Gdy nie jest się szczęściarzem pracującym 8.00-16.00 ; ) - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-12, 19:43   #241
JanChryzostom
Raczkowanie

Dot.: Gdy nie jest się szczęściarzem pracującym 8.00-16.00 ; )

Uwielbiam elastyczne godziny pracy! We wczesniejszej pracy mialam zupelna dowolnosc w ustalaniu grafiku, najczesciej chodzilam na 12 h zeby potem miec dwa dni wolnego teraz tez pracuje na rozne zmiany (albo 8-16 albo 9-17 albo 10-18 albo 12-20), czesto tez w weekendy, ale za to inny dzień w tyg. mam wolne. I absolutnie to uwielbiam. Każda zmiana ma swoje plusy, ale chyba najbardziej lubie ta na 9. Można sie wyspać, a i jeszcze po południu idzie cos ogarnąć. Na 8 najgorzej, co mi z tego ze wcześniej skończę jak potem umieram z niewyspania.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

A od lipca zaczynam nowa prace od pn do pt nie wiem jak to zniose w firmie na szczęście będę mogla sie pojawiać między 8 a 10 wiec przynajmniej sie wysypiac będę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Konfrontacja z rzeczywistością... czasem mi wychodzi

JanChryzostom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 19:58   #242
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Zawsze mnie fascynuje jak na godziny pracy narzekają ludzie, którzy pracują tylko 8h

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 20:02   #243
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Zawsze mnie fascynuje jak na godziny pracy narzekają ludzie, którzy pracują tylko 8h
Jasne, że wszystko zależy od punktu widzenia, ale tak dla przykładu.
Mój TŻ parcuje 8h plus 1h obowiązkowej przerwy na lunch. Zazwyczaj ma na 9, wstaje o 7, o 8 wychodzi (godzina dojazdu) kończy o 18, w domu jest o 19 i to już jest późny wieczór. Niczego się nie załatwi- wszystko pozamykane oprócz dużych sklepów. W domu też są obowiązki i nagle robi się 21-22 i zaraz trzeba iść spać.
I owszem wolałby pracować 8-16 albo chociaż bez tej godzinnej przerwy, bo serio trzeba się strasznie spinać by coś pozałatwiać.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 20:05   #244
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie to nie dziwi, są tacy, którzy pracują 6 godzin, mają lepiej Każdy narzeka na to, co go dotyczy, przez swój punkt odniesienia. Przecież nie będę się pocieszała, że ojeju, mogłam mieszkać w Chinach i pracować 18 godzin na dobę W taki sposób ZAWSZE znajdzie się ktoś, kto jest w gorszej sytuacji niż my, nie ma na co narzekać w ogóle
Stary 2014-06-12, 20:08   #245
201610310857
Konto usunięte

Pracowałam w restauracji, często na zmianie z przerwą: od 9 do 15 i potem od 18 30 do często 2 w nocy, a na drugi dzień na 9. Święta, dni wolne, WEEKENDY!, wolne mialam poniedziałki i wtorki...

Teraz pracuje w służbie zdrowia i też niestety czasami mam durną zmianę: od 7:30 do 11:45 i od 17 do 21. to, że święta i weekendy to normalne, ale chociaż tyle, że min. 2 weekendy mam wolne w miesiącu
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 20:16   #246
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Mnie to nie dziwi, są tacy, którzy pracują 6 godzin, mają lepiej Każdy narzeka na to, co go dotyczy, przez swój punkt odniesienia. Przecież nie będę się pocieszała, że ojeju, mogłam mieszkać w Chinach i pracować 18 godzin na dobę W taki sposób ZAWSZE znajdzie się ktoś, kto jest w gorszej sytuacji niż my, nie ma na co narzekać w ogóle
Racja, nie ma co narzekać w ogóle ! Zwłaszcza, że pracę sobie sami wybieramy

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Jasne, że wszystko zależy od punktu widzenia, ale tak dla przykładu.
Mój TŻ parcuje 8h plus 1h obowiązkowej przerwy na lunch. Zazwyczaj ma na 9, wstaje o 7, o 8 wychodzi (godzina dojazdu) kończy o 18, w domu jest o 19 i to już jest późny wieczór. Niczego się nie załatwi- wszystko pozamykane oprócz dużych sklepów. W domu też są obowiązki i nagle robi się 21-22 i zaraz trzeba iść spać.
I owszem wolałby pracować 8-16 albo chociaż bez tej godzinnej przerwy, bo serio trzeba się strasznie spinać by coś pozałatwiać.
U mnie się pracuję od 7 do 17, czasem do 18. I zawsze wszystkim powtarzam, że wolę chodzić do pracy na tą 7, bo wcześniej wychodzę i zostaje jeszcze cały wieczór Dużo gorzej chodzić na 9 i kończyć 19-20-22, zwłaszcza w zimie...

Stary 2014-06-12, 20:17   #247
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Zgadzam się!

Ostatnio właśnie rozmawialiśmy w parę osób o tym i:

1. mój kumpel pracuje po 12h, ale ma dniówki albo nocki i chciałby pracować jak:
2. ja, bo pracuję po 12h, ale tylko w dzień, ja z kolei chciałabym pracować jak:
3. TŻ, bo pracuje 8-16, a on z kolei:
4. przeszkadza mu czasem 8-16, bo wolałby 6-14, jeśli trzeba cos pozałatwiać

Ale wiadomo, najmniej narzekał mój TŻ.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-12, 20:18   #248
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
to zależy jaka praca ja chodząc np. na dyżur 6h jestem non stop na nogach, cały czas się lata, biega. problem jest, żeby usiąść na chwilę albo wyjść się wysikać. więc sorry, po 6-8h to nogi wchodzą mi w samą dupę. jak się ma pracę biurową, cały czas siedzącą to trochę inna bajka.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 20:23   #249
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Bardziej miałam na myśli sporo branż, w których pracuje się po prostu dużo, 50-60h w tygodniu, albo nawet 80-100. No ale jasne, każdy sam sobie wybiera i się na to godzi w imię różnych korzyści.

Stary 2014-06-12, 20:26   #250
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
coś w tym jest ja najbardziej marudziłam jak pracowałam* 8h od 8.30 do 16.30.

*faktycznej pracy było może ze 2h, reszta to wizaż, fb, czytanie książek, szeroko pojętych internetów etc
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 20:26   #251
201604181004
Konto usunięte

mnie zawsze bawi jak nauczyciele szkół publicznych narzekają na godziny pracy i wymiar :d

ale nie powinnam się odzywać bo zaraz rozpęta się tu piekło i tornado porywające samochody ze sobą :d
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-12, 20:55   #252
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
mnie zawsze bawi jak nauczyciele szkół publicznych narzekają na godziny pracy i wymiar :d

ale nie powinnam się odzywać bo zaraz rozpęta się tu piekło i tornado porywające samochody ze sobą :d
Nauczyciele nie są godzinami obciążeni tragicznie. Ale nie jest też tak, że przepracują 20h (a w sumie to 15 zegarowych) i potem już nic innego nie muszą robić. Np. na początku roku niektórzy muszą przygotować ~120 stron (jeśli uczą kilku przedmiotów, jak np. zawodowcy albo w nauczaniu początkowym, zresztą bycie multiprzedmiotowcem jest z wiadomych powodów coraz popularniejsze) planów nauczania. Większość nie tworzy tego od zera, ale samo ogarnięcie takiej liczby stron zajmuje czas. Poza tym jak się uczy w policealnej zaocznej to można mieć np. piątek od 8 do z 20 pojedynczymi przerwami i potem sobotę też np. od 9 do 17. O liceach wieczorowych nie wspominając. No i możliwości wzięcia urlopu w trakcie roku szkolnego są bardzo ograniczone. Nie ma co liczyć na tanie wakacje w Europie poza ścisłym sezonem

Dla mnie godziny 8-16 to tragedia, bo o 8 i 16 są największe tłumy i korki.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 20:57   #253
201604181004
Konto usunięte

po co ja się odzywałam
Stary 2014-06-12, 21:02   #254
_Aneta
Zakorzenienie

Ja pracuję 9-21 i nawet mi to pasuje. Teoretycznie możemy się inaczej dzielić godzinami (np. po 6h albo jeszcze inaczej, bo szefostwu to zwisa, ma ktoś być i już) ale wolimy tak, bo nie trzeba codziennie przyjeżdżać - 14-15 dni i etat wyrobiony. Weekendami staramy się dzielić po równo bo jest więcej pracy - ale generalnie bez spiny, bo nie robi mi różnicy czy mam wolną środę czy niedzielę
Stary 2014-06-12, 21:05   #255
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Nauczyciele nie są godzinami obciążeni tragicznie. Ale nie jest też tak, że przepracują 20h (a w sumie to 15 zegarowych) i potem już nic innego nie muszą robić. Np. na początku roku niektórzy muszą przygotować ~120 stron (jeśli uczą kilku przedmiotów, jak np. zawodowcy albo w nauczaniu początkowym, zresztą bycie multiprzedmiotowcem jest z wiadomych powodów coraz popularniejsze) planów nauczania. Większość nie tworzy tego od zera, ale samo ogarnięcie takiej liczby stron zajmuje czas. Poza tym jak się uczy w policealnej zaocznej to można mieć np. piątek od 8 do z 20 pojedynczymi przerwami i potem sobotę też np. od 9 do 17. O liceach wieczorowych nie wspominając. No i możliwości wzięcia urlopu w trakcie roku szkolnego są bardzo ograniczone. Nie ma co liczyć na tanie wakacje w Europie poza ścisłym sezonem
Wbrew pozorom i temu, co się nauczycielom wydaje, nie oni jedyni muszą się przygotowywać do pracy. Moja mama bardzo często przynosi stertę papierów do domu, pisze sprawozdania, raporty, wylicza coś i nikt jej za to nie płaci dodatkowo. Powiedziałabym wręcz, że mało gdzie naprawdę zamykasz biuro o 16:00 i masz wyrąbane. Są bardzo często a to szkolenia, a to delegacje, a to wyjazdy, a to projekty... Tyle, że nauczyciele to grupa narzekająca wybitnie i często im się wydaje, że są jedyni.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 21:08   #256
201604181004
Konto usunięte

:d służbowe telefony? jak to. tylko od 8 do 16 :d
Stary 2014-06-12, 21:09   #257
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
:d służbowe telefony? jak to. tylko od 8 do 16 :d
A wyjazdy służbowe nigdy nie w weekendy
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 21:28   #258
oriane
Rozeznanie

Cytat:
A mnie to nie dziwi. Pracuje 8h od 11-19 i mam rozwalony cały dzień. Jakbym mogła pracować 12h i mieć za to wolne dni w tygodniu to bym wcale nie narzekała.
oriane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 21:33   #259
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Wbrew pozorom i temu, co się nauczycielom wydaje, nie oni jedyni muszą się przygotowywać do pracy. Moja mama bardzo często przynosi stertę papierów do domu, pisze sprawozdania, raporty, wylicza coś i nikt jej za to nie płaci dodatkowo. Powiedziałabym wręcz, że mało gdzie naprawdę zamykasz biuro o 16:00 i masz wyrąbane. Są bardzo często a to szkolenia, a to delegacje, a to wyjazdy, a to projekty... Tyle, że nauczyciele to grupa narzekająca wybitnie i często im się wydaje, że są jedyni.
Każdy zawód wydaje się lżejszy kiedy nie trzeba w nim pracować, dopiero w praktyce wychodzą wszystkie wady Mój ojciec w pracy biurowo-projektowej spędzał zawsze ok 9 godzin dziennie (+ często kończenie w domu) i w praktyce miał dla domu więcej czasu niż moja matka-nauczycielka. I bynajmniej nie dlatego, że balowała po pracy;p Ilość szkoleń, zajęć pozalekcyjnych, konferencji, konkursów, zebrań z rodzicami itd. pożerała maaasę czasu
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-12, 21:34   #260
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Każdy zawód wydaje się lżejszy kiedy nie trzeba w nim pracować, dopiero w praktyce wychodzą wszystkie wady Mój ojciec w pracy biurowo-projektowej spędzał zawsze ok 9 godzin dziennie (+ często kończenie w domu) i w praktyce miał dla domu więcej czasu niż moja matka-nauczycielka. I bynajmniej nie dlatego, że balowała po pracy;p Ilość szkoleń, zajęć pozalekcyjnych, konferencji, konkursów, zebrań z rodzicami itd. pożerała maaasę czasu
jakoś w mojej karierze nie zaobserwowałam tylu szkoleń zajęć pozalekcyjnych konferencji konkursów i zebrań co np przeciętny przedstawiciel handlowy w branży farmaceutycznej ma :d

komu ty chcesz oczy zamydlić
Stary 2014-06-12, 21:37   #261
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
jakoś w mojej karierze nie zaobserwowałam tylu szkoleń zajęć pozalekcyjnych konferencji konkursów i zebrań co np przeciętny przedstawiciel handlowy w branży farmaceutycznej ma :d

komu ty chcesz oczy zamydlić
Nie wiem jak wygląda życie przedstawiciela handlowego w branży farmaceutycznej, wiem jak wygląda praca w szkole mojej matki więc o tym mówię;p to że masz inne doświadczenia, serio nie zmienia sytuacji którą ja znam.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 21:37   #262
nelciak
Zadomowienie

W każdej grupie są narzekający na swój los, ile to już się nasłuchałam - pielęgniarkom źle, lekarzom źle, inżynierom źle, sprzedawcom źle, fryzjerkom źle, policjantom źle... Ale jak widać według niektórych nauczyciele są najgorsi, największe darmozjady, nic nie robią, najwięcej narzekają, twierdzą że tylko oni mają dużo do roboty. Za to w tym wątku chyba jeszcze żaden nauczyciel nie narzekał :P I tak w społeczeństwie jest ilościowo mniej nauczycieli narzekających na swoją sytuację niż tłumów walących na pedagogiki/kierunki nauczycielskie (biorąc pod uwagę ilośc chętnych na miejsce na etacie). Jeśli nauczycieli jest w sumie w kraju dużo, to wiadomo, że będzie ich narzekac stosunkowo duża liczba, więcej niż w przypadku jakichś niszowych branż, więc może tez dlatego narzekający nauczyciele są bardziej widoczni. Ja nauczycielką nie jestem i pewnie nigdy nie będę, z pewnych powodów trochę żałuję, bo moim zdaniem warunki są ok (jeśli nie trafi się fatalnie ze szkołą i uczniami), a profesja piękna.
Stary 2014-06-12, 21:38   #263
201604181004
Konto usunięte

no spoko ;p

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
W każdej grupie są narzekający na swój los, ile to już się nasłuchałam - pielęgniarkom źle, lekarzom źle, inżynierom źle, sprzedawcom źle, fryzjerkom źle, policjantom źle... Ale jak widać według niektórych nauczyciele są najgorsi, największe darmozjady, nic nie robią, najwięcej narzekają, twierdzą że tylko oni mają dużo do roboty. Za to w tym wątku chyba jeszcze żaden nauczyciel nie narzekał :P I tak w społeczeństwie jest ilościowo mniej nauczycieli narzekających na swoją sytuację niż tłumów walących na pedagogiki/kierunki nauczycielskie (biorąc pod uwagę ilośc chętnych na miejsce na etacie). Jeśli nauczycieli jest w sumie w kraju dużo, to wiadomo, że będzie ich narzekac stosunkowo duża liczba, więcej niż w przypadku jakichś niszowych branż, więc może tez dlatego narzekający nauczyciele są bardziej widoczni. Ja nauczycielką nie jestem i pewnie nigdy nie będę, z pewnych powodów trochę żałuję, bo moim zdaniem warunki są ok (jeśli nie trafi się fatalnie ze szkołą i uczniami), a profesja piękna.
ja jestem pierwszym nauczycielem który narzeka na innych nauczycieli

każdej przecietnej nauczycielce która płacze że jej źle, sugeruje przenieść się na zlecenie np do szkoły językowej albo do żłobka prywatnego czy przedszkola, wróci co państwowej szkoły całując mury własnymi ustami a potem wydzierga dyrektorowi skarpetki z wdzięczności.
Stary 2014-06-12, 21:41   #264
nelciak
Zadomowienie

Oj tak, żłobki i prywatne przedszkola to często totalne bagno. Odpowiedzialnośc za bandę bachorków za 7zł/h. I kijowe godziny pracy.
Stary 2014-06-12, 21:43   #265
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Oj tak, żłobki i prywatne przedszkola to często totalne bagno. Odpowiedzialnośc za bandę bachorków za 7zł/h. I kijowe godziny pracy.
no, tak jak wszelkie lektoraty i inne fajne bajery za pół darmo, na zlecenie od września do czerwca a w wakacje w wymiarze "dochodzącym", plus wykształcenie to samo a wymagania 800 razy większe.

ale dobra, zamknijmy ten temat, bo tak jak mówiłam, wiedziałam ze wywołam dyskusję.
Stary 2014-06-12, 21:48   #266
nelciak
Zadomowienie

No chyba w temacie chodzi o dyskusję? Lektorzy zarabiają wiecej, ale nie chciałabym mieć takich godzin pracy jak oni - tzn. przeważnie wieczornych. Dla mnie 8:15-16:15 to ideał i jestem blisko tego ideału
Stary 2014-06-12, 21:56   #267
skazana_na_bluesa
.

już widzę, jak nauczyciel rok w rok przygotowuje od nowa wszystkie materiały na lekcje. ci nauczyciele to faktycznie mają ciężko - weekendy wolne, ferie zimowe, trochę świąt po drodze i miesiąc urlopu.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 22:01   #268
nelciak
Zadomowienie

Programy w ostatnich latach zmieniają się często, te zmiany które były teraz też nie są pewnie na zawsze.

Dużo osób rezygnuje z bycia nauczycielem już na początku, zniechęci rzucają szkołę i wracają do starej pracy, niektórzy nawet do jakiejś śmieciowej albo ciężkiej fizycznej. Szkoła to nie raj z wolnym co chwilę.
Stary 2014-06-12, 22:02   #269
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Programy w ostatnich latach zmieniają się często, te zmiany które były teraz też nie są pewnie na zawsze.

Dużo osób rezygnuje z bycia nauczycielem już na początku, zniechęci rzucają szkołę i wracają do starej pracy, niektórzy nawet do jakiejś śmieciowej albo ciężkiej fizycznej. Szkoła to nie raj z wolnym co chwilę.
nie znam takich przypadków, znam za to dziesiątki osób które walą drzwiami i oknami, ba, znam sporo nauczycieli akademickich którzy zawrócili się do szkoły państwowej, bo tam jest etacik, a na uczelniach wyższych (o zgrozo, państwowych tez) jest zleconko i smaży się gofry od czerwca do października żeby mieć za żyć
Stary 2014-06-12, 22:10   #270
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
O to to Ja pracuję teraz w placówce prywatnej i naprawdę, moim marzeniem jest załapać się w państwowej szkole lub przedszkolu Naprawdę widzę jak tam pracują i jak pracuję ja i nikt mi nie powie, że tak mają ciężko.

Co do narzekania na godziny pracy to jak już pisałam, też nie rozumiem jak można narzekać na 8 godzin Ale właściwie dopiero od 4 miesięcy pracuję po 10 - 14 godzin dziennie, wcześniej miałam permanentną labę. I mi się taki stan wiecznego biegu podoba, zresztą po coś to robię, z reguły nie narzekam Ale żałuję właśnie, że nie mam etatu w państwowej szkole, wtedy dopiero miałabym sporo czasu na drugą pracę, tak to jest ciężko
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości