|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Brak tab.anty, lepsze 3 dni spóźnienia czy miesięczna przerwa?
Cytat:
Oj, jak trudno w dzisiejszych czasach zdobyć receptę w odpowiednim czasie
Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 Czas edycji: 2013-11-02 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#243 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież będziesz w poniedziałek u ginekologa, po prostu zapytaj go o to! Odpowiedź lekarza jest pewniejsza niż konsultacje na forum. Moim zdaniem nie będzie ok, tabletki bierze się wg konkretnego schematu, nie "jak mi się chce". W tym przypadku raczej trzeba zrobić miesięczną przerwę, w tym czasie oczywiście dodatkowo się zabezpieczać. Edytowane przez 201607131106 Czas edycji: 2013-11-02 o 13:25 |
|
|
|
|
|
#244 |
|
Przyczajenie
|
Jezeli przyjmowalas tabletki regularnie to działanie antykoncepcyjne trwa także w czasie 7dniowej przerwy, kiedy pojawia sie krwawienie z odstawienia. Od wczoraj, kiedy juz nie przyjmujesz tabletek potrzebujesz dodatkowego zabezpieczenia.
Najlepiej jesli zapytasz lekarki podszas poniedziałkowej wizyty co bedzie mniejszym złem. Ja będąc kiedys w podobnej sytuacji przesunęłam nowe opakowanie o 3dni. Nie jestem też pewna czy w tej sytuacji tabletki będą działac antykoncepcyjnie od razu-upewnij sie lekarza czy nie potrzebujesz innego zabezpieczenia na początku. Wydaje mi sie, ze nie ma sensu czekac cały miesiąc. Niewiadomo jak zareaguje organizm, czy sie nie rozreguluje i jak długo bedziesz czekac na okres po odstawieniu, zeby zaczac przyjmowac tabletki na nowo. ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Dodam tylko, ze u mnie byly to ostatnie 3tabletki z opakowania. Zapomnialam zabrac ich na wyjazd. Lekarz wtedy zalecil zacząć nowe opakowanie bez robienia 7dniowej przerwy. |
|
|
|
|
#245 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak wytłumaczysz więc zapis z ulotki: "Pominięcie 1 tabletki w pierwszym tygodniu Należy przyjąć tabletkę natychmiast po uświadomieniu sobie faktu jej pominięcia (nawet jeśli oznacza to konieczność przyjęcia dwóch tabletek jednocześnie), a kolejną tabletkę przyjąć o zwykłej porze. W ciągu kolejnych 7 dni należy stosować dodatkowe postępowanie antykoncepcyjne (barierowe metody antykoncepcji). Jeśli w tygodniu, w którym pominięto tabletkę doszło do stosunku seksualnego, istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem." ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
Przecież to ZUPEŁNIE inna sytuacja! ![]() Siedmiodniową przerwę można skrócić, można jej nie robić, opakowanie można skończyć wcześniej tak jak Ty to zrobiłaś, ale nie można zacząć przyjmować tabletek 3 dni później. Na Boga, WSZYSTKO jest w ulotce. |
||
|
|
|
|
#246 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#247 |
|
BAN stały
|
Dot.: pominięcie tabletki novynette w pierwszym tygodniu
Poszłaś w końcu do ginekologa po tabletkę "po"? Nawet jak byś się nie dostała prywatnie to się jedzie na pogotowie w takich sytuacjach.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
Nikt na pogotowiu nie dałby mi recepty na tabletkę po, żeby nie wiem co..
Wiem z doświadczenia, ponieważ miałam kiedyś podobną sytuację do opisanej powyżej.. Kontynuuję branie tabletek o zwykłej porze, za półtora tygodnia niestety test.. Poszłam do lekarza, ale już po przyjęciu tych dwóch mega dawek Novynette, zatem nie było mowy o wzięciu dodatkowo tabletki po.. Ustawiłam sobie przypomnienie na drugim telefonie, masakra Edytowane przez Rockinka Czas edycji: 2013-11-03 o 17:21 |
|
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka (cz.2)
Ech... mam podobną sytuację. Dziś powinnam wziąć 1 tabletkę z 4 opakowania Lesiplus, ale nie wykupiłam wcześniej recepty i zwyczajnie... zabrakło mi kasy
Tabletkę będę mogła wziąć najwcześniej w piątek. I tu mam pytanie - czy wziąć tę tabletkę z 5dniowym opóźnieniem, czy lepiej je odstawić na miesiąc? Wiem, że żadne z tych działań nie będzie dobrym wyjściem, ale teraz już nic nie poradzę i chciałabym wybrać mniejsze zło...
|
|
|
|
|
#250 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To delikatnie mówiąc nieodpowiedzialne. A co ciekawsze na pogotowiu wszystko zależy od lekarza więc nie uogólniaj ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#251 |
|
Przyczajenie
|
Dodatkowa antykoncepcja?
Witam. Moje pytanie jest takie : Czy muszę stosować dodatkową antykoncepcję przez jakiś czas? Tzn. Zaczynam brać pigułki antykoncepcyjne i pierwszą wzięłam w sobotę o godzinie 15.30. Jak rano się obudziłam (w sobotę) to już miałam okres. Nie wiem o której mógł się zacząć
Może o 4, może o północy a może jeszcze o 20 poprzedniego dnia. Ale pierwszą tabletkę wzięłam na pewno w ciągu pierwszych 24 h trwania okresu. Dziś w niedzielę koło 21 się myłam i nie miałam już okresu. Co więcej - zobaczyłam jakiś biało-przezroczysty śluz (to nie infekcja, nie czuję by mnie coś piekło albo swędziało). Czy to, co opisałam daje mi gwarancję, że 'prawidłowo' rozpoczęłam stosowanie tej antykoncepcji? Mogę się już bezpiecznie kochać?
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dodatkowa antykoncepcja?
Cytat:
Skoro rozpoczęłaś w pierwszym dniu miesiączki, to wszystko powinno być ok. Tylko to dopiero pierwszy miesiąc. Może się zdarzyć, że zapomnisz tabletki, spóźnisz się z jej połknięciem itp. Może lepiej dodatkowo się zabezpieczyć, żeby potem nie panikować? Zrobisz jak uważasz.
|
|
|
|
#253 |
|
Zadomowienie
|
Zapytam lekarza o inną formę zabezpieczenia, bo chyba coś mnie trafi normalnie. Dzięki za odp.
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zadomowienie
|
Tabletki po prostu mogły zahamować ci okres. Jeżeli jesteś pewna, że wczoraj na pewno był to pierwszy dzień miesiączki, to dodatkowe zabezpiecze jest zbędne.
|
|
#255 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka (cz.2)
Weronika- a nie lepiej pójść po poradę do lekarza, skoro i tak tą tabletkę wzięłabyś w piątek. On przynajmniej udzieli Ci fachowej odpowiedzi, wskazówki i będziesz spokojniejsza.
|
|
#256 |
|
Zadomowienie
|
Mialam podobna sytuacje, zapomniałam i pierwsza tabletkę moglabym przyjąć z 4 dniowym opóźnieniem. Ulotka mowi, żeby skontaktować się z lekarzem. Pani doktor kazała mi zacząć przyjmować nowe opakowanie od pierwszego dnia kolejnego krwawienia.
Tylko, ze ja biorę je właśnie ze względu na działanie antykoncepcyjne. |
|
|
|
|
#257 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję, a mam jeszcze jedno takie pytanie. Ile można się spóźnić z zażyciem pigułki? Tzn. Jak moją stałą porą jest 15.30, to mogę w jakiś dzień zażyć np. o 15.40, albo o 16.00? Czy będę mieć z tym jakieś problemy?
|
|
|
|
|
#258 |
|
Zadomowienie
|
Lepiej zazżywac o stalej porze, ale generalnie można się spoznic do 8 godzin. Byle nie za często
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Hej napisałam chyba post w niewłaściwym temacie dlatego prosiłabym o usuniecie go z tego innego tematu.
Biorę od ponad roku tabletki Lesinelle, i ostatnio (po raz pierwszy) zapomniałam wziąć tabletkę w 3 tygodniu. Oczywiście "poprawiłam się" według ulotki czyli zamierzałam rozpocząć kolejny blister bez przerwy, zaraz po tym starym, ale dwa dni później zmarła osoba w mojej rodzinie i z tego całego roztrzęsienia zapomniałam zabrać ze sobą jakiekolwiek tabletki(a pogrzeb był w innym mieście- nie byłam w stanie nic załatwić do czasu powrotu). Wiec sprawa suma suma rum wygląda tak: wzięłam zaległą tabletkę następnie przez 3 dni brałam kolejne, późnej nieplanowana przerwa(dodam że akurat w tamtym miesiącu nie współżyliśmy), którą postanowiłam przedłużyć do 7 dni i potraktować jako przerwę(podczas tej przerwy nie dostałam krwawienia ale to pewnie z powodu zamieszania tymi tabletkami, zresztą wykonałam test i byl negatywny). Przerwę skończyłam w niedzielę i zaczęłam nowe opakowanie tabletek, i chciałabym się dowiedzieć czy jestem zabezpieczona(dzisiaj rano kochałam się ze swoim chłopakiem), czy też mam podstawy do obaw? Proszę o odpowiedź
|
|
|
|
|
#261 |
|
Rozeznanie
|
po tej 7dniowej przerwie powinnaś sie dodatkowo zabezpieczać 7 dni, tak mi się wydaje.
|
|
#262 |
|
Wtajemniczenie
|
Artizia i wymioty
Dziewczyny mam problem
Postanowiłam w tym miesiącu nie robić przerwy w braniu tabletek, ostatnią wzięłam w piątek, tabletkę z nowego blistra wzięłam w sobotę i wszystko było by ok gdyby nie fakt, że wczoraj dostałam grypę żołądkową Stwierdziłam, że nie będę brała wieczorem tabletki skoro zaraz i tak ją zwymiotuję ( wymiotowałam przez całą noc średnio co godzinę ) i poczekałam do rana tylko tak, żeby nie przekroczyć 12h, gdy wydawało mi się, że już wszystko jest ok wzięłam tabletkę a pół godz później znów mnie dopadło i zwymiotowałam. Czy w 23 dniu mogę zrobić zaległą przerwę żeby być zabezpieczoną? Do lekarza wybieram się najwcześniej jutro ze względu na to, że dziś nie dam rady wstać z łóżka... |
|
|
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
Gdy łączysz opakowania przerwę możesz rozpocząć kiedy chcesz.
|
|
#264 |
|
Wtajemniczenie
|
I będę bezpieczna nawet jeśli wczoraj kochaliśmy się do końca?
Ulotka o łączeniu opakowań nic nie mówiła i Tż już się stresował strasznie, dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
#265 |
|
Zadomowienie
|
Tak, będziesz bezpieczna.
|
|
#266 |
|
Przyczajenie
|
Falstart - plamienie i zażyta pigułka antykoncepcyjna
Hej dziewczyny
![]() Po 3 latach przerwy postanowiłam wrócić do antykoncepcji ustnej. Problem jest tylko taki, że wczoraj około 22.00 zauważyłam niewielkie krwawienie (czerwone a nie brązowe, które by świadczyło o plamieniu). Nie było żadnego śladu na bieliźnie ale skoro czerwone to musi być okres. Tabletki kupiłam dopiero z samego rana i od razu łyknęłam pierwszą. Na podpasce był ślad bardzo ciemnej, brunatnej krwi więc założyłam tampon. Po kilku godzinach go usunęłam i były widoczne już ślady brązowawe, czyli plamienie. Zapomniałam o kolejnym tamponie i dopiero teraz, podczas kąpieli, sprawdziłam jak się sprawy mają i NIE MA NIC. Żadnego plamienia czy choćby plameczki krwi, po prostu czyściutko. I teraz nie wiem, czy mam brać rano kolejną tabletkę czy też poczekać na ten właściwy okres :/ Dodam, że podobną sytuację miałam też w zeszłym miesiącu-po stosunku z chłopakiem zauważyłam drobne ilości krwi ale możliwe, że było to spowodowane obtarciem. Na drugi dzień nie działo się nic oprócz typowego "przedokresowego pulsowania" w brzuchu i dopiero po 4 dniach dostałam okresu. Teraz sytuacja wygląda podobnie bo miesiączki powinnam dostać pi razy drzwi tak za 5-7 dni. Będę bardzo wdzięczna za pomoc bo przewertowałam już mnóstwo postów na innych forach i stronach i czuję się głupia.... |
|
|
|
|
#267 |
|
Oby do wiosny
|
Dot.: Falstart - plamienie i zażyta pigułka antykoncepcyjna
Po 1 dokładnie poczytaj ulotkę.
Na moich jest napisane, że jak zaczynam łykać w inny niż 1 dzień cyklu, jestem zabezpieczona dopiero po 7 dniach. Myślę, ze powinnaś łyknąc normalnie kolejne tabletki |
|
|
|
|
#268 |
|
Przyczajenie
|
Co się stało z tabletką?
Tak jak w tytule, nie wiem co się stało z tabletką. Ale może od początku
. Tabletki anty biorę już 4 lata, z tym że miałam przerwę od czerwca do września. I przez te prawie 4 lata każde nowe opakowanie zaczynałam w poniedziałek. Po przerwie jednak już się to zmieniło i powinnam przyjmować pierwszą tabletkę w niedzielę. Pierwsze opakowanie po przerwie zaczęłam od tej tabletki poniedziałkowej, z przyzwyczajenia. Jako, że w moich tabletkach nie ma różnicy którą się weźmie, pamiętałam że mam brać tabletkę z kolejnego dnia, czyli we wtorek wziąć tę środową, a w środę te z czwartku itd. No i przyszedł czas na drugie opakowanie. I brawo ja, geniusz znowu wzięłam poniedziałkową. Teraz zaczął się drugi tydzień tabletek, i miałam wziąć wg starej zasady nie tę ze środy, a tę czwartkową. I tutaj klops 1) w trakcie brania pominęłam jedną tabletkę, a że jestem totalnie teraz zakręcona nie zwróciłam na to uwagi (chociaż strasznie tego pilnuję, przez 4 lata zdarzyło mi się tylko raz pominąć!) 2) faktycznie nowe opakowanie rozpoczęłam w poniedziałek, czyli wydłużyłam 7-dniową przerwę, o zgrozo! Tak źle i tak niedobrze. Nie pamiętam kompletnie, co zrobiłam. Czy pominęłam, czy zaczęłam później. Rozumiem, że trzeba stosować teraz dodatkowe zabezpieczenie itd. itd. Ale moje pytanie tyczy się teraz nowego opakowania? Jak zacząć brać? Od niedzieli, tak jak powinnam. Czy od poniedziałku? Czy w ogóle teraz nie brać, poczekać na okres i pierwszego dnia okresu zacząć brać nowe opakowanie? Bardzo proszę o pomoc, bo do ginekologa najwcześniej mogę pójść we wtorek
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co się stało z tabletką?
Cytat:
Nie wiesz co zrobiłaś z tą tabletką, ja tym bardziej. Nowe opakowanie zacznij brać normalnie od niedzieli i weź tabletkę z rzeczywistego dnia, żeby już się tak nie mylić!
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Falstart - plamienie i zażyta pigułka antykoncepcyjna
Jak już łyknęłaś tę pierwszą tabletkę to łykaj dalej, ale zabezpieczaj się dodatkowo.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.

Może o 4, może o północy a może jeszcze o 20 poprzedniego dnia. Ale pierwszą tabletkę wzięłam na pewno w ciągu pierwszych 24 h trwania okresu. Dziś w niedzielę koło 21 się myłam i nie miałam już okresu. Co więcej - zobaczyłam jakiś biało-przezroczysty śluz (to nie infekcja, nie czuję by mnie coś piekło albo swędziało). Czy to, co opisałam daje mi gwarancję, że 'prawidłowo' rozpoczęłam stosowanie tej antykoncepcji? Mogę się już bezpiecznie kochać?

znowu wzięłam poniedziałkową. Teraz zaczął się drugi tydzień tabletek, i miałam wziąć wg starej zasady nie tę ze środy, a tę czwartkową. I tutaj klops