|
|
#241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.
Kochane, podbijam wątek, bo temat Halloween stał mi się ostatnio bliski, ze względu na to, że piszę o tym pracę licencjacką.
Wiem, że trochę już minęło od tego dnia, ale nieśmiało zapytam - czy ktoś może natknął się na jakiekolwiek artykuły prasowe na temat tego 'święta'? Mogą to być nawet pomysły na imprezę, dekorację mieszkania czy charakteryzację, ważne aby były w wersji papierowej . Bardzo proszę o pomoc . |
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Jest takie magiczne miejsce- biblioteka, na pewno znajdziesz bardzo wiele
|
|
|
|
|
#243 |
|
Rozeznanie
|
Byłam, przejrzałam i nic nie znalazłam
|
|
|
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
Kalini dobrze radzi, a poza tym popytaj wsrod znajomych czy maja jakies gazety pazdziernikowe, nie wiem cosmo, przyjaciolka, czy inne tego typu, tam zawsze cos jest. Dodatkowo jakies swiat wiedzy w bibliotece, itp.
Wysil sie troche.
|
|
#245 |
|
Rozeznanie
|
Przecież napisałam, że szukałam w bibliotece, w pracy też mam dostęp do prasy i nic tam nie było, zdarzały się artykuły a temat Wszystkich Świętych i cmentarzy, ale o Halloween nic.
|
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
Dziwne, bo ja jeszcze z dziecinstwa pamietam mase artykulow na ten temat. W komiksach Witch, w DDreporterze (to takie dziecinne), pamietam gazety, ktore kupowala moja babcia, typu Z zycia wziete, czy cos w tym stylu, z jakimis dodatkami o magii, itp, i tam tez byly. Pamietam Swiat wiedzy. I nie wierzę, że obecnie, w gazetach tupu Cosmopolitan, Przyjaciółka i inne tego pokroju nie ma podobnych artykułów o tematyce zabaw Halloweenowych. Coś kiepsko szukałaś.
I jakim cudem, w ciagu 2 minut znalazlam mase prasowych artykulow w googlach? Musisz sie postarac bardziej, nikt nie poda ci niczego pod nos, to twoja praca.
|
|
#247 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
To prędzej w amerykańskich/brytyjskich czasopismach znajdziesz.
|
|
|
|
|
#248 |
|
Wtajemniczenie
|
W prasie katolickiej też pewnie się znajdzie trochę artykułów na ten temat.
|
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wiem, że w BUWie są chyba wszystkie gazety i czasopisma od x lat, więc da się znaleźć wszystko. Myślę, że w innych uczelniany bibliotekach taż tak jest, bo chyba nie szukałaś w miejskiej. Trzeba tylko trochę posiedzieć nad tym. Są specjalne wyszukiwarki artykułów w czasopismach to może wiele ułatwić. Na początek: http://mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww....1&WI=HALLOWEEN potem szukasz już konkretnego tytułów w pobliskiej dużej bibliotece.
Poza tym korzystaj z wyszukiwarek stron internetowych czasopism. Przez google też bardzo wiele da się zdziałać. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-12-21 o 00:11 |
|
|
|
|
#250 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w Wysokich Obcasach czytałam o dawaniu sobie prezentów we Włoszech, całkiem niedawno, 3-4 tygodnie temu |
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#252 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Byłam w BUWie jakieś 2 tyg temu i przejrzałam właściwie wszystko co było z tego okresu(od prasy codziennej, przez kobiecą, wszelkie Polityki itd.) ale brakowało mi tam wielu pism młodzieżowych, a myślę że może tam coś będzie.. Przez Google też szukam , ale znajduję głównie artykuły, które pojawiły się jedynie w internecie, bez przełożenia na wersję papierową. |
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spróbuj w bibliotece na Koszykowej Mają czasopisma od 1801 roku, na pewno coś znajdziesz
Edytowane przez Lemmy is God Czas edycji: 2013-12-21 o 15:00 |
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
odgrzebuję temat aby nie zakładać nowego.
http://wiadomosci.onet.pl/religia/w-...o-zrobic/5zk1b przeczytałem i mało co z fotela nie spadłem, dziecko przychodzi dla zabawy a tu jakieś pogadanki o wierze, opętaniach i to straszenie skończeniem w psychiatryku, brakuje tylko aby dzieciakowi sprać tyłek aby demona wypędzić z niego. a proponowanie wspólnej modlitwy to jakiś absurd, bo od kiedy jakiś oszołom ma prawo nawracać samemu ludzi którzy może tego nawracania nie potrzebują? |
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
Konto usunięte
|
A ja bym chciała obchodzić Dziady, o.
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przychodzisz do obcego człowieka, wymalowana w upiora, przyodziana w czarny worek na śmieci ... słowem, bawisz się jak chcesz te obcy człowiek, na swoim własnym progu mówi ci co chce, a Ty wyśmiewasz, wyzywasz go od fanatyków i psychicznych nie dzwoń tam, nie jęcz, nie rób przedstawień na cudzej wycieraczce |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;48735225]zaraz, zaraz ....
przychodzisz do obcego człowieka, wymalowana w upiora, przyodziana w czarny worek na śmieci ... słowem, bawisz się jak chcesz te obcy człowiek, na swoim własnym progu mówi ci co chce, a Ty wyśmiewasz, wyzywasz go od fanatyków i psychicznych nie dzwoń tam, nie jęcz, nie rób przedstawień na cudzej wycieraczce[/QUOTE] No ale chyba straszenie dziecka psychiatrykiem i opętaniem przez demony to deko przesada? Jak wyślę dziecko do sąsiada pożyczyć cukier to on ma prawo opowiedzieć jakąś chorą bajkę o tym, że dzieci które jedzą cukier umierają we śnie? Albo że od tego gnije głowa? Albo że demony wstępują w ludzi przez princepolo? |
|
|
|
|
#260 |
|
Konto usunięte
|
Chociaż nie rozumiem ludzi ''nienawidzę Halloween'' to akceptuję ich podejście. Ale jedna znajoma jak wyskoczyła z tekstem ''podobno Halloween jest świętem szatana'' to nie wiedziałam czy śmiać się czy co... skomentowałam, że to tylko nazwa, nieważne co znaczy, ważne co ze sobą niesie. Zresztą... nasze święto zmarłych - mi jakoś BARDZO kojarzy się z klimatem gry Wiedźmin - klimatem cholernie słowiańskim, pogańskim.
|
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;48735225]zaraz, zaraz ....
przychodzisz do obcego człowieka, wymalowana w upiora, przyodziana w czarny worek na śmieci ... słowem, bawisz się jak chcesz te obcy człowiek, na swoim własnym progu mówi ci co chce, a Ty wyśmiewasz, wyzywasz go od fanatyków i psychicznych nie dzwoń tam, nie jęcz, nie rób przedstawień na cudzej wycieraczce[/QUOTE] Chwila, chwila czy wyzywasz od szatanów i opętańców dziwnie ubranych ludzi, którzy pukają do twoich drzwi i coś od ciebie chcą i uważasz że jest to ok? Czy uważasz że takie traktowanie kolędników jest dobrem?? Jak to się ma do dzieci w Halloween? |
|
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
Zaczynam się bać, żeby ktoś nie zaczął wyzywać mojej córki od szatanów, bo dałam jej dzisiaj dynie do przedszkola. W dodatku ta dynia miała dziwną minę.
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
przychodzisz do obcego człowieka, wymalowana w upiora, przyodziana w czarny worek na śmieci ... słowem, bawisz się jak chcesz te obcy człowiek, na swoim własnym progu mówi ci co chce, a Ty wyśmiewasz, wyzywasz go od fanatyków i psychicznych nie dzwoń tam, nie jęcz, nie rób przedstawień na cudzej wycieraczce[/QUOTE] ok on może sobie nie życzyć takich gości, ale ja też sobie nie życzę księdza co roku, a mimo że wie że go nie życzę sobie to co roku się dobija do mojego mieszkania. może idąc tropem tego pisemka mam wyciągnąć jakieś księgi szatańskie i go straszyć że diabeł go zrzuci ze schodów itd? nie, człowiek który ma coś w głowie po prostu podziękuje dzieciakom (księdzu) i tyle, jakieś nawracanie czy straszenie to zwykła głupota i nic więcej. |
|
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
przychodzisz do obcego człowieka, wymalowana w upiora, przyodziana w czarny worek na śmieci ... słowem, bawisz się jak chcesz te obcy człowiek, na swoim własnym progu mówi ci co chce, a Ty wyśmiewasz, wyzywasz go od fanatyków i psychicznych nie dzwoń tam, nie jęcz, nie rób przedstawień na cudzej wycieraczce[/QUOTE] No właśnie zaraz,zaraz,chyba bym.Chyba to jest słowo klucz. ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#267 |
|
BAN stały
|
Nie lubię prób przeszczepiania obchodzenia halloween u nas, bo po prostu to jest takie sztuczne w Polsce. Nie wyobrażam sobie, żeby dzieci w okolicy chodziły po domach za słodyczami, albo żebym wystawiała na balkonie dynie. Zresztą chyba tylko w szkołach jakaś taka moda jest na halloween, no i w sklepach oczywiście. Mam wrażenie, że tak na siłę jest ten zwyczaj u nas wpychany.
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale od cudzego święta gorsza jest zgraja fanatyków znęcająca się nad dziećmi. |
|
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
Pomijając już pochodzenie całego święta i jego pierwotne założenia, powiem tak: Halloween jako zabawa która nie byłaby jakkolwiek łączona z kościelnymi świętami czy wydarzeniami jest całkiem fajna. Wydaje mi się, że byłaby to niezła zabawa dla dzieci (i nie tylko)- przebieranie się za duchy, czarownice czy inne stworzenia, ozdabianie domów i chodzenie od drzwi do drzwi z hasłem "cukierek albo psikus" to przecież nic złego. Oczywiście zabawa ta musiałaby odbywać się w jakimś innym terminie (więc bez dorabiania żadnej ideologii), tak, by nie była wiązana z naszym Świętem Zmarłych.
|
|
|
|
|
#270 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.