Uniwerystety Medyczne - gdzie warto studiować? Opinie o miastach - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-24, 14:23   #241
Marthha91
Raczkowanie

Pytania ( stypenium i opłaty za studia) medycyna

Dziewczyny aktualnie studiuję , jestem na pierwszym roku, w następnym roku będę startować na medycynę, takie pytanie: czy jeśli teraz pobieram stypendium to jeśli za rok rozpocznę medycynę , będę mogła pobierać stypenium na medycynie (rzecz jasna jeśli nie skończę tego aktualnego kierunku)? chodzi mi o stypendium socjalne

Drugie pytanie: czy decydując się na medycynę niestacjonarną gdzie opłaty są ogromne.. ale powiedzmy że ktoś pomoże mi oplacic , czy mając dochód uprawniający do pobrania stypendium, dostałabym go?
Marthha91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-24, 16:31   #242
pffe
BAN stały

Dot.: Pytania ( stypenium i opłaty za studia) medycyna

Cytat:
Napisane przez Marthha91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny aktualnie studiuję , jestem na pierwszym roku, w następnym roku będę startować na medycynę, takie pytanie: czy jeśli teraz pobieram stypendium to jeśli za rok rozpocznę medycynę , będę mogła pobierać stypenium na medycynie (rzecz jasna jeśli nie skończę tego aktualnego kierunku)? chodzi mi o stypendium socjalne

Drugie pytanie: czy decydując się na medycynę niestacjonarną gdzie opłaty są ogromne.. ale powiedzmy że ktoś pomoże mi oplacic , czy mając dochód uprawniający do pobrania stypendium, dostałabym go?
nie wiem jak jest na niestacjonarnych ze stypendium ale z socjalnym jest tak, że jak na tej nowej uczelni nie wliczą ci do dochodu tego co pobierasz teraz, to powinnaś nadal się łapać na to stypendium, czyli na tej nowej uczelni Ci przyznają.
a z tymi niestacjonarnymi wydaje mi się, że też byś dostała jakbyś spełniała wymogi
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-07, 07:42   #243
ina182
Raczkowanie

Dot.: Uniwersytety Medyczne - zniżki ,stypendia , rekrutacja, matura~> 2014

Hej

A jak jest z tymi punktami ECTS ?

I jeżeli zacznie się I rok studiów i za rok dostanie się np na Analityke Medyczną to można studiować dwa kierunki jednocześnie i stacjonarnie?

Trybunał Konstytucyjny zniósł opłaty za drugi lub kolejny kierunek studiów ale niewiadomo czy tylko osoby przyjęte do 30.09.2014 czy dopiero od 2015/2016 roku akademickiego mogą studiować dwa kierunki jednocześnie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

"Naj­piękniej­sze chwi­le przeżywa­my wte­dy, kiedy do­wiadu­jemy się, że ktoś nas kocha"

"W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca"

Edytowane przez ina182
Czas edycji: 2014-07-07 o 07:47
ina182 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-07, 07:51   #244
kikunga
Zadomowienie

Ja słyszałam o tym,że trzeba się znaleźć w 10% najlepszych studentów i teraz nie wiem czy na uczelni czy kierunku aby można było studiować dwa bez płacenia.

Stary 2014-07-07, 11:46   #245
Plastulla
Raczkowanie

Hej wszystkim

Po obronionym w czerwcu licencjacie z Dietetyki Klinicznej. Wybieram się na studia magisterskie . Najbliżej mam do Wrocławia ale jakoś wolałabym pomieszkać w innym bardziej odległym mieście. Biorę pod uwagę Łódź i Poznań. Zależy mi najbardziej na dobrej kadrze bo to kierunek który mnie pasjonuje i chciałabym jeszcze bardziej poszerzyć swoją wiedzę.
Chcę mieszkać w akademiku i pracować żeby zarobić na swoje utrzymanie.
Gdzie łatwiej znaleźć pracę ?
Jakie miasto polecacie a raczej którą uczelnię ? Które akademiki brać pod uwagę ?
Plastulla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-07, 14:52   #246
monika9952
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kikunga Pokaż wiadomość
Ja słyszałam o tym,że trzeba się znaleźć w 10% najlepszych studentów i teraz nie wiem czy na uczelni czy kierunku aby można było studiować dwa bez płacenia.

Na UJ już od tego roku
monika9952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-24, 21:20   #247
ina182
Raczkowanie

I jak tam rekrutaja?

"Naj­piękniej­sze chwi­le przeżywa­my wte­dy, kiedy do­wiadu­jemy się, że ktoś nas kocha"

Stary 2014-07-26, 19:32   #248
marikanna
Przyczajenie

Hej Ja dostałam się na Uniwersytet Medyczny do Poznania. Nikogo nie znam w tym mieście i szukam kogoś kto też się wybiera na ump
marikanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 22:05   #249
ina182
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marikanna Pokaż wiadomość
Hej Ja dostałam się na Uniwersytet Medyczny do Poznania. Nikogo nie znam w tym mieście i szukam kogoś kto też się wybiera na ump
Gratulacje

Stary 2014-07-29, 10:23   #250
marikanna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ina182 Pokaż wiadomość
Gratulacje

Dzięki A Tobie jak poszło?
marikanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 14:34   #251
medika
Przyczajenie

Witam
Jestem teraz w 3 klasie liceum o profilu biol-chem. Bedę zdawać na poziomie rozszerzonym biologię i chemię.
Zastanawiam się czy zdawać angielski na podstawie czy na rozszerzeniu, ponieważ nie wiem czy na jakikolwiek kierunek medyczny np. pielęgniarstwo, położnictwo, lekarski czy stome potrzebny jest angielski na rozszerzeniu?????
Interesuje mnie Olsztyn, Białystok, Bydgoszcz, Gdańsk, Szczecin.
medika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 14:44   #252
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez medika Pokaż wiadomość
Witam
Jestem teraz w 3 klasie liceum o profilu biol-chem. Bedę zdawać na poziomie rozszerzonym biologię i chemię.
Zastanawiam się czy zdawać angielski na podstawie czy na rozszerzeniu, ponieważ nie wiem czy na jakikolwiek kierunek medyczny np. pielęgniarstwo, położnictwo, lekarski czy stome potrzebny jest angielski na rozszerzeniu?????
Interesuje mnie Olsztyn, Białystok, Bydgoszcz, Gdańsk, Szczecin.
To sprawdź wymogi uczelni
chociażby perspektywy.pl

serio tak ciężko ruszyć ręką do wyszukiwarki?
Stary 2014-09-18, 14:51   #253
medika
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
To sprawdź wymogi uczelni
chociażby perspektywy.pl

serio tak ciężko ruszyć ręką do wyszukiwarki?
Sprawdzałam , ale dużo uczelni nie ma konkretnie napisane czy liczą się jakieś punkty za rozszerzony czy za podstawowy angielski. Chciałam się upewnić, bo może ktoś także interesuje się tym, np. ci co zdają mature 2015
Bardzo dziękuję za pomoc.
Stary 2014-09-18, 15:03   #254
pffe
BAN stały

Cytat:
Sprawdzałam , ale dużo uczelni nie ma konkretnie napisane czy liczą się jakieś punkty za rozszerzony czy za podstawowy angielski. Chciałam się upewnić, bo może ktoś także interesuje się tym, np. ci co zdają mature 2015
WSZYSTKIE uczelnie muszą mieć określone takie rzeczy.
Jak już napisałam, perspektywy.pl, tam poszukaj. Ręce Ci nie odpadną.
Stary 2014-09-18, 18:23   #255
neia
Zadomowienie

Cytat:
Wszystkie uczelnie mają to zapisane. Jesli nie jest dosłownie ujęte, że "wymagany jest poziom rozszerzony", to znaczy że są przeliczniki albo że traktowane są tak samo. Ale wszystko jest opisane na stronie uczelni
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-07, 16:41   #256
medika
Przyczajenie

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć na jakich poziomach są wymagane przedmioty do rekrutacji na poszczególne kierunki na UWM ??
Stary 2015-01-07, 18:51   #257
neia
Zadomowienie

Cytat:
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć na jakich poziomach są wymagane przedmioty do rekrutacji na poszczególne kierunki na UWM ??
Są przeliczniki dla poziomu podstawowego i rozszerzonego.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 02:12   #258
eks_al
Przyczajenie

Uniwerystety Medyczne - gdzie warto studiować? Opinie o miastach

Hej, szukam opinii o uczelniach medycznych, w szczególności o kierunkach lekarskich w Poznaniu, Gdańsku, Lublinie, Warszawie, Wrocławiu i Łodzi, ale nie pogardzę też informacjami o innych.

Jaki jest komfort studiowania, mieszkania w tych miastach? Czy jest szacunek do studenta? Jaka panuje atmosfera? Każda opinia czy informacja mile widziana.
eks_al jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 09:49   #259
wanitatywna
Wtajemniczenie

Dot.: Uniwerystety Medyczne--gdzie warto studiować

Słyszałam od znajomych, że lekarski na GUMedzie ma problem z anatomią, a raczej prowadzącym. Ale jestem z farmy, więc się jakoś szczególnie w to nie zagłębiałam.

wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-18, 08:13   #260
201609050930
Konto usunięte

Mam paru znajomych na medycznym w Lublinie pracy jest dużo, al podobno warto. Madyczny z roku na rok zajmuje coraz wyższa miejsca w rankingach, ciągle coś tam się zmienia na lepsze, to jedyna uczenia w mieście, która naprawdę się rozwija. No i w Lublinie na pewno są dużo niższe koszty utrzymania niż w Warszawie czy we Wrocławiu.
201609050930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 09:00   #261
micraneska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez histeryczka_sztuki Pokaż wiadomość
Mam paru znajomych na medycznym w Lublinie pracy jest dużo, al podobno warto. Madyczny z roku na rok zajmuje coraz wyższa miejsca w rankingach, ciągle coś tam się zmienia na lepsze, to jedyna uczenia w mieście, która naprawdę się rozwija. No i w Lublinie na pewno są dużo niższe koszty utrzymania niż w Warszawie czy we Wrocławiu.
A ja słyszałam że lekarski w Lublinie ma niski poziom I tak to słyszałam, to znajomi, to znajomy znajomych. Naprawdę jak nie jest ktoś nawet studentem tej uczelni to może niech nie sieje plotek i ploteczek co?

Autorko nie chcę być złośliwa ale może najpierw poczekaj na wyniki matur (chyba że jesteś laureatką olimpiady) a potem wybieraj miejsce studiowania bo może się okazać że dostaniesz się na zupełnie inną uczelnię. Od siebie polecam prześledzenie rankingów (Perspektyw i zdawalności LEPu)

Louis de Funès
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 11:30   #262
201605300922
Konto usunięte

Dot.: Uniwerystety Medyczne - gdzie warto studiować? Opinie o miastach

O poziomie trudno mi się wypowiadać, bo tak jak pisze micraneska - plotki i ploteczki Koleżanka studiowała ze mną w Zabrzu, musiała z pewnych względów zrezygnować, zaczęła od nowa w Łodzi i w rozmowie ze mną twierdziła, że w Zabrzu miała znacznie więcej nauki i znacznie wyższe wymagania. Na każdej uczelni są przedmioty, które sieją grozę. Pozytywne opinie odnośnie atmosfery słyszałam o Wrocławiu, Łodzi, z własnego doświadczenia potwierdzam ją w Zabrzu. Najbardziej hardkorowe historie opowiadała za to przyjaciółka studiująca w Olsztynie, średniociekawe opowiadali znajomi z klasy, którzy wybrali Katowice. Ja gdybym wybierała uczelnię po raz drugi, to wybrałabym prawdopodobnie Wrocław, głównie ze względu na atrakcyjność miasta. Wynik LEKu i tak zależy przede wszystkim od własnej pracy i intensywnej nauki, znajomy z takiej teoretycznie ,,słabej" uczelni medycznej miał drugi wynik w kraju.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 11:38   #263
micraneska
Zadomowienie

no widzisz Nadis a ja od znajomej z Leku we Wrocławiu słyszałam że bardzo nieciekawie jest jeśli chodzi o pierwszy rok (szczególnie anatomia) - także jeden mówi tak drugi tak

Louis de Funès
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 11:56   #264
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez micraneska Pokaż wiadomość
no widzisz Nadis a ja od znajomej z Leku we Wrocławiu słyszałam że bardzo nieciekawie jest jeśli chodzi o pierwszy rok (szczególnie anatomia) - także jeden mówi tak drugi tak
no, także tyle to jest warte te opinie znajomych inna sprawa, że jak w Zabrzu - gdzie anatomia jest naprawdę bardzo w porządku przedmiotem - ktoś się nie uczy albo uczy byle jak, to też potem może cuda na kiju opowiadać znajomym...
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 15:17   #265
eks_al
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez micraneska Pokaż wiadomość
Autorko nie chcę być złośliwa ale może najpierw poczekaj na wyniki matur (chyba że jesteś laureatką olimpiady) a potem wybieraj miejsce studiowania bo może się okazać że dostaniesz się na zupełnie inną uczelnię. Od siebie polecam prześledzenie rankingów (Perspektyw i zdawalności LEPu)
O dostanie się nie martwię, byłam na gap year, znam swoje wyniki. Rankingom nie do końca wierzę, a poza tym, uczyć trzeba się wszędzie, niezależnie od poziomu i miejsca w rankingu. Chodzi mi głównie o atmosferę na różnych uczelniach, bo od tego zależy czy uczy się z przyjemnościa czy z ciagła frustracja.

Wiecie też może czy na którejś z tych uczelni jest ta nieszczęsna łacina zamiast angielskiego?
eks_al jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-18, 16:37   #266
Rabone
Rozeznanie

Śledzenie rankingu "Perspektyw" i LEPu/LEKu (nazwa chyba została zmieniona na Lekarski Egzamin Krajowy) akurat jest dobrym pomysłem, całkiem wiarygodnym.
Swego czasu zrobiłam mały research co do uczelni medycznych, był taki okres nawet, że zastanawiałam się co do podjęcia studiów na takowych uczelniach, więc zdążyłam podpytać różnych ludzi, znajomych, kolegów, koleżanki o opinie.

Dobrze jawi się Warszawa oczywiście. Wysoki poziom, blichtr, prestiż, ale całkiem miło tam jest podobno. Dobre opinie słyszałem też na temat Poznania i Gdańska. Jeśli chodzi o Olsztyn na przykład, to mimo, że jest to póki co najmłodsza uczelnia oferująca studia medyczne, to bardzo dobrze wypadają na LEKu właśnie. Ale w Olsztynie panuje podobno straszny chaos organizacyjny i ciężko cokolwiek załatwić. O Wrocławiu też mam dobre zdanie, aczkolwiek są tam problemy z asystentami od anaty i histologii, co nieprzyjemnie odbija się na studentach. Jeśli chodzi o Lublin - nie wiem jaki jest poziom, ale atmosfera jest podobno fantastyczna. Kraków - wyścig szczurów, Szczecin i Bydgoszcz - ok, ale bez szału, no i Białystok - tak najsłabiej. :/

Naturalnie na każdej z tych uczelni uczą tego samego, wszystko zależy od podejścia i od jednostki.

Rabone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 13:10   #267
skazana_na_bluesa
.

powiem tak - nie ma się co kierować opiniami znajomych i znajomych znajomych, którzy studiowali na danej uczelni. kadra może się zmienić. jak nie skład osobowy to ich podejście do studentów. jak cały rocznik z czymś podpadnie to nawet w lajtowej katedrze mogą robić wszystkim pod górkę.
atmosfera na studiach zależy od ludzi, na których się trafi.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 23:40   #268
rosalie92
Raczkowanie

W Szczecinie z roku na rok jest coraz gorzej. samo miasto w porządku, natomiast uczelnia średnia.

Edytowane przez rosalie92
Czas edycji: 2015-06-21 o 10:48
rosalie92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-20, 07:50   #269
ranka
Kici kici miau miau

ja studiowalam w Bydgoszczy ale skonczylam ladnych paere lat temu. Wtedy postrachem byla patomorfologia i neurologia.
ale mimo tego bardzo fajnie je wspominam

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-20, 20:58   #270
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rosalie92 Pokaż wiadomość
W Szczecinie z roku na rok jest coraz gorzej. samo miasto w porządku, natomiast uczelnia średnia. musisz się liczyć z tym ze są obowiązkowe wykłady (wszystkie!) i co roku rok akademicki zaczyna się w poniedziałek przed 1 października.
GUMed też zaczyna przed 1 października.

wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości