Wrześniowy shred językowy - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-19, 21:49   #241
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Dot.: Wrześniowy shred językowy

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Shrinking, pamiętam jak męczyłaś się z Madame B., teraz trochę relaksu vel odmóżdzenia się przyda
Ej, co za babsko Ciebie w ogóle nie powinno przecież obchodzić na jakie korki jeszcze chodzi jej syn - nie stać jej, niech nie posyła, taka brutalna prawda, a Ty nie jesteś przecież instytucją charytatywną, w głowie mi się nie mieści jak można być takim bezczelnym. Bądź konsekwentna

dzisiaj jakaś katastrofa, czytam, tłumaczę tekst, ale idzie jak po grudzie, zero efektów

No, wiadomo - ale naprawdę polecam, z tej książki bije takie ciepło, człowiek czyta i aż się sam ze sobą lepiej czuje. W ogóle założyłam sobie konto na portalu książkowym i wreszcie mam jakieś pomysły odnośnie tego co chce czytać, mam nadzieję, że to pozwoli mi utrzymać ciągłość.

Dzięki dziewczyny za miłe słowa Co prawda od zajścia minęły 2 tygodnie ale to było takie wstrętne, że aż nie mogłam się otrząsnąć.

Mnie też idzie jak po gruzie dziś - zaczęłam wpisywać słówka na memrise no i jakbym wpadła w czasową czarną dziurę.. Jutro się ich nauczę bo już patrzeć nie mogę na nie dziś, a muszę jeszcze parę dopisć.
ShrinkingViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 21:54   #242
Maguda_
Kawaii strona mocy

Namnie łypie artykuł o miłości i ćwiczenia do niego
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 22:39   #243
olinkusia
Raczkowanie

Dziewczynki przepraszam za nagłe wtargnięcie... Potrzebuje Waszej pomocy. Kupiłam dzisiaj gotowe fiszki - podzielone są na x kategorii. Mam się uczyć tymi kategoriami czy wyciągać z pudełka przypadkowe kartoniki ? Zamotałam trochę... generalnie jeśli mam np. kategorie : żywność, moda, styl życia.. to najpierw uczę się tych z żywności, a później przechodzę do mody czy robić całkowity misz-masz ?
olinkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-19, 22:42   #244
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olinkusia Pokaż wiadomość
Dziewczynki przepraszam za nagłe wtargnięcie... Potrzebuje Waszej pomocy. Kupiłam dzisiaj gotowe fiszki - podzielone są na x kategorii. Mam się uczyć tymi kategoriami czy wyciągać z pudełka przypadkowe kartoniki ? Zamotałam trochę... generalnie jeśli mam np. kategorie : żywność, moda, styl życia.. to najpierw uczę się tych z żywności, a później przechodzę do mody czy robić całkowity misz-masz ?
To już sama musisz zdecydować. Jedni lubią układać wyrazy alfabetycznie, inni kategoriami. Ja preferuje kategorie bo łatwiej mi wszystko skojarzyć i ułożyć sobie w głowie.
Stary 2014-09-20, 07:10   #245
Peru
Zadomowienie

Do końca miesiąca mam więcej czasu wolnego, więc będzie czas na angielski w większej ilości i trochę poczytam.

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 12:42   #246
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ShrinkingViolet Pokaż wiadomość
To prawda ale trzeba się przygotowywać na takie sytuacje, drugi raz będę wiedziała jak się zachować - na swoje usprawiedliwienie i sieroctwo mam tylko tyle, że nigdy wcześniej nie spotkałam się z czymś takim, czułam się jakby czołg po mnie przejechał.
normalne, nie codziennie człowiek spotyka się z takimi chamami

Ja wczoraj próbowałam przyswoić nowe słówka i jakieś takie nie wchodzące mi do mózgu się trafiły, także dzisiaj powtórka i pewnie kilka kolejnych nowych
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 13:03   #247
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
Ja wczoraj próbowałam przyswoić nowe słówka i jakieś takie nie wchodzące mi do mózgu się trafiły, także dzisiaj powtórka i pewnie kilka kolejnych nowych
To jest straszne, najgorszej jak trafie na samym początku nauki na takie, potem idzie mi jak po gruzie...
Stary 2014-09-20, 18:31   #248
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
To jest straszne, najgorszej jak trafie na samym początku nauki na takie, potem idzie mi jak po gruzie...
ja wtedy robię tak, że uczę się tych słówek codziennie, aż do skutku, ale te wczorejsze to będę miała jeszcze jutro do utrwalenia, bo dzisiaj było lepiej ale i tak dalej z nimi lekko lipnie, ciekawe od czego to zależy, że niektóre wchodzą lepiej, a niektóre gorzej....
Stary 2014-09-20, 21:01   #249
LoveMessages
Zakorzenienie

Mi szybko wchodzą czasowniki, rzeczowniki coś co jest łatwe do wyobrażenia.
LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 22:19   #250
Paula_95
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny, widzę, że mówicie o ''Madame Bovary'' w oryginale, ja właśnie mam ją w domu, dlatego mam pytanie, czy będąc na poziomie B2 (słabym) jest sens czytać? Jak czytam to rozumieć, rozumiem, oczywiście niektóre słówka widzę pierwszy raz w życiu, czasowniki też...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 22:57   #251
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, widzę, że mówicie o ''Madame Bovary'' w oryginale, ja właśnie mam ją w domu, dlatego mam pytanie, czy będąc na poziomie B2 (słabym) jest sens czytać? Jak czytam to rozumieć, rozumiem, oczywiście niektóre słówka widzę pierwszy raz w życiu, czasowniki też...
To już od Ciebie zależy, ciężko mi powiedzieć bo na B2 byłam dawno temu w trawie i nie bardzo pamiętam już jak się czułam wtedy językowo ale jeżeli nie przeszkadza Ci częste sprawdzanie słówek to czytaj. Jak byłam gdzieś na B1 przeczytałam Devil wears prada i sprawdzanie słówek zabiło radość czytania.

Edytowane przez ShrinkingViolet
Czas edycji: 2014-09-20 o 23:25

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-21, 02:01   #252
LoveMessages
Zakorzenienie

Czytaj! I nie patrz do słownika po co to komu. Jeżeli rozumiesz sens to o to chodzi. Najlepsze jest to, że w trakcie nauki coraz lepiej te czytanie będzie Ci szło.
Ja bawiłam się w słowniki 1,5 roku temu i to nie ma żadnego sensu. Zacznij od jakieś prostej lektury typu 50 Shades of Grey gdzie jest w koło macieja jedno i to samo
Stary 2014-09-21, 08:10   #253
nerveuse
Raczkowanie

dokładnie też tak uważam, czytaj, najważniejszy jest sens, resztę ogarniesz z dalszym rozwojem
Stary 2014-09-21, 11:01   #254
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Czytaj! I nie patrz do słownika po co to komu. Jeżeli rozumiesz sens to o to chodzi. Najlepsze jest to, że w trakcie nauki coraz lepiej te czytanie będzie Ci szło.
Ja bawiłam się w słowniki 1,5 roku temu i to nie ma żadnego sensu. Zacznij od jakieś prostej lektury typu 50 Shades of Grey gdzie jest w koło macieja jedno i to samo
Aż tak źle mi życzysz?

Stary 2014-09-21, 12:42   #255
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Czytaj! I nie patrz do słownika po co to komu.
Ja patrze bo wtedy przyswaja się duuużo więcej słówek niż pomijając je bo rozumie się sens ale to już na czym komu bardziej zależy- na treści czy na nauce. Oczywiście nie sprawdzając też coś tam wpadnie ale zdecydowanie mniej bo wbrew pozorom nie wszystko idzie zrozumieć z kontekstu, szczególnie przysłówki.

Czas edycji: 2014-09-21 o 12:50
Stary 2014-09-21, 15:48   #256
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Aż tak źle mi życzysz?
a no, tragiczna książka chociaż do czytania w języku obcym nie jest najgorsza

Cytat:
Ja patrze bo wtedy przyswaja się duuużo więcej słówek niż pomijając je bo rozumie się sens ale to już na czym komu bardziej zależy- na treści czy na nauce. Oczywiście nie sprawdzając też coś tam wpadnie ale zdecydowanie mniej bo wbrew pozorom nie wszystko idzie zrozumieć z kontekstu, szczególnie przysłówki.
Ja czytam dla przyjemności i sprawdzam swoje postępy. Z biegiem czasu widzę, że więcej rozumiem a jaka radocha jest wyłapywanie słówek które się uczyło jakiś czas temu. No i są książki i ksiażki łatwe i trudne więc wiadomo Harry Potter będzie łatwiejszy niż Władca Pierścieni.
Stary 2014-09-21, 16:02   #257
ShrinkingViolet
Zadomowienie

``
Cytat:
Ja czytam dla przyjemności i sprawdzam swoje postępy. Z biegiem czasu widzę, że więcej rozumiem a jaka radocha jest wyłapywanie słówek które się uczyło jakiś czas temu. No i są książki i ksiażki łatwe i trudne więc wiadomo Harry Potter będzie łatwiejszy niż Władca Pierścieni.
Ja czytam dla przyjemności ale chce przy tym wycisnąć tyle ile się da. Pamiętam, że na początku szło mi tragicznie - bardziej się skupiałam na tym czego nie wiem niż na tym co wiem ale teraz sprawdzenie 3 czy 4 słówek na rozdział nie jest żadnym wyrzeczeniem więc to robie.

Apropo czytania to Eat, Pray, Love czyta się tak szybko, że chyba już we wtorek zacznę Diunę. Żal mi będzie kończyć tą książkę. Diuna ma być moją ostatnią szansą przekonania się do literatury sci-fi, jak to nie pyknie to już nie ruszę książki w tym gatunku..

Czas edycji: 2014-09-21 o 16:04
Stary 2014-09-21, 19:27   #258
Peru
Zadomowienie

Paula - możesz zacząć od książki typu "Czarnoksiężnik z Krainy Oz z angielskim", słówka masz obok tekstu i nie musisz zbyt często zaglądać do słownika.

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-21, 19:39   #259
Paula_95
Wtajemniczenie

Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi

Dziewczyny, a z czego korzystacie do nauki słówek takich już na poziomie B2, C1? Tzn. nie pogoda, rodzina, cechy itd. tylko już polityka, ekologia, takie trudniejsze rzeczy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-21, 19:43   #260
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny, a z czego korzystacie do nauki słówek takich już na poziomie B2, C1? Tzn. nie pogoda, rodzina, cechy itd. tylko już polityka, ekologia, takie trudniejsze rzeczy?
Ja korzystam ze wszystkiego. Siedzę w tłumaczeniach dotyczących maszyn w hucie i sądownictwa, a w drugim zeszycie wypisuje sobie słówka dt. rodziny czy cech. Nie można rezygnować z jednego na rzecz drugiego. To nie jest tak, że jest się np. na C1 i nagle słówka z rodziny czy pogody mnie nie dotyczą.

Czas edycji: 2014-09-21 o 19:45
Stary 2014-09-21, 21:26   #261
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:

jak dla mnie ten podział na słówka łatwiejsze/średnio-zaawansowane/zaawansowane w momencie, gdy uczymy się dla siebie jest sztuczny, według mnie powinno się po prostu uczyć to czego się nie umie, nie ważne do jakiego poziomu wielcy myśliciele to zaklasyfikowali, ważne, że my tego nie umiemy, a potrzebujemy do je do jakiś celów
Stary 2014-09-21, 21:45   #262
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
jak dla mnie ten podział na słówka łatwiejsze/średnio-zaawansowane/zaawansowane w momencie, gdy uczymy się dla siebie jest sztuczny, według mnie powinno się po prostu uczyć to czego się nie umie, nie ważne do jakiego poziomu wielcy myśliciele to zaklasyfikowali, ważne, że my tego nie umiemy, a potrzebujemy do je do jakiś celów
Dokładnie, ale ja już kiedyś pisałam co myślę o tych podziałach jako osoba studiująca język. Te poziomy to w ogóle jakieś oksymorony są dla mnie. Ludzie są mieszanką każdego poziomu, czyste typy nie występują. To wszystko jest wyłącznie orientacyjne.

Czas edycji: 2014-09-21 o 21:49
Stary 2014-09-21, 22:06   #263
LoveMessages
Zakorzenienie

No tak może być słowo cold w dziale pogoda, ale może być też air currents
Stary 2014-09-22, 20:52   #264
kinguska01
Raczkowanie

Cytat:
Wiem, że nie każdy lubi, ale możesz w księgarni znaleźć fiszki ze słownictwem lub czasownikami na takim poziomie jakim chcesz Ja używam ich jako dodatek do zwykłego słownictwa, którego się uczę z książek czy stron www.
Mąż i żona 10.08.2019
Czekamy na nasze grudniowe maleństwo
kinguska01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-23, 14:33   #265
LoveMessages
Zakorzenienie

hey co tu taka cisza? Rozumiem, że się uczycie
Stary 2014-09-23, 15:05   #266
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
hey co tu taka cisza? Rozumiem, że się uczycie
No oczywiście Powtarzam słówka i gramatykę z ''pas de probleme 1'',uznałam, że zanim kupię 2 część, chcę znać wszytko z pierwszej, nawet na wyrywki i oglądam ''french in action''
Gorzej z angielskim...
Chcę się zgłosić do wolontariatu, żeby udzielać korków z angielskiego dzieciom z trudnościami edukacyjnymi w Domu Dziecka niedaleko mojej miejscowości. Tylko się boję, że uznają, że nie mam kwalifikacji...

Stary 2014-09-23, 15:24   #267
LoveMessages
Zakorzenienie

ja dziś pracuję nad wizą i opisuję story of my life Nawet dobrze mi idzie. Nie wiem jak powinnam odpowiadać na pytania czy tylko suche fakty czy przekazać jakieś emocje które towarzyszyły tym faktom. Opisując ceremonie z ślubu to aż się prosi by napisać bardziej emocjonalnie. Fajna praktyka jak by nie było.
Stary 2014-09-23, 15:25   #268
ShrinkingViolet
Zadomowienie

Cytat:
Chcę się zgłosić do wolontariatu, żeby udzielać korków z angielskiego dzieciom z trudnościami edukacyjnymi w Domu Dziecka niedaleko mojej miejscowości. Tylko się boję, że uznają, że nie mam kwalifikacji...
Przy takich rzeczach to biorą kto się nawinie z tego co słyszałam. Ważne tylko żebyś Ty się czuła na siłach bo najgorsze co może być to nauczyciel, który uczy nie mając o tym pojęcia. Potem przychodzą do mnie dzieci którym ktoś powiedział, że aren't czyta się "arent", a since "sajns". Jak się nie umie - spoko, da się nauczyć. Jak ktoś nauczy Cię złych podstaw - tu się zaczyna problem.
Stary 2014-09-23, 16:40   #269
nerveuse
Raczkowanie

u mnie ostatnio gorzej z nauką ale obejrzałam ostatnio 2 filmy

1. Libre et assoupi co prawda więcej nie zrozumiałam niż zrozumiałam ale sam wątek filmu i film jest całkiem przyjemny

2. The Paranormal Diaries: Clophill tu zrozumiałam dużo więcej ale za to sam film to śmiech na sali jest, nie wiem, czemu on został zaklasyfikowany jako horror, może sama narracja miała być straszna bo w filmie nic ciekawego nie było ale pod względem słownictwa za to dość łatwy tzn łatwiejszy, niż ten wyżej jest.

Oba filmy oczywiście oglądałam w jedynym słusznym dla mnie języku obcym na tą chwilę

Po za tym przeglądałam książeczkę od wyd rea angielski w grach (czy jakoś tak) i do poziomu a2 wszystko elegancko potrafiłam Aż morale mi wzrosły, chociaż te książeczki, to raczej dla dzieci są dedykowane, dlatego takie łatwe
Stary 2014-09-23, 17:27   #270
LoveMessages
Zakorzenienie

Ja dopiero teraz mam czas by coś ruszyć. Zabieram się więc za Destination.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości