![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowy shred językowy
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Przyczajenie
|
Dziękuję. Muszę się w końcu zabrać za tę książkę, ale ta wymowa mnie przeraża
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj posłuchałam trochę radia BBC, obejrzałam ciut BBC HD i przeczytałam dwa rozdziały Czarnoksiężnika.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#245 |
Zadomowienie
|
Jeszcze apropo błędów we Francuski nie gryzie to mam wątpliwości do tego:
Ravi(e) de vous connaitre.- Miło mi pana/panią poznać. O ile dobrze zrozumiałam to przy r.męskim mamy "Ravi", a przy żeńskim "Ravie" A potem w tekście. Ravie de vous connaitre - Miło mi pana poznać. Błąd czy czegoś nie ogarnęłam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ravie de vous connaitre - Miło mi (kobiecie) pana/panią poznać. Niech ktoś bardziej kumaty mnie poprawi, jeśli się mylę ![]() Cytat:
![]() ![]()
Archeolog to idealny kandydat na męża - im kobieta starsza, tym bardziej się nią interesuje Edytowane przez Diana Korzeb Czas edycji: 2014-08-08 o 21:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#247 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jak się uczysz sama, codziennie i konsekwentnie, to bez spinania w rok opanujesz poziom podstawowy i zaczniesz średni. Tylko niekoniecznie za pomocą samego Edgarda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Aulnay Czas edycji: 2014-08-08 o 21:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Zadomowienie
|
Aulnay, jakie książki jeszcze polecasz? Ja na pewno kupię Professeur Pierre z Edgard i ich gramatykę ale nie wiem zupełnie co jeszcze. Myślałam o Szypowskiej, czytałam recenzje na Twoim blogu ale jakoś nie jestem przekonana. Strasznie zraża mnie jak książka się rozlatuje* + przeraziły mnie te nawiązania do polskiego.
*pogubię strony, nie ma szans ![]() Ja się spinam i stresuje bo chciałam w przyszłym roku akademickim podejść do DELF B1. W sumie nie śpieszy mi się jakoś specjalnie i nie wiem czy nie będę wolała poczekać jeszcze trochę pocisnąć na B2 później. W zasadzie nie chodzi mi nawet o sam egzamin tylko o fakt, że myśl o nim mnie motywuje i ciężko będzie mi się rozstać z tą motywacją. XD No i w sumie nie zadręczam się czy to możliwe czy nie - bo nawet jeśli nie to mam tą niezwykłą motywacje więc i tak wygrywam. ![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-08 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Polecam przejrzeć Vite et bien - druga część jest jak dla mnie bardzo dobra, prawie idealna jako podręcznik ogólny, może z pierwszą będzie podobnie. Nic z niego nie wypada, jest cały po francusku, ale wszystko jest naprawdę ładnie i obrazowo wytłumaczone. ![]() Pamiętam też, że przez pierwsze miesiące słuchałam sobie podcastu "Coffee Break French" i bardzo mi się podobał, jest sympatyczny i lekki (większość podcastów jest wg mnie zbyt sztywniacka), dobrze tłumaczy podstawy. Bawiłam się w spisywanie każdej lekcji ze słuchu i z czasem szło mi coraz lepiej ![]() A co do Pierre'a, to naprawdę dużo mi dało słownictwo. Interaktywnego kursu nigdy nie testowałam, teraz za to bawię się zaawansowanym kursem supermemo i niedługo skrobnę recenzję na jego temat. Moje ogólne wrażenie jest umiarkowanie pozytywne, ale widzę że tutaj dużo dziewczyn uczy się z pierwszej części i chyba sobie chwalą. Edytowane przez Aulnay Czas edycji: 2014-08-08 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze z podręczników to miałam do czynienia z Cafe Creme na lektoracie (TRAGEDIA) i Taxi (tu nie ocenię bo się nie uczyłam w ogóle w liceum niczego więc może zamilknę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A Cafe Creme, Taxi i wszystkie inne podręczniki do pracy z nauczycielem to w ogóle porażka przy samodzielnej nauce. Ja miałam krótki epizod z Alter Ego (miałam też książkę nauczyciela), ale szybko to porzuciłam :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No ja w Cafe creme nie umiałam się połapać i moja korepetytorka też klęła strasznie na tą książkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Ja kupiłam Pierre'a słownictwo za 30zł na Merlinie w promocji, więc warto się rozglądać, może znowu się trafi okazja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Rozeznanie
|
Podsumowanie piątku: zrobiłam Anki, Memrise i Duolingo, byłam na kursie z niemca (mówienie + test ze słownictwa) i przeczytałam kilkanaście stron "Talk to the snail".
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Zadomowienie
|
Na dziś
- intensywna powtórka 3 rozdziałów słownictwa z francuskiego i wrzucenie ich na Memrise - 4 rozdziały kolokacji Dzisiejszy dzień był do pupy ale jutro to nadrobie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do ćwiczeń, to polecam stronę http://www.bonjourdefrance.com/ |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
ShrinkingViolet, Profesory z Edgarda są świetne - te do słówek przynajmniej. Ale nad ich gramatyką się zastanów jeszcze, w książkach z innych języków sporo błędów się pojawia, więc pewnie nie inaczej będzie tutaj...
#261 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Je m'apelle Amelie Gautier. Ravie de vous connaitre. (Nazywam się Amelie Gautier. Miło mi pana poznać.) [bez znaków] Co do strony, dzięki, korzystam z niej! ![]() Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-08-09 o 10:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba znalazłam kolejny błąd w Edgarze: chodzi o tłumacznie jest 17:30 oni to przetłumaczyli tak Il est cinq heures et demie (a jeśli już tak, to według mnie powinno być Il est dix-sept heures et demie) a jeśli w ich wersji to powinno się powiedzieć, chyba tak: Il est cinq heures et demie de l'après-midi |
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
(Wybaczcie brak akcentów, ale piszę z obcej klawiatury ![]() Za parę dni wrócę do siebie to poszukam na to jakiejś reguły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
U mnie wczoraj nic się językowego nie działo, dziś będę chciała zrobić kilka ćwiczeń i obejrzeć jakiś film.
#265 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mówi się cinq heures et demie, ale już dix-sept heures trente. Demie jest tylko do 12, potem używa się "trente". (Niestety nie mam na to żadnej reguły ani wiarygodnego potwierdzenia, po prostu kiedyś zostałam poprawiona przez znajomą Francuzkę ![]() Kiedy mówisz cinq heures et demie odnosząc się 17h30 możesz zaznaczyć, że to jest po południu, ale nie jest to konieczne, jeśli jasno wynika z kontekstu.
![]() |
#266 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Z jakiej to zasady wynika ktoś wie? ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Widzę dyskusje o podręcznikach do francuskiego
![]() ![]() ![]() Mam też szypowską ale to w Polsce i dorwę się do niej za 2 tygodnie dopiero ![]() A co do 'vite et bien' to czy to jest w całości po francusku? i czy początkująca osoba sobie z tym poradzi? Btw, dzisiaj tylko memrise, padam na twarz i nie mam na nic siły już :< może wieczorem się zmobilizuje do powtórki jeszcze
#268 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.