|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Cytat:
Czekaj zaraz pójdę i powiem swojemu facetowi, że to bez sensu i po co wydaje 8 zł na ten obrzydliwy chleb który smakuje jak styropian, może jeść normalny. Co tam z takimi powikłaniami jak rak jelita czy niepłodność. Pomijając, że po normalnym chlebie z kibla by nie zszedł.
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Równie dobrze można nie ogarniać po co kupować buty do biegania, Abebe biegał boso a dawał radę. A jaka oszczędność na butach.
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#244 |
|
Rozeznanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;37519586]
No widzisz, dla mnie ktos kto kradnie jest. Mnie to zreszta fascynuje, pierwszy lepszy pieciolatek, wiec co to kradziez. Tylko dorosli maja problem z rozroznieniem tak prostych rzeczy. [/QUOTE] w przypadków tego hipotetycznie nieużywanego sadu to "art. 1 § 2 Kodeksu Karnego wprowadza regułę, zgodnie z którą nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma. Reguła ta odpowiada łacińskiej maksymie nullum crimen sine periculo sociali, czyli ‘nie ma przestępstwa bez niebezpieczeństwa dla społeczeństwa’."
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też miałam pisać o znikomej szkodliwości czynu |
|
|
|
|
#246 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Fajnie, ze cytujesz Wikipedie, czy co tam innego, co jest zdrodlem Twej wiedzy. Racz jednak dowiedziec sie, ze pospolite kradzieze z ogrodkow, dzialek, sadow, ktore zwiazana sa z niewielka iloscia przedmiotu owej kradziezy reguluje Kodeks Wykroczen a nie Kodeks Karny. Ja rozumiem, ze zwykly czlowiek moze nie miec o tym pojecia, ale to, co napisalas to naprawde prawne "fo pa". Zamiast niesc kaganek oswiaty zawsze warto miec troche wiedzy zwiazanej z tematem. Cytat:
Znikomej szkodliwosci rowniez tu nie ma. |
||
|
|
|
#247 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak słyszę, że mój kot kupowałby whiskas to śmiem wątpić. Cytat:
Wiem, że da się wyżyć zupełnie bezmącznie, ale co zrobić kiedy czasem człowieka najdzie na kawałek chleba, pierogi czy inne nudle ? ![]() Za późno wykryli u mnie celiakię (w doroslym wieku) i bardzo trudno mi tak zupełnie zrezygnować z potraw, które tak lubiłam przez całe dotychczasowe życie. Nie jest też tak, że kupuję regularnie co miesiąc w sklepie z bezglutenowymi produktami, zdarza się raz na dwa, trzy miesiące. Ale wtedy kupuję dość dużo i na zapas - zupełnie inaczej niż "normalne" jedzenie. Cytat:
Co do tego planowania posiłków, to mój pedantycznie zorganizowany chłop to na mnie "wymusił" Jak go nie ma to też improwizuję ![]() Cytat:
![]() Nie kupuję w ogóle tych wszystkich bezglutnowych ciastek i ciast, bo to faktycznie jest masakra. Gluten w tym nie zabije, bo go nie ma, ale inne substancje pewnie skutecznie by go wyręczyły. Czekoladę jem jak mnie najdzie. I nie kłóćta sie kobitki. Szkoda nerw
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-11-10 o 00:50 |
||||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 | ||||
|
Zadomowienie
|
rzam
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Jak pisalam powyzej, tez mam ten problem, a nie kupuje "zamiennikow" ani zywnosci tzw. "bezglutenowej". Po prostu zmienilam menu. ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
.
|
|
#249 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale mówiłam też, że lubię sobie podjeść chleb czy tam inne makarony. Lubię to kupuję. Ty się nauczyłaś żyć bez chleba, ja się nie nauczyłam i też dobrze. Moje bebechy, moja sprawa
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
No niech Ci będzie
Aczkolwiek jak nawet coś zostanie, to dla mnie to nie jest taki problem w miarę szybko to zużyć.
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie mam pojęcia, ile na jedzenie wydajemy. Fakt, że ostatnio porzuciłam jedzenie sklepowych wędlin na rzecz serka wiejskiego
Ale też niektóre rzeczy przywożę z domu, moi rodzice wybudowali sobie swoją wędzarenkę, mama piecze chleb, od wujka mam prawdziwe wiejskie jaja kur, które chodzą po gnoju i łąkach, nie żrą żadnej paszy ![]() Dzieciak piersiowy, co też wygenerowało oszczędności, gotuję jej sama, bo papek ze słoików nie lubi. Alkoholu pić nie mogę, więc to też odpada, chipsów też nie bardzo, żeby potomka nie podtruwać Odwyczaiłam się dzięki kp od chipsów przynajmniej
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawy wątek.
Mieszkając w Polsce wydawaliśmy ok. 1000 zł na jedzenie na 2 osoby. Zakupy robiliśmy w Almie i Lidlu (zależy od produktu). Od ponad tygodnia mieszkamy w UK, wczoraj zrobiliśmy zestawienie cen standardowych zakupów (oliwki, makaron, pomidory w puszce, oliwa, pesto, tuńczyk itp.). Wyszło na to, że tutaj kupując w markecie (ASDA) za takie zakupy zapłacimy w przeliczeniu 103 zł, podczas gdy w Polsce kosztowałyby nas 119 zł. W Polsce na takie zakupy musiałam pracować 3 razy dłużej niż tutaj. |
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ja ciągle wzdycham z utęsknieniem do polskich cen, bo za większość produktów muszę zapłacić przynajmniej 2 albo 3 razy więcej. Tylko nie które słodycze i alkohole są trochę tańsze.
|
|
|
|
|
#254 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
Ja pierniczę
|
|||
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2012-11-11 o 11:10 |
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;37533381]Ja proponuje, abys zamiast douczac mnie poswiecila czas sobie i swoim brakom.
Fajnie, ze cytujesz Wikipedie, czy co tam innego, co jest zdrodlem Twej wiedzy. Racz jednak dowiedziec sie, ze pospolite kradzieze z ogrodkow, dzialek, sadow, ktore zwiazana sa z niewielka iloscia przedmiotu owej kradziezy reguluje Kodeks Wykroczen a nie Kodeks Karny. Ja rozumiem, ze zwykly czlowiek moze nie miec o tym pojecia, ale to, co napisalas to naprawde prawne "fo pa". Zamiast niesc kaganek oswiaty zawsze warto miec troche wiedzy zwiazanej z tematem. Nikt o przestepstwie nie pisal. Znikomej szkodliwosci rowniez tu nie ma.[/QUOTE] prawo prawem ale jest też coś takiego jak zdrowy rozsądek |
|
|
|
#257 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
powiedz coś takiego przed Sądem
|
||
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
Linka, ciężko się z Tobą nie zgodzić.
Świat nie jest czarno-biały.
|
#259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale.. jak takie jajka wprost uwielbiam, owoce, warzywa też, to np. mięsko już nie bardzo. Jestem wychowana na szynkach ze sklepów mięsnych. Takich zafoliowanych plasterkach lub krojonych. Wiem, że są niezbyt zdrowe, mają mnóstwo śmieci w sobie, ale najbardziej mi smakują. Jeśli mam do wyboru np szynkę Litewską czy Babuni, a polędwicę lub schab od rodziców, to zdecydowanie wybiorę to pierwsze. Mięso od rodziców jest dla mnie zbyt suche, ale myślę, że to nie kwestia tego jak je robią, tylko przyzwyczajenia do konkretnego smaku.
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od wczoraj prowadze kontrole wydatkow i juz mam 200 zł na jedzenie i chemie wydane
![]() ale pocieszam się, że to przygotowanie imienin męża no i proszek i plyn do plukania, czyli w zakupach będzie przerwa...ciekawe z jakim wynikiem skonczymy miesiac
|
|
|
|
#262 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie twierdzę, że jest ogólnie suche, jest DLA MNIE za suche, dla Ciebie może być wilgotne
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Polacy lubią właśnie takie mokre, wilgotne wędliny, stąd tyle wody w tych sklepowych.
|
|
|
|
#264 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wyjątkiem jest szynka parmeńska czy szwardzwaldzka, która nie jest zbyt wilgotna, a pochłaniam ogromne ilości.
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię parmeńską bardzo i jeśli jem szynkę, to tą. Moja słabość to też kabanosy. Ale chyba jednak najbardziej lubię (wiem, co jem) sama przygotować sobie pieczone mięsiwo na kanapki. Kotlety mielone z musztardą dijon to też jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek.
|
#266 |
|
Zadomowienie
|
Jestem studentką, utrzymują mnie rodzice, mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu i kupujemy z przyjaciółką jedzenie na pół
![]() Jest 10, ja wydałam już 150zł. Nie wliczam w to jedzenia w knajpach, ale rzadko tam jadam czasem skoczę sobie na belgijskie frytasy, max. raz na tydzień-dwa i to jakieś 9zł za średnie opakowanie. Kawę noszę w kubku termicznym, ale zdarza mi się ją wypić w drodze na uczelnię, więc kupuję taką z automatu za 2 zł, no, może 2-3 z automatu to już 6zł dziennie, 30 tygodniowo. Czasem zamawiamy sobie coś, np. wczoraj sushi, czasem z TŻ pizzę, ale to bardziej raz-dwa razy w miesiącu.Ogólnie życie drogie jest. Plus/minus 1000zł miesięcznie bez opłaty za wynajem wydawało mi się na początku luksusem, teraz widzę, że to wcale nie jest zawrotna kwota. Studiuję w Warszawie, mieszkam w centrum, więc i ceny w knajpach wyższe, i czasem coś w osiedlowym trzeba kupić (staramy się kupować wszystko w biedrze, ale zdarza się, że czegoś zabraknie). Słoikiem nie jestem, do domu mam za daleko i nic do jedzenia nie dostaję/nie przywożę. |
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez nie liczę pieniędzy na jedzenie,bo wolę nie wiedzieć.
niczego tym nie zmienię,a po co się stresować. ![]() wiem tylko,że pensje nie rosną,ceny sprzętu tez nie bardzo,za to produkty pierwszej potrzeby i media wzrosły znacznie.sumując wszystko ,na mniej mnie już stać. |
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że sporo osób lubi. Widzę to po swoim TŻ i sobie. Mimo że mamy dostęp do naturalnych wyrobów, to jednak takie wilgotne szynki bardziej nam smakują - mimo że mamy świadomość, co jest zdrowsze ![]() I nie wiem czy są takie tanie. Te, które my kupujemy, kosztują ok. 34 zł za kg.
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Co Ty mówisz, powinna już za te jabłka co najmniej 25 lat garować w więzieniu w celi z największymi zbrodniarzami
![]() Gdzieś czytałam, że właśnie lubimy takie mokre. No ale faktycznie, te "suche" są zwykle droższe, nie tak napompowane. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.

Czekaj zaraz pójdę i powiem swojemu facetowi, że to bez sensu i po co wydaje 8 zł na ten obrzydliwy chleb który smakuje jak styropian, może jeść normalny. Co tam z takimi powikłaniami jak rak jelita czy niepłodność. Pomijając, że po normalnym chlebie z kibla by nie zszedł.

Też miałam pisać o znikomej szkodliwości czynu 
Jak słyszę, że mój kot kupowałby whiskas to śmiem wątpić.
Jak go nie ma to też improwizuję