Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokrewne) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-05, 15:38   #241
neia
Zadomowienie

Dot.: cel ---> medycyna

Cytat:
Napisane przez patt121 Pokaż wiadomość
neia, mnie to po prostu przeraża, w sumie może za dużo o tym myślę, sama nie wiem... moja szkolna biologia jest koszmarna, pani ciągle się myli, nie potrafi odp na nasze pytania....
Jedyna rada: olac panią od biologii i uczyc sie samemu. A na zakonczenie polecam kilka spotkan z egzaminatorem z biologii albo kursy organizowane np. przez MEDICUS, żeby nauczyc sie trafiania w klucz(sama taki kurs zaliczylam). Bo niestety klucz jest ważniejszy niż wiedza - ta może byc minimalna, bo obecna matura to bardziej sprawdzian wyciągania wnioskow niż sprawdzian suchej wiedzy z liceum.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-05, 17:34   #242
patt121
Rozeznanie

Dzięki neia za wskazówki wiem, że masz rację, jednak nie zawsze jest to tak proste jakby się chciało Co teraz studiujesz? Bo wnioskuję, że jesteś już po maturze
patt121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-05, 20:13   #243
neia
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki neia za wskazówki wiem, że masz rację, jednak nie zawsze jest to tak proste jakby się chciało Co teraz studiujesz? Bo wnioskuję, że jesteś już po maturze
Jestem już/dopiero 3 lata po maturze. A studiuje wlasnie medycyne. I szczerze uwazam, ze moj wynik z biologii to zasluga tylko i wylacznie umiejetnosci trafiania w klucz... bo biologii szkolnej nigdy nie lubilam, a w zwiazku z tym nigdy sie jej tez nie uczylam, nawet przed maturą.
Stary 2011-11-05, 21:15   #244
patt121
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez neia Pokaż wiadomość
Jestem już/dopiero 3 lata po maturze. A studiuje wlasnie medycyne. I szczerze uwazam, ze moj wynik z biologii to zasluga tylko i wylacznie umiejetnosci trafiania w klucz... bo biologii szkolnej nigdy nie lubilam, a w zwiazku z tym nigdy sie jej tez nie uczylam, nawet przed maturą.
Sama uczyłaś się trafiać w klucz, czy chodziłaś na korki? A tak z ciekawości w jakim mieście studiujesz? Powiedz, jak ci się podobają studia
Stary 2011-11-05, 22:06   #245
neia
Zadomowienie

Cytat:
Sama uczyłaś się trafiać w klucz, czy chodziłaś na korki? A tak z ciekawości w jakim mieście studiujesz? Powiedz, jak ci się podobają studia
Nie, chodzilam na kurs MEDICUSA. Organizowany chyba w kazdym miescie, gdzie jest uniwersytet medyczny. Musialam dojeżdżać w co drugą sobote 130km w jedną strone, ale sie oplacilo.
Studiuje w stolicy. Studia mi sie na poczatku w ogole nie podobaly, nawet chcialam je rzucac. Ale to pewnie dlatego, ze poszlam na ten kierunek ze wzgledu na zamilowanie do jednej konkretnej specjalizacji, a nie ogolnie do biologii czy medycyny. Takze pierwszy rok to byl koszmar, drugi byl juz w miare znosny, a na trzecim nawet polubilam te studia kiedy zaczely sie przedmioty kliniczne W kazdym razie nie zamienilabym ich na nic innego.
Stary 2011-11-06, 17:19   #246
patt121
Rozeznanie

Gratuluję mam nadzieję, że może i mi się uda
Stary 2011-11-07, 16:21   #247
yashimabet
Przyczajenie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

Hejhej, witam ambitne panie maturzystki . Ja również wybieram się na medycynę, aktualnie w planach mam Białystok. Tylko mam pewien problem, ponieważ od zawsze chciałam iść na medycynę ale uważałam, że jestem zbyt wielkim leniwcem aby chciało mi się uczyć. Jednak jakiś czas temu stwierdziłam, że nie chcę za dziesięć lat żałować, że z lenistwa porzuciłam swoje marzenia, i zdecydowałam się zdawać maturę z chemii i biologii. I tu pojawia się problem, maturę zdaję już w 2012 roku czyli mam praktycznie pół roku na opanowanie materiału, dodatkowo jestem w liceum na profilu humanistycznym więc kolejny minus. Mój nauczyciel biologii nie daje mi żadnych szans na powodzenie, ale wierzę, że jak się uprę, będę się sumiennie i dużo uczyć to mi się uda, zwłaszcza, że z chemią (podstawową to podstawową, ale zawsze chemią) nie miałam nigdy problemów (a to duży plus) i dość szybko przyswajam jakąkolwiek wiedzę.
Wybaczcie przydługi wstęp. Ponieważ czasu mam nie za wiele, po prostu nie zdążę przerobić podręczników do 3 lat LO, a większość z Was wymienia właśnie te podręczniki jako materiał do przygotowań. Wiem, że vademeca służą głównie do powtarzania a nie do samej nauki, ale czy wg Was jest szansa, że po dokładnym przyswojeniu i zrozumieniu wiedzy zawartej w vademecach, plus oczywiście robieniu dużej ilości testów i ćwiczeń jestem w stanie zdać maturę z wystarczającym wynikiem?
Planuję oczywiście (w razie jakichś problemów) dodatkowo pójść na korepetycje.
A jeśli się nie uda... cóż, spróbuję za rok.
yashimabet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 16:37   #248
balletoevs
Zakorzenienie

Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr

O ile, z chemii poradzisz sobie bazując na jakimś repetytorium + zdaniach, o tyle z biologii radziłabym jednak korzystać z podręczników. Skupić się na schematach i zrozumieniu procesów zachodzących w organizmach. Szansa oczywiście jest, ale wszystko zależy od umiejętności przyswajania wiedzy, niemniej: powodzenia

Edytowane przez balletoevs
Czas edycji: 2011-11-07 o 16:38
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 16:59   #249
nelciak
Zadomowienie

Nie wyobrazam sobie nauki bez podrecznikow. W vademecum masz juz info podane skondensowanie, bez wyjasnien. Owszem, mozna zakuc, ale pelne zrozumienie daje znajomosc tresci z podrecznika...
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:41   #250
patt121
Rozeznanie

yashimabet życzę powodzenia trzeba walczyć o marzenia z biologii, koniecznie skorzystaj z podręczników, z chemii zadanka, zadanka i jeszcze raz zadanka, a teoria powinna wystarczyć z vademecum nie zrażaj się, jak nie w tym, to w następnym na pewno się uda
Stary 2011-11-07, 20:50   #251
agus1315
Zakorzenienie

nie wydaje mi się żeby vademecum wystarczyło, zwłaszcza że biologie miałaś na podstawie. z samego vademecum możesz nie zrozumieć niektórych tematów zwłaszcza szlaków metabolicznych i ogólnie tematy z metabolizmu mogą być ciężkie. A przez pół roku systematycznej pracy myślę że dasz radę jakieś podręczniki przerobić. skup się na najważniejszych/najtrudniejszych działach a jakieś proste typu ewolucjonizm, ochrona środowiska czy ekologia śmiało jedź z vademecum
Stary 2011-11-18, 17:49   #252
patt121
Rozeznanie

Jak wam idą przygotowania?
Stary 2011-11-18, 18:26   #253
Dziewucha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yashimabet Pokaż wiadomość
Hejhej, witam ambitne panie maturzystki . Ja również wybieram się na medycynę, aktualnie w planach mam Białystok. Tylko mam pewien problem, ponieważ od zawsze chciałam iść na medycynę ale uważałam, że jestem zbyt wielkim leniwcem aby chciało mi się uczyć. Jednak jakiś czas temu stwierdziłam, że nie chcę za dziesięć lat żałować, że z lenistwa porzuciłam swoje marzenia, i zdecydowałam się zdawać maturę z chemii i biologii. I tu pojawia się problem, maturę zdaję już w 2012 roku czyli mam praktycznie pół roku na opanowanie materiału, dodatkowo jestem w liceum na profilu humanistycznym więc kolejny minus. Mój nauczyciel biologii nie daje mi żadnych szans na powodzenie, ale wierzę, że jak się uprę, będę się sumiennie i dużo uczyć to mi się uda, zwłaszcza, że z chemią (podstawową to podstawową, ale zawsze chemią) nie miałam nigdy problemów (a to duży plus) i dość szybko przyswajam jakąkolwiek wiedzę.
Wybaczcie przydługi wstęp. Ponieważ czasu mam nie za wiele, po prostu nie zdążę przerobić podręczników do 3 lat LO, a większość z Was wymienia właśnie te podręczniki jako materiał do przygotowań. Wiem, że vademeca służą głównie do powtarzania a nie do samej nauki, ale czy wg Was jest szansa, że po dokładnym przyswojeniu i zrozumieniu wiedzy zawartej w vademecach, plus oczywiście robieniu dużej ilości testów i ćwiczeń jestem w stanie zdać maturę z wystarczającym wynikiem?
Planuję oczywiście (w razie jakichś problemów) dodatkowo pójść na korepetycje.
A jeśli się nie uda... cóż, spróbuję za rok.
Nie, vademecum obrazuje tylko pewne rzeczy praktycznie nic nie wyjaśnia a matura rozszerzona z biologii to głównie wykorzystywanie swojej wiedzy to robienia zadań, tam nie ma pytań typowo odtwórczych gdzie wystarczy sucha wiedza.
Co prawda sama sie przygotowuje do matury R dopiero od poczatku wakacji i szczerze ? Musiałabyś się uczyć codziennie, żeby zdążyć z materiałem do matury, ale jak wiadomo światu znane są i takie przypadki, więc powodzenia
Stary 2011-11-18, 22:40   #254
aptrp
Rozeznanie

Jak ja zdawałem maturę wystarczyło jako tako uważać na zajęciach, uczyć się do sprawdzianów i przez ostatni rok raz czy dwa w tygodniu zasiąść po godzinkę-dwie nad chemią i tyle samo fizyką, a potem dwa miesiące przed maturą coś poczytać więcej - i wstęp na medycynę z niemałym zapasem gotowy. Wielu moich kolegów i koleżanek tak dało sobie radę
Także współczuję, że sytuacja się zmieniła.
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 09:50   #255
neia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Także współczuję, że sytuacja się zmieniła.
Nie zmienila sie. Po prostu ludzie chyba z kazdym rokiem coraz bardziej panikują. A do matury na spokojnie wystarczy zaczac sie uczyc dwa miesiace przed i mozna spokojnie zaliczyc wszystko na 80-90%, o ile ktos przez liceum mial przynajmniej te 3-4 z przedmiotow maturalnych i jest w miare inteligentny. Ja naprawde nie wiem(i zawsze wzbudzalo to we mnie zdumienie) jak mozna uczyc sie np. biologii przez caly rok(!). Chyba ze ktos czyta te ksiazke 500 razy. Toc na medycynie z samej anatomii bedzie po miesiacu(!) wieksza ilosc stron do przyswojenia do kolokwium. A poza anatomią beda przeciez tez inne przedmioty w miedzyczasie...
Stary 2011-11-19, 12:33   #256
Pampalini
Rozeznanie

Cytat:
Nie zmienila sie. Po prostu ludzie chyba z kazdym rokiem coraz bardziej panikują. A do matury na spokojnie wystarczy zaczac sie uczyc dwa miesiace przed i mozna spokojnie zaliczyc wszystko na 80-90%, o ile ktos przez liceum mial przynajmniej te 3-4 z przedmiotow maturalnych i jest w miare inteligentny. Ja naprawde nie wiem(i zawsze wzbudzalo to we mnie zdumienie) jak mozna uczyc sie np. biologii przez caly rok(!). Chyba ze ktos czyta te ksiazke 500 razy. Toc na medycynie z samej anatomii bedzie po miesiacu(!) wieksza ilosc stron do przyswojenia do kolokwium. A poza anatomią beda przeciez tez inne przedmioty w miedzyczasie...
na większości kierunków tak przecież jest, że na jakieś potężne kolokwia jest zdecydowanie więcej trudniejszego materiału od... matury no, ale człowiek to dopiero potem docenia, jak już na studiach się nauczy szybko 'wchłaniać' wiedzę, gdy w perspektywie ma np. 4 zaliczenia w jednym tyg;D najbardziej podoba mi się straszenie ludzi właśnie hasłami typu "ale jak ty chcesz się nauczyć tego w ROK?! bo JA... (i tu następuje seria naukowych doświadczeń delikwenta, mająca na celu udowodnić, iż jest to niemożliwe)..."

co do rzekomej paniki, ja się zupełnie nie dziwię tym, którzy się obawiają np. chemii, bo na przestrzeni ostatnich 3 lat arkusze rozszerzone stały się bardziej skomplikowane, mniej schematyczne niż w poprzednich latach, do których wszyscy się przyzwyczaili ;]
Stary 2011-11-19, 13:18   #257
balletoevs
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że to sprawa indywidualna i nie ma co mówić, że rok to za dużo tak samo jak, że trzeba się uczyć codziennie po nie wiadomo ile. Przecież to jak szybko się przyswaja materiał to kwestia indywidualna. Pamiętam jak się obudziłam w ferie zimowe, że nie przerobiłam jeszcze ani jednej z trzech książek do biologii. I co? Jakoś sobie poradziłam Więc można.
Stary 2011-11-19, 16:03   #258
persil91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Coniglio Pokaż wiadomość
do tego kupiłam notatki persila
Cytat:
Napisane przez Monis1992 Pokaż wiadomość
kupiłać z 2 przedmiotów czy tylko jeden? myślisz że warto je kupić? zrozumiale jest wszystko opisane?
Cytat:
Napisane przez asqua92 Pokaż wiadomość
Ja mam te notatki w tamtym roku kupiłam z obu przedmiotów
Cytat:
Napisane przez agus1315 Pokaż wiadomość
myślę czy nie zainwestować
chociaż z drugiej strony i tak cały operon mam do przerobienia... i nie wiem XD
Cytat:
Napisane przez skazana na bluesa Pokaż wiadomość
notatki nie sa drogie, warto (chyba -> z opowiesci) z nich korzystac. zawsze to dodatkowa pomoc naukowa.
Jaki ten świat mały, notatki na wizażu
(...)

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
A nie lepiej sobie samemu zrobić notatki na podstawie książek? W ten sposób też się uczymy. Ja tak zawsze robię, o ile mam czas, a do matury akurat sporo go zostało
Pamiętam jak sam robiłem notatki, poszukiwałem właśnie tego typu pomocy, ale nie było. Choćby dlatego, że chciałem porównać swoje z czyimiś innymi, czy idę w dobrą stronę, czy nie za mało/dużo w nich informacji etc.
Nie można zapomnieć, że notatki są też gotową pomocą naukową, uzupełnieniem/zastępstwem podręcznika, usystematyzowaniem wiedzy itp.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-11-02 o 11:32 Powód: reklama
persil91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 19:26   #259
agus1315
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez persil91 Pokaż wiadomość
Oczywiście, polecam jako autor, cały czas są w sprzedaży. Więcej nie mówię, żeby nie robić reklamy

Pamiętam jak sam robiłem notatki, poszukiwałem właśnie tego typu pomocy, ale nie było. Choćby dlatego, że chciałem porównać swoje z czyimiś innymi, czy idę w dobrą stronę, czy nie za mało/dużo w nich informacji etc.
Nie można zapomnieć, że notatki są też gotową pomocą naukową, uzupełnieniem/zastępstwem podręcznika, usystematyzowaniem wiedzy itp.
masz wzięcie
Stary 2011-11-20, 11:12   #260
Monis1992
Zadomowienie

Cytat:
Oczywiście, polecam jako autor, cały czas są w sprzedaży. Więcej nie mówię, żeby nie robić reklamy

jaki ten świat mały - z biologa przeniosleś sie też tu zeby sie zareklamować
Monis1992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 13:39   #261
kamilora777
Wtajemniczenie

Cytat:

Zgadzam się w 100%! Śmieszy mnie wręcz, gdy ktoś panikuje, że nie zdąży, mając tak naprawdę dużo czasu. A jeśli rzeczywiście ktoś na przykład w 8 miesięcy, w rok, a nawet i więcej nie jest w stanie opanować materiału na tyle, żeby się dostać, to moim skromnym zdaniem zdecydowanie nie powinien iść na takie studia. Trzeba niestety myśleć realne.

kamilora777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 14:01   #262
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
smiem watpic, ze samo sluchanie na lekcjach i uczenie sie z ksiazek w przypadku biologii moze zapewnic dobry wynik z matury. przeciez w biologii wazniejszy jest klucz, a nie konkretne wiadomosci.
Cytat:

no fakt, swiat jest maly

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Cytat:
Napisane przez kamilora777 Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100%! Śmieszy mnie wręcz, gdy ktoś panikuje, że nie zdąży, mając tak naprawdę dużo czasu. A jeśli rzeczywiście ktoś na przykład w 8 miesięcy, w rok, a nawet i więcej nie jest w stanie opanować materiału na tyle, żeby się dostać, to moim skromnym zdaniem zdecydowanie nie powinien iść na takie studia. Trzeba niestety myśleć realne.
podam prosty przyklad - kolezanki na medycynie platnej. sadzisz, ze nie maja wiedzy, zeby rozwiazac mature z biologii? takie dzialy, ktore sa w LO z tej biologii to one maja kilka razy tyle zajec i zagadnien na przedmiotach typu genetyka, biologia, fizjologia i pincet innych. na studiach idzie im dobrze, ale maja problem, zeby wstrzelic sie w to SCHEMATYCZNE MYSLENIE, zeby poprawic porzadnie mature.
matura nie jest sprawdzianem wiedzy, ona tylko sprawdza umiejetnosc myslenia pod klucz.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 14:42   #263
kamilora777
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
smiem watpic, ze samo sluchanie na lekcjach i uczenie sie z ksiazek w przypadku biologii moze zapewnic dobry wynik z matury. przeciez w biologii wazniejszy jest klucz, a nie konkretne wiadomosci.

no fakt, swiat jest maly

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

podam prosty przyklad - kolezanki na medycynie platnej. sadzisz, ze nie maja wiedzy, zeby rozwiazac mature z biologii? takie dzialy, ktore sa w LO z tej biologii to one maja kilka razy tyle zajec i zagadnien na przedmiotach typu genetyka, biologia, fizjologia i pincet innych. na studiach idzie im dobrze, ale maja problem, zeby wstrzelic sie w to SCHEMATYCZNE MYSLENIE, zeby poprawic porzadnie mature.
matura nie jest sprawdzianem wiedzy, ona tylko sprawdza umiejetnosc myslenia pod klucz.

Nie, nie, ja nie sądzę, że nie mają wiedzy. Poza tym przecież progi punktowe na medycynę niestacjonarną są nie wiele niższe niż na stacjonarną.
A tak właściwie to ja przecież o niczym takim nie mówiłam. Przecież nawet jak ktoś dostaje się na medycynę niestacjonarną to i tak musiał zdać maturę na wysokim poziomie. Wiem, że wielu ludzi z niestacjonarnych poprawia maturę, żeby przenieść się na niestacjonarne. Co dla mnie nie jest niczym dziwnym, bo przecież te studia są niesamowicie drogie.

A co do matury to się zgadzam. Wiadomo, że wiedzę jakąś trzeba mieć, ale głównie trzeba inteligentnie myśleć "pod klucz". Wiele osób ma właśnie z tym problem. W tym ja Studiując teraz, wielu naszych wykładowców wręcz wyśmiewa teraźniejszą maturę, która zamyka w nas kreatywne, twórcze myślenie. Ale cóż

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-20, 15:26   #264
blondette
Raczkowanie

Cytat:

Nie zgadzam się z Tobą. Wedlug mnie dwa miesiace przed maturą uczą się i maja 90 % tylko geniusze.... Czyli osoby które bardzo szybko chłoną wiedzę, a materiał zawsze mieli na każdy sprawdzian opanowany na 5 czy 6. Przeciętny uczeń, aby posiadać trwałą, obszerną wiedzę(a taka jest potrzebna do matury) musi coś wielokrotnie powtarzać, a wiadomo ze z biologi i chemii tych działów nie jest mało. DO tego dochodzą jeszcze zadania- na przyklad 2 tomy zbiorów Witowskiego z chemii maja prawie 3 tysiace zadań. Gdzie osoba, ktora chodzi do szkoły i musi sie uczyc z innych jeszze przedmiiotow i spedzac 7-8 godzin w szkole , da rade to ogarnac w 2 miesiac? Wiekszosc zadan jest na jedno kopyto więc niech nawet zrobi z tego 1/3 zeby sie chociaz zapoznać z tym co oni na maturze wymagają..... To i tak nie wystarczy czasu.
NA studiach , chodzi sie na wyklady z których też coś sie wynosi i material do opanowania jest jakby "biezacy". Na mature trzeba powtarzac lub uczyc sie od nowa rzeczy sprzed 3 lat.
blondette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 15:36   #265
Dziewucha
Zakorzenienie

Nauczyć się można w miesiąc, ale nabyć umiejętność wykorzystywania tej wiedzy do pisania odpowiedzi pod klucz niekoniecznie.
Zresztą są ludzie którzy w grudniu się zaczynali przygotowywać i fakt napisali bio i chem rozszerzone ale na ok 70% a to za mało na medycyne, więc lepiej patrzeć realnie niż się obudzić przy wynikach z matury.

Edytowane przez Dziewucha
Czas edycji: 2011-11-20 o 15:38
Dziewucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 15:53   #266
kamilora777
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dziewucha Pokaż wiadomość
Nauczyć się można w miesiąc, ale nabyć umiejętność wykorzystywania tej wiedzy do pisania odpowiedzi pod klucz niekoniecznie.
Zresztą są ludzie którzy w grudniu się zaczynali przygotowywać i fakt napisali bio i chem rozszerzone ale na ok 70% a to za mało na medycyne, więc lepiej patrzeć realnie niż się obudzić przy wynikach z matury.

Nie znam żadnych danych na taki temat. Nie ma na to reguły. Ktoś może się uczyć 2 lata, rok albo 3 miesiące i uzyskać 70%. Równie dobrze ktoś uczący się od grudnia, tak jak podajesz, może uzyskać zarówno 50 jak i 90%.

Stary 2011-11-20, 22:19   #267
Dziewucha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilora777 Pokaż wiadomość
Nie znam żadnych danych na taki temat. Nie ma na to reguły. Ktoś może się uczyć 2 lata, rok albo 3 miesiące i uzyskać 70%. Równie dobrze ktoś uczący się od grudnia, tak jak podajesz, może uzyskać zarówno 50 jak i 90%.
Powinnam sprecyzować, że chodzi mi o osoby które nie są na biol-chemie i nie mają tych przedmiotów na rozszerzeniu przez 3 lata takie jak yashimabet która napisała tutaj wcześniej

Edytowane przez Dziewucha
Czas edycji: 2011-11-20 o 22:21
Dziewucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-20, 23:28   #268
kamilora777
Wtajemniczenie

Cytat:
Powinnam sprecyzować, że chodzi mi o osoby które nie są na biol-chemie i nie mają tych przedmiotów na rozszerzeniu przez 3 lata takie jak yashimabet która napisała tutaj wcześniej

Nie no jasne Ja nie twierdzę, że takich przypadków nie ma, bo ile ludzi, tyle historii. Chodziło mi tylko o to, że podałaś tę informację tak, jakby była ona regułą, a przecież jasne, że nią nie jest.

Stary 2011-11-20, 23:36   #269
balletoevs
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma na to reguły. Mówi Ci to osoba, która nie była na biol-chemie

Tak poza tym, uważam, że to dobrze, że matura z biologii wymaga czegoś więcej niż suchej teorii. Powiedziałabym, że to raczej umiejętność łączenia faktów i kojarzenia ze sobą różnych zagadnień, interpretacji na podstawie wiadomości, a nie schematyczne myślenie pt. wbijam się w klucz. Lepsza taka forma niż tylko sprawdzenie kto lepiej wykuł podręczniki na pamięć.
Stary 2011-11-23, 15:50   #270
quetepassa
Raczkowanie

Pisałam mature z biolii i chemii i wynik hymm po 75 % - dlatego w tym roku jeszcze raz próbuje. Uważam, że byłam bardzo dobrze przygotowana, ale stres dał za wygrana... Źle czytałam zadania i przez to odp były złe. Przyznam, ze matura wcale nie była super trudna i sprawdzala przede wszystkim logiczne myslenie i dobrze, ze przestała byc schematyczna. Wiem, jak teraz mam do tego podjesc i mam nadzieje, ze wyciagne po chociaz te 10 % więcej...

Jesli chodzi o czas przygotowania to powiem tak. Jesli ktos skupia sie tylko i wyłacznie na biologii i chemii to spokojnie 3-4 miechy luzik. Tylko jak ktos uczy sie z wszystkeigo to juz gorzej z czasem.

Edytowane przez quetepassa
Czas edycji: 2011-11-23 o 15:52
quetepassa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości