|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Święta ateisty
Cytat:
Jak już pisałam, chrześcijaństwo przejęło najważniejsze święta pogańskie, ponieważ nie udało mu się ich wyrugować. Święta te były dość podobne w całej pogańskiej Europie, co nie znaczy, że identyczne. Której części nie rozumiesz?
|
|
|
#242 |
|
Rozeznanie
|
A wy nie przystole wigilijnym? Myslalby kto ze takie ateistki
|
|
|
|
|
#243 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i mam nadzieję, że nie będzie przez kolejne 20 stron klepana sprawa pogaństwa.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-24 o 20:45 |
|||||||
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do twojego pytania - z tego, co wiem, tak nie było, a przynajmniej mnie inaczej na studiach uczyli. W różnych miejscach przetrwały różne zwyczaje, owszem zagadnienie dlaczego te, a nie inne jest dość złożone, ale nie tak znowu tajemnicze, ani historiozoficzne - przetrwały te, które były praktykowane, a te mniej popularne (w danej społeczności) nie zostały zachowane. Łatwo zaobserwować choćby po współczesnych zwyczajach - już nie każdy robi gruntowne porządki przed świętami, nie każdy pości, bo to są mniej fajne tradycje, makowiec też jest smaczniejszy od kutii. Najchętniej ludzie kultywują miłe tradycje, albo takie do których są zachęcani (lub zmuszani) przez społeczność, w której żyją. (Obecnie najczęsciej chodzenie do kościoła )Część tradycji jest też zapożyczana - cała choinka stawiana pionowo, prezenty. I to też są te fajne elementy raczej.Nawet nie chce mi się komentować dokładnie tych cytatów, bo widać, jakie są poglądy autora - dość popularny romantyczny mit o tym, że chrześcijaństwo było odpowiedzią na wymogi czasów, itp., co jest równie uproszczoną wizją jak mit dobrego dzikusa i wspaniałej pogańszczyzny. A ja nie mam ochoty na 20 stron klepania "jak zjesz makowiec w święta to znaczy, że nie jesteś ateistą". I co?
|
|
|
#245 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na stronie zielonoświątkowców znalazłam kilka ciekawostek http://www.cai.org/pl/studia-biblijn...BCe-narodzenie ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
Otóż tak samo jak katolickie święta są czymś innym niż kultywowaniem zwyczajów pogańskich, tak samo nasze - ateistyczne - święta mają zupełnie inny charakter niż owe katolickie, bo, właśnie, wynikają z kompletnie odmiennego sposobu postrzegania świata.Nie świętujemy narodzenia Jezuska, tylko tworzymy nową, świecko-komercyjną tradycję.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
||
|
|
|
|
#246 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
Ja po prostu uważam, że szeroko rozumiana Gwiazdka do nikogo w szczególności nie należy, dlatego wypominanie ateistom, że ją obchodzą jest trochę bez sensu. Jakby ktoś brał udział w praktykach religijnych (czyli np. mszy świętej) to jest już dyskusyjne, szczególnie przyjmowanie sakramentów przez osoby niewierzące (świętokradztwo dla katolików), ale świeckie tradycje, nawet z konotacjami religijnymi to jeszcze nie praktyki religijne. Natomiast każdy wierzący obchodzi różne okazje, nie tylko święta, przez pryzmat swojej religii. Np. Kościół katolicki "przejmuje" święta, dodaje im swój sens, wplata w rok liturgiczny i wszystko jest ok. Dla niektórych wyznań, jak np. cytowani zielonoświątkowcy, obchodzenie pogańskich tradycji to już grzech. Część żydów np. w Stanach kupuje choinkę, dekoracje i prezenty, ale nie obchodzi Bożego Narodzenia, tylko traktuje to jako świecką zabawę. A część już uważa, że to byłoby wbrew ich religii. Jak widać, każdy ma prawo do swojego zdania, nie wiem czemu akurat ateistom, którzy w sumie przywiązują najmniejszą wagę do religii, miałoby być zabronione obchodzenie Gwiazdki.
|
|
|
#247 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za dużo luzów mają
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
Oj, może ja odpowiem na pytanie założycielki wątku (z 2010!) bo tu się zrobiła kłótnia.
Jestem z rodziny polsko-czeskiej, takiej "pomieszanej". Jestem niewierząca, zresztą, w Czechach, gdzie długo mieszkałam, zdecydowana większość to ateiści (Wikipedia mówi, że Czechy są najbardziej zateizowanym krajem Europy, 45%). W Polsce wiadomo, na odwrót, tutaj tak wielu katolików. Czesi (a wśrod nich ateiści) bardzo hucznie obchodzą Boże Narodzenie, to jedno z najpopularniejszych świąt. Wolne ustawowe jest nie tylko 25. i 26. grudnia ale także 24. Cały kraj ma szał na punkcie choinki, jest w każdym domu, nawet ateiści od pokoleń (choć tu większość jest ateistami od pokoleń). Wiadomo, co kraj to obyczaj ale tutaj prezenty 24. przynosi nie kto inny jak Ježišek - nikomu to nie przeszkadza. Lepiej, jak ktoś przestrzega postu do pierwszej gwiazdki to może liczyć na nagrodę złotej świnki - ale po niej już wszyscy zgodnie zajadają schabowego. W każdym domu także w czasie trwania Adwentu co niedziela zapalana jest jedna świeczka chociaż tu nikt nie wie, co to ten Adwent, w Polsce za to każdy wie ale nie widziałam jeszcze, żeby ktoś to robił. Po co to piszę - jak nie możecie dojść do porozumienia tutaj na forum to popatrzcie na południowych sąsiadów, tam macie ateistów z krwi i kości co to i choinkę mają, i Ježišek im prezenty znosi. Nikomu to nie przeszkadza, to jest tradycja. Ja znam mnóstwo Czechów - tylko jeden jest katolikiem ale wszyscy szaleją na punkcie świąt. Choinka to świętość (jak to brzmi hihi) a kościoły tam są puste, zamyka się, podnajmuje na restauracje itp. Praga ma takie piękne targi w okresie Adwentu, choinka na każdym placu, szopki się buduje i pomimo, że zdecydowana większość Prażan nie wierzy to nie wyobrażają sobie bez tego tych dni. Można? Ja też zawsze w Pradze wyczekiwałam tej największej choinki, która jest na Staroměstské náměstí. A jestem niewierząca. Jak jestem w Polsce to wszyscy tak bardzo się kłócą. Nawet tutaj kto jest lepszym a kto gorszym ateistą. Dziewczyny, to bez sensu. To, co na zewnątrz nie świadczy o tym, co masz wewnątrz czyli Twojej wiary lub jej braku. O inne tematy nie zahaczam bo temat miał być o świętach. Ale w Czechach zawsze była choinka i te same potrawy - chociaż polskie smaczniejsze. Ale chodzi o to, żeby się spotkać, pośmiać - chociaż jeśli ktoś nie chce to też ma takie prawo, każdy spędza święta po swojemu a ilu ateistów, tyle typów spędzania świąt. Teraz jestem w Krakowie i na pewno pójdę oglądać szopki bo są bardzo ładne i zawsze mi się podobały - w Pradze też jest wystawa szopek (haha) ale te tutaj są ładniejsze. Czyli odpowiedź na pytanie - u mnie zawsze była choinka, prezenty itp. Nie wiem, gdzie kiedyś będę mieszkać na stałe bo stale podróżuję - ale choinka i dekoracje przywołują dzieciństwo i chciałabym je tam mieć. Jako, że religii w domu nigdy nie było nie ma to dla mnie z nią związku - może w Polsce trudno to zrozumieć ale tak jest. Pozdrawiam świętujące i te, co nie świętują - dla każdego jest miejsce na tym świecie. |
|
|
|
|
#249 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
, po pierwsze nie każdy ma potrzebę manifestować rózne rzeczy (w tym przypadku niewiarę , bo o niej mowa w tym wątku), po drugie ''ateista'' (jak w cudzyslowie z lubością podkreślacie) przynajmniej jeśli chce może iść na imprezę andrzejkową czy bawić się w noc świętojańską, bo ktoś kto komu się nie mieści w głowie, że można w Wigilię wsuwac pierogi i barszcz nie mysląc o duchowym aspekcie samego święta, pewnie też musi (w ramach wierności ideologii własnej i niebycia hipokrytą) kisić się w domu jak ogórek no bo cóż on ma wspólnego z Andrzejkami albo wigilią Św. Jana. Moim zdaniem smutne/przykre tak sobie samemu narzucać ograniczenia ale co kto lubi.
|
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#251 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
- nie uznaje wręczania sobie z chłopakiem kartek czy prezentów w walentynki (to w końcu niepolskie święto i do tego stosunkowo młody ''obyczaj'') - nie przyjmuje kwiatka w dzień kobiet - nie pozwoli dziecku iść z klasą topić marzanny - nie zapala zniczy na grobach, nie chodzi na imprezy andrzejkowe i w noc świętojańską - nie imprezuje w karnawał (manifestacyjnie imprezuje wyłącznie poza nim) I oczywiście impreza sylwestrowa także odpada. ![]() ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- uff, ale jak dobrze, że najwyraźniej możecie (będąc jednocześnie wiernymi sobie) obchodzić Dzień Dziecka. Ach, ta wiki. ;-) ---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- a, no, ten, no bo Mikołajków to już nie. I imienin też nie bardzo. ![]() W ogóle coraz smieszniejszy ten wątek. No, ale nie ma to jak się za to uprzeć dumnie przy choince i barszczu.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-24 o 23:35 |
||
|
|
|
|
#252 |
|
Rozeznanie
|
Oto prawdziwy powod dlaczego mam choinke w domu
jak moglabym odebrac mojemu kotu ta przyjemnosc.ImageUploadedByTapatalk1356388153.071343.jpg |
|
|
|
|
#253 |
|
BAN stały
|
o kurka, urodziny najwyraźniej tez Wam dziewczyny wylatują.
![]()
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazk...jpg?1356378426
i oby świąteczne jedzenie nie poszło wam w boczki
|
|
#255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym gdybyś przeczytała wątek ze zrozumieniem zrozumiałabyś, że wydumany problem nieprawdziwych i podszywających się pod ateistów (teraz doszli do tego Czesi
|
|
|
#256 |
|
BAN stały
|
Luzik.
![]() A dzięki temu tematowi trochę sobie poczytałam na temat różnych świąt. A Ty w ogóle świętujesz coś, czy tak całymi latami nic (no bo tak mi to wynika)? ![]() Jak dobrze (dla Ciebie), że wychodzenie na sobotnie imprezy najwyraźniej nie jest określone żadną chrześcijańską interpretacją. Pozdrawiam. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-24 o 23:45 |
|
|
|
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
dziwnym trafem, moje studenckie imprezy nie zbiegają się idealnie z datami świąt religijnych.
![]() również pozdrawiam.
|
|
#258 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a pierozki jadlam przepyszne: z kasza i grzybami. Az chyba sama zrobie w przyszlym roku (oby tylko nie w trzech kroli).
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
Konto usunięte
|
Ja pitoloza po świętach głodówka. Tak tylko mówię bo ja czuję jak się rozrastam i to nie tylko w boczkach, będę miała czas do poniedziałku by się wcisnąć w sywlestrową sukienkę
te dwa święta nie powinny być obok siebie
|
|
|
|
|
#260 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
tydzień temu i dwa tygodnie temu był np. post, powinnam się biczować, a nie na imprezy latać
|
|
#262 |
|
Konto usunięte
|
nie spinać się, za 5 minut kot przemówi ludzkim głosem i mi powie że jestem gruba.
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to też w sumie, jakby nie patrzeć, tradycja polska - w każdym gospodarstwie przynajmniej po jednym zwierzątku.
|
|
|
#264 |
|
Konto usunięte
|
ja na wigilii miałam dwa... duży i mały kot. jak duży prychnął na małego to nigdy nie widziałam żeby tak szybko biegał. no to w każdym razie czekam za 2 minuty mi wszystko wyrzyga
|
|
|
|
|
#265 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-25 o 00:02 |
|
|
|
|
|
#266 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...11729065_n.jpg koty darzę szczególnym uczuciem
|
|
|
#268 |
|
jestę wieszczę
|
Oto rzecze Omar ibn Hussein, chomik mój umiłowany : Zaprawdę powiadam Wam, nie jest ujmą dla ateisty lub innowiercy, gdy w domu swym choinkę dumnie trzyma.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#269 |
|
Konto usunięte
|
hahahahaha nie ale chciałabym mieć takiego kota
![]() kot zachrumkał, znaczy że wyglądam jak świnia. sprawa jasna. |
|
|
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
To coś się nasze zwierzęta nie zgadzają, mój kot powiedział "Dobrze, że nie masz choinki w domu bo byś musiała zapierniczać do Częstochowy na kolanach. Daj mleka. Nie rozpychaj się tak przez sen."
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.

)Część tradycji jest też zapożyczana - cała choinka stawiana pionowo, prezenty. I to też są te fajne elementy raczej.
Za dużo luzów mają 

No, ale nie ma to jak się za to uprzeć dumnie przy choince i barszczu.

a to też w sumie, jakby nie patrzeć, tradycja polska - w każdym gospodarstwie przynajmniej po jednym zwierzątku.