|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: cel ---> medycyna
Jedyna rada: olac panią od biologii i uczyc sie samemu. A na zakonczenie polecam kilka spotkan z egzaminatorem z biologii albo kursy organizowane np. przez MEDICUS, żeby nauczyc sie trafiania w klucz(sama taki kurs zaliczylam). Bo niestety klucz jest ważniejszy niż wiedza - ta może byc minimalna, bo obecna matura to bardziej sprawdzian wyciągania wnioskow niż sprawdzian suchej wiedzy z liceum.
|
|
|
|
|
#242 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki neia za wskazówki
wiem, że masz rację, jednak nie zawsze jest to tak proste jakby się chciało Co teraz studiujesz? Bo wnioskuję, że jesteś już po maturze
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zadomowienie
|
Jestem już/dopiero 3 lata po maturze. A studiuje wlasnie medycyne. I szczerze uwazam, ze moj wynik z biologii to zasluga tylko i wylacznie umiejetnosci trafiania w klucz... bo biologii szkolnej nigdy nie lubilam, a w zwiazku z tym nigdy sie jej tez nie uczylam, nawet przed maturą.
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Studiuje w stolicy. Studia mi sie na poczatku w ogole nie podobaly, nawet chcialam je rzucac. Ale to pewnie dlatego, ze poszlam na ten kierunek ze wzgledu na zamilowanie do jednej konkretnej specjalizacji, a nie ogolnie do biologii czy medycyny. Takze pierwszy rok to byl koszmar, drugi byl juz w miare znosny, a na trzecim nawet polubilam te studia kiedy zaczely sie przedmioty kliniczne W kazdym razie nie zamienilabym ich na nic innego.
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Rozeznanie
|
Gratuluję
mam nadzieję, że może i mi się uda
|
|
|
|
|
#247 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Hejhej, witam ambitne panie maturzystki
. Ja również wybieram się na medycynę, aktualnie w planach mam Białystok. Tylko mam pewien problem, ponieważ od zawsze chciałam iść na medycynę ale uważałam, że jestem zbyt wielkim leniwcem aby chciało mi się uczyć. Jednak jakiś czas temu stwierdziłam, że nie chcę za dziesięć lat żałować, że z lenistwa porzuciłam swoje marzenia, i zdecydowałam się zdawać maturę z chemii i biologii. I tu pojawia się problem, maturę zdaję już w 2012 roku czyli mam praktycznie pół roku na opanowanie materiału, dodatkowo jestem w liceum na profilu humanistycznym więc kolejny minus. Mój nauczyciel biologii nie daje mi żadnych szans na powodzenie, ale wierzę, że jak się uprę, będę się sumiennie i dużo uczyć to mi się uda, zwłaszcza, że z chemią (podstawową to podstawową, ale zawsze chemią) nie miałam nigdy problemów (a to duży plus) i dość szybko przyswajam jakąkolwiek wiedzę. Wybaczcie przydługi wstęp. Ponieważ czasu mam nie za wiele, po prostu nie zdążę przerobić podręczników do 3 lat LO, a większość z Was wymienia właśnie te podręczniki jako materiał do przygotowań. Wiem, że vademeca służą głównie do powtarzania a nie do samej nauki, ale czy wg Was jest szansa, że po dokładnym przyswojeniu i zrozumieniu wiedzy zawartej w vademecach, plus oczywiście robieniu dużej ilości testów i ćwiczeń jestem w stanie zdać maturę z wystarczającym wynikiem? Planuję oczywiście (w razie jakichś problemów) dodatkowo pójść na korepetycje. A jeśli się nie uda... cóż, spróbuję za rok.
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
O ile, z chemii poradzisz sobie bazując na jakimś repetytorium + zdaniach, o tyle z biologii radziłabym jednak korzystać z podręczników. Skupić się na schematach i zrozumieniu procesów zachodzących w organizmach. Szansa oczywiście jest, ale wszystko zależy od umiejętności przyswajania wiedzy, niemniej: powodzenia
Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2011-11-07 o 16:38 |
|
|
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
Nie wyobrazam sobie nauki bez podrecznikow. W vademecum masz juz info podane skondensowanie, bez wyjasnien. Owszem, mozna zakuc, ale pelne zrozumienie daje znajomosc tresci z podrecznika...
|
|
|
|
|
#250 |
|
Rozeznanie
|
yashimabet życzę powodzenia
trzeba walczyć o marzenia z biologii, koniecznie skorzystaj z podręczników, z chemii zadanka, zadanka i jeszcze raz zadanka, a teoria powinna wystarczyć z vademecum nie zrażaj się, jak nie w tym, to w następnym na pewno się uda
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
nie wydaje mi się żeby vademecum wystarczyło, zwłaszcza że biologie miałaś na podstawie. z samego vademecum możesz nie zrozumieć niektórych tematów zwłaszcza szlaków metabolicznych i ogólnie tematy z metabolizmu mogą być ciężkie. A przez pół roku systematycznej pracy myślę że dasz radę jakieś podręczniki przerobić. skup się na najważniejszych/najtrudniejszych działach a jakieś proste typu ewolucjonizm, ochrona środowiska czy ekologia śmiało jedź z vademecum
|
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
Jak wam idą przygotowania?
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda sama sie przygotowuje do matury R dopiero od poczatku wakacji i szczerze ? Musiałabyś się uczyć codziennie, żeby zdążyć z materiałem do matury, ale jak wiadomo światu znane są i takie przypadki, więc powodzenia
|
|
|
#254 |
|
Rozeznanie
|
Jak ja zdawałem maturę wystarczyło jako tako uważać na zajęciach, uczyć się do sprawdzianów i przez ostatni rok raz czy dwa w tygodniu zasiąść po godzinkę-dwie nad chemią i tyle samo fizyką, a potem dwa miesiące przed maturą coś poczytać więcej - i wstęp na medycynę z niemałym zapasem gotowy. Wielu moich kolegów i koleżanek tak dało sobie radę
![]() Także współczuję, że sytuacja się zmieniła. |
|
|
|
|
#255 |
|
Zadomowienie
|
Nie zmienila sie. Po prostu ludzie chyba z kazdym rokiem coraz bardziej panikują. A do matury na spokojnie wystarczy zaczac sie uczyc dwa miesiace przed i mozna spokojnie zaliczyc wszystko na 80-90%, o ile ktos przez liceum mial przynajmniej te 3-4 z przedmiotow maturalnych i jest w miare inteligentny. Ja naprawde nie wiem(i zawsze wzbudzalo to we mnie zdumienie) jak mozna uczyc sie np. biologii przez caly rok(!). Chyba ze ktos czyta te ksiazke 500 razy. Toc na medycynie z samej anatomii bedzie po miesiacu(!) wieksza ilosc stron do przyswojenia do kolokwium. A poza anatomią beda przeciez tez inne przedmioty w miedzyczasie...
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no, ale człowiek to dopiero potem docenia, jak już na studiach się nauczy szybko 'wchłaniać' wiedzę, gdy w perspektywie ma np. 4 zaliczenia w jednym tyg;D najbardziej podoba mi się straszenie ludzi właśnie hasłami typu "ale jak ty chcesz się nauczyć tego w ROK?! bo JA... (i tu następuje seria naukowych doświadczeń delikwenta, mająca na celu udowodnić, iż jest to niemożliwe)..." ![]() co do rzekomej paniki, ja się zupełnie nie dziwię tym, którzy się obawiają np. chemii, bo na przestrzeni ostatnich 3 lat arkusze rozszerzone stały się bardziej skomplikowane, mniej schematyczne niż w poprzednich latach, do których wszyscy się przyzwyczaili ;]
|
|
|
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że to sprawa indywidualna i nie ma co mówić, że rok to za dużo tak samo jak, że trzeba się uczyć codziennie po nie wiadomo ile. Przecież to jak szybko się przyswaja materiał to kwestia indywidualna. Pamiętam jak się obudziłam w ferie zimowe, że nie przerobiłam jeszcze ani jednej z trzech książek do biologii. I co? Jakoś sobie poradziłam
Więc można.
|
|
|
|
|
#258 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
(...) Cytat:
Nie można zapomnieć, że notatki są też gotową pomocą naukową, uzupełnieniem/zastępstwem podręcznika, usystematyzowaniem wiedzy itp.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-11-02 o 11:32 Powód: reklama |
||||
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jaki ten świat mały - z biologa przeniosleś sie też tu zeby sie zareklamować
|
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się w 100%! Śmieszy mnie wręcz, gdy ktoś panikuje, że nie zdąży, mając tak naprawdę dużo czasu. A jeśli rzeczywiście ktoś na przykład w 8 miesięcy, w rok, a nawet i więcej nie jest w stanie opanować materiału na tyle, żeby się dostać, to moim skromnym zdaniem zdecydowanie nie powinien iść na takie studia. Trzeba niestety myśleć realne.
|
|
|
#262 | |||
|
.
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Cytat:
matura nie jest sprawdzianem wiedzy, ona tylko sprawdza umiejetnosc myslenia pod klucz.
|
|
|
#263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie, nie, ja nie sądzę, że nie mają wiedzy. Poza tym przecież progi punktowe na medycynę niestacjonarną są nie wiele niższe niż na stacjonarną. A tak właściwie to ja przecież o niczym takim nie mówiłam. A co do matury to się zgadzam. Wiadomo, że wiedzę jakąś trzeba mieć, ale głównie trzeba inteligentnie myśleć "pod klucz". Wiele osób ma właśnie z tym problem. W tym ja Studiując teraz, wielu naszych wykładowców wręcz wyśmiewa teraźniejszą maturę, która zamyka w nas kreatywne, twórcze myślenie. Ale cóż
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#264 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zgadzam się z Tobą. Wedlug mnie dwa miesiace przed maturą uczą się i maja 90 % tylko geniusze.... Czyli osoby które bardzo szybko chłoną wiedzę, a materiał zawsze mieli na każdy sprawdzian opanowany na 5 czy 6. Przeciętny uczeń, aby posiadać trwałą, obszerną wiedzę(a taka jest potrzebna do matury) musi coś wielokrotnie powtarzać, a wiadomo ze z biologi i chemii tych działów nie jest mało. DO tego dochodzą jeszcze zadania- na przyklad 2 tomy zbiorów Witowskiego z chemii maja prawie 3 tysiace zadań. Gdzie osoba, ktora chodzi do szkoły i musi sie uczyc z innych jeszze przedmiiotow i spedzac 7-8 godzin w szkole , da rade to ogarnac w 2 miesiac? Wiekszosc zadan jest na jedno kopyto więc niech nawet zrobi z tego 1/3 zeby sie chociaz zapoznać z tym co oni na maturze wymagają..... To i tak nie wystarczy czasu. NA studiach , chodzi sie na wyklady z których też coś sie wynosi i material do opanowania jest jakby "biezacy". Na mature trzeba powtarzac lub uczyc sie od nowa rzeczy sprzed 3 lat. |
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Nauczyć się można w miesiąc, ale nabyć umiejętność wykorzystywania tej wiedzy do pisania odpowiedzi pod klucz niekoniecznie.
Zresztą są ludzie którzy w grudniu się zaczynali przygotowywać i fakt napisali bio i chem rozszerzone ale na ok 70% a to za mało na medycyne, więc lepiej patrzeć realnie niż się obudzić przy wynikach z matury.
ha! Edytowane przez Dziewucha Czas edycji: 2011-11-20 o 15:38 |
|
|
|
|
#266 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie znam żadnych danych na taki temat. Nie ma na to reguły. Ktoś może się uczyć 2 lata, rok albo 3 miesiące i uzyskać 70%. Równie dobrze ktoś uczący się od grudnia, tak jak podajesz, może uzyskać zarówno 50 jak i 90%.
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Powinnam sprecyzować, że chodzi mi o osoby które nie są na biol-chemie i nie mają tych przedmiotów na rozszerzeniu przez 3 lata takie jak yashimabet która napisała tutaj wcześniej
ha! Edytowane przez Dziewucha Czas edycji: 2011-11-20 o 22:21 |
|
|
|
|
#268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie no jasne Ja nie twierdzę, że takich przypadków nie ma, bo ile ludzi, tyle historii. Chodziło mi tylko o to, że podałaś tę informację tak, jakby była ona regułą, a przecież jasne, że nią nie jest.
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak poza tym, uważam, że to dobrze, że matura z biologii wymaga czegoś więcej niż suchej teorii. Powiedziałabym, że to raczej umiejętność łączenia faktów i kojarzenia ze sobą różnych zagadnień, interpretacji na podstawie wiadomości, a nie schematyczne myślenie pt. wbijam się w klucz. Lepsza taka forma niż tylko sprawdzenie kto lepiej wykuł podręczniki na pamięć. |
|
|
|
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
Pisałam mature z biolii i chemii i wynik hymm po 75 % - dlatego w tym roku jeszcze raz próbuje. Uważam, że byłam bardzo dobrze przygotowana, ale stres dał za wygrana... Źle czytałam zadania i przez to odp były złe. Przyznam, ze matura wcale nie była super trudna i sprawdzala przede wszystkim logiczne myslenie i dobrze, ze przestała byc schematyczna. Wiem, jak teraz mam do tego podjesc i mam nadzieje, ze wyciagne po chociaz te 10 % więcej...
Jesli chodzi o czas przygotowania to powiem tak. Jesli ktos skupia sie tylko i wyłacznie na biologii i chemii to spokojnie 3-4 miechy luzik. Tylko jak ktos uczy sie z wszystkeigo to juz gorzej z czasem.
Edytowane przez quetepassa Czas edycji: 2011-11-23 o 15:52 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.

wiem, że masz rację, jednak nie zawsze jest to tak proste jakby się chciało