![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłość, a seks..
ale używałaś argumentów związanych z oceną wagi Autorki, prawda? O to się rozchodzi - nie można ocenić wagi Autorki, jeśli nie mamy podstawowych informacji. BMI coś tam mówi; owszem, jest to narzędzie niedoskonałe, w określonych przypadkach daje wyniki zafałszowane - ale my nawet tego niedoskonałego narzędzia nie mamy. Stąd wszelkie argumenty z nadwagi albo otyłości są z dupy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Oczywistym było, że prędzej czy później przyjdzie pora na argumenty z dziedziny tolerancji i hejtu. I teraz wszystko negatywne będzie właśnie pod kategorię nienawiści i obrazy podpinane, tak, żeby ludzie albo mieli zdanie zgodne z broniącymi otyłości, albo zostali nazwani nienawistnymi.
Niestety fakty wyglądają tak - nikt tu d grubych macior czy innych brzydkich okresleń nie wyzywa (co w przytoczonych jutubach, papilotach czy innych portalach można spotkać). Ale też nie zmuszajmy wszystkich w imię tolerancji do wmawiania, że otyłość jest piękna i zdrowa, bo nie jest. I to nie jest bezpodstawny hejt czy inna forma nienawiści, tylko logiczne rozsądne zdanie. Wmówcie jeszcze, że anoreksja jest zdrowa i piękna, bo też trzeba być tolerancyjnym ![]() Autorki nikt nie obraża, nikt nie wyzywa, pytała o zdanie to dostała - skoro sama czuje sie gruba i zaniedbana to niech to zmieni i tyle. Wyjeżdżanie każdemu od hejterów pokazuje tylko, że już zaczyna w tej dyskusji brakować rzeczowych argumentów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu trzymałam wagę przez lata i tyle Cytat:
Nic nie pisałam o jej wadze, bo jak sama napisałaś nie wiem ile ważyła wcześniej i ile waży obecnie. Pisałam co najwyżej o tym, że jeśli ma się coś nadprogramowo i się na to narzeka to należy działać, a nie narzekać i nic nie robić. I że działanie może być łatwiejsze i tańsze ( tu była dyskusja szersza ![]()
![]() |
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Elegancja Francja, Magiusa
![]() pamiętaj jednak o tym, czego nie warto zapominać: kiedy przyszedł dla ciebie czas, to wzięłaś się za to. A ten okres nie wynikał z samego tylko nieakceptowania siebie - mylyon osób siebie nie akceptuje, a nie robi z tym nic. U ciebie przyszedł czas "przełomu" i wzięłaś się za to. To samo z innymi: nie ma potrzeby im uświadamiać, jak są grubi. Sami to wiedzą, gadanie o tym, jak to jest z nimi źle, ze ważą za dużo - nie daje im nic. Tak jak tobie by NIC nie dało, gdybym ja tutaj z neta ci pisała wtedy, że powinnaś się za siebie wziąć, czy inne takie pierdoły - toć sama to wiesz też bez gadania przemądrzałego Jasia z neta. Takie gadki tylko podcinają skrzydła i odbierają siły jak już, bo potęgują niewiarę w siebie ![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
W temat, gdzie dziewczyna jest za chuda - też wejdziesz i będziesz wklejać zdjęcia anorektyczek z neta i gadać przez x stron, ze jest niezdrowa? ![]() Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-06-03 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że tych x stron nie napisała jedna osoba, tylko były to różne głosy różnych osób, więc nikt tu specjalnie się na autorke nie napinał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
to gdzie autorka prosiła o opinię o jej wadze, weź mi powiedz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że już nie wiesz co powiedzieć to łapiesz za słówka
![]() ![]() ps. skoro autorka nie prosiła o opinię o wadze, to po co ta batalia wmawiająca jej, że jej waga jest ok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
problem w tym, że autorka nawet i bez jego gadania zapewne się sobą nie zachwycała.
Ona odkładała na później robienie czegoś z tym, ale on jak jej dał "w mordę" w tym temacie to od razu tak, żeby padła na plecy. Równie dobrze autorka mogłaby mu powiedzieć "wiesz co, kocham cie,ale weź człowieku trochę mnie od ciebie odrzuca, bo jesteś chudą szczapą, nie kręcisz mnie, powinieneś mieć mięśnie jak mężczyzna, a nie ta sucha klata, kocham cię, ale nie mogę na ciebie w łóżku patrzeć" ewentualnie: wiesz co misiu, ja cię kocham, ale jak tyle będziesz zarabiał słoneczko co teraz, to ty sie na ojca nie nadajesz, marna z ciebie głowa rodziny z twoim zarobkiem pińcet eurasów, tak powiem ci, że wstydzę się jak ten temat pada ze znajomymi, to poniżej wszelkich oczekiwań jeśli chodzi o mężczyznę, ale kocham cię" Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-06-03 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przynajmniej mówienie im o tym- jak sama napisałaś- bez pytania. Natomiast owszem- jeśli osoba zapyta o to tzn. np " Czy nie uważasz, że powinnam schudnąć?" to można jej chyba powiedzieć, że wydaje się, że mogłaby czasami iść na basen, a my np. szukamy kompana więc byłoby super razem chodzić. Z tymi kg. to się rozkręciło, ale myślę, że m.in. dlatego, że Autorka napisała, że się zaniedbała...no i w sumie jako największe zaniedbanie podała właśnie te 30 kg. Tak więc padło mnóstwo argumentów odnośnie wagi właśnie dlatego.
![]() |
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Hrodebert
|
Ciekawe to tu rzeczy są .....
Ja tam wszystko mogę powiedzieć komuś ,najlepiej prosto w oczy i babie pojadę jak zasłuży nieprzyjemną rzeczą ![]() Ale kobiecie która urodziła mi dwójkę dzieci to bym tak nie powiedział nigdy , choćby ją na plaży chcieli spychać do morza . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież to by były stwierdzenia faktów, to takie niewinne jest - szczerość taka, która ma mu coś uświadomić, osłodzona wyznaniami miłości. Brak mięśni, zarobki - to są wszystko rzeczy nad którymi da sie pracować jak nad wagą ![]() Innymi słowy: chwyt poniżej pasa. Raz powiedziane, a facet będzie sie zadręczał do chwili aż pójdzie od niej (i słusznie by sobie poszedł) Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-06-03 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Po drugie- naprawdę pytam z ciekawości i zupełnie abstrahując od Autorki - gdyby Twoja partnerka przytyła dużo i naprawdę miała nadwagę widoczną wiesz np. przy 165 ważyłaby 95 -100 kg. Do tego powiedzmy chodziłaby w przetłuszczonych włosach ( czyli raczej podstawa higieny) nie powiedziałbyś jej nic? I nie mówię o chamskich słowach, obrażaniu jej, dogryzaniu, tylko o jakimś grzecznym zasugerowaniu, że byłoby fajnie jakby o siebie zadbała, a Ty w tym czasie np. zajmiesz się dziećmi?
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
edit, pal sześć to porównanie, bo może byc odczytane opacznie
Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-06-03 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Milczenie i brak komunikacji, a przy rzekomym "przyparciu do muru" wybuch, deklaracja braku miłośc fizycznej i gadki i obrzydzenia to naprawdę książkowe zachowanie pasywno-agresywne, a nie żadne bycie wrażliwym i nieśmiałym misiem, onieśmielonym rosnącą wagą swojej partnerki.
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
Szanuję, wręcz podziwiam Twoje podejście serio. Ja bym nie potrafiła. Dla mnie najprostsze jest jasne przekazywanie swoich potrzeb a nie kiszenie w sobie. Gdyby mój chłopak się zaniedbał, to usłyszałby ode mnie 'umyj się Kotek bo zalatujesz'. Sens jest prosty - kocham Cie, nic to miedzy nami nie zmienia, ale nie lubię jak brzydko pachniesz więc coś z tym zrób. Żeby nie było jednostronnie - mój TŻ został zobowiązany do tego, żeby mi powiedzieć, jesli przekroczę pewną granicę, które nie powinnam - czy to w wadze czy dbaniu o siebie fizycznym/psychicznym to ma mi zwócić na to uwagę i motywować do zmian. Dla mnie taki układ jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
w zasadzie to jest dobre pytanie, Magiusa: jak takie coś wyrazić, a nie urazić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Naczelna Nastolatka
|
można jak mój TŻ "kochanie masz taki fajny brzuszek i jesteś taka mięciutka, ale jakby ci się udało mieć tyle kg co 3 lata temu to też byłoby super" to jest komunikat w porządku wg mnie, i ja się nie obraziłam ale zaczęłam biegać.
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I na tym się trzeba skupić, a nie na radach, jak dostosować się do przemocowca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. najlepiej by pytanie samo wyszło od osoby zainteresowaniem? 2. delikatnie i np. o jakimś obrzydzeniu nie wspominać, tylko po prostu powiedzieć, że np. wydaje się, że możnaby popracować nad sobą w jakimś zakresie. 3. a jeśli istnieje taka możliwość to najlepiej jeszcze zaoferować, że się samemu z taką osobę będzie to samo robić bo np. ma się wrażenie, że u nas to też nieco kuleje, a we dwoje będzie raźniej. Ale jest jeszcze jedna i najważniejsza sprawa- wiele zależy od otwartości i świadomości takiej osoby. Bo ja np. jestem otwarta na krytykę i gdyby mi Ktoś powiedział, że np. przesadzam z makijażem albo że ubieram się nieco jak stara ciotka to bym zapytała się o to dlaczego jak myśli i co sugeruje i przemyślała sprawę. Ale są osoby- jak sama pisałaś- nie gotowe na krytykę i takie osoby niestety urazi i zrani nawet delikatny komentarz
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wiecie co? Byłam kiedyś wariatką, z tych niepanujących nad sobą, rzucających talerzami, na dodatek głupio uważającą,że "no tak mam, taki mój charakter"- i własnie mój mąż (wtedy jeszcze nie) postawił jasno granicę, że nie jest w stanie tolerować mojego zachowania. Ale wszystko, to co potem sprawiło, ze tak się zmieniłam - zaczęło się od tego: JAK to zrobił. Być może ta kobieta nie byłaby taką kupką nieszczęścia, gdy znalazł na to właściwe słowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Konto usunięte
|
A mi tam autorki wątku wcale nie jest szkoda. Zwłaszcza z facetem. Nie przyznali jej go z urzędu, wybrała go.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;41136131]Mnie tylko zastanawia, gdzie Ty tu widzisz przemoc.[/QUOTE] http://portal.abczdrowie.pl/przemoc-...-w-malzenstwie - nie musi walić, jak ma ochotę- można komuś zniszczyć poczucie wartości na wiele sposobów. Ba- jak czytam wątki na tym forum, to problemy wielu kobiet, tolerujących różne dziwne zachowania swoich facetów, biorą się stąd właśnie. Z domu, gdzie było się "pomietłem". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Konto usunięte
|
Przecież on jej nie poniża, nie niszczy poczucia wartości tylko zapytany czemu nie chce seksu powiedział, co mu leży na wątrobie. I dostaje od razu łatkę ciemiężyciela żony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Konto usunięte
|
A kto uważa że jej się należy, chyba ty ;-p
Nie, ja uważam że facet ma słuszność zarzucając jej co zarzuca, a że załatwia to w buracki sposób - no to cóż, takiego sobie wybrała nie? Chyba rada nie powinna brzmieć w sumie; schudnij, tylko; zmień faceta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;41136358]Przecież on jej nie poniża, nie niszczy poczucia wartości tylko zapytany czemu nie chce seksu powiedział, co mu leży na wątrobie. I dostaje od razu łatkę ciemiężyciela żony.[/QUOTE]
- aż wróciłam do pierwszego wątku kobiety, a tam jak byk: Cytat:
I żeby nie było: sama jestem szczupła, ćwiczę, robię całą masę babskich rzeczy, łącznie z depilacją nóg i pach ![]() Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-06-03 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Konto usunięte
|
No fakt, to miłe nie było, ale przynajmniej obrazowe, no zagalopował się chłop. Ale żeby od razu mówić, że przemoc? Że się znęca? To chyba grube przegięcie ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Konto usunięte
|
Nie znęca się, jest burakiem, ale powtórzę piąty raz: nie spadł jej z nieba jak manna ;p chyba nie jest z nim za karę. Tak mi sie wydaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
- no to jak już ustaliłyśmy, że chłop bardzo prosty jednak i buraczany, to zgodnie z zasadami zwykłej logiki można też założyć, ze tekst "obrzydzasz mnie" (w wersjach wszelakich) mógł też padać wcześniej. I rozłożyć czyjeś poczucie wartości można na wiele subtelnych sposobów. Mną kiedyś wstrząsnęła biografia Marilyn Monroe: była piękną kobietą, która miała zerowe poczucie własnej wartości i u wielu mężczyzn szukała właśnie potwierdzenia, że nie jest beznadziejną Normą Baker, czyli można być obiektem pożądania- a uważać się za niewiele wartą. Gdy teraz weźmiesz to i porównasz z kobietą z nadwagą- to wychodzi kupka nieszczęścia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.