia w to samo miejsce razem jeździć ![]() I też będę sobie wchodzić od czasu do czasu na to forum, które mi poleciłaś ![]() A tak w ogóle - składałaś już papiery na UJ? Rejestrowałaś się tam na erk itp? Ja ciągle to odwlekam, bo jest jeszcze niby czas, ale żebym czasem nie zwlekała zbyt długo i będzie za późno... ![]() A z chłopakiem już 2,5 roku jesteście?;> To długo dość ![]() Tak w ogóle to może wymienimy się FB? Tam nam będzie też w razie czego się łatwiej dogadać itp ![]() ![]() Powodzenia tam w pracy!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Zobacz sobie dokładnie, gdzieś na stronie wydziału, gdzie jest dziennikarstwo, powinno być napisane, gdzie odbywają się dokładnie wykłady. A kiedy masz egzamin zawodowy? Na czym to wgl polega?
![]() ![]() ![]() No to Tobie, jak chcesz wyjechać, to rzeczywiście zostaje lipiec na szukanie mieszkania ![]() ![]() Nie, nie rejestrowałam się jeszcze. Zostawiam to na czas, gdy już będę miała wyniki. Rodzice mi nie pozwolą składać na zbyt wiele kierunków (kasa :P), powiedzieli, że niby na trzy, ale jakoś może się zgodzą na 4 na UJ. A jak będę miała NAPRAWDĘ marne wyniki, to będę się rejestrować jeszcze na UP. Choć marzy mi się ten Wrocław, eh... Tak to bywa. No więc po zakończeniu roku i odebraniu wyników będę sie rejestrować, pewnie piątek wieczorem lub sobota. Jesteśmy razem 3 lata, znamy się od 5. Z tym, że on był 3 miesiące w Belgii na wymianie, więc wtedy nie jeździłam do Krk. Chyba przesadziłam z tym, że jeżdżę do Krk od 2,5 roku jak tak teraz myślę... ![]() ![]() ![]() Okaaay, już wysyłam Ci moje dane ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Przyczajenie
|
Masz rację z tą pracą. Nie ma sensu się tylko na kuzynkę zdawac, poszukam coś jeszcze sama. Mi nabardziej by pasowało jechac na sierpień, wrzesień, bo niestety w lipcu nie miałby kto mi papiery zawozic, mieszkania szukac itp:< Muszę to wszystko robic osobiście niestety... A powiem Ci, że co do egzaminu to nawet nie wiem kiedy dokładnie mam ;D Wiem jedynie, ze w przedziale 23-26 czerwca chyba. Jednego dnia jest teoria (jej się najbardziej boję, bo jest mnóstwo wiedzy i z programowania i z budowy ogólnej komputera itp, itd. Bzdury, ale wiedzę trzeba miec), następnego dnia praktyka i wtedy już lepiej - dostajesz kompa i musisz stwierdzic co jest z nim nie tak, przeinstalowac system ew. itp, doprowadzic go po prostu do użytku
![]() ![]() ![]() Ja chyba też złożę własnie tylko na 3 kierunki ![]() ![]() ![]() Strasznie długo jesteście już razem! To mi się wydawało, że to ja już długo ze swoim chłopakiem jestem... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To ciężki ten egzamin... A co jeśli nie zdasz? Nie masz po prostu zawodu, tylko samą maturę? ![]() Ja sobie teraz uświadomiłam, co do kierunków, że edytorstwo, na które chcę składać (a które jest dla mnie planem B lub planem P jak przyszłość ![]() ![]() ![]() No jakoś tak zeszły te 3 lata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
edytorstwo, filologia polska, czy język polski w komunikacji społecznej uj?
Hej!
![]() W tym roku pisałam maturę i co za tym idzie muszę wybrać studia. Zastanawiam się nad trzema kierunkami: edytorstwem, filologią polską i językiem polskim w komunikacji społecznej. Wszystkie znajdują się na UJ. Pisałam maturę z rozszerzonego polskiego i wosu. Czy mogłybyście mi coś doradzić? Co według Was warto studiować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
na przekór do celu
|
Dot.: edytorstwo, filologia polska, czy język polski w komunikacji społecznej uj?
Cytat:
![]() A co do kierunku to odrzuciłabym ten ostatni, po samej filologii też to będziesz umieć, a pracodawca może ciut poważniej na Ciebie patrzeć, niż w przypadku skończenia "języka polskiego w komunikacji społecznej".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
Dot.: edytorstwo, filologia polska, czy język polski w komunikacji społecznej uj?
Ja się wybieram na edytorstwo, z tym że na UG
![]()
![]() |
#263 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie zazdroszczę osobnego kierunku "edytorstwo", na wielu uczelniach połączone jest to z filologią polską co dla wielu osób może być męczące. Osoba, która świetnie się czuje w np. składzie tekstu, niekoniecznie musi męczyć się z literaturą staropolską. Bo te studia powinny się opierać na praktycznych zajęciach. Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko że prawdę mówiąc nie jestem pewna, czy polecałabym edytorstwo osobie, która nie marzy (a przynajmniej nie przyznaje, że marzy) o spędzeniu życia na śledzeniu zagubionych przecinków. Dla większości śmiertelników to jest ultranużąca praca, wręcz benedyktyńska, i wymaga - że tak to ujmę - specjalnych właściwości psychicznych ![]() Edit: przejrzałam na szybko program studiów języka polskiego w komunikacji... - stanowczo odradzam, absolutne zero konkretów. Edytowane przez Mome Czas edycji: 2014-06-21 o 19:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los. - Oscar Wilde http://pogromca-bankow.blogspot.com/ Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 20:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dziękuję wszystkim za pomoc. A czy według Was po humanie warto studiować coś innego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.