![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: karmienie piersią
Ja dokarmiam juz od dwoch miesiecy butelka Calma firmy Medela i maly nadal normalnie ssie piers
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Wtajemniczenie
|
Groszku - w ten sposob ja zkonczylam przygode z karmieniem (na tej samej butelce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
ja karmie butla, moje dziecie ma 7 miesiecy a organizacji u mnie zero
![]() ![]() daj na luz, przyjdzie czas ze sie od kuchni nie oderwiesz a teraz kup gotowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
albo gotujący mąż ![]() albo gotowe jedzenie albo chusta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Chcialam sie wypowiedziec na temat karmienia piersia...
Poczatku sa bardzo trudne, okropnie bolesne, popekane i krwawioce brodawki u mnie, mimo to ze robilam masaz recznikiem w ciazy. Uratowaly mnie ochroniacze silikonowe, nadal bolalo ale juz nie tak, wiec goraco polecam ![]() Oplaca sie przeczekac ten tydzien-dwa, pozniej bol mija i mozna spokojnie karmic, jest to duzo wygoda. Polecam rowniez przez pierwszy miesiac dosc ostra diete, jem tylko kaszki na wodzie, lekkie zupki, pusty makaron, gotowane ziemnaki,woda, herbata, kompot. Zadnych slodyczy, owocow, wazyw, tlustego, smazonego itd. Dziecko nie ma problemu z alergia, bolem brzuszka, spi w nocy spokojnie.
![]() |
#249 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Diety bez powodu również nie polecam. Jak coś się dzieje to wiadomo, ale na zapas to szkoda zdrowia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierwsze tygodnie po narodzinach dziecka to bardzo ciężki okres, także fizycznie, po porodzie. Taka dieta wykończyłaby wiele zwolenniczek karmienia piersią, skończyłoby się to chyba pod kroplówką w szpitalu. Unikać należy potencjalnych alergenów, jak cytrusy, czekolada i nie ma co zakladać, że dziecko jest alergikiem. Większość dolegliwości brzuszkowych u dzieci wynika po prostu z niedojrzałego układu pokarmowego. Polecam też wątek na temat diet: http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,1..._dietetyk.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
luciasabogal, idź sobie zrób po tej swojej diecie morfologię, sprawdź poziom zelaza i inne. Bo moze sie okazac, że sobie zafundowalas w ten sposób anemię.
jem wszystko prócz cytrusów czekolady i orzechów. Corka nigdy nie miala kolek, czy innych problemów trawiennych, czy alergii. Co do kolki, to wciąż nie jest znana przyczyna jej występowania. jedyne z czym sie zgodze, to nakładki silikonowe, o których wspominasz. Pomagają "wyrobić" brodawkę, warto je zabrac do szpitala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
widzisz a ja jadłam podczas karmienia czekoladę i orzechy za to nie jadłam wieprzowiny marchewki itd ... także nie można generalizować ja uważam, że na początku szczególnie jeśli w rodzinie są alergicy dieta powinna byc lekkostrawna ale nie jałowa
![]() ![]() Kolka jest określona to niedojrzałość uk pokarmowego często mylone są one z wzdęciami lub bólami brzuszka na tle alergicznym ![]()
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
ale ta diete mam przepisana przez lekarza, nie wymyslilam jej sama
![]() jak narazie czuje sie bardzo dobrze, corka rowniez, przesypia cala dobe, budzi sie tylko do karmienia, robi ladne kupki, ma ladna skorke. Wiec w moim przypadku jak najbardziej dziala ta dieta. Ma trwac pierwszy miesiac, potem juz normalne odzywianie sie z unikaniem niektorych tylko produktow.
![]() |
#255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
(ja np usłyszałam ostatnio na wizycie: dziecko ładnie przybiera, nie trzeba dokarmiać mlekiem modyfikowanym. Powiedziała to pediatra z kilkunastoletnim stażem. Szkoda tylko, że dokarmianie mm to najprostsza droga do zaprzestania karmienia piersią a na zbyt niskie przybieranie najlepszym lekarstwem jest częstsze przystawianie do piersi. To, że ktoś jest lekarzem nie znaczy jeszcze, że ma monopol na wiedzę) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
no wiesz jak narazie to wole sie dostosowac do rad lekarzy, tym bardzieh ze widze w tym same plusy
![]()
![]() |
#257 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj sobie to forum: http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,K...e_piersia.html może takie dietowe pomysły Ci przejdą. Lekarze nie są specjalistami od laktacji, niestety. Na Twoim przykładzie widać, że ich porady robią więcej szkody niż pozytku, bo na takiej diecie normalny człowiek nie pociągnie, ja bym po paru dniach miała dość i chodziła ciągle głodna i zła. A jak pokarm zacznie Ci siadać od takiej diety, dostaniesz anemii, to pierwsza radą będzie zapewne przejście na mm...a to nie o to chodzi. Unikaj potraw wzdymających (głównie dla samej siebie), cytrusów i czekolady. Ja zaraz po porodzie zjadłam za pozwoleniem położnej Snickersa. Teraz też sobie np. szarlotki nie odmawiam, jem owoce i warzywa. Jak dziecko ma mieć alergię na coś, to będzie ją miało, może mieć nawet na niby bezpieczną marchewkę. W przypadku alergii wprowadzamy dietę eliminacyjną, a nie na wszelki wypadek. To po co się katować dietą, jakby się z automatu miało dziecko skrajnego alergika ![]() Zresztą, Twoja sprawa, rób co chcesz, tylko takich rad innym nie udzielaj, bo nikt z instynktem samozachowawczym dłużej niż 3 dni na takiej diecie nie pociągnie i każdą trzeźwą kobietę tylko to odstraszy od karmienia piersią. I nie chce mi się wierzyć, że można się dobrze czuć tak jedząc, bo przecież podczas karmienia, opieki nad dzieckiem i po porodzie ma się ogromne zapotrzebowanie na kalorie. ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
Polecam też wywiad odnośnie diety karmiacej mamy: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855207.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
oj zabobony i jakieś dziwne poglądy nadal są mocno zakorzenione u położnych i niektórych lekarz (co ciekawe wiek tu nie ma znaczenia) gdyby moja dobra koleżanka mi nie zaufała też zgotowała by sobie dietę cud z kilku produktów "na wszelki wypadek" zaleconą przez położną
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#259 |
Rzabbocop
|
a wydawałoby się że Primum non nocere
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio zostałam zjechana przez panią doktor gastrolog z 40-paro letnim stażem, bo dzieci nie karmi się piersią dłużej niż 3 mce, bo po co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I trudno mi uwierzyć co za lekarz rozpisuje karmiącej kobiecie taką dietę. I po co???
![]() |
![]() |
#262 |
Konto usunięte
|
chyba tylko drożdżówek kupnych nie jadłam
mięso zawsze gotuję, gotowane trudniej przypalić z kostek smakowych zrezygnowałam, z gotowych sosów, z plastikowych serwów żółtych, z pasztetów w puszce itd.... reszta normalnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
nie jestem oslabiona
![]() na sniadanie jem kaszy, chleb z maslem i twarozkiem, kefir na obiad pierogi gotowane ruskie (wczoraj) i zupe z kurczakiem dzisiaj na kolacje albo tloczone ziemniaki plus gotowane mieso, pieczone buleczki z rodzynkami i kompotem itd. Wiec nie uwazam ze moja dieta jest jakas straszna ![]() Zostalo mi 2tygodnie jak dziecko bedzie mialo miesiac i bede juz wtedy jadla wszystko.
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z mojej obserwacji wynika,ze dzieci dzielą się na te,które mają problemy z bruszkiem i na takie,które nie mają,dieta ma niewiele do tego...
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#266 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Też mnie to zdziwiło, nabiał lekarz pozwolił jeść, a jabłek czy marchewki już nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.