|
|
#241 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach.
Czy jest tutaj ktoś, kto może wypowiedzieć się na temat magisterki dotyczącej nieruchomości, np. gospodarowanie nieruchomościami i usługi publiczne albo planowanie przestrzenne i gospodarka nieruchomościami?
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja po prostu kontynuowałem naukę ze szkoły średniej, jednak wybór tej uczelni był wielkim błędem.Ja też łączę studia (łączyłem, bo już skończyłem) i pracę. Po ponad 5 latach pracy, gdzie mam naprawdę trudne rzeczy, śmiało mogę stwierdzić, iż moja wiedza wynika z: 2% studia 40% szkoła średnia (technikum ekonomiczne) reszta to doświadczenie |
|
|
|
|
|
#243 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uniwersytet Ekonomiczny
Hej. Czy ktoś wie jak w tym roku wyglądały progi na niestacjonarne mgr??
|
|
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uniwersytet Ekonomiczny
Właśnie, a jak studia II st.? Jakie progi? Jakie macie opinie o uczelniach?
|
|
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś z Was może powiedzieć coś o poziomie Informatyki na tym uniwersytecie?
|
|
|
|
|
#246 |
|
Rozeznanie
|
Kochani, co możecie powiedzieć o egzaminie u prof. dr hab. Haliny Zadory? Wiem, że jest bardzo ciężko, macie może jakieś pomocne rady, notatki cokolwiek co pomogłoby zdać?
|
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
najlepiej pisać w miarę z jej książki i przede wszystkim - dużo
i ładne pismo, żadnych skreśleń... w sumie to są wyznaczniki dobrej oceny :/
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
Zarejestrowałam się na ue i mam pytanko. A raczej dwa pytanka.
1. Dałam taką kolejność: fir Kato a później fir Rybnik. Jeśli nie dostanę się na 1, a na 2 tak to jest jakaś możliwość, że dostanę się w drugiej liście do Katowic? W ogóle jest druga lista? :P 2. Języki obce. Przeczytałam cały temat i widzę, że muszę natychmiast zmienić hiszpański na jakiś inny :P Tylko na jaki? Włoski mówicie, że jesteście zadowolone, a co z francuskim? W liceum miałam właśnie francuski ale nie potrafię nic, bo taką nauczycielkę mieliśmy. Czyli zaczynałabym w obu przypadkach od 0. Co wybrać żeby było łatwiej? Nie okrywam, że nie widzi mi się kucie jakiegoś języka po nocach I czy na dziennych jest angielski A2?
|
|
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
Szkoda, że nikt nie odpisuje
Co do języka dalej mam dylemat... Wolałabym umieć hiszpański, ale czy na tych studiach czegoś się nauczę? Jeśli babka jest wymagająca to nie tak źle, bo przynajmniej zmusi mnie do nauki, za to jeśli nic nie uczy, bądź uczy niepotrzebnych rzeczy to już jest problem :/To ważna decyzja bo chciałabym kiedyś wyjechać za granicę, a ze znajomością hiszpańskiego wybór jest większy.
|
|
|
|
|
#250 |
|
Przyczajenie
|
Co do 1 punktu to nie wiem, ja byłem na zaocznych, ale na UE dość łatwo się dostać.
Co do języka to musisz się sama zdecydować. Masz tu opinie na temat hiszpańskiego, więc wiesz jaki jest, co mamy Ci więcej powiedzieć? Ja miałem hiszpański, dla mojej grupy była to jedna wielka masakra, nikt nie był zadowolony, każdy siedział nad tym godzinami. Śmiem twierdzić, że teraz już nikt z niego nic nie pamięta. z tego co gadałem z ludźmi to każdy żałował tego wyboru. Natomiast koleżanka miała włoski i jej się podobało. Musisz zatem wybrać, czy chcesz mieć łatwo, tak jak piszesz, czy Ci zależy po prostu, aby hiszpańskiego się nauczyć. Chociaż nie wiem czy przy tej kobiecie jest możliwe nauczenie się czegokolwiek, raczej rycie na pamięć notatek... |
|
|
|
|
#251 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź
Zmieniłam jednak na hiszpański, zaryzykuję. Postaram się też trochę uczyć na własną rękę, o ile czas pozwoli. Wybrałam łatwiejsze studia niż zamierzałam także pozwolę sobie trochę "dowalić" językiem. Marzy mi się w przyszłości wyjazd za granicę a język hiszpański da mi więcej możliwości niż włoski. Nawet jeśli mówisz jest to rycie notatek na pamięć to przy własnych chęciach coś zdziałam, jestem pozytywnej myśli
|
|
|
|
|
#252 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście, dla chcącego nic trudnego
![]() Myśmy też naprawdę chcieli, ale czasem ktoś potrafi skutecznie zniechęcić, zależy ile masz motywacji ![]() Jeśli Makieła już nie uczy to będzie dobrze, w każdym razie życzę Ci powodzenia! Jakie studia wybrałaś? |
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
Finanse i rachunkowosc, tu podobno uczy hiszpana tylko ta pani o dwuczlonowym nazwisku. Wybacz za bledy, pisze z telefonu.
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
109,2 punktów rekrutacyjnych także witajcie zaoczne studia
Trzeba będzie poszukać pracy.
|
|
|
|
|
#255 |
|
Przyczajenie
|
Mam tylko nadzieję, że miałaś wcześniej do czynienia z rachunkowością w innej szkole
|
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
Nie, jestem po liceum. To jakiś problem? Wszyscy którzy idą na ten kierunek mieli?
|
|
|
|
|
#257 |
|
Zadomowienie
|
To nie jest powiedziane, że na tym kierunku dają radę tylko Ci, którzy mieli już jakieś podstawy rachunkowości. Jak kogoś to interesuje i chce się nauczyć to da radę
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczy się przygotowywać do zajęć, trochę poczytać... Jakoś tyle ludzi idzie na zaoczne FIR po liceum i jakoś zdają...
|
|
|
#259 |
|
Przyczajenie
|
Ja tylko wyraziłem nadzieję, że zanniia miała do czynienia z rachunkowością.
Proszę o czytanie ze zrozumieniem, a nie wkładanie mi w usta słów/wyrażeń/opinii/argumentów, których nie wyraziłem. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
Nie słyszałam żeby ktoś narzekał na rachunkowość. Tak ciężko? Przecież po to idę na studia żeby się tego nauczyć. I nie mam zamiaru się obijać, nauka nie jest dla mnie problemem. A już na pewno nauka ciekawych rzeczy, czyli wszystkiego co nie jest polskim i historią
|
|
|
|
|
#261 |
|
Przyczajenie
|
Nie jest ciężko, bez problemu da się wszystko pozaliczać.
Natomiast moim zdaniem, ta uczelnia się zatrzymała z programem nauczania jakieś 30 lat temu i stoi w miejscu. Wiedza, którą otrzymasz ma się nijak do realiów. |
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy na zaocznych jest wf?
|
|
|
|
|
#263 |
|
Przyczajenie
|
Nie.
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na wykładzie z finansów międzynarodowych pani profesor/doktor wykładająca daje na wyświetlanych foliach tekst : w 2000 roku przewiduje się spadek wskaźnika (...) Niestety żenada
|
|
|
#265 |
|
Przyczajenie
|
A czy ktoś może mi coś powiedzieć o kierunku, międzynarodowe stosunki goapodarcze ?
|
|
|
|
|
#266 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Na tych bardziej matematycznych (IiE/AG) nie cisną zbytnio z rachunkowości, ale FiR już raczej nie jest zbyt przyjemny. Inna sprawa jest też taka, że ogółem na uczelniach w Polsce kijowo wykłada się rachunkowość. Cytat:
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
Miałam w liceum matematykę na podstawach także wole się nie pakować na takie kierunki.
|
|
|
|
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
Dlaczego sądzisz, że to lipa a nie kierunek ?
Możesz powiedzieć coś więcej ? |
|
|
|
|
#269 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Gorzej ze statystyką, ale też do przejścia.
|
|
|
#270 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Chciałabym się dostać do UE w Katowicach na FiR na dzienne i mam kilka pytań odnośnie tego kierunku 1) Czy są gdzieś może jakieś progi punktowe tak dla zorientowania się czy jest możliwość dostania się? Jest jakieś minimum punktowe? 2) Czy idąc na ten kierunek po LO bez wiedzy, którą miałabym po technikum jestem w stanie sobie poradzić? Czy kierunek jest do ogarnięcia czy trzeba kuć i ryć wszystko na blachę? 3) Jeśli miałam w LO tylko podstawową matematykę, to czy ta na studiach będzie straszna? Wiem, że do Krk niestety się nie dostanę dlatego zostały mi już tylko Katowice, dlatego byłabym wdzięczna za odpowiedź na moje pytania )Pozdrawiam!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

I czy na dziennych jest angielski A2?
Co do języka dalej mam dylemat... Wolałabym umieć hiszpański, ale czy na tych studiach czegoś się nauczę? Jeśli babka jest wymagająca to nie tak źle, bo przynajmniej zmusi mnie do nauki, za to jeśli nic nie uczy, bądź uczy niepotrzebnych rzeczy to już jest problem :/To ważna decyzja bo chciałabym kiedyś wyjechać za granicę, a ze znajomością hiszpańskiego wybór jest większy.