![]() |
#241 |
Raczkowanie
|
Pytania ( stypenium i opłaty za studia) medycyna
Dziewczyny aktualnie studiuję , jestem na pierwszym roku, w następnym roku będę startować na medycynę, takie pytanie: czy jeśli teraz pobieram stypendium to jeśli za rok rozpocznę medycynę , będę mogła pobierać stypenium na medycynie (rzecz jasna jeśli nie skończę tego aktualnego kierunku)? chodzi mi o stypendium socjalne
Drugie pytanie: czy decydując się na medycynę niestacjonarną gdzie opłaty są ogromne.. ale powiedzmy że ktoś pomoże mi oplacic , czy mając dochód uprawniający do pobrania stypendium, dostałabym go? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
BAN stały
|
Dot.: Pytania ( stypenium i opłaty za studia) medycyna
Cytat:
a z tymi niestacjonarnymi wydaje mi się, że też byś dostała jakbyś spełniała wymogi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uniwersytety Medyczne - zniżki ,stypendia , rekrutacja, matura~> 2014
Hej
![]() A jak jest z tymi punktami ECTS ? I jeżeli zacznie się I rok studiów i za rok dostanie się np na Analityke Medyczną to można studiować dwa kierunki jednocześnie i stacjonarnie? Trybunał Konstytucyjny zniósł opłaty za drugi lub kolejny kierunek studiów ale niewiadomo czy tylko osoby przyjęte do 30.09.2014 czy dopiero od 2015/2016 roku akademickiego mogą studiować dwa kierunki jednocześnie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() "Najpiękniejsze chwile przeżywamy wtedy, kiedy dowiadujemy się, że ktoś nas kocha" ![]() "W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca" ![]() ![]() Edytowane przez ina182 Czas edycji: 2014-07-07 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
Ja słyszałam o tym,że trzeba się znaleźć w 10% najlepszych studentów i teraz nie wiem czy na uczelni czy kierunku aby można było studiować dwa bez płacenia.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
Hej wszystkim
![]() Po obronionym w czerwcu licencjacie z Dietetyki Klinicznej. Wybieram się na studia magisterskie . Najbliżej mam do Wrocławia ale jakoś wolałabym pomieszkać w innym bardziej odległym mieście. Biorę pod uwagę Łódź i Poznań. Zależy mi najbardziej na dobrej kadrze bo to kierunek który mnie pasjonuje i chciałabym jeszcze bardziej poszerzyć swoją wiedzę. Chcę mieszkać w akademiku i pracować żeby zarobić na swoje utrzymanie. Gdzie łatwiej znaleźć pracę ? Jakie miasto polecacie a raczej którą uczelnię ? Które akademiki brać pod uwagę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Raczkowanie
|
I jak tam rekrutaja?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#248 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#250 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Przyczajenie
|
Witam
Jestem teraz w 3 klasie liceum o profilu biol-chem. Bedę zdawać na poziomie rozszerzonym biologię i chemię. Zastanawiam się czy zdawać angielski na podstawie czy na rozszerzeniu, ponieważ nie wiem czy na jakikolwiek kierunek medyczny np. pielęgniarstwo, położnictwo, lekarski czy stome potrzebny jest angielski na rozszerzeniu????? Interesuje mnie Olsztyn, Białystok, Bydgoszcz, Gdańsk, Szczecin. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() chociażby perspektywy.pl serio tak ciężko ruszyć ręką do wyszukiwarki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję za pomoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak już napisałam, perspektywy.pl, tam poszukaj. Ręce Ci nie odpadną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
Wszystkie uczelnie mają to zapisane. Jesli nie jest dosłownie ujęte, że "wymagany jest poziom rozszerzony", to znaczy że są przeliczniki albo że traktowane są tak samo. Ale wszystko jest opisane na stronie uczelni
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć na jakich poziomach są wymagane przedmioty do rekrutacji na poszczególne kierunki na UWM ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Przyczajenie
|
Uniwerystety Medyczne - gdzie warto studiować? Opinie o miastach
Hej, szukam opinii o uczelniach medycznych, w szczególności o kierunkach lekarskich w Poznaniu, Gdańsku, Lublinie, Warszawie, Wrocławiu i Łodzi, ale nie pogardzę też informacjami o innych.
Jaki jest komfort studiowania, mieszkania w tych miastach? Czy jest szacunek do studenta? Jaka panuje atmosfera? Każda opinia czy informacja mile widziana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uniwerystety Medyczne--gdzie warto studiować
Słyszałam od znajomych, że lekarski na GUMedzie ma problem z anatomią, a raczej prowadzącym. Ale jestem z farmy, więc się jakoś szczególnie w to nie zagłębiałam.
![]() |
#260 |
Konto usunięte
|
Mam paru znajomych na medycznym w Lublinie pracy jest dużo, al podobno warto. Madyczny z roku na rok zajmuje coraz wyższa miejsca w rankingach, ciągle coś tam się zmienia na lepsze, to jedyna uczenia w mieście, która naprawdę się rozwija. No i w Lublinie na pewno są dużo niższe koszty utrzymania niż w Warszawie czy we Wrocławiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Autorko nie chcę być złośliwa ale może najpierw poczekaj na wyniki matur (chyba że jesteś laureatką olimpiady) a potem wybieraj miejsce studiowania bo może się okazać że dostaniesz się na zupełnie inną uczelnię. Od siebie polecam prześledzenie rankingów (Perspektyw i zdawalności LEPu)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Konto usunięte
|
Dot.: Uniwerystety Medyczne - gdzie warto studiować? Opinie o miastach
O poziomie trudno mi się wypowiadać, bo tak jak pisze micraneska - plotki i ploteczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zadomowienie
|
no widzisz Nadis a ja od znajomej z Leku we Wrocławiu słyszałam że bardzo nieciekawie jest jeśli chodzi o pierwszy rok (szczególnie anatomia) - także jeden mówi tak drugi tak
![]() |
![]() |
#264 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiecie też może czy na którejś z tych uczelni jest ta nieszczęsna łacina zamiast angielskiego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Rozeznanie
|
Śledzenie rankingu "Perspektyw" i LEPu/LEKu (nazwa chyba została zmieniona na Lekarski Egzamin Krajowy) akurat jest dobrym pomysłem, całkiem wiarygodnym.
Swego czasu zrobiłam mały research co do uczelni medycznych, był taki okres nawet, że zastanawiałam się co do podjęcia studiów na takowych uczelniach, więc zdążyłam podpytać różnych ludzi, znajomych, kolegów, koleżanki o opinie. Dobrze jawi się Warszawa oczywiście. Wysoki poziom, blichtr, prestiż, ale całkiem miło tam jest podobno. Dobre opinie słyszałem też na temat Poznania i Gdańska. Jeśli chodzi o Olsztyn na przykład, to mimo, że jest to póki co najmłodsza uczelnia oferująca studia medyczne, to bardzo dobrze wypadają na LEKu właśnie. Ale w Olsztynie panuje podobno straszny chaos organizacyjny i ciężko cokolwiek załatwić. O Wrocławiu też mam dobre zdanie, aczkolwiek są tam problemy z asystentami od anaty i histologii, co nieprzyjemnie odbija się na studentach. Jeśli chodzi o Lublin - nie wiem jaki jest poziom, ale atmosfera jest podobno fantastyczna. Kraków - wyścig szczurów, Szczecin i Bydgoszcz - ok, ale bez szału, no i Białystok - tak najsłabiej. :/ Naturalnie na każdej z tych uczelni uczą tego samego, wszystko zależy od podejścia i od jednostki. ![]()
![]() |
#267 |
.
|
powiem tak - nie ma się co kierować opiniami znajomych i znajomych znajomych, którzy studiowali na danej uczelni. kadra może się zmienić. jak nie skład osobowy to ich podejście do studentów. jak cały rocznik z czymś podpadnie to nawet w lajtowej katedrze mogą robić wszystkim pod górkę.
atmosfera na studiach zależy od ludzi, na których się trafi.
![]() |
#268 |
Raczkowanie
|
W Szczecinie z roku na rok jest coraz gorzej. samo miasto w porządku, natomiast uczelnia średnia.
Dzisiaj żegnamy Szczecin, jutro witamy... ![]() Edytowane przez rosalie92 Czas edycji: 2015-06-21 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Kici kici miau miau
|
ja studiowalam w Bydgoszczy ale skonczylam ladnych paere lat temu. Wtedy postrachem byla patomorfologia i neurologia.
ale mimo tego bardzo fajnie je wspominam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.