![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ocet Jabłkowy-na trądzik i sebum?
Cytat:
Z Bratem było troszkę oporu na samym początku, ale raz dałam Mu na waciku toniku i stwierdził, że fajnie Mu oczyścił twarz. I tak codziennie podawałam Mu ten nasączony wacik. Raz przyszedł do mnie by się pochwalić jaką to ma miękką twarz i nic Mu po toniku nie wyskakuje. Teraz sam chętnie biegnie wieczorem do lodówki by wyciągnąć z niej tonik. ![]() To naprawdę działa. ![]() "Sprzedałam" przepis mojej kuzynce. Jestem ciekawa, czy Jej uda się namówić swojego Chłopaka. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jabłka wypłynęły na wierzch, "ocet" ma kolor mętny i też czuję zapaszek fermentu. No i też się zastanawiam, czy to aby nie popsute? ![]() Mój stoi prawie 2 tygodnie. Aha... i na górze mam taką pianę. Hmmm... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Mam dokładnie tak samo. Jabłka wypłynęły na wierzch, na tym piana, pod spodem brunatny plyn
![]() ![]()
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Ano niezbyt.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Lunka - robiłam wg przepisu podanego przez Milkę na stronie pierwszej tego postu:
"Przepis na ocet jabłkowy: Umyj jabłka, nie obieraj ich ze skórki, pokrój na kawałki, wrzuć do naczynia. Zalej posłodzoną, przegotowaną wodą (1 łyżeczka cukru na litr), tak by zakryła jabłka. Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Po 4 tygodniach przesącz ocet przez sitko i wlej do butelek." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
AsikS jeśli robiłąś dokłądnie wg przepisu, to widocznie ten kolor co Ci wyszedł jest prawidłowy, w końcu to jest fermentacja, a więc piana musi być.
Widziałam w sklepie ocet jabłkowy BIO, nieodcedzony i on był dość ciemny i z farfoclami na dole. A więc jeśli Tobie wyszedł brązowy, to chyba nic złego. Może to zależy od jabłek?... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Weronisiu - jakbym swoją Mamę słyszała.
![]() ![]() Widocznie tak ma być. Ja cały czas porównuję "mój" ocet z tym kupnym z Kamisa i jednak kolorki są odmienne. Będę cierpliwie czekać i zdam Wam relację co będzie się działo dalej. P.S. Jak ja uwielbiam wchodzić na Twoją stronkę. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Na pewno są słodkie.
![]() ![]() Cii... bo nas stąd wyrzucą. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
AsikS ja też robiłam z tego przepisu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#254 |
kosmitka
|
Udalo mi się dorwać w końcu olejek z drzewa herbacianego. Z racji tego, że nie mam żadnych opakowań, by zrobić tonik octowy wymysliłam cuś takiego. W butelce 150 ml po hydrolacie różanym zostało mi jeszcze jakieś 20 ml hydrolatu. Do tego dodałabym 100 ml wody destylowanej i do tego - nie wiem 1 czy 2 łyżki octu plus powiedzmy 10 kropli olejku. Czy ma znaczenie w jakiej kolejności będę to wlewać? I czy woda destylowana przegotowana powinna zostać ostudzona?
I czy taka mikstura przeżyje 5-godzinną podróż samochodem? Wyjeżdżam na dłuższy czas i chciałabym to wziąć ze sobą ![]()
![]() |
![]() |
#255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesli upierasz się przy hydrolacie, to daj sam ocet, bez olejku. Poza tym to chyba nie najlepszy pomysł - zabierac to na wyjazd, to powinno stać w lodówce. Łyżka octu na 100 ml wody to naprawdę słabiuteńki tonik. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#258 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]() Nie będę w takim razie łączyć octu z hydrolatem. Chciałam tak zrobić, jak czytałam o waszych kombinacjach z wodą różaną Rossmana. Jak to dobrze, że ja tego wczoraj nie bełtałam tylko czekałam na odpowiedź ![]() Smoku tą łyżkę octu na 100 ml toniku to chyba wyczytałam od Ciebie ![]() Dlaczego nie warto zabierać na wyjazd? Wyjeżdżam na 2 miesiące, w domu będę co 2-3 tygodnie, a tam gdzie będę mieszkać, będzie lodówka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Wtajemniczenie
|
Jak będziesz miała lodówkę, to spoko. Tak, to ja pisałam, że dla wrażliwców łyżka albo 2 na 100 ml wody, ale potem pojawiły się głosy, że to w ogóle nie działa. Zrobisz, jak uważasz. Ja na poczatek dałam 20 ml octu i 80 ml wody. teraz robię 1:1, a czasem jak mam tonik cytrynowo-octowy, to używam samego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zadomowienie
|
Smoku, jak to jest z octem robionym z cytrynami? bo za tydzień będę go zlewać. póki co używam octu rozrobionego z mineralką pół na pół plus kilka kropel olejku herbacianego, sprawuje się bardzo dobrze, zastrzeżeń zero
![]()
![]() |
#261 |
Wtajemniczenie
|
Sam tonik cytrynowo-octowy jest mocny, ja go rozrobiłam z wodą, a dodałam olejek z cytryny, bo wtedy pięknie pachnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
dzięki Smoku, jesteś kochana
![]() to i ja mój rozcieńczę na pierwszy raz 1:1, a olejek cytrynowy, hmm... kolejny zakup mnie czeka ![]()
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Uprzejmie donoszę, że już mam tonik z cytrynami
![]() MOje wrażenia: Po odkręceniu słoika nie pachniało, zalatywało starymi cytrynami, ale nie były zgnite. Płynu nie było dużo. Po przelaniu do buteleczki wyszło jakieś 20ml. Dolałam wody destylowanej 80ml. Dodałam 5 kropli olejku z drzewa herbacianego. Używam już 3 dni. Od pierwszego dnia jestem bardzo zadowolona. Ten tonik nie wysusza tak mojej buzi jak tonik bez cytryn. (Tamten tonik strasznie mnie szczypał, wysuszał i podrażniał). Skóra jest delikatna, z każdym dniem ładniejsza, bardziej oczyszczona. W tej chwili nie mam już żadnych pryszczy, ani zaskórników. Mam gładką cerę. Na prawdę jestem zachwycona. (użyłam octu bez farfocli) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
przez to wasze zachwalanie ja już nie mogę się doczekać mojego toniku cytrynowego, a zlewam dopiero w poniedziałek za tydzień!
![]() |
#265 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Napiszę jak ja zrobiłam.
3 cytryny ze skórką sparzyłąm wrzątkiem. Nie ściagnęłam skórki. Pokroiłam cytryny w plastry. Wrzuciłam do słoika. Zalałam 3 łyżkami octu jabłkowego. Zakręciłam słoik i wstawiłam na 2 tygodnie do lodówki. Po dwóch tygodniach: Odlałam ze słoika płyn, którego może wyjść ok. 50 ml (mi wyszło jakieś 20 ml). Płyn przelałam od razu do 100ml buteleczki z brązowego szkła (po syropie, wyparzona). Uzupełniłam do pełna wodą destylowaną. A więc 20ml octu+80 ml wody. Dodałam 5 kropli olejku z drzewa herbacianego. Tonik przechowujemy w lodówce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Rozeznanie
|
Ślicznie Ci dziękuję WERONISIU za przyspieszony kurs przygotowania toniku z cytryną
![]() Dziś się tym zajmę, bo Twoja wcześniejsza opinia mnie naprawdę przekonała! ![]() Ah mam jeszcze pytanko czy zamiast olejku herbacianego można dodać olejku cytrynowego, bo gdzieś coś mi się obiło, że to by ładniej pachniało chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Tak, można dać olejek cytrynowy. Ale to musi być olejek w 100% naturalny.
Różnią się trochę właściwościami: Cytrynowy: Właściwości: ściągający, antyseptyczny, lekko uspokajający, wzmacniający nerwy, odświeżający, wspomagający w koncentracji Zastosowanie: dla tłustej, zanieczyszczonej, źle ukrwionej skóry, przy rozszerzonych porach. Uwaga! Fototoksyczny. Z drzewa herbacianego: Właściwości: antyseptyczny, hamujący zapalenia, uśmierzający ból, wzmacniający nerwy, pobudzający, hamujący rozwój infekcji Zastosowanie: dla tłustej, zanieczyszczonej, łuszczącej się skóry, skłonnej do zapaleń. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Rozeznanie
|
hmmm
![]() Gracias Weronisia ![]() widzę, że rodzi się z Ciebie specjalistka od olejków ![]() ![]() Ja chyba przy pierwszym toniku przetestuję cytrynowy, chciałabym, żeby chcociaż jeden tonik własnej roboty ładnie pachniał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
nie jestem specjalistka. Specjalistka od olejkow jest Smok, bo wszystko wiem od niej i ze stron, które mi podała.
Sama dopiero się uczę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.