|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: dla tych, co szukają, bo nie wiedzą
Cytat:
Jednak sama wiem jakie mam uda i potrafię rozróżnić zatłuszczone a umięśnione. O bilansie wiem, chciałam po prostu zapytać, czy istnieją ćwiczenia tylko na pośladki.
|
|
|
#242 |
|
Zadomowienie
|
Mi też się kiedyś wydawało, ze mam umięśnione nogi
uwierz, że bardzo ciężko się takich dorobić ![]() A ćwiczenia na same pośladki oczywiście, że są
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ja mam podobną budowę heh ale pupę mam małą i wąskie biodra. Jednak jak zaczęłam ćwiczyć zasadniczo 4 partie mięśni na ngach to mi wysmuklały ładnie. Na nogi jak chcesz żeby wysmuklały to proponuje taki zestaw: Raz w tygodniu 4 x po 25 powtórzeń - wypychanie ciężaru nogami (obciążenie na początek 10-15 kg), 3 x po 20 powtórzeń prostowanie nóg (bez obciążenia lub najniższe na początek), 3x 20 powtórzeń zginanie nóg (obiążenie 10 kg), pomiędzy każdą serią 30 sekund odpoczynku!!! i do tego ćwiczenie w zasadzie tylko na sama pupę to będzie wypychanie nóg do tyłu (razem to prostsza wersja a pojedynczo to trudniejsza, jak razem to czekasz 30 sek między seriami jak pojedynczo to nie czekasz tylko zmieniasz nogi). Na drugi trening to tak: 3xpo 25 powtórzeń na przywodziciele ud czyli przywodzenie nóg (obciążenie 10 -15kg), odwodzenie nóg też 3x 25 powtórzeń ( obciążenie 10-15 kg), wypady ze sztangą prostą naprzemiennie 3x15 powtórzeń dla każdej nogi (sztanga 7 kg). To są ćwiczenia na maszynach w siłowni, jak sobie doczytasz w necie będziesz wiedziala co i jak robić. Jeżeli chodiz o samą pupę to powiem Ci że ciężko nawet przy izolowanych ćwczeniach ćwiczyć tak aby tylko jeden mięsień opracował ale można tak ćwiczyć aby gównie pracowały te co nas interesują. Np najprościej to stań prosto pochyl się lekko do przodu i złap za coś rękami tak żeby było sztywne ( ja łapię się za sztangę na podparciach co stoi przede mną w siłowni) jak jużtak stoisz podnieś jedną nogę na wysokość ok 70 cm czyli dość wysoko przytrzymaj chwilę i możesz zaczynać pierwszą serię. W takiej pozycji robisz dociągnięcia nogi czyli starasz się jesze z 10-15 cm podnieść wyżej nogę i pilnuj aby nie opadała, jest to dość ciężkie ćiwczeie ale dość dobrze izoluje mięśnie pupy zresztąjak zrobić 3x po 30 na każdą nogę to poczujesz. Musisz mieć przy tym ćwiczeniu wciągnięty brzuch aby nie bolały potem plecy ale trochę będą bo niestety przy tym ćwiczeniu ćiwczy też brzuch i grzbiet a także ręce bo się trzymasz :P no ale w mniejszym stopniu niż pupa. Inne ćwiczenie to musisz usiąść n w siad skrzyżny z tej pozycji wyciągasz prawą nogę i zginasz tak aby prawa i miały kolana zgięte i skręcone w lewą stronę. Pochlasz się w lewą stronę i opierasz na dłoni z ugiętym łokciem lub na łokciu, podnosisz prawą nogę ugiętą do góry na wysokość ok 1o cm, z tej pozycji robisz balans do tyłu, dociskasz nogę do tyłu, inny wariant to podnosisz delikatnie i opuszczasz zrób 3x po 20 na każdą nogę a poczujesz pupę. Powodzenia! A jak chcesz schdnąc z danej części ciała to zapomnij, chudnie się z całości :/.---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Tu masz ćwiczenia na pośladki może pomoże http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi.asp
|
|
|
#244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
4 lata trenowałam w klubie siatkarskim, a wiadomo, że w sporcie to nie tylko technika, ale przede wszystkim siła i wytrzymałość Mam po prostu na tyle rozbudowane, że nie chcę już nad nimi pracować, bo wtedy będą po prostu nieproporcjonalne do reszty ciała. AzjatSmok- Bardzo, bardzo dziękuję
|
|
|
#245 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie:
Od stycznia, ćwiczę nieregularnie, ogólnie staram się więcej ruszać. Wszystko z myślą o wyjeździe na snowboard, który właśnie dobiegł końca. Nie obyło się bez zakwasów po 4 godzinach jazdy dziennie, ale mam to już za sobą. Chciałabym utrzymać i jeszcze podnieść kondycję, wytrzymałość, myślę też o utrzymaniu formy w partiach nóg, pośladków, rąk i brzucha. Jakie ćwiczenia będą najodpowiedniejsze? Czy ktoś może mi polecić jakiś program? |
|
|
|
|
#246 | |
|
sajkolidżist
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#247 |
|
Raczkowanie
|
dwa tygodnie temu zaczęłam chodzić na aerobik (dwa razy w tygodniu, po godzinie), oczywiście wiem, że to za krótko na jakikolwiek efekt, ale moje pytanie dotyczy czegoś z deczka innego. Mianowicie chodzi o sposób prowadzenia zajęć.. czy na dłuższą metę jest to skuteczne? Przez pierwsze 15-25 min. jest rozgrzewka, ćwiczenia kardio. Następnie jakies 15-20 minut ćwiczenia na poszczególne parie ciała (za każdym razem inne) później przychodzi czas na różnego rodzaju brzuszki (ok 10 min) i na koniec rozciaganie. Czy to może przynieść efekt, czy służy jedynie rekreacji?
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
zalezy jakiego efektu oczekujesz. poprawa kondycji to napewno
|
|
#249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja na to że ja bym sumienia nie miała a one a czemu? ja na to że nie po to tak się staram żeby piwem zaprzepaszczać zdobyte efekty...Laski zę wiesz niektózy tylko tu przychodzą ćwiczyć żeby moża było soie piwo wypić.. np my!
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
chodzę 2 razy w tygodniu ( we wtorki i piątki od 20 do 21). Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaki typ ćwiczeń jest założony, poszłam namówiona przez przyjaciółkę, bo ona nie chciała sama. (a mnie też przyda się trochę ruchu
) Ale jeśli już chodzę, to chciałabym co nie co jeszcze schudnąć (od jakiegoś czasu jestem na racjonalnej diecie, przyniosła efekt, schudłam już 8kg,). Ćwiczenia wyglądają tak jak wspomniałam, rozgrzewka, ćwiczenia aerobowe (układy powtórzeń, zakończone krótkim rozciąganiem) ćwiczenia na poszczególne partie ciała (zazwyczaj na macie), kombinacje brzuszków, rozciąganie. I na tym koniec, brak, jak wspomniałaś dodatkowych aerobów. Na ćwiczeniach zbytnio się nie pocę, zadyszkę mam, ale w trakcie ćwiczeń aerobowych tempo zmienia się, więc wszystko się uspakaja.
|
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. apisz ile masz lat jakmożesz i wzrostu i jak opisane są ćwiczenia na grafiku np : Fat Burn, Shape, STEP, ABT. Ćwiczenia różnią się od siebie a to że aerobó nie ma na ich końcu to norma to tylko na siłowni sama robisz , ale z twojego opisu to widzę że ćwiczenia standardowe są i wszędzie raczej są podobnie wykonywane. Jak chcesz większych wrażeń to na pewno iterwały to dość męczące i step dla zaawansowanych też idziesie zmęczyć, jak to nie pomaga to kup cobie jakiś fat burner ja stosuję ThyrTerm 1 kaps 15min przed zajęciami---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- ThyroTherm miało być
|
|
|
#252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam 18 lat, 170cm wzrostu, ćwiczenia opisane są jedynie w ten sposób, że w tygodniuwym grafiku napisane jest "aerobik". Może powinnam dodać, że zajęcia nie odbywają się w żadnym fitness klubie czy siłowni ale w miejscowym domu kultury. W każdym razie dziękuję za pomoc
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie co do ćwiczeń na nogi... jak i co ćwiczyć, żeby spowodować spalanie tkanki tłuszczowej i jednocześnie wysmuklić nogi, a nie tworzyć mięśnie? bo wydaje mi się, że jak ćwiczę to te mięśnie jakoś bardzo łatwo mi przychodzą, a ja wcale ich nie chcę ;(
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
przeczytaj ten watek od poczatku, z 50x juz byl walkowany ten temat
|
|
#255 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chcę dojść do 58. Co do zajęć to trochę kicha może być, w sensie będziesz w kółko to samo ćwiczyć bo w domu kultury to się raczej za bardzo przykładać nie będą (słaba pęsja pewnie) no i idziesz na zajęcia i nie wiesz jakieczęści ciała będziesz ćwiczyć. Na jakieś 2-3 miesiące to może ok i powinnaś schudnąć bo każde ćwiczenia to podwyższenie tętna a to powoduje że chudniesz szczególnie jak ćwiczysz na ok 60% swoich możliwości.---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- CZy spalanie czy budowanie masy to podastawą jest dieta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!! POCZYTAJ TROCHĘ! Nie zbudujesz mięśni jak jestś na diecie redukcyjnej czyli JESZ MNIEJ NIŻ TWO ORGANIZM POTRZEBUJE (są kalkulatory wyliczasz sobie ze potrzebujesz) powiedzmy 2000kcal a masz dietę 1500kcal czy ile tam uważasz to nie jeseś w stanie z tego żadnego mięśnia zrobić (podstawy bilogii z 3 klasy liceum). W trakcie ćwiczeń możesz mieć wrazenie że mięśnie "urosły" bo jak cwicza to puchną i jest takie optyczne wrażenie że niby są większe zobacz jak facet siedzi nic nie robi jaką ma rękę a niech napnie boceps to łoooo ale mięcho, Tobie też się wydaje że masz mega mięśnie ale w większości to tłuszcz. Złap łapką za udo i zobacz ile tłuszczu masz na nogach wałek ok 4cm pewnie jak ppodzielisz na pół (|po trzymasz ściścniete 2 warstwy skóry to okazuje się że masz 2 cm tłuszczuna udach!!! jak to spalisz to mięśie będą bardziej widoczne to tak jakbyś położyła książke pod kołdrę, a potem zdjeła kołdrę i przykryła książkę kocykiem to co wydaje się że ksiąązka urosła??? nie po prostu ją lepiej widać bo nie przykrywa jej taka gruba warstwa... Tak jest z mięśniami jak schdniesz to będą bardziej widoczne czy tego chcesz czy nie... ale nie urosną jeżeli będziesz pilnoać diety. Żeby mięśnie rozył to trzeba kilka razy dzeinnie iałko jeść, na noc jeść wolno przyswajalne białko żeby w nocy nie paliły się mięsnie. JAk będizesz dużo ćwiczyć i będizes zmiała ograniaczoną ietę to spalisz tłuszcz i mięśie bo mięśnie zawsze się spalają przy ćwiczeniach jeżeli masz za mało kcalori. To tyle co do cwiczeń to nie ma ćwiczeń typu brzuszki żeby spalić tłuszcz z brzucha, przysiady żeby z nóg. CHUDNIESZ CAŁA!!!! Prosty przykład czy sa ćwiczenia na mięśnie na twarzy??? NIE NIE ma twarzy nie ćwiczysz a przecież z twarzy też chudniesz!! BO => bo chudnie się z całego ciała !!! Jak ktoś ma problem bo ma mocne uda ( dużo odłożonego łuszczu właśie w tej okolicy) i dużą pupę to jak schodnie 20 kg to i tak relatywnie będzie mieć dalej duze uda i pupę bo taką ma firurę ! Nie da się przejść z firgury klepsydry do figury powiedzmy rożka czy kolumny czy innej... Jaką kto ma figurę taką będzie miał tyle, że po odchudzaniu będzie wchodził w mniejsze rozmiary... Jedyne co pomaga w zmniejszeniu ilości tłuszczu w danym konkretnym miejscu to liposukcja i tylko to żadne ćwiczenia nie pomogą. I nie można ćwiczyć tylkojednej grupy mięsni do to nie zdrowe jak sięćwiczy brzuchy to od razu plecy jak dwugłowy uda to i czworogłowy (przłud i tył) jak biceps to i triceps (przód i tył) jak klatke to i plecy i ze wszystkim tak! Inaczej będzie się wyglądało dziwnie lubśmiesznie i moga sie pojawić wady postawy i przeciążenia. Więc większość "mądrych " kobietek po miesiącu napierdzielania brzuszków ma mega bóle w kręgosłupie i szyji szczególnie, garbi się i źle się czuje a tłuszcz jak był tak i jest i tyle... Zanim zaczniesz porządnie ćwiczyć poczytaj trochę w internecie jest bardzo dużo wiedzy na ten temat.
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Co do powyższego to nie zgodzę się, że zawsze jak masz daną figurę np. gruszkę to po schudnięciu też taka będzie. Jasne, że czegoś takiego jak rozstaw kości biodrowych itp. się nie zmieni, ale mam mnóstwo koleżanek, które będąc przy kości były gruszkami, a jak pochudły to zostawało z nich coś jak klepsydra, bo ramiona wąskie, nóżki szczupłe, wcięcie w talii zachowane ... Ale nie wiem, może to ja mam dziwne koleżanki i to jakieś wyjątkowe przypadki są. Ja tam się nawet nie łudzę, że pozbędę się swojej gruszkowatości
.
|
|
#257 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) a nie jest to prawdą jest typową kolumną prawie nie ma talii ale ona mierzy się w talii i pokazuje, że ma tam te kilka cm mniej niż w biodrach i że jak jakąś talię ma to już jest klepsydra i koniec!!! NO niestety głupia baba i tyle większość wie, że klepsydry mają talię osy a do tego pokaźny biust i bioderka tej samej wielkości a to, że się ma jakąkolwiek talię nie czyni z nas klepsydry! tylko proporcje jakie są pomiędzy poszczególnymi partiami... Poza tym tak jak mówiłam ludzie otyli tracą czasami wszelkie proporcje i wyglądają jak kupka sadła więc ciężko stwierdzić czy to bardziej koło, trójkąt czy kwadrat przypomina nie mówiąc już o jakiś ładniejszych figurach które wymieniłam wyżej.
|
|
|
#258 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczynki kochane, myślicie, że od samego chodzenia można troszkę wyszczuplić uda? Nie mam czasy na bieganie, ale pomyślałam, że rano będę chodziła pieszo do pracy tj. jakieś 2-3 km. Co Wy na to?
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
szybki chód, tętno pod 140 i masz warunki lepsze do spalania niz bieganie. Tylko nawet najlepsze aeroby nie zdzialaja wiele bez odpowiedniej diety
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#260 |
|
♥
|
winyl u gruszek jest tak : chudniesz , masz niestety dysproporcje między górą a dołem , więc po redukcji pracujesz nad rozbudowaniem góry i w tedy sylwetka fajnie wygląda
|
|
|
|
|
#261 |
|
Przyczajenie
|
ja jestem gruszka. tyłek mi nie przeszkadza, ale te uda... to moja zmora!!!
Mini82, dziękuję za odp ![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Wracając do gruszki: to jest najgorsze, że nie da się schudnąć w jednym miejscu, tylko cała. Ja mam górę szczupłą, nawet bardzo. Ogólnie schudłam 8 kg, teraz przy 165cm ważę 51-52 kg. Tyłek jest ok, ale uda ani rusz. Dalej mnie zadręczają, może gdyby nie to mega wcięcie w talii nie rzucałoby się to tak w oczy. Niby są te spodenki neoprenowe i jakieś przyrządy masujące, które pomagają spalić tłuszcz w jednym miejscu, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Dobrze, że chociaż łydki mam cieniutkie jak patyczki zawsze to coś
|
|
#262 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak właśnie jest nie da się zmienić figury chudnąc ale jeżeli porobi się ćwiczenia na masę na górę to oczywiście można optycznie poprzez rozbudowanie górnych części ciała polepszyć proporcje .---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
. Jka 2 razy dziennie i niskokaloryczna dieta i będzie dobrze. Musisz tylko zadbać o ilość kalorii jaką zjadasz w ciągu dnia i tego pilnować a spacerki przyniosą Ci korzyść w postaci spalania tłuszczu. Ja też jak przydą dodatnie temp. będę chodzić do pracy pieszo, teraz za zimno jest i ten lód :/ ale jak tylko cieplej będzie to mp4 na uszka i sruu przy tych korkach to mi wychodzi że autobusem jadę 20 min a z buta 35min więc nie wiele więcej .
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, nie oczekuję patyków, ale w tym momencie to pewnie mam coś koło 60cm w udzie i chciałabym mieć o jakieś 10cm mniej :P (tak naprawdę nie odchudzam się do okreśłonej wagi, to tylko taki cel, żeby jakiśtam był, natomiast przestanę się odchudzać jak moje nogi będą wyglądać znośnie :P).
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#264 | |
|
Przyczajenie
|
Tak jak MInini pisze szybki chód w tętnie 120-140 utrzymany i masz spalanie
. Jka 2 razy dziennie i niskokaloryczna dieta i będzie dobrze. Musisz tylko zadbać o ilość kalorii jaką zjadasz w ciągu dnia i tego pilnować a spacerki przyniosą Ci korzyść w postaci spalania tłuszczu. Ja też jak przydą dodatnie temp. będę chodzić do pracy pieszo, teraz za zimno jest i ten lód :/ ale jak tylko cieplej będzie to mp4 na uszka i sruu przy tych korkach to mi wychodzi że autobusem jadę 20 min a z buta 35min więc nie wiele więcej .[/QUOTE]Ale jak mam to tętno sprawdzić? Nie wystarczy sam fakt, że będę szła szybszym krokiem? Będę chodziła raz dziennie ale za to co dziennie, bo pracę kończę trochę późno i nie lubię o tej porze sama się szwendać. To chyba też zadziała jak będę chodziła raz dziennie ok 45 minut szybkim krokiem, jak myslisz? Dorzucę jeszcze jakies cwiczenia ![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
Całość odchydzania chyba też zależy od figury, jesteś fruszka tak jak ja? Poza tym ja schudłam bez ćwiczeń, sama dieta więc może dlatego uda zostały
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Chodzę na fitness już jakiś czas i widzę jak dziewczyny wyglądają po dochodzeniu, często płaskie brzuszki,ładna talia al e"bryczesy" są dalej :/. Tak jak mówię liposukcja wtedy tylko. Albo nie wiem jakiśmega iogarnięty trener który będzie formował figurę ćwiczeniami ale to toeż tylko trochę optycznie poprawi wygląd a nie da się całkiem zmienić swojej figury, np jak się ma słabą takie jak ja to rapten nie zrobie sobie talii osy a ćwiczenia na pas tylko powodują że mam mniejszą talię wię csobie odpuszczam. Jak już schudnę to spróbuję popracować trochę nad pupą bo mam bardzo malutką :/.
|
|
|
#267 | |
|
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie... Edytowane przez himalaja Czas edycji: 2011-03-07 o 17:21 |
|
|
|
|
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny Wy naprawdę wypijacie te 2 litry wody dziennie? Ja nie daję rady. Nie, nie dlatego, że nie mam gdzie zmieścić, tylko, że jak wystarczy, że wypiję pół litra to od razu mam brzuch jak balon, spodnie zapinam na styk więc co by było po 2 litrach??
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
ja doszlam do 4,5 l. dziennie
samo 1,5 na treningu idzie
|
|
#270 |
|
Raczkowanie
|
NO ja wypijam z 6-8 herbat białych-zielonych , 1,5 na treningu i z 1,5 w domu jak nie wiecej zależy od dnia. Ale jak zaczęłam więcej pić to woda mi tak sięnie zatrzymuje. Nie wpychaj na chama codziennie trochę więcej pij. Nie na raz po prostu popijaj sobie. To też zależy co jesz jak ja jem sporo białka i dość suche rzeczy że tak to ujmę (mało teraz owoców i nie jadam za często zup raczej mięso na przarze z ryżem kaszą itp więc dużo wody mi łatwo wchodzi. Jak jesz melony arbuzy, jabłka dużo zupek i tego typu rzezy to mniej wypijesz. Poza tym ja pię bo lubi e i mam taką potrzebę ostatnio czytałam że picie tych iluś tam litrów wody wcale nie nawilża ciała bo to wszystko przelatuje i że wcale nie trzeba niby aż tyle pić... No ale to niech każdy oceni na swój rozum ja tam piję
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.

uwierz, że bardzo ciężko się takich dorobić 

Tak właśnie jest nie da się zmienić figury chudnąc ale jeżeli porobi się ćwiczenia na masę na górę to oczywiście można optycznie poprzez rozbudowanie górnych części ciała polepszyć proporcje