|
|
#241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciaza- zmiany w ciele o ktorych nikt Ci nie powiedzial.
Cytat:
O rety! To szczerze zazdroszczę! ja miałam nawet problem żeby być w pozycji półleżącej, a wcale nie miałam wielkiego brzucha. Czułam się, jakby mnie ktoś worem kartofli nakrył
|
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
|
#243 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślisz? Ja miałam od samego początku ciążę baaaardzo nisko, synek leżał mi ciągle na pęcherzu, więc sikałam na potęgę
ja w ogóle nie znam pojęcia "mieć brzuch wysoko", bo zawsze miałam prawie na kolanach może faktycznie, jak ktoś ma brzuch wysoko, to te wszystkie naczynia, które są niżej położone nie są uciśnięte aż do momentu obniżenia brzucha, a u mnie dziecko leżało tak, że od samego początku główka była na dole, a mały gotowy do wyjścia
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Po sylwestrze spałam u znajomych , wałka nie wzięłam i był koszmar.
|
|
|
#245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
Cicho w watku, dziewczyny..
|
|
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o spanie to śpię tylko na lewym i na prawym boku.
Już aż boki bolą ;d no ale cóż inaczej nie da rady. ![]() Co mnie dręczy całe życie używam płynu do higieny intymnej, i od ostatniego czasu odczuwam ogromne swędzenia w okolicach pochwy. Byłam u ginekologa ale jest czyściutko bez żadnych infekcji. ![]() Co jeszcze zauważyłam to owłosienie na brzuchu, heh zabawne mam nadzieje, że to później zniknie. ![]() Również mam problemy z cerą jest sucha i zaczerwieniona. Na brzuszku mam takie czerwone kropeczki nie wiem co to jest ale myślę że może temu że mam skórę naczynkową.
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I powiem Ci, że naczynka też strasznie mi popękały, na twarzy, brzuchu, ramionach i udach. Na ramieniu miałam odkąd pamiętam pęknięte naczynko i ono powiększyło mi się kilkakrotnie, bardzo nieładnie to wygląda i na pewno pójdę z tym do specjalisty.
|
|
|
|
#249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hehe no stoją całe szczęście, że jestem blondynką więc są jasne chociaż i parę ciemniejszych pod pępuszkiem się znajdzie ;d Oj twarz to najbardziej mam zaczerwienioną. Ale myślę, że póki nie urodzę to i tak z tym nic nie zrobię.
|
|
|
#250 |
|
Moderator
|
Ja nie mam włosków koło pępka (tylko delikatny, niewidoczny meszek). Ale moja znajoma blondynka jak była w ciąży to zrobił jej się tam busz. Czarne, gęste włosy. Jej ciąża przypadła na lato i często widać jej było pępek i właśnie te włosiska.
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Spoko dziewczyny, gąszcz włosów z brzucha zniknie
Ale dopiero ze 2 miesiące po porodzie Tak przynajmniej u mnie było.
|
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
Haha Oby
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam czarny pepek jeszcze do tego mam dziursko po kolczyku wyglada to okropnie
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
#255 |
|
Przyczajenie
|
Ja na dziś właśnie mam wyznaczony termin porodu, ale póki co nic się nie dzieje. Całą ciążę przechodziłam bez różnorakich dolegliwości, którymi nas straszą - żadnych bólów, zaparć, hemoroidów, żylaków, nawet żadnych rozstępów nie mam (co mnie bardzo miło zaskoczyło bo brzuszek mam naprawdę duży, a w nim dzieciaczka który już ma 4200) . WŁosy i paznokcie rosną mi jak szalone i są bardzo mocne. Jedyne nieprzyjemnosci, to to, że cera mi się znacznie bardziej przetłuszcza, powiększyły mi się pieprzyki i miałam 3 razy opryszczkę wargową. Jeśli kogoś też męczą opryszczki to polecam maść Erazaban. Ja szukałam jak wariatka czegoś co przyniesie ulgę a można to w ciąży stosować, bo wszelkie inne maści są zakazane. Maść jest bardzo skuteczna - w ogóle nie swędzi i cała opryszczka schodzi w przeciągu około 5 dni, bez tej okropnej fazy lejącego strupa...Oczywiście trzeba pamietać o szczególnym zachowaniu higieny bo wiadomo, że jakby opryszczkę przenieść na narządy rodne to kolorowo nie będzie. O dolegliwościach poporodowych mam nadzieję, że przekonam się w najbliższym czasie. Trzymajcie kciuki
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smarowałam opryszczkę co jakiś czas miodem. Goiła się w ciągu dwóch dni. Bez bólu, bez swędzenia, bez strupa.
|
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
Opryszczek to nie mam ale za to wałczę z czyrakami
Co najmniej musi mi raz w miesiącu wyskoczyć.
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do rozstępów-nie wierzyłam, że mogą się pojawić po porodzie ![]() wyszły dziady, na szczęście tylko kilka i to na samym dole brzucha. nie ma tragedii |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam standardowych objawów prawie w ogóle poza zmęczeniem (początek ciąży) Za to naprzemiennie mam biegunki i zaparcia, a dodatkowo straszne wzdęcie. Tego się akurat w ciąży nie spodziewałam.
|
|
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Mnie niestety żadne domowe sposoby nie pomagały - ani miód, ani czosnek, ani cebula...było jeszcze gorzej i raz miałam nawet dwie oprychy - na dolnej i górnej wardze :/ dopiero ta maść mi pomogła przejść wszystko bez bólu i szybko.
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Te włoski na brzuchu to masakra, ale mi się pojawił też gęsty meszek na twarzy. Czy której w Was może spuchły brodawki? Bo mi na obu piersiach symetrycznie tylko pod sutkiem. Dziwnie to dość wygląda, ale nie boli, ani nie jest zaczerwienione. Nie wiem, czy to normalne, ale chyba zaczynam świrować, że coś jest nie tak:P ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- A i z rzeczy o których mi nikt nie powiedział- to okropne skurcze łydek. |
|
|
|
|
|
#262 |
|
Moderator
|
Ja dostałam właśnie jakiś czas temu w nocy pierwszego w życiu skurczu łydki. Myślałam w pół śnie że to ból porodowy.
![]() Nie sądziłam że to może tak boleć. Przez kilka nocy bałam się spać. Ale na razie odpukać już mnie nie nawiedził ten skurcz. Ponoć spanie w wyprostowanymi nogami temu sprzyja.
|
|
|
#263 |
|
Rozeznanie
|
A mi nikt nie powiedzial ze po porodzie nadal wyglada sie jak w ciazy!!
ja jestem juz po 3 tyg a ciagle wygladam na 4 albo i 5 miesiac:/ no i rozstepy wyszly po ciazy! dobrze ze nieduzo i na dole brzucha idzie sie pokazac w bikini
|
|
|
|
|
#264 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na twarzy to nie mam włosków ale pryszcze to co raz wyskakują szczególnie na początku każdego miesiąca czyli tak samo jak nie byłam w ciąży i wyskakiwały ok 10 dni przed okresem. Na sutkach nie zauważyłam nic innego oprócz tego że są większe i brązowiejsze w sumie te brązowienie nawet mi się podoba Cytat:
Ale... Jak śpię na boku i mam nogę na nodzę to odczuwam mrowienie na udzie ale na tym które jest na górze dziwne . Jak przewracam się na drugi jest to samo :PCytat:
Właśnie nie, myślałam początkowo, że mam upławy i temu tak swędzi ale gin powiedział, że w moczu jest czyściutko. Mówiłam, że mnie bardzo swędzi to powiedział że może od płynu do intymnego mycia właśnie albo od płynu durex do współżycia bo wspomniałam, że używałam ale już go nie używam z miesiąc i jest bez zmian. Teraz mam wizytę 13 i mu jeszcze raz się prz ypomnę może tym razem zareaguje . ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
Nie od razu wszystko spada. Chociaż dobrze by było . Nie bój się napewno zejdzie ![]() Kurcze też nie wiedziałam że rozstępy się pojawiają po porodzie ostro :| Teraz modlę się żeby nie wyskoczyły. A tu i jeszcze po porodzie trzeba się modlić hehehe . No to czekam na łut szczęścia.
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#266 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
No i skurcz miałam raz na 7 miesięcy więc ciężko mówić o skurczach z niedoboru. Cytat:
Do porodu biorę znieczulenie
|
|
|
|
#267 |
|
Wtajemniczenie
|
My staraliśmy się o maluszka kilka miesięcy, więc gdy test wskazał dwie kreseczki skakaliśmy jak wariaci. No ale krótko potem radość (moja) zniknęła, bo pojawiły się wszelkie możliwe niefajne objawy... Wymioty, wieczne mdłości, opuchnięcie, bolesność piersi i samych sutków (co to była za masakra latem! Jakiś 5-6 tydzień. Miałam wrażenie jakby sutki były poparzone gorącym metalem), dreszcze. Ja, dziecko zimnego chowu, wiecznie marzłam i latem nosiłam bluzkę, sweterek i płaszczyk, kiedy mój mężczyzna kroczył męcząc się w t-shirt'cie...
Krótko potem pojawiły się bóle podbrzusza, które trwają do teraz. Najpierw podejrzewano rozszerzającą się macicę, potem kształtujące się łożysko, padło na uciskające na nerw dziecko. No i ta krecha przez brzuch, o której mi nikt nie mówił, i zbrązowienie brodawek... Cierpnięcie łydek w nocy, wieczne wizyty w toalecie (w nocy minimum to 4 razy...). No a teraz siara. Gdyby ktoś mi powiedział, ze moje piersi będą się sączyć, to w życiu bym nie uwierzyła! Kolejna sprawa to bolesność bioder po nocy. Już nie wiem jak spać, bo bolą okrutnie. No i duży wzrost wagi... Pilnuję się, nie podjadam ,a tu 28 tydzień ciąży i już plus 16 kg! |
|
|
|
|
#268 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Ja w 1 trymestrze miałam mdłości okropne i fatalne samopoczucie. Zmęczenie itp. Piersi i sutki bolały. Ale teraz 28 tc czuję się ok. Tylko mam kilka rozstępów na piersiach (mimo smarowania się od dnia zobaczenia 2 kresek na teście). Waga 7kg do przodu. Tylko brzuch zaczyna przeszkadzać. Siary nie chcę na razie
|
|
|
|
#269 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie nawet ta siara cieszy, bo czytałam, ze jak jest siara, to będzie i mleko
Choć nie wiem ile w tym prawdy i czy problemy z karmieniem i tak nie wystąpią. Będzie co ma być
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
prawdy w tym tyle, ile wody na pustyni
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.

Ja spałam do końca ciąży tylko i wyłącznie na plecach. I mam się dobrze 

. Po sylwestrze spałam u znajomych , wałka nie wzięłam i był koszmar.

ja jestem juz po 3 tyg a ciagle wygladam na 4 albo i 5 miesiac:/ no i rozstepy wyszly po ciazy!