|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w zwiazku z obcokrajowcem-V czesc pogaduszek Mieszadelek.
Kasia udanego pobytu I pogody. Na ile jedziecie?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Konto usunięte
|
Jestem w zwiazku z obcokrajowcem-V czesc pogaduszek Mieszadelek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
MUSEarka
|
Cytat:
W maju, na prawie 6 dni w Dublinie ![]() ![]() Kaś zazdroszczę Ci tego Paryża, kocham to miasto ![]()
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Kasia 5 dni super . na poczatku na tyle wlasnie do tz-a jezdzilam
potem juz na 2-3 tyg latalismy ![]() a teraz sie doczekac nie moge wyjazdu mesarka a czym latasz do Dublina ze takie drogie bilety? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
Irenka - juz sie pakujesz?
Ja sie wlasnie relaksuje pijac wegierski Tokaj ![]() Roux - tz napisal oswiadczenie? Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
Nie ja mam jeszcze sporo czasu. Tz ma wiecej pakowania
Wyslane z mobilnej aplikacji wizaz forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
MUSEarka
|
Chyba polecę Ryanairem, bo najtaniej wychodzi. Chociaż na studencką kieszeń to i tak nie jest mało. A jeszcze muszę odłożyć pieniądze, żeby mieć na sam wyjazd, także sejwing monis
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
No to ryanair najtaniej. Zalezy tez. Skad. Niewiem jak to jest na studencka kieszen ,nigdy nie bylo mnie stac na studia. Pewnie i tak lepiej niz za czasow kiedy ryanair nie latal do Pl
Sent from my iPad using Tapatalk Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2014-03-08 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Wielu niespodzianek dzis, Drogie Mieszadelka
![]()
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
Wszystkiego naj z okazji Dnia Kobiet Mieszadełka!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Twój TŻ musi mieć to samo, ale jeśli chodzi o ID to może nie mieć paszportu i wtedy chcą akt urodzenia. No i oczywiście prawo jazdy + proof of address ![]() Ty jeśli będziesz chciała zmienić nazwisko - Deed Poll document or Statutory Declaration. Zadzwoniłam do registry office, powiedziałam im jaką chcę datę i godzinę, oni pobrali £10 registration fee więc teraz mam "provisional booking" ![]() Umówiłam się na obowiązkowe spotkanie żeby dać zapowiedź ![]() Na tym spotkaniu płacisz, macie osobno rozmowy z urzędnikiem po ok. 30 min, dyskutujecie jak będzie wyglądać ceremonia ![]() Mój TŻ się dziś odezwał po 2tyg w Kenii jeaaaaaa. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cześć Mieszadełka ![]() W piątek widziałam się z koleżanką, która wyjechała do Francji kilka lat temu za swoim chłopem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Harika a co z jezykiem?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Zadomowienie
|
No właśnie napisałam, że będziemy mi szkołę załatwiać. Jeszcze TŻ ma podzwonić i popytać w paru miejscach, ale znalazłam sobie już kurs dla obcokrajowców na Uniwerku w Montpellier. 17h francuskiego w tygodniu, podzielonych na fonetykę, gramatykę, laboratorium (!!) etc dodatkowo przedmioty do wyboru, takie jak wiedza o społeczeństwie francuskim czy literatura. Własnie na takim kursie semestralnym była moja znajoma i zrobiła progres z poziomu A1/A2 na B2 w 5 miesięcy, zdała egzamin DELF i już mogła spokojnie szukać pracy, więc ja na pewno zrobię podobnie, bo nie chcę w nieskończoność pilnować dzieci. Szkoła zaczyna się we wrześniu, a zapisy są już od maja... niestety kto pierwszy ten lepszy.
Cena dość zaporowa, bo na stronie podali 1250 euro, ale ona sama płaciła za taki kurs na Uni w Bordeaux ok. 700 euro, więc może coś się uda pokombinować lub znaleźć coś tańszego. Teraz wszystko w rękach TŻa ![]() irenkaaa, ty w Paryżu na pewno będziesz miała dużo większy wybór kursów i tych droższych i tańszych. Mi polecono właśnie na uniwersytetach, bo kursy są mega intensywne i stosunkowo tanie w przeliczeniu na godzinę. Można też szukać kursu przez merostwa. Edytowane przez Harika Czas edycji: 2014-03-09 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
hej mieszadelka, spoznione - wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet!
za oknem wieje, leje, mam nadzieje, ze we wtorek bedzie lepsza pogoda i moj TZ nie utknie znowu na platformie bejbedomi - 2 tygodnie bez znaku zycia? gdzies tam w afryce.. chyba by mnie nerwy zezarly! ale widze, ze cierpliwosc musisz miec wycwiczona ![]() 5 dni spotkania fajniutko my za pierwszym razem mielismy tylko 2 dni (za krotko!) potem wlasnie chyba 5 a potem juz 2 tygodnie ![]() a pozniej juz sie przeprowadzilam (ale ja i tak planowalam przeprowadzke do Norwgii w celach zarobkowych, wiec nie, ze dla milosci wszystko w pioruny rzucilam po paru miesiacach rozmow ![]() widzialam, ze temat slubow na tapecie my pewnie bedziemy sie w pl hajtac - taniej, latwiej dla mojej rodziny (ktora jest wieksza), poza tym jak bym chciala wesele ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A widzisz najpierw jak to czytalam to sie zastanawialam czy mnie np bez jezyka wydala czy jak. Kochana ja nie bede w Paryzu tylko niedaleko a pewnie nie bede sie tlukla do P na kursy tylko najpierw poszukam blizej Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2014-03-09 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Konto usunięte
|
ja zabookowałam bilety na wielkanoc.
Muszę tylko wcisnąć rodzicom psa na święta - za szczęśliwi nie są (80kg brudnego, śliniącego się futra prosto do wysprzątanego domku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przeprowadzasz sie do TZta z psem? Wyrobiloas dla niego juz wszystkie dokumenty? Obowiazuje kwarantanna w Szwajcarii? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Marty w Szwajcarii zeby miec psa ( stad) trzeba miec papiery, szkolenia ( dla wlasciciela i psa) tyle papierkologii ze glowa mala... Domyslam sie, ze siagniecie psa tutaj to jeszcze lepsza impreza... Ale ja bym probowala, w koncu to pies!
![]()
![]() |
#261 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem, że nie będziesz w Paryżu, ale ja np. w Beziers raczej mam marne szanse na znalezienie kursu, więc już się nastawiłam, że będę dojeżdzać do Narbonne albo Montpellier, to jest 50 km, pociągiem jakoś 30 minut. Dla mnie to nie problem, tym bardziej, że można sobie wykupić bilet miesiączny lub dłuższy. TŻ mi szuka kursów, właśnie napisał do merostwa i uniwerku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
najpierw oczywiscie bede szukac kursu w okolicy a jak sie nie da to w P
na takie za kilka stowek pewnie mnie odrazu nie bedzi stac bo lecimy i pracy nie bedzie tz bedzie szukac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny, powodzenia w szukaniu kursow ![]() Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
dzieki Marty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na jaranie trawy!! wszyscy tu na legalu jaraja, wszedzie.
![]() |
![]() |
#267 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Roux, to ciekawe co piszesz o tych papierach, bo jest w Polsce fundacja (bardzo znana), która ''hurtowo" wysyła psy do adopcji do Szwajcarii - może przy adopcji z "Trzeciego świata" procedura papierowa jest uproszczona, co by tłumaczyło aż taka popularność tak słabo adopcyjnych psów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to prawda, ludzie tu w wiekszosci adoptuja psy, dlatego ze to duzo tansze. Jak wiadomo, kupno psa to nielada impreza. papierkowe sprawy w zwiazku z wywozem psa z Polski to pewnie kwestia kwarantanny, ale ja wczesniej mialam na mysli samo posiadanie psa tutaj...Kiedys chcielismy z tz miec psiaka...jak zaczelam sie dowiadywac co i jak to mi macki opadly. kazdy, kto chce miec/ bedzie mial psa musi przejsc jakies szkolenia, takze z psem. Pies musi byc pod opieka weta, to nie jak w Polsce- pojdziesz z nim albo nie na szczepienie, tu trzeba i koniec. opieka medyczna jest przeokropnie droga. Ja tak wlasnie sie dookola rozgladam i wiesz...nie ma tu duzo ludzi z psami...serio...Nie tak jak sie to obserwuje w Polsce. u mnie w klatce jest jeden pies( 2 mieszkania na pietro, 4 pietra), jakis czas bylo mu smutno i poszczekiwal- od razu sie pojawila kartka na drzwiach wejsciowych zeby psa uciszyc:/ w poprzednim miejscu gdzie mieszkalam ( 3 mieszkania, 6 pieter) tez jeden byl...Tu nie dosc ze trzeba spelniac warunki mieszkaniowe aby posiadac zwierzaka to jeszcze finansowe heh.. wiem, ze np. w zoologicznych jest zakaz sprzedazy np. szczurow osobno, musza miec kolege ze soba, klatki sa w okreslonych rozmiarach, nie moga byc male...Maja przedziwne przepisy, ale...to raczej na plus. nie ma tu przynajmniej nieszczesliwych zwierzakow.. ![]() wlasnie! ja chyba nigdy nie widziala samotnego, wyglodzonego, bezdomnego psa albo kota tutaj, serio! aaaa dzis mialam sympatyczna sytuacje, wracalam z pracy i zawsze w centrum na placu stoja jacys ludzie z roznych organizacji i zaczepiaja ludzi ( do oddawania kasy na jakies cele) i zaczepia mnie koles. wiec mu od razu mowie ze nie mam konta w banku szwajcarskim ( bo o to pytaja na samym koncu, trzeba przelewy robic im) zeby nie zaczynac z nim gadki. a on pyta dlaczego nie mam konta, wiec mowie ze nie jestem stad i ze tu nie mieszkam ( hehe) na co on : a skad jestes. - z polski. - i co? podoba ci sie tu? ( jakos koles nie wydal mi sie szczegolnie a poranek w pracy mialam wyjety z horroru, wiec postanowilam byc wrednawa: - nie podoba, jestescie rasistowskim krajem...na co on: - nie bardziej niz wy, rosjanie. umarlam. usmiechnelam sie i powiedzialam mu, ze test z geografii to chyba oblal.... a ten dalej wierci i pyta czy mam kolezanki ktore maja konto w banku tutaj ![]() co za tempaki!!!!
![]() |
![]() |
#269 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja już nie raz słyszałam, że Polska leży w Rosji!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W Genewie nie widuję za dużo ludzi z psami - dziwi mnie natomiast, że nie wszyscy po nich sprzataja - myslalam, ze w takim zamordystycznym kraju jednak bardziej tego przestrzegaja ![]() mnie pytali kiedyś jak daleko jest z Polski do Moskwy i czy nie mamy problemu z naszym smiesznym alfabetem (cyrylicą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.