![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Gotowanie na parze
hej dziewczyny
![]() ja mam urządzenie tefala 3w1 (grill,garnek i parowar). jestem zn iego bardzo zadowolona. najczęściej używam parowaru. zazwyczaj kładę na nim marchewkę, brokuły i kalafior, a do tego piersi kurczaka pokrojone w plasterki. wszystko obficie sypię bazylią i innymi przyprawami, na jakie mam ochotę. ważne, żeby nie żałować przypraw, bo wyjdą bez smaku. ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zadomowienie
|
Używam parowara na prąd już dłuższy czas. jest rewelacyjny, robię często bukiet warzyw, pierś kurczaka, łososia. Rybę przed panierowaniem skrapiam cytryną, nacieram solą lub vegetą i oliwą posypuję koperkiem. jak się zrobi to na jakąś godzinę przed parowaniem, to przyprawy dobrze wnikną w mięso. A jeszcze wykorzystuję go do gotowania warzyw na sałatkę jarzynową ( taką tradycyjną z majonezem), bez problemu w łupinkach da się gotować, i jeszcze do gotowania jajek super się sprawdza, nie śmierdzą i nie pękają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
hmmm, a jak posolić np brokuły żeby wyszły dobre? Ja lubię bez soli ale mama narzeka, że jej nie smakują... tak samo co zrobić z kalafiorem, mięsem itp aby doprawić? Mięso pewnie natrzeć wcześniej, a warzywa?
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w moim nie ma, ja solę po prostu po wierzchu trochę warzywa albo posypuję je jakimiś ziołami i jest dobrze, mój tż też właśnie narzeka, że niedoprawione jest ble, ale ostatnio już było ok |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
przed parowaniem posypuję ziołami i minimalnie solą, potem podaję z lekkim winegretem
do wody też można dodać przyprawy i zioła a nawet wino |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
hmmm i nic się z parowarem, tzn z tym całym mechanizmem co jest w środku nie stanie po dosypaniu przypraw bądź dolaniu wina?
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam Tefala Vitamin+ stary model |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
to i ja dziś spróbuję posolić wodę...
ostatnio parowałam pierogi, mama akurat robiła więc wrzucaiłam jednego na parę, o dziwo ciasto wyszło cudownie delikatne, llepsze niż z wody. ![]()
![]() |
#251 |
Zadomowienie
|
Kluski śląskie odgrzewa sie cudnie, nawet mrożone i pierogi też.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Zadomowienie
|
podobają mi się parowary tefala te trzypiętrowe.
Mam pytanie do posiadaczek czy muszą być używane wszystkie pięterka jeśli potrzebuję korzystać tylko z jednego lub dwóch (robię małą porcję albo tylko same warzywa) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Który parowar lepiej wybrać tefal vitamin czy ten z programatorem opóżniającym czas gotowania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam podstawowy model, tego z timerem nie znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
A używasz wszystkich 3 pięterek czy można je zdejmować jeśli się nie potrzebuje i gotować w jednym np?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie kusi ten najnowszy model, ale taki ergonomiczny to on już nie jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale jak tylko zrobie pierwsze danie natychmiast daje znac!! Pozdrawiam wszystkich w nowym roku!! Kura Domowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Wtajemniczenie
|
witam
![]() od niedawna jestem posiadaczką parowara i czytam Wasze podpowiedzi pilnie ![]()
![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ogole mam milion pytan - np. czy mrożonki tez sie nadają do parowania? Albo makaron? ![]() Od jutra zaczynam testowanie, rybka już kupiona ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Makaron chyba niezbyt ![]()
![]() |
![]() |
#261 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Copyraptor
|
Ja usiłowałam uparować makaron z warzywami, ale wsadziłam go chyba za późno, i wyszedł taki lekko rozmiękczony, ale wciąż twardy (;
Mam taki garnek do gotowania zwykły - jeden garnek na wodę, drugi z dziurkami, i pokrywka. Uwielbiam warzywka i mięsko na parze :ślina: Więc czytam wątek pilnie i szukam inspiracji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Wtajemniczenie
|
ja w sobotkę mam plan na pierwsze działania w parowarze - na pierwszy raz warzywka i rybka, a potem jak wyjdzie i obczaje co i jak to rzucam sie na rozne eksperymenty
![]()
![]() |
![]() |
#264 |
Przyczajenie
|
witam
włacze sie do dyskusji też posiadam parowar zelmer-a 3 pietra. Pierwsze co zauważyłem ryba wychodzi o wiele lepsza w folii, kupujcie też ryby bez lodu (np dorsz) kiedys robiłem mintaja z lodem bez folii - nie polecam. Kolejna sprawa schab, mozna pisać że jest dobry dla mnie był bardzo suchy nie wspomne o dziecku, później zamarynowałem mięso i zrobiłem w misce był dużo dużo lepszy. Powiem wam że podpatruje przepisy z termomix-u, jutro robię roladki przepis wyglada ciekawie napisze jak wyszło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Przyczajenie
|
termomix to takie urządzenie dość uniwersalne ale jedna z cech jest gotowanie na parze i te przepisy podpatruje. Rybkę tak jak pisałem robilem na różne sposoby.
Lososia bezposśrednio w koszyku. Łososia w koszyku ale podkładałem kapuste pekińską grubo pokrojona - też ok Mintaja zamrożonego w koszyku - siano Dorsza bez lodu w folii alumininiowej wcześniej przyprawiłem przyprawa do ryb, sól, troszke cebulki i odrobina imbiru. Był lepszy niz łosoś. Robię też taki dip, jogurt naturalny, koperek, pietruszka, imbir lyżka majonezu, śmietany polecam do warzyw i rybki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Raczkowanie
|
ubiwlbiam gotowane na patrze potrawy
![]() osobiscie posiadam zestaw garnków do tego typu gotowania, niegdys rozsławionej firmy zepter ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
hej mam parowar tefala od jakiegos czasu-znacie jakies inne przepisy niz tylko na warzywa i rybe?? szukam jakis pomyslow ktore chetnie wyprobuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Przyczajenie
|
![]()
spróbuj roladki drobiowe
- filety z kurczaka - ogórek kiszony - 1/2 papryki - musztarda - pietruszka natak sos - 1 kostka rosołowa - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - 1/4 papryki - 2 łyzki przecieru pomid - 2 łyżki mąki - 150 ml śmietany - sól pieprz filety rozbij posmaruj musztardą posyp pietruszką i przypraw (przyprawa do kurczaka, pieprz, sól) w środek 1/4 ogórka i pasek papryki zwiń roladki. ja włożyłem ziemniaki na 1 poziom na 2 roladki w miseczce do ryżu. Ustawiłem na 45min. sos skłądniki zmiksować i dodaj trochę wywaru który będzie w miseczce, można chwile to podgotować (sos) Ostatnio robiłem roladki to zrobiłem do tego marchewkę gotowana na ciepło i sos jest zbyteczny. smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.