![]() |
#241 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
Cytat:
![]() Mysle ze powinnas z nim porozmawiać powaznei o Was, jak widzi wasz związek itd. itd. a Ty powinnas sama siebie zapytać czego tak właściwie chcesz w tym związku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
Cytat:
Porozmawiajcie ze sobą szczerze. Wiem, że czasami to nie jest łatwe ale innego rozwiązania nie widzę. Facetowi czasami trzeba wprost powiedzieć o swoich oczekiwaniach bo przecież "jak on ma się domyślić, nie jest duchem świętym" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
Też uważam, że rozmowa o tym jest najważniejsza, mimo że sama niedawno się do tego bardzo powoli zbierałam... a w jakiej branży pracujesz? może za granicą nie byłoby problemu ze znalezieniem takiej pracy nie myślałaś o tym? Twojemu TŻ może być dość trudno coś znaleźć szybko bez studiów. Niestety, to Polska właśnie...
A co do rozstania na pół roku - w sumie to nie jest krótki okres czasu. I to będzie ogromny sprawdzian dla naszego związku, dla nas. No ale trudno... coś za coś |
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Rozeznanie
|
Co do pierwszej kwestii- opisalas swoją sytuację dosyć zagmatwanie- ale jedno co mnie dziwi- to fakt, ze stawiasz wszystko na jedną karte, czyli on tutaj musi wrocic, oswiadczyc sie itp- sama wiem, jak trudno jest pracowac tutaj- moj TZ pracowal do wrzesnia tamtego roku we Francji- i powrot nigdy nie jest latwy- moze Tobie bedzie latwiej pojechac tam- a poza tym takie rozwiazanie ulatwi Wam uwolnienie sie od wplywu osob, o ktorych piszesz
co do wyjazdow na stypendia- jasne, ze to trudna sprawa rozstac sie na jakis czas- ale z drugiej strony to nie jest tak, ze sie jedzie na pol roku na drugi koniec swiata -sa weekendy, telefon itp- ja wiem, ze to bylobyt dla mnie trudne- ale TZ nigdy by sobie niw wybaczyl, gdybym przez niego stracila szanse na rozwoj-mysle, ze w dojrzalym zwiazku, trzeba umiec wyrzec sie troche egoizmu, a pomyslec o drugiej osobie
#246 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że to Portugalia, DALEKO, ale on mógłby mnie odwiedzić, ja potem go na święta, i w sumie co 2 miesiące byśmy się widzieli... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Przyczajenie
|
Hmm nie stawiam wszystkiego na jedną kartę, tylko ktoś musi podjąć w końcu jakąś decyzję. Pracuje w finansach, księgowości z dodatkiem innych pierdół w międzynarodowej firmie (praca w języku angielskim). Więc jeśli chodzi o mój wyjazd, nie ma problemu, pozdawać egzaminy , obronić się i wyjechać , tam mogłabym zrobić kurs ze standardów europejskich i prawdopodobnie pójść do normalnej pracy. Nauczyć się języka, bowiem nie jest kto kraj anglojęzyczny.
Nie widzę większego problemu, tylko mój tż, z którym milion razy rozmawiałam o tych sprawach jest mało decyzyjny. JEdym słowem sam nie wie czego chce, nie potrafi powiedzieć " Dobra X , faktycznie jest mi ciężko w Polsce, widzę swoją przyszłość za granicą , dobrze zarabiam, wynajmiemy coś, ty się dokształcisz i poszukasz pracy". On jednego dnia cieszy się z mojej pracy, drugiego stwierdza, że przecież umawialiśmy się inaczej. I to nie o to chodzi, że on mnie nie kocha , że nie chce ślubu. Bo kocha mnie nad życie, był czas kiedy miałam bardzo ciężkie problemy zdrowotne, nie wiadomo było czy to nie rak, miałam operację i on wtedy był przy mnie ze swoim wsparciem, silny i pewny, że będzie dobrze. Mimo dość krótkiego stażu naprawdę wiele razem przeszliśmy. On jest osobą, która boi się podejmować konkretnych decyzji. Można powiedzieć, że w pewnych kwestiach jestem osobą dominującą. Wcale mi nie przeszkadza to, że ja bym nas rozliczała, czy płaciła rachunki, czy załatwiała sprawy w urzędzie, a on lubi bardziej gotować, więc niech gotuje. Uważam, że każdy powinien wnosić do związku to co najlepiej umie robić. Rozmawiałam z nim. Mówiłam, żeby usiadł sobie pomyślał, gdzie chce mieszkać, czym chce się zajmować i realizował swoje marzenia bo wszystko jest w zasięgu ręki i nawet to, że na razie jeszcze mam stały dochód to mogłabym nawet go wspomóc w Polsce, bo za granicą to on wspierałby mnie. Jeśli podjąłby decyzję o wyjeździe to ja bym się dostosowała bo jestem elastyczna, nawet mam pomysł na to jak rozpocząć, bo mam możliwości z uniwersytetu wziąć udział w Erasmusie plus. Czyli półroczne praktyki w zawodzie, a Erasmus wypłaca kieszonkowe. Na początek świetny pomysł. Tylko niech on się określi czego on pragnie i czego chce. i powie mi wprost. To wtedy zaczęłabym załatwiać. A on żyje tak trochę z dnia na dzień. Więc ja robię swoje i czekam, aż podejmie jakąś decyzję, ale ileż można?! Cierpliwość też ma swoje granice. Wczoraj pisałam chaotycznie, bo akurat pokłóciliśmy się o moją pracę przez skype. Co to Erasmusa ![]() Bardzo dziękuję Wam za szczere podpowiedzi, bo jednak osoba trzecia może zobaczyć coś więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Rozeznanie
|
Jak masz mozliwosc jechac- on tam ma dobra prace-to szczerze mowiac nie za bardzo rozumiem problem- nie kazdy facet musi byc mega decyzyjny- moze on po prostu nie chce Cie zmuszac to tego, zeby dla niego rezygnowala z Polski rodzicow itp- ja to torche rozumiem- zwlaszcza, ze gdyby narzucal Ci pewnie swoje zdanie- to bys sie buntowala- bo przeciez po to mamy rownouprawnienie, zeby kazda strona mogla decydowac
ja bym sie nie zastanawiala tylko jechala;-) do niego;-) no bo chyba chodzi o to, zeby byc razem- a nie na odleglosc szukajac sobie problemow
#249 |
Japońska rzepa
|
Ja powiem tak. Byłam na Erasmusie, sporo poznałam osób,które były sparowane. Niestety,ale 90 % się rozpadło. Przez głupie pół roku.I tu nie chodzi o to,że prawdziwa miłość przetrzyma,bo wg mnie większym osiągnięciem jest przebywanie razem na co dzień,niż na odległość,bo na tym polega już późniejsze życie. Po prostu niektórzy nie uznają,nie są stworzeni do związku na odległość. Jakby mi mój partner oznajmił,że jedzie sam gdzieś na pół roku,to szczerze? Rozstałabym z nim się.Bo to by oznaczało,że nie liczy się w ogóle z moim zdaniem. Co innego jak obydwoje doszlibyśmy do wniosku,że tak będzie dobrze,że nikt nie ma nic przeciwko,ale jeśli jedna osoba sama podejmuje tak ważną decyzje,która rzutuje na spory okres bycia razem - dla mnie to oznacza,że coś jest nie tak z komunikacją w związku.
![]()
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2014-06-01 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
dla mnie takie gadanie to oznaka tego, ze zwiazek nie jest dojrzaly- bo jak wyjade to mi sie zwiazek rozpadnie. Cytat:
![]() |
#252 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
Pogadajcie- sprobujcie okreslic to, co chcecie osiagnac- co macie ( np Twoja praca) - czego potrzebujecie, czego brakuje- moze jak go tak naprawadzic na konkrety- to bedzie latwiej podjac jakas decyzje?
#254 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Masz rację, a jak myślisz czekać z tą rozmową na jego powrót za tydzień dwa, czy na skypie? Chyba poczekać nie? A na razie napisać mu, żeby się zastanowił i porozmawiamy o tym jak wróci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#256 |
Rozeznanie
|
Puscilabym swojego TZ- jesli to bylby to dla niego wazne- i od niego oczekuje tego samego- bo moze to pol roku pozwoli nam zrealizowac nasze wspolne marzenia, a moze pozwoli na to, zeby on nie musial pracowac na dwa etay itp itp
kazdy zwiazek jest inny- kazdy jest narazony na jakies proby- ale ja nigdy nie zrozumiem egoistycznego podejscia, ze nie pozwole realizowac sie drugiej stronie- bo zwiazek moze byc szczesliwy tylko wtedy kiedy jestesmy obok siebie czasem cos trzeba poswiecic- i to wcale nie oznacza, ze zwiazek nie przetrwa- a jesli przetrwa taka probe- to oznacza, ze to naprawde ma sens;-)
#257 |
zuy mod
|
PannaAgnieszka - ale każdy ma swoje priorytety, dla jednych priorytetem jest być razem, chociaż biedniej - dla innych pęd za kasą i karierą. Każdy wybiera po swojemu.
Ojciec mojego TŻ ma pracę, w której zwykle go nie ma 10 dni i wraca na 3-4. Nie wyobrażam sobie tak żyć, praktycznie sama.
![]() |
#258 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
#259 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() tak jak pisałam wyżej - ja teraz poświęciłam wyjazd do Stanów, zostałam w domu z tż. i nie czuję się jakaś zniewolona czy że tż nie pozwolił mi się realizować. po prostu dla mnie te 4 miesiące tam nie byłyby radością skoro byłbym tam sama. |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Rozeznanie
|
Masz racje- jak jednej osobie to nie pasuje a drugiej pasuje- to troche kiepska sytuacj
ale jak obie maja podobne cele i marzenia- i wyjazd nie stanowi problemu- to nie oznacza, ze sa gorsza para, gorszymi ludzmi i poswiecaja milosc dla pracy;-) kazdy ma swoje zdanie i swoje priorytety;-) a negatywna ocena innego podejscia- tylko dlatego, ze jest jest inne niz moje nie ma sensu;-) moj TZ zawsze mowi, ze chce miec w domu spelniona szczesliwa kobiete- a dla mnie zycie zawodowe ma duze znaczenia- nie myliuc od razu z tym, ze jest najwazniejsze- trafilam na osobe, ktorej podejscie do zycia jest podobne do mojego-i co w tym zlego?
#261 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
Ale nikt nie powiedział,że jest w tym cokolwiek złego ![]() ![]()
![]() |
#262 |
Rozeznanie
|
tak- masz racje
dla mnie egozim to opcja taka, ze ludzie sie dogaduja- wiedza co dla kogo jest wazne, a potem po 5 latach nagle wyjezdzaja na pol roku i zaczyna sie afera i po raz kolejny okazuje sie, ze najwazniejsze jest komunikacja i ustalenie pewnych celow i priorytetow na poczatku- a nie dopiero jak dojdzie do takiej sytuacji
#263 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
#264 |
Rozeznanie
|
lolusl zgadzam sie- ale to wlasnie chyba niestety wynika z tego, ze wiele osob nadal ma problemy z mowieniem o swoich potrzebach i oczekiwaniach- na poczatku nie chca, potem juz coraz trudniej- az dochodzi do momentu, gdzie sprawa jest stawiana na ostrzu noza- i wtedy zaczyna sie powazny problem
#265 |
Japońska rzepa
|
Otóż to
![]() No ale to już osobisty problem każdej osoby,która ma tego typu zawirowania. Byc może jestem "typową wizażanką" w tym momencie,ale uważam,że zdrowa i dobra komunikacja w związku to podstawa ![]()
#266 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniec końców ... gdyby on pracował za granicą to bym za nim pojechała i na wszelkiego rodzaju wymiany szkolne/studenckie też. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
zniemczona peema
|
hej
![]() Ja puściłam swojego TŻ-ta za granicę, bo wiedziałam, że to dla niego duża szansa i chcę dla niego jak najlepiej. Nie było łatwo, ale jakoś daję radę już 10 miesięcy. Co prawda widujemy się co jakieś 3-5 tygodni bo zjeżdża do Polski, ale to nie to samo co kiedyś jak widywaliśmy się codziennie lub co drugi dzień.. Nie polecam takich doswiadczeń nikomu, bo to jest bardzo ciężka sytuacja, sprzyja rozstaniom i konfliktom. My przetrwaliśmy, bo nasza rozłąka definitywnie kończy się za miesiąc, bo ja jadę do TŻ-ta i zamieszkamy razem, lub on zjedzie tutaj jeśli nie uda mu się załatwić dobrej pracy dla mnie. I to nie jest tak, że pojechał w pogoni za kasą, po prostu wiedział, że żeby się czegoś dorobić, to musi wyjechać. Cały czas mówił, że robi to dla nas, dla naszej przyszłości, tak więc puściłam go. Tyle, że pojawia się właśnie problem z utrzymaniem pieniędzy. Kupił sobie porządne auto, wstawił do niego gaz, kupił laptopa, pare pierdół, byliśmy na tygodniowym wyjeździe i za tydzień znów jedziemy do Zakopanego na parę dni. I tak się kasa rozchodzi a mnie krew zalewa bo myślałam, że chce jak najszybciej uzbierać na naszą przyszłość, wesele, jakieś mieszkanie. Ale on twierdzi, że jak przyjadę ja to będziemy wtedy wspólnie zbierać. Szczerze to nawet nie myślałam o ślubie do tego roku, odkąd mama zaczęła mnie namawiać do ślubu i sama w sumie zaczęłam chcieć po prostu wesela. TŻ chce ślubu itd. ale twierdzi, że musi się przygotować na oświadczyny, że to musi być coś czego nie zapomnę. I raczej prędko do oświadczyn nie dojdzie. Ja jestem w sumie bardzo młoda i mam czas, ale np. terminy w lokalach są już na 2016r więc żeby zarezerwować jakiś najbliższy termin, to już pasowałoby się tym zajmować.. A moją frustrację potęguje to, że coraz więcej moich koleżanek się zaręcza, niektóre powychodziły za mąż. A my jesteśmy ze sobą 3.5 roku, spotykamy się ponad 4 lata a o jakiś dalszych krokach chyba narazie mogę pomarzyć.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
BAN stały
|
Niektorzy slub biora po 10 latach takze nie ma wytycznych ze to musi byc juz zaraz
|
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Konto usunięte
|
Ja nie rozumiem właśnie takiego wszędzie łażenia i wyjeżdżania za sobą, nie zawsze się da od razu razem. Przecież związek to bycie razem mentalnie, a nie fizycznie cały czas, to podejmowanie wspólnie lepszych decyzji. Czasami fajnie potęsknić za drugą osobą. Jeśli jest taka opcja, że można dostać lepszą pracę i zapewnić sobie i tej drugiej osobie lepszy byt ale kosztem rozłąki miesiąc czy nawet trzy to dlaczego by odrzucać taką ofertę?
Moja współlokatorka ma faceta z zagranicy, oboje studiują, byli u siebie na wzajem na Erasmusie, teraz każde żyje osobno, jeżdżą do siebie w święta, jakieś wolne i nie są nieszczęśliwi czy niezgodni z tego powodu, że nie mogą mieszkać blisko, nie odrzucają szans na lepszą pracę, życie bo wiedzą, że niedługo kończą studia i będą mogli w końcu zamieszkać razem. Inna koleżanka ma pracę tutaj, jej facet rok temu skończył studia, kilka miesięcy temu wyjechał za granicę do pracy, przyjeżdża bardzo rzadko, ona nie może zrezygnować z obecnej pracy bo musi czekać do końca umowy i aż jej TŻ znajdzie jej pracę, żeby nie jechała w ciemno i miała szansę mieszkać w godnych warunkach, które on chce jej tam zapewnić. Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b Czas edycji: 2014-06-01 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Z doświadczenia powiem Ci ,że faceci to gadżeciarze. I dopóki jest młody chce mieć fajne auto i inne gadżety, bo przyjdzie czas kiedy wszystko inne będzie ważniejsze: wyprawka dla dziecka, ekonomiczny samochód i takie tam. Może więc niech się tym nacieszy i razem się cieszcie tym czasem wyjazdami ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.