![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Mamusie, które zrobią wszystko aby zobaczyć uśmiech na twarzy dziecka. Teoretycznie nic złego. Ale w praktyce mama z OZM potrafi wziąć do domu pieska, kotka, króliczka, chomiczka, bo jej dzieciątko widziało u kogoś i było zachwycone. Dziecko będzie się bawić futrzakiem ku uciesze mamy. Mimo tego, ze jest w wieku wczesno żłobkowym.
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-11-15 o 19:24 Powód: cenzura cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
Późniejsza faza ozm: zapisywanie dziecka na wszelkie możliwe zajęcia dodatkowe tak, że dzieciak nie ma chwili wytchnienia. Dodatkowo, wspomniane już w tym wątku zmuszanie dziecka by realizowało niespełnione marzenia mamusi.
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- To nie wina dziecka z jakiego domu pochodzi. Ale fakt, w tym przypadku szkoła ma trudniejsze zadanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Konto usunięte
|
NibyNic, pozdrawiam, ja kiedyś miałam uczyć angielskiego dziecka "które ma problemy w szkole" myślę sobie - a co tam, dysleksja, dysortografia, przerabiałam to, wiem z czym to się je.
Przyjeżdżam a tam dziecko rzuca zeszytem, w środku lekcji wyszło na dwór, potem wróciło, skakało, opowiadało kogo zamorduje i czym, nie mówiąc o ciągłym ruchu. Patologiczny przykład ADHD. Rozmowa z mamą -proszę pani, nie jestem pedagogiem, bliżej mi do filologa z wykształcenia, proszę się nie obrażać ale czy nie podejrzewała pani u swojego syna jakiegoś zaburzenia...? -tak, ma stwierdzone ADHD -i co? -no i nic przecież nie będę mu w papierach mieszać z psychiatrami -yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ale.... ale... jakie papiery... niech pani idzie bo to jest krzywdzące dla dziecka...oddzwonię do pani gdy tylko się zastanowię ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
30 małych dzieci, z czego część ma ADHD, część inne zaburzenia, a dodaj do tego takich rodziców, którzy wbrew pozorom wcale tak rzadko się nie zdarzają, którzy są niechętni do współpracy. Wyrób się z nimi czasowo, przerób z nimi materiał i spraw by te zdolniejsze dzieci mogły rozwinąć skrzydła ![]() a mama oburzona bo szkoła wysyła dziecko do poradni psychologiczno pedagogicznej. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-11-15 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
Ja tak zawsze w moim środowisku o dzieciakach mówię. Dzieciak, bachor, bachorek. Nie wiedziałam, że to komuś aż tak przeszkadza, żeby ostrzeżenie dostać
![]()
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I potem idą do szkoły 7latki, które nie potrafią utrzymać nożyczek w dłoni, kredką się posługiwać... Kiedyś na fb trafiłam na matkę, która zamieściła serię zdjęć nagiej córki w łazience. Nawet zgłosiłam, jedno zdjęcie usunęli, cała reszta została. Obrzydliwe to było, dziecko w różnych pozach, jak to dziecko, zdjęcia zwyczajnie brzydkie i jakieś głupkowate podpisy pod nimi. Ale było widać, że mama to raczej nie wyżyny społeczno-intelektualne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
To dziecko nie zachowywało się dobrze, ale skoro miało stwierdzone ADHD to tym bardziej ta matka powinna jakoś spokojnie do niego mówi, łagodnie, a na pewno bez zacytowanych wulgaryzmów (za które dostałam ostrzeżenie - przepraszam ale chciałam oddac "dziwnośc" sytuacji)
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
Nie, ja bardzo lubię pracę z młodzieżą (zwłaszcza), dlatego wejście do przedszkola czy klasy 1 szkoły podstawowejto było dla mnie jak zejście do ósmego kręgu piekła Dantego, ale im dalej w las tym przyjemniej, w gimnazjum natomiast czułam się jakby spotkała mnie zawodowa nagroda i spełnienie, taka moja ziemia obiecana jak dla niektórych nauczanie wczesnoszkolne
![]() Vixen, ja się nie znam, specjalistką nie jestem, ale szczerze mówiąc ma to jakiś sens że dzieci od małego pobudzane szalonymi ![]() ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-11-15 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
sissy that walk
|
Ale nie było tak, że "wynalazca" ADHD przyznał, że je wymyślił żeby poprawić sprzedaż leków? Coś takiego czytałam ostatnio, że ADHD nie istnieje i nigdy nie istniało, że to skarmianie lekami bardziej żywiołowych lub po prostu niewychowanych dzieci.
To mnie przeraża. A najbardziej przerażające jest, gdy rodzice "nie chcąc krzywdzić" dziecka nie zgadzają się z diagnozą stwierdzającą po prostu upośledzenie i z propozycją umieszczenia dziecka w szkole specjalnej. Sporo w tradycyjnej szkole widziałam dzieci gołym okiem upośledzonych - męczyły się jak cholera + były obiektem kpin. Ale mamunia z tatuniem nie chcą mieć "nienormalnego" dziecka i nie zgadzają się na ułatwienie mu życia.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-11-15 o 19:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Konto usunięte
|
mary poppins, szczerze, ja nie wiem, tzn nawet jeśli wiem to nie chcę zabierać głosu w sprawie ADHD bo bliżej moich zainteresowań jest psycholingwistyka niż pedagogika, ale jakbyś zarzuciła linkami to chętnie poczytam!
![]() i to o czym mówisz - to jest przerażające. Naprawdę, ja sama w szkole miałam takie osoby. Tyle że lata 90te to było niebo a ziemia, wtedy nie było czegoś takiego jak nauczyciel wspomagający z urzędu, była po prostu czasem - albo i nie czasem, druga nauczycielka, w ogóle szkoła nieprzystosowana, ale mama do końca chciała by dziecko było "normalne", dziewczyna sparaliżowana z porażeniem mózgowym i innymi schorzeniami, która nie komunikowała się werbalnie ze światem, a jej zdolności manualne nie pozwalały na pisanie (nie mówię o jakimkolwiek samodzielnym poruszaniu się czy schwytaniu do ręki przedmiotu) - z tego co wiem mama forsowała to dziecko w liceum ogólnokształcącym, takim normalnym, nawet nie miało klas integracyjnych, czy przystosowania jakiegokolwiek. nie wiem, mnie to przeraża, nikt nie traktuje tych dzieci źle, ale po to są podstawówki specjalne albo z oddziałami integracyjnymi (tych to chyba jest najwięcej) żeby tam posłać dziecko i dać mu szansę na naukę z rówieśnikami, mając przy tym fachową opiekę, windę w szkole etc. |
![]() ![]() |
![]() |
#254 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko jeden tatuś po roku zabrał dziecko do szkoły specjalnej. Cała reszta uparcie wie lepiej. Podobnie jak fakt, że dzieci, które są słabe w nauce, przepuszczane są do klasy 4. Nauczyciel nie może zostawić, sugeruje rodzicowi, że dziecko powinno klasę powtórzyć. No ale rodzic się zapowietrzy i nie rozumie, że powtórka klasy 3 jest lepsza niż klasy 4, która dla dzieci jest szokiem. W klasie pierwszej w tym roku jest chyba 2 dzieci z ADHD (stwierdzonym) i zespołem FAS. Nauczycielka jest załamana. No ale rodzice nie chcą dobra dzieci - bo w ich mniemaniu dobro to "normalna szkoła, a nie dla debili". Strasznie to smutne i szkoda tych dzieci, bo męczą się podwójnie - raz z chorobą, dwa z brakiem akceptacji rówieśników i trudnościami adaptacyjnymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Konto usunięte
|
Tak, albo dzieci którym zalecono terapię bo nie radzą sobie ze swoim gniewem - znam jedną mamę która powiedziała, że oczywiście, tak będzie najlepiej dla dziecka bo jeśli ona ma z nim problemy i szkoła również zgłasza (a dziecko to był raczej skrajny przypadek), to trzeba coś z tym zrobić. Cała reszta prawdopodobnie jeśli dostała takie zgłoszenie czy sugestię, obraziłaby się, wręcz już mi w uszach dźwięczy "ale że moje dziecko?? **** **** **** ty jeden smarku" lub "przepraszam bardzo czy pani się coś nie pomyliło?"
|
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]() a na zwróconą uwagę mamusi, słyszy się zwykle: no o pani - dzieko pani przeszkadza !!! albo to tylko dziecko! (na ten drugi mam ochotę odpowiedzieć: Hitler też kiedyś był dzieckiem ![]() i do takiej OZM nie dociera, ze przeszkadza mi jej brak reakcji (u małych dzieci) lub to że latami nie reagowaała i dziecko już powinno by zegoś o miejsach publicznyh nauczone
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
Ja Cię nie zgłosiłam,ale tak jak kobieta nie = babsztyl tak dziecko nie = bachor. To takie proste słowo -dziecko,bez nacechowania emocjonalnego.
#258 |
jestę wieszczę
|
Babciowe OZM: Moja siostrzenica jest w gimnazjum, a moja matka do tej pory czyta jej na głos lektury, bo dla Klaudusi czytanie "Ani z Zielonego Wzgórza" jest zbyt ciężkie.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
damn good coffee
|
Moja babcia dalej ma BZM, mimo że jestem już bardzo dorosła
![]() - No zjedz, zjedz jeszcze jednego naleśniczka, no... Albo z 10 ![]() Już po prostu nie wiem, jak mam jej odmawiać... |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
jestę wieszczę
|
Moja siostra jest ogromnie zacietrzewiona na bezdzietnych, że to egoiści i lenie, więc lubię ją wkurzać i informuję ją z lubością, że jej dzieci będą robić na moją emeryturę haha
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#265 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
bo zapewne z taką nadzieją przyprowadziła swoje latorośle ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#266 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
http://wsumie.pl/lifestyle/63065-szok-adhd-nie-istnieje Ale tutaj znalazłam zaprzeczenie: http://www.tokfm.pl/blogi/minor-revi...dziennikarze/1 Więc tak naprawdę nie wiadomo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
A jest opcja na wynos?
![]() Bardzo możliwe. Była wielce niezadowolona, że mimo jej komentarza nikt z kolejki nie zaproponował jej wpuszczenia przed siebie. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Konto usunięte
|
Moja starsza siostra ma dokładnie to samo, tyle, że na punkcie swojego psa, którego traktuje jak zabawkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Zapisywanie dziecka na milion zajęć dodatkowych albo zmuszanie do realizowania marzeń rodzica to raczej wynik jakichś kompleksów, braku spełnienia i próba realizowania siebie poprzez dziecko. Cytat:
![]() Cytat:
Ostatnio jechałam sobie autobusem rano, deszcz padał, na przystanku spora grupa ludzi, czekamy. Przyszła matka z dzieckiem w wózku i wręczyła dziecku zabaweczkę z bardzo wkurzającą melodyjką. Przez 10 minut wszyscy na przystanku słuchali melodyjki ![]() ![]() Ona oczywiście się wzburzyła i powiedziała, że nie, nie można wyłączyć, bo to jest DZIECKO ![]() Nie znalazła poparcia - kilka innych osób w pobliżu stanęło po stronie pana, co rozjuszyło tę matkę jeszcze bardziej. Jakaś babka siedząca niedaleko niej oberwała najbardziej, usłyszała, że nie powinna się wypowiadać, że co jej przeszkadza, że widać, że ona nie ma dzieci (odpowiedziała, że owszem, ma, i to kilkoro ![]() ![]() ![]() Ja rozumiem, że pewnie dziecię się nudzi w podróży, ale czy naprawdę na jazdę autobusem trzeba dziecku dać akurat hałaśliwą zabawkę? Nie wierzę, że nie ma innych. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.