![]() |
#241 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podróżniczki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Zadomowienie
|
Gruzińska kuchnia jest przecudowna
![]()
![]() |
#244 | |
summerlover
|
Cytat:
Co do Stanów Zjednoczonych trzy lata temu zrobiłyśmy sobie z siostrą trip po wschodnim wybrzeżu i trzeba tam naprawdę uważać, raz o mało nie przypłaciłyśmy tego życiem. Europa, a Ameryka to dwie różne kultury i to co u nas uważa się za "niebiezpieczne dzielnice" nie ma porównania z tymi w Stanach... Strzelaniny, gwałty i morderstwa są na porządku dziennym, niemniej jest to piękny i interesująćy kawał Ziemii, tylko naprawdę polecam dobrze zaplanować sobie wypad (jeśli zamierza się jeździć na dziko) i przede wszystkim słuchać rad miejscowych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Konto usunięte
|
Zbliża się koniec roku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1. "Imagine" Lenona śpiewany na Majdanie w Kijowie już po północy 1 stycznia, takich emocji się nie zapomina, to naprawdę zostaje w głowie - patrzeć, jak pisze się bolesna historia sąsiadów, a jednocześnie uczestniczyć we wspólnej, bądź co bądź, radości 2. Ukraina w ogóle - ludzie, marszrutki, język ukraiński (i rosyjski, którego się uczę pod wpływem fascynacji kulturą wszystkich wschodnich sąsiadów Polski), miejsca, pociągi, wszystko - mój pewniak, w który wybrałabym się w każdej chwili z groszami w kieszeni, w tym roku byłam tam około 10 dni, 10 wspaniałych dni, 6 stempli w paszporcie 3. Autostop (dzięki svamp ![]() ![]() 4. Bałkany - 11 fantastycznych dni i jeden wyróżniający się kraj: Bośnia i Hercegowina. Tam został kawałek mojego serca, już kombinuję, jak tam wrócić! 5.Pierwszy kontakt z krajem muzułmańskim - Turcja i Stambuł - podobno tak bardzo laicki, a jednak człowiek czuje się jak w zupełnie innym świecie, największa różnica kulturowa w stosunku do Polski, świetne doświadczenie - ale jednak trochę obaw o bezpieczeństwo było, w trakcie podróżowania w pojedynkę, nie wiem, czy wrócę kiedykolwiek sama do kraju muzułmańskiego - bo wrócę na pewno i to pewnie niedługo 6. Wyjazdy krajowe - Dolny Śląsk, Górny Śląsk i Mazowsze - kolejność przypadkowa, uwielbiam jeździć po kraju ![]() ![]() 7. Promocje lotnicze/noclegowe/transportowe - mimo jakiegoś miesiąca spędzonego poza domem finansowo wyszłam na tym dobrze, moja znajoma określa mnie jako Joannę Promo Iksińską ![]() 8. Ludzie - wielu wspaniałych ludzi podpatrzonych w trakcie wyjazdów, poznanych w trakcie wyjazdów i poznanych w kraju, tak bardzo zbieżnych do mojej idei podróżowania i życia w ogóle ![]() ![]() 9. Relacje z podróży - oprócz wszystkich typowych relacji najbardziej utkwił mi w głowie film, który widziałam w Katowicach - Way to Bangladesh - być może będzie pokazywany na jakichś festiwalach podróżniczych, oby! Plus odkryci około miesiąc temu Ola i Mariusz: MariOla, jeżdżący aktualnie rowerem po Azji Południowo-Wschodniej i nagrywający codzienne vlogi, nie wyobrażam sobie zakończenia dnia bez nich, mój codzienny, wspaniały serial KLIK, subskrybujcie ![]() 10. Życie. Życie mnie zaskakuje. Czuję się dużo bardziej pozytywnie nastawiona do życia przed wyjazdem, w trakcie, a także po, powroty są mniej bolesne. Zawsze miło jest powspominać wyjazdy w chwilach, kiedy jest smuuutno (nawet najtwardsi mają chwilę,kiedy potrzebują klęknąć ![]() A Wy jak podsumujecie swój rok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Wtajemniczenie
|
Mój rok pod względem podrózniczym był na pewno lepszy od poprzedniego, choć i tak nie w pełni jak sobie zaplanowałam. Ale wiadomo - plany
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Konto usunięte
|
Apelly, przejazd kuszetką też jest moim marzeniem
![]() ![]() A do Ostrawy mam teraz tak blisko, jak jeszcze nigdy dotąd, jak tylko znajdę chwilę czasu to może wybiorę się tam na weekend stopem ![]() Cieszę się, że się odważyłaś i pojechałaś sama ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
asia_aisa super podsumowanie! i cieszę się, że jestem częścią tego, że ktoś polubił jazdę stopem. naprawdę, uśmiecham się od ucha do ucha
![]() mój rok podsumowuję jako bardzo udany. dzisiaj wiem, że właśnie tegoroczne wyjazdy upewniły mnie w przekonaniu, że jeśli się chce, to można wszystko, a do podróży nie są potrzebne wielkie pieniądze. czuję, że jestem w stanie spełniać swoje marzenia, nawet te, które kilka miesięcy temu, były jeszcze bardzo odległe. miłość do Bałkanów kwitnie. byłam w Albanii, która totalnie skradła moje serce (już myślę, jakby tam wrócić), Bośnia również mocno mnie zafascynowała. Czarnogóra urzekła mnie widokami, a wspomnienie Boki Kotorskiej trochę mnie wzrusza. do tego Macedonia, równie piękna - śmiać mi się chce na wspomnienie mycia włosów w jeziorze ochrydzkim o siódmej rano. no i Budapeszt, ze wzgórzem Gellerta. oprócz tego w ciągu jednego roku byłam 3 razy w Chorwacji, trzy razy na stopa, więc też fajnie, choć teraz wiem jak mocno turystyka psuje ten cudowny kraj. ostatni wyjazd to już w ogóle kosmos - księżycowa Kapadocja i Stambuł, miasto nie do okiełznania. Wspaniałe 23 dni z kciukiem w górze, trochę beznadziejna Grecja, jeszcze gorsza Bułgaria i zaskakująco ciekawa Rumunia. To był naprawdę dobry rok! Za trzy tygodnie lecę do Maroka, na marzec mam bilety do Gruzji - oprócz tego planuję przy okazji Armenię i Iran. A na drugą połowę roku szykuje się Nepal i Kirgistan. Nie mogę się doczekać. Wszystkim Wam życzę udanego roku i wspaniały podróży - warto spełniać marzenia ![]()
![]() |
#249 |
Lady of Harley-Davidson
|
Jak chodzi o Polskę to były bardzo festivalowe wakacje - zaliczyłam poznańskie Juwenalia, koncert Iron Maiden, Jarocin, Woodstock i festiwal reggae w Ostródzie.
We wrześniu udało mi się odwiedzić nasze morze - byłam w Ustce. W kwietniu zwiedziłam Tallinn i Helsinki, gdzie (zupełnie przypadkowo) trafiłam na 'moje miejsce na ziemi' - fińska wyspa Suomennlinna zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Generalnie Helsinki były dla mnie ciekawsze niż Tallinn, choć - oczywiście - znacznie droższe ![]() W czerwcu w ramach panieńskiego najlepszej przyjaciółki wyskoczyłyśmy na kilka dni do Barcelony - opalanie, zwiedzanie, %. Było super, choć gdybym była sama - zwiedzałabym znacznie więcej. W przypadku tego wyjazdu jednak nie do końca o to chodziło ![]() ![]() ![]()
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
Nie będę ukrywać, że u mnie to był również najbardziej obfity w podróże rok.
1. Łotwa. Spędziłam 10 dni w Rydze na projekcie z Unii Europejskiej. Najpiękniejsze rozpoczęcie roku i najpiękniejsze urodziny w całym moim życiu. To od tego momentu nie mogłam usiedzieć w domu. 2. Austria. 3 dni w Wiedniu i noc pełna stresu - uciekł nam autobus powrotny, a ja następnego dnia miałam samolot do Paryża. Pierwszy couchsurfing w życiu. 3. Francja. 6/7 dni w Paryżu z dziewczynami, które poznałam na wolontariacie w Czechach. O ile od zawsze byłam osobą, która nie lubi wydawać pieniędzy, to tam nauczyłam się naprawdę oszczędzać i szanować pieniądze ![]() 4. Gruzja. Po 3 miesiącach przerwy wyrwałam się z domu na prawie miesiąc. Spędziłam w Gruzji trochę ponad 2 tygodnie i zupełnie przepadłam. Przyznaję, że nie zobaczyłam wielu miejsc, które mnie interesowały, bo w Tbilisi tak się zadomowiłam, że nie chciałam wyjeżdżać. Przeżyłam swój pierwszy autostop, pierwszy raz skończyłam z ryzykiem, że nie będę miała gdzie spać i wyląduję na ulicy (o 23 w końcu udało mi się coś znaleźć) i co najważniejsze - doświadczyłam niesamowitej gruzińskiej gościnności. 5. Armenia. Tu spędziłam około tygodnia. Planowałam wyjechać do Armenii na EVSa na 12 miesięcy i doszłam do wniosku, że zobaczę, co mnie omija. Przyznam, że w dniu obecnym cieszę się, że z EVSem tam nie wyszło - gdybym przyjechała tam przed Gruzją, to pewnie by mi się podobało. No i ludzie już nie tacy (mówię tu o obcych oczywiście, na swoich znajomych nigdy złego słowa nie mogłam powiedzieć). 6. Ukraina. Spędziłam we Lwowie tylko jeden dzień po drodze do Mołdawii i przyznam, że nie mogę się doczekać by wrócić na Ukrainę. Czuję, że jest to dla mnie coś w rodzaju kraju, który powinnam przejechać wzdłuż i wszerz. 7. Mołdawia. Krótkoterminowy EVS i najpiękniejsze 2 miesiące mojego życia. Zostałam wciągnięta w wir szalonego życia wolontariuszy, ale mimo wszystko udało mi się nawiązać głębszą znajomość z kilkoma osobami z Mołdawii. Zakochałam się w tym kraju do tego stopnia, że planuję powrót we wrześniu. Ah, zakola Dniestru, Gagauzja z najpiękniejszym gwiaździstym niebem na świecie, Nadniestrze które pozwala się cofnąć w czasie i swojski Kiszyniów. 8. Szwajcaria, w której mieszkam od 3,5 miesiąca. W porównaniu z Mołdawią zupełnie blednie. Piękna przyroda, ale ludzie goniący za pieniądzem, niby uprzejmi ale w sposób jakoś tak sztuczny. Poczucie humoru gorsze od angielskiego, już pomijając fakt, że póki się z kimś nie oswoją to na pewno nie opowiedzą żadnego żartu. Gdyby nie cudowne góry i Jezioro Genewskie, za długo bym tam nie została. 9. Kończąca listę Francja. Weekend w Paryżu z przyjaciółką i wypad do Lyonu. Powiem wam, że Francja naprawdę wygląda inaczej, jeśli można sobie na coś pozwolić. Gdy przyleciałam do Francji z Polski wszystko wydawało mi się okropnie drogie, oszczędzałam jak mogłam jedząc kisiel i zupki chińskie. W porównaniu ze Szwajcarią zaś jest super tanio, więc w końcu poczułam klimat tego państwa siedząc w małych kawiarenkach, jedząc crêpes gdzieś w okolicy Notre Dame i poczułam, że Francja naprawdę może być romantyczna. Podsumowując. spędziłam ponad 200 dni poza granicami naszej ojczyzny i czuję się tu coraz bardziej wyobcowana. Zaczęłam zauważać absurdy tego państwa i mimo że zawsze najgłośniej krzyczałam, że swój kraj trzeba kochać i szanować to nagle poczułam się, jakby mi toś korzenie wykopał. Uff, rozpisałam się. A svamp Kirgistanu zazdroszczę z całego serca i mam nadzieję, że Ci się spodoba!
język norweski ![]() język rosyjski ![]() język czeski ![]() język angielski ![]() język francuski ![]() Edytowane przez plastikowabiedronko Czas edycji: 2014-12-30 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | ||||||||||
Wtajemniczenie
|
Reszta podróżniczek - wypowiadajcie się, jak tam ekscytująco podróżniczo wasz rok minął!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Apelly Czas edycji: 2015-01-01 o 19:48 |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
Nie macie takiego poczucia że im lepszy podróżniczo rok, tym większy problem z przebiciem swoich 'wyczynów' w kolejnym? Ja w sumie spędziłam kawałek zimy a Maroku, a kawałek lata w Islandii; pojechałam na Węgry prosto po egzaminie, zabrałam do Włoch na stopa mamę i brata, w końcu pojeździłam po Polsce. Nie mam pojęcia, co mam zrobić z 2015. Niedawno kupiłam bilety na Majorkę na Wielkanoc, myślę nad praktykami w Wietnamie. Chyba za wysoko sobie poprzeczkę stawiam.
![]() svamp - Kirgistan i Nepal raczej stopem będziesz próbowała czy samolot? Też się czaiłam na te rejony ale problem ogarnięcia wiz mnie trochę zniechęca. o.O
![]() |
![]() |
#253 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() naprawdę szczerze polecam to miasto! ale na pewno nie na niskobudżetowy wypad ![]()
![]() |
![]() |
#254 |
Zadomowienie
|
Apelly - Grecję oceniam bardzo negatywnie głównie z autostopowego względu. Jazda po tym kraju to droga przez mękę, bo Grecy nie rozumieją idei jazdy stopem, a przede wszystkim są bardzo nieufni wobec obcych. Złapanie okazji zajmowało nam zawsze długie godziny. W innych krajach, nawet gdy jest dość ciężko, to ludzie chociaż na Ciebie reagują - machają, uśmiechają się, zatrzymują żeby pogadać, pokazują, że chętnie wezmą, ale jadą w innym kierunku lub nie mają miejsca. W Grecji nikt nie chciał nam pomóc, jeździliśmy głównie z osobami innej narodowości i wszyscy mówili nam, że 'w Grecji na stopa to się nie da'. Do tego bardzo drogo, niezbyt ładnie i szczerze to nigdy nie byłam tak szczęśliwa jak po przekroczeniu albańskiej granicy. Jestem pewna, że Grecja wyspiarska ma sporo do zaoferowania, ale na kontynencie widać jak bardzo leniwy jest to kraj i jak mocno się cofa
![]() A Bułgaria była zwyczajnie brudna, bardzo brudna. Na granicy straszna korupcja i niezbyt mili ludzie. Autostrada przypominała mi najgorsze dróżki na wsi nieopodal mojego domu. Co ciekawe, jechaliśmy z wieloma kierowcami i wszyscy jak jeden mąż mówili, że Bułgaria w UE to pomyłka, za to Rumunia bardzo ładnie nadgania i się rozwija. Nie sposób się z tym nie zgodzić, choćby patrząc na stan dróg w jednym i drugim kraju. Imakaszu - raczej stopem, bo tak bym przynajmniej wolała i mój kompan też. Póki co muszę trochę dozbierać na ten wyjazd, wtedy może będę myślała nad ewentualnym lotem (w jedną stronę do lub z Bangkoku, który jest tani) i szlajaniem się po Azji. Muszę sobie to poważnie przekalkulować, ale wiem jedno - 2015 to najlepszy czas na spełnianie największych marzeń. Do niedawna Kirgistan i Nepal wydawały mi się nierealne, a teraz wiem, że chcę i mogę ![]() Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi, to się zgadzam. Zresztą, im więcej się widzi, tym mniej miejsc zaskakuje i choćby z tego względu ciężko jest przebić te wszystkie "pierwsze, wspaniałe podróże". Choć po sobie widzę, że z jednej strony ciągnie mnie z powrotem do miejsc, w których byłam i do takich totalnie odległych, które na początku 2014 wydawały mi się totalnie absurdalne. I jak tu znaleźć kompromis? Świat jest zbyt ciekawy ![]() Pozwolę sobie też na mały offtop, bo wiem, że byłaś w Maroku - szukałaś noclegów na miejscu? Da się coś utargować zimą? Noclegi za mniej niż 30 zł są realne? ![]()
when I grow up, I want to be a forester run through the moss on high heels that’s what I’ll do, throwing out boomerang waiting for it to come back to me Edytowane przez svamp Czas edycji: 2015-01-03 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Rozeznanie
|
o matko, dziewczyny zazdroszczę
![]() ![]() ![]() Holandia - Enschede, Amsterdam, Haga, Delft ![]() ![]() Estonia - okolice Parnawy, baaardzo ładne rejony ![]() Serbia - Nowy Sad, akurat w trakcie największej ulewy od paru lat... po drodze jeszcze wypoczynek w Budapeszcie Francja - Paryż, który niestety d*py mi nie urwał, ale wspominam bardzo mile, możliwe że jeszcze kiedyś powrócę Belgia - Liege, Bruksela, Brugia ![]() ![]() Litwa - tylko Połąga, bo Kowno wyszło poza nasze ramy czasowe ![]() z wycieczek po Polsce "nieprzypadkowych" to Wrocław (po raz kolejny i nie ostatni!) i Katowice, bo nie miałam wcześniej okazji pozwiedzać ![]() do zobaczenia w 2015: - Rosja (małe marzenie, jeśli będzie forsa) - Berlin - Gdańsk, bo już się tak zbieram od X czasu ![]() - Barcelona - i poszukuję jakiegoś fajnego kraju żeby sobie wyjechać na praktyki ![]() - po chwili zastanowienia, dopisuję jeszcze Wiedeń i Pragę ![]() a tak w ogóle, to wszystkim podróżniczkom polecam książkę "Sprzedaj lodówkę i jedź dookoła świata", kopalnia fajnych cytatów, no i napawa motywacją ![]()
on the left side, there's nothing right and on the right side, there's nothing left." Edytowane przez Pampalini Czas edycji: 2015-01-03 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() 2) Tak, w sumie pierwszy autostop, który sama zainicjowałam. Zresztą pomysł zrodził się w tym wątku, kiedy stwierdziłam, że szkoda mi hajsów na samolot, a gdzieś bym się wybrała ![]() 3) No właśnie w Polsce chciałabym się przejechać ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym ja już jestem na etapie, kiedy trochę boję się dorosłości, a nie mam na tyle podróżniczego parcia, by robić sobie po studiach przerwę - ze względu na zdrowie wiem, że muszę się szybko ogarnąć. Czas chyba przywyknąć do tego, że być może te wakacje będą ostatnimi w życiu ![]() A jakiś plan masz na Rosję? ![]() Mnie głowa boli na samą myśl, ile to będzie kosztować. Już same wstępne koszty są dobijające, tj. loty (miałam opcję kupienia biletu z Wilna do Moskwy naprawdę tanio, ale nie mogłam się zdecydować i po kilku godzinach ceny wzrosły, a raczej zwielokrotniły się ![]() ![]() Ostatnio czytałam tę relację na moim prawie ulubionym forum i jak skończyłam (czytanie zajęło jakieś 3 godziny, ale polecam ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do cen to nie pamiętam już dokładnie a nie mam ze sobą notesu, ale jakoś tak 12-20zł za noc w osobnym pokoju, czasem z osobną łazienką, balkonem, prysznicem i wifi, czasem z ledwo otwierającymi się drzwiami jak od obory. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#259 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1) też tak uważam ![]() ![]() 2) jejuu, mam identycznie ![]() ![]() 3) co do Rosji, jeszcze nie wiem czy się wybiorę (zależy od tego czy zostanę wybrana i czy będzie hajs ![]() zamiast się uczyć, czytałam sobie ostatnio jedno forum podróżnicze - wątek dot. kieszonkowców w różnych miastach ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A wracając do tematu wątku, co sądzicie o portalach, gdzie może poszukać kogoś do wspólnej podróży? Mnie się jeszcze nie udało, mimo, ze chęci były to zawsze ostatecznie coś nie wychodziło. Chyba jednak najlepiej samemu coś wykombinować, niż tracić energię na poszukiwaniu ludzi. Edytowane przez Apelly Czas edycji: 2015-01-06 o 21:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nie próbowałam jeszcze nigdy szukać towarzysza podróży w ten sposób, ale to dlatego że w moim otoczeniu ludzie często wyjeżdżają i aż ich "nosi", żeby skorzystać z kolejnej okazji i gdzieś tam czmychnąć ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
Jeden z moich znajomych szukał towarzystwa do wyjazdu na Ukrainę. Znalazł na grupie autostopowej dziewczynę, z którą jechało mu się tak dobrze, że pojechali też razem do Norwegii, do Szwajcarii i Holandii. Za kilka miesięcy jadą razem dookoła świata, widocznie dobrze się ze sobą dogadują, a te krótsze wyjazdy utwierdziły ich w przekonaniu, że są ze sobą w stanie dłużej wytrzymać
![]() Ja za tydzień jadę do Maroka z osobą, którą widziałam na oczy raz w życiu. Ok, mamy jako taki kontakt na fb, ale zdecydowanie nasza znajomość bazuje tylko na wirtualnych pogadankach ![]() Także jeśli o mnie chodzi - nie mam oporów do szukania chętnych osób na wyjazdy, a nawet powiem, że jazda z osobami, z którymi łączą nas mniej zażyłe relacje ma swoje plusy. Mniejszą krzywdę możemy wyrządzić sobie kłótniami, a nawet jeśli stwierdzimy, że na wyjeździe słabo się dogadywaliśmy, to po powrocie żal będzie mniejszy, no bo w końcu nie jest to nasz partner/przyjaciel itp. Chciałabym mieć też odwagę na samotne wyjazdy, ale od kiedy planuję Azję, to muszę o tym zapomnieć ![]()
![]() |
#263 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Czytałam tam ostatnio wątek o tym, jak nie dać się oszukać - masakra. Ja się dziwiłam, że chodzę bezpiecznie po tym świecie. Ale robią ludziom takie wałki, że naprawdę można łatwo stracić pieniądze albo zostać naciągniętym w zupełnie nieświadomy sposób. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() W odniesieniu do tego, co nie jest pogrubione - założę wątek, w którym pogadamy o bezpieczeństwie w wybranych rejonach świata. Mam ochotę na wyjazdy, szczególnie ciągnie mnie w miejsca, w które nie mogę wyjechać sama - ale zastanawiam się, gdzie ew. może wyjechać samotna kobieta. Wiele miejsc nie jest polecanych, ale w wielu komentarzach jest przesada. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Hej podróżniczki!
widzę, że u Was też apetyt rośnie w miare podróżowania ![]() mi w zeszłym roku udało się odwiedzić Tajlandię, Kambodżę i Vietnam - zakochałam się w tej części Azji. Pod koniec lutgo znowu lęcę, tym razem jednak bardziej rekreacyjnie i tylko do Tajlandii, zamierzamy skupić się na zwiedzaniu wysp ![]() Co do samotnych podróży to właśnie w Azji spróbowałam pierwszy raz, bo na tydzień odłaczyłam się od znajomych. Plusem na pewno jest niezależność a ludzi można poznać wszędzie i to takich którzy spotkają się na piwo ale też podzielą koszty taksówki ![]() W moich planach na 2015 mam właśnie Azje ale myśle też o krótkim wypadzie do Maroko, na pewno w tej kwestii zgłoszę się tu po porady ![]() Kolejnym planem jest zmiana pracy na taką która umożliw mi zwiedzić cały świat hahaha bo kurczę z każdej podróży jest coraz trudniej wracać do rzeczywistości
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
aneczka.s - być może będziemy mogły wymienić się spostrzeżeniami. Wybieram się do Azji w tym roku, nie wiem czy dokładnie w te same rejony (choć Kambodżę i Wietnam bardzo bym chciała zobaczyć przy okazji tego wyjazdu), to się zgłoszę po rady. Zrewanżuję się wskazówkami dot. Maroka
![]() W niedzielę ruszam do Maroka. Powoli klarują mi się plany na dwa tygodnie, które tam spędzę i coraz mocniej ekscytuję się tym wyjazdem, chociaż początek stycznia był dla mnie dość ciężki i pracowity, przez co nie mogłam poczuć tego, że gdziekolwiek jadę ![]()
![]() |
#266 |
Raczkowanie
|
svamp - nie ma sprawy
![]() udanej wyprawy!
![]() |
#267 |
Rozeznanie
|
Ale wy dziewczyny macie wspaniałe te podróże
![]()
![]() |
#268 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() No i oczywiście, jak mam się spakować na parę miesięcy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- nie rezerwują noclegów, ale swoje znajdują głównie na przedmieściach, do których wjeżdżają rowerem, - poruszają się rowerami i polecają skutery osobom, które mają miej czasu, - nie mają moskitier, nocują w miejscu z klimatyzacją + ew. moskitierą, - mają bardzo mało rzeczy ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2015-01-18 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.