![]() |
#241 |
Konto usunięte
|
Dot.: Izotek- mój dziennik.
Cześć dziewczyny!
Czytam Was od dłuższego czasu, aż postanowiłam dodać coś od siebie. Nigdy, przenigdy nie miałam problemów z trądzikiem - nawet jako nastolatka. Teraz mam 24 lata i niestety pod wpływem bardzo silnych stresów spowodowanych pewnymi wydarzeniami w moim życiu wysypało mnie na twarzy - nie pomagało NIC. Aż w końcu zaproponowano mi Izotek. Bardzo się się bałam, bo naczytałam się o tym leku, ale innego wyjścia nie było. Zwłaszcza, że byłam również modelką i ta twarz przekreśliła mi wiele planów. Za chwilę kończę piąty miesiąc kuracji. Trądzik znikł - pozostały przebarwienia i niewielkie blizny, ale myślę, że jakiś laser albo mikrodermabrazja sobie z tym poradzi. Dla mnie to pół biedy, bo... włosy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie,
Brałam 2 miesiące dawkę 30mg, potem 2 miesiące 40mg i zrobiłam miesiąc przerwy, miałam robic badania krwi (wszytskie idealne izotek nie popsuł wyników) przeciągnęło mi się w czasie, potem mojego demratologa nie bylo, święta i ta przerwa...jak wiem niewskazana ?? |(ktoś przerywał kurację i po jakim czasie wracał? ) dermatolog poiwedział, że teraz da mi jakaś mąśc i tabletki diana35...i do kuracji wrócimy na jesień. Zawiedziona byłam bo widziałam poprawę, oczywiście pierw był wysyp. Ale potem i włosy przestały się przetłuszczać, były niestety bardziej suche ale na twarzy zmniejszyły się grudki i było całkiem ok tlyko twarz nabrała jakby więcej zmarszczek.... Przekonałam lekarza, że izotek mi pomagał i chciałabym koontynować leczenie. Tym bardziej, że wyniki mam dobre. Z łaską mi przypisał 2 opakowania dalej po 40mg... choć nie wiem czy się cieszyć skoro przerwana kuracja była teraz może słabiej działać. Liczę na poprawę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
Mi również bardzo wypadały włosy ale przestały gdy skończyłam kurację
![]()
![]() |
#245 |
Konto usunięte
|
Wracając do tych wypadających włosów...
Przeczytałam niedawno, że spowodowane może to być hiperwitaminozą z nadmiaru, w naszym przypadku, witaminy A. Wiadomo czym jest Izotek, retinoidy i ile miesięcy i w jakich dawkach to przyjmujemy. Wszystkie objawy uboczne na które skarżą się zażywający retinoidy są właśnie efektem nadmiaru witaminy A. Kiedy zaczynają lecieć nam włosy, pierwsze co robimy to sięgamy po suplementy, które w większości również zawierają te witaminę albo tran. Robi się z tego błędne koło. Zastanawiam się czy po zakończeniu kuracji nie zrobić sobie miesięcznego "odwyku" od wszelkich źródeł witaminy A - spożywczych i tych w suplementach. Zrobił ktoś tak? Wiadomo, że w nadmiarze wszystko szkodzi, nawet suplementy przyjmuje się z określonymi przerwami. makeupola, oby i u mnie się tak stało. Właśnie różnie to bywa - u jednych mija, u drugich nie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Rozeznanie
|
U mnie na odwrót, izotek zmniejszył wypadanie...przed kuracją leciały jak opętane. Wydaje mi sie że to wtedy było przez nadmierne przetłuszczanie.
Ale mam problem z jelitami...miał ktoś z was jakies problemy jelitowe w trakcie brania >? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Przyczajenie
|
Wyniki wróciły, wszystko z nimi ok, wiec dostałam Izotek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tzn. jakie problemy z jelitami? Czasami po izoteku załącza się IBS (jelit drażliwe), w bardzo rzadkich przypadkach izotek może spowodować wrzodziejące zapalenie jelita grubego albo nieswoiste zapalenie jelit i są to przypadki udokumentowane medycznie. Natomiast jak już wspominałem zdarza się to bardzo rzadko. Tutaj źródło naukowe, w każdym bądź razie lekarz i tak ci powie "to niemożliwe" ![]() http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3073620/ Edytowane przez q112233 Czas edycji: 2015-04-20 o 10:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Rozeznanie
|
Ja miałam bardzo duże problemy jelitowe, podejrzewali zapalenie jelit i inne okropne rzeczy, już kolonoskopie mi zlecili nawet... Straszne bóle rozlane brzucha miałam aż trudno było funkcjonować. To i kilka innych objawów i musiałam odstawić izotek trochę wcześniej niż myślałam ale po odstawieniu wszystko powoli wróciło do normy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Rozeznanie
|
TZn ból podczas wypróżniania i krew, do tego dochodzą zaparcia. Często mam wieczorami wypchany brzuch, taki wzdęty po zjedzeniu, tak nienaturalnie, jestem szczupła i tu taki brzuch...jak wstaje rano to jest płaski.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
krew przy wypróżnianiu jest bardzo złym objawem i świadczy o krwawieniu z przewodu pokarmowego. Na twoim miejscu skontaktowałbym się niezwłocznie z lekarzem prowadzącym i dodatkowo z gastrologiem! (najprawdopodobniej nie obejdzie się bez dodatkowych bardziej inwazyjnych badań) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Rozeznanie
|
To może być kwestia tego ze wszystkie śluzówki są wysuszone i pękają podczas.... Ja tez miałam krwawienia. Każda wizyta w WC na 2 była ogromnym cierpieniem ale po odstawieniu doszło to do siebie powoli. Ja wkoncu się nie przebadalam, poczekałam bo to akurat koniec kuracji był... Tego nie można olać bo będzie tylko gorzej... U mnie delikatnie się zaczynało a później ból, płacz, krew :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
Też mi sie wydaje że to od wysuszenia, ostatnio zmniejszyłam dawke i jest lepiej, krwi już praktycznie nie ma. Ja sie umówiłam do proktologa juz 3 tygodnie temu ale teraz zastanawiam sie czy isc...bo objawow już jako tako nie ma , jestem na końcówce leczenia,zostały mi 3 tygodnie i moze wszytsko minie, a wizyta to 170 zl plus niezbyt przyjemne badanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Przyczajenie
|
w kwestii jelit też dorzucę swoje spostrzeżenia.
od wielu lat dokucza mi jelito wrażliwe. tak naprawdę przez cały czas muszę pilnować, żeby mieć w pobliżu awaryjnie WC ![]() po izo objawy bardzo zelżały... niespodzianki już właściwie się nie zdarzają, jeśli już to często sam jestem sobie winien przez dietę. Tak że oprócz tego, że trądziku nie mam od dłuższego czasu w ogóle, przypadkiem pozbyłem się innego, upierdliwego problemu. Za to zaobserwowałem, że częściej boli mnie brzuch, miewam niestrawności, wzdęcia, uczucie pełności. Nie jest to bardzo uciążliwe, ale zdarza się. We wrześniu miałem gastroskopię i wszystko wyszło ok... Na jelita (właściwie to jelito grube) najlepszym badaniem jest kolonoskopia (tą miałem 3 lata temu). Jeśli objawy są dokuczliwe i długotrwałe, zdecydowanie doradzałbym wizytę u gastrologa (prywatnie, bo na NFZ terminy są takie, że można się przekręcić w międzyczasie) i kolonoskopię. Zapalenie jelit to jest bardzo poważna choroba. Jestem na końcu kuracji, biorę 20mg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Przyczajenie
|
7 dzień
Dopiero zaczynam widzieć, że coś się dzieje. Skóra przy nosie lekko się łuszczy, usta zaczynają pękać. Zaczyna wyskakiwać dziennie coraz mniej wyprysków, pozostałe się ciągle goją. Nie mam jeszcze łupieżu, oczy mnie nie pieką, czekam ![]() Ah, ograniczyłam nieco spożywanie produktów z wit. A. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Przyczajenie
|
Dzień 35
Zaczynam brać po 40 mg. Skóra nie ulega poprawie, usta oczywiście na wiór i okropnie pękają kąciki ust. Ze skutków ubocznych- łupież. Przed pierwsze 2 tyg. niemożliwe wręcz swędzenie skóry głowy, które ustąpiło. Łupież został, wystarczy że się pochylę i płatki mi lecą z głowy T.T Dermatolog powiedział żebym na razie kupiła sobie jakiś zwykły szampon przeciwłupieżowy, jeśli to nie pomoże to przepisze dopiero jakieś maści. Kupiłam szampon Radical ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A na pękające kąciki ust polecam maść Salcoseryl. Na suche usta krem Clobaza. Najlepszy! nakładamy regularnie parę razy w ciągu dnia, daje super efekty miękkich, nawilżonych ust, regeneruje je błyskawicznie. Na ewentualne krwotoki z nosa i strupki, które pewnie z biegiem czasu się pojawią polecam maść Pimafucort. Edytowane przez bassia21 Czas edycji: 2015-05-25 o 10:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() I kurcze zaskoczyłaś mnie tym krwotokiem z nosa...Bo owszem, miałam z 4 takie napady ale byłam pewna że to ze stresu, którego miałam ostatnio pod dostatkiem. I kurcze, wybawiłaś mnie tą maścią na strupki w nosie...Ostatni krwotok był ponad 2 tyg. temu a ja ciągle się z nimi męczę :O Dzięki! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Te kremy, które zaproponowałam, to przepisywał mi mój dermatolog. Salcoseryl jest na pewno bez recepty, ale Pimafucort jest chyba wyłącznie na receptę, nie jestem pewna na 100%. Te wszystkie w/w kremy + woda morska do nawilżania nosa + dobry nawilżający balsam = to jest moja podstawa podczas tej kuracji ( biorę lek do końca czerwca, cała kuracja jest przewidziana na 9m-cy, więc zostały jeszcze 4 tygodnie). Na szczęście, tak jak niektórzy podczas kuracji, nie musiałam szukać kremów do twarzy na własną rękę, bo mój dermatolog co miesiąc przepisuje mi swoje, robione na zamówienie w aptece. Rozpisywał mi plan na cały miesiąc: czym się smarować, jak często myć twarz (3x dziennie), co miesiąc na wizycie kontrolnej sprawdzał aktywność gruczołów łojowych i to czy twarz, plecy, dekolt oczyszcza się prawidłowo, gdzie są jeszcze ogniska zapalne itd. i ewentualnie zapisywał leki na skutki uboczne (u mnie wystąpił podwyższony cholesterol) itd., pod koniec kuracji problemy z żołądkiem. No mówię Ci człowiek napisałby książkę ![]() Krwotoki to norma, śluzówki zaczynają wysychać i pękają naczynka. Tak z własnego doświadczenia widzę, że ta kuracja nauczyła mnie regularności, codziennie kremy: do twarzy, nosa, na ciało i tak przez długie miesiące ![]() Edytowane przez bassia21 Czas edycji: 2015-05-26 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Przyczajenie
|
Miesiąc temu skończyłem kurację izo.
Twarz po kuracji bez porównania z tym, co było przed. Cera niemalże w 100% czysta. Raz na dłuższy czas wyskoczy coś małego, ale to nic. W czasie przyjmowania leku cera była perfect - idealnie matowa, pory praktycznie niewidoczne, gładka jak kartka papieru. Po odstawieniu może trochę bardziej się świeci, pory lekko się powiększyły, ale jest ok. Najważniejsze - nie ma krost. OBY TEN STAN SIĘ UTRZYMAŁ! Gdyby nie skutki uboczne, izo mógłbym brać non stop, tak doskonałej cery nie miałem od kiedy pamiętam ![]() usta w końcu w jednym kawałku, brzuch dochodzi do siebie, skóra na ciele nie jest już tak wysuszona. Za wcześnie aby mówić o sukcesie, ale z obecnego stanu buzi jestem zadowolony. Gdyby coś się zmieniło to jeszcze się tutaj odezwę. Pozdrawiam, wytrwałości i czystych buź życzę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Rozeznanie
|
U mnie 4 miesiące po kuracji...
Ostatnio na czole zrobił się wysyp ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Przyczajenie
|
Dzień 61!
Skóra powoli się oczyszcza. Powoli. Od jakiegoś czasu zero krostek na dekolcie i ramionach, na plecach jeszcze troszeczkę. Skóra sucha jak wiór, po każdym myciu wcieram oliwkę dla dzieci z Babydream. 5 minut na słońcu bez filtra i już mam skorupkę na ramionach i wysypkę na dłoni, więc ostrzegam ![]() Dostałam olej do nosa Nozoil. Po dwóch dniach stosowania mogę powiedzieć że działa! ![]() ![]() Dawka nadal 40mg/dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Przyczajenie
|
Minął rok od momentu rozpoczęcia kuracji i prawie 3mce od jej zakończenia.
Cera ok, krost nie ma w ogóle, tworzą się czasami grudki podskórne - ale jest tego mało. W czasie brania izo cera była perfect. Dokucza mi brzuch - mianowicie wzdęcia. Dokuczliwe głośne bulgotanie, burczenie w brzuchu, niemalże codziennie o jednej porze - po południu. Niezależnie od tego, co zjem i czy w ogóle zjem. Za tydzień idę do gastrologa. Badania krwi ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Przyczajenie
|
ja też biorę 20 mg (to co miałem kiedyś na twarzy masakra, twarz cała wysypana, żal do ludzi wyjść...) i musze przyznać, że to dzięki wam - obserwuję ten wątek od długiego czasu. Izotek apteka (warszawa tutaj) poleciła mi i jestem bardzo zadowolony. Trochę piecze, ale daje radę. Jest opcja, by kupić go taniej? ja za 60 tabletek płacę prawie 100 w wawie tutaj: http://aptekagold.pl/izotek-kaps-20mg-x-60.html i chciałbym się dowiedzieć, czy w stolicy jest opcja, by kupic to taniej, czy to najtańsza opcja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za 2 tygodnie idę na kontrolę do dermy, zobaczymy co powie. Średnio mi się to podoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Przyczajenie
|
Dzień 187...
W końcu coś nowego- wizyta u dermatologa nie polegała tylko na przepisaniu kolejnej recepty (czy u was tez wszędzie Izotek podrożał?). Dostałam porcję na 1,5 miesiąca. Po tym czasie...3 miesiące przerwy! Jak wspaniale! Ciekawe czy w tym czasie odzwyczaję się od siebie umazanej pomadką ochronną jak Joker ![]() Kłopot w tym że mam potwornie czerwoną twarz. Myślę że kiedyś musiałam zapomnieć mojego kremu z UV i mnie spaliło. Bo to wygląda jak spalona twarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Raczkowanie
|
Hej, tu w koncu znowu ja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.