![]() |
#241 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln
Przecież są bankomaty, które wydają 20zł, a nawet takie które 10zł też wydają.
Z tych ostatnich nie korzystam bo to nie mój bank, ale z tych pierwszych i owszem. Nawet jak biorę >100zł to, zawsze np. 80zł i potem 40-60zł czy coś, żeby w 20 stkach dostać.
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Są, ale nie wszystkie. Ja korzystam z bankomatów pko i większość nie wydaje 20zł, najmniejsza kwota 50zł. Chyba napisałam to w swoim poście wyraźnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie dziwie się wiec, że nikt nie ma ochoty iść do innego banku, zapłacić 5 zł prowizji, tylko po to, aby wybrać drobniej, niż 50 lub 100.
![]() |
![]() |
#244 |
Wtajemniczenie
|
Nie twierdzę, że wszystkie, ale są jednak.
Mając np. do wyboru euronet i cash4u, zawsze idę do tego drugiego żeby brać 20. W niektórych euronetach były też ale to trzeba wiedzieć gdzie i które. Swoją drogą, mieszkam na wsi (3 tyś mieszkańców) i tu jest bankomat, więc ![]()
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
ja mam konto w PKO i praktycznie tylko na festiwalu w Wiśle czasem kończą się 20-ki a na dodatek bez prowizji pobieram w BZWBK i tam nawet jak chcę 50 to mi najczęściej wypluwa po 10 zeta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Głupotą jest świadomość tego, ile pieniędzy się ma. Szaleństwo. Wizaż uczy! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Wtajemniczenie
|
Ale to też się skądś wzięło
![]() Co jak klient przychodzi bo chce sobie rozmienić te 200zł, a w portfelu aż słychać jak dzwonią drobniaki. Ale nie, on chce rozmienić 200zł i będzie kupował chusteczki za 30 groszy ![]() Swoją drogą, bardzo fajną opcję widziałam w bankomatach w Holandii - wybierasz np. 200 euro i bankomat proponuje 3-4 opcje w jakich bankontach możesz je dostać. Mogliby u nas w bankomatach coś takiego wprowadzić ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Mnie się zdarzyło kilka razy w życiu wysypać drobne, pani sobie liczyła przez trzy minuty, brakowało kilku groszy do kwoty, więc jednak musiała wziąć 50 czy 100 złotych. Od tej pory wolę wiedzieć +/- ile drobnych mam, by nie tracić czasu swojego i innych klientów. A teraz się okazuje się, że to "głupota". ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#250 |
Wtajemniczenie
|
Jak widać jak na dłoni 50 groszówki i złotówki to wie
![]()
![]() |
#251 |
and cigarettes
|
To w końcu widzi jak na dłoni konkretne sumy czy słyszy dzwonienie w portfelu?
![]() Z takim podejściem to nikt, nigdy nie mógłby zapłacić dychą za zakupy warte 5 złotych, bo "słyszę, że są drobne, więc na pewno jest 5 złotych!" bez zbierania potem reszty w groszówkach. Na moje szczęście nie spotkałam się z podejściem "płacisz banknotem, a WIEM, bo WIEM, że masz drobne, nie pytaj skąd WIEM, po prostu WIEM, więc się zemszczę, a ty jesteś głupi/głupia". ![]() W mojej opinii takie osoby nie powinny pracować w sklepach/na kasie/w kontakcie z klientem. A tym bardziej używać słowa "uprzejmość" w kontekście sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() A kilka monet o nominale 1gr również może dzwonić w portfelu. Edytowane przez 05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d Czas edycji: 2014-03-16 o 05:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło spojrzeć w portfel na pytanie 'nie ma drobniej?', muszę być dorodnym burakiem. Panie sprzedawczynie pewnie nie wierzą, że nie patrzę w portfel, bo ZAWSZE daję drobne jeśli je mam. Więc jak daję grube to po prostu WIEM, że drobniej nie będzie.
Dwa, że dla mnie szczytem chamstwa jest samo zaglądanie klientowi do portfela. 'Ja widziałam jak na dłoni, że tam są złotówki' - za przeproszeniem, to jest wścibstwo i za takie zachowanie powinno dostawać się naganę w pracy. Bo nie sądzę, żeby każdego klienta lustrowało się przypadkiem, bo tak portfel trzymał, że zerknęłam. Zazwyczaj trzeba się postarać, żeby zawartość portfela obejrzeć. Miałam kiedyś taką sytuację, że płaciłam za zakupy setką, z nieswoich pieniędzy [przysługa]. A pani przy kasie na chama spojrzała mi do portfela i zażądała 10zł, które wypatrzyła. Owszem, miałam 10zł, ale zdawałam sobie sprawę, że jeśli zapłacę swoimi, to powstanie problem z rozliczeniem się [osoba, która dała mi kasę, raczej nie miała drobnych, żeby je oddać, jakby miała, to także dałaby mi drobniej]. Ja też nie miałam większej sumy, żeby zostawić sobie 100 a resztę oddać, ze swoich. Ale cóż, pani sprzedawczyni wie, że jestem burakiem i musi walczyć o swoje dobro. Nie bulwersowałabym się tak mocno, gdyby cały temat nie schodził się do tego, że jaśnie pani nie czekając na wyjaśnienia sama sobie 10zł sięgnęła. Szkoda, że za bardzo mnie zatkało, żeby zareagować, do dziś żałuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też nie podoba mi się to zaglądanie do portfela. Jeśli płacę 50-stką a w portfelu mam 7,50zł drobnymi to znaczy, że mam powód, żeby dać tak a nie inaczej - np. potrzebuję drobnych na bilet na autobus. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#256 | ||
Rozeznanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;45599576]Ale też czymś innym jest coś takiego, że raz nie wiesz, dowiadujesz się, masz problem, a czymś innym założenie (błędne), że kierowca ma wydawać, więc po raz trzeci w tym tygodniu dam mu 20 zł
![]() No tak, choć jeśli chodzi akurat o miejski to ja bym w ogóle wolała kupić bilety w kiosku nawet na tydzień, niż za każdym razem kupować u kierowcy. Cytat:
Cytat:
![]() Jesli chodzi w ogóle o płacenie to nie bardzo lubię odliczać czy mam zgodne czy nie (chyba, że akurat mam przygotowaną określoną kwotę), więc daje w miarę możliwości najbardziej odpowiedni banknot jaki mam, jeśli kasjerka zapyta np. o końcówkę to wtedy już sprawdzam czy będzie, bo często nie wiem dokładnie ile mam drobnych - wiem tylko jak nie mam. Nie zdarzyło mi się jeszcze spotkać z agresją, gdy wręczyłam banknot 50 lub 100 zł przy drobniejszych zakupach, i też nie oburzam się jeśli ktoś nie ma wydać.
![]() |
![]() |
#257 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Natomiast w przypadku pośpiesznego też zdarzały się opóźnienia wywołane (poza awariami i pogodą) tym że ludzie kupowali bilety u kierowcy. I tak jak 15 osób stało w kolejce to naprawdę zajmowało mnóstwo czasu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, jak ja śmiem korzystać z bankomatów, w których nie płacę prowizji i wybierać 50zł, jak mogę iść do bankomatu, który wydaje 20.ki i zapłacić za to "jedyne" pięć zeta? Taki cham. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- A ty za co chciałaś zwrócić uwagę? Za to że poprosiła drobniej? -.- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
Mam konto w WBK, gdzie wypłacane są wszystkie nominały, od 10 zł, więc jeśli chcę wypłacić 100 zł, to biorę 90, żeby mieć gwarancję, że będę mieć drobniejsze pieniądze, a nie banknot 100- złotowy. W moim mieście całe centrum obstawiono parkomatami, które niestety nie przyjmują ani banknotów, ani płatności kartą, czy smsem. Trzeba wcześniej planować swoje parkowanie i starać się uzbierać te 10 zł w bilonie, bo niektórzy sprzedawcy faktycznie kręcą nosem, gdy kupuję gazetę, czy wodę za 2 zł, a daję banknot 20 zł, czy 50 zł. Nieraz trzeba się nabiegać.
![]() |
#262 |
Rozeznanie
|
Tyle było psioczenia na panie z Biedronki, które się krzywią jak daje im się duży nominał, a dzisiaj właśnie płaciłam tam stówą i pani nie dość że się nie skrzywiła to nawet nie poprosiła o drobne, sama standardowo zaproponowałam. Także chyba to był mój szczęśliwy dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Konto usunięte
|
Ja się dzisiaj nalatałam żeby 100zł rozmienić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=Rareza;45626567]Tyle było psioczenia na panie z Biedronki, które się krzywią jak daje im się duży nominał, a dzisiaj właśnie płaciłam tam stówą i pani nie dość że się nie skrzywiła to nawet nie poprosiła o drobne, sama standardowo zaproponowałam.
Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
W ogóle czaicie, jaki terror kasjerek
![]() "Szłam do sklepu i się zastanawiałam, czy na mnie nakrzyczą bo mam 100zł", "Dziś w pani w biedronce nie krzyczała, że nie mam drobnych, to był dobry dzień" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Wtajemniczenie
|
Ktoś pisał, że w bankach nie rozmieniają banknotów.
Ja byłam dzisiaj i rozmieniłam spokojnie 100zł na 1x 50, 2x 20 i 1x10 ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Konto usunięte
|
Przejrzałam ten wątek, większość wypowiedzi przeczytałam. Nasuwa mi się jedna refleksja: masakra! Hitem jest tutaj, jak widzę, wzajemne obrażanie się z jednej i drugiej strony kasowej lady. Nawet nie chce mi się cytować miliona wypowiedzi, ale zastanawiam się, czy naprawdę ciężko wypowiadać się z szacunkiem nawet o kimś, kogo się "nie lubi" (choć serio ciężko mi uwierzyć, że się "nie lubi" przypadkowego klienta czy ekspedientkę, którą się widzi raz na ruski rok i vice versa; raczej dopatruję się tutaj braku szacunku). Przede wszystkim radzę obu stronom wyluzować, choć jak widzę po dzisiejszej aktywności, najgorsze emocje opadły
![]() Co w temacie: też choruję na permanentny brak drobnych, w większości miejsc płacę kartą. Jak mam drobne i mogę je wydać to tak robię, jak muszę zostawić np. na bilet do busa to nie wydaję, logiczne :P Jak wracam z podróży to nigdy nie mam drobnych, a to się często zdarza i zawsze wtedy mam problemy ![]() Niewątpliwie jednak rozmienianie pieniędzy jest nie lada problemem. Najgorszym rozwiązaniem jest oczywiście nie przyjmowanie małych banknotów przez parkomaty i biletomaty - u siebie za bilet mogę płacić tylko monetami, które nie zawsze mam. Najgorszy jest oczywiście fakt, że nie można płacić kartą. Nie zawsze wszystko się przecież przewidzi i czasem można się nieźle zdenerwować. Jeśli chodzi o płacenie sms w stolicy za bilet to nie jest czasem tak, że trzeba pod to wcześniej podpiąć kartę czy coś? Ja próbowałam w u. roku kupić bilet przez to ustrojstwo, bo nie miałam drobnych ![]() Natomiast raz zdarzyła mi się dziwna sytuacja. Jechałam z bratem trasą "gdańską" do Warszawy. Bratu zachciało się jeść, więc poszłam do sklepu i kupiłam mu drożdżówkę. Dałam ekspedientce 10 zł, a cena była ok 2 zł. Pani wyciąga tę szufladę z gotówką i wybiera mi drobniaki o najmniejszym nominale (1,2,5,10,20,50 gr), choć miała full wszystkich innych monet. Nie wiem, czemu tak zrobiła, czy to wina mojej twarzy, tablicy rejestracyjnej auta czy czegoś innego, ale zirytowało mnie to. Do tego stopnia, że jak wracałam następnego dnia to wstąpiłam po czekoladę, płacąc za nią drobnymi uzbieranymi od wszystkich znajomych. Pani chyba mnie poznała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kasjerka naprawdę bezczelna. Masz prawo zapłacić tak, jak tylko ci się wymarzy. Zaglądanie do portfela to dla mnie już szczyt chamstwa. W świetle prawa: "Prawnym środkiem płatniczym w Polsce jest złoty polski emitowany przez Narodowy Bank Polski. Wobec powyższego przedsiębiorca prowadzący działalność handlową jest zobowiązany przyjąć zapłatę za oferowane towary, jeżeli dokonywana jest takimi prawnymi środkami płatniczymi. Przepisy prawa nie regulują bezpośrednio przypadku, kiedy klient chce zapłacić za dany towar lub usługę pieniędzmi o wysokim nominale, a sprzedawca nie jest w stanie wydać reszty." Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe Czas edycji: 2014-03-18 o 04:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4557193 2]A czy ja to neguję ? Weź się odczep, dziewczyno. Ktoś tu wcześniej mówił, że w jednym ze sklepów w Polsce 'reguły ustala kierowniczka'. Pewnie w Holandii też są takie kierowniczki.
Ja tylko mówię, że się z czymś takim nie spotkałam w Niemczech, ale to przecież nie znaczy, że na Twojej wsi takie cuda się nie dzieją. Dziwnych kierowników nie brakuje. Ale czy to jest większość...[/QUOTE] Ja się spotkałam wielokrotnie z takimi komunikatami w sklepach w Dortmundzie, Essen i okolicach. Nawet w delikatesach spozywczych w galeriach handlowych nie mogliśmy zapłacić 100. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.