|
|
#241 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Związki partnerskie
Cytat:
Dopiero od niedawna zaczęto mówić wprost i na spokojnie o homoseksualizmie, bardzo powoli obraz rozkrzyczanego dziwoląga w dziwnych ubraniach się zaciera i nic dziwnego, że temat zalegalizowania związków homoseksualnych jeszcze wzbudza takie kontrowersje. Nie wiem jak jest aktualnie z Niemcami i Szwecją, bo miały być zmiany, ale Dania, Holandia, Belgia, Rosja - o tych wiem. Może i mało, ale mnie to przeraża.
|
|
|
|
#242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Domyśl się ![]() Ok może i istniały osoby homoseksualne, ale się o nich nie mówiło to był temat tabu, a może też się mylę w tym wypadku?? ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
O tym właśnie mówiłam, ale wydaje mi się że nie ważne co powiesz one i tak wiedza swoje
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widzę po prostu związku, jak ta dyskusja doszła do zoofili i pedofili wciąż. Błąd w logicznym myśleniu. Powtórzę wytarty do granic możliwości argument, że kiedyś mężczyźni też bali się kobiet mających pomysły o rownym traktowaniu płci w pewnych kwestiach. No i co dlatego, że ktoś się bał czy odczuwał niesmak te panie miały się zamknąć w kuchni przy garach i siedzieć cicho żeby nie denerwować? Nie można w nieskończoność odkładać ważnych spraw bo kogoś to boli czy szokuje i uważam, że bardzo bardzo niedobrze że ta ustawa nie przeszła. |
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym, jaki sens ma dalsze zamiatanie tej sprawy pod dywan? Puszka pandory została otwarta już w 2004 roku (choć zapotrzebowanie na zmiany istniało już wcześniej). Problem nie zniknie, tylko dlatego, że ustawodawcy będą uparcie patrzyć w innym kierunku, lecz prędzej czy później znów wypłynie a wraz z nim nowe jałowe spory, kolejne mniej lub bardzie kontrowersyjne projekty, dalsze wydeptywanie tych samych ścieżek ustawodawczych i dalsze marnotrawstwo czasu, który można by spożytkować na przykład na uzdrawianie gospodarki. Nie lepiej raz na zawsze rozwiązać tę palącą kwestię i w końcu ją odhaczyć w agendzie?
|
|
|
|
#245 |
|
Buc
|
no ja właśnie nie do końca właśnie nie, więc wolałam się upewnić, acz autorka tego posta odpowiedziała mi bardzo, że tak ujmę konstruktywnie.
![]()
|
|
#246 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Poza tym w tym momencie stajesz się dla mnie skrajnie niewiarygodną osobą, bo najpierw ze świętym przekonaniem mówisz że żadnych homoseksualistów nie było, a gdy ktoś podważył Twoją wypowiedź nagle zmieniłaś zdanie - ok, może i byli, ale blablabla. Po prostu opowiadasz skrajne pierdoły, żeby tylko wyszło na Twoje - ale nie wychodzi, bo nie masz żadnej, ŻADNEJ wiedzy na ten temat. Nie masz nawet choćby procenta podstawowej wiedzy. Ale oczywiście - nie znam się, to się wypowiem wiecznie żywe. Nie do wiary, że można się tak ośmieszać z uśmiechem na ustach.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-02-07 o 14:24 |
||
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#248 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
![]() argumentacja porównywalna do tego pana
|
|
|
|
#249 |
|
Wtajemniczenie
|
To przykre, że ignorancja, dezinformacja i bezpodstawne uprzedzenia ujawniające się w pełnej krasie między innnymi w tym wątku stają się hamulcem dla potrzebnych zmian w prawie.
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Oh przepraszam może powinnam najpierw przed wypowiadaniem się przejść test mojej wiedzy o homoseksualizmie?
Heh no jasne że dawniej tak jak i teraz oczywiście było tak samo nic się nie zmieniło, jak dawniej głośno było o homoseksualistach, nikt się tego nie wstydził, nie uważano tego za chorobę, tak dawniej w Polsce w ogóle nie byli szykanowani nie ja się mylę, bardzo śmieszne to czemu niby teraz są takie problemy z tym, skoro od zawsze to jest znane tak samo, skoro od zawsze się o tym głośno mówi. Ok może nie czytam nie wiadomo jakich książek na ten temat ale swoje zdanie mam i tak samo jak nie obrażam was, nie szydzę z was tego samego bym oczekiwała... Ale wybaczcie już osuwam się z waszego wątku, bo skoro nie jestem z wami to jestem oczywiście przeciw wam...
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To bedzie dobry pomysl. Troche wiedzy nie zaszkodzi
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#252 | |
|
jestę wieszczę
|
Jak widzę te poselskie bzdury, to mam ochotę kandydować do sejmu i w końcu powiedzieć coś sensownego w imieniu LGBT.
---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#253 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak chcesz wyeliminować pedofilię nie wiedząc skąd się bierze? Wymordować pedofili? Przecież tego się nie dziedziczy. Wybielać stara sie JKM mówiąc, że jest naturalne że raz na jakiśczas zgwałci się córkę, ale za to wg niego homoseksualizm i niepełnosprawność są chore ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#254 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Poczytać Ci nigdy nie zaszkodzi. Chociaż ludzie zwykle i bez czytania to wiedzą.
|
|
|
|
#255 |
|
Konto usunięte
|
Tak w ogóle jak sie ma zbieranie majątku do tej ustawy? Bo jesli mialby byc wspólny to i tak bez spraw w sądzie sie nie obedzie w wiekszosci przypadków, tylko zamiast rozwodu byłyby podziały majątku.
|
|
|
|
|
#256 |
|
Konto usunięte
|
yyYyYYyYyy
Ja po przemyśleniu sprawy dodam że nie podoba mi się nazwa związki partnerskie, kurde małżeństwo to też związek partnerski. Mogliby to nazwać, nie wiem, związek formalny, no w każdym razie inaczej chyba że związki partnerskie nawet dla osób różnych płci. Właściwie to nie ma znaczenia.
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-02-07 o 16:00 |
|
|
|
|
#257 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Jeśli w umowie związku partnerskiego nie postanowiono inaczej po zawarciu związku partnerskiego, każdy z partnerów zachowuje zarówno majątek nabyty przed zawarciem związku partnerskiego, jak i majątek nabyty później, a także samodzielnie zarządza swoim majątkiem. 2. Jeśli partnerzy nie postanowili inaczej, przedmioty użytku domowego nabywane przez jednego z partnerów w trakcie trwania związku partnerskiego, stają się przedmiotem współwłasności partnerów w częściach ułamkowych, a udziały we współwłasności są równe. 3. Jeśli partnerzy nie postanowili inaczej, udziały we współwłasności rzeczy i praw majątkowych nabywanych wspólnie w trakcie trwania związku partnerskiego są równe. Art. 12. O podziale wspólnego majątku partnerzy decydują w drodze umowy zawartej w formie aktu notarialnego, jednakże każdy z partnerów może żądać dokonania podziału majątku wspólnego przez sąd. mary_poppins, tacyta, dziękuję Wam za ciepłe słowa
|
|
|
|
|
|
#258 |
|
Konto usunięte
|
W takim razie usunelabym z tego jeszcze całkowicie mozliwosc posiadania majatku wspólnie, jedynie oddzielnie, bo potem beda sprawy o podzial majatku i i tak zapchane sądy beda jeszcze bardziej zapchane
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
i to krótkie zdanie można by naśladując Lutera przybić do drzwi siedziby Episkopatu.
bo ich zdaniem homoseksualiści są źli, ale pedofile już nie, a przykładów szukać nie trzeba bo ciągłe afery pedofilskie w kościele najlepiej obrazują jak kościół traktuje pedofila (zamiast karać i usuwać z kościoła, to nagradza go przerzuceniem na nową parafię gdzie ma świeże mięsko do zabawy). dla mnie kościółek i otyli biskupi mogliby zająć się kwestią pedofilii a nie zajmować się gejami czy lesbijkami które przecież nikomu nie wadzą (no chyba że publicznie się obściskują to wtedy może to kogoś urazić, ale skoro robią to w domu to co to kogo obchodzi co robią w łóżku i w jakich pozycjach?) no ale kwestią gwałtów na dzieciach się nie zajmą bo jeszcze przypadkiem na siebie by wyrok wydali. i również co do związków partnerskich to kościół tak walczy z grzechem a przecież ilu kapłanów udających świętych ma na boku kobietę, ba nawet dzieci mają (jak ten jeden z Poznania co dziecko na plebanii mu zmarło a w nagrodę wysłali go na inną parafię, gdzie dalej się ładnie prowadzi) i im wolno, a zwykłym śmiertelnikom zawsze jakieś kłody pod nogi będą rzucać. |
|
|
|
|
#260 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli jest tak jak to ujęła Mojwa - "wyrwij całą rękę, zostaw paznokieć i dziw się, że chcą więcej". Kiedyś było przymykane oko, potem całkowity zakaz, a teraz powoli zbliżamy się do traktowania homoseksualistów jak ludzi, a nie jakiegoś obcego i egzotycznego gatunku - bo świat się zmienia. I dobrze, bo powinien. Pedofilię nieco ciężej zdefiniować, dla nas dziewczyna w wieku 12 lat to wciąż dziecko, a dawniej w tym wieku uważana za dojrzałą. Ale nie wiem czy za wspólżycie z dziewczynką poniżej 12 roku życia groziła jakaś kara albo chociaż społeczny ostracyzm, musiałabym sprawdzić. Cytat:
Cytat:
Nawet dokonał jego deifikacji.Cytat z Historii Augusta, która podobno powstała na przełomie III i IV wieku: " During a journey on the Nile he lost Antinous, his favourite, and for this youth he wept like a woman. Concerning this incident there are varying rumours; for some claim that he had devoted himself to death for Hadrian, and others — what both his beauty and Hadrian's sensuality suggest. But however this may be, the Greeks deified him at Hadrian's request, and declared that oracles were given through his agency, but these, it is commonly asserted, were composed by Hadrian himself." Kobieto, historia świata nie zaczyna i nie kończy się na XX i XXI wieku. I tak, jeśli wypowiadasz się na jakiś temat, to minimum wiedzy jest wymagane. |
|||
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy okazji rozbitego przez policję Marszu Równości w 2005 roku słyszałam emitowaną w radiu Merkury wypowiedź kontrdemonstranta, który najzupełniej serio postulował powtórne uruchomienie komór gazowych, by pozbyć się tych dewiantów, którzy ośmielili się demonstrować - czyli środowiska LGBT. Na wielu demonstracjach słyszałam tego rodzaju obrzydliwe hasła, wywrzaskiwane przez obrońców tradycyjnej rodziny o ryjach wykrzywionych nienawiścią. Myślę, że dyskusja z ludźmi, którzy nie widzą człowieka w innym, jest jałowa. O czym chcecie dyskutować? O tym, że matki samotnie wychowujące dzieci to patologia i zboczenie? A może należy zabronić rozwodów, bo jeszcze jakaś lana przez męża-alkoholika baba zechce się rozwieść i skazać dzieci na brak jakże niezbędnego męskiego wzorca, bez którego dzieci wyrosną na psychopatów? Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2013-02-07 o 19:03 |
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Zadomowienie
|
Komitet Biologii Ewolucyjnej i Teoretycznej PAN zamieścił na swojej stronie odpowiedź na list popierający wypowiedź posłanki Pawłowicz, który wg mnie jest świetnym podsumowaniem dyskusji na temat historycznej i "naturalnej" dyskryminacji lgbt.
Cytat:
Cała treść pod http://www.kbet.pan.pl/ Polecam przeczytanie i zaprzestanie słuchania bzdur polityków PO i PiS |
|
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
A co ty tak pedofilii bronisz? Bo tekst o eliminacji dotyczył pedofili a nie homoseksualistów.
|
|
|
|
|
#264 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja mam lat ponad 40 i kocham mojego mężczyznę, ale doświadczenie mnie uczy, że to, co dziś nie musi być za 5 lat, albo za 20. Jesteśmy razem ponad 4 lata i jest nam dobrze, ale oboje boimy się małżeństwa, co nie znaczy, że bezmyślne stwierdzenie "co to za związek" może być diagnozą związku. Tak - dobry związek, ale kobiety po przejściach i mężczyzny z przeszłością. Wiek pozwala sp0jrzeć trzeźwiej i stwierdzenie, że lepiej się nie żenić, bo rozwody są problemem - staje się zwykłym stwierdzeniem faktu, a nie idiotycznym powodem do obrazy. Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2013-02-08 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#265 |
|
Przyczajenie
|
Hej, gdzie można znaleźć jakieś porady dotyczące problemów w związkach partnerskich? Będę wdzieczna za sugestie. Pozdrawiam Kate
|
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
https://oko.press/sorry-prawico-ideo...-sondaz-ipsos/
No, ale cóż z tego. Władza nic nie uchwali, bo potrzebny wróg, a KO też nie uchwali jak przejmą władzę, bo ważniejsze będzie wchodzenie do tyłka biskupom. |
|
|
|
|
#267 |
|
Rozeznanie
|
Patrząc na to jak mentalnie jesteśmy praktycznie w Rosji, to nie widzę tego. Wybaczcie
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może masz rację. Mam nadzieję, że masz, ale patrząc co się dzieje w kontekście tej wojny i nie tylko... Jak 80% Rosjan popiera Putina. Jak propaganda pierze mózgi... Jak działania naszej władzy (w kontekście LGBTQ i nie tylko) są lustrzanym odbiciem działań Putina, to nie jestem nastawiona optymistycznie. Mamy 2022 i nadal sama rozmowa o związkach partnerskich jest ogromną kontrowersją. Jasne, zajmowanie się tym w tym momencie jest nie na miejscu, bo wojna, ale kiedy będzie ten właściwy moment. Jakby jakiś projekt znowu wszedł pod obrady, to wybiłoby szambo w sejmie i mediach jak zawsze. Bo słupki i "polityczne złoto". |
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
W Polsce jest inaczej. Dokręcanie śruby przez konserwatystów zwiększy polaryzację na linii prawo-lewo. Obie strony będą umacniać się na swoich pozycjach, przez co spory światopoglądowe mogą stać się nierozwiązywalne w najbliższej przyszłości. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:39.

związki partnerskie, kurde małżeństwo to też związek partnerski. Mogliby to nazwać, nie wiem, związek formalny, no w każdym razie inaczej