|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci świat poznają, a mamusiom spać nie dają. III-IV 2012 cz.(X)V
Cytat:
Jak przechodziła trzydniówke, pytałam lekarza czy mogę ja normalnie kąpać, potwierdziła. Wiem, że sa rózne szkoły "kąpać codziennie czy nie". Spotkałam się nawet z taką, która namawia do kąpania rano! Nie wieczorem. Rano, co 2-3 dni.
![]() |
![]() |
#242 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
![]() Gosia biedny Eryczek..pewnie boli go ta dupcia...oby to na ząbki było.. mama d Zosi wcale dietetyk nie potrzebny aczkolwiek ciekawa jestem co wam powie.. Filmik z Zosią rewelka ! Karinio fajne ząbki ma Twój synek ![]() Ivonka trzymam kciuki aby ząbek jak najszybciej wyszedł i nie nękał Ewuni.. Aalegna ja bym odpuściła kąpiel przy wysokiej temperaturze tylko i złym samopoczuciu a tak to bym myła... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
ja też kąpie bobasa codziennie, i tez tylko czasami pojdzie spac po kapieli
![]() nie wyobrazam sobie klasc go do wyra, takiego upoconego po całym dniu. Nie wiem jak Wasze dzieciaczki ale nasz sie strasznie poci i codziennie go kąpie i zakladam czysta piżamke i uwielbiam go wąchać takiego czystego ![]() też słyszałam od jednej znajomej że kąpie dziecko rano, ale to dlatego że jej synek właśnie po kąpieli dostaje POWERA i nie ma opcji żeby go uśpić potem, ale on juz ma ok 3 lat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |||||
Gang Iren
|
Cytat:
Ja kapie. Jakby byla wysoka temperatura to moze bym odpuscila,a tak to kapiel mysle,ze nie zaszkodzi. Cytat:
![]() ![]() A bez jakich oslonek bo nie bardzo rozumiem? Cytat:
Milam pytac juz na fb i zapomnialam na ktorym centylu jest Zosia? Eryk tez jest grubasek,ale to sa niemowlaki i na pewno im to minie. Eryk jest na 91 centylu. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#245 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I objawami u Nas też jest katar i nadmierne ślinienie - 3 śliniaki na dzień na zmianę które i tak są zmieniane co godz dwa się suszą i 1 ma i tak potem zmieniam. Cytat:
![]() Dzień dobry ![]() U Nas nocka raczej dobra bo Oskar budził się o 24, 4 i 6.40 kiedy to już nie śpimy (kiedy to budziłam TŻ do pracy bo zaspał ![]() Niby szłam spać o 21.30 (postanowiłam w końcu się wyspać:P) ale i tak zasnęłam coś po 23. Bo Oskar się wiercił i albo się odkrywał albo twarzą był przyklejony do szczebelków i ciągle coś. Dzisiaj mamy szczepienie ![]() ![]() Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-12-04 o 07:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Wiki dziś kończy 9 miesięcy
![]() ![]() Co do kąpieli to u nas bardziej to taki wieczorny rytuał. Ja nie odpuszczałam nawet jak miesiąc przy kapaniu płakała. Do dziś nie wiem co to było |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Witam sie i ja
![]() Joanaros- skok musial to byc ![]() ![]() ![]() Nocke mialysmy ciezsza dzisiaj, kilka przebudzen, naszczescie starczyl smoczek.
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja to mam szczęście z Olafem od pierwszego przyssania na porodówce super załapał cyca, jeszcze ani razu mnie nie pogryzł - no dobra ze dwa razy jak już miał zęby, nie miałam żadnych ran na brodawkach (a obkupiłam się i w maści i w kapturki przed porodem ![]() Cytat:
![]() A jaka to pozycja? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A poza tym to Tż-ta szef kąpie się rano ! Masakra, zawsze, ja nie wiem jak jego żona... Kilka razy go noclegowaliśmy, teraz to mu daje byle jaką pościel jak co ![]() Dzieci bym rano wolała nie kąpać, bo rano na spacer, a po kąpieli nie wolno ![]() Aaa no ale nam sie zdarzy z raz w m-cu nie wykąpać jak późno do domu wrócimy i młody zaśnie po drodze, wtedy kąpiel by go tylko rozbudziła ![]() Cytat:
![]() U nas ciężka noc, młody kilka razy wstawał i robił czołga w tym łóżeczku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oskar też miał fazę co płakał przy kąpaniu jaki miał 1-2m mimo tego kąpałam. Teraz już nie płacze - a raczej płacze jak go wyciągam bo on by jeszcze chciał popluskac nogami i pouderzać rękami po wodzie ![]() Karo przypomniało mi się - lekarka u Piotrusia podejrzewała krzywicę wiadomo już coś na ten temat?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Hej
do napisania posta zabierałam się już w niedzielę ale Ania się przebudzila i jak poszłam do niej to się okazało że ma temperaturę i jak zmierzyłam było 38,5 więc w poniedziałek szłam z nimi do lekarza i obydwoje osłuchowo czyści tylko maja straszne katary ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Gosiu co do centylów, to mam taką siatkę gdzie patrzy się na wagę i wiek oraz na wzrost i na wiek ale tam nie mam opisanych tych centyli. Przypuszczam, że chodzi Ci o bardziej profesjonalną i taką gdzie lekarka sobie to zaznacza, to Zosia jest tak z 3cm nad kreseczką w do której powinna sie zmieścić ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ania na początku też płakała przy kąpieli |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |||
Gang Iren
|
Hej!
Kolejna koszmarna noc. Ja juz nie mam sily. Chce mojego dawnego Eryka ![]() ![]() ![]() Cytat:
U mnie tez cala noc jest cycek,Eryk dzis sie budzil co pol godz i smoczek be,ma byc cycek. I nie wiem jak to zmienic ![]() Cytat:
Cytat:
Ja mam w ksiazeczce siatke centylowa i sama moge sobie sprawdzac. Chyba dziewczyny w Pl tez maja,tak mi sie zdaje.
![]() |
![]() |
#254 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Coś takiego? http://mamdziecko.interia.pl/siatki-...echanismForm=1 wypełniłam ją i jesteśmy wysoko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wg tego Ewelinka waga jest na 50 centylu a wzrostem łapie się pomiędzy 25 a 50. Ale ona w ogóle ostatnio bardzo wolno rośnie.
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
witam.. ja się dziś poddałam
![]() znacyz w zasadzie wieczorem wczoraj... od razu położyłam małęgo do naszego łóżka.. liczę na to że te śmioje boje ze spaniem to mix nowych zabkow (ktorych nie widac jednakowoż) i nowych rzecyz w diecie (że miesko i takie tam) bo normalnie jak on w wieku 2 lat bedzie budzil sie na cycka w srodku nocy po kilka razy dziennie to chyba wyjde z siebie i stane obok...... dzis dla odmiany chcialam obudzic go z godzinke wczesniej (czyli tak jak to kiedys bywalo: o 8) ale nie wyszlo .... obudzil sie o 6 i nawet cycek nie byl w stanie go ogarnac (aby przestal stekac per: mmmm mmmyyyy.... no to tak.. skoro maz i tka wstawal no to ja mowie ok... bedzie dobry moment na rozpoczecie terapii wstrzasowej.. bawie sie z nim czasem moj TZ wpada i sie bawi (caly czas na naszym lozku) i ok .. poszedl tatus to mowie ogarne lozko i sie z nim pobawie na podlodze .. ok.... posadzilam go i patrze a on siedzi jak taka lalka szmacianka ... ze spuszczona glowa .. mowie o kurka smutny no to dawaj go rozweselac .... ja ci patrze a on prawie spi (a byla 7:30) no to mowie rozwesele go jeszcze i sie zobaczy na co on cudownie zareagowal ogromnym placzem (glosny mmmmmm z wyrywaniem mi wlosow).. wiec koniec koncow moj plan skonczyl sie tak ze o 7:33 dziecko od nowa bylo na cycku i lezalo pod kocykiem wlasnie wstalismy(bo i ja usnelam) .. maly siediz od nowa na poslanku w salonie cos tam gada po swojemu a ja zaraz chyba zaczne chodizc na rzesach bo wyeliminowalam kawe (latte swluchajcie latte) na wszelki wypadek gdyby to byla wina mojego picia kawy ten jego rozreguling sama nie wiem moze to za suche powietrze .. ale przeceiz uzywam nawilzacza ![]() mowie wam .. jest normalnie "cudownie" niby normalka bo codziennosc ale bez kawy .. jest tragedia wydawalo mi sie ze ee tam latte co to mi pomoze sie obudzic ale normalnei czuje sie jakby byl srodek nocy a na domiar cudow jak z bajki (a raczej koszmaru) moj cudowny kot rzyga..... poczatkowo myslalam ze rzygal poprzednia karma (czasem moj kot tak ma ze jak za dlugo jedna karme dostaje to zacyzna nia rzygac) poszlam do sklepu kupilam karmy na wage i mowie: łokiej dzis bedzie łokiej przed chwila przywitala mnie ogromna kupa nowej karmy wyrzygana pod drzwiami wejsciowymi ... noz ![]() dzis ide do gina na pierwsza wizyte po pologowej.... ciekawe co mi gin pwoie .. mialam w sierpniu przyjsc na cytologie ..... ide dopeiro dzis ... ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-12-04 o 09:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() heh właśnie sprawdziłam, jakby Oliś był dziewczynką to by był powyżej a jako chłop niemal idealnie wbija się w 50 ![]() Trochę nam wzrostem przystopował bo przez pierwsze pół roku wciąż w 90 centylu był ![]() A poza tym Olaf wzrostem dogania pół roku starszego kuzyna, wagą też, bratanek to takie wychudzone, drobne dziecko, to się można martwić ![]() P.S. Pierwszy śnieg Olafa ![]() ![]()
[COLOR=blue]Za Tobą szaleje ![]() [COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach ![]() Marianek ![]() ![]() Edytowane przez madziuuula Czas edycji: 2012-12-04 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
TŻ jak i ja śmiejemy się, że tak naprawdę to ona waży z 10 kg a ten kilogram to jest to co zjada - paprochy z podłogi, książeczki, części zabawek, które da się odgryźć... a ostatnio śmialiśmy się, ze zjadła jakieś pieniądze, bo Tż bawił się z nią na podłodze i wyleciały mi pieniądze z kieszeni - tak więc Zosia jest jak foka w zoo, w brzuchu ma wszystkooooo co tylko można wsadzić do buzi i połknąć - chwilkę temu połknęła kawałeczek cymbałków, które uparcie podgryzała od tygodni... w końcu się jakiś kawałeczek oderwał (drewniane)!! to nie tak, że jej nie pilnuje ale nie wiem jak ona to robi ![]() juz jutro sie dowiemy, cz Zosia pod choinka znajdzie bieżnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Oskar wg tych siatek wagowo jest powyżej 50centyla a wzrostowo 90
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
kubusewa nasz mlody wstaje o 8 a jak go obudze wczesniej godzine to nie zasypia mi na noc wczesniej tylko robi sobie 3 drzemki
![]() mamy pierwsza owsianke za soba ale bez jakiegos strasznego entyzjazmu ![]() ja mam owsianke w sloiczku na jutro a cena rewelacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo 30min drzemki i pobudka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | ||||
Rozeznanie
|
Dzień dobry!
Piotruś śpi...dwa razy go w międzyczasie husiałam (bo w dzień śpi w wózku) ale póki co w sumie to śpi już godzinę i 15 minut ![]() a ja sobie piję kawusię i zajadam drożdżówe cynamonkę mniam ![]() Nocka była nieciekawa...może znowu ząbki idą?? ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a co do wizyty u gina to coś późno się zebrałaś ![]() Cytat:
![]() A co do kąpieli to ja kąpie co 2-3 dni ale tylko dlatego, że Piotruś ma azs i lekarz tak zalecił...zresztą ja widzę że odkąd przestalam kąpać codziennie to skóra jest dużo lepsza! Ale gdyby nie było problemów skórnych to kąpałabym codziennie ze względu na rytuał ![]() A i jeszcze mi się przypomniało że teściowa opowiadała że ich mama ( mieszkali na wsi) czasem kąpała dzieci (dużo ich było ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#264 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mojemu dziecku cos dzisiaj jest....Nie wiem czy mi się nie pochoruje ![]() Mówicie o prezentach na Mikołaja na fb....W związku z tym mam pytanie. Kupowała któraś z Was fontanne z piłek? Są takie za niecałe 40 zł i ciekawa jestem czy to fajne jest czy jakaś chińszczyzna? Szkoda mi dać ponad 100 zł na fisher price, zwlaszcza ze to bedzie zabawka na kilka minut dla mojego Adasia.....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
ja tylko w kwestii sprostowania .. po porodzie bylam na kontrolnej i na tej (6 tyg. po porodzie) gin mnie zapraszal na cytologie w sierpniu .... spokojnie kobiety az tak sie nie zaniedbalam ... a teraz musze konczyc bo moa noga jest pozerana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Syn mojej koleżanki też był taki przyssany do piersi, ale jak był na noc u babci np to spoko- spał całą noc bez szemrania- jakby wiedział nie ma mamy- nie ma cyca - nie ma po co wstawać. Eryk je mleko z butli?Tak żeby mąż ewentualnie go w nocy nakarmił? ------------ Podejrzewam że moja córka ma alergię na gluten. Miała problemy ze snem dlatego że brzuszek ją bolał. Od 5 dni nie daję produktów glutenowych a od 3 dni spi normalnie. Budzi się raz na wodę i o 6 na mleko. Po wypiciu jeszcze śpi do 7:30 w swoim łóżeczku. ![]() Jestem w szoku.
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy wszystkie Wasze dzieci mają już ząbki. Bo u nas ani jednego. Już się zaczynam martwić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#269 |
Wtajemniczenie
|
moja tez zabkow nie ma jeszcze a za 10 dni konczymy 9 miesiecy, objawy zabkowania od jakichs 6 miesiecy chyba mamy
![]() marudna odkad wrocilysmy od sasiadki, sama nie wie czego chce. my kapiemy 2x/tydzien ze wzgledu na problemy skorne ktore Hania miala w lecie, woda bardzo wysuszala jej skore mimo nawilzania. rytual mam i bez kapieli, na przewijaku przemywam ja codziennie przegotowana woda, buzie, pod paszkami, pupke to wiadomo - ale my i tak wody uzywamy przy zmianach pieluszki. pozniej ja smaruje i ubieram w ubranko do spania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Rozeznanie
|
I ja się melduję na nowym wątku. Późno bo późno ale jestem i pozdrawiam
![]() Ząbków u nas 4, objawy ząbkowania aż nadto widoczne i słyszalne, czasem już nie wyrabiam ale mam nadzieję, że to minie. Kapiemy od początku codziennie chyba, że mąż gdzieś wyjeżdża to wtedy nie. Edytowane przez iw32 Czas edycji: 2012-12-04 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.