|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - część II
Mnie by pasowała biel, ale jeśli jej nie lubisz, to o kilka tonów jaśniejsza zieleń może całkiem ładnie wyglądać
|
|
#242 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Moim zdaniem chłodny delikatny kolor na ścianach i mocne barwy w dodatkach wystarczą. Dla przykładu wrzucam linki do paru inspiracji z niebieskościami w pokojach. Chodzi mi o takie nieoczywiste odcienie, a nie jakiś sztampowy błękicik. Wystarczy, że pomalujesz jedną ścianę na intensywny złamany niebieski albo grafit, a reszta ścian może być biała (lub prawie biała, jeśli biel cię alergizuje ). Do tego czerwień i granat jako kolory dominujące w dodatkach. Trochę bieli doda świeżości i wydobędzie kolory.http://www.ausbt.com.au/photos/view/...-from-desk.JPG http://static.e-mieszkanie.pl/articl...esko-zolty.jpg http://cdn14.urzadzamy.smcloud.net/t...tandardowy.jpg http://cdn29.urzadzamy.smcloud.net/t...tandardowy.jpg http://cdn8.muratordom.smcloud.net/t...eria_zdjec.jpg http://static.e-mieszkanie.pl/fmfile...cje-2_main.jpg http://us.123rf.com/400wm/400/400/to...ny-wnetrza.jpg http://www.dom.pl/wp-content/uploads...2/salonik6.jpg http://lh6.ggpht.com/_kWvNfl9Fmec/S5...rkus%20bmc.jpg http://homienice.com/wp-content/uplo...or-790x526.jpg http://housetohome.media.ipcdigital....ue-bedroom.jpg |
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Kobitki help me...
W tym roku chcemy zrobić remont, jednak już tak, aby za jakiś czas można było bez problemu wstawić łóżeczko. Coś już tam mi się w główce zrodziło. Co by się nie męczyć spróbuję moje myśli jakoś zobrazować przy pomocy painta. Pokój ma ok 4,5 x 2,95 Szafy wiem co bym chciała - bynajmniej tą przy drzwiach, ta druga jest jeszcze do dopracowania. Obie byłyby robione na wymiar. Na początku kanapa obok drzwi, jednak potem widziałabym tam łóżeczko i teraz pojawia się problem - jak zrobić tak, aby kanapa mogła stać potem na tej ścianie co szafa - może kanapa jakoś wkomponowana w szafę ![]() Szukałam już inspiracji na różnych stronach i nic mi nie przychodzi do głowy... |
|
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Elfia4 dzięki za inspiracje! Są bardzo fajne. Sama po "wizualizacjach" też zaczęłam się przekonywać do niebieskiego, ale bałam się, że nie będzie pasował do mebli, choć z drugiej strony logiczne wydaje się, to co mówisz, że lepiej przełamać ten kolor mebli, niż go dodatkowo podkręcić do ciepłego i mdłego stopnia...
Taki granat szmaragdowy, jak np. w ostatnim linku, tam gdzie jest ten obraz głowy mężczyzny wypatrzyłam kilka dni temu na stronie Dulux, bo został okrzyknięty kolorem 2013 i też na niego zwróciłam uwagę. Do tego stopnia spodobały mi się niebieskości w dokładnie takim wydaniu, jak pokazałaś, tu się zgadzamy, że nie wiem na który się zdecydować. Alergia na biały dalej obecna Moim faworytem są te odcienie: 1. Szmaragdowy granat http://housetohome.media.ipcdigital....ue-bedroom.jpg 2. Turkus lub ten lekko przychłodzony turkus http://lh6.ggpht.com/_kWvNfl9Fmec/S5...rkus%20bmc.jpg http://www.dom.pl/wp-content/uploads...2/salonik6.jpg 3. Żywy niebieski http://cdn29.urzadzamy.smcloud.net/t...tandardowy.jpg Tylko czy jeszcze jakieś pomysły połączenia, niż biel lub złamana biel i czerwień? Przy odcieniu 2 i 3 mogłoby być więcej w kolorze, ale przy szmaragdzie numer 1 myślę, że by należało postawić jedynie na jedną ścianę, pytanie - krótszą czy dłuższą oraz jeśli dłuższą to czy taką na której częściej patrzymy (ściana z tv, segmentem, toaletką), czy ta na której stoi kanapa, drzwi? |
|
|
|
|
#245 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Jeśli nie biel, to może farba z mieszalnika - biel złamana kolorem, na który pomalujesz tę jedną czy dwie ściany? Część ścian w intensywniejszym kolorze będzie dodatkowo podbijała kolor, więc byłoby tak niezupełnie biało. Ewentualnie jakiś jaśniutki odcień szarości wpadającej w niebieski (zerknij sobie na paletę RAL lub NCS, żeby zobaczyć ile odcieni cieplejszych i chłodniejszych może mieć szarość), a do tego biel w dodatkach - np. białe zasłony czy dywan. |
|
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
Elfia4 na razie przychylam się też do tej bieli złamanej najprawdopodobniej szafirem, pozostaje już mi się decydować powoli, dzięki!
|
|
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
Witam, mam nadzieję że mi pomożecie. Otóż jestem chora, przez co od tygodnia leżę w łóżku i w sumie nic nie robię. W związku z tym zaczęłam zastanawiac isę nad moim pokojem(normalnie nie mam na to czasu) i doszłam do wniosku, ze jest poprostu straszny. Generalnie można to ująz w jednym zdaniu: mnóstwo gratów, zero stylu. Na ścianach wisi mnóstwo rzeczy, każda z innej bajki, co robi straszny ba łagan... nie mogę tego zdjąc bo zostaną brzydkie dziury. Nie wiem jak to uporządkowac, nadac jakiegoś stylu. Chcę by ten pokój był bardziej romantyczny i przytulny,a nie nowoczesny i zagracony, jak teraz. Jest tylko jeden problem, chciałabym dokonac tych wszystkich zmian, możliwie jak najmniejszym kosztem.
Od razu zaznaczam, że nie planuję malowania ścian i wymiany mebli. Mam nadzieję, że mi pomożecie, kochane Wizażanki. |
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciekawe i tanie dodatki
Polecam posprzątać i powyrzucac wszelkie zbedne graty
![]() Kupic jakies koszyczki/pudełka ozdobne i pochowac resztę, może firany?zasłony-jesli masz takie. Ramki, lampę, lustro? Przejrzyj allegro. |
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej wrzuć jakieś zdjęcie, będzie łatwiej. Jeśli na ścianach masz różne ramki nie pasujące do siebie, można je przemalować na jeden kolor, np farbą w spreju. W załączniku masz różne mozliwości ich powieszenia.
|
|
|
|
|
#250 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
mam 3 proste, szybkie propozycje zakładające, że sofa ma 2m szerokości, a gdzieś naprzeciwko niej będzie jakaś szafka z telewizorem
Jakbyś chciała sama się tym planem pobawić, to proszę bardzo http://planmieszkania.pl/plan/rysuj/...ode/8726056298 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
Można kupić fajny szablon i walnąć sobie jakąś grafikę na ścianie
|
|
#253 |
|
Chi~
|
Bardzo fajny pomysł
Jak wyzdrowiejesz, przejdź się do Pepco. Mają tam mnóstwo fajnych, stylowych dodatków za bardzo przystępne pieniądze. Poza tym, te dodatki ułożone są kolorystycznie, więc bez problemu dobierzesz kilka drobiazgów .Poza tym, pościągaj to wszystko, co uważasz, że powoduje zagracenie pokoju. Zainwestuj w pudełka/koszyczki, to najprostszy sposób na posprzątanie zbędnych głupot. Możesz pomalować sprayem pudełka po butach na jeden kolor - dzięki temu będziesz miała je prawie za darmo
|
|
|
#254 |
|
Raczkowanie
|
Dzień doberek, wpadam z zapytaniem - poszukuję jakiejś farby (intensywna czerwień) do pokoju - jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
#255 |
|
Raczkowanie
|
Dulux ma gotowca, można też kupić z mieszalnika. Ja bym uważała z ostrą czerwienią w pokoju, w którym spędza się sporo czasu. Można dostać szmergla albo oczopląsu
|
|
#256 | |
|
Chi~
|
Cytat:
Ja mam swój pokój (łączy kilka funkcji, sypialnia, pokój do pracy, itd) pomalowany na "słodką paprykę" - nic mi się nie dzieje, nie jestem niespokojna, albo agresywna Ale trzeba lubić intensywne kolory we wnętrzu, to fakt.
|
|
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
Chmielewska kiedyś pisała, że dostawała cholery, a nie wiedziała dlaczego. Okazało się, że źródłem nieszczęść była czerwona wersalka
|
|
#258 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Mnie też coś by trafiało z nadmiaru czerwieni. Lubię ten kolor w dodatkach, na ubraniach itd., ale wnętrze, w którym dominuje czerwień wkurzałoby mnie.O dziwo nie przeszkadza mi absolutnie ostra kolorystyka miejsc, w których przebywam rzadko i krótko (restauracja, kawiarnia, dyskoteka, klub fitness czy sklep), ale nie znoszę ostrych barw i nadmiaru koloru w przestrzeni prywatnej, która dla mnie musi być prosta i raczej minimalistyczna (także kolorystycznie). |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Raczkowanie
|
To jest właściwie moja sypialnia, więc no problemo
![]() Ok, melduję wykonanie zadania - pomalowane ;-) Oczywiście tylko sufit i jedna ściana, reszta jest w szarościach. Tak więc... co do mebli - nie mam pojęcia, jaki kolor wybrać? i pozostałych dodatków? poszukuję tylko łóżka, jakiegoś biurka, może maleńką szafę czy komodę oraz stoliczek, aczkolwiek nie mówię, że wewalę to wszystko. Dopiero mam zakupioną czerwoną pufę XXXL sako :P Może coś na ścianie?Mój plan na niedaleką przyszłość: samochodzik retro na jednej ze ścian, która będzie go podświetlała, bo konstrukcję już mam Edytowane przez aleksandra1611 Czas edycji: 2013-03-07 o 16:14 |
|
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny. Mam problem, ktory spedza mi doslownie sen z powiek. Jest 5:36, a ja klikam tu i tam w poszukiwaniu inspiracji i wlasciwie nie mam fiolkowego pojecia czego chce.
Za miesiac zaczynamy wielkie pakowanie i przeprowadzke do nowego domu. Zalezy mi na tym, by wnetrza byly niepowtarzalne i zeby w tym domu chcialo sie "byc". Dla mnie zmiana miejsca jest zawsze ogromnym szokiem. Nie mam jeszcze planow domu, bo dopiero musze obmierzyc wnetrza. Ale chcialabym z gory zapytac czy ktos bedzie mial ochote puscic wodze fantazji i pomoc mi z tych kilku murow stworzyc dom z prawdziwego zdarzenia? Zaczynamy od zera. Mamy kilka mebli, ktore zabieramy ze starego domu. Moge zrobic wszystko, meblowanie, kolory, dodatki.... A ja jestem w tych sprawach zielona. Nawet jak patrze na zdjecia roznych rzeczy to nie mam pojecia czy bedzie pasowalo do calosci i czym sie w ogole kierowac w wyborze. Blagam, pomocy.... |
|
|
|
|
#261 | |
|
Chi~
|
Cytat:
![]() Zapraszamy do dykusji!
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Biało czarny narożnik do salonu w beżach
Witam
Mój salon urzadzony jest w bezach..Dwie ściany są beżowe z delikatnym połyskiem, jedna ściana przy oknach jest w kolorze czekoladowym a wnęka w czwartej ścianie pokryta jest tapetą w beżowo brązowe paski. Mam komode i szafke rtv w kolorze brzozy. Firanki makarony ecru z panelami ecru i brąz... Dywan chwilowo mam zielono-pomaranczowy, ale chce wymienic na włochaty w kolorze kawa z mlekiem lub beż... Mąż upiera sie przy zakupie wielkieo bialo- czarneo naroznika.... Ale zastanawiam sie czy miedzy bezami a bialym nie bedzie zbyt duzeo kontrastu.....???? Prosze o pomoc.... Widzialam brązowo bezzowa wersje teo lozka ale nie podoba nam sie.... |
|
|
|
|
#263 |
|
Przyczajenie
|
Remont pokoju- co doradzacie?
O to jak wygląda mniej więcej mój pokoik:
Drzwi wejściowe to te przy łóżku, drugie to wejście do innego pomieszczenia. Obecnie pokój jest zielono-pomarańczowy. Łóżko jest koloru rudego a szafy są popielate. Uparłem się na kolor czerwony, ale nie wiem co do niego, czy cały pokój czy nie? A co z sufitem, podobają mi się czarne znaki chińskie na czerwonej ścianie ( widział bym je na tych dwóch ścianach nad łóżkiem. Bardzo proszę o pomoc
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#264 | |
|
Chi~
|
Dot.: Biało czarny narożnik do salonu w beżach
Cytat:
Dlaczego uważasz, że te kolory nie będą do siebie pasować? Jest wręcz odwrotnie. Biel i czerń świetnie współgrają z kolorami ziemi. Poniżej wkleiłam kilka zdjęć, które mogą Cię zainspirować. Na kanapę zawsze można rzucić kilka pasujących poduszek, do wnętrza dodać kilka biało-czarnych dodatków i będzie idealnie. Z tego, co piszesz, wnioskuję że masz dosyć nowoczesny wystrój pokoju, więc wszystko powinno dobrze razem wyglądać. Cytat:
![]() Jeśli chodzi o czerwony, to dobrze wygląda w zestawieniu z kremowym, albo, może trochę mniej tradycyjnie - z szarością (to zestawienie zdecydowanie polecam). Podobnie zresztą, jak te "znaki" - sama mam u siebie na ścianie wyrysowane słowo "uśmiech" po koreańsku
|
|
|
|
#265 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Biało czarny narożnik do salonu w beżach
Pokój ma 4m x 3,5m meble zostają, chodzi mi o przemalowanie ścian, bo na chwile obecną nie mam za dużo pieniędzy: http://finansowe.strefa.pl/ryzyko.html , na razie chce przemalować tapetę
Edytowane przez Garfield22 Czas edycji: 2014-09-29 o 13:59 |
|
|
|
|
#266 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
Dziewczyny ratujcie nie mam już sił... od roku planuję remont pokoju dziennego, przeglądam forum i strony z wystrojem wnętrz ale pokój jest tak „ dziwny”, że nie mogę sobie poradzić. Niby duży 5 x 4, jasny - okna i balkon wschód południe ale strasznie nieustawny .Drzwi pośrodku, piec ( musi zostać ) i ścięta jedna ściana ( szkic załączam ). Z mebli zostaje tylko narożnik + fotel finka ( kolor pomarańczowy, reszta do wymiany. Na oknach szare rolet, białe firanki i szare zasłonki ozdobne tylko.Myśleliśmy o szafie z przesuwanymi drzwiami dużej ok 240 cm szer + szafka pod telewizor + jakaś mała ława. Niestety narożnik jest dość Duży i nie bardzo wiem gdzie go ustawić ( nadmieniam, że musimy go rozkładać do spania – póki co ). Był pomysł żeby podzielić pokój taką pół ścianką, dokupić łóżko i wydzielić coś jak sypialnie ale się martwię, że wtedy wyjdą mi klitki. Choć z 2 strony może będą bardziej przytulne ? Bardzo proszę o pomoc... ja mam już mętlik, czytałam wiele wątków i widzę że macie ciekawe pomysły i potraficie świetnie doradzić. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Proszę pomóżcie |
|
|
|
|
#267 | |
|
Chi~
|
Cytat:
Ale mam trochę problem, bo z jednej strony, do rudej kanapy bardziej pasowałby beż (plus czerwień rzecz jasna) ale do tych popielatych szaf - szary. Chyba ta druga wersja byłaby bardziej odpowiednia, ale żeby wiedzieć na pewno, musiałabym zobaczyć jakąś fotkę pokoju ![]() Co do rozplanowania kolorów, to zrobiłabym tak: czerwone ściany - ściana z łóżkiem i wnęka oraz ściana z oknem, a pozostałe ściany na beż/szarość. myszqax postaram się pomóc Ci na dniach, potrzebuję się dłużej zastanowić nad Twoim problemem, a dziś już nie mam siły
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
w jednym linków wyżej:
http://cdn29.urzadzamy.smcloud.net/t...tandardowy.jpg jak tylko będę mogła to robię sobie takie dwie ściany - niebieski z szarym
|
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny ,powiedzcie jaki kolor ścian pasuje do sypialni ,nie sugerujcie się bo wszystko będzie tu zmienione zostanie tylko ta zabudowa na kaloryferze i do niej muszę coś dopasować łóżeczko dla dziecka białe łóżko ciemno szare w sumie widoczne będą poduszki szare ,narzuta na łóżko w kolorze pudrowy róż jakie ściany i dodatki jaki kolor ?
Edytowane przez kamilkaa Czas edycji: 2013-04-12 o 17:24 |
|
|
|
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak przeczytałam wszystko, nadal jestem za nim. Ewentualnie z jakimiś beżowo-brązowymi lub ciepłofioletowymi elementami
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

Zaś szarość z brudnym niebieskim, czy fioletem wydaje mi się strasznie przytłaczająca do wnętrza, w którym się spędza wiele czasu, bo jest zarówno pokojem dziennym, jak i sypialnią. Wolałabym coś żywego albo czystego i świeżego.
). Do tego czerwień i granat jako kolory dominujące w dodatkach. Trochę bieli doda świeżości i wydobędzie kolory.

Mnie też coś by trafiało z nadmiaru czerwieni. Lubię ten kolor w dodatkach, na ubraniach itd., ale wnętrze, w którym dominuje czerwień wkurzałoby mnie.

.