|
|
#241 | |
|
Biała Dama
|
Dot.: Marnuje mi się brat
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zadomowienie
|
Pewnie, ze nie ma na to reguly. Tyle, ze z tego co zauwazylam, to czesto ci co nic wlasna osoba nie reprezentuja, ani pod wzgledem wykszatalcenia, ani innych walorow nie posiadaja, to jeszcze najwyzej zadzieraja nosa, sa pewni siebie i maja bardzo wysokie mniemanie o sobie, a przede wszystkim wlasnej inteligencji, przy ktorej inni to glupki. Nie wiem z czego to wynika, moze z checi zmylenia przeciwnika?
Bo jak pokaze, ze uwaza siebie za naj to i inni tak pomysla? A ludzie naprawde madrzy i naprawde wartosciowi, oraz czesto do tego bardzo dobrze wyksztalceni, sa czesto skromni, czasem nawet troche niesmiali, nie zadzieraja nosa i nie uwazaja siebie za naj. Czemu tak jest? Mysle, ze temu, ze takie osoby nie potrzebuja niczego na sile innym udowadniac.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-10-26 o 12:41 |
|
|
|
|
#243 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 02:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 02:34 ---------- Poprzedni post napisano o 02:15 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#244 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapytaj ile razy np lekarz czy prawnik będąc na towarzyskim spotkaniu był proszony o diagnozę/opinię/poradę z zakresu swojej pracy. I zapytaj jaką miał z tego radość
|
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gadanie o pracy to nie jest rozmowa o zainteresowaniach. I serio osobniki domagające się porad zawodowych na spotkaniach towarzyskich są bardzo męczące, bez względu na to czy dopytują się lekarza o leczenie hemoroidów czy sprzątaczkę o sposoby prania dywanów. |
|
|
|
|
|
#246 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli ktoś czyta, interesuje się co się dzieje na świecie to zrozumiałe jest to że jak spotka przedstawiciela tej profesji to chcę porozmawiać na te tematy. Dla mnie praca łączy się z zainteresowaniami, a jak nie to chociaż powinna. |
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale-nie ma nic bardziej denerwującego niż laik, który coś tam przeczytał i chce prowadzić dyskusję na temat, o którym nie ma pojęcia. Czasami zanim "wyprostuję" to co ktoś przeczytał i niby zrozumiał, to ucieka mi pół spotkania towarzyskiego, które chciałabym spędzić inaczej. Poza tym to żadna przyjemność opowiadać komuś o czymś z mojej dziedziny, jeśli ta osoba nie jest z nią związana i nie mogę przeprowadzić dyskusji, a jedynie monolog. Albo przytaknąć: "tak, to prawda". No bo co innego mogę powiedzieć w takiej sytuacji. Jednym słowem: porażka totalna. Poza tym to bardzo niekulturalne, ale na szczęście dotyczy to tylko ludzi z przerośniętym ego niepopartym inteligencją. |
|
|
|
|
|
#248 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Z tego co napisałaś powyżej też wyłania się obraz bardzo zadufanej i wyniosłej osoby. Nie przyszło Ci na myśl że ktoś po prostu chce być miły i kulturalny i jak mu opowiadasz czym się zajmujesz na co dzień to chce pociągnąć temat ? Żenujące doprawdy. |
|
|
|
|
|
#249 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie mam też nic przeciwko, jeżeli ludzie mnie się pytają o to, w czym ja się specjalizuję i możemy sobie porozmawiać, jak pewne rozwiązania funkcjonują itp. |
|
|
|
|
|
#250 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jakiś czas temu rozmawiałam z Francuzką która nigdy (!!!) nie słyszała o Jean Paul Sartre!!!! A wspomniałam go tylko w przelocie. Zauważyłam że po tym fakcie też zaczęła mnie unikać i pewnie sądzić że 'się wywyższam' albo coś podobnego. A to zwyczajnie ze strachu było, że inne jej braki mogą wyjść na światło dzienne. |
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez większość niedzielnego popołudnia kuzynka koleżanki próbowała mnie dręczyć swoimi teoriami dotyczącymi szczepionek, tydzień wcześniej słuchałam o dziecku jakiejś tam znajomej czyjejś sąsiadki, które to urodziło się ze spiralą w głowie (urban legend, ale cóż,nie przekonam nikogo na siłę), a jeszcze wcześniej było o leczeniu niepłodności, gmo i wszystkim innym, o czym tylko gdzieś pisali. Jak coś się tylko skojarzy, choćby to było słabo związane z moją dziedziną, to niektórzy wcielają się w rolę autorytetu. No nie miałabyś dość? Myślisz, że jak taki F. Torres spotka na lotnisku C. Ronaldo, to o piłce nożnej rozmawiają? |
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ten brat to z opisu bezpłciowy House - nawet serial z nim byłby nudny ;-) A poważniej to taki przerost formy nad treścią. Niedawno czytałem wywiad z 30letnim chłopakiem z Polski, który kilka razy do roku odrzuca propozycje pracy od google'a i podobnych, zastanawia się nad NASA. Stwierdził że przyjmie pracę tam gdzie może zmieniać świat. O ile pamiętam to dzięki zespołowi w którym był badania jakieś tam części DNA będą wkrótce 5 razy tańsze. Pije imprezuje, ma znajomych i facebooka ;-) Nie sądzę, żeby był głupszy od Twojego brata. Nie usprawiedliwiaj go autorko, bo to jego wina, a nie otaczających go głupich ludzi. |
|
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Podczytuję wątek od czasu do czasu.
Tak z ciekawości: co w końcu z tym bratem?
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-12-18 o 19:51 |
|
|
|
|
|
#255 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast brat opisany w tym wątku sprawia wrażenie człowieka niezwykle oczytanego i z ogromną wiedzą ogólną. To może powodować, że ludzie go nudzą, bo faktycznie nie dorównują mu. Przypuszczalnie niektórzy mają lepszą wiedzę ekspercką w pewnych dziedzinach, ale podczas normalnej rozmowy, kiedy to skacze się z tematu na temat po prostu mu nie dorównują. To trochę straszne, bo człowiek taki może czuć się w grupie, jak dorosły człowiek między gimnazjalistami. |
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poznałem jednego człowieka wielokierunkowego, nie jest znudzony ludźmi, powiedziałbym że ich chłonie co roku jeździ na Woodstock, zaraził tym swojego nastoletniego syna. Ma doktorat ze ścisłych i 2 inne magisterki ze sobą nie powiązane, 50 lat na karku. Gdzie by się nie przeprowadził coś swojego znajduje i z ludźmi w taki czy inny sposób się integruje. Wielu głupszym pomaga. Trzymam się również tego że człowiek renesansu powinien tak prowadzić rozmowę aby odnaleźć w niej przyjemność, jeżeli się nudzi jego wina. Brat autorki wybrał inaczej i nie ma go co usprawiedliwiać. |
|
|
|
|
|
#257 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Na jakiej podstawie ? |
|
|
|
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
To nie jest mój znajomy, tylko osoba którą poznałem, nigdzie nie zasugerowałem że brat autorki jest gorszy, tylko że wybrał takie życie a nie inne i nie jest to kwestia otoczenia.
Edytowane przez milkhunter Czas edycji: 2013-12-19 o 11:04 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.

Przyzwyczajeni do tego że wiele rzeczy łatwo im przychodzi, do pochwał i do sukcesów. To też kwestia charakteru, nawet płci - np. to kobiety mają częściej problem z niską samooceną niż faceci. 

Bo jak pokaze, ze uwaza siebie za naj to i inni tak pomysla? A ludzie naprawde madrzy i naprawde wartosciowi, oraz czesto do tego bardzo dobrze wyksztalceni, sa czesto skromni, czasem nawet troche niesmiali, nie zadzieraja nosa i nie uwazaja siebie za naj.
Czemu tak jest? Mysle, ze temu, ze takie osoby nie potrzebuja niczego na sile innym udowadniac.