![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pozyskiwanie nieruchomości do zamieszkania
Doradca finansowy będzie zasadniczo proponował takie banki, które jemu płacą największe prowizje albo bank z własnej grupy kapitałowej (np. open finance i getin bank, gdzie właścicielem obu jest Czarnecki). Lepiej samemu się przejść po bankach i przeczytać internety. Może się zdarzyć, że nie dostaniecie kredytu w takiej wysokości jak chcecie, ale jednak jesteście już w drugiej części Planu
![]() Fajnie się czyta taki wątek ![]()
![]() |
#242 |
Konto usunięte
|
Z doradcami niekoniecznie tak jest. Nasza zrobiła cuda i wiem, że dostała za to jakiej marne coś, większość zgarnęła firma, w której pracuje. Trzech doradców rozkładało rączki, albo obiecywało gruszki na wierzbie a potem czar pryskał. A ona? Dostała wytyczne, wiedziała co musi być a czego nie może, jak musi być. Potrafiła długo się nie odzywać, byliśmy źli, uważaliśmy, że może nas spławia, nie informowała nas o postępach... I co? Wszystko tak jak chcieliśmy a nawet lepiej, w takim terminie jak chcieliśmy, wszystko załatwiła tip top. Serio, zrobiła cuda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani, z którą rozmawialiśmy - polecona przez to nasze wesołe biuro nieruchomości - wydrukowała nam oferty z sześciu banków; wtedy jeszcze nie było wiadomo, że będziemy kupować zabytek. Oferty niczym nie zabijają, do jednego banku się pofatygowaliśmy osobiście i na dzień dobry dostaliśmy lepszą ofertę, która oczywiście podlega dalszym negocjacjom. Dlatego zresztą zdecydowaliśmy się na tournee po bankach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
... choć nie Westwood
|
U mnie było tak samo. Dostałam od doradcy kilka ofert kredytowych, potem w oddziałach banków o wiele lepsze warunki.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#245 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() My kontakt do tej pani dostaliśmy z polecenia, komuś też odprawiła czary i był zachwycony. Potem my polecaliśmy dalej i dalej czarowała. Pani ma chyba po prostu, za przeproszeniem, łeb jak sklep i dobre układy w bankach. Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-04-18 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Konto usunięte
|
czytam temat od jakiegoś czasu i trzymam kciuki, rembertowa, za pomyślne skredytowanie i jak najkorzystniejsze rozwiązywanie problemów po drodze
![]() jak sie koło sprawy samemu pochodzi to i sie ją wychodzi, tez gratuluje uporu i oby tak dalej! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
Udany sex to taki, po którym nawet sąsiedzi wychodzą zapalić.... ![]() Edytowane przez loloona_79 Czas edycji: 2014-04-18 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po rozmowie w drugim banku i z drugim doradcą szczególnie mądrzejsza nie jestem. W bankach dostałam lepsze oferty niż u doradców, niespecjalnie też wierzę w ich nieograniczone możliwości negocjacyjne. Rozmowy w bankach były też znacznie konkretniejsze - doradcy w niuansach ofert i procedur się średnio orientują, a, jak się dziś okazało, od tego, jak rozpiszemy we wniosku tę kasę, co chcemy z banku, zależy, jak w banku policzą wkład własny. Doradca tego nie wiedział, nawet jak mu podetknęłam kwity z banku pod nos, twierdził, że to bzdury (bank ów rzeczywiście dość ekscentrycznie sobie te cyferki zestawia, ale to już jego bandyckie prawo, jak mawiają). Przy niedostosowaniu się do tej ekscentryczności mamy ładnych parę tysięcy w plecy na ubezpieczeniu niskiego wkładu własnego i marży; do tego dochodzi jeszcze wyliczenie zdolności kredytowej, o które my się pewnie nie musimy martwić, bo nie kredytujemy się pod korek, ale ktoś inny mógłby się na tym wyłożyć. W przypadku tego, cokolwiek ekscentrycznego, banku doradcy nie znali także formy wyceny: na operacie, którego nie potrzebujesz, bo bank ma jakiś inny swój pomysł, też parę setek ucieka. Inna istotna rzecz: szanowni państwo doradcy jakoś nie wpadli na pomysł, żeby ustalić, dla którego banku będziemy najbardziej udatnymi kandydatami na kredytobiorców. Niby podstawa, nie? Ale zagadnąć o produkty "oszczędnościowe" nie zapomną. No i tak sobie zwiedzamy, liczymy i studiujemy kwity. Diabli mnie biorą, ile wiedzy trzeba przyswoić, zwłaszcza, że ze mnie taka finansistka jak z koziej dupy waltornia. Cyferki wszakże całkiem zgrabnie ogarniam i czytam ze zrozumieniem, to nadrobię wytrwałością i siedząc z niezmierzenie tępym wyrazem ryja przed tymi nieszczęsnymi pracownikami banków w końcu wycisnę z nich wszystko, co trzeba i przemóżdżę w trudzie i znoju. To zresztą jest najbardziej frustrujące dla mnie w całej tej akcji z domem: kształcenie ustawiczne, któremu chcąc nie chcąc (bardziej nie chcąc) podlegam. Bo jak ja się nie dowiem, to ci, którzy chętnie za to wezmą kasę, nie dowiedzą się tym bardziej. Frustrację pogłębia to, że zasadniczo to ja mam duży szacunek do wiedzy fachowej - i naprawdę, to nie jest dla mnie komfortowa sytuacja, w której mam podważać kompetencje tych wszystkich wesołych "doradców" i "agentów", bo jak ich nie podważę, to wpuszczą mnie w maliny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rembertowa - mnie też głowa puchnie od cyferek, sposobów wyliczeń wkładu i wartości inwestycji ( tu jest trudniej, bo domu jeszcze nie ma ![]() Zastanów się, czy nie składać wniosku do kilku banków - tak nam doradzono - i podjąć decyzję jak już dadzą ci konkretne warunki - bo takie symulacje są czasem "około"
![]() |
![]() |
#250 |
BAN stały
|
My kilkanaście razy braliśmy kredyty na zakup nieruchomości, samochodów i maszyn.
Ale bez doradcy. Jesteśmy stałymi klientami i największymi w okolicy dłużnikami Banku Spółdzielczego ale tak na wszelki wypadek za każdym razem rozpytaliśmy w innych bankach ile kosztowałby kredyt u nich. Pytaliśmy o wszelkie koszty, rozpracowali nam terminarz i wielkość spłat. Mając ofertę z wyszczególnionymi oprocentowaniem, prowizją, kosztami stałymi, zaopatrzeni w kalkulator liczyliśmy co się bardziej opłaca. Nie zawsze niższe oprocentowanie w danym banku jest korzystniejsze niż w innym gdzie jest wyższe bo akurat jednorazowa prowizja jest na większy procent i wychodzi drożej ten z mniejszym oprocentowaniem. Niektóre banki żądają jednoczesnego ubezpieczenia kredytu i to też jest czasem pokaźna kwota. A więc trzeba liczyć, pytać, dokładnie czytać umowy. Był też bank który nie chciał pokazać umowy wcześniej, abym sobie do domu wzięła, przemyślała tylko przy podpisywaniu mieli pokazać.I w ogóle trudno czegokolwiek od nich było się dowiedzieć. Na miejscu w banku są ich doradcy-informatorzy, nie płaci się za te porady-informacje. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-04-19 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja doradczyni złożyła mój wniosek w 3 bankach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]() Tak swoją drogą - gdyby przypętał się jakiś doradca finansowy, któremu miałabym za jego usługi zapłacić, a on pracowałby dla mnie, a nie zarabiał na prowizję od banku, to bym rozważyła. Mój czas, który muszę poświęcić na zgłębienie tematu, też przecież kosztuje. I w dodatku się spinam, że zrobię jakiś błąd, że czegoś nie skumam, że czegoś się nie doliczę... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
BAN stały
|
---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- to Ty weteranka jesteś ![]() Tak swoją drogą - gdyby przypętał się jakiś doradca finansowy, któremu miałabym za jego usługi zapłacić, a on pracowałby dla mnie, a nie zarabiał na prowizję od banku, to bym rozważyła. Mój czas, który muszę poświęcić na zgłębienie tematu, też przecież kosztuje. I w dodatku się spinam, że zrobię jakiś błąd, że czegoś nie skumam, że czegoś się nie doliczę...[/QUOTE] Weteranka... Nawet weterance za każdym razem bije mocniej serducho i trzęsą się ręce gdy trzeba podpisać weksel in blanco. Na ewentualność gdyby zabezpieczenie kredytu straciło na wartości, na koszty ewentualnej licytacji i spraw z nią związanych. Za każdym razem zastanawiam się czy damy radę spłacić, czy nie będzie jakiegoś kataklizmu , który spłatę terminową uniemożliwi. Śnią mi się po nocach komornicy i sprawy jak z programu Eli Jaworowicz gdzie ludzie tracą życiowy dorobek przez niespłacony kredyt. Jedynie dobre opinie o moim banku , jego rzetelności i uczciwości , doświadczenie z nim od wielu lat nieco to widmo bankructwa zmniejsza. Człowiek niby się cieszy, że kredyt dostał ale przerażenie koniecznością spłaty też jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Konto usunięte
|
a ile czasu macie na zapłacenie babce pełnej kwoty? tzn jaki termin ustaliliście podpisując przedwstępną?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poszliśmy do kilku banków w poszukiwaniu najkorzystniejszej oferty. Po każdej wizycie już następnego dnia zapraszali na pokazanie planu spłaty, warunków itp. W czasie gdy analizowaliśmy poszczególne oferty telefon nie milknął, przypominali o sobie, zapraszali do skorzystania z ich oferty. W końcu i tak wybraliśmy nasz spółdzielczy bo oferował najbardziej wygodne dla nas warunki. Tamte inne banki nadal wysyłają nam oferty listownie i telefonicznie. Dla banku to jest przecież zysk, walczą o klienta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
To chyba ja też oprócz Grubelli wspominałam dośc ciepło o grupie BS.
Nie zakładaj, że nie jesteś ich targetem. Ja też niby nie jestem, jestem typowo wielkomiejskim przedsiębiorcą, ziemię to widziałam w doniczce. No chyba, że byłaś u nich i pytałaś i Cię spławili. Ale wtedy warto zwyczajnie iśc do innej ich placówki. Oni są dość specyficzni. Placówki mają dużą niewzależność i bardzo mocno ze sobą konkurują. IMO- kupując to co kupujsz, jesteś dla nich jak najbardziej łakomym kąskiem a nie tylko "targetem" Niestety ja nie pomogę przy kredytach, cyferki przeabiał mój mąż który to liczy w głowie jak kalkulator. Grubella, zaintrygowałs mnie. Prowadzicie duże gospodrastwo rolne? ![]()
![]() |
#258 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jako dodatek do działalności gospodarczej/usługi/ nawet mocno ułatwiający życie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4610527 7]a ile czasu macie na zapłacenie babce pełnej kwoty? tzn jaki termin ustaliliście podpisując przedwstępną?[/QUOTE]
mamy spory zapas, bo jeszcze dobrze ponad dwa miesiące, co powinno wystarczyć na procedowanie przez analityków. Tak się pocieszamy. ---------- Dopisano o 04:47 ---------- Poprzedni post napisano o 04:31 ---------- Cytat:
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-04-22 o 08:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Rozeznanie
|
Zachęciłyście mnie do przyjrzenia się Bankom Spółdzielczym. Chyba dziś się rozejrzę co i jak
![]() |
#261 |
BAN stały
|
Mój Bank Spółdzielczy należy do grupy BPS Warszawa.
Bo jeszcze są banki zrzeszone w Poznaniu. Nie orientuję się czy mają takie same regulamin i warunki. U mnie z tego banku może korzystać każdy pracujący lub mieszkający na obszarze gdzie bank działa. Niekoniecznie trzeba być przedsiębiorcą czy rolnikiem. A kredyty na cele mieszkaniowe/ zakup, remont/ są udzielane chętnie. Remont zabytku na terenie gdzie działa bank to nawet jest bardzo mile widziany /taki inwestor/. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
BAN stały
|
Jak się sprawy mają?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
kręcimy się w kółko - porównujemy i przymierzamy się do składania wniosków kredytowych. Pewnie złożymy do dwóch lub trzech banków - bo przecież to, na jakich warunkach nam kredytu udzielą, to się dowiemy, jak rozpatrzą wniosek. Co za paranoja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
BAN stały
|
Są jakieś dobre wieści?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
jesteśmy w trakcie procedowania operatu szacunkowego. Wybór rzeczoznawcy też przyprawił mnie o ból głowy. Powoli będziemy zmierzać ku składaniu papierów kredytowych. Święta i długi weekend nieźle osłabiły nasz zapał bojowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Rozeznanie
|
rembertowa idziemy łeb w łeb
![]() u nas tez operat (tyle ze na poczet przyszłego domu) - nie zdziw się jak poda Ci jakąś zaskakująco niską wartość rynkową domu. Niestety się zdarza, znajomy rzeczoznawca nam powiedział, że mają jakieś magiczne tabele według których robią wycenę i tam są zaniżone stawki. Plus transakcje z ostatnich miesięcy wiec jak się ktoś znajomy ze znajomym dogadał i kupił bardzo tanio - to klops. Ale nie ma co się martwic na zapas ![]()
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy okazji, popadłam w niedecyzyjność. Konieczność wybrania tego rzeczoznawcy doprowadziła mnie do stanu bliskiego zgłupienia; miałam ochotę zakopać się pod kołdrę i odmówić współpracy. Później siedzieliśmy nad projektem i tak samo. Zwłaszcza, że zaczynają wychodzić fundamentalne różnice między mną a moim partnerem w zakresie wizji tego domu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To spokojnie. ![]() Jest Was dwoje to macie 2 wizje. Jakbyście mieli 1 wspólną to byście umarli z nudów ze sobą a dom by wyszedł w formie ostatecznej nudny jak flaki z olejem. Kłóćcie się, wypracowujcie kompromisy, dzielcie się przestrzenią wpływów i zobaczycie- to co wyjdzie będzie dobre i _Wasze wspólne_ Ja jestem mega zaskoczona, co nam zaczyna się wyłaniać powolutku z naszych kłótni, decyzji, ustępstw i uporów oraz pozostałości po poprzednich właścicielach. Nigdy w życiu nie myślałam, ze będę mieszkać w takim "stylu" a mieszkam i mi się podoba o zgrozo. Traktujcie to jak podróż w nieznane, macie duuużo czasu a dom to strefa zmienna, obierze jakiś kształt a potem będzie się zmieniać wraz z Wami. To nie muzeum. I jeśli mogę jeszcze poradzić- nie planujcie za dużo na raz. Zróbcie minimum i zamieszkajcie na przysłowiowych "pudłach" Na projekcie, nie widać jak się w danym miejscu będzie czuć, którędy się będzie tak naprawdę chodzić, gdzie najchętniej siedzieć z własnej woli. Warto dać sobie czas na powolne kształtowanie przestrzeni.
![]() |
![]() |
#269 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dramat zażegnany, ale spodziewam się spektakularnego powrotu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.