![]() |
#241 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prezent na Chrzciny
ja będę podawać Marcinka na początku października i też za bardzo nie jestem przekonana co do prezentu;gdy 4 lata temu podawałam Nastusię kupiłam jej złoty łańcuszek i medalik, niby dla chłopca powinien być łańcuszek i krzyżyk.
Też jak większość z Was uważam, że kasa się rozejdzie, a pamiątka zawsze dziecku zostanie i będzie mogło się z niej kiedyś cieszyć - dlatego raczej smoczki, kocyki wg mnie odpadają; zdecydowanie wolę złoto, bo niby niepraktyczne, ale piękne i niemalże wieczne ![]() tak czy inaczejmam dylemat, dla dziewczynki dużo łatwij wybrać piękny , niepraktyczny ale kiedyś przydatny ![]() ![]()
You say the word you know I will find you Or if you need some time I don’t mind I don’t hold on to the tail of your kite I’m not like the girls that you’ve known But I believe I’m worth coming home to Kiss away night This girl only sleeps with Butterflies Paris Paris |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ile dać pieniędzy na Chrzest a ile na Wesele?
Ja na prezenty ślubne dawałam od 300 - 500 zł w zależności od ważności i bliskości osób u których gościłam. Teraz idziemy na chrzciny i mój mąż jest chrzestnym. Kupujemy dziecku krzesełko do karmienia za około 200 zł + srebrną grzechotkę za około 200 zł + coś do ubrania. Myślę, że wystarczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Konto usunięte
|
Baśnie - polecam tradycyjny empik lub Matras - mają piękne, piękne wydania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20922070]Baśnie - polecam tradycyjny empik lub Matras - mają piękne, piękne wydania.[/QUOTE]
Dziękuję Ci serdecznie, będę tam szukać w takim razie ![]() ![]()
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
Gdyby ktoś jeszcze zastanawiał się nad potrzebnymi zaświadczeniami do chrztu to mogę już pomóc. Byłam wraz z mamą małej i przyszłym ojcem chrzestnym u księdza - więc tak potrzebne jest zaświadczenie z parafii że jest się wierzącym, praktykującym i miało się bierzmowanie, ksiądz daje też papierek który trzeba dać do podpisu dla księdza przy spowiedzi (dzień lub ew. dwa dni przed chrztem). Tak przynajmniej jest w moim przypadku. Dziś dowiedziałam się że jest zwyczaj ubrania dziecka przez matkę chrzestną w dniu chrztu.
![]()
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
Za dwa tygodnie będę chrzestną dziecka mojej koleżanki i mam ogromny problem z prezentem ponieważ jej synek ma już 1,5 roku. W takim razie niestety odpadają grawerowane smoczki, buciki itd. Mówiłyście, że można kupić medalik i tu pojawia się problem natury duchowej gdyż rodzice pociechy nie są religijni a chrzest urządzają, bo tak wypada.
Liczę na Waszą pomoc. Dziękuję z góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Konto usunięte
|
A nie możesz kupić dziecku zabawki jakiejś lepszej?
Wg mnie w takiej sytuacji wszelkie religijne symbole to zbędny wydatek. Zresztą, ogólnie uważam, że religijne symbole powinno kupować się dopiero na prezent komunijny, gdy dziecko już coś wie. A przy chrzcinach - niech się dziecię pobawi prezentem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Przyczajenie
|
Myślicie że chrzestna może podarować chrześnicy taki złoty wisiorek z łańcuszkiem ? Bardziej prawdopodobne że dziecko kiedyś założy niż krzyżyk. Ale nie wiem czy to nie zbytnie szaleństwo jak na taką okazję.
![]() |
#250 |
Konto usunięte
|
Można
![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- EDIT: tyle, że nie wiem jakie to ceny są - bo u nas w każdym sklepie 1 łąńcuszek potrafi kosztować różnie, a to różnice rzędu 150zł nawet ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Przyczajenie
|
śliczne dzięki za odpowiedź
![]()
![]() |
#252 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Na chrzciny przeważnie około 200zł ale tu mówię o innych osobach, nie rodzicach chrzestnych. Mój mały brat dostał 500zł od chrzestnego a ok 300 od chrzestnej plus album pamiątkowy. Ale każdy i tak powinnien dać tyle na ile go stać, jeśli stać Cię dać w prezencie tyle ile przeciętnie dają inni to super, jeśli nie to nic złego się nie dzieje. Myślę że 200zł to taka suma która zwróci podstawowe koszty na gościa. A co do chrześniaka nie ma żadnego limitu ani zasady ![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
No ja byłam na weselu nie tak dawno , Wesele z poprawinami , sobota i niedziela. wg mnie takie wesele to było co najmniej 200-250 pln od osoby. Dałam w kopercie 500 pln i myślę ze tyle teraz od pary powinno się dawać.
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
To mój prezent na chrzciny dla mojej chrześnicy:
W zestawie: *30 pieluszek Pampers *2 śliniaczki *Butelka 250ml *skarpetki *2 pieluchy tetrowe *smoczek *misio + kartka z życzeniami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Konto usunięte
|
Jestem świeżo po chrzcie - proszę, nie odbierzcie tego postu jako chwalenie się, a jako informację
![]() A dziewczę prezenty powyższe olało i obrobiło ucho temu słoniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzeniona
|
Ja ostatnio zostałam matką chrzestną. Z okazji chrztu dałam 200 zł. Ktoś powie, że bardzo mało i zgadzam się. Ale moja rodzina nie patrzy na kwotę w kopercie, poza tym jestem studentką, mam 20 lat i wybierając taką osobę nie powinno mieć się nadziei na 1000 zł
![]() Tak na marginesie, to trochę chora sytuacja się z tymi wszystkimi okazjami zrobiła - na każdą uroczystość coraz więcej trzeba dawać. Ja na komunię od chrzestnej dostałam rower, a od chrzestnego 300 zł i byłam przeszczęśliwa. A teraz dzieciaki dostają laptopy i od każdego po tysiaku i mało im. Jak kogoś stać, to proszę bardzo, ale wyczuwam taką presję. Koleżanka jest chrzestną 6-latka i już się boi, co będzie, jak mały pójdzie do komunii, bo pochodzi z bogatej rodziny i trzeba będzie najnowszego laptopa kupić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Konto usunięte
|
Invisible, ale to od rodzica zależy, jak kieruje dzieckiem. Chrzestna naszej córeczki wie, że jeśli wpadłaby na pomysł kupna laptopa na komunię, dostałaby po łbie
![]() Ok, rozumiem, jeśli ogólnie rodzina złoży się na komputer. Super, to jest koszt powiedzmy 2000, a prezent w ogóle się przyda. Ale to inna sytuacja. Natomiast i laptop, i wypasiony rower (skuter! bo i takie przypadki znam), i kasa i cholera wie co - idiotyzm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21538505]Invisible,
Ok, rozumiem, jeśli ogólnie rodzina złoży się na komputer. Super, to jest koszt powiedzmy 2000, a prezent w ogóle się przyda. Ale to inna sytuacja. Natomiast i laptop, i wypasiony rower (skuter! bo i takie przypadki znam), i kasa i cholera wie co - idiotyzm.[/QUOTE] Ja jeszcze dorzucę do tego quada, bo o tym też słyszałam. Chłopiec, który szedł do komunii popłakał się przy prezentach ( laptop,aparat, komórka, super wypasiony zegarek), bo nie dostał quada. Na szczęscie to nie z mojej rodziny. I po co tem udziecku to? Wypasiona komórka leży już zepsuta a super bajerancki zegarek został zgubiony, a od Komunii minął rok. Następnym razem powinien dostać książki do czytania i niech siedzi na tyłku i się uczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Przyczajenie
|
Rzeczywiście teraz się przesadza z prezentami, szczególnie tymi na Komunię, a rodzice zamiast to zatrzymać to jeszcze nakręcają, namawiają chrzestnych na zrzutkę na jakieś quady, skutery itp. Bo dziecko chce to dostać. I czego się dziecko wtedy uczy? Komunia to powinno być ważne wydarzenie w życiu dziecka, a nie czekanie na prezenty.
Podłączę się do pytania, bo też mam problem. Chodzi o taką uroczystość łącząną ślub i chrzciny. Później obiad dla rodziny i znajomych, a nie klasyczne wesele. W prezencie państwo młodzi chcą pieniądze, bo mają dużo wydatków. Nie jest to bliska rodzina, kuzynka, której bardzo dawno nie widziałam. W takiej sytuacji daje się po prostu w jednej kopercie sumę tego co normalnie na wesele i tego co na chrzciny? Ile wypada dać? Może głupie pytanie, ale pierwszy raz się spotkałam z taką sytuacją ![]()
![]() |
#261 |
Konto usunięte
|
Nie, dałabym osobną kopertę młodym, a kopertę dla dziecka wsunęłabym do wózka/łóżeczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zadomowienie
|
Ja bym kupiła dwie pamiątki, bo i dziecko musi mieć z chrztu i rodzice z wesela ślad po Was i do każdej włożyła odpowiednią sumę. Tyle na ile Cię stać. Jakbym ja się miała postawić w Twojej sytuacji to na ślub dla dalekiej kuzynki dałabym 300 a na chrzest 200. Razem 500. Ale to ja bym tak zrobiła, Ty daj ile uważasz za słuszne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Przyczajenie
|
Dzięki za podpowiedzi. Właśnie tak myślałam, że jedna koperta to tak dziwnie, tylko nie wiedziałam jak wymyślić, żeby dać dwie
![]()
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Jako matka chrzestna myśle że 500zł. wystarczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Raczkowanie
|
Akurat teraz jestem mocno w temacie weselnym (mnóstwo wesel znajomych i w rodzinie) i ludzie dają zwykle równowartość zapłaty za koszty restauracji, czyli 400 zł od pary. Jak z małym dzieckiem do 10 lat, to za 3 osoby 500 zł. Powyżej 10 lat to już jak za dorosłego, bo tak biorą w restauracjach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze kilka dni temu czytałam temat, żeby znaleźć pomysł na prezent dla kuzyna. Zastanawiałam się nad jakimś pięknym wydaniem baśni, ale zdecydowałam się na najnowsze wydanie Opowieści z Narnii. Jest dwutomowe w kartonowym opakowaniu. Ja jestem zachwycona (i nie chcę oddać!
![]() ![]() Gdyby to była dziewczynka, zastanawiałabym się nad Alicją w krainie czarów, ale jednak płeć zdeterminowała mój wybór książki ![]() Edytowane przez ville Czas edycji: 2010-09-10 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Jak ktoś chce myśleć przyszłościowo, niech kupi maluchowi jednostki funduszu inwestycyjnego lub obligacje z możliwością wypłaty środków np. za 18 lat.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Przyczajenie
|
Ja ostatnio znowu natrafiłam na allegro na metalizacje przedmiotów dziecięcych takich jak: buciki, smoczki, butelki. Super to wygląda, a z pewnością jest to unikalny prezent. Zamówiłam i reakcja moja i innych osób które to zobaczyły bezcenna. Nie wiem czy można umieszczać linki bo jakby nie było to reklama, ale wystarczy w Google rzucić "Metalizacja bucików dziecięcych" i na pewno znajdziecie. www.metalizacja-przedmiotow.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
BAN stały
|
a ja znalazłam fajną stronę z ręcznie haftowanymi metryczkami z imieniem ,data urodzenia, wagą itp.... myślę że to ciekawy i oryginalny prezent na chrzciny...
http://www.mademyhand.blogspot.com/, są i małe i większe... ja chyba kupię tą większą, bo ładniejsza nieco. A te bobaski są po prostu urocze ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zadomowienie
|
prezent na chrzciny - chlopiec. :)
witam.
szukalam jakiegos pomyslu na prezent na chrzciny, ale nie znalazlam takiego tematu, bynajmniej dla chlopca. moj maz bedzie chrzestnym dla synka siostry i wiemy juz, ze na pewno nie beda to pieniazki. dla dziewczynki jest prosciej - kolczyki lub lancuszek. a dla chlopca? ew. bierzemy pod uwage smoczek albo lyzeczke z grawerem, ale wolalabym cos innego... pozytywka chyba nie bardzo meska. ![]() jakies pomysly? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.