plastry antykoncepcyjne Evra - cz.2 - zbiorczy! - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-27, 09:37   #241
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Od gin. Już kilkukrotnie przesuwałam krwawienie właśnie w ten sposób.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 18:06   #242
Cuddy90
Przyczajenie

Zadzwoniłam do swojego gabinetu i lekarka mi powiedziała, że najlepiej jak pociągnę całe drugie opakowanie, czyli 6 plastrów pod rząd. Natomiast dodała, że maxymalnie mogę dojść do 9 pod rząd.
Stwierdziła też, że wszystko zależy od tego o ile potrzebuję przesunąć krwawienie i równie dobrze mogę dokleić tylko jedne plaster.
Cuddy90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 18:25   #243
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Re: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

No właśnie - ja zazwyczaj jak mam 'coś', to potrzebuję przesunąć tyko o tydzień, bo np. impreza rodzinna, ważny egzamin itp. Więc przyklejam tylko 1 dodatkowy.
Stary 2013-03-27, 18:45   #244
irenkaaa
Zakorzenienie

a pozniej co ? zostaja ci 2 szt? moze z 2 razy przesuwalam i zawsze wlasnie po 6 szt pod rzad
teraz tez bede musiala bo czeka mnie operacja a nie za bardzo bedzie jak bede miec @ w tym czasie
nie robie tego czesto ale jakos raz na 2 lata moze sie trafi

zdziwilo mnie te 9 szt na raz max
ja dzis czytalam ze 6 ale moze ginka ma jakies extra informacje
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 18:47   #245
Dotka90
Zakorzenienie

No tak, zostają mi dwie. Potem i tak kupuję kolejne opakowanie i kolejne, potem idę do gin, więc mam kolejne, kolejne. I tak w ciągu roku się zdarza więcej niż raz przesunąć, więc i tak się to w końcu wyrównuje.
Zresztą, mi nie przeszkadza, że zostaje w paczce jeden, czy dwa
Stary 2013-04-01, 17:14   #246
rzyrulik
Przyczajenie

Question Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

A ja mam nieco inne pytanie, ponieważ teraz zmieniam tabletki Novynette(niestety po nich utyłam 15kg w ciągu roku) na plastry Evra i mam pytanie gdzie najlepiej je przykleić, bo może nie wyglądam na otyłą, ale wagę mam blisko górnej granicy gdzie dopuszcza się używanie Evry, niestety... mam też nadzieję, że ta zmiana pozwoli mi wrócić do wagi sprzed roku, od razu uprzedzę pytania - tak, pół roku temu zaczęłam mniej jeść i ćwiczę 2 lub 3 razy w tygodniu i mimo to utyłam i organizm mi co jakiś czas dosyć mocno trzymał wodę.
Co do samej Evry, ponieważ wyszło tak, że receptę dostałam już po 1szym dniu krwawienia z odstawienia, to za radą lekarza plaster przykleję jutro, czyli tak jakbym zaczęła nowe opakowanie tabletek, tylko tak jak już pisałam zastanawiam się gdzie go najlepiej przykleić, patrząc na to, że utyłam głównie od pasa w dół to lepiej go gdzieś u góry, co mi doradzicie?
rzyrulik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 20:00   #247
Dotka90
Zakorzenienie

Ja mam na ramieniu.
Nie wiem, czy to ma jakiś wpływ, czy nie.
Po prostu byle nie przekroczyć tych 85kg i będzie ok

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-01, 21:00   #248
rzyrulik
Przyczajenie

O, a myślałam, że do 90, ale uff ważę ciut mniej :p a tak serio to to 85 czy 90 to jest jakaś magiczna granica, że jak się to przekroczy to plastry przestają działać? Wiem, pytanie głupie ale jakoś tabletki działają na dziewczyny większe ode mnie więc nie rozumiem skąd to 90kg? Bo rozumiem, że dziewczyna z 150cm wzrostu i 90kg ma sporą nadwagę, a właściwie jest otyła i to już chyba w stopniu klinicznym, albo ma do tego blisko, ale jak ja mam ok 173 to to jeszcze nie jest tragedia, bo to jeszcze nie jest otyłość,tylko nadwaga (podejrzewam, że z 5-7kg to nadmiar wody w organizmie...) poza tym wątrobę i inne narządy mam w jak najlepszym porządku

Edytowane przez rzyrulik
Czas edycji: 2013-04-01 o 21:01
Stary 2013-04-01, 21:06   #249
Dotka90
Zakorzenienie

Tzn mi kiedyś gin mówiła, że 80-85, nie pamiętam dokładnie. W ulotce chyba nie ma dokładnej wagi napisanej?
Stary 2013-04-01, 21:08   #250
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez rzyrulik Pokaż wiadomość
O, a myślałam, że do 90, ale uff ważę ciut mniej :p a tak serio to to 85 czy 90 to jest jakaś magiczna granica, że jak się to przekroczy to plastry przestają działać? Wiem, pytanie głupie ale jakoś tabletki działają na dziewczyny większe ode mnie więc nie rozumiem skąd to 90kg? Bo rozumiem, że dziewczyna z 150cm wzrostu i 90kg ma sporą nadwagę, a właściwie jest otyła i to już chyba w stopniu klinicznym, albo ma do tego blisko, ale jak ja mam ok 173 to to jeszcze nie jest tragedia, bo to jeszcze nie jest otyłość,tylko nadwaga (podejrzewam, że z 5-7kg to nadmiar wody w organizmie...) poza tym wątrobę i inne narządy mam w jak najlepszym porządku
w ulotce jako wagę graniczną wskazano właśnie 90 kg . jednak tak jak mówisz- trzeba też zwrócić uwagę na budowę ciała i indywidualne cechy jak np. wzrost i stosunek wagi do wzrostu, bo kwestią kluczową nie jest sama waga jako taka a poziom tkanki tłuszczowej.

Edytowane przez Eldo_rado
Czas edycji: 2013-04-01 o 21:17
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 21:15   #251
rzyrulik
Przyczajenie

Tak, zgodzę się, w ulotce jest 90kg.
Czyli patrząc na moją budowę to spokojnie mogę plastrów używać, bo u góry jestem w normie ;P Na tyłek czy okolice bioder to bym się bała przykleić plaster, no ale tam pewnie i tak by mi odpadł, ale w sumie to się poniekąd cieszę teraz z mojej budowy ciała (typowo gruszkowej)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-01, 21:20   #252
Dotka90
Zakorzenienie

O widzicie, to nie doczytałam tej wagi granicznej
Ale gin mi sugerowała żeby i tak max 80-85, bo piszą 90, a nigdy nie wiadomo.
Stary 2013-04-01, 21:24   #253
rzyrulik
Przyczajenie

dobra, i tak mam zamiar do wakacji zrzucić te nadmiarowe 15kg i potem jeszcze z 15, żeby ważyć 60, albo 55, takie moje małe marzenie ;p
więc tymi 90 się nie mam zamiaru teraz przejmować.
Co do samych plastrów to mam jeszcze tylko obawę, żeby mnie klej nie uczulił bo wtedy będzie tragedia, czyli szukanie kolejnych tabletek i sprawdzanie czy od nich nie utyję :/
Stary 2013-04-02, 00:45   #254
irenkaaa
Zakorzenienie

Re: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Z klejem to jedynie mialam problem w bardzo gorace lato jak bylo okolo 40C.
Czerwone sie robilo dookola ale nic groznego. Powodzenia. Ja przy tabletkach strasznie wode gromadzilam.
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 12:26   #255
paclapka
Przyczajenie

plastry EVRA i tydzień bez plastra

Witam. Mam pytanie w sprawie plastrów EVRA. Używam ich już dłuższy czas, ale nadal nie wiem czy jeśli mam tydzień bez plastra to mogę bezpiecznie uprawiać seks bez innego zabezpieczenia? Serdecznie proszę o odpowiedź
paclapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-03, 12:54   #256
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: plastry EVRA i tydzień bez plastra

a wystarczyło zajrzeć do ulotki ... tam jest jasno napisane, że jeżeli nie wydłuży się przerwy i kolejny plaster przyklei w terminie to jest się zabezpieczonym również w tygodniu bez plastra

odpowiedź znalazłabyś też na pewno w wątku zbiorczym o plastrach Evra

Edytowane przez Eldo_rado
Czas edycji: 2013-04-03 o 12:55
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 13:59   #257
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja kupuję w Krakowie po 36zł
Ooo napiszesz mi gdzie?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 14:03   #258
Dotka90
Zakorzenienie

W Ziko.
Stary 2013-04-03, 14:31   #259
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Re: plastry antykoncepcyjne Evra - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
W Ziko.
Dziekowka
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 14:43   #260
Dotka90
Zakorzenienie

Stary 2013-04-06, 00:10   #261
einel
Przyczajenie

Witam. Zacznę od początku

17.03.2013 pierwszy plaster
24.03.2013 drugi plaster

No i tu się zaczynają schody bo 31.03 powinnam przykleić kolejny plaster trzeci, ALE ktoś z domu wyrzucił mi paczkę nie sprawdzając czy jest w środku jeszcze jeden plaster (a jestem pewna,że był).

Więc tak jak zwykle jak nie nosi się plastrów dostaje się okres.
Tak też dostałam,
Ale czy w tym czasie było możliwe zajście w ciąże?
Pierwszy raz mam taką sytuacje, a plastry używam już od 5 lat.
Totalnie zgłupiałam ;p
einel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-06, 05:44   #262
Dotka90
Zakorzenienie

W ulotce jest napisane, co się stanie w przypadku, gdy zapomnisz 3 plastra, czy jest potrzebne dodatkowe zabezpieczenie, czy nie.
I nie dostałaś krwawienia z odstawienia, tylko organizm zwariował i nie wie co ma zrobić.
Stary 2013-04-06, 18:00   #263
einel
Przyczajenie

Dziękuje.
Musiałam przeoczyć przy czytaniu,tylko to już było dobre kilka lat temu (:
einel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-06, 18:09   #264
Dotka90
Zakorzenienie

No ja rozumiem, ale ulotka jest przecież dostępna online, więc co to za różnica kiedy zaczęłaś stosować?
Stary 2013-04-07, 17:59   #265
say-hello
Zakorzenienie

Witam

Właśnie zmieniam antykoncepcję z triquilar na plastry Evra. Zapomniałam dopytac ginekologa w jaki sposób ma przebiegać ta zmiana. zawsze było tak, że po prostu w dniu, w którym miałam rozpocząć nowe opakowanie zaczynałam brać inne tabletki, więc jakoś się tym nie przejmowałam. dzisiaj zaczęłam czytać ulotkę i trochę się pogubiłam

w ulotce jest napisane tak: Jeżeli kobieta chce zmienić metodę antykoncepcji z doustnej tabletki antykoncepcyjnej na plaster EVRA powinna poczekać do momentu pojawienia się krwawienia miesiączkowego. Następnie powinna przykleić pierwszy plaster w ciągu pierwszych 24 godzin cyklu miesiączkowego. Jeżeli plaster zostanie przyklejony po upływie „Dnia 1”, powinna stosować niehormonalną metodę antykoncepcji do „Dnia 8”, kiedy zmieni plaster. Jeżeli krwawienie miesiączkowe nie wystąpi w ciągu 5 dni od przyjęcia ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, przed rozpoczęciem stosowania preparatu EVRA, pacjentka powinna skonsultować się z lekarzem.

jednak dla mnie jest to trochę niejasne.. bo przecież po skończeniu opakowania pigułek nie mam miesiączki, tylko krwawienie z odstawienia... może to nieścisłość, ale wolałam się upewnić

jeżeli dobrze rozumiem, to będzie to wyglądać tak: dzisiaj przyjmuję ostatnią pigułkę i czekam, aż pojawi się krwawienie (prawdopodobnie środa) i w tym dniu naklejam plaster. od tego dnia jestem już zabezpieczona. ten dzień staje się moim 'dniem zmiany plastra' i zawsze ten sam dzień(środa) będę odklejać i naklejać plastry.
jeżeli się mylę, proszę, poprawcie mnie
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 08:29   #266
201609270959
Konto usunięte

wydaje mi się, że nie powinnaś robić przerwy w ogóle. jak z tabletek przechodziłam na Evrę, to po skończonym opakowaniu tabsów następnego dnia nakleiłam plaster. podobnie kilka miesięcy temu zalecił mi ginekolog, kiedy zmieniałam z powrotem Evrę na tabletki - nie czekałam na krwawienie, od razu tabletka.
201609270959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 16:02   #267
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zomzom Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że nie powinnaś robić przerwy w ogóle. jak z tabletek przechodziłam na Evrę, to po skończonym opakowaniu tabsów następnego dnia nakleiłam plaster. podobnie kilka miesięcy temu zalecił mi ginekolog, kiedy zmieniałam z powrotem Evrę na tabletki - nie czekałam na krwawienie, od razu tabletka.
hmmm... to jeszcze inaczej, niż w ulotce. ja zaraz będę dzwonić do swojego gina i zobaczymy, co powie.

---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

moja pani ginekolog to potwierdziła. mogę dzisiaj przykleić pierwszy plaster bez czekania na krwawienie. zabezpieczenie będzie zachowane
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 18:05   #268
maxwellaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
hmmm... to jeszcze inaczej, niż w ulotce. ja zaraz będę dzwonić do swojego gina i zobaczymy, co powie.

---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

moja pani ginekolog to potwierdziła. mogę dzisiaj przykleić pierwszy plaster bez czekania na krwawienie. zabezpieczenie będzie zachowane
Moj gin rowniez kazal przykleic plaster natychmiast po odstawienu tabletek, u mnie po Qlaira
maxwellaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-13, 21:02   #269
olik187
Rozeznanie

hej
'
jestem tu nowa...gin przypisał i evrę na zaburzenia cyklu a właściwie jego brak...
i mam pytanie z jakimi skutkami ubocznymi się spotkałyście?
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-14, 07:18   #270
Dotka90
Zakorzenienie

W ulotce masz wypisane.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości