![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!
Od gin. Już kilkukrotnie przesuwałam krwawienie właśnie w ten sposób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Przyczajenie
|
Zadzwoniłam do swojego gabinetu i lekarka mi powiedziała, że najlepiej jak pociągnę całe drugie opakowanie, czyli 6 plastrów pod rząd. Natomiast dodała, że maxymalnie mogę dojść do 9 pod rząd.
Stwierdziła też, że wszystko zależy od tego o ile potrzebuję przesunąć krwawienie i równie dobrze mogę dokleić tylko jedne plaster. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!
No właśnie - ja zazwyczaj jak mam 'coś', to potrzebuję przesunąć tyko o tydzień, bo np. impreza rodzinna, ważny egzamin itp. Więc przyklejam tylko 1 dodatkowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
a pozniej co ? zostaja ci 2 szt? moze z 2 razy przesuwalam i zawsze wlasnie po 6 szt pod rzad
teraz tez bede musiala bo czeka mnie operacja a nie za bardzo bedzie jak bede miec @ w tym czasie nie robie tego czesto ale jakos raz na 2 lata moze sie trafi zdziwilo mnie te 9 szt na raz max ja dzis czytalam ze 6 ale moze ginka ma jakies extra informacje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
No tak, zostają mi dwie. Potem i tak kupuję kolejne opakowanie i kolejne, potem idę do gin, więc mam kolejne, kolejne. I tak w ciągu roku się zdarza więcej niż raz przesunąć, więc i tak się to w końcu wyrównuje.
Zresztą, mi nie przeszkadza, że zostaje w paczce jeden, czy dwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
![]()
A ja mam nieco inne pytanie, ponieważ teraz zmieniam tabletki Novynette(niestety po nich utyłam 15kg w ciągu roku) na plastry Evra i mam pytanie gdzie najlepiej je przykleić, bo może nie wyglądam na otyłą, ale wagę mam blisko górnej granicy gdzie dopuszcza się używanie Evry, niestety... mam też nadzieję, że ta zmiana pozwoli mi wrócić do wagi sprzed roku, od razu uprzedzę pytania - tak, pół roku temu zaczęłam mniej jeść i ćwiczę 2 lub 3 razy w tygodniu i mimo to utyłam i organizm mi co jakiś czas dosyć mocno trzymał wodę.
Co do samej Evry, ponieważ wyszło tak, że receptę dostałam już po 1szym dniu krwawienia z odstawienia, to za radą lekarza plaster przykleję jutro, czyli tak jakbym zaczęła nowe opakowanie tabletek, tylko tak jak już pisałam zastanawiam się gdzie go najlepiej przykleić, patrząc na to, że utyłam głównie od pasa w dół to lepiej go gdzieś u góry, co mi doradzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
Ja mam na ramieniu.
Nie wiem, czy to ma jakiś wpływ, czy nie. Po prostu byle nie przekroczyć tych 85kg i będzie ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Przyczajenie
|
O, a myślałam, że do 90, ale uff ważę ciut mniej :p a tak serio to to 85 czy 90 to jest jakaś magiczna granica, że jak się to przekroczy to plastry przestają działać? Wiem, pytanie głupie ale jakoś tabletki działają na dziewczyny większe ode mnie więc nie rozumiem skąd to 90kg? Bo rozumiem, że dziewczyna z 150cm wzrostu i 90kg ma sporą nadwagę, a właściwie jest otyła i to już chyba w stopniu klinicznym, albo ma do tego blisko, ale jak ja mam ok 173 to to jeszcze nie jest tragedia, bo to jeszcze nie jest otyłość,tylko nadwaga (podejrzewam, że z 5-7kg to nadmiar wody w organizmie...) poza tym wątrobę i inne narządy mam w jak najlepszym porządku
![]() Edytowane przez rzyrulik Czas edycji: 2013-04-01 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Tzn mi kiedyś gin mówiła, że 80-85, nie pamiętam dokładnie. W ulotce chyba nie ma dokładnej wagi napisanej?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2013-04-01 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Przyczajenie
|
Tak, zgodzę się, w ulotce jest 90kg.
Czyli patrząc na moją budowę to spokojnie mogę plastrów używać, bo u góry jestem w normie ;P Na tyłek czy okolice bioder to bym się bała przykleić plaster, no ale tam pewnie i tak by mi odpadł, ale w sumie to się poniekąd cieszę teraz z mojej budowy ciała (typowo gruszkowej) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
O widzicie, to nie doczytałam tej wagi granicznej
![]() Ale gin mi sugerowała żeby i tak max 80-85, bo piszą 90, a nigdy nie wiadomo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Przyczajenie
|
dobra, i tak mam zamiar do wakacji zrzucić te nadmiarowe 15kg i potem jeszcze z 15, żeby ważyć 60, albo 55, takie moje małe marzenie ;p
więc tymi 90 się nie mam zamiaru teraz przejmować. Co do samych plastrów to mam jeszcze tylko obawę, żeby mnie klej nie uczulił bo wtedy będzie tragedia, czyli szukanie kolejnych tabletek i sprawdzanie czy od nich nie utyję :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Re: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!
Z klejem to jedynie mialam problem w bardzo gorace lato jak bylo okolo 40C.
Czerwone sie robilo dookola ale nic groznego. Powodzenia. Ja przy tabletkach strasznie wode gromadzilam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Przyczajenie
|
plastry EVRA i tydzień bez plastra
Witam. Mam pytanie w sprawie plastrów EVRA. Używam ich już dłuższy czas, ale nadal nie wiem czy jeśli mam tydzień bez plastra to mogę bezpiecznie uprawiać seks bez innego zabezpieczenia? Serdecznie proszę o odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
amor vincit omnia
|
Dot.: plastry EVRA i tydzień bez plastra
a wystarczyło zajrzeć do ulotki ... tam jest jasno napisane, że jeżeli nie wydłuży się przerwy i kolejny plaster przyklei w terminie to jest się zabezpieczonym również w tygodniu bez plastra
![]() odpowiedź znalazłabyś też na pewno w wątku zbiorczym o plastrach Evra Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2013-04-03 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
W Ziko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Re: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Witam. Zacznę od początku
17.03.2013 pierwszy plaster 24.03.2013 drugi plaster No i tu się zaczynają schody bo 31.03 powinnam przykleić kolejny plaster trzeci, ALE ktoś z domu wyrzucił mi paczkę nie sprawdzając czy jest w środku jeszcze jeden plaster (a jestem pewna,że był). Więc tak jak zwykle jak nie nosi się plastrów dostaje się okres. Tak też dostałam, Ale czy w tym czasie było możliwe zajście w ciąże? Pierwszy raz mam taką sytuacje, a plastry używam już od 5 lat. Totalnie zgłupiałam ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
W ulotce jest napisane, co się stanie w przypadku, gdy zapomnisz 3 plastra, czy jest potrzebne dodatkowe zabezpieczenie, czy nie.
I nie dostałaś krwawienia z odstawienia, tylko organizm zwariował i nie wie co ma zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Przyczajenie
|
Dziękuje.
Musiałam przeoczyć przy czytaniu,tylko to już było dobre kilka lat temu (: |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
No ja rozumiem, ale ulotka jest przecież dostępna online, więc co to za różnica kiedy zaczęłaś stosować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Właśnie zmieniam antykoncepcję z triquilar na plastry Evra. Zapomniałam dopytac ginekologa w jaki sposób ma przebiegać ta zmiana. zawsze było tak, że po prostu w dniu, w którym miałam rozpocząć nowe opakowanie zaczynałam brać inne tabletki, więc jakoś się tym nie przejmowałam. dzisiaj zaczęłam czytać ulotkę i trochę się pogubiłam ![]() w ulotce jest napisane tak: Jeżeli kobieta chce zmienić metodę antykoncepcji z doustnej tabletki antykoncepcyjnej na plaster EVRA powinna poczekać do momentu pojawienia się krwawienia miesiączkowego. Następnie powinna przykleić pierwszy plaster w ciągu pierwszych 24 godzin cyklu miesiączkowego. Jeżeli plaster zostanie przyklejony po upływie „Dnia 1”, powinna stosować niehormonalną metodę antykoncepcji do „Dnia 8”, kiedy zmieni plaster. Jeżeli krwawienie miesiączkowe nie wystąpi w ciągu 5 dni od przyjęcia ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, przed rozpoczęciem stosowania preparatu EVRA, pacjentka powinna skonsultować się z lekarzem. jednak dla mnie jest to trochę niejasne.. bo przecież po skończeniu opakowania pigułek nie mam miesiączki, tylko krwawienie z odstawienia... może to nieścisłość, ale wolałam się upewnić ![]() jeżeli dobrze rozumiem, to będzie to wyglądać tak: dzisiaj przyjmuję ostatnią pigułkę i czekam, aż pojawi się krwawienie (prawdopodobnie środa) i w tym dniu naklejam plaster. od tego dnia jestem już zabezpieczona. ten dzień staje się moim 'dniem zmiany plastra' i zawsze ten sam dzień(środa) będę odklejać i naklejać plastry. jeżeli się mylę, proszę, poprawcie mnie ![]()
![]() |
#266 |
Konto usunięte
|
wydaje mi się, że nie powinnaś robić przerwy w ogóle. jak z tabletek przechodziłam na Evrę, to po skończonym opakowaniu tabsów następnego dnia nakleiłam plaster. podobnie kilka miesięcy temu zalecił mi ginekolog, kiedy zmieniałam z powrotem Evrę na tabletki - nie czekałam na krwawienie, od razu tabletka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- moja pani ginekolog to potwierdziła. mogę dzisiaj przykleić pierwszy plaster bez czekania na krwawienie. zabezpieczenie będzie zachowane ![]()
![]() |
![]() |
#268 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
hej
' jestem tu nowa...gin przypisał i evrę na zaburzenia cyklu a właściwie jego brak... i mam pytanie z jakimi skutkami ubocznymi się spotkałyście?
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
W ulotce masz wypisane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:04.